Premier League - souhrn 18. kola: Wolves si vyšlápli na Chelsea

21.12.2023, 23:00, aktualizováno 24.12.2023, 16:02
Komentáře a souhrny
Mario Lemina (© AFP)

Wolves na Štědrý den zdolali Chelsea, na níž se bodově dotáhli. Arsenal neudržel vedení na půdě Liverpoolu, navzdory tomu se v čele tabulky osamostatnil o bod před Reds a Aston Villou, která pro změnu dělila body se Sheffieldem United. Tottenham zdolal Everton a posunul se na čtvrtou příčku. West Ham skolil Manchester United a připravil mu letošní osmou porážku na ligové scéně...

Wolverhampton Wanderers - Chelsea FC 2:1

24.12.2023 14:00

Góly: 51. Mario Lemina, 90+3. Matt Doherty - 90+6. Christopher Nkunku

Chelsea prohrála v 18. kole Premier League, teprve druhém utkání hraném na Štědrý den v historii soutěže, s Wolves 1:2. Příležitost přetavit vánoční duel v zisk tří bodů jako první zužitkoval v 51. minutě přesnou hlavičkou po rohovém kopu Mario Lemina a nasměroval svůj tým za vítězstvím. Na druhé straně dokázal pouze korigovat skóre Christopher Nkunku, jenž si po vleklém zranění připsal první start v anglické lize i premiérovou trefu. Domácí tak neokusili ligovou porážku na Molineaux Stadium už osm zápasů, naopak hosté na svého soupeře na tomto místě nevyzráli již počtvrté od roku 2019 a zároveň protáhli sérii venkovních proher v řadě na čtyři utkání.

Domácí příznivci doufali, že se dočkají odpolední vánoční nadílky v podobě zisku bodů proti Chelsea. Ta sice neoplývala nijak zářnou formou, avšak především nedávná výhra ve čtvrtfinále EFL Cupu ukázala vnitřní sílu mužstva, jež byla ve Wolverhamptonu potřeba. Londýňané totiž zvítězili na Molineux Stadium naposledy před více než čtyřmi lety. K prolomení této nelichotivé statistiky chtěl jistě přispět i Cole Palmer, který se na minulé ligové výhře The Blues podílel gólem a asistencí.

Chelsea se od začátku tlačila dopředu, brankáře Josého Sá však dlouho vážněji neohrozila. Nebezpečné akce hostů totiž Armando Broja ani Nicolas Jackson nedokázali zakončit alespoň střelou. První kritický moment musel Portugalec ve službách Wolves hasit až ve 33. minutě. Po chybě obránce na něj běželi hned tři osamocení hráči Blues, Sterling ale místo přihrávky spoluhráčům před prázdnou branku zvolil zakončení, se kterým si Sá skvělým vyběhnutím poradil.

Neproměněná tutovka jako by opařila hostující fotbalisty. Až do konce poločasu byli totiž pro změnu aktivnější Vlci. Jejich tlak vyvrcholil únikem za obranu Hee-Chan Hwanga, Korejcovo zakončení ale mířilo příliš vysoko.

Domácí si připsali i první šance druhého poločasu. Nejprve tečovaná střela Joaa Gomese proskákala těsně vedle tyče, následně hlavičku Totiho z malého vápna reflexivně vyrazil Djordje Petrović. V 51. minutě už ale srbský brankář kapituloval, přesnou hlavičkou na zadní tyč se po rohovém kopu prezentoval záložník Lemina.

V 64. minutě mohl vyrovnat střídající Nkunku, jehož tečovanou střelu odvracel až na brankové čáře stoper Toti. Chelsea s uzdravenou posilou na hřišti zvýšila tlak, obrana Wolves ale pracovala bezchybně a nepouštěla hosty k nebezpečnému zakončení.

Dlouhé 11minutové nastavení paradoxně pomohlo domácím, kteří se prosadili podruhé. Sražený centr usměrnil z úrovně penalty k pravé tyči Matt Doherty a rozhodl tak o výsledku vánočního duelu. O chvíli později sice dokázal svou premiérovou brankou v Premier League snížit Nkunku, porážku svého celku ale neodvrátil.

Wolves si tak zpříjemnili Štědrý den tříbodovým ziskem. Další zápas je čeká 27. prosince s Brentfordem, Chelsea se ve stejný den střetne s Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Arsenal FC 1:1

23.12.2023 18:30

Góly: 29. Mohamed Salah - 4. Gabriel Magalhães

Arsenal remizoval ve šlágru 18. kola Premier League na stadionu Liverpoolu 1:1. Domácí celek odpověděl na brzký zásah Gabriela bleskovou akcí po tradiční ose, když Trent Alexander-Arnold fantasticky našel Mohameda Salaha. Obratu se však celek z Anfield Road nedočkal, a tak si hosté ziskem jednoho bodu vydobyli privilegium strávit Štědrý den na první příčce. V tento čas vedoucí celek tabulky přitom zvedl na konci sezony nad hlavu trofej 10krát z posledních 14 ročníků, avšak právě Kanonýrům se to při loňském tažení nepovedlo.

Když se Londýňané představili na Anfieldu v minulé sezoně, byli velmi blízko k tomu, aby ukončili své dlouholeté trápení na tomto stadionu. Fantastický vstup Gunners do zápasu ale Reds nakonec zachytili a v samém závěru srovnali, k čemuž pomohla frenetická atmosféra na tribunách. Právě po té volal kouč Jürgen Klopp i tentokrát, když si po jednoznačném postupu přes West Ham v EFL Cupu postěžoval na nedostatečnou podporu fanoušků.

Tentokrát příznivci z města Beatles působili při zpívání ikonické hymny nažhaveně, brzy je ale zmrazil už 11. gól Arsenalu ze standardní situace v ligové sezoně. Nejvýše si na centr Martina Ödegaarda naskočil stoper Gabriel. Dobrý nástup Londýňanů mohl znegovat Oleksandr Zinčenko, jenž trestuhodně opustil Salaha, Egypťanův volej však skončil na boční síti.

Sílící tlak Reds přinesl zasloužené vyrovnání ve 29. minutě. Alexander-Arnold předvedl úchvatný nákop přes celé hřiště, kde již čekal Salah a po vyhraném souboji se Zinčenkem propálil Davida Rayu. Schopnost rychlých kontrů ukázali rovněž hosté. Bukayo Saka se dostal až před Alissona, balon ale musel přenechat Gabrielovi Martinellimu a ten příliš otálel se zakončením.

Druhý zásah Liverpoolu mohl přijít z těch nejméně očekávaných kopaček. Střídající bek Joe Gomez ještě nikdy v seniorské kariéře nedal soutěžní gól, jeho obstřelu z 54. minuty však chyběly jen centimetry.

Mikel Arteta se snažil zvrátit obraz hry nasazením Leandra Trossarda, který ještě v dresu Brightonu nastřílel na Anfieldu hattrick. Domácí byli ale nadále nebezpečnějším celkem a svou převahu měli stvrdit v 73. minutě. Dva Kanonýři se po vlastním rohovém kopu komicky srazili a čtyři hráči v červeném utíkali vstříc jedinému soupeři, jenže Alexander-Arnold v nevídané tutovce trefil břevno.

Šlágr hraný jen několik hodin před Štědrým dnem tak vítěze nenašel. Liverpool se v příštím kole představí 26. prosince v Burnley, Arsenal o dva dny později přivítá West Ham.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Everton FC 2:1

23.12.2023 16:00

Góly: 9. Richarlison, 18. Heung-min Son - 82. André Gomes

Tottenham v předvečer Štědrého dne porazil v 18. kole Premier League Everton 2:1. Ústředními postavami vítězství se stala ofenzivní trojice Richarlison, Heung-Min Son a Brennan Johnson, které to na hřišti zejména na začátku utkání ladilo přesně tak, jak nasvědčují jejich jména. První dva zmínění se střelecky prosadili už v úvodních 18 minutách, přičemž na obou brankách měl výrazný podíl právě bývalý útočník Nottinghamu Johnson. Ve zbytku zápasu působily nebezpečnějším dojmem Karamelky, ale ačkoliv se dočkaly zaslouženého snížení, první venkovní ztrátu bodů po více než dvou měsících se jim odvrátit nepodařilo.

Kouči Spurs Angemu Postecoglouovi dělala vrásky na čele nedisciplinovanost jeho svěřenců, kvůli níž se v táboře domácích opět kupily absence. Po surovém zákroku z předchozího duelu si vysloužil čtyřzápasový trest Yves Bissouma a kvůli žlutým kartám nebyl k dispozici ani Destiny Udogie. Personální krize soupeře chtěly využít Karamelky, které v lize čtyřikrát v řadě zvítězily, v úterním čtvrtfinále EFL Cupu ale doma nestačily v penaltovém rozstřelu na Fulham.

V úvodu hosty sporně vpustil do protiútoku arbitr Stuart Attwell, Dominic Calvert-Lewin ale vůbec nezakončil, což následně Spurs ztrestali. Rychlá kombinační akce na pravé straně uvolnila Johnsona, jenž přízemním centrem našel Richarlisona a ve formě hrající Brazilec střelou na přední tyč otevřel skóre. Takřka totožná sekvence se brzy opakovala znovu. Calvert-Lewin nejprve hlavou neproměnil dobrou příležitost a o chvíli později na druhé straně pálil Johnson, jehož vyraženou střelu dorazil do sítě Son.

Tottenham ale už na konci první půle začal nevídaně zmatkovat, v čemž pokračoval i po změně stran. Lacinou ztrátu Emersona Royala využil Calvert-Lewin, Jihoameričana však nakonec zachránil dodatečný verdikt o faulu na jeho osobu. Po krásném pasu vnějším nártem v podání Jacka Harrisona pak nebezpečně pálil James Garner, nicméně pokus důležitého člena zlaté anglické reprezentace z letního mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let jen olízl vzdálenější tyč.

Ostražitost musel ukázat i dlouho nevyužitý Jordan Pickford a jeho výborný zákrok proti Dejanovi Kuluševskimu odstartoval závěrečný vzdor hostů. Po propadnutém centru z rohového kopu obstaral křižnou ranou zasloužené snížení André Gomes. Vyrovnání měl poté na kopačce bývalý hráč Spurs Arnaut Danjuma, jenže ani jednu ze svých tří příležitostí nevyužil. V poslední minutě nastavení mu k tomu scházelo několik centimetrů, jelikož trefil břevno.

Tottenham tak i přes pokračující personální krizi potřetí v řadě zvítězil a posunul se na čtvrtou příčku tabulky. První zápas po Vánocích čeká Kohouty 28. prosince na hřišti Brightonu, zatímco Everton o den dříve přivítá Manchester City.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - AFC Bournemouth 2:3

23.12.2023 16:00

Góly: 47. Anthony Elanga, 74. Chris Wood - 51. Dominic Solanke, 58. Dominic Solanke, 90+4. Dominic Solanke

Nottingham s novým manažerem Nunem Espíritem Santem podlehl v 18. kole Premier League Bournemouthu 2:3. Průběh utkání značně ovlivnila situace ze 23. minuty, kdy domácí stoper Willy Boly obdržel navzdory zdánlivě čistému vypíchnutí míče druhou žlutou kartu. Hráči Forestu se přesto dokázali na začátku druhého dějství prosadit jako první, početní nevýhoda se ovšem nakonec projevila a odpor soupeře zlomil hattrickem Dominic Solanke.

Dalo by se říct, že bývalý zaměstnavatel trenéra domácích Espírita Santa, londýnský Tottenham, přihrál svému někdejšímu neúspěšnému kouči jeho další angažmá na Ostrovech. Právě po porážce od Spurs totiž vedení Nottinghamu odvolalo Steva Coopera a nahradilo jej již zmíněným portugalským lodivodem. Jeho první úkol spočíval v zastavení rozkvětu Třešní, které ovládly čtyři z posledních pěti ligových klání, a především ve snaze vymanit své svěřence ze sestupového pásma.

V úvodu se parádním náběhem blýskl Chris Wood, jenž po dobré kličce ovšem zakončil pouze do míst, kde byl připraven Neto. Pozadu nechtěl zůstat ani odchovanec Chelsea Solanke, který z otočky ale těsně minul bránu Forestu. Příliš dlouho na hřišti nevydržel Boly, poněvadž ve 23. minutě obdržel velmi kontroverzní druhou žlutou kartu a zamířil do sprch.

Rozhodčí si neudobřil domácí fanoušky ani o chvíli později, kdy neodpískal ruku hostujícího Adama Smithe, která zaváněla minimálně přímým kopem. Cherries si dle očekávání do konce prvního dějství přichystali několik zajímavých šancí, avšak do kabin šli hráči za nerozhodného stavu.

Hned na začátku druhého dějství ale využil pomalé výstavby v podání Bornemouthu Wood, jenž našel mezeru mezi obránci a také Anthonyho Elangu, který poslal oslabenou Santovu družinu do vedení. To jí ovšem dlouho nevydrželo, jelikož Matta Turnera hlavičkou přeloboval vytáhlý Solanke.

Svěřenci Andoniho Iraoly dokonali obrat ještě před hodinou hry poté, co v souboji jeden na jednoho s brankářem ve skluzu zakončoval znovu Solanke. I přes značnou únavu se však Nottingham dočkal vyrovnání, když své centimetry při standardce prodal Wood. V nastaveném čase nicméně znovu udeřil Solanke, a zajistil tak Cherries cenné tři body.

Forest tedy v premiéře pod novým koučem nepookřáli a připsali si šestou porážku ze sedmi posledních duelů. Jejich příštím soupeřem bude 26. prosince Newcastle, zatímco Bournemouth v tentýž den přivítá Fulham.

Více informací k zápasu

Luton Town - Newcastle United 1:0

23.12.2023 16:00

Góly: 25. Andros Townsend

Utkání 18. kola Premier League zvládl překvapivě lépe nováček ligy z Lutonu, který si v prvním vzájemném duelu v nejvyšší anglické soutěži poradil s Newcastlem 1:0. Jedinou branku zápasu vsítil ve 25. minutě Andros Townsend, jenž si po říjnovém příchodu z Evertonu připsal premiérový gól. Rozhodující trefu věnoval kapitánovi Tomovi Lockyerovi, jenž se zotavoval ze srdečního kolapsu z minulého utkání. Hostům, jejichž početnou marodku doplnil nově zraněný Jamaal Lascelles, se tak vzdálily příčky zaručující Ligu mistrů již na sedm bodů.

Luton v nedávné době prožil těžké chvíle při těsných porážkách od Arsenalu a Manchesteru City, ani náznakem se to však nerovnalo tomu, co se stalo v utkání v Bournemouthu. Krátce po favoritově vyrovnání z 58. minuty se na trávník zhroutil Lockyer, jehož srdeční problémy bohužel nepostihly poprvé, a zápas byl předčasně ukončen. Již stabilizovaného kapitána toužili spoluhráči na dálku potěšit výkonem proti Newcastlu, který vyhrál venkovní ligový duel naposledy v druhé polovině září.

Radovat se celek z Lutonu mohl již ve čtvrté minutě, kdy se k ráně z první dostal Jacob Brown. Svým pohotovým pokusem však pouze orazítkoval tyč. Po sympatickém vstupu nováčka ligy převzali otěže zápasu pruhovaní. Krátce před uplynutím úvodní čtvrthodiny se Callum Wilson dostal v perspektivní pozici ve vápně k hlavičce, jeho zakončení jen o malý kousek minulo levou stranu branky.

Skóre zápasu nicméně otevřel jeho outsider. Po rohovém kopu Alfieho Doughtyho prodloužil Ross Barkley balon k nedostatečně bráněnému Townsendovi, který snadno doťukl míč do sítě. Publiku se dech znovu zatajil ve 33. minutě, parádní dalekonosná rána Barkleyho skončila na břevně. Vzápětí přišla další tutovka, Elijah Adebayo nadějně zakončeným únikem přinutil k perfektnímu zákroku Martina Dúbravku.

V úvodu druhého poločasu se opět rozezvučelo břevno, tentokrát měl zásah na svědomí skotský forvard Brown. Také Straky krátce po změně stran dokázaly zahrozit, Anthony Gordon ranou z první minul pravou tyč jen o několik centimetrů. Po hodině hry se hostujícímu týmu zvýšené úsilí zdánlivě vyplatilo, když pas za obranu dokázal k rozvlnění sítě využít Alexander Isak, po zásahu videorozhodčího byla nicméně trefa švédského útočníka odvolána pro ofsajd.

Těsný náskok si ligový zelenáč hlídal překvapivě zkušeně, ani urputná snaha Magpies o vyrovnání nepřinesla zásluhou výtečného výkonu domácí defenzivy prakticky žádné další nebezpečí pro první čisté konto The Hatters v soutěži.

Premiérové prvoligové střetnutí těchto soupeřů tak ovládl Luton. Ten se v příštím kole představí 26. prosince v Sheffieldu, Newcastle tentýž den přivítá Nottingham.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Burnley FC 0:2

23.12.2023 16:00

Góly: 47. Wilson Odobert, 66. Sander Berge

Burnley zvítězilo v 18. kole Premier League na hřišti Fulhamu 2:0. V první půli hned několik veledůležitých zákroků vytáhl mladý brankář hostů James Trafford, jenž do pauzy udržel bezgólový stav. Poločasový proslov kouče The Clarets měl na jeho svěřence očividně velký vliv, když po necelých dvou minutách druhého dějství skóroval Wilson Odobert, na nějž navázal o 20 minut později Sander Berge. Nováčkovi soutěže tak při cestě ze dna tabulky možná přinesla kýžené štěstí Rebecca Welchová, která se stala první ženou, jež odpískala v roli hlavní rozhodčí zápas anglické nejvyšší soutěže.

Burnley se toužilo před Vánoci alespoň přiblížit 17. nesestupové pozici, na hřišti Fulhamu mu ovšem po zásluze příslušel titul outsidera. Nováček ligy totiž z osmi zápasů na stadionech soupeřů vybojoval jen pět bodů. Londýňané naopak patřili mezi nejobávanější domácí celky, když v posledních dvou případech vyprovodili West Ham i Nottingham pěti góly. V těchto duelech zazářil především Raúl Jiménez, který skóroval hned třikrát. Mexický kanonýr al kvůli červené kartě do zápasu zasáhnout nemohl, a tak ho na hrotu nahradil Brazilec Rodrigo Muňiz.

První zajímavou příležitost si vypracoval Harry Wilson, když si narazil míč o jednoho z protihráčů a střelou k pravé tyči pořádně protáhl mladíka Trafforda, jenž musel záhy zasahovat také proti zakončení Joaa Palhinhy. Anglický brankář měl plné ruce práce i po přímém kopu Andrease Pereiry, který nepříjemně tečoval jeden ze clonících hráčů. Ani v tomto případě však Trafford nemusel lovit míč ze sítě.

Gólman Burnley navíc ještě v závěru poločasu vystavil stopku Alexovi Iwobimu, jehož zblokovanou ránu reflexivním zákrokem vyrazil. V nastaveném čase mělo šanci na otevření skóre hned několik domácích hráčů, avšak vždy se našel někdo, kdo míči zabránil doputovat za brankovou čáru.

Druhá půle měla poměrně rychlý rozjezd, když talentovaný Švýcar Zeki Amdouni dělovkou z voleje těsně minul. Krátce nato však skóre otevřel Odobert, na jehož střelu z dálky mířenou do šibenice Bernd Leno nedosáhnul. Svou odměnu v podobě přesné trefy obdržel i parádně hrající štítový záložník Berge, který přízemní pokus zpoza vápna zamířil k levé tyči.

Obrovskou šanci na to, dostat Fulham zpět do hry, měl Antonee Robinson, nicméně slabší pravačkou z malé vzdálenosti jen napálil jednoho z beků Clarets. V závěru se ještě snažil zdramatizovat vývoj utkání Timothy Castagne, ale také belgický krajní obránce si vylámal zuby na fantastickém Traffordovi.

Fulham tak překvapivě prohrál a Burnley získalo tříbodový dárek. Další duel čeká Londýňany 26. prosince s Bournemouthem, The Clarets se ve stejný den střetnou s Liverpoolem.

Více informací k zápasu

West Ham United - Manchester United 2:0

23.12.2023 13:30

Góly: 72. Jarrod Bowen, 78. Mohammed Kudus

Hráči West Hamu zvítězili v 18. kole Premier League na vlastním hřišti nad Manchesterem United 2:0, a hosté tak poprvé od února 1992 neskórovali ve čtyřech soutěžních kláních v řadě. Jako první udeřil v 72. minutě čerstvě 27letý Jarrod Bowen, jehož do šance poslal Lucas Paquetá. Brazilský kouzelník pak dokonce přímo asistoval u dalšího gólu, a v posledních dvou domácích duelech tak měl podíl na všech pěti trefách Kladivářů.

V základní sestavě Londýňanů nechyběl ani jeden z českých reprezentantů. Tomáš Souček však ve svém oblíbeném období v roce, v průběhu nějž si v minulosti získal pozornost prohlášením o lásce k bramborovému salátu, pro bránu soupeře nebezpečím nebyl.

Poslední dva výjezdy West Hamu mimo London Stadium dopadly zcela tragicky. Jak od Fulhamu v ligové soutěži, tak od Liverpoolu v EFL Cupu inkasovali Kladiváři pět branek a David Moyes rozhodně měl o čem přemýšlet. Na domácí půdě ovšem padli z předešlých 10 duelů napříč soutěžemi pouze jednou a hned sedmkrát triumfovali, což s obavami poslouchali fanoušci Manchesteru United. Ten v průběhu prosince porazil jen Chelsea, avšak čerstvý bodový zisk z Anfieldu zněl nadějně, byť k němu vedla ryze defenzivní taktika.

V podobném duchu se Rudí ďáblové překvapivě prezentovali i v hlavním městě. Když už se odhodlali kupředu, musel být v pozoru Vladimír Coufal, nejaktivněji totiž působil Alejandro Garnacho. Defenzivní ostražitost ale českému bekovi nevzala chuť útočit, jelikož právě jeho centry dělaly potíže obraně, v níž debutoval 19letý Willy Kwambala. Úvodní vyloženou příležitost měl přesto na svědomí Garnacho, jehož vyslal do úniku druhý křídelník Antony, zakončení mladého Argentince však svou razancí připomínalo spíše přihrávku.

Kladiváři se své gólové šance dočkali v 56. minutě. Nepřekvapivě se do ní dostal Bowen, o poznání nečekanější již byl způsob jeho zakončení, jelikož testoval pozornost Andrého Onany hlavou. Souboj obou mužů se opakoval o asi čtvrt hodiny později a v tomto případě se již radoval anglický reprezentant. Famózním obloučkem ho za obranou našel Paquetá, Bowen si balon precizně zpracoval, a ačkoliv samotná střela krásu postrádala, našla si cestu za Onanova záda. Londýňané navíc brzy skórovali podruhé. Na středu hřiště zbytečně ztratil míč Kobbie Mainoo, Mohammed Kudus si ho bryskně narazil s Paquetou a dobrou pozici využil k chirurgicky přesnému zakončení ke vzdálenější tyči.

West Ham tak stejně jako v minulé sezoně Rudé ďábly na svém stadionu porazil. V příštím kole se představí 28. prosince na hřišti Arsenalu, Manchester United už o dva dny dříve přivítá Aston Villu.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Sheffield United 1:1

22.12.2023 21:00

Góly: 90+7. Nicolò Zaniolo - 87. Cameron Archer

Aston Villa nevyužila v 18. kole Premier League sílu domácího prostředí, když pouze remizovala s posledním Sheffieldem 1:1. Villans sice po většinu zápasu proti urputně bránícímu soupeři jednoznačně dominovali, sami však v 87. minutě inkasovali po zásahu Camerona Archera. Na pozdní gól ovšem stihl v nastavení zareagovat vyrovnávací trefou Nicoló Zaniolo. Lvi tak přišli o možnost vyšplhat se na vedoucí pozici v tabulce a přerušili úctyhodnou sérii 15 zápasů domácích výher. Hosté se naopak dotáhli na rozdíl pěti bodů směrem k záchraně v soutěži.

Sheffield se po vítězství nad Brentfordem konečně nadechl, jenže následně se opět musel sklonit před Chelsea, na jejímž hřišti vydržel vzdorovat jen první poločas. Experti nedávali nováčkovi příliš mnoho šancí ani na stadionu Villans, kteří se mohli v případě výhry posunout na čelo tabulky. Hlavním klíčem k úspěchu svěřenců Unaie Emeryho měla být tradičně produktivita excelující ofenzivy, v jejímž čele zářil devítigólový Ollie Watkins.

Byli to právě Villans, kteří podle očekávání dominovali při hře s míčem. V 18. minutě se diváci dočkali první střely na bránu, kdy se Moussa Diaby dokázal probojovat s míčem až do šestnáctky a z nebezpečné pozice vypálil. Wes Foderingham byl ovšem pozorný a pokus odvrátil.

Následně se dostal ke slovu i klubový kanonýr Watkins, jenž se v oblasti okolo penaltového puntíku dostal ke zpětné přihrávce a vystřelil. V souboji s obráncem mu však scházel dostatek prostoru a mířil nad břevno.

V úvodní pětiminutovce druhého dějství se mohl v útoku představit i Sheffield. Yasser Larouci se hnal do nebezpečného protiútoku a Leon Bailey musel zatáhnout za záchrannou brzdu v podobě faulu za žlutou kartu. Stupňující se tlak Aston Villy vyvrcholil v 59. minutě, kdy se k míči dostal Watkins a přihrávkou skrz pokutové území vybídl ke skórování do poloprázdné sítě Baileyho.

Oslavující jásot z fanouškovských ochozů ovšem přerušila kontrola rozhodčího u videa a následně odvolaný gól kvůli faulu. Byli to tak hosté, kteří se radovali. Gustavo Hamer poslal v závěru utkání míč z ostrého úhlu před bránu, kde se nacházel Archer a zblízka poslal balon do sítě. Domácí ale neřekli své poslední slovo. Douglas Luiz totiž vyslal nadýchaný centr do vápna, kde se nacházel Zaniolo a parádní hlavičkou rozhodl o konečné remíze.

Aston Villa odmítla posun na první příčku a připsala si jen bod. V dalším utkání se představí 26. prosince na hřišti Manchesteru United, Sheffield tentýž den bude hostit Luton.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Brighton & Hove Albion 1:1

21.12.2023 21:00

Góly: 45+1. Jordan Ayew - 82. Danny Welbeck

Fotbalisté Crystal Palace, kteří už od začátku září čekají na výhru na vlastním stadionu, hráli v 18. kole Premier League s Brightonem nerozhodně 1:1. V nastaveném čase prvního dějství přiblížil svůj tým k ukončení nelichotivé série nechytatelně hlavičkující Jordan Ayew, který teprve jako šestý hráč Eagles dosáhl na metu 20 gólů v nejvyšší anglické soutěži. Po změně stran ale stejným způsobem vyrovnal Danny Welbeck, a již pátý vzájemný zápas těchto soupeřů v Selhurst Parku v řadě tak skončil totožným výsledkem.

Oba týmy se v předchozím kole střetly s papírově největšími předsezonními favority na titul a lépe z tohoto srovnání překvapivě vyšlo Crystal Palace. Orli se sice nevyhnuli šestému utkání v řadě bez vítězství, zároveň však na půdě Manchesteru City heroicky dohnali dvougólovou ztrátu a získali bod, na čemž se podílel proměněnou penaltou z 95. minuty Michael Olise. Brighton se představil na hřišti Arsenalu, Kanonýři ho ovšem jednoznačně přehráli a po zásluze svěřence Roberta De Zerbiho zdolali.

První nebezpečnou příležitost měl na začátku 19. minuty hostující Simon Adingra, jeho pokus z úhlu nicméně pohotově zneškodnil Dean Henderson. Postupem času se více do útočných akcí hrnuli hráči Crystal Palace, což vedlo po půlhodině hry k obrovské příležitosti Chrise Richardse. Střelu amerického záložníka z bezprostřední blízkosti ale obětavým skluzem zblokoval Jan Paul van Hecke. K dorážce se poté ještě probojoval Jean-Philippe Mateta, obrana Brightonu však i jeho projektil odvrátila. Nakonec se ovšem Orli přece jen v první půli gólu dočkali. Těsně před odchodem do šaten udělal velkou chybu v rozehrávce brankář Bart Verbruggen. Míč se následné dostal k Olisemu, jenž milimetrově přesným centrem našel ve vápně Ayewa, který přesnou hlavičkou otevřel skóre zápasu.

Racci vlétli do druhého dějství mnohem aktivněji a téměř nepouštěli domácí k balonu. Po hodině hry měl velkou příležitost na srovnání mladičký Jack Hinshelwood, z první ale branku soupeře z poměrně velké blízkosti přestřelil. Eagles i přesto, že drželi míč na svých kopačkách mnohem méně, dokázali hrozit z protiútoků. Jeden takový zakončoval v 78. minutě střídající Eberechi Eze, střelu gólových parametrů ovšem opět fantasticky zblokoval van Hecke. Albion nakonec územní převahu přetavil ve vyrovnání, o které se postaral v 82. minutě hlavičkou do pravé šibenice Welbeck. V úplném závěru mohl být anglický útočník hrdinou hostů, balon se mu však po špatném vyražení Hendersona odrazil od hlavy jen vedle pravé tyče.

Už čtvrté z posledních pěti vzájemných střetnutí tak skončilo remízou. Brighton v příštím kole přivítá 28. prosince Tottenham, Crystal Palace bude hrát o den dříve na hřišti Chelsea.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
18
12
4
2
36 : 16
40
2
Liverpool FC
18
11
6
1
37 : 16
39
3
Aston Villa
18
12
3
3
38 : 22
39
4
Tottenham Hotspur
18
11
3
4
37 : 24
36
5
Manchester City
17
10
4
3
40 : 20
34
6
West Ham United
18
9
3
6
31 : 30
30
7
Newcastle United
18
9
2
7
36 : 22
29
8
Manchester United
18
9
1
8
18 : 23
28
9
Brighton & Hove Albion
18
7
6
5
34 : 31
27
10
Chelsea FC
18
6
4
8
29 : 28
22
11
Wolverhampton Wanderers
18
6
4
8
23 : 30
22
12
AFC Bournemouth
17
6
4
7
24 : 32
22
13
Fulham FC
18
6
3
9
26 : 31
21
14
Brentford FC
17
5
4
8
24 : 24
19
15
Crystal Palace
18
4
6
8
18 : 26
18
16
Everton FC
18
8
2
8
23 : 22
16
17
Nottingham Forest
18
3
5
10
19 : 33
14
18
Luton Town
17
3
3
11
18 : 32
12
19
Burnley FC
18
3
2
13
18 : 36
11
20
Sheffield United
18
2
3
13
13 : 44
9

Zbývající zápasy

23.12. 16:00
Manchester City - Brentford FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (554)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele