Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 3, 4. kolo
14.10.2020 20:45 CET
1 : 2
(0:1)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Kylian Mbappé slaví vítězný gól (© AFP)

Chorvaté pořád ne a ne najít recept na Francii, která se protrápila k výhře 2:1

Ne snad že by kdykoliv hráli špatně. Zde dokonce favorita po většinu druhého poločasu přehrávali. Ale Chorvaté to prostě na Francouze neumí. Podlehli jim v semifinále mistrovství světa 1998, pak je neporazili ani na Euru 2004, kde jinak les Bleus stáli za starou belu, a počínaje finále minulého mundialu si od nich nechali nasázet už 10 branek...

Jakmile jde o měření sil s Chorvaty, mění se Francouzi v naprosto neomylné stroje v zakončení. Na světovém šampionátu čtyři góly ze šesti střel mezi tři tyče a osmi celkem. Před měsícem taky čtyři přesné zásahy ze šesti pokusů, které mířily na bránu. A tentokrát si vystačili s pěti projektily dohromady - tři si našly svou cestu k Livakovićovi, a z toho dva jej i překonaly.

Francie skutečně ani dnes nebyla příliš efektivní a diamantové rozestavení se definitivně ukazuje být pro tento tým nepříliš vhodným. Mbappé si na hrotu útoku po Giroudovi nevyhověl ani s Martialem a nepomohlo ani posazení minule nemastného neslaného Pogby. První poločas patřil tak akorát neomylnému dirigentovi Rabiotovi a především Griezmannově nelítostné pumelici do protější šibenice již z osmé minuty zápasu.

Griezmann se touto brankou dostal vyloženě na dostřel smetánce francouzských kanonýrů - do Davida Trezegueta (34) mu schází už jenom gól. A že se tak stalo zrovna proti Chorvatsku, to by nás taky nemělo překvapit - pouze Němcům (4) dal Griezmann na mezinárodní půdě víckrát co proto než jim (3).

Nejvíc událostí se ale odehrálo až po změně stran. V 64. minutě domácí tribuny pohotovým zakončením šajtlí rozjásal Nikola Vlasić, který společně s Brekalem zatápěl francouzské obraně takřka nonstop.

Pro matnou Francii se situace začala měnit k lepšímu až s příchodem Paula Pogby v 74. minutě, který hned za pět minut pomíhal vytvořit již 16. reprezentační úder Mbappého. Právě jeho parádní pas dal prostor Dignému k narýsování bezchybného centru a Mbappé už zařídil zbytek. Sám se přitom ve střeleckých tabulkách dotáhl na Ribéryho.

Ani tehdy však Francie neměla úplně vyhráno. V 86. minutě při zemi Llorisovu pozornost otestovat Kovačić a to se ještě francouzský kapitán musel mít na pozoru před dotírajícím Budimirem. Již v samotném nastavení zápasu se potom míč snesl ve vápně ke Kramarićovi, který však v ideální pozici všechny fanoušky zklamal a zamířil přímo do Llorise.

Autor: Tomáš Daníček / uefa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

2,5+

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele