Preview kvalifikace o postup na ME 2020 - pátek 11.10.

11.10.2019, 08:30
Previews
Francie se představí na Islandu a může udělat důležitý krok k postupu, výsledek tohoto duelu pak bude hodně zajímat i Turecko. Ukrajina by si doma měla poradit s Litvou, od Portugalska se zase očekává výhra nad Lucemburskem. V naší skupině mají poslední možnost vrátit se do boje o postup Bulharsko s Černou Horou...
Skupina A
Česko - Anglie  (pátek 20:45)
Čeští fotbalisté v pátek přivítají v pražském Edenu slavnou Anglii a nastoupí k šestému z osmi zápasů kvalifikace mistrovství Evropy. Reprezentanti drží postupovou druhou příčku ve skupině a proti lídrovi tabulky se pokusí odčinit březnový debakl 0:5 z úvodního vzájemného souboje v Londýně a obrat jej o body. Výběr Albionu ale touží i ve svém pátém utkání kvalifikace zvítězit, což by mu s předstihem zajistilo účast na šampionátu v příštím roce.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého mají na druhém místě skupiny náskok jednoho bodu na třetí Kosovo, které v pondělí přivítá Černou Horu a v zápase je favoritem. Českému celku by tak před listopadovým vyvrcholením kvalifikace přišel případný bodový zisk ze souboje s Anglií velmi vhod.

Tabulku pětičlenné skupiny vede Albion, i když odehrál o zápas méně, Černá Hora a Bulharsko už ztrácejí na druhé místo propastných sedm bodů. Na Euro projdou první dva týmy z každé skupiny, o další čtyři místa se utká 16 nepostupujících celků podle umístění v Lize národů. V samostatné historii nechyběla reprezentace na žádném z šesti mistrovství Evropy.

"Myslím si, že zásadní zápas nás čeká až v listopadu s Kosovem v Plzni, kde půjde o to kdo s koho. Tam se bude rozhodovat. Body s Anglií by byly krásným bonusem," řekl novinářům Šilhavý. "Víme, že to je hodně speciální zápas, Anglie tady nehraje každý den. Určitě budeme chtít odčinit výsledek z Wembley. Kdyby se nám povedlo remizovat, nebo dokonce vyhrát, změní to celou tabulku," dodal český záložník Jakub Jankto.

Český a československý tým neporazil Anglii sedmkrát za sebou od roku 1975. V březnu utrpěli reprezentanti ve Wembley nejvyšší porážku v samostatné historii. "Už jsme si to probrali. Udělali jsme tam hodně chyb, vůbec se nám ten zápas nepovedl. Myslím, že v pátek toho musíme hodně změnit. Je obrovská motivace uhrát něco s Anglií, nebo je zvládnout porazit. Zápas si nepůjdeme jen užít," řekl záložník Tomáš Souček.

Angličané patří k nejlepším týmům současnosti. Na loňském světovém šampionátu obsadili čtvrté místo a stejná příčka jim patří v žebříčku reprezentací. V Lize národů skončili třetí. V kvalifikacích Albion už 43 zápasů neprohrál a v aktuálních bojích o Euro dal vždy aspoň čtyři góly. Při poslední výhře 5:3 nad Kosovem ale také třikrát inkasoval.

"Kosovo tam hrálo hodně odvážně. Co se týče vstřelených gólů Kosova, tam je cesta, jak třeba můžeme Angličany taky nachytat. Můžeme si vzít mustr z toho, jak to Kosovo řešilo (ve hře) dopředu," uvedl Šilhavý.

K největším anglickým hvězdám patří útočník Harry Kane a záložník Raheem Sterling, který dal v březnu Čechům hattrick. "Anglie má skvělé individuality, ale zaměřovat se na jednotlivé hráče nejde. Musíme se pokusit eliminovat jejich hru jako celek. Doma musíme být mnohem odvážnější s míčem než ve Wembley," řekl Šilhavého asistent Jiří Chytrý.

Angličané si chtějí v Praze zajistit postup, ale očekávají mnohem náročnější zápas než v březnu. "Byli bychom naivní, kdybychom si mysleli, že pokaždé dáme čtyři pět branek. Víme, že Česká republika bojuje o postup a navíc jistě budou raněni tím výsledkem ve Wembley. Takže nám to co nejvíc ztíží," řekl anglický kouč Gareth Southgate.

Zápas v Edenu začne v pátek ve 20:45. Před utkáním se asociace rozloučí s bývalými reprezentanty Petrem Čechem, Jaroslavem Plašilem, Davidem Lafatou a Danielem Kolářem, kteří nedávno ukončili kariéru. V pondělí národní celek v přípravě na Letné změří síly se Severním Irskem.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil - Masopust, Souček, Král, Darida, Jankto - Schick.
Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - Alexander-Arnold, Keane, Maguire, Chilwell - Rice, Henderson - Sancho, Barkley, Sterling - Kane.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.36 - 4.30 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Černá Hora - Bulharsko  (pátek 20:45)
Za souboj zklamaných lze označit páteční zápas v Podgorici. Domácí Černohorci přivítají Bulharsku v souboji mužstev, která se s dvěma body krční na chvostu tabulky skupiny A. Teoretickou naději na postup pak může dále živit jen vítěz, jenž se navíc musí ohlížet na souběžně hrané utkání v Praze.

Po losování kvalifikačních skupin se grupeto týmů v balíčku s označením A papírově jevilo jako jedno z nejvyrovnanějších. Šance na dvě postupová místa se dávala všem pěti účastníkům. Těsně před koncem cyklu se však počet aktivně bojujících o postup redukoval na tři výběry - a Černohorci ani Bulhaři mezi ně nepatří.

Nakonec ale nejde o tak překvapivé zjištění. Při podrobnější analýze totiž zjistíme, že ani jedno z uvedených mužstev nedosahuje kvalit Čechů, o Angličanech už nemluvě vůbec. Kosovo pak kromě nadějného potenciálu ukazuje obrovskou chuť bojovat za národní tým, který spatřil světlo světa relativně nedávno. Suma sumárum, vyšachování Černé Hory a Bulharska vlastně nepřekvapí a dává logiku.

Těžko to však vysvětlujte náročným fandům s jejich typický ohnivým temperamentem. Když z pěti zápasů ani jednou nevyhrajete, je to prostě ostuda. Jeden bod uhráli oba celky při vzájemném klání, druhý pak při setkání s Kosovem, kterému ale Bulhaři při odvetě podlehli. Jak stateční sokolové od Jaderského, tak orli od Černého moře uzavírají tabulku skupiny A s pouhými dvěma body na kontě. Alespoň teoretickou šanci na postup si může uchovat pouze vítěz páteční seance. Pokud však Češi náhodou zvítězí nad Angličany, jakékoliv naděje se vypaří jako pára nad hrncem.

Pokud přece jen budeme určovat tým, který je v jistém smyslu v lepší pohodě, ukážeme asi na Černohorce. Poslední vítězství sokolů se totiž zrodilo před měsícem, a to proti Maďarsku, které v přípravném partu porazili 2:1. Zato Bulhaři čekají na pořádnou radost téměř rok. Od skalpu Kypru kde nic, tu nic.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.39 - 3.77
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Anglie440019:412
2.Česko53029:89
3.Kosovo522110:108
4.Bulharsko50235:112
5.Černá Hora50233:132
Skupina B
Portugalsko - Lucembursko  (pátek 20:45)
Nepříliš přesvědčivé výkony doma v kvalifikaci podávají fotbalisté Portugalska, od utkání s Lucemburskem by se však mohli odpíchnout. Ani Lucemburčani ale letos nepůsobí dojmem vyloženého outsidera.

Portugalci sice letos v červnu slavili úspěch v Lize národů, kterou dokázali celou vyhrát. V kvalifikační skupině to ale tak růžové není. Na domácí půdě totiž nedokázali porazit ani jednoho z hlavních soupeřů v boji o postup. Po bezbrankové plichtě s Ukrajinou remizovali i se Srbskem.

Minulý měsíc se však ME výrazně přiblížili, když dokázali uspět v Srbsku i Litvě a vyšvihli se na druhé místo tabulky. Hlavním tahounem mužů z Pyrenejského poloostrova není nikdo jiný než Cristiano Ronaldo, který z deseti branek týmu vstřelil rovnou polovinu.

Lucembursko se zatím prezentuje sympatickými výkony. Proti druhému z outsiderů, Litvě, dokázalo získat ze dvou zápasů čtyři body, v obou duelech Ukrajině podlehlo jen o jeden gól. V posledním zápase doma Srby statisticky přehrálo, na body ale ani tak nedosáhlo. Pět vstřelených branek zatím mají hráči země Beneluxu na kontě, starají se o ně především Turpel a Gerson Rodrigues, kteří vstřelili po dvou brankách.

Utkání v Lisabonu začíná ve 20.45, dohlížet na něj bude polský sudí Stefanski.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.04 - 18.50 - 50.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ukrajina - Litva  (pátek 20:45)
Ukrajina je velice blízko postupu na Euro, a pokud dle očekávání porazí Litvu, bude v podstatě již jednou nohou na Mistrovství Evropy. Od pátečního duelu se nic jiného než výhra domácích opravdu nečeká, neboť Litevci se doposud zmohli na jediný bod.

Je tomu již téměř rok, co se ukrajinský výběr vryl do hlav českých fanoušků. Modro-žlutí tehdy zcela suverénním způsobem ovládli svou skupinu Ligy národů právě před Čechy a Slováky kdesi daleko vzadu. Již v tu dobu leckterý pozorovatel evropského fotbalu zbystřil, že kdesi na východě, v zemi zmítané válkou, buduje nějaký Andrij Ševčenko cosi velkého.

Koncepční práci legendárního "Ševy" lze již nyní hodnotit veskrze pozitivně. Ševčenko přebral ukrajinský nároďák po zpackaném Euru 2016. V těžké kvalifikaci na předloňské Mistrovství světa ještě se svým výběrem neuspěl, ovšem zhruba poslední rok hrají modro-žlutí zcela jiné, podstatně veselejší tóny.

Vedle tradičních stálic, kterými jsou Jevhen Konopljanka či Andrij Jarmolenko, táhne Ukrajinu jiná, mladší generace hráčů. Ruslan Malinovskyj na sebe upoutal tak, že se přestěhoval do Itálie, kde obléká dres Atalanty. Oleksandr Zinčenko je zase plnohodnotným členem hvězdně poskládaného Manchesteru City. Viktor Cyhankov na svůj velký přestup ještě čeká, nicméně pokud mladý záložník či útočník bude pokračovat v nastoleném trendu, taktéž pravděpodobně opustí hranice své vlasti.

A jaký je tedy dosavadní výsledek snažení této party? Kvalifikační skupině B Ukrajina suverénně vévodí, když v pěti zápasech ztratila body jen jednou, hned na úvod při remíze v Portugalska. Pravda, modro-žlutí doposud neodehráli klíčové odvety se Srby a právě Portugalci, i tak by si ale měli vše pohlídat. Ševčenkově partě navíc hraje do karet výborné skóre 11:1.

Litva, jak ostatně velí tradice, stojí mimo hlavní proud zájmu. Pobaltská země plní v kvalifikačních cyklech zpravidla roli otloukánka. Jen ve dvou, třech zápasech vytáhne růžky, aby se zase brzy propadla do stínu. V právě probíhající kvalifikaci o Euro 2020 pak Litevci neukazují ramena vůbec. Což je poměrně škoda, nějaká zápletka i s trpaslíky by každé skupině slušela.

Nedá se však nic dělat, Litevci to prostě zabalili příliš brzo. Pokud ale z dvojzápasu s Lucemburskem uhrajete jediný bod, nic jiného než poslední příčku si prostě nezasloužíte. V dalších zápasech pak Litva vždy prohrála nejméně o tři branky. To už i ti Lucemburčané nedali Ukrajincům či Srbům nic zadarmo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.05 - 15.00 - 50.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina541011:113
2.Portugalsko422010:48
3.Srbsko521210:127
4.Lucembursko51135:84
5.Litva50144:151
Skupina H
Andorra - Moldavsko  (pátek 20:45)
V souboji dvou outsiderů skupiny H bude za mírného favorita považováno Moldavsko, ovšem dá se očekávat velmi vyrovnané utkání. Domácí trpaslík dosud ještě nebodoval a nevstřelil jediný gól, se skóre 0:14 je proto beznadějně poslední. Hosté na tom nejsou o mnoho lépe, se třemi body se nacházejí na páté příčce se skóre 2:17 a jen horko-těžko budou svou současnou pozici vylepšovat, za čtvrtou Albánií totiž zaostávají o šest bodů.

Pro domácí výběr je každý bod či vstřelená branka velkým úspěchem. V dosavadním průběhu tohoto cyklu nestačil na Francii (0:3 a 0:4), doma podlehl Islandu (0:2) i Albánii (0:3). Začátkem června zavítal právě na půdu nadcházející pátečního rivala a po inkasovaném gólu na začátku zápasu odjížděl s nepříznivým výsledkem 0:1. Nejblíže k bodům měl v Turecku, kde sahal po obrovské senzaci, ale nakonec taktéž prohrál 0:1 brankou v 89. minutě.

Hosté hned na úvod prohráli s Francií (1:4) a poté nestačili rozdílem čtyř gólů na Turecko. Skórovat nedokázali ani v Albánii (0:2) či na Islandu (0:3), svůj jediný úspěch tak vskutku zaznamenali proti Andoře. Svého protivníka zdolali třikrát po sobě a vždy udrželi čisté konto, naposledy ho nedokázali porazit před více než šesti lety v přátelském měření sil, kdy se s ním v Kišiněvu rozešli smírně v poměru 1:1.

Prozatímní hostující trenér Semen Altman vede tým teprve od poloviny července a absolvoval s ním jen dvě utkání, ve kterých jeho svěřenci obdrželi sedm branek a ani jednou neskórovali. "Je nám jasné, že proti takto silným týmům budeme jen těžko bodovat, pokud tedy nepředvedeme naprosto nadstandardní výkon. Našim cílem je udržet páté místo a hrát co nejlépe to půjde," prohlásil po uplynulém dvojzápase třiasedmdesátiletý ukrajinský rodák.

Andorra sehrála již 56 kvalifikačních utkání o evropský šampionát a její bilance je opravdu tristní, ve všech duelech totiž prohrála a na premiérový bod tak hodně dlouho čeká. Nicméně v nedávné Lize národů jasně naznačila, že tuto sérii chce co nejdříve přerušit. Na konto si totiž připsala hned čtyři body za dvě bezbrankové remízy s Lotyšskem a nerozhodné výsledky 1:1 s Gruzií i s Kazachstánem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.22 - 2.75 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Island - Francie  (pátek 20:45)
Francie je sice králem skupiny H, ale nemůže si dovolit zvolnit tempo. Kromě druhého Turecka jí na záda dýchá ještě Island a právě s ním se Francouzi utkají v pátek večer. A historicky mají problémy v Reykjavíku vyhrávat.

V pátek večer se na Laugardalsvöllur v Reykjavíku dostaví první tým tabulky, Francie. Nedávní mistři světa budou pro Island hodně tvrdým oříškem, což se ukázalo již v prvním vzájemném utkání. To dopadlo velmi jasně, neboť Les Bleus si se svým soupeřem poradili 4:0. Demolici jindy jisté islandské obrany řídil mladý talent Kylian Mbappé, který se rovněž podepsal na střeleckou listinu. A zatím se zdá, že tým trenéra Didiera Deschampse zvládá kvalifikaci bravurně.

Klopýtl jen jednou, když poněkud překvapivě prohrál s Turky. Ale jinak se mu daří na obou koncích hřiště, což dokazuje také jeho sebejisté skóre 19:4. Od neslavného utkání s Tureckem Francie další tři zápasy vyhrála a vždy v nich nasázela alespoň tři branky. Pravda, tentokrát bude trenér Deschamps postrádat nejednu oporu.

Jeho kádr se totiž musí vyrovnávat s "epidemií" zranění. V původní nominaci musel Deschamps měnit hráče jako Kylian Mbappé, Lucas Hernández, Leo Dubois, Paul Pogba nebo Hugo Lloris. Ti všichni se na poslední chvíli zranili a nebudou schopni hrát. Přesto trenér Deschamps věří, že jeho kádr je dostatečně kvalitní a že si poradí i s tolika změnami.

V rozhovoru pro stránky UEFA před utkáním Deschamps zmínil: "Toto je země šampionů a to znamená jediné - je tu hodně hráčů s velkým potenciálem a velkým talentem. Když se nám zraní několik článků základní sestavy, tak je to samozřejmě velká ztráta a pro mne mrzutost. Ale je to šance pro hráče s dobrou aktuální formou nebo pro nováčky. Můžou se ukázat a já věřím, že jsme vybrali ty správné. Nehledě na to, kdo nastoupí na hřiště, chci od všech vidět příkladnou disciplínu a nasazení."

Francouzům se proti Islandu všeobecně dlouhodobě daří a ještě s ním ani jednou v historii neprohráli. Ve čtrnácti duelech s ním čtyřikrát remizovali a desetkrát si se svým sokem poradili. Tentokrát se Island opírá o dobrou formu na domácí půdě, protože v posledních devíti kvalifikačních duelech hraných na Islandu domácí tým neprohrál ani jednou.

Tým trenéra Erika Hamréna je v kvalifikační skupině na průběžném třetím místě a to domácím samozřejmě nestačí. Dobrou zprávou pro zkušeného stratéga je fakt, že na první tým tabulky ztrácí jen tři body. Bude ale muset vylepšit svou obrannou práci, neboť Island dostal už devět branek. V minulém kole dostal většinu z nich, neboť Albánie mu doma suverénně nasázela čtyři góly a získala tři body. Požene Islanďany domácí atmosféra k nečekanému skalpu mistrů světa?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.82 - 4.21 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turecko - Albánie  (pátek 20:45)
Turecko ve skupině H stále bojuje o přímý postup na evropský šampionát a zatím si vede celkem obstojně, teď ho čeká nesmírně důležitý zápas s konkurenční Albánií. V dosavadních šesti střetnutích hned šestkrát zvítězilo a pouze jednou prohrálo, proto mu patří druhé místo s patnácti body a za vedoucí Francií zaostává jen vinou horšího skóre, před třetím Islandem drží náskok tří bodů. V tomto duelu je považováno za jasného favorita.

Nicméně hosté v minulosti již několikrát ukázali, že se s nimi musí počítat a i v tomto případě zůstávají ve hře o postup. Na kontě momentálně mají devět bodů a jsou čtvrtí. Se svým pátečním rivalem se utkali hned v úvodu kvalifikace a doma mu podlehli po výsledku 0:2. "Turecko vyniká svou rychlostí a v důrazu na míči. Jestli v jeho bouřlivém prostředí chceme uspět, tak musíme hrát mnohem lépe než napoprvé," uvedl kouč Albánie Edoardo Reja.

Svěřenci italského rodáka dokázali porazit Andorru (3:0) i Moldavsko (2:0), zhruba před měsícem zaznamenali velmi cenný skalp Islandu a díky tomu udrželi naději na EURO 2020. Kromě neúspěchu s Tureckem utrpěli porážky od Francie (1:4) a na Islandu (0:1). Svého nadcházejícího protivníka dokázali v poslední době porazit jen jednou a to před necelými dvěma lety v přátelském měření sil na stadionu v Antalyi (3:2).

Domácí celek má na kontě jednu senzaci. Začátkem června si totiž vyšlápl na Francii a naprosto nečekaně ji zdolal 2:0. "Tento výsledek hovoří za vše. Favorité v žádném případě nejsme, ale do Istanbulu rozhodně neodjíždíme s myšlenkou prohrát. Pokud předvedeme podobný výkon jako s Islandem, tak by to mohlo vyjít," dodal s optimistickými myšlenkami třiasedmdesátiletý Reja.

Turecko jinak dokázalo dvakrát porazit Moldavsko (v obou případech 4:0) a také Andorru. V tomto utkání se však pořádně natrápilo a rozdílovou trefu vsítilo až v 89. minutě (1:0). Jedinou dosavadní prohru si odvezlo z Islandu (1:2). "Nesmíme nic podcenit. Albánie je hladová a v podstatě nemá co ztratit, bude bojovat o každý centimetr prostoru. Je pouze na nás, jak zvládneme zvětšující se tlak," prohlásil zdrženlivě turecký trenér Senol Günes.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.40 - 8.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Francie650119:415
2.Turecko650114:215
3.Island640210:912
4.Albánie630310:99
5.Moldavsko61052:173
6.Andorra60060:140

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ocekavam zas vystrik fanousku Ronalda, po tom co da Lucembursku tri goly

Reagovat
Kily

701, celkem dobrý důvod k oslavám

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele