Premier League v kostce: Dohrávky 28. kola

18.06.2020, 18:47
Názory a komentáře
Bylo to trýznivých 100 dní, ale čekání je u konce. Football came home. Přičichli jsme s Bundesligou, užili si první záchvěvy atmosféry v Česku - a teď jsme se konečně dočkali návratu nejsledovanější soutěže světa - anglické Premier League. Nebyl to návrat nejpovedenější, jelikož hned zkraje zcela bezprecedentně okradla Sheffield o body nefunkční goal-line technology, ale vzápětí vše napravil David Luiz. Jeho autentičnost byla pro někoho až příliš přesvědčivá, ale důležité zajistila... jsme zpátky!

Takové dlouhé čekání s člověkem udělá své. Stačí si vzpomenout, jak zasyčelo první točené pivo po znovuotevření hospod nebo jak zahřálo první objetí od dívky po nucené karanténě.

Podobná fotbalová frustrace způsobila, že místo měsíčních kostek budou do konce sezóny 2019/20 vycházet kostky po každém kole, a zároveň tak, aby se její vydání nepřekrývalo se startem kola dalšího. Tak, bič upleten, můžeme jít na věc...

Oproti měsíční kostce bude samozřejmě dramaturgie trošku jiná. Osekali jsme zbytečnosti a hlavní důraz budeme klást na sestavu kola, přičemž grafiku tradičně doplní krátký popis. Každou kostku vykopne hitparáda tří nejlepších gólů, následovat bude přehled tří nejlepších hráčských výkonů dle statistického serveru WhoScored.com, no a pak už jen sestava a šmitec.

Vše podstatné, kontroverzní, konverzované či ze škatulky sociálních sítí shrne úvod, v němž dnes hlavní pasáž patřila Premier League v kostce samotné. Malou ochutnávku ale dostanete.

Zatímco totiž fotbalisté za přísných hygienických podmínek vyrazili na trávníky, aby kromě fotbalu také vzdali hold obětem koronaviru a vyjádřili svůj postoj v boji proti rasismu (a to hned několika způsoby), branková technologie - a nejspíš i VAR - zůstali v karanténě. Sudí Michael Oliver bezmocně koukal na hodinky, bezradně mluvil do mikrofonu, nepomohl mu prostě vůbec nikdo. Sranda bude, až tyhle body budou stát Sheffield poháry a Aston Villu zachrání v Premier League.

Vedle "šerifů” Premier League se někde na dně Dna pytle viděl taky David Luiz. Proti Man City nebyl v základní sestavě, což chápal každý, kdo viděl třeba jen fragmenty přáteláku s Brentfordem. Jenže zranění Pabla Marího jej na plac přece dostalo. A my jsme na oplátku dostali bezmála půlhodinové představení jako vystřižené z Luizovy učebnice Chaos pro pokročilé.

Místo odkopu marný pokus o zpracování a 1:0, místo dobrého pozičního bránění špatné poziční bránění, pak okatý faul, červená karta, penalta a 2:0. Konec zápasu a fanoušci Arsenalu by si raději místo druhého poločasu provrtali oko. A pak i to druhé, když si přečetli, jak moc brazilský stoper touží zůstat na Emirates Stadium a jak strašně lituje toho, že na jaře liknal s jednáními o prodloužení smlouvy.

A abych nezapomněl, mini rubriku s nejlepším manažerem nahradí též jeden odstavec v rámci úvodu. Tak jako teď, kdy Final Four bez překvapení ovládl jediný trenér, který dovedl svůj tým k vítězství. Pep Guardiola neměl těžkou práci, to viděl každý, kdo byť na krátký časový úsek zápas Man City s Arsenalem zapnul. Ocenění dostává především za to, jak svůj mančaft připravil během koronavirové pauzy. Tohle byl - i s přihlédnutím na slabou kompetici v daném utkání - jedním slovem válec.

TOP 3 góly kola


Tady to dnes bude, i díky snad neopakovatelnému pochybení technologií, jednoduché. Pro formu: 1. místo Sterling, 2. místo De Bruyne, 3. místo Foden...



Hvězdy kola dle WhoScored.com


1. Raheem Sterling (Man City) - 8.30 | gól, 5 klíčových přihrávek, 92% úspěšnost přihrávek

2. Ilkay Gündogan (Man City) - 8.28 | 96% úspěšnost přihrávek, 3 obranné zákroky (75%), 3 úspěšné průniky (75%)

3. Kevin De Bruyne (Man City) - 8.15 | gól, 5 střel, 3 úspěšné průniky (100%), 2 klíčové přihrávky

Sestava kola


Autor: Marek Ustohal

Gólman - Dean Henderson (Sheffield United): Hvězda zápasu, bez nejmenších pochyb. Zaprvé proto, že konkurence byla nicotná, zadruhé prostě proto, že skvěle zachytal. Připsal si šest zákroků a třeba ta nonšalantně vytrčená paže proti gólovce Davise? To byl De Gea at his best. No, uvidíme, jestli na podzim nezaujme právě jeho místo...

Pravý obránce - Kyle Walker (Man City): Není dvakrát co psát, post pravého obránce je dnes spíš o tom, že ti tři zbylí byli horší. Walker zahrál dobře, ale dozadu nemusel udělat vůbec nic a dopředu se taky zrovna nepředřel. Měl ale pár solidních výpadů a jednou nebezpečně vystřelil.

Pravý stoper - Chris Basham (Sheffield United): Stoperské trio Sheffieldu, i přes řadu šancí Aston Villa, předvedlo bez výjimky výboru výkon. Basham na pravém kraji tříčlenné obrany zvládl většinu soubojů, a mohl si tak dovolit podporovat i útok. Hlavně v závěru kombinoval s Lundstramem a poslal do vápna i několik centrů.

Levý stoper: Jack Robinson (Sheffield United): První zápas v základní sestavě Sheffieldu a hned tohle. Robinson byl po Hendersonovi nejlepší na place, exceloval rychlostně, byl důrazný a kombinací obojího uhasil jednu jasnou gólovku Villans. O’Connell má v plánu se okamžitě vrátit do fungující obrany místo něj, ale Chris Wilder musí mít hlavu aspoň trošku zamotanou.

Levý obránce: Matt Targett (Aston Villa): Platí pro něj to, co pro Walkera, krajní obránci toho zkrátka ve středu moc nepředvedli. Targett ale hlavní v první půli působil až nezvykle jistým dojmem, nepokazil snad jedinou věc a byť do útoku příliš nechodil, vzadu byl skvělý. Až v závěru strádal, protože byl na svém postu přečíslován.

Pravý střední záložník: Kevin De Bruyne (Man City): Leckdo se mu smál, když ho viděl po návratu z karantény. Obtloustlý bledý mužíček, spíš Kevin Sám doma než De Bruyne. Na hřišti to ale byl zase ten borec, který je... jo, který je na svém postu nejlepší na světě. Asistence na první gól, druhý vstřelený z penalty a obecně excelování uprostřed pole. Luizovi poslal po zápase pugét.

Zatažený střední záložník: Ilkay Gündogan (Man City): Jestliže Walker s Targettem jsou v sestavě z nouze, pro Gündogana to platí dvojnásob. Jo, svoje si odvedl, uprostřed pole Man City byl pozičně solidní a na přihrávce naprosto bezchybný... a vlastně co. Když máte vedle sebe Silvu s De Bruynem, nemáte důvod vymýšlet kraviny...

Levý střední záložník: Jack Grealish (Aston Villa): Na papíře levé křídlo, ve skutečnosti král celého hřiště. A teď to nemyslím úplně v superlativech, spíš pro forma. Dá se říct, že tradice "když je Aston Villa nebezpečná, Grealish v tom má prsty” zůstala jakž takž zachována. Ale moc toho nebezpečí teda nevzniklo. Kapitán Villans udělal hbitým průnikem a famózní přihrávkou do uličky nejhezčí akci utkání, ale taky hodně kazil.

Pravé křídlo: Riyad Mahrez (Man City): Celá ofenziva Manchesteru City měla pré, protože obrana Arsenalu buď popadala zraněními, nebo byla David Luiz. Mahrez přes koropauzu neztratil nic ze své šikovnosti, je to prostě technický kouzelník, a když se kolem nešťastného Brazilce prosmýkl, zařídil penaltu a oslabení pro Gunners.

Střední útočník: Keinan Davis (Aston Villa): Mladý urostlý útočník debutoval v základní sestavě a nebylo to vůbec špatné. V soubojích s Eganem si vedl statečně a byl poměrně produktivní. Pětkrát vypálil a dvakrát na bránu. A kdo ví, co by se stalo, kdyby jeho největší šanci senzačně nevytáhl z branky Henderson.

Levé křídlo: Raheem Sterling (Man City): Na začátku sezóny byl úžasný, a pak se začal postupně vytrácet. Včera to byl ale zase ten Sterling z loňského srpna. Strašně rychlý, místy nezastavitelný a hlavně - zase gólový. S De Bruynem dirigovali většinu ofenzivních akcí Man City a vítěznou brankou svůj povedený výkon korunoval.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (89)

Přidat komentář
Csaplárova past

David Luiz bude hráč kola. Vždyť dal de facto dvě branky ....

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal klasika - by mě zajímalo, kdo ten klub proklel. To už není náhoda. Nebo je tam fakt v hloubi vše špatně nastaveno a jede se ze slavné minulosti

Reagovat
Front hell

Emirates stadium je postavený na bývalém indiánském pohřebišti

Reagovat
bourbon

nebo na pracovním táboře Romů

Reagovat
Tchn69
Reagovat
aramaki

Reagovat
janinho

kks, hento je super

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
niflheim

Reagovat
PP

Quitehad je pecka..

Reagovat
ElectrickMann

Reagovat
SunFells

Reagovat
Mr.Mike

Vyborny

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
LokoLFC

To ted bude mit kazda dohravka "v kostce"? Nebo uz si nikdo nepamatuje, jak hrali ostatni tyny ve 28. kole?

Reagovat
Usty

Žádná dohrávka už nebude a tohle je spíš ochutnávka :).

Reagovat
LokoLFC

Dobrá!

Reagovat
Tommy$

Luiz je fakt tragickej, nebylo by lepší kdyby hrával když už tak na DM ?

Reagovat
LokoLFC

Podle je nejlepsi na lavicce.

Reagovat
Front hell

Nejlépe úplně mimo stadion

Reagovat
pobody's nerfect

A v divizi

Reagovat
Mastný Chobot

Kludne aj na kridle, hlavne nech hrava v inom klube

Reagovat
LokoLFC

A jinak uz je to tady, City dotahuji Liverpool.

Reagovat
smazaný uživatel

Sestava kola aha

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Hachim Mastour

(dohrávky)

Reagovat
Counter

Pablo Marí v hajzlu na pěkně dlouho, docela smolař. Ale aspoň si na rozdíl Cédrica zahrál

Reagovat
Nikikrew

keď sa pozriem na našu formu, obranu a zraneného Xhaku, privítal by som radšej ukončenie sezóny

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň zbyde víc minut pro Davida.

Reagovat
Mastný Chobot

Luiz, Mari, Cedric... Like new signings dalsiu sezonu

Reagovat
SunFells

Na ty zimní hostovačky už bychom se měli vysrat

Reagovat
Counter

Reagovat
PP

Na pozici golmana byla konkurence nulová? Leno chytil jen v prvním poločase dvě loženky.. Druhý jsem viděl jen do stand up comedy Davida Luize..

Reagovat
Usty

To je pravda, Leno chytal dobře. Nemělo to vyznit tak, ze ostatní chytali špatně, jen že Henderson oproti nim (především v kontextu zápasu - čistý konto, motm) zabodoval jasne nejvíc.

Reagovat
PP

beru.

Reagovat
smazaný uživatel

máš umět psát

Reagovat
Usty

Na to už je pozdě.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
icefish

Fakt nesouhlasím s tím "jasně"... Leno byl opravdu hodně dobrej a měl taky úžasný zákroky a čtení hry... a co se čistého konta týká, první gól se chytit nedal, šílená rána zblízka, ta buď projde, nebo tě do něčeho trefí... penalta je loterie a třetí gól byl z dorážky po Lenově fantastickém zákroku, kterým tu první střelu dostal na tyč...

Reagovat
SunFells

Leno zachytal fakt výborně.

Reagovat
Front hell

poněkolikate už tuhle sezonu. jedno z mála pozitiv tuhle sezonu

Reagovat
Smreky

David Luiz to je čistý tragéd... kým nebol na ihrisku, Arsenal hral vzadu v celku dobre. Ako prišiel na ihrisko tento šašo, čo lopta na neho to kiks... tou penaltou a následnou červenou to len zaklincoval ako toto poleno môže hrať v Arsenale nerozumiem..

ten prvý zápas škoda slov...nechápem prečo ten gól neriešil VAR... keby tam bol faul VAR by to riešil... nech mi to niekto vysvetlí lebo mne to nedáva zmysel... hanba rozhodcom za videom, hlavný za to nemôže...

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem zvědavý, co udělá Auba. Jestli v Arsenalu zůstane nebo toho bude mít dost a odejde. Ač fanda rivala, tak se musím ptát, co se to s tím týmem děje. Výborný klub, který vždy hrával hezký fotbal, měl kvalitní hráče... A teď to vypadá, že klesá čím dál hlouběji a pokud odejdou hvězdy, jako je právě Auba, tak to bude hodně zlé. Přesně z tohoto scénáře jsem měl strach u nás, když jsme spali na trhu. Teď po příchodech Wernera a Zyiecha už mě ten strach opouští.

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal je v tomhle hrozně divnej klub, nechápu, co se to tam děje už asi 10 let. Období, kdy se nadechnou a umí hrát ten pověstný Wengerball a pak 10 utkání zmar a ztráty.

Reagovat
Kucka

Reagovat
SunFells

Určitě půjde.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kixi Syhimour

No, Arsenal nemá tolik peněz jako vy

Reagovat
smazaný uživatel

Takze hype Artety uz opadl?

Reagovat
afc

Určite ostane. Moc možností, kam by šiel už nemá.

Reagovat
Talker

Ty jsi fakt zajímavý. U nás říkáš, že je ještě potřeba Havertz, TOP CB a TOP LB a možná ještě golman (tj utratit 300mega) tohle přestupové období, ale pak se zeptáš u Arsenalu, co je špatně.

Reagovat
bourbon

Reagovat
smazaný uživatel

No jasné, že je to špatná práce na trhu. Ale přivedli Aubu a Lacazetta, minulý rok vyhodili 80m za Pepeho.... Takže jsou schopni přivést dobré hráče, peníze také mají, viz. Pepe. Ale nějak to tam prostě nešlape, jak má. Tak u nás po těch všech Drinkwaterech a podobných hvězdách samozřejmě mám vysoké nároky, jsme tři roky bez titulu a to prostě nejde. Jen jsem si říkal, že problém Arsenalu není jen na trhu.... Prostě padá a padá. A nevypadá to, že by se měl zvednout.

Reagovat
icemike

Celkem se vsadím, že pokud by měli v UK hlasování diváků o hráče utkání, tak Luiz by to bez obav vyhrál

Reagovat
jk

Jsem ten Luizův zákrok teda viděl až teď ale teda Mahrez to solidně nahrál. Kontakt mezi nima probíhal už mimo vápno a Mahrez prostě doběhne do vápna a tam se složí

Reagovat
Remt

hele mírně to asi přihrál ale i kdyby.. penalta úplně jasná, tímhle způsobem nemůže obránce bránit hráče, útočník měl před ním krok dva náskok a on ho tahá na hranici vápna za rameno jak malej kluk.. to ho měl trouba nechat radši proběhnout než toto

Reagovat
ttopi

Souhlas. Jestli Mahrez ochotně padl, může se to řešit žlutou kartou. Ale ruce Luize jsoui tam jasné, penalta.

Reagovat
Cobra

Já jen nechápu, proč dostal rovnou červenou? Jsem si myslel, že ten dvojitý trest v podobě vyloučení a penalty je minulostí...

Reagovat
ACSMan

Červenou taky nechápu, prostě je to jasná penalta a furt tam dobíhal Mustafi. V tomhle případě bych řekl, že i žlutá by byla přísnější.

Reagovat
Kantos

Protože Luiz neměl v úmyslu hrát balon (stáhnul ho rukama). Kdyby ho vzal nohama, skluzem třeba, tak je to žlutá.

Reagovat
Counter

Kdyby ho zmasakroval kolíkama, tak dostane žlutou. Ale když na něj sáhl, tak červená.

Reagovat
Remt

Ten první gól. Proto Luise zboznuju on prostě kardinálně pomrdá odkop a je to čistě jeho gól a ještě rozhazuje rukama to je král

Reagovat
vladis271

Co ten Kante. Kam by mohol ísť? Máme Fabinha, takže k nám asi nie.

Reagovat
M0rb1D4S

Kam by měl Kanté chodit?

Reagovat
vladis271

Sa píše už dlhšie, že jeho odchod ma financovať Havertza.

Reagovat
M0rb1D4S

Což je samozřejmě pitomost. Což napsal i Fabrizio Romano. Chelsea nemá v úmyslu prodávat Kantého.

Reagovat
mul

Havertz za Kanteho ? Pri kvalite obrany Chelsea to Lamps chce hrat na totalny futbal a vysledoky 5:4 alebo tak

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Svatej

Nah, jsou to blbiny. Ten odchod už rok vyvraci jak Kante, tak i klub a presto ty spekulace furt vyskakují. Pokud bude kit i pristi sezónu prozranovanou, nebo jen prostě hodne špatnou, tak to mozna zacne sílit, ale do ty doby Kanticka zůstane.

Reagovat
icemike

Kachna, tomu nevěř

Reagovat
Talker

Máme 4 hráče na CM/DM (Kante, Jorginho, Kovačič, Gilmour) a teda ještě Barkley. Pochybuju, že pustíme jednoho z těch, kteří hrají základ a dlouhodobě nejlepšího hráče klubu (vyjma Hazarda).

Reagovat
Mr.Mike

Moc neverim ze odejde.. Ale kdyby sel tak osobne tipuju PSG

Reagovat
smazaný uživatel

Aj keby sme Fabinha nemali, tak Kantič je aktuálne k nám sci-fi

Reagovat
smazaný uživatel

Penalta jasná, ale červenou bych mu nedal.

Reagovat
pobody's nerfect

rozhodčí usoudil, že v deseti budou mít větší šanci na zvrat, než s Luizem na hřišti

Reagovat
Svatej

Reagovat
Kincl

Já nevím kde furt děláte z Arsenalu tým, který má nějaké titulové ambice vždyť kdy měl naposledy reálné šance na to vyhrát PL nebo LM?

Reagovat
afc

Len nedávno 2016 PL.

Reagovat
SunFells

2016

Reagovat
Cobra

Reagovat
Kincl

10 bodů to jsou tři výhry a plichta to není málo :D

Reagovat
SunFells

Přesto to byla reálná šance, dokud se to v nějaké fázi nezlomilo. A je to btw méně než udělali sudí Leicesteru ten rok, tehdy si titul nejvíc zasloužili Spurs nebýt mizerného konce.

Reagovat
Lacko_Boh

Samozrejme ze aj Terry sa musel k BLM vyjadrit Hrozne.

https://imgur.com/Z2olzTK

Reagovat
Front hell

Reagovat
Smreky

Lamela to je pekný zákerný čurák... hnus

Reagovat
mike.84
Reagovat
salm0n

Nejdražší obránce jdi do pr.... jak když tam postavíš kýbl s vodou

Reagovat
TheTopFootbaler

Máte někdo stream na United?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele