Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina B, 10. kolo
17.11.2019 15:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Portugalsko zvládlo duel v Lucembursku a kvalifikovalo se na ME

K jistotě postupu potřebovalo Portugalsko porazit na závěr kvalifikace venku Lucembursko a tuhle ambici jakožto favorit tohoto duelu naplnilo. Nakonec si však mohlo dovolit i prohrát, neboť konkurenční Srbsko v souběžné hraném klání s Ukrajinou pouze remizovalo. Mužstvo z jihu Evropy se stalo v pořadí sedmnáctým účastníkem Euro 2020.

Hosté se pochopitelně nechtěli ohlížet na výsledek utkání z Bělehradu a chtěli si zaručit úspěch vlastními silami. Především se v Lucemburku museli vypořádat s pořádně nerovným terénem. Bezpochyby je hodně uklidnil první gól, o který se postaral ještě v první půli Bruno Fernandes, na střeleckou listinu se pak po obrátce zapsal též Cristiano Ronaldo.

Domácí se v tabulce nemohli posunout výše ani níže, cesta na hlavní turnaj v příštím roce pro ně nevedla ani přes dodatečné play-off v Lize národů, a tak se chtěli s tímto rokem rozloučit alespoň povedeným výkonem. Rozhodně si proti mistrům Evropy z roku 2016 ostudu neuřízli, nicméně na nějaký bodový úspěch přece jenom asi dosáhnout nemohli.

Jako první, možná trochu překvapivě, zahrozilo Lucembursko, které se osmělilo už po sedmi minutách hry, avšak Deville, který se propracoval hlavičce po akci Janse, nemířil přesně. Na druhé straně se o tři minuty později objevil ve slušné možnosti Cristiano Ronaldo, jenž si ve vápně narovnal balón na svou levačku, ale gólmana Morise u bližší tyčky nepřekonal.

Na hrbolatém trávníku se i nadále lépe pohybovali Lucemburčané, jejich soupeři docela dlouho trvalo, než se s touto skutečností aspoň trochu srovnal. V 15. minutě vypálil ze slušné pozice Vincent Thill, bránící Rúben Dias však jeho pokus zablokoval, ve 25. minutě zakončoval taktéž jeho spoluhráč Rodrigues, jenže míč nasměroval pouze vysoko nad břevno.

Ve 27. minutě se znovu ozval Cristiano Ronaldo, ale tentokráte jeho střela neměla potřebné parametry a skončila pouze vedle kýženého a chtěného prostoru. Až šest minut před koncem poločasu hosté zasadili Lucembursku první úder. Bernardo Silva z vlastní půlky svým pasem uvolnil Bruna Fernandese, který z hranice šestnáctky svou dělovkou přesně zacílil.

Ve druhém dějství se svěřenci trenéra Luca Holtze snažili o vyrovnání. V 51. minutě měl další velkou šanci Rodrigues, zase ale nebyl v koncovce úspěšný a merunu nasměroval jen mimo bránu hostujícího brankáře Ruie Patrícia. V 68. minutě se snažil založit si vlastní podnikání v protivníkově pokutovém území Vincent Thill, zastavil ho však včas sok João Moutinho.

Mužstvo kouče Fernanda Santose nakonec stvrdilo své vítězství v 86. minutě. Svůj 99. gól v portugalském národním dresu si připsal Cristiano Ronaldo, jemuž tak chybí už jen krůček od jubilejní stovky. Bernardo Silva svým centrem našel Dioga Jotu, který míč sice pořádně netrefil, na úspěšné dorážení byl však připravený muž se sedmičkou na zádech.

Autor: Patrik Sandev / uefa.com, livesport.cz, eurosport.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
Elmas

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

0-2

Reagovat
smazaný uživatel

0-5

Reagovat
Benfica

ty žiješ?

Reagovat
smazaný uživatel

Siiiu!

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Povinná výhra, ale ten výkon..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele