Souhrn kvalifikace o postup na MS 2018 - čtvrtek 6.10.

06.10.2016, 22:42
Komentáře a souhrny
Španělsko neudrželo vedení nad Itálií, výsledkem je remíza 1:1. Island na domácí půdě nakonec otočil duel s Finskem, Izrael pro změnu veze cenné body z Makedonie. Irsko si poradilo s Gruzií, zatímco duely Rakouska s Walesem a Turecka s Ukrajinou kýženého vítěze nenašly...
Skupina D

Rakousko - Wales 2:2

06.10.2016 20:45

Góly: 28. Marko Arnautović, 48. Marko Arnautović - 22. Joe Allen, 45. Kevin Wimmer (vl.)

Jeden z šlágrů čtvrtečního kola kvalifikačních zápasů mezi Rakouskem a Walesem rozhodně nezaostal za očekáváním. Velšané ve Vídni hned dvakrát vedli, ovšem nakonec se musí smířit pouze s bodem za remízu 2:2, neboť na trefu Allena a vlastenec Kevina Wimmera dokázal pokaždé promptně odpovědět Marko Arnautović. Ve vedení skupiny D tak nadále díky lepšímu skóre zůstává Wales, ovšem se čtyřmi body mu na záda dýchají vedle Rakušanů také Irové se Srby...

Na střeleckou listinu se sice tentokrát Gareth Bale nepodíval, ovšem i tak byl jedním z hlavních strůjců velšského úspěchu, neboť obě gólové akce hostí začaly právě u hvězdy Realu Madrid. Nejprve Bale parádně pronikl po levé straně hřiště a kvalitním centrem způsobil v rakouské obraně takový zmatek, že zpola odražený míč napálil z voleje do sítě parádní ranou Joe Allen. Hned vzápětí sice po rovněž skvostné kolmici Davida Alaby srovnal hlavou nabíhající Arnautović, ovšem ještě do přestávky si hosté znovu vydobyli jednobrankový náskok.

Tentokráte nezastavitelný Bale využil svých schopností házet dlouhé auty do šestnáctky soupeře, a přestože si James Chester zprvu na brankáři Almerovi vylámal zuby, vyražený míč trefil upadnuvšího Kevina Wimmera a zamířil neomylně do rakouské sítě. Tři minuty po změně stran však velšská obrana nečekaně zaspala a Arnautović se zničehonic řítil sám na brankáře Hennesseyho, jehož i s trochou štěstí zvládl propálit na konečných 2:2.

Rakušané sice na rozdíl od svého čtvrtečního soka na mistrovství Evropy ve Francii vypadli po chybých výkonech hned v základní skupině, ovšem na poli kvalifikačních zápasů táhnou již čtyřletou sérii bez porážky na domácí půdě a usilovali dokonce o desáté vítězství za sebou.

Kdo očekával opatrný počátek zápasu a taktickou bitvu, musel být výrazně překvapen. Oba týmy si totiž hned v úvodních minutách vytvořily gólové příležitosti, které jen taktak neskončily gólem. Na velšské straně musel Hennessey zasáhnout proti hlavičce Wimmera, zatímco Gareth Bale reflexivní tečí Davisem nastřeleného míče takřka ideálně usměrnil míč mezi tři tyče, avšak brankář Almer vytáhl skvostný zákrok a prudkou hlavičku dokázal jednou rukou vyškrábnout nad břevno.

Přesto se hosté záhy dočkali průlomu skóre. Po dvaadvaceti minutách hry Bale unikl na levém kraji domácí obraně a jeho centr do ohně si našel Chris Gunter, jenž hlavou předložil střeleckou příležitost dobíhajícímu Allenovi. Záložník Stoke se vytasil se špičkovou křižnou ranou z voleje přesně k tyči, na niž neměl nárok zasáhnout ani výtečný Almer.

Jen šest minut nato bylo znovu vyrovnáno. David Alaba ideálně načasoval jemný kolmý centr za velšskou obranu, na nějž si naběhl Marko Arnautović a drobnou tečí hlavou usměrnil míč mimo dosah vyběhnuvšího Hennesseyho. Po uplynutí pětačtyřiceti minut se ale Velšané přece jenom dočkali poločasového vedení, neboť Baleův dlouhý aut zakončil Chester prudkou hlavičkou do Almera, od jehož nohy míč pinballově doputoval přes smolaře Wimmera za brankovou čáru.

V osmačtyřicáté minutě se Joe Allen tak trochu proměnil z hrdiny zápasu na vrchního viníka bodové ztráty, neboť jeho mizernou zpětnou přihrávku stoperům vystihl aktivní Arnautović a tváří v tvář Hennesseymu i s tečí dobíhajícího bránícího hráče dokázal velšského brankáře obstřelit. Rakušané sice měli ve zbytku zápasu více ze hry, ovšem vítězný gól se jim už vstřelit nepodařilo, a tak atraktivní zápas dvou předních adeptů na postup skončil remízou 2:2.

Více informací k zápasu

Moldavsko - Srbsko 0:3

06.10.2016 20:45

Góly: 19. Filip Kostić, 37. Branislav Ivanović, 59. Dušan Tadić

Zajímavý zápas nabídla ve čtvrtek večer kvalifikační skupina D. V něm se potkalo Moldavsko, pro které se jednalo o premiéru v letošních bojích o účast na mistrovství světa v Rusku za dva roky se Srbskem, které si svůj úvodní zápas v kvalifikaci odbylo už před měsícem doma s Irskem, z čehož v Bělehradě vyplynula konečná remíza 2:2, když v jednaosmdesáté minutě vyrovnával irský Daryl Murphy.

A právě již v této kvalifikaci zkušení hosté do utkání vstoupili o poznání lépe. Již v devatenácté minutě se po chybě kapitána domácího mužstva Epureana na polovině hřiště dostal k balonu Tadič, jenž po následném sprintu a situaci dva na jednoho poslal před osamoceným brankářem míč Filipu Kostičovi a letní posila německého Hamburku pohodlně dostala svůj celek do jednobrankového vedení.

Ještě hůře pro domácí Moldavany bylo v sedmatřicáté minutě. Tehdy rozehrával dnes velice aktivní Tadič rohový kop nakrátko ke Kostičovi, jenž mu míč během okamžiku vrátil a Tadič poslal nádherný oblouček do šestnáctky, kde si našel hlavu Branislava Ivanoviče. Obránce londýnské Chelsea suverénně dostal hlavičkou míč za gólmanova záda a Srbové si do kabin nesli vedení nad Moldavskem o dvě branky.

Svůj jedinečný večer a vynikající výkon završil v druhém dějství Dušan Tadič. V devětapadesáté minutě zahájil hrdina zápasu další útočnou akci přihrávkou do strany střídajícímu Kataiovi, jenž na trávníku pro druhou půli nahradil Pavloviče, ten mu laskavost na hranici šestnáctky vrátil a Tadič tváří v tvář brankáři chladnokrevně vstřelil třetí gól hostů. Více branek už zápas nepřinesl a Srbové tak slaví vítězství.

Více informací k zápasu

Irsko - Gruzie 1:0

06.10.2016 20:45

Góly: 56. Séamus Coleman

Stejně jako v předešlém kvalifikačním cyklu dokázalo Irsko na domácí půdě udolat podceňovanou Gruzii nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 a potvrdit tak s odřenýma ušima roli favorita. Svěřenci Martina O'Neilla nepředvedli ani zdaleka vydařený výkon, ovšem veledůležité tři body jim přesto dokázal v šestapadesáté minutě hry vystřelit Seamus Coleman.

Gruzínci mohou v prvé řadě žehrat na smůlu v zakončení, neboť během první půle v rychlém sledu za sebou hned dvakrát napálili brankovou konstrukci. Navzdory kvalitnímu a nebojácnému výkonu tak nakonec odjíždějí z Dublinu s prázdnou, a to vinou jediného defenzivního lapsu, který s notnou dávkou štěstí přetavil kapitán Seamus Coleman ve svůj vůbec první soutěžní gól v reprezentačním dresu.

Špatnou zprávou jsou také pro irský tým očekávané absence dua Hendrick - Brady, neboť první jmenovaný přijde o další kvalifikační zápas vinou karetního trestu, zatímco záložník Norwiche předčasně opustil trávník a zamířil do nemocnice s podezřením na otřes mozku. Tak jako tak Irové vyválčili klíčové tři body, díky nimž drží krok s vedoucím triem Wales - Srbsko - Rakousko, jež od sebe po shodné bilanci remízy a vítězství rozlišuje pouze skóre.

Přestože Martinu O’Neillovi scházela celá řada hráčů, ten dost možná nejkreativnější z nich, Wes Hoolahan si místo v základní sestavě nevydobyl. Po první půli se tento tah zdál být obzvláště bídný, neboť irský výkon byl do té doby zralý na porážku. Místo očekávané převahy domácích, kteří dokázali Gruzii ve všech předešlých sedmi vzájemných zápasech porazit, totiž došlo na nezáživný fotbal, který ozvláštňovali tvorbou šancí především hosté. Jako první se v nefalšované gólové příležitosti ocitl Kazaišvili, jenže své zakončení z hloubi šestnáctky nakonec poslal těsně vedle Randolphovy brány.

Ještě blíže měli ke skórování osm minut před odchodem do kabin Mčedlidze s Kašiou, ovšem první jmenovaný napálil krásnou hlavičkou Okriašviliho centr pouze do břevna a Kašia vzápětí odražený míč okolo konsternovaného Randolpha usměrnil pouze do vzdálenější tyče. Když pak irský gólman zneškodnil další ránu Mčedlidzeho, skončila první půle bez branek a početné dublinské publikum muselo být hrubě nespokojeno.

Nálada domácím příznivců se na Aviva Stadium rapidně zlepšila hned jedenáct minut po změně stran. Seamus Coleman podnikl zdánlivě neuskutečnitelný dlouhý průnik vpřed po pravé straně, kde se nakonec dostal s míčem až do pokutového území. S pomocí celé série tečí se k bekovi Evertonu míč pokaždé odrazil zpátky a výsledkem celé akce bylo snad to nejsnadnější zakončení, jaké kdy Coleman musel v kariéře předvést - uklidit míč z bezprostřední blízkosti do odkryté brány.

Vstřelený gól domácí tým přece jenom uklidnil, zatímco Gruzíncům toto selhání jasně sebralo vítr z plachet. V samém závěru ještě mohl navýšit konečnou výhru Irů James McClean, avšak i křídelník West Bromwiche ztroskotal na břevnu, od nějž se míč neomylně vrátil do hry. Tak jako tak ale Irsko uhájilo jednobrankový náskok a především tříbodový zisk, zatímco Gruzie zůstává smolně bez bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Wales21106:24
2.Srbsko21105:24
3.Rakousko21104:34
4.Irsko21103:24
5.Gruzie20021:30
6.Moldavsko20020:70
Skupina G

Itálie - Španělsko 1:1

06.10.2016 20:45

Góly: 82. Daniele De Rossi (pen.) - 55. Vitolo

Už to vypadalo, že si španělský celek připíše v očekávaném souboji titánů tři body, ale domácí Italové se nevzdali. Na úvodní branku Vitola ze začátku druhé půle odpověděl před koncem utkání zkušený záložník Daniele De Rossi.

Dva hrdé národy, které za sebou mají množství skvělých utkání i trofejí, se znovu utkaly v honbě za třemi body. Tentokrát se hrálo na poli Italů, konkrétně na půdě vlajkové lodi Italů Juventus Stadium. Na dobře známé prostředí spoléhali hlavně hráči domácího Juventusu, kterých v sestavě Italů hraje stále dost i přes odchod Antonia Conteho. Mezi třemi tyčemi Buffon, v obraně zkušenost s mládím. Tradiční pětičlennou zálohu tvořili Florenzi, Montolivo, De Rossi, Parolo a De Sciglio.

Ani španělský celek nepostrádal hvězdy, třebaže takový Alvaro Morata jistě doufal v nasazení od první minuty. Hrálo se totiž na stadionu, kde trávil několik posledních let. Šanci ale místo něj dostal Diego Costa, kterého podporovala ofenzivní esa jako Silva, Vitolo, Koke nebo Iniesta. Před brankářem De Geou se objevili obránci Alba, Ramos, Piqué a Carvajal. Hvězda vedle hvězdy a nejeden fanoušek čekal velkou bitvu.

Od prvních minut hráli španělští hráči přesně to, co se od jejich pojetí fotbalu očekává už roky. Na lavičce sice seděl novic Lopetegui, ale hra se výrazně nemění. Španělé stále předvádí krátké kombinace, kterými vysilují protihráče a nutí jej běhat velmi často bez míče. Po přihrávce Carvajala hledal Koke ve vápně Davida Silvu, jenže toho zastavil Bonucci.

Hodně byl vidět také katalánský kouzelník Iniesta. Zkušený hráč si dvakrát narazil s Davidem Silvou a levačkou střílel z hranice vápna, jenže brankář Buffon byl včas připraven. Do akcí se často zapojoval také útočník Diego Costa, třebaže jeho primární úlohou je zakončování. To si ale španělští hráči předávali velmi často mezi sebou. První akcí proti původnímu "plánu" však bylo až střídání Jordiho Alby, který kvůli zranění musel ze hřiště.

Po pětadvaceti minutách jsme se dočkali spolupráce několika hvězd. Iniesta našel spoluhráče Ramose, ten ještě nahrával barcelonskému stoperovi Piquému. Jeho hlavičku ale vystihla další legenda na hřišti, brankář Gigi Buffon. Střídat poté museli i domácí, když se zranil Riccardo Montolivo a na plac byl vyslán ofenzivnější a pohyblivější záložník Bonaventura.

První půle obecně moc vzruchu nepřinesla a na větší akce jsme museli čekat až poté, co se hráči vrátí ze šaten. Španělé pokračovali v sériích krátkých nahrávek a narážeček, ale zkušení Italové si vzadu uměli poradit. Poctivě pracovali i krajní záložníci, kteří vydatně pomáhali trojici v obraně. Moc jim ale nepomohl brankář Buffon. Aby chyboval, to se příliš často nevidí. Po pasu Busquetse ale vyběhl proti Vitolovi a netrefil balon! Zkušený hráč Manchesteru City tak už měl úlohu hodně snadnou.

To jako by Italy probralo. Do střely se opřel smolař posledního Eura Graziano Pellé, který ale neuspěl. Po hodině hry se do šance dostal také zkušený útočník Interu Milán Eder, který se ale nacházel v ofsajdu. Pellého střídal Ciro Immobile, jehož forma musela španělské hráče trochu strašit. V lize mu to pálí a daleko k brance neměl ani po pasu od Florenziho. Ve skluzu ale netrefil balon dobře!

Pak se na známé hřiště dostal konečně i mladík Morata, který chtěl přidat pojistku. Hráči Juventusu se na něj ale dobře přichystali a moc ho nepouštěli k míči. Poté, co se na hrací ploše objevil i Andrea Belotti, se ofenzivní akce Italů zvýšily. A po zásluze se domácím podařilo srovnat. Belotti pronikl do vápna a byl podražen Sergiem Ramosem, ale sudí Felix Brych poprvé penaltu nepískal. Stalo se tak až po konzultaci s asistentem. K míči se postavil zkušený záložník De Rossi a rozjásal domácí tribuny!

Více informací k zápasu

Lichtenštejnsko - Albánie 0:2

06.10.2016 20:45

Góly: 11. Peter Jehle (vl.), 71. Bekim Balaj

Hráči Albánie zvládli i svůj druhý zápas v kvalifikaci a na půdě outsidera z Lichtenštejnska nakonec zvítězili 2:0. Navázali tak na úvodní úspěch proti Makedonii v poměru 2:1 a po dvou zápasech mají na kontě plný počet šesti bodů, díky remíze Španělska s Itálií se posunuli do čela tabulky skupiny G o dva body. Naopak domácí zaznamenali druhou prohru v řadě a jsou na jasně poslední šesté pozici se skóre 0:10.

Hosté se dostali do vedení ze své první vážnější akce v 11. minutě. Po pasu z levé strany a následném prodloužení hlavičkoval z pěti metrů Hyka a brankář Jehle si i přes úvodní brilantní zákrok srazil balón do sítě, byl to pro něj hodně nešťastný moment. Albánie byla v celém průběhu lepším výběrem a měla balón častěji ve svém držení, do dvoubrankového vedení se mohla dostat v polovině prvního poločasu ve 24. minutě.

V obrovské možnosti se objevil Llullaku, který si naběhl na výborný pas z pravé strany, jenže zblízka se mu zakončení nepovedlo a trestuhodně branku soupeře minul. Až do konce půle se hrálo z obou stran opatrně, po přestávce ožili domácí a v 53. minutě byli blízko vyrovnání. Do balónu se opřel z více jak pětadvaceti metrů Büchel a mířil dobře do bližšího vzdálenějšího rohu, ale ten nakonec minul o pár decimetrů.

V dalším průběhu předváděli hosté dobrý taktický výkon a soupeře k ničemu nepouštěli, s přehledem si hlídali těsný náskok. V 70. minutě odcentroval na hranici brankového území Roshi a k hlavičce se dostal Bekim Balaj, jehož pokus dokázal Jehle famózně vytáhnout nad horní tyčku. Po následném rohovém kopu hosté pojistili svůj náskok a definitivně zlomili odpor soupeře, prosadit se dokázal právě Balaj.

Po rohu zahraném nakrátko poslal pas z pravé strany na zadní tyč Hysaj a Balaj měl snadnou práci, zblízka ze tři metrů zamířil hlavou do sítě. Ve zbývajícím průběhu se favorit tohoto duelu nikam netlačil a až do závěrečného hvizdu udržel dvoubrankový náskok. Albánci již v neděli přivítají Španělsko a v této kvalifikaci je tak čeká první ostrá zkouška, Lichtenštejnsko bude bojovat o první body i úvodní vstřelenou branku v Izraeli.

Více informací k zápasu

Makedonie - Izrael 1:2

06.10.2016 20:45

Góly: 63. Ilija Nestorovski - 25. Tomer Hemed, 43. Tal Ben Chaim

Opravdu hodně krutou porážku utrpěli reprezentanti Makedonie, kteří se svým soupeřem prohráli i potřetí v řadě. Tentokráte si větší úspěch zasloužili, jenže velké neproměňování šancí a především zahozená penalta z páté minuty nastavení druhé půle se jim hrubě vymstily. Izrael si ve Skopji spravil chuť a po porážce s Itálií získal na své konto své první body.

Jako uragán vlétla Makedonie na svého soupeře od úvodních minut. Hlavně Pandev jednoznačně potvrdil, že reprezentovat svou vlast zcela určitě může i nadále. Během minuty však spálil hned dvě obrovské možnosti. Nejprve mu Alioski přihrál na hranici vápna, odkud domácí kapitán mířil jen vedle vzdálenější tyčky, a o pár chvil později po pasu Alioského trestuhodně pálil nad bránu.

Po čtvrthodině hry se do bližší pozornosti dostali také angličtí rozhodčí v čele s Marrinerem. Nejprve totiž po hlavičce Tibiho do tyčky zastavili izraelskou akci kvůli ofsajdu a jen o pár chvil později zkazili radost dokonce skórujícímu Nestorovskému na druhé straně z naprosto stejného důvodu. Nutno podotknout, že obě rozhodnutí byla v danou chvíli tím správným řešením.

Izrael se poprvé zaradoval ve 25. minutě. Golasa našel nadýchaným bochánkem nabíhajícího si Hemeda, který hlavou uklidil míč bez větších problémů za záda gólmana Bogatinova. Tohle inkasování mužstvo kouče Igora Angelovského pořádně nakoplo a po půlhodině hry začalo pořádně řádit. Hosté se do konce poločasu prakticky jen bránili.

Po půlhodině hry vymyslel další dobrý pas z levé strany Alioski, jenž na zadní tyči našel Mojsova, ten ale jako by se šance zalekl a namířil svůj pokus jen nad. O čtyři minuty později se k zakončení ze střední vzdálenosti dostal Petrovič, toho však dokázal vychytat Goresh. A stejně si hostující brankář počínal vůči zahranému přímému kopu Hasaniho.

Dvě minuty před přestávkou Izrael z ničeho nic udeřil a protivníkovi jasně ukázal, jak být produktivní. Po rychlém brejku N. Bitton svým pasem zleva našel Ben Haima II, který osamocený v šestnáctce obehrál Bogatinova a zacílil do poloprázdné svatyně. Zkraje druhého dějství mohl definitivně zlomit odpor soupeře Zahavi, avšak na Bogatinova nevyzrál.

Druhé dějství už tolik gólových možností nenabídlo. Nestorovski ještě hlavou Goreshe nepřekonal a ani střídající Ibraimi se svou dělovkou mířící na bližší tyč neuspěl. Snížit se podařilo až Nestorovskému v 63. minutě. Ten zachytil střelu Spirovského v pokutovém území, dobře si míč zpracoval a podél padajícího Goreshe rozvášnil většinu makedonských fanoušků na tribunách.

Od té doby však v útoku balkánský celek vůbec nezářil. Možná mu začaly pomalu a jistě docházet síly, možná že izraelská obrana začínala nacházet recept na svého soupeře. Až v nastavení Makedonci zcela odmítli možnost získat alespoň bod. Tibiho počínání ve vápně bylo penaltové a následovalo též vyloučení. Jenže náhradník Jahovič poslal střelu z pokutové značky jen do brankáře Goreshe.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Albánie22004:16
2.Španělsko21109:14
3.Itálie21104:24
4.Izrael21013:43
5.Makedonie20022:40
6.Lichtenštejnsko20020:100
Skupina I

Island - Finsko 3:2

06.10.2016 20:45

Góly: 37. Kári Árnason, 90. Alfred Finnbogason, 90+5. Ragnar Sigurdsson - 21. Teemu Pukki, 39. Robin Lod

Severské derby mezi Islandem a Finskem nabídlo pořádné drama včetně strhujícího obratu v samém závěru utkání. Finové sice na Reykjavíku dlouho překvapivě vedli, ovšem gól Finbogassona z jednadevadesáté minuty nastartoval islandský obrat, který dokonce po uplynutí stanoveného nastavení dokonal kontroverzně Ragnar Sigurdsson. Domácí tak nakonec potvrdili roli favorita, byť s jistou dávkou štěstěny při rozhodnutí norského sudího Moena, jenž vyrovnávací trefu uznal navzdory tomu, že ani zpomalené záběry neodhalily, zda brankář Hrádecký stihnul udržet míč na brankové čáře.

Finům tak nakonec pouze zbyly oči pro pláč a zlobu na rozhodčí, kvůli níž si v závěru vysloužili řadu žlutých karet. Hosté přitom dvakrát vedli, byť za zmínku stojí i smůla Islanďanů v zakončení, neboť hned dvakrát brankáře Hrádeckého zachránila branková konstrukce.

Jako první se ke střeleckému pokusu dostal Johann Berg Gudmundsson, ovšem mířil nepřesně. Na opačné straně zase zakončující Alexander Ring vypálil rovnou do středu brány a připravené náruče brankáře Kristinssona. To Ringův spoluhráč Teemu Pukki si již počínal o poznání lépe a poslal Finy do vedení, když se odpoutal od bránících obránců a centr Arkivua z pravé strany poslal přesnou hlavičkou k tyči.

Islanďané s odpovědí na nečekaný vývoj zápasu dlouho nečekali a po čtvrthodině již bylo opět vyrovnáno. Gudmundssonův rohový kop propadl až na zadní tyč, kde si jej našel Kari Arnason a s nechtěnou pomocí špatně vyběhnuvšího Hrádeckého pohodlně uklidil míč do odkryté sítě. Přesto se hosté o přestávce mohli pyšnit jednobrankovým náskokem, neboť hned dvě minuty po Arnasonově trefě skóroval Robin Lod, když nadvakrát propálil blok před sebou a přízemní ranou levačkou zaskočil Kristinssona podruhé.

Po změně stran měli domácí perfektní možnost opět rychle srovnat, když za nešikovný zákrok Vaisanena ve vlastní šestnáctce nařídil rozhodčí Moen pokutový kop. Gylfi Sigurdsson však napálil pouze břevno, od nějž se míč odrazil od zad Hrádeckého a poskakoval nedaleko brankové čáry, jenže před dobíhajícími hráči Islandu ještě finský brankář se slovenskými kořeny stihl na poslední chvíli zasáhnout.

Když pak sedm minut nato aktivní Sigurdsson podruhé krásnou křižnou ranou nastřelil brankovou konstrukci, zdálo se, že při Finech stojí všichni svatí. Postupně si navíc vylámali zuby i Gudmundsson, Gunnarsson i Bjarnason a zápas za stavu 2:1 pro hosty dospěl až do čtyřminutového nastavení. Hned v jeho úvodu poslal Gylfi Sigurdsson přesný centr na hlavu Finnbogasona, jenž dokázal procpat míč do sítě, a drama bylo na světě.

Ani to nakonec Islanďanům nestačilo. Onen čtyřminutový limit již sice vypršel, ale rozhodčí ještě povolil domácímu týmu naposledy nakopnout míč do ohně, kde jej v závaru zvládl tečovat Ragnar Sigurdsson. Míč v tu chvíli poskakoval na brankové čáře, kde jej Hrádecký v pádu zdánlivě stihl zastavit, přičemž vzápětí mu míč zpod rukavice odkopl do brány dorážející Finnbogason. Sudí Moen nakonec v nepřehledné situaci uznal gól již za Sigurdssonovu hlavičku, a tak mohly v Reykjavíku po thrillerové výhře 3:2 vypuknout bouřlivé oslavy.

Více informací k zápasu

Turecko - Ukrajina 2:2

06.10.2016 20:45

Góly: 45. Ozan Tufan, 81. Hakan Çalhanoğlu (pen.) - 24. Andrij Jarmolenko (pen.), 27. Artem Kravec

Ukrajina sice skvěle začala a nad domácí Tureckem vedla, ale Turci se odmítli vzdát. V závěru první půle odpověděl na trefy Jarmolenka a Kravece Tufan a Turci se vrátili do utkání. To nakonec dospělo až k remíze, kterou pár minut před koncem zařídil proměněnou penaltou Hakan Çalhanoğlu.

Trenér Andrej Ševčenko dál ukazuje, pokud měl podle ukrajinského svazu napravit především ofenzivní část hry, pak se mu to podařilo. Ukrajinci dnes odvedli solidní výkon především v ofenzívě a rozhodně přispěli k velké atraktivnosti utkání. Oba týmy stojí na novém startu nového cyklu a snaží se postupně zapojovat mladé hráče. Těch bylo na obou stranách několik a nikdo z nich vyloženě nezklamal.

Jako první se do šance dostával rychlík Konopljanka, jenže jeho zakončení jako z učebnice rozhodně nebylo. Oba trenéři mají v mužstvu rychlé a dynamické hráče, kteří jsou vybaveni solidní dávkou talentu i techniky. Právě Konopljanka s Jarmolenkem byli největšími hrozbami pro obránce Turků. Domácí fandové zase postupně vzývají nového boha, mladého střelce Mora. I jeho první akce však byla spíše zahřívacím kolem.

Po přihrávce zprava se ve střelecké pozici objevil opět aktivní Konopljanka, ale jeho pokus z dvaceti metrů Babacan snadno chytil. Zkušený brankář kapituloval jako první, protože Ukrajinci dostali výhodu pokutového kopu. Artem Kravec vběhl do vápna s balonem u nohy, ale ten mu nedovoleně a nečistě odebral Caner Erkin. Sudí mu udělil jednak žlutou kartu, ale především pískal penaltu. A i když si Babacan na míč sáhl, přesto se Jarmolenko mohl radovat - 1:0 pro hosty.

Spolupráce mezi Kravecem a Jarmolenkem dnes fungovala báječně. O pouhé tři minuty později si totiž střelec první branky zpracoval dlouhý míč před vápno, uhlídal jej i přes ataky soupeře a ještě nahrál dobíhajícímu Kravecovi. Ten už měl úlohu poměrně snadno, neb měl náskok před dalším obráncem. Brankář Babacan tak krátce před uplynutím 30. minuty kapituloval podruhé!

Turci byli v šoku a jejich hra náhle postrádala smysl i rychlost. Zpoza vápna opřel do míče Hakan Çalhanoğlu, jehož pumelice prolétla několik metrů vedle. Nebezpeční byli ale hosté. Konopljanka měl dost prostoru i času na to, aby poslal do vápna lahůdkový centr. Tím oslovil naskakujícího Artema Kravece, který ale v obrovské šanci před branou trestuhodně minul!

Domácí zvýšili aktivitu a byli za to odměněni. Po Stěpaněnkově nedovoleném zákroku domácí zahrávali standardní situaci, kterou si vzal na starost Hakan Çalhanoğlu, který ale těsně minul tyč! O pár minut později byl tento hráč už úspěšnější, protože posadil krásný centr na hlavu Ozana Tufana, který i přes svůj vzrůst jest výtečným hlavičkářem - 2:1.

Turecké peklo umí domácí fandové předvádět kdykoli a proto se v Turecku všem hostům hraje tak špatně. Dalo se to očekávat také po změně stran, protože domácí fandové hnali svůj tým za dalšími zásahy. Dál se hrál rychlý fotbal a Ukrajinci měli další šanci. Na hranici velkého vápna se šajtlí zkoušel prosadit Jarmolenko a Babacan měl co dělat. Povedenou hlavičkou se blýskl také Kaan Ayhan.

Ukrajinci mohli žehrat na své zahozené šance, jejichž protagonistou se nejčastěji stával Artem Kravec. Krásnou ranou dokonce zamířil do břevna! Tyč trefil také Cenk Tosun a turečtí hráči se dále osmělovali. Emre Mor poslal balon vedle, Ayhan vyprášil rukavice Pjatova! Patnáct minut před koncem musel zasahovat také Babacan, kterému málem ruce urazil svou dělovkou Sydorčuk. Přeci jen se však domácí dočkali zaslouženého vyrovnání.

Stěpaněnko deset minut před koncem fauloval ve vlastním vápně a penaltu kopali také Turci. Pevné nervy a trochu štěstí ukázal mladý talent Hakan Çalhanoğlu, který spasil domácí a přinesl jim bod.

Více informací k zápasu

Kosovo - Chorvatsko 0:6

06.10.2016 20:45

Góly: 6. Mario Mandžukić, 24. Mario Mandžukić, 35. Mario Mandžukić, 68. Matej Mitrović, 83. Ivan Perišić, 90+2. Nikola Kalinić

Jestli Kosovo v minulém zápase na půdě Finska předvedlo poměrně slušný výkon, pak před vlastními fanoušky v kvalifikační premiéře ostudně padlo s Chorvatskem. Nově se tvořící evropský tým inkasoval ve svém albánském azylu dohromady šest branek, hattrick už přitom během prvního poločasu zkompletoval Mario Mandžukič.

Hostující kouč Ante Čačič, který už před utkáním avizoval, že jeho mužstvo by mělo mít v tomhle duelu převahu, neměl k dispozici dva klíčové záložníky Luku Modriče a Ivana Rakitiče. Upřímně řečeno je ovšem vlastně ani nepotřeboval. Domácí si se svým soupeřem absolutně nevěděli rady a utrpěli vůbec svůj největší debakl v historii.

Lepší start do utkání si Chorvaté nemohli ani přát. Kramarič už v 6. minutě vyslal parádní kolmici na Mandžukiče, ten si na hranici ofsajdu v pohodě přebral míč a před gólmanem Ujkanim se v koncovce nezmýlil. Ve 24. minutě favorit tohoto souboje vedl již o dvě branky, Perišič z levé strany poslal centr na bližší tyčku, odkud Mandžukič našel skulinku u Ujkaniho.

Deset minut před přestávkou Vatreni přidali ještě jeden zásah. Vrsaljko se uvolnil na pravé straně, svým pasem našel v pokutovém území Mandžukiče, jenž přetlačil obránce Pepu a uklidil balón hlavou do sítě. Ve 42. minutě se Kosovo ocitlo ve sporadické možnosti, obloučkem chtěl Zeneli vyzrát na brankáře Subašiče, nicméně svůj pokus poslal jen na horní síť.

Po obrátce se Chorvatsko vlastně pouze udržovalo v kondici. V 68. minutě se zapsal do střelecké listiny taktéž Mitrovič, jehož na zadní tyči nádherným pasem našel Brozovič a jeho spoluhráč střílel z blízkosti do prázdné brány. Sedm minut před přestávkou si Brozovič připsal ještě jednu asistenci, to když do vyložené příležitosti vyslal Perišiče.

Ten pak nabídnutý dárek neodmítl, chytře obehrál vyběhnuvšího Ujkaniho a bez problémů zacílil za brankovou čáru. V nastavení ještě ukázal své umění Kalinič. Tomu prostrčil balón Kovačič, který předtím navedl balón blíže do středu pole, následně chorvatský forvard udělal jednoduchou otočku a svůj pokus usměrnil přesně k tyči, kam se Ujkani jen marně natahoval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko21107:14
2.Island21104:34
3.Ukrajina20203:32
 Turecko20203:32
5.Finsko20113:41
6.Kosovo20111:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (76)

Přidat komentář
ZB 07

Island

Reagovat
Jeňa

Island na MS

Reagovat
Shevchenko

Island neskuteční borci

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Hokaido

Island

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
FCSL

Island neskutečně zachránil tiket Už jsem nevěřil, neuvěřitelnej konec

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
monty25

Island Kdo neviděl, může litovat. V nastavení otočit zápas, to je prostě pecka. Za tu druhou půli si to ale kluci zasloužili. Finové ten závěr solidně nedávali...

Reagovat
Hokaido

Podělali? Takhle bych neregulérní gol nenazýval.

Reagovat
monty25

Co na něm bylo neregulérního?

Reagovat
Hokaido

Hradecky ten míč držel na čáře.

Reagovat
monty25

Podle mě za čárou.

Reagovat
Hokaido

http://i.imgur.com/UTVGJXb.jpg

Drží ho jasně na čáře.

Reagovat
Hokaido

Jestli byl ten míč za čárou už předtím není jasný ani z opakovaných záběrů a rozhodčí si musí být 100% jistý, aby gol uznal. A očividně ho uznal až po tomhle „dokopnutí“.

Reagovat
monty25

Ne, všechno je jinak. Uznal ho už po té hlavičce, tu dával Sigurdsson. Pak se to tam snažil dorážet Finnbogason (č. 11). Takže to "dokopnutí" už bylo nepodstatné...

Reagovat
monty25

Tomu říkáš drží, jo? Neměl ho ve své moci, Sigurdsson do toho kopnul a pak už to bylo za čárou. Podle mě regulérní gól.

Reagovat
Counter
Reagovat
Counter

Podle tebe regulérní gól, podle pravidel neregulérní. Kde bude pravda?

Reagovat
monty25

Ale jak ho teda držel, když ho hráč mohl takhle dorazit? Asi nějak blbě.

Reagovat
Counter

Míč byl mezi jeho rukou a zemí - přesně jak je uvedeno v pravidlech. V tu chvíli je míč pod jeho kontrolou a protihráč nemá právo mu jej vykopnout.

Myslím, že s trochou snahy by šlo brankáři vykopnout míč, i když ho drží oběma rukama, nic to na tom nemění.

Reagovat
Hokaido

Reagovat
monty25

Koukám se na video a on ten míč měl chvíli pod rukou, ale pak tu ruku podle mě zvednul, takže už ho neměl.

Reagovat
monty25

A taky je otázka, jestli už míč nebyl za čárou předtím. Pouštím si to a zastavuju furt dokola a vypadá to, že už tam byl. Kde je jestřábí oko, když ho potřebujeme?

http://abload.de/img/goalres8x.jpg

Reagovat
Counter

To už je druhá věc, jestli to předtím překročilo čáru, nebo ne. Podle mě ne, ale to jen tak na okraj.

https://twitter.com/sipoyhon/status/784140802071101446 - kde tam Hrádecký zvedá ruku z míče?

Reagovat
monty25

No, z jednoho pohledu to tak vypadalo, tady zase ne... Ale co ta fotka nad tím? Jestli to není photoshop, tak je to gól.

Reagovat
Counter

Ten míč je ve vzduchu, zkresluje to.

Reagovat
monty25

Tak on byl za čárou nejspíš právě ve vzduchu. Pak to tam Hradecký zakryl svým pohybem (podle mě ale stáhnul míč těsně za čáru) a teprve potom ho má na čáře... Každopádně řešíme tuhle situaci, protože gól byl uznaný po hlavičce a ta dorážka už nebyla podstatná. Bez jestřábího oka to ale asi nikdo nerozsoudí... No, já budu věřit, že to byl gól. Stejně si to Island za výkon ve druhé půli zasloužil a Finové za to zdržování taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Vidíš to nějak moc islandsky.

Reagovat
Azazelo RD

Monty do toho vnáší spíš ženský pohled na věc.

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
smazaný uživatel

Finsko

Reagovat
smazaný uživatel

Tal Ben Haim II

Reagovat
Kang & Kodos

Balaj

Reagovat
smazaný uživatel

Nestorovski, Balaj... Hezky je naše liga připravila pro mezinárodní fotbal.

Reagovat
ADM

Koľko 100euroviek padne na jeden takýto výherný tiket ? (i ked v poslednej dobe je ich dosť výherných )

Reagovat
madridcan

Vsak vela...teraz slapem dynamo, aby som na internete bol

Reagovat
ADM

tak vyšlap nejakú relevantnú odpoveď

Reagovat
madridcan

Uz som

Reagovat
fenixLFC

gratulujem....este vyslap nejaku relevantnu odpoved

Reagovat
madridcan

Na ulici som zdielal wifi pri klobuku

Reagovat
madridcan

Ci malo?

Reagovat
Ed_Hazard

Ten manipulacny Cista smrrrt

Reagovat
pawelFCB

Chorvatsko

Reagovat
paver

Nestorovski se po odchodu ze Slovácka stal nejlepším střelcem chorvatské ligy a teď dává góly v Palermu i v reprezentaci. Jak je možné, že se na Slovácku nedostal pomalu ani do základní sestavy?

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Už se zas rozjížděj moji chlapci vikingský

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
smazaný uživatel

Zklamali Kosované,chtělo by to ještě uznat PDMR, LLR a DLR

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
smazaný uživatel

Island

Reagovat
dextroza_m

Ramos:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz vidim to kosovo tak me napadlo jak by vypadala moravska repre.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi blbě. Ale v roce 2004 byli bronzoví Evropani v základu z více jak poloviny Moraváci.

Reagovat
Puskas

Zajímalo by mě, komu včera fandili Srbové...

Reagovat
Puskas

A teď nemyslím zápas Moldávie-Srbsko...

Reagovat
smazaný uživatel

Islandu

Reagovat
Puskas

Myslel jsem si to.

Reagovat
andrew96

Nikomu. To je jakoby proti sobě hrál Němec s Rusem.

Reagovat
smazaný uživatel

To je jasné,že Rusku

Reagovat
andrew96

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Bandita_Harry

Samostatnemu kosovu urcite nie....

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě i hnutí za samostatnost Vojvodiny a bývalého sandžaku Novopazarského

Reagovat
smazaný uživatel

Nepochybně Kosovu,mají to své oblíbené heslo,že Kosovo je Srbija,takže ten zápas počítali,jako by hrálo Chorvatsko se Srbskem

Reagovat
monty25

"Sudí zjevně udělal chybu, ale daleko podezřelejší bylo, že vůbec nekonzultoval situaci s brankovým rozhodčím," diví se ve Finsku.

Jak asi, když tam žádný brankový rozhodčí nebyl...

Reagovat
pawelFCB

No prave, to byla reakce i na ten clanek. To sportovni "zpravodajstvi" Novy jde kvalitou porad niz a niz...

A jinak ten gol urcite nemel platit, pro Finy celkem kruta prohra

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele