Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

osmifinále - odvety
17.03.2022 21:00 CET
4 : 3
(1:2)

Reportáž

Alexander Bah a Yira Sor (© AFP)

Slavia v Linci i přes dvojnásobné oslabení uhájila náskok a je ve čtvrtfinále

Fotbalisté pražské Slavie splnili svou rakouskou misi a uhájili proti Linzu náskok z domácího utkání. V na góly bohatém duelu sice neudrželi vedení a prohráli 4:3, ale díky vítězství 4:1 z domácího zápasu postupují do čtvrtfinále Konferenční ligy. V tom se v prvním zápase nepředstaví Ousou s Plavšičem, kteří viděli červenou kartu.

Slavia neměla díky povedenému prvnímu utkání příliš důvodů hnát se dopředu a Linz se nemohl prokousat k výrazné příležitosti. Proto první šanci a rovnou gólovou viděli diváci až ve 24. minutě. Hostující brankář Mandous pohotově zastavil takřka na půlce hřiště rozvíjející se útok Linzu a rovnou založil ofenzivní manévr svého týmu, který po trase Lingr - Olayinka skončil v síti domácího týmu.

Po půl hodině hry poprvé zatopil obraně Linzu Yira Sor. Po Traoreho průnikové přihrávce se hnal osamocen na brankáře Schlagera, kterého se kličkou zbavil, ale míč si pokopl moc dopředu a Potzmann jej před prázdnou bránou odkopl do bezpečí.

Slavia v první půli pohodově kráčela vstříc postupu do čtvrtfinále a byla lepším týmem na hřišti. V 36. minutě se ale k dalekonosnému pokusu z přímého kopu odhodlal domácí Michorl, který s Mandousovým přispěním orazítkoval tyč. K odraženému míči se ale dostal Wiesinger, jenž krkolomným zakončením ukázal, proč je jeho místo v obraně, ale míč za brankovou čáru nakonec dotlačil - 1:1.

V dresu Slavie ovšem na hřišti běhal muž jménem Yira Sor. Ten bezprostředně po rozehrávce nastartoval na levém křídle své rychlé nohy, unikl obráncům, zatáhl míč do pokutového území, zpětnou přihrávkou nalezl dobíhajícího Baha a dánský bek pohodlně vrátil vedení na stranu Slavie.

Přestože Slavia měla odvetu zcela ve svých rukou, ještě před odchodem do šaten musel řešit trenér Trpišovský výraznou komplikaci. Druhou žlutou kartu uviděl ve 42. minutě stoper Ousou a český mistr šel do oslabení.

Slavia držela před závěrečným poločasem dvojzápasu pohodlný náskok, ale stejně vstoupila do druhé půle opatrně a nechtěla v oslabení nic nechat náhodě. Navíc na hrotu útoku se stále pohyboval rychlý Sor, který si v 62. minutě pokopl míč, unikl obráncům a přesnou střelou poslal Slavii do dvoubrankového vedení.

Hráči Linzu se navzdory tragickému vývoji osmifinále nevzdávali a chtěli využít přesily, kterou na konci první půle získali. Čtvrthodiny před koncem Wiesinger zaskočil střelou z dálky nepozorného Mandouse a snížil na 2:3.

Zdánlivě poklidný postupový zápas nabral rychlý spád v závěrečné desetiminutovce. Vše začalo Plavšičovým přišlápnutím Hollanda, za které srbský záložník uviděl červenou kartu a Slavia šla do dvojnásobného oslabení.

Linz s dvěma muži na hřišti navíc vrhl veškeré své síly do útoku doufaje, že zázračně zvrátí na góly štědrý dvojzápas. Jiskřičku naděje pro domácí vzápětí vystřelil Gruber, který se nejlépe zorientoval ve skrumáži po přímém kopu a přesnou střelou nedal Mandousovi šanci.

Domácí byli při chuti a nevzdávali svou mission impossible. Dvě minuty po vyrovnávací brance propálil Schmidt z úhlu nešťastného Mandouse a poslal Linz do vedení 4:3. Neposlal jej ovšem do čtvrtfinále Konferenční ligy, které si i přes prohru zahraje Slavia.

Autor: Martin Jedlička / ctsport.cz

Komentáře (523)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele