Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - pátek 11.10.

11.10.2019, 22:47
Komentáře a souhrny
Česko doma otočilo zápas s favorizovanou Anglií a na svého soupeře se bodově dotáhlo, Albion však má utkání k dobru. Francie nejtěsnějším poměrem zvítězila na Islandu, ve skupině H se však nachází za Tureckem, které pozdním gólem udolalo Albánii. Bez porážky zůstávají Ukrajina i Portugalsko. První kvalifikační výhru slaví Andorra...
Skupina A

Česko - Anglie 2:1

11.10.2019 20:45

Góly: 9. Jakub Brabec, 85. Zdeněk Ondrášek - 5. Harry Kane (pen.)

Anglie se na české půdě ujala brzkého vedení, březnový debakl se však neopakoval, neboť záhy bylo srovnáno a po změně stran rozhodl o třech bodech pro Česko reprezentační debutant Zdeněk Ondrášek. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého se výrazně přiblížili postupu na mistrovství Evropy...

Jaroslav Šilhavý vsadil na úspěšnou sestavu z Černé Hory a jedinou změnou tak byl Jakub Brabec, který nahradil zraněného kapitána Suchého. Také Gareth Southgate vsadil na osvědčené hráče a jediným překvapením tak mohlo být pouze nasazení Masona Mounta, který si odbyl premiéru v základní sestavě.

Úspěšněji začali hosté, když se hned ve 4. minutě dokázal uvolnit Sterling, který dotáhl míč až do pokutového území, kde jej zfauloval Masopust a rozhodčí Skomina nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Harry Kane a kapitán Anglie penaltu s přehledem proměnil.

Češi dokázali za pár minut odpovědět. Janktův centr od rohového praporku dokázal Čelůstka prodloužit na zadní tyč, kde číhal Brabec, který v dobré příležitosti nezaváhal a vyrovnal stav utkání.

Domácí byli nadále aktivnější a přehrávali Angličany ve středu hřiště. Ve 24. minutě se ke střele z hranice pokutového území dostal Bořil, ale Pickford míč bez potíží zpacifikoval. V mnohem větší šanci se v závěrů poločasu octnul po centru Schicka Masopust, ale v dobré pozici netrefil míč ideálně a ten se odkutálel do autu.

Ani v druhé půli neměli hosté klid na rozehrávku a Češi těžili z jejich chyb. S nabídnutými šancemi ovšem nedokázali dobře naložit, a tak hrozili Angličané. V 57. minutě běžel Sterling po rychlé kombinaci zcela sám na Vaclíka, ale český brankář nešel na zem a vypíchl anglickému útočníkovi míč od nohy.

Hned o dvě minuty později zareagovala česká reprezentace. Masopust se překvapivě rozhodl pro technickou střelu z rohu šestnáctky a Pickford měl co dělat, aby míč vytlačil nad břevno.

Akce se střídaly na obou stranách, ale obě mužstva narážela na špatné zakončení. Vše bylo prolomeno až v 85. minutě, kdy Masopust zatáhl míč do velkého vápna, přesnou přihrávkou našel na penaltě volného Ondráška a debutant v českém dresu mířil přesně.

Trenér Southgate v reakci na nepříznivý výsledek ještě posílil útok o Tammyho Abrahama, ale Češi dobře kouskovali hru, nepustili favorita do větší příležitosti a výhrou 2:1 se výrazně přiblížili postupu na evropský šampionát.

Více informací k zápasu

Černá Hora - Bulharsko 0:0

11.10.2019 20:45

Góly: -

Oba dva soupeři českého týmu v základní skupině A nedokázali zvítězit ani ve svém šestém utkání a znovu se rozešli smírně, tentokráte se v Podgorici hrálo bez branek. Ani jeden tak nemůže postoupit na vrcholný šampionát z tohoto kvalifikačního cyklu, neboť Černá Hora i Bulharsko mají na kontě tři body a za naším národním výběrem již zaostávají o propastných devět bodů. V tabulce je na tom lépe Černá Hora, které díky lepšímu skóre patří čtvrté místo.

Do pátečního zápasu lépe vstoupili hosté, první větší možnost si vytvořili po sedmi minutách hry. Po přihrávce z levé strany se zjevil ve středu šestnáctky Ivanov a do balónu se opřel z první, ovšem mířil jen doprostřed branky a připravený gólman Petković dokázal tuto přízemní ránu vyrazit ke svým spoluhráčům. Bulhaři byli mírně aktivnějším týmem také v následujícím průběhu a přesně po odehrané půlhodině dokonce rozvlnili síť.

Po přímém volném kopu z více jak pětatřiceti metrů si naběhl za defenzivu protivníka Krajev a zblízka hlavou překonal bezmocného Petkoviče, ale jeho gól neplatil kvůli zřetelnému ofsajdovému postavení. Stejný hráč opět zahrozil v poslední minutě úvodního dějství, jenomže tentokráte ze čtrnácti metrů z mírného úhlu minul vzdálenější konstrukci zhruba o půl metru. Černohorci byli nebezpeční až osm minut po výměně stran.

Boljevičův pas z pravé strany propadl až k zadní tyči ke zcela zapomenutému Jovovičovi, nicméně gólman Iliev předvedl naprosto parádní reflexivní zákrok a uchránil svůj výběr od pohromy. V dalších minutách oba konkurenti tápali v ofenzivní činnosti a po vyložených příležitostech nebylo ani vidu, ani slechu. Hra se znovu rozhýbala až v závěrečných deseti minutách, kdy misky vah na svou stranu mohla převrhnout Černá Hora.

V 84. minutě se před hostujícím strážcem vytvořila obrovská skrumáž, kdy Kosović posunul míč na Bečiraje a poté se ještě pokusil usměrnit balón mezi tři tyče Janković, nicméně výsledkem byl pouze rohový kop. Neuběhla ani minuta a rozhodnout mohl ležící Vukčević, avšak ze čtyř metrů trestuhodně pálil o decimetry vedle bližší konstrukce. Černohorci už v pondělí zavítají do Kosova, Bulharsko se v Sofii střetne s vysoce favorizovanou Anglií.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie540120:612
2.Česko640211:912
3.Kosovo522110:108
4.Bulharsko60335:113
5.Černá Hora60333:133
Skupina B

Portugalsko - Lucembursko 3:0

11.10.2019 20:45

Góly: 16. Bernardo Silva, 65. Cristiano Ronaldo, 89. Gonçalo Guedes

Portugalci nezaváhali proti trpaslíkovi skupiny B z Lucemburska a v Lisabonu ho zdolali celkem hladce po výsledku 3:0, díky tomu zvýšili svůj náskok na druhém postupovém místě. S jedenácti body na kontě zaostávají za vedoucí Ukrajinou o bodů pět, před třetím Srbskem si vytvořili solidní čtyřbodový náskok. Lucemburčané naopak definitivně ztratili naději na evropský šampionát a se čtyřmi body se nacházejí na čtvrtém místě.

V domácím dresu nastoupil hvězdný Cristiano Ronaldo a hned od samého začátku byl hodně vidět, když se už po sedmi minutách hry neúspěšně dožadoval odpískání pokutového kopu u polského rozhodčího Stefanského. Krátce po odehrané čtvrthodině obdržel parádní přihrávku do volného prostoru Félix a stanul zcela osamocen před gólmanem Morisem, jenomže ze dvou metrů trestuhodně netrefil branku protivníka.

Ihned na to se jasný favorit přeci jen dostal do vedení. Po akci Semeda na pravém křídle přistál odražený míč přímo na kopačce Bernarda Silvy, který se z pěti metrů nemýlil a snadno rozvlnil síť. Hosté z ničeho nic vystrčili růžky ve 26. minutě, ale Thill ze zhruba deseti metrů minul levou tyč o více než metr. V prvním dějství se nic dalšího nepřihodilo, Portugalsko se postupně rozjíždělo i po výměně stran.

Po necelé hodině hry vyzkoušel štěstí z hranice pokutového území Ronaldo a prostor tří tyčí vskutku netrefil jen o několik centimetrů. Hvězda italského Juventusu se dočkala v 65. minutě. Ronaldo jako správný kapitán vystihl rozehrávku soupeře, při samostatném úniku si všiml vyběhnutého Morise a pak ho naprosto ukázkovým lobem z patnácti metrů přehodil, balón s chirurgickou přesností zapadl k vzdálenější konstrukci.

Asi dvacet minut před závěrečným hvizdem byl blízko ke svému druhému zásahu v utkání Silva, nicméně tváří v tvář nevyzrál na famózního Morise. Ani ne pět minut před koncem se o podobný počin neúspěšně pokusil Ronaldo a po perfektně načasovaném náběhu hlavičkoval o kousek vedle. V 89. minutě uzavřel gólový účet střídající Gonçalo Guedes, jenž po rohovém kopu a několika odrazech šťastně propálil bezmocného Morise.

Více informací k zápasu

Ukrajina - Litva 2:0

11.10.2019 20:45

Góly: 29. Ruslan Malinovskyj, 58. Ruslan Malinovskyj

Ukrajinští reprezentanti ani v šestém zápase kvalifikace o evropský šampionát neprohráli. Na Metalist stadionu porazili Litvu 2:0 a s pětibodovým náskokem na druhé Portugalsko vedou skupinu B. Domácí od začátku zápasu kontrolovali hru a nedali svému soupeři šanci.

Dvacet devět minut se hráči na hřišti oťukávali, než se do první příležitosti dostala Ukrajina. Moraes výborně narazil Ruslanu Malinovskému, který se s míčem nepáral a prostřelil gólmana Černiauskase.

O dvě minuty později se žlutí málem radovali podruhé. Jarmolenko se pěkně uvolnil a zkoušel to obstřelem na zadní tyč. Trefil břevno.

Na konci prvního poločasu Jarmolenko znovu zkoušel pálit, ale tentokrát mohl litevský brankář zůstat naprosto klidný.

V 58. minutě Ukrajina navýšila vedení a byl u toho znovu záložník Atalanty Ruslan Malinovsky. Ten si postavil míč na hranici vápna k přímému kopu a krásnou ránou na zadní tyč míč poslal do horního růžku. Černiauskas zůstal stát jako přikovaný.

Deset minut před koncem měl domácí výběr další obrovskou šanci. Perfektní přízemní centr do vápna poslal Sobol. Na penaltovém puntíku našel osamoceného Zinčenka, který však placírkou mířil vedle pravé tyče.

Závěr zápasu už si Ukrajina pohlídala a mílovými kroky vykročila vstříc postupu na šampionát. Poslední Litva má pouze jeden bod, na první Ukrajinu jich ztrácí patnáct.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina651013:116
2.Portugalsko532013:411
3.Srbsko521210:127
4.Lucembursko61145:114
5.Litva60154:171
Skupina H

Andorra - Moldavsko 1:0

11.10.2019 20:45

Góly: 63. Marc Vales

Velice povedené utkání za sebou mají reprezentanti Andorry, kteří porazili na domácí půdě Moldavsko a zastavili tak sérii 56 prohraných utkání v evropské kvalifikaci. O vítězství pyrenejské země rozhodl záložník Vales.

Hosté byli v úvodu utkání aktivnější a hrozili ze standardních situací, ale ani hlavička Posmaca po rohovém kopu, ani podobné zakončení Ionity po centru z volného přímého kopu branku nepřineslo.

Největší šance se Moldavsku naskytla ve 27. minutě, kdy Gînsari po centru zakončoval na malém vápně, ale jeho střelu reflexivně vyrazil brankář Gomes.

I po změně stran hrozili hlavně hosté, ale proti Suvorovově střele z halfvoleje se opět zaskvěl brankář Gomes. Z následného rohového kopu zakončoval hlavou Ionita, ale hlavním aktérem situace se stal Gînsari, který nesmyslně a úmyslně strčil do dráhy střely ruku a sudí Lardot mu udělil druhou žlutou kartu v zápase.

Oslabení Moldavska popohnalo domácí k ofenzivním snahám, a ti hned při výraznější příležitosti byli úspěšní. Pujolův centr rohového kopu našel volného Valese, který přesnou hlavičkou překonal brankáře Koşeleva.

Moldavané se ještě snažili vyrovnat, ale s jedním chybějícím hráčem si nedokázali vypracovat konzistentní tlak, a tak si Andorra připsala historicky první vítězství v kvalifikaci o evropský šampionát.

Více informací k zápasu

Island - Francie 0:1

11.10.2019 20:45

Góly: 66. Olivier Giroud (pen.)

Francie zvládla důležitý zápas na Islandu a velkou měrou se přiblížila postupu na Euro. Naopak domácí si svět postupové sny značně zkomplikovali. Jedinou branku zápasu vstřelil po kontroverzní penaltě Giroud.

Po prohře v Albánii dostal na pravém kraji obrany domácích nově šanci Pálsson. Do sestavy se vrátil též záložník Gudmundsson a od začátku vyběhli na trávník též Traustason se Sigthórssonem. Mezi tři tyče Francouzů se po delší době postavil brankář Mandanda.

Plány Islandu dostali první vážnou trhlinu v šestnácté minutě, kdy ze hry musel kvůli zranění Gudmundsson, jehož nahradil Bödvarsson. Les Bleus postupně převzali iniciativu a zatápěli domácí obraně, dlouho však bez většího efektu. Až ve 29. minutě trochu provětrala vzduch střela Griezmanna z volného přímého kopu, která však letěla příliš vysoko.

Krátce poté konečně zahrozili také Strákarnir Okkar, když Mandanda musel zasahovat proti pokusu Bödvarssona. Ve 34. minutě zase hlavičkoval po rohovém kopu Bjarnarson, ke své smůle ale nezakončil mezi tři tyče. Největší šanci první půle měl ve 42. minutě Griezmann. Ten ovšem po výborné zpětné přihrávce od Dignea pálil přesně do míst, kde stál připravený gólman Halldórsson. Hned minutu poté ukončil výčet šancí v první pětačtyřicetiminutovce střelou do boční sítě Coman.

I po změně stran zůstávali oba brankáři dlouho v klidu, až po hodině hry musel zbystřil Halldórsson. To je střele natáhl Griezmann, jenže tentokrát vůbec netrefil zařízení. Ve 64. minutě byl Griezmann opět v centru dění, když jej v pokutovém území Islandu zasáhl Skúlason, načež se francouzský fotbalista po špetce divadelního území skácel k zemi. Sudí nicméně odpískal penaltu pro Les Bleus, kterou s přehledem proměnil Giroud - 0:1.

Ani po obdrženém gólů se nezdálo, že by domácí nějak aspirovali na body. Naopak v 79. minutě, měli velké štěstí, když po přihrávce od Comana trefil tyč Matuidi. V 87. minutě střílel po další akci Francouzů vedle Tolisso. Závěr utkání, a tím pádem i tříbodový zisk, si Francouzi již pohlídali.

Více informací k zápasu

Turecko - Albánie 1:0

11.10.2019 20:45

Góly: 90. Cenk Tosun

Dlouho to vypadalo na velký zmar favorizovaného Turecka, které až do devadesáté minuty hrálo s Albánií bez branek. V závěru zápasu svůj tým zachránil křídelník Cenk Tosun.

Zápas začal hodně zostra a už ve dvanácté minutě rumunský sudí Haţegan tahal třetí žlutou kartu. Za hosty se provinili Dermaku a Dare, za domácí Demiral.

Turecko mělo územní převahu, kontrolovalo hru, ale samo se do žádné vážnější šance nemohlo dostat. Fotbalisté podporovaní bouřlivým publikem často ve vápně hledali Cenka Tosuna, kterého však albánská obrana výborně strážila.

V šestatřicáté minutě Menušaj našel z přímého kopu v pokutovém území Menaje, ale jeho hlavička postrádala přesnost i razanci, takže se stala snadným úlovkem pro tureckého gólmana Günoka.

V poslední minutě nastavení první půle se do šance dostali také hosté. Z přímého kopu ze třiceti metrů to přímou střelou zkoušel Rey Manaj. Jeho pokus navíc tečovala zeď, takže se v Günok musel hodně rychle ohánět, aby byl u balonu včas.

V 69. minutě zkoušel Strakoše technickým pokusem obstřelit Çalhanoğlu, ale těsně minul levou tyčku.

Už to vypadalo, že budou domácí fanoušci odcházet zklamaní, když nastala devadesátá minuta. U pravé lajny stojící Kahveci z prvního doteku posunul míč vysokým obloukem před vápno, kde byl Ismajli sám na dva útočníky. Strakoša se s ním ve velké vřavě nedomluvil a balon díky tomu skončil u Tosuna, který hlavou zakončil do prázdné brány.

Po rozhodujícím gólu zachvátil istanbulský stadion výbuch radosti, Turecko se o skóre udrželo v čele skupiny H před druhou Francií. Albánie naopak přišla i o poslední naději na postup.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie760120:418
2.Turecko760115:218
3.Island740310:1012
4.Albánie730410:109
5.Andorra71061:143
6.Moldavsko71062:183

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Co ta penalta na Islandu?

Reagovat
Kixi Syhimour

Teď se na to dívám, nemůžu najít ideální záběr, ale vypadá to podivně

Reagovat
Spejbl

tak kopačkou se o Griezmanna otřel a ten si vzpomněl až za pár kroků, že by mohl spadnout.. kdyby padl hned, možná by to ani nevypadalo tak hrozně, takto se to zdá komické

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Benfica

v žiadnom prípade.. žltá pre Griezmanna..

Reagovat
eder

Griezmanna už zničila Barcelona.

Reagovat
Benfica

To bolo prve co ma napadlo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Ostuda

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Zvládne CR7 100 gólů?

Reagovat
Posledni Kovboj

v jednom zapase? pochybuju

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele