základní část, 24. kolo
18.03.2023 15:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Marcel Čermák (© twitter.com/SK_Dynamo_CB)

Návrat v čase baníkovcům štěstí nepřinesl. Chachaři si na jihu Čech nepřibalili do ledvinek ani bod

České Budějovice si ve 24. kole Fortuna ligy připsaly už třetí domácí výhru v řadě, když porazily Baník Ostrava 2:1. Smutným hrdinou první půle se stal debutující stoper hostů Zdeněk Říha, jenž si na sklonku úvodní půlhodiny vstřelil po skrumáži ve vápně vlastní gól. Autorem rozhodující trefy se ale stal až v 61. minutě Marcel Čermák. Fanoušci Slezanů, kteří pro výlet na jih Čech sáhli k retro outfitům, v nichž neměly scházet ani typické ledvinky, tak neviděli své oblíbence zvítězit již po šesté v řadě.

Baník byl od startu jarní části jedním z nejhorších týmů ligy. Trápení Slezanů prohloubila poslední porážka 0:3 se Spartou, kterou doprovodily individuální chyby v obraně. V ní se navíc nakupila zranění, v srdci defenzivy si tak proti Jihočechům odbyl debut mladý Říha. České Budějovice držely nad vodou domácí výkony, v předminulém kole například na Střeleckém ostrově porazily Slavii. Hrálo se o hodně, jelikož oba celky měly ve skupině o záchranu stejný počet bodů.

Jako první v utkání zahrozil Baník. V sedmé minutě se totiž po rohovém kopu prodral k zakončení Matěj Šín, jeho improvizovaný volej doprostřed brány ale Dávid Šípoš vykryl. Vzápětí se na druhé straně prosmýkl před Jana Laštůvku rychlík Quadri Adediran, na poslední chvíli mu ovšem vypíchl balon Jiří Fleišman. Zimní posila Dynama hýřila aktivitou i nadále a ve 13. minutě se výrazně podílela na první gólové akci domácích, branku ale rozhodčí kvůli ofsajdu Nigerijce odvolal. Ve 30. minutě se už Budějovice prosadily bez porušení pravidel. Tentokrát jim k tomu pomohl stoper hostů Říha, který si hlavičku Michala Škody srazil do vlastní sítě. Vyrovnaná první půle ale přece jen skončila remízou. Před pauzou totiž z přímého kopu srovnal Fleišman, když chytře podstřelil skákající zeď domácích.

Budějovice si chtěly po změně stran rychle uzmout vedení zpět. Povedlo se jim to chvíli po hodině hry, kdy Fleišman nedoskočil na dlouhý balon, čehož využil jeho bývalý spoluhráč Tomáš Zajíc k převzetí míče a následné zpětné přihrávce na Čermáka. Záložník Dynama pak už jen uklidil svůj přízemní pokus k tyči. Baník si dlouho nedokázal vytvořit jakýkoliv tlak, naopak v 83. minutě hlavou orazítkoval tyč brány hostů Lukáš Havel. Chvíli nato už šance Slezanů přišla, Ladislav Almási ale svůj akrobatický pokus namířil mimo.

České Budějovice tak souboj tabulkových sousedů zvládly a připsaly si velmi důležité tři body. Další zápas svedou oba celky 1. dubna. Baník se střetne s Libercem, Jihočeši pak změří síly se Zlínem.

Autor: Livesport.cz / Jáchym Pivovar

Komentáře (3)

Přidat komentář
fcb+mufc

0-1

Reagovat
Elmas

1:2

Reagovat
Lawman

Podle vylosování Baník udělá maximálně 3 body a to je jistota nejen skupiny o sestup ale i jistota sestupu. Baník nejen výsledkově propadl ale i herně. Brankář už je dávno za zenitem a není možné žít z minulých zásluh. Obrana je katastrofa. Kupí kiks za kiksem a některé chyby nevidíme ani v dorostu. Záloha je tragédie protože žádná neexistuje. Chybí skutečný režisér a Plavšič jím není. Útok je prakticky neviditelný a jen spoléhá na nějaký odražený míč. Divím se, že jediný solidní hráč Almássy ještě v takovém bídném mančaftu pokračuje. Kdyby celou dobu kdy hraje za Baník hrál v jiném mužstvu, už by se o něho zajímaly kvalitní evropské týmy ale teď se po něm slehne zem. Končí Oulehla a zanedlouho skončí i Hapal. Kdo přijde potom?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele