Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

finále
25.05.2022 21:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Nicolò Zaniolo dává jediný gól (© AFP)

Mourinhovo finálové kouzlo pokračuje. AS Řím slaví historicky první evropskou trofej

Vítězem prvního ročníku Konferenční ligy je AS Řím, který si díky tomu připisuje první evropskou trofej ve své historii. Jediným gólem popravil nizozemský Feyenoord Nicoló Zaniolo. Slaví i trenér Mourinho, který vyhrál svoje páté finálové utkání.

AS Řím měl před sebou obrovskou šanci na zisk první evropské trofeje v historii. Je to až s podivem, ale tenhle tradiční italský klub, který dal světovému fotbalu Tottiho s De Rossim a Zemanem ještě nikdy nevyhrál žádnou trofej na mezinárodní úrovni. Feyenoord jich má v galerii několik a o jejich počet dnes soutěžil spíš s legendárním Josém Mourinhem.

Toho mnozí mají za fotbalového dinosaura, který se po vynálezu defenzivního autobusu odklidil do vlastní jeskyně leštit své trofeje. Ale je pravda, že v AS Řím opět pookřál a především vypjaté zápasy, v nichž opravdu o něco jde, umí zvládat stále na jedničku. Oba trenéři v Tiraně trochu zariskovali - Mourinho nasadil "nepostradatelného" Mchitarjana, který ale měsíc nehrál, zatímco Feyenoord vedl brankář Bijlow, který na tom byl po zranění stejně.

Mourinho si musel drbat již tak nepočetný porost na hlavě v 17. minutě, když se mu právě Mchitarjan kvůli obnovenému zranění zneschopnil. Do hry musel Sérgio Oliveira, který znamenal citelné snížení kvality. AS to ale zas tak vadit nemuselo, protože Giallorossi dokázali eliminovat veškeré smrtící zbraně Feyenoordu a počínali si tak s až nečekanou jistotou.

Nizozemský celek sice držel míč na svých kopačkách, ale to bylo asi tak všechno. A právě ve chvíli, kdy se začínal rozehřívat, AS udeřilo. Po třiceti odehraných minutách našel Mancini dlouhým pasem nabíhajícího Nicola Zaniola, který si míč i díky nedoskočení Traunera zpracoval a včas ho píchnul před brankářem Bijlowem do sítě - 1:0 pro AS.

Ke konci poločasu se Feyenoord pokoušel o změnu skóre, ale jeho kombinace včas zastavoval obranný val AS v čele se Smallingem a Mancinim. Brankáře Patrícia se pokusil na závěr první půle prověřit Tottiho oblíbený záložník Kökçü, ale s jeho ránou si zkušený Portugalec poradil bez potíží.

Hned po přestávce se Feyenoord, který přepnul na rychlejší otáčky, dostal do první vážnější šance, když Sinisterra s pomocí Manciniho trefil jen tyč Patríciovy brány! Portugalský brankář o chvíli později vytahoval mimo ránu obránce Malicii. O pár chvil později se Abraham prohnal přes Senesiho do vápna, ale po jeho faulu ustál situaci a snad jen proto sudí nepískal penaltu.

AS postupem času přestalo hrát aktivně a spoléhalo se primárně na obranu. Tu nepřekonal Dessers a na opačné straně zase pálil nepřesně střídající Veretout. Po optickém tlaku nizozemského týmu se do velké šance dostal římský kapitán Pellegrini, ale jeho ránu z první brankář Bijlow vyrazil! Přesto AS slaví historicky první evropskou trofej a Feyenoordu zbyly oči pro pláč.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (641)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele