Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

základní skupiny - skupina E, 3. kolo
26.10.2023 18:45 CET
1 : 4
(0:2)

Reportáž

Aston Villa dominovala v Alkmaaru a zvítězila až nečekaně hladce o tři góly

Alkmaar prožívá celkem povedenou letošní sezónu, ovšem nyní v domácím prostředí nedokázal vzdorovat anglickému vyzyvateli z Birminghamu a kvůli čtyřem inkasovaným gólům během úvodních šestapadesáti minut utrpěl až nečekaně vysokou porážku 1:4. V tabulce skupiny E tak má na kontě pouhé tři body a je jasné, že skončit do druhého místa, které zaručuje účast v jarní fázi evropských pohárů, nebude vůbec snadné.

Naopak svěřenci trenéra Unaie Emeryho vůbec poprvé v hlavní fázi předvedli očekávaný výkon a po dvou nepřesvědčivých duelech tentokráte na trávníku dominovali, se šesti body se k tomu prozatím vyhoupli do čela tabulky. Aston Villa měla naprosto vynikající vstup do tohoto čtvrtečního utkání a hned první větší šanci po necelé čtvrthodině hry přetavila v důležitou vedoucí branku zásluhou Leona Baileyho.

Šestadvacetiletý jamajský útočník se prosadil po skvělém zpracování míče na hranici pokutového území a pak svůj přízemní projektil usměrnil přímo do levého dolního růžku mimo dosah marně se natahujícího gólmana Ryana. Neuběhlo ani dalších deset minut a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový, jelikož přesně v polovině úvodního dějství měl přesnou mušku šestadvacetiletý belgický záložník Youri Tielemans.

Ten po naprosto geniální finální pobídce od Johna McGinna stanul zcela osamocen před domácím strážcem a zblízka uklidil balón přesně mezi jeho nohy. Domácí se od tohoto okamžiků probudili a ve 25. minutě měli blízko ke snížení, avšak jejich suverénně nejlepší střelec Pavlidis minul vzdálenější spojnici o pár centimetrů. Stejný hráč dokonce rozvlnil síť krátce po půl hodině hry, nicméně tento jeho zásah neplatil vinou těsného ofsajdu.

AZ se snažilo tlačit také po změně stran, jenže jeho snahu definitivně zmrazil Ollie Watkins. Sedmadvacetiletý forvard totiž po rychlé akci středem hřiště, sólu Baileyho a parádním zákroku Ryana, stál ve správnou chvíli na správném místě a naprosto prázdnou branku nemohl minout - 0:3. Neuběhlo ani dalších pět minut a Aston Villa přidala definitivní čtvrtou pojistku, protože po přízemním centru nezastavitelného Baileyho chladnokrevně tečoval balón do branky nabíhající McGinn.

Hosté ve zbývajícím průběhu evidentně polevili a výběr vedený koučem Pascalem Jansenem toho využil v 65. minutě. Čestný úspěch nizozemského klubu zaznamenal Ibrahim Sadiq, neboť po dlouhém nákopu Martinse Indiho si elegantně zpracoval míč na prsa a z první ho nekompromisně uklidil svůj k vzdálenější konstrukci.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem ještě mohl vykřesat naději na bodový zisk střídající Tiago Dantas, ovšem jeho nebezpečnou ránu na poslední chvíli odvrátil do zámezí bránící Kamara a poté se již nic zásadního nestalo. Oba celky na sebe znovu narazí za dva týdny ve Villa Parku.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele