o udržení, 5. kolo
25.05.2024 18:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Lukáš Budínský (© MFK Karviná)

Karviná si třemi body zajistila baráž, Dynamu pomohl k pikantnímu souboji Jablonec

Fotbalisté Karviné si v pátém kole nadstavbové části Fortuna ligy pojistili výhrou 1:0 nad Českými Budějovicemi místo v baráži, ve které se utkají s druholigovým Vyškovem. Domácí rozhodli o hubeném vítězství již v prvním poločase, v němž se prosadil po rychlé kombinaci kapitán Slezanů Lukáš Budínský. Dynamo muselo na svůj osud čekat, vzhledem k výhře Jablonce nad Zlínem potkal přímý sestup právě Ševce. Jihočeši se tedy díky přízni osudu mohou připravovat na pikantní barážový dvojzápas s Táborskem.

Slezané měli v ryze záchranářském souboji velkou výhodu. Jistotu vyhnutí se přímému sestupu jim totiž mohla zajistila také remíza, zatímco Dynamo by se při nerozhodném výsledku muselo spoléhat na pomoc Jablonce proti Zlínu. Právě duel se Severočechy absolvovaly České Budějovice před několika dny, a ačkoliv začaly dvěma rychlými góly, nakonec získaly jen bod. Karvinští naopak zcela vybouchli v Pardubicích.

Od začátku nic nenasvědčovalo tomu, že se jedná o souboj týmů, které hrají o záchranu v nejvyšší soutěži. V úvodní desetiminutovce byli diváci svědky několika dobrých příležitostí na obou stranách, žádná z nich ale gól nepřinesla. Do první vyložené šance se dostal ve 29. minutě domácí Lucky Ezeh, proti jeho hlavičce se však vytáhl brankář Dynama Dávid Šípoš. O minutu později ovšem lovil míč ze sítě poté, co se Karviná jednoduchou kombinací dostala až do pokutového území, ve kterém nekompromisně zakončil gólovou akci domácí kapitán Budínský.

Po změně stran měli i nadále více ze hry zelenobílí, první velkou šancí druhého poločasu ovšem zahrozil tým z Českých Budějovic, když se v 58. minutě objevil v dobré pozici Wale Musa Alli, tváří v tvář Jiřímu Ciupovi ale zklamal. Z dorážky navíc trefil jen pravou tyč. Karviná si i přes několik nebezpečných situací ve vlastním pokutovém území hlídala jednobrankový náskok a snažila se černobílé nepouštět do soustavného tlaku. V 80. minutě mohla naopak sama rozhodnout, když se po centru Fleišmana objevil na úrovni penalty Andrija Ražnatovič, proti němuž se ale vytáhl Šípoš.

Prvoligová příslušnost Českých Budějovic tak byla porážkou ohrožena, alespoň prozatím ji však zachránil bodový zisk Jablonce proti Zlínu. Jejich barážovým soupeřem bude Táborsko, Karviná změří síly s Vyškovem. Hrát se začne 30. května.

Autor: Livesport.cz / Adam Vyhnálek

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele