Souhrn zápasů Ligy národů - středa 14.10.

14.10.2020, 19:55, aktualizováno 14.10.2020, 22:47
Komentáře a souhrny
Romelu Lukaku (© AFP)
Francie nastoupila v Chorvatsku a podobně jako ve finále mistrovství světa vyhrála, tentokráte 2:1. Anglie nezvládla dlouhé oslabení a padla s Dánskem, Itálie se rozešla smírně s Nizozemskem. Hlavy si budou drbat Slováci, kteří doma nestačili na Izrael, hrdinou se stal Zahavi...
Liga A - skupina 1

Itálie - Nizozemsko 1:1

14.10.2020 20:45

Góly: 16. Lorenzo Pellegrini - 25. Donny van de Beek

Italové si nakonec jen rozdělili body s Nizozemci, přičemž se o zvlášť záživné utkání rozhodně nejednalo. Na první branku Lorenza Pellegriniho navázal o něco později Donny van de Beek a druhý poločas už žádný vzruch nepřinesl.

Souboj dvou slavných zemí, které ve světě kopané stále ještě hodně znamenají, hostil stadion v Bergamu, městě, které bylo na počátku krize zasaženo koronavirem snad nejvíc v celé Itálii. A čekalo ho parádní představení, protože obě země zvládly generační výměnu, zapracovaly nové šampiony a doufají v lepší zítřky. Favoritem byla domácí ekipa, která přeci jen vykazuje dlouhodobě dobré výsledky, zatímco Nizozemci se pod novým koučem spíš trápí.

Do první šance se hnal Lorenzo Pellegrini, dnes poměrně netradičně na kraji útoku. Stopku mu ale vystavil Aké. Memphis Depay to o pár chvil zkusil sám a namířil si to středem do vápna Itálie, jenže nakonec ho zradilo to, že si míč příliš předkopl. Útočníka Lyonu hledal velmi často Blind a také ho nacházel, italská obrana si s jeho pohybem dlouho neuměla poradit.

Prakticky ze stejné situace se ale v 16. minutě prosadili domácí. Mladý záložník Barella nastartoval motory a vysunul Lorenza Pellegriniho. Mladý Říman si zpracoval míč do běhu a snadno překonal vybíhajícího brankáře Jaspera Cillessena!

O chvíli později hledal Barella také nabíhajícího útočníka Cira Immobileho, jenže nakonec měl k míči blíž Cillessen. Stejný souboj se odehrál také ve 23. minutě a tentokrát Immobile pálil technicky na zadní tyč. Cillessen byl ale připraven a mrštným zákrokem jeho pokus vyrazil. A to bylo stěžení, protože o pouhé dvě minuty později nechali Italové ve vápně až příliš prostoru Depayovi. Jeho ránu sice ještě domácí obrana zablokovala, nicméně pozorný Donny van de Beek už se zblízka nemýlil - 1:1.

Deset minut před koncem první půle se po centru od Blinda pověsil do vzduchu Luuk de Jong, jenže ani tentokrát se netrefil přesně. Na opačné straně to po centru zkoušel Danilo D’Ambrosio, jehož tvrdá rána pravačkou skončila jen na vynikajícím zákroku brankáře Cillessena. Po změně stran se Nizozemci dostali do tlaku a Italové chvíli nevěděli, kterého hráče dřív bránit.

Ani série několika rohů ale hostům nepomáhala ke skórování. Deset minut poté se na hřiště podíval mladý útočník Moise Kean, aby trochu zamíchal s nizozemskou obranou. Místo toho ale míchali hosté. Do velké šance se po Wijnaldumově přihrávce dostal Memphis Depay, ale Gianluigi Donnarumma jeho střelu dokázal s velkou porcí štěstí vyrazit! Vzápětí Oranjes zahráli rohový kop tak špatně, že se Itálie dostala do brejku. Zakončoval jej Immobile, ale trefil pouze dobře připraveného brankáře Cillessena.

Po centru z pravé strany se deset minut před koncem natahoval Manuel Locatelli, jemuž gól hlavičkou sebral zasahující Veltman. To byla poslední akce utkání.

Více informací k zápasu

Polsko - Bosna a Hercegovina 3:0

14.10.2020 20:45

Góly: 40. Robert Lewandowski, 45+1. Karol Linetty, 52. Robert Lewandowski

Po utkání s Itálií nebylo vůbec jisté, zda do utkání s Bosnou a Hercegovinou bude moci zasáhnout největší domácí útočná zbraň Robert Lewandowski, který měl pochroumaný kotník. Nakonec ho ale kouč Jerzy Brzeczek mohl zařadit do své sestavy, Polsko i díky jeho dvěma přesným zásahům vyhrálo v Lize národů podruhé a dostalo se samého čela tabulky.

Hostující lodivod Dušan Bajevič po neúspěšné baráži o EURO 2020 proti Severnímu Irsku oznámil svou rezignaci, která bude platná po skončení Ligy národů, a svůj tým tak vedl v jednom ze svých posledních klání. To se mu ovšem výsledkově nijak nevydařilo a své ani ne roční působení u bosensko-hercegovského mužstva bude moci vylepšit až během listopadu.

Už v září se podařilo Polákům v Zenici potvrdit roli favorita proti soupeři, který do této chvíle neprohrál ani s Itálií, ani Nizozemskem. Avšak se středoevropským celkem Bosna a Hercegovina jednoduše tahala za kratší konec, a to v obou případech. Nutno podotknout, že nyní ve Vratislavi předvedla asi svůj vůbec nejhorší výkon v rámci měření sil této soutěže.

Je pravda, že celé utkání hodně ovlivnila rychlá červená karta, kterou obdržel už po patnácti minutách bránící Ahmedhodžič, jenž se v nároďáku mimochodem teprve rozkoukává. Poté, co se Klich snažil vysunout svou přihrávkou Lewandowského, zatáhl hostující stoper za záchranou brzdu a za zmaření zjevné brankové možnosti se pakoval předčasně ze hřiště.

Přesilovku hodlal co nejdřív využít Lewandowski, jehož sokova defenzíva marně hlídala na uzdě. Ve 22. minutě však selhal v koncovce a bránu pouze přestřelil, ve 30. minutě svým technickým pokusem orazítkoval jen brankovou konstrukci. Ve 40. minutě už nicméně Lewandowski přece rozvlnil síť, to když z šestnáctky snadno využil pobídky od Jóžwiaka.

Do půle Polsko přidalo další pojišťující branku. Samozřejmě u gólové akce nesměl chybět Lewandowski, jenž svým obloučkem našel hlavu Linettyho, a ten zamířil ke vzdálenější tyčce. Krátce po přestávce bylo o vítězi tohoto klání definitivně rozhodnuto. Klich zleva našel ve vápně na hraně ofsajdu balancujícího Lewandowského, jenž uklidil míč pod břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko42115:27
2.Itálie41303:26
3.Nizozemsko41212:25
4.Bosna a Hercegovina40222:62
Liga A - skupina 2

Anglie - Dánsko 0:1

14.10.2020 20:45

Góly: 35. Christian Eriksen (pen.)

Dánsko senzačně porazilo Anglii, ta se ve Wembley neprosadila ani jednou. Jedinou trefu z penalty zaznamenal proti oslabenému soupeři Eriksen.

V šesti z posledních sedmi duelů se reprezentaci Albionu povedlo udržet čisté konto a obrana je něco, na co je trenér Southgate po právu hrdý. Dnes jej ovšem čekal tvrdý oříšek, neboť se jeho výběr musel popasovat jednak s vlastními absencemi a jednak s hráči jako Eriksen, Höjbjerg, Dolberg nebo Poulsen. A to už je solidní palebná síla. Dánsko začalo poměrně slibně a v osmé minutě brankáře Pickforda vyplašila akce Poulsena. Ten hledal na zadní tyči Dolberga, jehož na poslední chvíli zastavoval Coady.

Dánové se rozhodně nebáli svého slavnějšího soupeře a zejména duo Eriksen - Dolberg zadní řady Angličanů pořádně větralo. Po dalším skvělém pasu hráče Interu se hnal robustní útočník Dolberg do zakončení a s přispěním teče Ricea pálil jen decimetry vedle Pickfordovy svatyně! V těchto chvílích hráli Dánové jednoznačně prim a Angličanům se prakticky nedařilo zůstat na polovině soupeře nějaký delší čas.

To se pomalu začalo měnit asi mezi 25. a 30. minutou. Southgateovi svěřenci se drželi u míče v dostatečné vzdálenosti od vlastního vápna a naopak kombinovali velmi nebezpečně kousek od brány držitele slavného příjmení, Schmeichela. I proto následující minuty byly velkým překvapením. Situace se pro Anglii začala drolit ve 32. minutě. Stoper Maguire byl totiž pozdě v souboji s Dolbergem a fauloval jej, za což viděl druhou žlutou kartu!

Albion čekala hodina hry v početním oslabení, což byla samozřejmě voda na mlýn pro Dány. A bylo hůř. O pouhé dvě minuty později totiž Walker trochu neohrabaně dohrával souboj s Delaneyem a sudí to posoudil jako faul! K nařízené penaltě se postavil neochvějný Eriksen a poradil si s Pickfordem naprosto bez potíží - 1:0.

Favorit utkání prohrával a navíc hrál v deseti, takže jeho šance na tři body se povážlivě tenčily. Ještě do poločasu proto domácí trenér sáhl ke střídání, v čemž ho vynuceně po zranění Dolberga napodobil také dánský stratég. Po změně stran tempo utkání určitě opadlo a jedinou větší šancí prvních patnácti minut se stala standardní situace, kterou Eriksen zakončil pár metrů vedle brány.

Angličané se ale nevzdali a věděli, že jim stačí povedený brejk, aby se dostali do zápasu. V 66. minutě k němu měli zatraceně blízko, jenže to by v bráně Dánska nesměl stát Kasper Schmeichel. Po prodlouženém rohu se míč dostal k Mountovi, který jej hlavou usměrnil do protipohybu brankáře Dánska, jenže ten se brilantně přesunul a z posledních sil míč vyrazil!

Ani ve chvíli, kdy byla na trávníku esa jako Sancho, Kane nebo Calvert-Lewin, se Angličané k pořádnému ohrožení brány Dánska nedostali.

Více informací k zápasu

Island - Belgie 1:2

14.10.2020 20:45

Góly: 17. Birkir Sævarsson - 9. Romelu Lukaku, 38. Romelu Lukaku (pen.)

Island se stává jistým sestupujícím z áčkové ligy. Prohrál totiž i ve svém čtvrtém zápase Ligy národů, nestačil doma na Belgii, a protože mu do karet ani trochu nenahrála nečekaná výhra Dánska na půdě Anglie, půjde mu ve zbývajících dvou listopadových zápasech jen o zisk co nejlepších výsledků, například kvůli nasazování do kvalifikace na MS v roce 2022 v Kataru.

Oba celky nemohly do hry nasadit vlivem mnohačetných absencí ani zdaleka své nejsilnější možné složení. Domácí měli na marodce hned čtyři hráče, a to ve složení Alfred Finnbogason, Ragnar Sigurdsson, Kári Árnason i Arnór Sigurdsson, přičemž nastoupit nemohli ani tři vážně klíčoví hráči, a to Aron Gunnarsson, Jóhann Berg Gudmundsson a Gylfi Sigurdsson.

Brankářská jednička Thibaut Courtois, stabilní článek defenzívy Jan Vertonghen, ofenzivní mašina Kevin De Bruyne, záložník Nacer Chadli či útočníci Eden Hazard a Dries Mertens, to byly zase ty největší ztráty na belgické straně. Ta každopádně vstoupila do utkání famózně a už po devíti minutách od úvodního hvizdu rozhodčího Treimanise se ujali průběžného vedení.

Lukaku ukázal, že jakmile dostane míč do pokutového území, vždy je třeba mít se na pozoru. A protože stoper Eyjólfsson svého soupeře nedokázal natěsno bránit, přičemž ani vracející se Magnússon situaci nestačil zažehnat, mohl si belgický forvard po dlouhém Alderweireldově pasu najít správný prostor pro zakončení a levačkou zacílit za záda gólmana Rúnarssona.

Islanďané se ovšem z inkasovaného gólu oklepali poměrně záhy, už v 17. minutě byl stav opětovně nerozhodný. Pálsson ve středu pole přenechal balón Sigurjónssonovi, ten svou kolmicí uvolnil naběhnuvšího Saevarssona, a jelikož bránící Carrasco nestačil svého protivníka uhlídat, měl islandský krajní záložník dostatek času na to, aby pohotově skóroval.

Ve 29. minutě se pokoušel Bödvarsson přelstít belgického gólmana Mignoleta, ten si ovšem s jeho střelou poradil. Rozhodující okamžik tohoto střetnutí přišel na řadu sedm minut před obrátkou. Eyjólfsson ve vlastním pokutovém území evidentně podrazil útočícího Lukakua, nařízení penalty bylo zkrátka na místě, a sám faulovaný jí pak s velkým přehledem proměnil.

Marně se ve druhém dějství snažili domácí o znovusrovnání negativního stavu. Belgičané směrem dopředu, obdobně jako jejich sok, nijak nezářili, stačilo jim každopádně pouze hlídat těsný náskok, a to bez jakéhokoli panikaření. V 52. minutě mířil Magnússon mimo bránu, jinak se marně působící Island do žádné větší příležitosti vlastně ani jednou nepropracoval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie430110:49
2.Dánsko42114:27
3.Anglie42113:27
4.Island40042:110
Liga A - skupina 3

Chorvatsko - Francie 1:2

14.10.2020 20:45

Góly: 65. Nikola Vlašić - 8. Antoine Griezmann, 79. Kylian Mbappé

Ne snad že by kdykoliv hráli špatně. Zde dokonce favorita po většinu druhého poločasu přehrávali. Ale Chorvaté to prostě na Francouze neumí. Podlehli jim v semifinále mistrovství světa 1998, pak je neporazili ani na Euru 2004, kde jinak les Bleus stáli za starou belu, a počínaje finále minulého mundialu si od nich nechali nasázet už 10 branek...

Jakmile jde o měření sil s Chorvaty, mění se Francouzi v naprosto neomylné stroje v zakončení. Na světovém šampionátu čtyři góly ze šesti střel mezi tři tyče a osmi celkem. Před měsícem taky čtyři přesné zásahy ze šesti pokusů, které mířily na bránu. A tentokrát si vystačili s pěti projektily dohromady - tři si našly svou cestu k Livakovićovi, a z toho dva jej i překonaly.

Francie skutečně ani dnes nebyla příliš efektivní a diamantové rozestavení se definitivně ukazuje být pro tento tým nepříliš vhodným. Mbappé si na hrotu útoku po Giroudovi nevyhověl ani s Martialem a nepomohlo ani posazení minule nemastného neslaného Pogby. První poločas patřil tak akorát neomylnému dirigentovi Rabiotovi a především Griezmannově nelítostné pumelici do protější šibenice již z osmé minuty zápasu.

Griezmann se touto brankou dostal vyloženě na dostřel smetánce francouzských kanonýrů - do Davida Trezegueta (34) mu schází už jenom gól. A že se tak stalo zrovna proti Chorvatsku, to by nás taky nemělo překvapit - pouze Němcům (4) dal Griezmann na mezinárodní půdě víckrát co proto než jim (3).

Nejvíc událostí se ale odehrálo až po změně stran. V 64. minutě domácí tribuny pohotovým zakončením šajtlí rozjásal Nikola Vlasić, který společně s Brekalem zatápěl francouzské obraně takřka nonstop.

Pro matnou Francii se situace začala měnit k lepšímu až s příchodem Paula Pogby v 74. minutě, který hned za pět minut pomíhal vytvořit již 16. reprezentační úder Mbappého. Právě jeho parádní pas dal prostor Dignému k narýsování bezchybného centru a Mbappé už zařídil zbytek. Sám se přitom ve střeleckých tabulkách dotáhl na Ribéryho.

Ani tehdy však Francie neměla úplně vyhráno. V 86. minutě při zemi Llorisovu pozornost otestovat Kovačić a to se ještě francouzský kapitán musel mít na pozoru před dotírajícím Budimirem. Již v samotném nastavení zápasu se potom míč snesl ve vápně ke Kramarićovi, který však v ideální pozici všechny fanoušky zklamal a zamířil přímo do Llorise.

Více informací k zápasu

Portugalsko - Švédsko 3:0

14.10.2020 20:45

Góly: 21. Bernardo Silva, 44. Diogo Jota, 72. Diogo Jota

Španělsko, Francie, Švédsko. Tři kvalitní soupeři, dva z nich dokonce vyloženě špičkoví, a přece se portugalská defenzíva před nimi ani jednou nemusela sklonit. Více než 270 minut hry, nula obdržených branek a čtyři body do tabulky skupiny 3 Ligy A. Jen kdyby ti Francouzi taky občas chybovali...

Zatímco s les Bleus to byl souboj dvou poměrně tvrdohlavých obran s minimem větších šancí, proti Švédsku už Portugalci přidali i nutnou nadstavbu na druhém konci hřiště a podruhé v tomto ročníku Ligy národů soupeři uštědřili 3+ branek. Po Chorvatech to schytali i druzí relativní otloukánci skupiny, která má teď už definitivně pouhé dva adepty na postup.

Hrdinou zápasu se stal Diogo Jota, který se poměrně ojedinělé šance v základu při absenci Cristiana Ronalda chopil, jak nejlépe mohl, a nezapomněl se podepsat pod žádný ze tří gólů Seleçãa. Hned první zářez však ani zdaleka nebyl jenom o něm. Do krásného ťukesu na 1-2 dotyky se postupně zapojili další tři Portugalci, aby v závěru akce Bruno šikovně prostrčil míč na Jotu, který už jen v situaci 2 na 1 servíroval míč do vyložené pozice Bernardovi Silvovi.

Portugalci skutečně především v první půli rozdávali radost. Chvíli předtím sice zapomněli na Lustiga a divže nenechali Švédy jít do vedení, ale vpředu to byla špička. William trefoval tyč a kvintet Bernardo-Bruno-Félix-Jota-Raphael si v mnoha pasážích elegantně podával míč dokola kolem dezorientovaného švédského týmu.

Ten nakonec do přestávky ještě jednou kapituloval - to když ve 44. minutě Cancelo bystře zpozoroval náběh Joty a vyslal vstříč pokutovému území včasný centr, který vůbec nevypadal tak unáhleně, jak se zprvu zdál. Jota si pak při zpracování a finiši počínal jako mazák.

Po změně stran už Švédové ani tolik nekousali. Zatímco v úvodní části měl ještě dvě solidní příležitosti Marcus Berg, po přestávce už lehce zlobil akorát Claesson jedním přízemním projektilem. Isakova hlavička do země již přicházela na úplném konci, kdy nebylo co řešit.

Portugalci totiž mezitím zvýšili na 3:0 - William vyzval ke sprintu na levém křídle Jotu, ten se protáhl kolem jednoho obránce, dalšímu udělal kličku ve vápně a svou střelou znovu nenechal nikoho na pochybách. V 72. minutě bylo zkrátka hotovo skrz učiněnou one-man show.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko43109:110
2.Francie43107:310
3.Chorvatsko41036:113
4.Švédsko40041:80
Liga B - skupina 1

Norsko - Severní Irsko 1:0

14.10.2020 20:45

Góly: 68. Stuart Dallas (vl.)

Norsko mělo dobře našlápnuto k výhře prakticky celý zápas a svého soupeře jasně přehrávalo, přesto ale Severní Iry skolil až vlastní gól.

Severní Irové před sebou měli velmi náročný úkol, protože zastavit nebo aspoň zpomalit ofenzivu Norska není v těchto dnech vůbec nic jednoduchého. Brankář Peacock-Farrell si byl jist, že dnes musí vytáhnout několik dobrých zákroků, aby udržel své spoluhráče ve hře o body. Hlavní hrozbu samozřejmě představovalo duo Ødegaard - Håland. A potvrdilo se to hned od začátku utkání.

Norům stačilo necelých 100 vteřin na to, aby kmenový hráč Realu Madrid oslovil kmenového hráče Borussie Dortmund a vyslal jej do šance. Håland si poradil mazácky, i když brankář Peacock-Farrell jeho akci přeci jen trochu zbrzdil. Tím dal šanci Flanaganovi, aby míč odkopl doslova z brankové čáry! Ze strany hostí to byly spíš takové matné náznaky. Jako když ze střední vzdálenosti vyzkoušel pozornost Hansena Evans, který však mířil nad.

V 19. minutě se ke slovu dostal útočník Magennis, který už byl ve vápně a měl chvíli času na střelu. Jeho pokus mířil do sítě a brankář André Hansen musel ukázat opravdu hodně hbitý reflex, aby míč dokázal vyrazit mimo. Pár minut před koncem už to vypadalo, že se do zakončení dostane Nor s netradičním jménem Joshua King, jenže nakonec mu nevyšel krok a jeho střela vypadala spíš jako malá domů. Håland každopádně ukazoval, že rozhodně není jen kladivo do vápna, ale že umí najít prostor pro mnoho svých spoluhráčů.

Pár minut po změně stran dostal krásnou průnikovou nahrávku mezi beky Joshua King, zpracoval si ji už ve vápně a vypálil na zadní tyč, jenže brankář Peacock-Farrell skvěle zasáhl a míč dokázal vyrazit! Delší dobu bylo jasné, že dřív nebo později Norové tu obranu ostrovanů nakonec prolomí. A hosté jim k tomu vlastně sami pomohli.

V 67. minutě totiž záložník Martin Ødegaard rozehrál rohový kop tak dobře, že trochu zmatečně působící Stuart Dallas zasáhl tím nejnevhodnějším způsobem. Poslal balon za záda svého vlastního brankáře a Norsko vedlo jedna nula!

Dál to vypadalo, jako by Severní Irové neměli vůbec síly vzdorovat soupeři a spíš jen odevzdávali míče.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Rakousko 0:1

14.10.2020 20:45

Góly: 76. Alessandro Schöpf

Na tuhle reprezentační pauzu budou chtít velmi rychle zapomenout. Nejprve Rumuni přišli o šanci na Euro, potom prohráli oba své zápasy v Lize národů a na domácí půdě teď vlastní fanoušky potěšili jenom jednou z posledních šesti pokusů. Rakušanům ani nedali gól...

Od rumunských fotbalistů to přitom nebyl úplně špatný výkon, ale v závěru utkání jako by se veškerá negativní energie z předešlých dnů nasčítala a domácím zcela došel dech. Z toho naopak těží Rakušané, kteří soupeři vrátili měsíc starou porážku z Klagenfurtu a na čele tabulky nadále drží krok s rovněž devítibodovými Nory. Rumuni už jsou skoro bez šance.

Do prvního poločasu Rumuni vstoupili s agresivním presinkem pod taktovkou aktivního Stanciua, přičemž v osmé minutě Marin z dálky také poprvé otestoval gólmana Pervana. Rakousko mělo svou první příležitost z brejku, který však neřešil dobře Schlager, což všem opět připomnělo vítězství nad Severním Irskem, které mohlo a mělo být z rakouské strany podstatně přesvědčivější.

První větší šance přišla ve 21. minutě, kdy zpětná přihrávka pod sebe našla v dobré palebné pozici Gregoritsche. Toho však odmítla branková konstrukce a s další možností už hosté na delší dobu nepřišli. Rumuni se dobře pohybovali s míčem i bez něj a soupeře neustále nutili do nepřesných přihrávek i zbytečných faulů. V samotném závěru úvodního dějství musel Pervan dobře krotit střelu Alibeca.

Jenže po změně stran už to bylo postupně v podání Rumunů spíš horší a horší, resp. otupělejší. Hned v první minutě druhé půle domácí dovolili Baumgartlingerovi prověřit vlastního brankáře, zhruba po hodině hry Lainer skvělým centrem vybídl Schlagera, který natrefil pouze na boční síť, a v 65. minutě Tătăruşanu s vypětím všech sil vyrážel Baumgartnerovu střelu na břevno.

Smrtící ránu konečně Rakušané uštědřili v 76. minutě, když Alaba zleva nasměroval míč do vápna, tam ho zpracoval a pro Schöpfa nachystal Baumgartner, a mladý záložník Schalke si už věděl rady.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Norsko430111:39
2.Rakousko43016:49
3.Rumunsko41124:84
4.Severní Irsko40132:81
Liga B - skupina 2

Skotsko - Česko 1:0

14.10.2020 20:45

Góly: 6. Ryan Fraser

Nepochodila česká jednadvacítka, která dvakrát nedokázala skórovat, neuspělo též odvážné ligové "béčko” a nyní skotské prokletí nezlomila ani seniorská reprezentace v téměř plném složení. Skotové na české národní týmy nadále umí, když se tentokrát brzy ujali vedení a pak ho po celou dobu bedlivě strážili. Češi měli své šance především prostřednictvím Vydry a Součka, ale v koncovce jim to dnes jednoduše "nelepilo”...

Dočasný kouč Jiří Chytrý nemusel do poslední Šilhavého základní sestavy nijak šahat, když mezi zápasy krom svého šéfa přišel už akorát o náhradníka Tomáše Holeše, a nakonec ani důvod nejspíš nehledal. Vítězná sestava se nemění, hlásil twitter české fotbalové reprezentace. Oproti 37 dnů starému utkání v Olomouci se však jedenáctka samozřejmě proměnila na všech 11 postech, a podobně na tom byli Skotové - u nich v základu vedle brankáře Marshalla "přežili” už akorát záložník McTominay a hrotový útočník Dykes.

Úvod utkání tomu odpovídal - vypadal diametrálně odlišně. Kde na Skoty vlétli hladoví hoši, kteří se na dálku chtěli předvést kouči Šilhavému, tam tentokrát zápas bez dohledu Šilhavého načínala parta jaksi nepřipravených až odevzdaných borců. Česká rozehrávka byla váhavá, plná návratů zpět, předržování balonu - a pro to neměli draví domácí nejmenší pochopení.

Hned v šesté minutě tedy nekompromisně trestali. Začalo to nepřesnou rozehrávkou Vaclíka, pokračovalo zbytečným riskem Provoda, nedůsledným vystoupením Kúdely a skotský přechod do útoku byl záhy smrtící - Dykes vysunul Frasera a ten z první pošťouchl míč podél Vaclíka. 1:0.

Česká hra mezitím nadále postrádala tempo a takřka každá přihrávka byla předznamenána jedním, dvěma zbytečnými kontakty s míčem navíc. Provod byl z Čechů nejaktivnější, jak se snažil odčinit inkasovaný gól, ale jeho dalekonosná rána mířila mimo. Jiné šance pak měl na starosti Vydra - nejprve slabě hlavičkoval po centru Provoda, poté měl rozhodně do sítě vsadit pěkně odměřený centr Coufala, ale na zadní tyči levačkou z halfvoleje nepálil přesně.

Vydra obecně na hrotu útoku odváděl vzornou práci - míč podržel, sklepl, narazil a neustále se nabízel. Speciálně ve středu zálohy však týmu scházela rychlost na míči i bez něj, a to mužstvo neustále limitovalo.

Jak se blížil poločas, přibývalo navíc řečí na rozhodčího, který neodpískal penaltu po postrčení Součka a neudělil žlutou kartu za podobnou vysokou nohu, která byla dříve trestána u Bořila. Rozhozené Čechy mohl mezitím z dalšího hbitého průniku dále potrestat Fraser, avšak poté, co plách Kúdelovi, už nedokázal svou koncovku řádně sklopit.

Druhý poločas Češi zahájili v lepším tempu, ale váhavá koncovka je ani nadále neopouštěla. Darida pohrdl jednou solidně vypadající střeleckou pozicí a raději neúspěšně hledal spoluhráče, přičemž Vydra jindy z těžšího úhlu nedokroutil svou střelu k zadní tyči.

Zhruba po hodině hry vrcholila pasáž, kdy Češi sotva půjčili Skotům míč a neustále je vyčerpávali přihrávkami tam a zpátky. Šance se však rodily takřka výhradně po standardkách či jiných vzdušných donáškách, kdy přirozeně hrál prim Tomáš Souček. Ten nejprve hlavou míčil přímo doprostřed brány, aby později jiný roh prodlužoval a nechal Krále zakončit z malého vápna. To však zase McGinn přispěchal s neobyčejně pohotovým blokem ve skluzu.

Již 25 minut před koncem se Chytrý odhodlal k vysvlečení debutanta Tomáše Poznara, což nasvědčovalo ještě větší porci centrů do vápna. Těch však paradoxně s přibývajícími minutami spíš ubývalo a v jediné výjimečné "ložence” nezvykle selhal Souček, který propadnuvší centr Coufala kousek za malým vápnem trefil snad holení.

Více informací k zápasu

Slovensko - Izrael 2:3

14.10.2020 20:45

Góly: 16. Marek Hamšík, 38. Róbert Mak - 68. Eran Zahavi, 76. Eran Zahavi, 89. Eran Zahavi

Izrael podnikl zásadní krok k zisku alespoň třetí pozice v tabulce, a tudíž k udržení se ve výkonnostní Lize B. Po vítězství na půdě Slovenska mu stačí ve zbývajících dvou listopadových zápasech uhrát ještě jeden tříbodový výsledek a s definitivou se mu vyhne sestup. A to přitom v Trnavě prohrával o dvě branky, než začal řádit třígólový Eran Zahavi.

Domácí musejí mít po tomto reprezentačním srazu bezpochyby smíšené pocity. Sice se jim podařilo nejprve projít přes Irsko do finále baráže o postup na EURO 2020, jenže v Lize národů pouze dvakrát prohráli a ze dna tabulky se jim v posledních dvou zápasech s vedoucím Skotskem a druhou Českou republikou bude situace opravdu velmi těžko zachraňovat.

Sokoli museli během celého období řešit potíže s mnohačetnými absencemi, povětšinou způsobenými nakaženými onemocněním COVID-19. Přitom v tomto duelu mužstvo musel vést asistent trenéra Oto Brunegraf, poněvadž pozitivně byl testovaný hlavní stratég Pavel Hapal. První poločas byl z jejich strany hodně slušný, druhý ale představoval katastrofu.

Hosté vstoupili do utkání aktivněji, avšak Zahavi ve 2. minutě pálil mimo a Kandil ke své smůle trefil pouze brankovou konstrukci. Slovensko poprvé zahrozilo zhruba po čtvrthodině hry, v tomhle případě ovšem tvrdý pokus Boženíka zpoza šestnáctky zlikvidoval brankář Marciano. Jen o minutu později ale poprvé kapituloval, prosadil se proti němu Hamšík.

Ten se jal exekuce přímého volného kopu z pravé strany, volil místo centru do pokutového území přímou střelu na bránu, a udělal moc dobře. Poslal míč kolem zdi přesně na bližší tyčku, kam se Marciano marně natahoval. Ve 36. minutě se snažil vyrovnat Dabour, podruhé v utkání se však po jeho zakončení za zády gólmana Greifa jen třásla branková konstrukce.

Naopak o dvě minuty později Slováci svoje vedení navýšili. Duda uvolnil na levé straně Maka, ten se ocitl ve vápně ve vyložené pozici a v koncovce nezaváhal. Balón umístil bez obtíží ke vzdálenější tyčce. Kdyby ve 49. minutě svou příležitost proměnil Boženík, který se nakonec nacházel jen v ofsajdu, zřejmě byl odpor izraelského týmu definitivně zlomen.

Nicméně svěřenci trenéra Willibalda Ruttensteinera, který si zřejmě i tak bude muset hledat nové angažmá, jelikož se o jeho odchodu od nároďáku nahlas hovoří, v poslední třetině zápasu nesložili zbraně a udělali moc dobře. Už v 64. minutě mohl snížit průběžně negativní stav Kandil, Greif ovšem mezi třemi tyčemi předvedl bezpochyby důležitý a úspěšný zákrok.

V 68. minutě se Izrael dočkal své první a asi zasloužené odměny. Salomon poslal centr z rohového čtvrtkruhu do šestnáctky, odkud naskakující Zahavi hlavou překonal Greifa. V 76. minutě Zahavi vyrovnal, to když dorazil za brankovou čáru prudkou přihrávku Golasy. A minutu před koncem Zahavi pečetil hattrick ukázkovou dělovkou směrem na bližší tyč.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Skotsko43105:210
2.Česko42026:56
3.Izrael41216:65
4.Slovensko40134:81
Liga B - skupina 3

Rusko - Maďarsko 0:0

14.10.2020 20:45

Góly: -

Rusové pálili jednu šanci za druhou a kvůli tomu nedokázali obrat jasně horší Maďarsko o body. Fanoušci se branky v moskevském utkání nedočkali.

Favorizované Rusko doma přivítalo Maďary, kterým se proti němu historicky absolutně nedaří. A od prvních minut bylo vidět, že dnes to nebude jiné. Rusové tvrdili muziku a Maďaři se v obraně hodně potili. Gól visel ve vzduchu už v 10. minutě, v níž se Jonovovi povedlo najít Ozdojeva. Ten se s míčem dostal až do vápna, kde hledal i pod tlakem zpětnou nahrávkou nabíhající spoluhráče. Jenže v tu chvíli se míč stal snadnou kořistí hostující obrany.

Maďarsko ale ukazovalo, že Rusům nedá zadarmo ani centimetr hřiště a zejména jeho obranná činnost byla světlým bodem utkání. Obrana dirigovaná Willim Orbanem se stala zdí, o kterou se rozbíjel jeden ruský útok za druhým. A že jich bylo. Ať to byla hlavička Dzjuby, která skončila na brankáři, tvrdá rána Antona Mirančuka nebo další povedený projektil z dílny obránce Smolnikova. Ten se ostatně snažil velmi vydatně a přesně centrovat, potíž však byla v jeho adresátech.

V nastaveném čase první půle se Maďarům nepovedlo zahrát ofsajd systém, do vápna se jako tank vřítil Artjom Dzjuba a centroval ještě před sebe přízemní nahrávkou. Jenže brankář Dibusz byl včas venku z brány a s pomocí své obrany míč odvrátil těsně před klouzajícím útočníkem.

Artjom Dzjuba dál pokračoval ve velmi aktivním výkonu a deset minut po změně stran se málem radoval z branky. Po jeho tvrdé ráně letěl vzduchem brankář Dibusz a v krkolomné pozici dokázal míč vyrazit aspoň na roh! Následně si to do vápna namířil také Jonov, jenže jeho zase zradilo v téměř jasné gólovce zpracování. A festival ruských šancí pokračoval. Brankář Dibusz dokázal centr ze strany vyrazit před sebe, tam si jej ale zpracoval Zobnin a krásnou ranou napálil jen břevno!

Rusové se tlačili před bránu Maďarska, co mu jen síly stačily, ale maďarský val držel. A vydržel až do konce.

Více informací k zápasu

Turecko - Srbsko 2:2

14.10.2020 20:45

Góly: 57. Hakan Çalhanoğlu, 76. Ozan Tufan - 22. Sergej Milinković-Savić, 49. Aleksandar Mitrović (pen.)

První poločas se skvěle povedl Srbsku, ale po změně stran ubrali hosté trochu nohu z plynu. A to se jim vymstilo, protože Turci ve druhé půli vsítili dvě branky, a nakonec si se soupeřem zaslouženě dělí body.

Na trávníku se hned od začátku sešlo poměrně dost zajímavých až hvězdných hráčů. Nechyběly opory obou týmů jako Kolarov, Milenković, Milinković-Savić nebo Mitrović, přičemž jen lavička zbyla na hráče Realu Madrid Luku Joviće. Turci vsadili na Demirala, Ündera, Çalhanoğlua nebo Yilmaze. První gól málem padl už v první minutě. Srbové totiž na půlce hřiště špatně rozehráli, míče se chopili Ünder s Karamanem a poslednímu jmenovanému zabránil ve finální přihrávce jen rychle se vracející Milenković.

Na první gól jsme každopádně nečekali dlouho a nebylo překvapením, že ho vstřelili Srbové. Jednoznačně aktivnější tým měl více ze hry a místy svíral svého soka až nepříjemně. Po centru od velezkušeného beka Kolarova se do vzduchu pověsil záložník Sergej Milinković-Savić, který i v domovském Laziu ukazuje, jak skvělým je hlavičkářem - 1:0.

Navýšit vedení mohli Srbové ve třicáté minutě, když Turci odvrátili pas od Kolarova nešikovně, takže se balon ocitl záhy opět v jejich vápně. Přizvednutý míč si na zadní tyči našel zcela volný obránce Ristić, jehož volej ale poslal míč nepochopitelně nad bránu!

Srbové se neustále tlačili do zakončení, jenže do konce poločasu se jim nepovedlo překonat obranu tureckého soka ani jednou. Po změně stran už to bylo něco jiného. Na gól totiž Srbové čekali jen čtyři minuty. Nejprve Kolarovův centr poslal Nikola Milenković po rohu nad bránu, následně Okay Yokuşlu nešikovně fauloval pronikajícího Milinkoviće-Saviće a sudí Kabakov ihned pískal penaltu! K ní se postavil Aleksandar Mitrović a s přehledem potvrdil pověst kanonýra.

To samozřejmě vedlo Srby k mírnému ukolébání. A to nebylo dobře. V 57. minutě se totiž Turkům povedlo snížit. Tvůrce hry AC Milán Hakan Çalhanoğlu si narazil míč do běhu s Karamanem, ten mu jej vrátil do vápna a turecký záložník se krásnou ranou prosadil.

O chvíli později se málem opět prosadil Mitrović, který dostal míč na zadní tyči a překvapil brankáře Merta Günoka tvrdou ranou místo centru. Günok ale reagoval rychle a míč vytáhl nad tyč! Turci každopádně přidali a výsledkem byl gól na 2:2 v 76. minutě. Çalhanoğlu napálil míč o zem tak, že za obranou číhající Ozan Tufan snadno zpracoval balon a poslal ho mezi nohy brankáře Dmitroviće! Skvělou hlavičku střídajícího Vlahoviće vykopl Demiral z brány a Turkům neublížilo ani vyloučení Yilmaze po druhé žluté kartě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rusko42207:48
2.Maďarsko42114:37
3.Turecko40313:43
4.Srbsko40223:62
Liga B - skupina 4

Bulharsko - Wales 0:1

14.10.2020 20:45

Góly: 85. Jonathan Williams

Bulharsko během tohoto reprezentačního srazu ani na třetí pokus neuspělo, doma v Lize národů podlehlo taktéž vedoucímu Walesu, který si naopak upevnil své vedení v tabulce, a zůstalo na poslední příčce. Pořád ale nemá záchranu ve výkonnostní béčkové lize natolik daleko, neboť Irsko v rámci čtvrtého kola tohoto soutěžení podlehlo na půdě druhého Irska.

Velšané plnili v Sofii roli favorita, přestože se hostující kouč Ryan Giggs nově nemohl moci spolehnout na Aarona Ramseyho, který kvůli nespecifikovanému zranění opustil tým, a chyběl mu taktéž David Brooks, přičemž vykartovaní byli čerstvě Joe Morrell i Kieffer Moore. Nakonec mohl děkovat hlavně Jonathanovi Williamsovi, který se trefil v závěru.

První poločas nenabídl prakticky žádný zajímavý moment. Bylo vidět, že především mužstvo kouče Georgie Dermendžieva se snaží podat hlavně zodpovědný výkon v obranné činnosti, přitom hosté směrem dopředu nijak výrazně nezářili. Až ve 48. minutě se ozvali zásluhou debutujícího Norringtona-Daviese, jenže ten nakonec nasměroval míč jen mimo bránu.

V 53. minutě se snažil prosadit z přímého kopu Wilson, jeho střelu však lapil připravený brankář Mihajlov. Až pět minut před koncem přišel na řadu rozhodující okamžik tohoto měření sil. N. Williams unikl podél pravé strany, obránce Terziev nedokázal udržet na uzdě J. Williamse, který se od soupeře odpoutal, naběhl si na přihrávku a z voleje zamířil pod břevno.

Více informací k zápasu

Finsko - Irsko 1:0

14.10.2020 18:00

Góly: 66. Fredrik Jensen

Finsko potvrdilo úlohu favorita proti Irsku a znovu se přiblížilo k vytouženému postupu do elitní výkonnostní skupiny, na kontě má momentálně devět bodů a díky tomu se minimálně na několik hodin dostalo do čela skupiny 2 o dva body před druhý Wales, který se ještě dnes pokusí vrátit do čela tabulky na půdě Bulharska. Irové naopak ani ve svém čtvrtém utkání tohoto ročníku Ligy národů nevyhráli a jsou třetí se dvěma body o bod před Bulharskem.

Středeční utkání v Helsinkách nezačalo nijak ofenzívě a více jak pětatřiceti minut nebyla k vidění jediná vážnější příležitost. Teprve poté se mohl z ničeho nic prosadit kanonýr druholigového anglického Norwiche City Teemu Pukki, jenž obdržel skvělou kolmici do volného prostoru od Soiriho a z mírného úhlu mířil po zemi ke vzdálenější tyči, kterou zhruba ze šesti metrů minul pouze o několik decimetrů. Stejný hráč opět zahrozil v závěru první půle.

Tentokráte předvedl úchvatné sólo a nakonec napřáhl z hranice pokutového území, levou tyč vskutku netrefil o malý kousek. Hosté po změně stran ožili a po necelé hodině hry si vytvořili první nadějnou příležitost, ale Connollyho střele scházela potřebná razance a brankář Hradecky s ní neměl větší potíže. Vzápětí zahrozil na opačné straně střídající Niskanen, jenomže po dobré práci Pukkiho na levém křídle pálil z voleje o metr vedle bližší tyče.

Irsko mělo nejblíže ke skórování v 63. minutě. Před hranicí brankového území se zjevil zapomenutý Stevens a povedeným obloučkem olízl protější spojnici, ke kýženému gólu mu tak scházelo jen několik centimetrů. Domácí rozhodli o svém úspěchu za další tři minuty. Jedinou trefu tohoto utkání vsítil Fredrik Jensen, když se k němu po zmatcích v defenzívě protivníka odrazil balón a z pěti metrů ho okamžitě napálil do sítě.

Asi dvacet minut před závěrečným hvizdem vystřelil z dvanácti metrů Connolly, jeho razantní projektil směřující doprostřed branky výtečně zlikvidoval pozorný Hradecky. Domácí strážce si v 87. minutě poradil také s nepříjemnou hlavičkou Dohertyho, v nastaveném čase předvedl další klíčový zákrok proti prudkému hlavičkovému pokusu od nově příchozího Curtise a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Wales43103:010
2.Finsko43014:19
3.Irsko40221:32
4.Bulharsko40131:51
Liga C - skupina 2

Estonsko - Arménie 1:1

14.10.2020 20:45

Góly: 14. Rauno Sappinen - 8. Kamo Hovhannisjan

Estonsko nedokázalo zvítězit ani ve svém čtvrtém utkání tohoto ročníku Ligy národů a ve skupině 2 se stále nachází na posledním čtvrtém místě se dvěma body na kontě, za svým středečním rivalem zaostává o body tři a v boji o udržení Ligy C to už bude mít velmi složité. Hosté se naopak udrželi na třetí pozici a určitě ještě mohou myslet na postup do Ligy B, neboť za vedoucí Severní Makedonií i druhou Gruzií zaostávají o pouhý jeden bod.

Oba góly tohoto klání byly k vidění v úvodní čtvrthodině, s přibývajícím časem se středeční rivalové stále častěji soustředili na defenzivní úkoly. Do vedení se dostali hosté a to už po necelých osmi minutách hry. Na levé straně se skvěle uvolnil Barseghjan a do předbrankového prostoru poslal nadýchaný centr, kde stál zcela zapomenutý Kamo Hovhannisjan a chytrou hlavičkou zblízka snadno usměrnil míč do sítě.

Nicméně neuběhlo ani dalších pět minut a Estonci bleskově odpověděli. Po rohovém kopu z pravé strany vracel Käit míč hlavou před branku a volný Rauno Sappinen ho akrobatickou tečí usměrnil přímo nad bezmocného gólmana Jurčenka. Stejný hráč mohl otočit vývoj tohoto duelu necelých deset minut před přestávkou, jenomže tentokráte po skvostném pasu Tenisteho z pravého křídla selhal v obrovské možnosti a hostující branku trestuhodně přestřelil.

Estonsko se po změně stran tlačilo za kýženou rozdílovou trefou a v 55. minutě k ní rozhodně nemělo daleko, ale nabíhající Livak u zadní tyče zvolil netradiční zakončení a z pěti metrů nepřekonal famózního Jurčenka. Za dalších osm minut odcentroval z pravého křídla právě Livak a u protější tyče našel volného Sinjavského, jehož rána z ostrého úhlu zapadla pouze do boční sítě.

Pak se až do závěrečného hvizdu nic zajímavého nestalo a výsledek se proto nezměnil. Estonsko se zhruba za měsíc pokusí udržet naději na záchranu v Severní Makedonii, Arménie zavítá na půdu favorizované Gruzie.

Více informací k zápasu

Severní Makedonie - Gruzie 1:1

14.10.2020 20:45

Góly: 90+3. Ezgjan Alioski (pen.) - 74. Chviča Kvaracchelija

Oba dva středeční soupeři se z poslední doby velmi dobře znají, zhruba před měsícem se rozešli smírně v gruzínském Tbilisi po výsledku 1:1 a nyní díky proměněné penaltě domácího výběru v nastaveném čase získali opět bod v naprosto totožném poměru. Kvůli tomu se situace ve skupině ještě více zamotala, Severní Makedonie totiž vede právě o skóre před druhou Gruzií a třetí Arménie ztrácí na oba rivaly jediný bod.

Za necelý měsíc se oba protivníci spolu utkají ještě jednou a mohou dosáhnout na historický úspěch. V Gruzii se totiž bude bojovat o účast na nadcházejícím evropském šampionátu, ani jeden výběr na něm ještě nikdy nestartoval. Generálka na klíčový listopadový duel začala velmi opatrně, první poločas v podstatě nic podstatného nepřinesl. Za zmínku stojí pouze šance domácího veterána Pandeva, jenž hlavičkoval zhruba o metr vedle levé tyče.

Severní Makedonie byla blízko k vedení v 53. minutě, kdy ze střední vzdáleností napřáhl Nikolov a s naprosto famózním zákrokem se musel vytáhnout brankář Loria. Domácí si výrazně zkomplikovali situaci přesně v polovině druhého dějství, jelikož brankář Dimitrievski hrál rukou mimo své pokutové území před rozběhnutým Lobžanidzem a polský rozhodčí Frankowski mu udělil přímou červenou kartu za zmaření vyložené brankové možnosti.

Místo Dimitrievskiho se postavil mezi tři tyče náhradník Šiškovski a ten už v 74. minutě inkasoval. Těsně předtím trestuhodně orazítkoval bližší tyč střídající Katčarava, při následné akci předvedl úchvatné sólo po levém křídle Chviča Kvaracchelija a z deseti metrů parádně zavěsil do vzdálenější šibenice. Za dalších deset minut chtěl pojistit náskok hostů aktivní Katčarava a dokonce rozvlnil síť, ale jeho gól nebyl uznán kvůli zřetelnému ofsajdu.

Stejný hráč opět zahrozil v 87. minutě, nicméně s jeho dělovkou si skvěle poradil pozorný Šiškovski. Když už se zdálo, že se výsledek měnit nebude, tak Gvilia v nepřehledné situaci nedovoleně atakoval Zajkova a Frankowski odpískal pokutový kop. K penaltovému puntíku se poté postavil Ezgjan Alioski a nezaváhal, neboť balón chladnokrevně napálil do pravého horního růžku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Severní Makedonie41307:66
2.Gruzie41305:46
3.Arménie41216:55
4.Estonsko40224:72
Liga C - skupina 3

Řecko - Kosovo 0:0

14.10.2020 20:45

Góly: -

Řecko nepotvrdilo úlohu jasného favorita proti trápícímu se Kosovu a i přes jasnou území převahu skórovat nedokázalo. V dosavadním průběhu Ligy národů si sice udrželo neporazitelnost, ale s pouhým bodem rozhodně spokojeno nebude. V tabulce skupiny 3 kleslo na druhou pozici s osmi body o dva body za vedoucí Slovinsko. Kosovo se osamostatnilo na třetí příčce se dvěma body, před posledním Moldavskem má náskok jednoho bodu.

Hosté ani napočtvrté vyhrát nedokázali, ovšem nerozhodný bezbrankový výsledek v Aténách jistě budou považovat za nesmírně cenný zisk. Domácí výběr si vytvořil první větší možnost po necelé čtvrthodině hry, kdy po nadýchaném centru z levého křídla vyskočil nejvýše do vzduchu Mantalos a ze středu pokutového území minul horní tyčku o pár decimetrů. Vzápětí byl ve prospěch mírného favorita nařízen pokutový kop.

Po přistrčení Herolinda Šaly na Limniose totiž ukázal na penaltový puntík izraelský rozhodčí Reinshreiber a následnou obrovskou možnost chtěl zužitkovat tradiční exekutor Bakasetas. Ten vypálil k pravé konstrukci, avšak brankář Murič jeho úmysl přečetl a balón famózně odvrátil ke svým spoluhráčům. Hostující strážce znovu zazářil ve 21. minutě, tentokráte brilantně zneškodnil rychlý únik kanonýra Pavlidise po pravém křídle.

Domácí v žádném případě nepolevovali v aktivitě a krátce po půlhodině hry si vytvořili další slibnou příležitost, jenomže pohotová střela z bezprostřední blízkosti letěla o kousek mimo prostor tří tyčí. Hosté mohli z ničeho nic udeřit ani ne šedesát sekund po změně stran, kdy se protlačil až před gólmana Vlachodimose rozběhnutý Lirim Kastrati, nicméně v rozhodujícím momentu byl vytlačen do ostrého úhlu a na domácího strážce si proto nepřišel.

Pak se hra přeci jen srovnala a domácí marně dobývali defenzívu houževnatého rivala. V 59. minutě se odrazil míč na kopačku Zecy, ale ten váhal se zakončením tak dlouho, až byl nakonec zablokován. Kosovo mohlo vsítit rozdílovou trefu zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem po obrovském závaru před Vlachodimosem, po sérii několika střel zabránil inkasované brance až Tzavellas skvělým obranným zákrokem na brankové čáře.

Více informací k zápasu

Moldavsko - Slovinsko 0:4

14.10.2020 20:45

Góly: 8. Sandi Lovrić, 37. Haris Vučkić (pen.), 42. Haris Vučkić, 55. Haris Vučkić (pen.)

Slovinsko ve středečním utkání v moldavském Kišiněvě dalo jasně najevo, že to s postupem do Ligy B myslí smrtelně vážně a hlavně díky skvěle zvládnutému prvnímu poločasu zvítězilo nad Moldavskem hladce po výsledku 4:0. Ústřední postavou zápasu se stal záložník španělské Zaragozy Haris Vučkić, jenž se do přestávky prosadil hned dvakrát a pak rozvlnil síť ještě jednou. Hosté se kvůli tomuto vysokému vítězství vyhoupli do čela tabulky s deseti body.

Svěřenci trenéra Matjaže Keka přitom nezačali úplně nejlépe a již po čtyřech minutách mohli inkasovat, avšak Nicolăescuovu střelu z bezprostřední blízkosti vyrazil do bezpečí brankář Oblak naprosto fantastickým zákrokem. Naopak o čtyři minuty později skóroval Sandi Lovič, jenž po skvěle načasované nahrávce od Bohara tečoval míč k levé tyči. Gólman Namașco si sice na balón sáhl, ale v cestě do sítě mu přes veškerou snahu zabránit nedokázal - 0:1.

Přesně v polovině úvodního dějství nebezpečně hlavičkoval Blažič, jenomže z pěti metrů nevyzrál na vynikajícího Namașca. Hosté pojistili svůj náskok zhruba deset minut před výměnou stran, kdy Armaș nešikovně atakoval rozběhnutého Verbiče a portugalský rozhodčí Pinheiro okamžitě nařídil pokutový kop. K němu se postavil již zmiňovaný Vučkič a po zemi se krásně trefil do levého spodního rohu.

Stejný hráč poslal protivníka na kolena za dalších pět minut, tentokráte převzal ideální nabídku od Bohara a zcela prázdnou branku nemohl minout - 0:3. Slovinsko rozhodně nepolevovalo ani ve druhém poločase. Pinheiro mu v 54. minutě podruhé přisoudil penaltu za nedovolený zákrok Plătici a odvahu opět sebral Vukčič, který za pouhých sedmnáct minut zkompletoval hattrick prudkou ranou k pravé konstrukci.

Ve zbývajícím průběhu se utkání už spíše dohrávalo a ani jeden celek se nikam netlačil. Domácí se snažili tvořit hru, jenomže Oblaka až do závěrečného hvizdu vážněji nezaměstnali. Slovinci po zaváháni Řecka nyní vedou o dva body, poslední Moldavsko s jediným bodem na kontě zaostává za třetím Kosovem o bod a ve zbývajícím průběhu ho proto čeká nesmírně dramatická bitva o udržení.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slovinsko43106:010
2.Řecko42204:18
3.Kosovo40222:42
4.Moldavsko40131:81
Liga C - skupina 4

Bělorusko - Kazachstán 2:0

14.10.2020 20:45

Góly: 36. Jauhen Jablonski, 90+3. Raman Juzapčuk

Fotbalisté běloruské reprezentace zvládli čtvrté utkání ve skupině Ligy národů a porazili na domácím stadiónu výběr Kazachstánu. Bělorusové byli ve vyrovnaném utkání důslednější v zakončení a góly v závěru obou poločasů překonali svého soupeře.

První půle nabídla vyrovnanou hru, ve které byli domácí nepatrně aktivnějším týmem, a Kazaši, kteří nastoupili s pětičlennou obranou, si hlídali zejména to, aby neinkasovali. Jejich plán dostal první vážnou trhlinu v 36. minutě. Juzepčuk si potáhl míč po pravé straně hřiště a svou přihrávkou mezi obránce uvolnil kapitána Staseviče, který před pokutovým územím zachoval chladnou hlavu a přihrál nehlídanému Jablonskemu, na jehož zakončení brankář Pokatilov nestačil.

Po změně stran ujali iniciativy hosté a míč byl většinu času na jejich kopačkách. Družina Michala Bílka ovšem nedokázala prolomit jistou obranu Bělorusů a vyslala v druhé půli na brankáře Gutora pouhé dvě střely, přičemž ani jedna z nich neměla gólové parametry.

V poslední minutě nastaveného času tak Bělorusko udeřilo podruhé. Do otevřené obrany hostů se z levé strany hřiště nahnal Skavyš, jenž přesným přízemním centrem na zadní tyč našel z druhé vlny nabíhajícího Juzepčuka, který přesnou trefou stvrdil vítězství domácího celku.

Více informací k zápasu

Litva - Albánie 0:0

14.10.2020 18:00

Góly: -

Litva opět navázala na solidní výkonnost z poslední doby a ani ve druhém vzájemném střetnutí s největším favoritem skupiny 4 z Albánie neprohrála, i přes mírnou převahu protivníka vybojovala další nesmírně cenný bod po nerozhodném výsledku 0:0. Hosté naopak nedokázali zvítězit ani potřetí za sebou a podruhé v řadě nepadla v jejich zápase jediná branka, i přesto se prozatím vyhoupli do čela tabulky s pěti body.

Domácí výběr byl před začátkem považován za největšího kandidáta sestupu do nejnižší výkonnostní kategorie, avšak před závěrečnou třetinou má na kontě taktéž pět bodů a všichni ostatní účastníci poznali, že se s ním určitě musí počítat. První větší možnost byla k vidění po dvaceti minutách hry, kdy se do odraženého míče z nadějné střelecké pozice opřel Taulant Seferi a jeho tečovaný pokus skončil v rukavicích gólmana Švedkauskase.

Krátce po odehrané půlhodině dokázali Litevci rozvlnit síť, ale skórující Dapkus se těsně předtím provinil proti pravidlům a jeho trefa tak nebyla uznána. Litva výrazně nezaostávala ani po změně stran a v 52. minutě mohla otevřít skóre středečního utkání. Střídající Sirgedas si po přihrávce na pravou stranu šestnáctky posunul míč blíže do středu a následně po zemi mířil k bližší konstrukci, kterou minul zhruba o metr.

Svěřenci trenéra Valdase Urbonase znovu zahrozili o deset minut později, ovšem Novikovasovi nevyšlo zpracování a dostal se až do příliš ostrého úhlu, poté si s jeho nepříliš razantním pokusem celkem hravě poradil brankář Etrit Berisha.

Albánie ve zbývajícím průběhu přidala na obrátkách a snažila se vsítit rozdílový gól, jenže až do závěrečného hvizdu Švedkauskase výrazněji neohrozila. Zhruba za měsíc se pokusí přerušit svou špatnou sérii proti Bělorusku, Litva bude bojovat na půdě nevyzpytatelného Běloruska.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bělorusko42116:57
2.Albánie41212:15
3.Litva41213:45
4.Kazachstán41123:44

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
OTASi

finský dresy

Reagovat
Modroočko

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hráďo tých Írov inak privádzal do smútku a hlavne v závere zápasu. Nebyť jeho zákrokov, tak to tí Fíni nevyhrajú.

Reagovat
Modroočko

Marek to je frajer

Reagovat
Modroočko

No napriek tým obranným kiksom asi prvý zápas po roku a pol (Jordánsko/Azerbajdžan), na ktorý sa dá z ofenzívnej stránky pozerať. Chýba tomu síce väčší dôraz, ale konečne si začínajú veriť v kombinácii a konečne sa zapájajú krídla. Hrošovský si zaslúži absolutórium, odteraz by mal byť áčkovou alternatívou na post defenzívneho záložníka a Hapal by na ňom mal stavať svoj systém.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Minister

Nemám slov fakt.

Reagovat
smazaný uživatel

To ma pojeb, komedianti som vedel, že ten kurz na nás smrdí... Izrael zaslúžene

Reagovat
off-olda
Reagovat
Modroočko

My sme teda pekní kokoti na začiatku druhého polčasu sa pýtal tretí gól, Izraelčania boli rozhádzaní, ale tie akcie mali doslova pešie tempo a potom odišli unisono všetci futbalisti. Inak Haraslínov ofsajd na konci fakt milimetrový, stĺp Boženík mu dnes zobral z kopačky aj druhý gól, jednoducho chyba na chybe a jeden nedôraz za druhým.

Reagovat
Greny

Může mi někdo rozumné vysvětlit co při druhém gole co Slováci dostali tam dělal ten slovenskej obránce?

Reagovat
QooBo

Vavro ? Jak tam parádne zacúval do bránky ?

Reagovat
Greny

Jo jak opustil ten prostor a odběhl za brankovou caru

Reagovat
Seydou Doumbia

Myslel si že ten Izraelec bude střílet a bránil zadní tyč...nic jinýho mě nenapadá

Reagovat
Majk91

Som zvedavý či na to bude nejak reagovať Kováčik. Lebo takto to ďalej jednoducho nejde. Po tých výkonoch by už mal byť tréner aj asistenti vyhodený.

Reagovat
Modroočko

Dnes to nebolo o trénerovi, ale o tom, že hráči fyzicky odišli. Čo je asi aj jeden z dokladov o tom, v akom stave je naša repre.

Reagovat
Majk91

tak dnešný zápas bol úplne rovnaký ako všetky predchádzajúce pod týmto "trénerským" zoskupením. Jednoducho musí prísť zmena.

Reagovat
twelwer

Veď ale kto robí nomináciu a dá tam hráčov, z ktorých polka nehráva a nevládzu odohrať 2 polčasy. Jedine tréner, takže to ide za ním.

Reagovat
Modroočko

No zas koho tam chceme mať? Nájsť aspoň 5 ďalších hráčov, ktorí by mali dostatočnú hernú prax a zároveň kvalitu, je teraz nemožné. Asi bolo vidieť, ako sa proti Škótom vyznamenali takí Holúbek alebo Schranz. Z nových má podľa mňa do budúcnosti perspektívu len Koscelník, ak na sebe bude makať a nadobudne skúsenosti, šancu by mohol tréner dať ešte aj Niňajovi. Šafranka už nabudúce nemusí povolávať, netreba nám hráča z hocijakej rumunskej dediny len preto, že ho Hapal pozná z 21-tky.

Reagovat
twelwer

Ja nevravim ze je z coho extra vyberat, to suhlasim, Ale tak je tam Sabo, ktory chytil formu a ani sa nevyskusa. Haraslin tam nespravil skoro nic (Ok nemam ho rad preto ako furt filmuje a je jemne zakerny). Ale proste ked to nejde technicky tak aspon bojovnostou alebo motivaciou. Ale neni tam nic. Neviem presne ako b som to riesil. Ale ja nemam na to papiere, ale Hapal ic ma a vobec to nezvlada

Reagovat
Modroočko

Súhlasím, vlani bol Haraslín dosť vítaný žolík, keď sa na krídlach nevedelo nič vymyslieť, ale tento rok nevie priniesť bohvieakú kreativitu. Má ale veľké plus, že vie zakončovať, škoda že mu včera dva góly zobrali Boženík a tesný ofsajd. S tým Sabom by som si nebol taký istý, hral tuším v septembri a bol nulový. Ja fakt neviem, koho tam eventuálne povolať. Špalek zdruholigovej Brescie? Prehovárať flákača Weissa? Tento tím čaká fakt dlhé obdobie, kým sa dá dokopy a kým si dobrí hráči upracú kariéry.

Reagovat
twelwer

Nie Weiss je hrozny. A tak ked j vypadnutie uz takmer iste treba preskusat novych hracov. A zacat novu kapitolu uplne, a podla mna a s novym trenerom. Hej no Bozenik ma velke plus ze sa ponuka ale v tomto zapase mu strasne neslo, ten posledny krok vzdy pokazil. Haraslin bude mozno dobry, ked bude pravidelne hravat niekde. (Aj ked ja nemam rad tieto tipy hracov, padne na zem hned ako fukne vietor a potom s vyrazom masoveho vraha sklzackuje okolo vlastnej sestnastky a cuduje sa ked mu piknu faul)

Reagovat
Ranoth

konecne si zahrame proti seberovnym aj ked obavam sa, ze nas porazi aj kazachstan alebo kosovo

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko

Reagovat
mayday

Souhra Portugalců, zákrok Schmeichela, Lukaku

Maguire

Reagovat
Nikikrew

Izrael úplne zaslúžene. Naopak naša repre je velice slabá. Durica a Skrtel sa len musia chytať za hlavu.

Slušná hanba

Reagovat
PH8

S tím nešlo nic udělat, za to nikdo nemůže. Sklapla Csaplarova past.

Reagovat
twelwer

Reagovat
Neutron

Wendigo nejak sa ti posralo skore voci bookmakerom

Reagovat
twelwer

Som zvedavý kedy vylezie z kanála

Reagovat
Neutron

Urcite onedlho s niecim typu, ze aj tak je stale niekolko stovak v pluse

Reagovat
Seydou Doumbia

Však už pod jiný článek, kde to rozebíral psal

Reagovat
cristiano.K.

Koukal jsem na Itálii s tulipány. Italové předváděli moc pěkný fotbal první půli. Dijk docela hořel.

Reagovat
Seydou Doumbia

Do branky Beeka byli hosté zralí na ručník, potom se hra vyrovnala. Hateboer v této repre pauze nechal 2x běžet útočníka sám na bránu, nechápu ho. Hrotaci na obou stranách k ničemu. Za Italy dobrý krajní beci a Barrela...za Oranje De Jong a Beek

Reagovat
Zark

a to přitom na krajních becí má itálie snad největší mizérii

škoda zraněnýho zaniola a ještě Tonali hraje za u21

Reagovat
cristiano.K.

jak řikáš, tulipáni si vypracovali do golu jednu šanci, kterou proměnili, pak už to bylo vyrovnané.

Reagovat
Le Gunner

Stejně jsme postoupit nechtěli.

Reagovat
Modroočko

Možno nie, ale víťaz skupiny má veľmi dobrú šancu, aby si už teraz zabezpečil miestenku v baráži o MS 2022. Ak sa z Ligy A kvalifikujú víťazi priamo z kvalifikácie, potom miestenka do baráže zostáva dvom najlepším víťazom skupín z Ligy B.

Reagovat
Le Gunner

Achjo. Měl by se tu zavést nějaký ironický disclaimer.

Samozřejmě, že jsem chtěl postup, zaprvé z toho důvodu, který naznačuješ, a zadruhé proto, že konfrontace s lepšími evropskými týmy by byly pro ten tým, který se neustále tvoří a přibývají do něho noví hráči, velmi přínosný. I kdybychom měli všechno prohrát a letět za rok zpět.

Reagovat
smazaný uživatel

Je pravděpodobné, že vítězové skupin z A si postup zajistí, protože budou v 1. koši. Pak to teda přejde na ligu B. Podle mě je větší šance na baráž právě z LN než z normální kvaldy, kde budeme až ve 3. koši a můžeme ze 2. dostat třeba Polsko nebo Švédsko.

Reagovat
Neutron

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele