základní část, 27. kolo
31.03.2019 16:45 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Ajax díky další proměněné penaltě Dušana Tadiče přehrál PSV Eindhoven

Šlágr 27. kola nejvyšší nizozemské soutěže zvládl lépe domácí Ajax a i v oslabení trvajícím přes půl hodiny porazil největšího konkurenta v boji o titul PSV po výsledku 3:1. Jeho manko na eindhovenského rivala momentálně činí jen dva body a ve zbývajících sedmi kolech je tak rozhodně na co se těšit. V hostujícím dresu nastoupil do samého začátku český krajánek Michal Sadílek a odehrál dvaasedmdesát minut, než byl střídán Malenem.

V základní sestavě Ajaxu se oproti původním předpokladům objevil marocký tahoun Hakim Ziyech, a i když nebyl ústřední postavou nedělního duelu, tak jeho přítomnost na trávníku byla znát. Amsterdamský klub byl v samém úvodu aktivnější a první možnost si vytvořil po necelých třech minutách. Noussair Mazraoui na pravé straně pokutového území nevyzrál zblízka na brankáře Zoeta a pak odkopával do bezpečí z brankové čáry vracející se Angeliño.

Svěřenci trenéra Erika ten Haga se mohli poprvé radovat krátce po dvaceti odehraných minutách, kdy Ziyech poslal před branku nepříliš nebezpečný centr z pravého křídla a Daniel Schwaab ve snaze zabránit vyložené možnosti nasměroval míč smolně doprostřed vlastní branky. V prvním poločase si nic dalšího nestalo, Ajax mohl navýšit své vedení ve 49. minutě a znovu v tom měl prsty aktivní marocký reprezentant Mazraoui.

Ten se pokusil překvapit Zoeta tvrdou ranou z patnácti metrů, nicméně hostující strážce dokázal nadvakrát zkrotit balón ve svých rukavicích. O čtyři minuty později zahrozil na druhé straně Mexičan Lozano, jenomže na připraveného gólmana Onanu si nepřišel. Domácí si výrazně zkomplikovali situaci v 57. minutě, kdy Mazraoui zasáhl nohou do obličeje Angeliña a rozhodčí Kuipers mu nejprve udělil žlutou kartu.

Pak si ovšem šel prohlédnout inkriminovaný okamžik k videu a své rozhodnutí změnil, jednadvacetiletému obránci ukázal přímou červenou kartu. Neuběhla ani minuta a PSV toho využil, o vyrovnání se postaral letošní nejlepší střelec Eredivisie Luuk de Jong. Španěl Angeliño posadil míč z levé strany přímo na hlavu rozběhnutého De Jonga, jenž snadno překonal zbytečně vybíhajícího Onanu z deseti metrů.

Asi nejklíčovější moment tohoto utkání byl k vidění asi pětadvacet minut před závěrečným hvizdem. Schwaab si totiž počínal velmi neobratně v souboji s Davidem Neresem a u brankové čáry ho naprosto zbytečně podrazil. Kuipers zprvu penaltu nenařídil, po konzultaci s VAR ale zcela jasně ukázal na pokutovou značku. Míč si postavil tradiční srbský exekutor Dušan Tadič a Zoeta zkušeně poslal na druhou stranu.

Eindhovenu se ve zbývajícím průběhu nedařilo najít recept na dobře organizovanou defenzívu AFC a v šesté nastavené minutě kapituloval potřetí. Přečíslení čtyři na čtyři zakončil Neres, který po svižné nahrávce Tagliafica zamířil po zemi do vzdálenějšího dolního rohu. PSV ve čtvrtek bude hájit dvoubodový odstup proti Zwolle, Ajax zavítá na půdu nováčka z Emmenu.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, psv.nl, onlajny.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
afc ajax

2:0

Reagovat
Assassin11

3:1

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Assassin11

je to tam, a teraz už len všetko povyhrávať a dáme ešte ten titul a psv by mohol ešte stratit v arnheime aj v alkmaare

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele