3. kolo
21.08.2022 20:45 CET
1 : 7
(0:4)

Reportáž

Neymar (© AFP)

PSG jednoznačně rozdrtilo Lille

O třetím srpnovém víkendu roku 2022 nebylo až tak netradiční natrefit fakt, že vítězný tím vsítil sedm branek. Povedlo se to Slavii v duelu s Pardubicemi, Bayernu Mnichov proti Bochumi a "sedmičku" nasázeli i hráči PSG. Že jejich formu odnesl zrovna mistr Ligue 1 ze sezony 2020/2021, není tolik překvapivé. První letošní střetnutí těchto dvou celků skončilo pro ten severofrancouzský debaklem schůdnějším pouze o dvě branky.

Návrat Christophera Galtiera do Lille tedy vyšel na výbornou. Všechno to začalo nejrychlejší trefou v historii francouzské nejvyšší soutěže, o kterou se už po osmi sekundách postaral Kylian Mbappé, když obloučkem přehodil vyběhnuvšího Léa Jardima a vytěžil tak maximum z centru Lionela Messiho z poloviny hřiště - 0:1.

Odpovědět chtěl v 5. minutě Jonathan Bamba. Na svůj čestný úspěch si ale musel počkat. Následně předvedl parádní obranný zákrok Marquinhos. Po něm se dostal znovu ke střele domácí forvard se sedmičkou na dresu. Před vypršením úvodní dvacetiminutovky si ještě pohrál s brankářem Lionel Messi. Bohužel tomuto zářezu předcházel ofsajd dvojice jeho spoluhráčů.

Neymar pak v pádu poslal do brejku Mbappého, který udělal Jardimovi až příliš velkou kličku na to, aby dokázal přesně zakončit. Ve 28. minutě si Messi sám rozehrál akci, v jejímž závěru uklízel po zemi balon k pravé tyči - 0:2. Po půl hodině hry našla argentinská superstar brazilského kamaráda Marquinhose, jemuž ke skórování scházely centimetry.

Ve 36. minutě pálil Jonathan David a Gianluigi Donnarumma se musel činit. Minisouboj obou protihráčů se se stejným úspěchem opakoval v následující "šedesátivteřinovce". Taky další pokus patřil Dogám, avšak hned po něm se z branky radoval Achraf Hakimi, neboť muž v rukavicích nezachytil jeho křižnou přízemní střelu po Neymarově pobídce - 0:3.

Do poločasového hvizdu se stihla prosadit i sama brazilská desítka, jelikož ji nerozhodila ani tečovaná přihrávka z kopačky Lionela Messiho - 0:4. Paulo Fonseca byl při odchodu do šatny nepřekvapivě hodně zadumaný. Po změně stran se obraz hry věru nezměnil. Není důležité, jestli Mbappé v 53. minutě nechal míč propadnout k Neymarovi úmyslně či nikoli. Podstatné je, PSG si v ten moment vytvořilo už mimořádně pohodový náskok - 0:5.

Za 120 sekund sice snížil Jonathan Bamba, když po zákroku Donnarummy dorazil svou vlastní střelu, nicméně to bylo ze strany LOSC vše - 1:5. Krátce poté se Léo Jardim vyznamenal proti Messimu a Marquinhosovi. V 63. minutě byl ochozy na Stade Pierre-Mauroy přivítán Renato Sanches, byť už nastoupil v dresu hostujícího celku.

Branku sice nevsítil, zato už za necelých 180 sekund po svém příchodu na hrací plochu sledoval, kterak si Neymar vyčíhnul optimální moment pro přihrávku na kámoše Kyliana Mbappého, jehož rána pod břevno byla vskutku nechytatelná - 1:6. Na domácích byla znát frustrace i nervozita, aby náhodou nebyl rozdíl ještě výraznější.

Další minuty přinesly nepřesnosti i nedůrazně řešené momenty v ofenzivní fázi ze strany PSG, které mělo nahráno. Mbappé však toužil po hattricku a jeho přání bylo splněno v 87. minutě. Znovu to byl Neymar, kdo pobídnul svého francouzského kolegu, který se ve stále ještě nízkém věku těší - i díky své rychlosti - velikému respektu, takže ze souboje s Josém Fontem nakonec sešlo a zrodil se sedmý zásah po razantním zakončení z vnitřku pokutového území - 1:7.

Autor: Tomáš Kordík / ligue1.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele