Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 2, 4. kolo
14.10.2020 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Christian Eriksen (© AFP)

Eriksenova penalta na oslabenou Anglii bohatě stačila

Dánsko senzačně porazilo Anglii, ta se ve Wembley neprosadila ani jednou. Jedinou trefu z penalty zaznamenal proti oslabenému soupeři Eriksen.

V šesti z posledních sedmi duelů se reprezentaci Albionu povedlo udržet čisté konto a obrana je něco, na co je trenér Southgate po právu hrdý. Dnes jej ovšem čekal tvrdý oříšek, neboť se jeho výběr musel popasovat jednak s vlastními absencemi a jednak s hráči jako Eriksen, Höjbjerg, Dolberg nebo Poulsen. A to už je solidní palebná síla. Dánsko začalo poměrně slibně a v osmé minutě brankáře Pickforda vyplašila akce Poulsena. Ten hledal na zadní tyči Dolberga, jehož na poslední chvíli zastavoval Coady.

Dánové se rozhodně nebáli svého slavnějšího soupeře a zejména duo Eriksen - Dolberg zadní řady Angličanů pořádně větralo. Po dalším skvělém pasu hráče Interu se hnal robustní útočník Dolberg do zakončení a s přispěním teče Ricea pálil jen decimetry vedle Pickfordovy svatyně! V těchto chvílích hráli Dánové jednoznačně prim a Angličanům se prakticky nedařilo zůstat na polovině soupeře nějaký delší čas.

To se pomalu začalo měnit asi mezi 25. a 30. minutou. Southgateovi svěřenci se drželi u míče v dostatečné vzdálenosti od vlastního vápna a naopak kombinovali velmi nebezpečně kousek od brány držitele slavného příjmení, Schmeichela. I proto následující minuty byly velkým překvapením. Situace se pro Anglii začala drolit ve 32. minutě. Stoper Maguire byl totiž pozdě v souboji s Dolbergem a fauloval jej, za což viděl druhou žlutou kartu!

Albion čekala hodina hry v početním oslabení, což byla samozřejmě voda na mlýn pro Dány. A bylo hůř. O pouhé dvě minuty později totiž Walker trochu neohrabaně dohrával souboj s Delaneyem a sudí to posoudil jako faul! K nařízené penaltě se postavil neochvějný Eriksen a poradil si s Pickfordem naprosto bez potíží - 1:0.

Favorit utkání prohrával a navíc hrál v deseti, takže jeho šance na tři body se povážlivě tenčily. Ještě do poločasu proto domácí trenér sáhl ke střídání, v čemž ho vynuceně po zranění Dolberga napodobil také dánský stratég. Po změně stran tempo utkání určitě opadlo a jedinou větší šancí prvních patnácti minut se stala standardní situace, kterou Eriksen zakončil pár metrů vedle brány.

Angličané se ale nevzdali a věděli, že jim stačí povedený brejk, aby se dostali do zápasu. V 66. minutě k němu měli zatraceně blízko, jenže to by v bráně Dánska nesměl stát Kasper Schmeichel. Po prodlouženém rohu se míč dostal k Mountovi, který jej hlavou usměrnil do protipohybu brankáře Dánska, jenže ten se brilantně přesunul a z posledních sil míč vyrazil!

Ani ve chvíli, kdy byla na trávníku esa jako Sancho, Kane nebo Calvert-Lewin, se Angličané k pořádnému ohrožení brány Dánska nedostali.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

2,5+

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele