Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina D
06.10.2016 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Irové zklamali, přesto však Gruzii přehráli 1:0

Stejně jako v předešlém kvalifikačním cyklu dokázalo Irsko na domácí půdě udolat podceňovanou Gruzii nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 a potvrdit tak s odřenýma ušima roli favorita. Svěřenci Martina O'Neilla nepředvedli ani zdaleka vydařený výkon, ovšem veledůležité tři body jim přesto dokázal v šestapadesáté minutě hry vystřelit Seamus Coleman.

Gruzínci mohou v prvé řadě žehrat na smůlu v zakončení, neboť během první půle v rychlém sledu za sebou hned dvakrát napálili brankovou konstrukci. Navzdory kvalitnímu a nebojácnému výkonu tak nakonec odjíždějí z Dublinu s prázdnou, a to vinou jediného defenzivního lapsu, který s notnou dávkou štěstí přetavil kapitán Seamus Coleman ve svůj vůbec první soutěžní gól v reprezentačním dresu.

Špatnou zprávou jsou také pro irský tým očekávané absence dua Hendrick - Brady, neboť první jmenovaný přijde o další kvalifikační zápas vinou karetního trestu, zatímco záložník Norwiche předčasně opustil trávník a zamířil do nemocnice s podezřením na otřes mozku. Tak jako tak Irové vyválčili klíčové tři body, díky nimž drží krok s vedoucím triem Wales - Srbsko - Rakousko, jež od sebe po shodné bilanci remízy a vítězství rozlišuje pouze skóre.

Přestože Martinu O’Neillovi scházela celá řada hráčů, ten dost možná nejkreativnější z nich, Wes Hoolahan si místo v základní sestavě nevydobyl. Po první půli se tento tah zdál být obzvláště bídný, neboť irský výkon byl do té doby zralý na porážku. Místo očekávané převahy domácích, kteří dokázali Gruzii ve všech předešlých sedmi vzájemných zápasech porazit, totiž došlo na nezáživný fotbal, který ozvláštňovali tvorbou šancí především hosté. Jako první se v nefalšované gólové příležitosti ocitl Kazaišvili, jenže své zakončení z hloubi šestnáctky nakonec poslal těsně vedle Randolphovy brány.

Ještě blíže měli ke skórování osm minut před odchodem do kabin Mčedlidze s Kašiou, ovšem první jmenovaný napálil krásnou hlavičkou Okriašviliho centr pouze do břevna a Kašia vzápětí odražený míč okolo konsternovaného Randolpha usměrnil pouze do vzdálenější tyče. Když pak irský gólman zneškodnil další ránu Mčedlidzeho, skončila první půle bez branek a početné dublinské publikum muselo být hrubě nespokojeno.

Nálada domácím příznivců se na Aviva Stadium rapidně zlepšila hned jedenáct minut po změně stran. Seamus Coleman podnikl zdánlivě neuskutečnitelný dlouhý průnik vpřed po pravé straně, kde se nakonec dostal s míčem až do pokutového území. S pomocí celé série tečí se k bekovi Evertonu míč pokaždé odrazil zpátky a výsledkem celé akce bylo snad to nejsnadnější zakončení, jaké kdy Coleman musel v kariéře předvést - uklidit míč z bezprostřední blízkosti do odkryté brány.

Vstřelený gól domácí tým přece jenom uklidnil, zatímco Gruzíncům toto selhání jasně sebralo vítr z plachet. V samém závěru ještě mohl navýšit konečnou výhru Irů James McClean, avšak i křídelník West Bromwiche ztroskotal na břevnu, od nějž se míč neomylně vrátil do hry. Tak jako tak ale Irsko uhájilo jednobrankový náskok a především tříbodový zisk, zatímco Gruzie zůstává smolně bez bodu.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip 1...2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele