Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina I
06.10.2016 20:45 CET
3 : 2
(1:2)

Reportáž

Island udolal Finy až v samém závěru i s pomocí sporného gólu

Severské derby mezi Islandem a Finskem nabídlo pořádné drama včetně strhujícího obratu v samém závěru utkání. Finové sice na Reykjavíku dlouho překvapivě vedli, ovšem gól Finbogassona z jednadevadesáté minuty nastartoval islandský obrat, který dokonce po uplynutí stanoveného nastavení dokonal kontroverzně Ragnar Sigurdsson. Domácí tak nakonec potvrdili roli favorita, byť s jistou dávkou štěstěny při rozhodnutí norského sudího Moena, jenž vyrovnávací trefu uznal navzdory tomu, že ani zpomalené záběry neodhalily, zda brankář Hrádecký stihnul udržet míč na brankové čáře.

Finům tak nakonec pouze zbyly oči pro pláč a zlobu na rozhodčí, kvůli níž si v závěru vysloužili řadu žlutých karet. Hosté přitom dvakrát vedli, byť za zmínku stojí i smůla Islanďanů v zakončení, neboť hned dvakrát brankáře Hrádeckého zachránila branková konstrukce.

Jako první se ke střeleckému pokusu dostal Johann Berg Gudmundsson, ovšem mířil nepřesně. Na opačné straně zase zakončující Alexander Ring vypálil rovnou do středu brány a připravené náruče brankáře Kristinssona. To Ringův spoluhráč Teemu Pukki si již počínal o poznání lépe a poslal Finy do vedení, když se odpoutal od bránících obránců a centr Arkivua z pravé strany poslal přesnou hlavičkou k tyči.

Islanďané s odpovědí na nečekaný vývoj zápasu dlouho nečekali a po čtvrthodině již bylo opět vyrovnáno. Gudmundssonův rohový kop propadl až na zadní tyč, kde si jej našel Kari Arnason a s nechtěnou pomocí špatně vyběhnuvšího Hrádeckého pohodlně uklidil míč do odkryté sítě. Přesto se hosté o přestávce mohli pyšnit jednobrankovým náskokem, neboť hned dvě minuty po Arnasonově trefě skóroval Robin Lod, když nadvakrát propálil blok před sebou a přízemní ranou levačkou zaskočil Kristinssona podruhé.

Po změně stran měli domácí perfektní možnost opět rychle srovnat, když za nešikovný zákrok Vaisanena ve vlastní šestnáctce nařídil rozhodčí Moen pokutový kop. Gylfi Sigurdsson však napálil pouze břevno, od nějž se míč odrazil od zad Hrádeckého a poskakoval nedaleko brankové čáry, jenže před dobíhajícími hráči Islandu ještě finský brankář se slovenskými kořeny stihl na poslední chvíli zasáhnout.

Když pak sedm minut nato aktivní Sigurdsson podruhé krásnou křižnou ranou nastřelil brankovou konstrukci, zdálo se, že při Finech stojí všichni svatí. Postupně si navíc vylámali zuby i Gudmundsson, Gunnarsson i Bjarnason a zápas za stavu 2:1 pro hosty dospěl až do čtyřminutového nastavení. Hned v jeho úvodu poslal Gylfi Sigurdsson přesný centr na hlavu Finnbogasona, jenž dokázal procpat míč do sítě, a drama bylo na světě.

Ani to nakonec Islanďanům nestačilo. Onen čtyřminutový limit již sice vypršel, ale rozhodčí ještě povolil domácímu týmu naposledy nakopnout míč do ohně, kde jej v závaru zvládl tečovat Ragnar Sigurdsson. Míč v tu chvíli poskakoval na brankové čáře, kde jej Hrádecký v pádu zdánlivě stihl zastavit, přičemž vzápětí mu míč zpod rukavice odkopl do brány dorážející Finnbogason. Sudí Moen nakonec v nepřehledné situaci uznal gól již za Sigurdssonovu hlavičku, a tak mohly v Reykjavíku po thrillerové výhře 3:2 vypuknout bouřlivé oslavy.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip 1...2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

hradeckej v brane finska kapituluje minimalne 3krat

3-o

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele