Představení účastníků ME 2016 - Švýcarsko

03.06.2016, 08:18
Profily, historie
Zaujalo nás
Po mizerných 70. a 80. letech se ze Švýcarska stal tradiční účastník závěrečných turnajů, a to jak mistrovství Evropy, tak světa. Před dvěma lety v Brazílii postoupili ze skupiny, což se jim na Euru dosud ze tří pokusů ani jednou nepovedlo. Ve Francii se tak Shaqiri, Xhaka a spol. budou pokoušet o přepsání historie...

Švýcarská reprezentace je jednoznačně kulturně nejrozmanitějším týmem na letošním šampionátu, a to i v konkurenci Francie, Portugalska nebo Belgie. Stačí se podívat na pravděpodobnou ideální sestavu trenéra Vladimira Petkoviće a bude vám jasné, že většina borců nemá čistě švýcarské kořeny.

Ricardo Rodríguez je synem španělského otce a chilské matky. Johan Djourou se narodil v Pobřeží slonoviny, Valon Behrami albánským rodičům v Kosovu, Blerim Džemaili zase v Makedonii, stejně jako Admir Mehmedi. Haris Seferović má bosenské kořeny, no a Granit Xhaka s Xhedranem Shaqirim jsou shodně potomky kosovských Albánců.

Vskutku povedená partička, není-liž? A to ještě v nominaci překvapivě schází bývalý kapitán a poloviční Turek Inler. Vězte však, že třetí narozeniny oslavili mimo Švýcarsko pouze dva ze zmíněných členů optimální jedenáctky — a v pěti letech už všichni do jednoho kopali do meruny za mančaft v některém z místních kantonů.

S balkánskou krví však do švýcarského týmu vplul i nenapodobitelný temperament, jenž musí Petković jednoznačně ukočírovat, jestliže chce helvétský kříž dotáhnout dál než "jen" ze základní skupiny. Svou bouřlivou povahou je znám především Xhaka, unést se často nechá i Behrami, zatímco Shaqiri se na hřišti pro změnu tuze rád vzteká. Takový Seferović se pak za urážky rozhodčího nechal vyloučit dokonce v nedávném přátelském utkání s Belgií.

Historie


První mezinárodní zápas odehrála reprezentace Švýcarska v únoru roku 1905 ve Francii, po více než 111 letech se tak výběr helvétského kříže vrací opět ke kořenům své existence. Jelikož švýcarská fotbalová asociace patřila mezi sedm zakládajících složek FIFA, není divu, že se její reprezentace od počátku prezentovala na hlavních turnajích mistrovství světa. Tehdy také dosáhla největších úspěchů a na výběru Vladimira Petkoviće nyní je, aby se k historickým maximům alespoň přiblížil.

Zlaté časy prožili červenobílí spíš v temných dobách evropských dějin. Nástupu fašistických uzurpátorů se však Švýcaři dokázali ubránit jak na válečném poli, tak i na hrací ploše. Pod vedením obrýleného forvarda Leopolda Kielholze, pozdějšího dlouholetého trenéra reprezentace, uhráli čtvrtfinále mundialu 1934 v Itálii. Tentýž úspěch zopakovali také o čtyři roky později ve Francii, kde dokonce v osmifinále na penalty udolali právě nacistické Němce. S trochou nadsázky tak byli na dlouhá léta posledním národem, který dokázal německé rozpínavosti srazit hřebínek...

Po podobně plodných poválečných časech však přece padla na Švýcarsko deka. V průběhu šedesátých až devadesátých let naprosto vyklidili fotbalové pole — na mistrovství světa čekali osmadvacet let až do šampionátu v USA (1994); na EURO se úplně poprvé kvalifikovali ještě o dva roky později.

V novodobé historii už si ale jistě každý z nás pamatuje Helvéty jako houževnatý tým, se kterým se musí na každém turnaji počítat. Od roku 2004 vynechali jen jediný velký turnaj — a bylo to právě mistrovství Evropy před čtyřmi lety. A zatímco mezi světovou elitou se Švýcarsku daří probojovat ze skupiny poměrně pravidelně, mezi evropskou smetánkou to žádná sláva není. Postup do osmifinále by tak byl historický úspěch; v konkurenci Albánie a Rumunska však docela povinnost.


autor: Víťa Horák

Cesta na šampionát


Švýcaři si štěstí na los pro EURO přinesli už z kvalifikace, která jim taktéž přidělila poměrně hratelné — a především nikterak vzdálené a nevyzpytatelné — soupeře. Až to vypadá, že jejich krajan a současná hlava fotbalového světa Gianni Infantino los takříkajíc "po ivánkovsku nacvičil". Vedle jasného favorita z Anglie dostali Slovinsko, Estonsko, Litvu a San Marino.

Přesto se Švýcarsku v první části kvalifikace moc nedařilo. Prohráli doma s Anglií i na Slovinsku. Na druhou postupovou příčku se však stihli vrátit díky dvěma snadným výhrám proti San Marinu a Litvě. I tak se multikulturní reprezentace musela v jednom kvalifikačním utkání vzepnout k obrovskému výkonu, aby se vyvarovala potížím.

Klíčový moment cesty na EURO přišel loni v září, kdy Švýcaři hostili na vlastní půdě Slovince. Touha po reparátu se ale nedařila podle představ — ba naopak, gól těsně před přestávkou a po ní dostal Švýcary do nezáviděníhodné pozice. Po skončení utkání však trenér Petković hovořil o "šíleném" utkání, média zase psala o "zázraku či zmrtvýchvstání". Pravda nebyla daleko; Josip Drmić a Valentin Stocker totiž třemi góly během čtvrt hodiny výsledek otočili.

Potom už si soupeř Shaqiri a spol. mohli dovolit prohrát v Anglii, zatímco říjnová hladká výhra nad San Marinem definitivně zajistila Švýcarsku postup do Francie. Závěrečný výlet do Estonska už mohli fotbalisté helvétského kříže v klidu spojit s návštěvou pozvolna zamrzajícího moře či koštováním tradičního likéru Vana Tallinn.

Trenér — Vladimir Petković


Rodilý Jugoslávec, dnes Bosňan se švýcarským pasem. Vladimir Petković sedne k reprezentaci helvétského kříže prakticky dokonale, a to nejen pro své balkánské kořeny. Protřelý trenér mluví anglicky, italsky, francouzsky i německy, takže může v klidu komunikovat se všemi svými svěřenci. Navíc ovládá i španělštinu a ruštinu, to snad kdyby náhodou...

Za svůj fotbalový život skutečně procestoval světa kraj. Jako hráč sloužil doma v Bosně a Hercegovině a na Slovinsku, než se přestěhoval do Švýcarska. V rozmanité zemi těch nejlepších hodinek nastupoval v šesti klubech a Bellinzonu dokonce vedl i coby hrající trenér. Jako kouč si na chvíli odskočil i do Turecka.

Známý je však především z nedávného angažmá v Laziu Řím, kde první sezónu vyhrál italský pohár. Druhý ročník už mu ale nevyšel podle představ — a navíc si krátce před Vánoci 2013 znesvářil prezidenta klubu tím, že přednostně přijal nabídku od švýcarské asociace na vedení reprezentačního týmu. Z Lazia byl vyhozen okamžitě, a tak si před začátkem mezinárodního angažmá užil půlroční dovolenou.

Petković u kormidla švýcarského nároďáku od léta 2014 rád kombinuje dva systémy — 4-3-1-2 a 4-2-3-1. Ale vzhledem k tomu, že přišel o svého nejlepšího útočník Drmiće, dá se očekávat, že pro EURO bude volit (alespoň v úvodu) systém s jedním útočníkem. Shaqiri se tak z role podhrotového hráče přesune na svůj oblíbený pravý kraj zálohy.

Tahoun týmu — Xherdan Shaqiri (Stoke City)



zdroj: thepanenkablog.wordpress.com

Najít opory v kádru švýcarského týmu není tak obtížné. Gólman Sommer nebo krajní obránci Lichtsteiner s Rodríguezem budou rozhodně platit za největší styčné body sestavy Vladimira Petkoviće. V ofenzivě už se ale klíčový muž hledá hůře. Po derniéře Alexandera Freie Švýcarům zoufale schází ryzí kanonýr — o to víc se zraky fanoušků upírají na "malého kulturistu" Xhedrana Shaqiriho.

U četné řádky hvězd platí, že ať už v klubu hrají jakkoli skvěle, v reprezentaci svou kvalitu ani formu nikdy dokonale nepředvedou. Částečně to platí i o nové drahé posile Arsenalu Granitu Xhakovi, jenž svůj obrovský potenciál dosud na mezinárodní scéně ještě pořádně nevyužil.

To Xhedran Shaqiri je zcela opačný případ. Je to sice kosovský Albánec, jenže nejlepší část kariéry zažil jednoznačně v dresu Basileje, a pak taky v tom reprezentačním. Tedy co se týče osobní stránky, samozřejmě. Ve dvaceti už v roli superhvězdy přestoupil do Bayernu Mnichov a tím začal jeho pozvolný pád na klubové scéně.

Teď Shaqiri zakotvil v Anglii, veskrze provinčním týmu Stoke City. Ani tam letos nebyl po celou sezónu v optimální pohodě, byť v několika zápasech prokázal velkou kvalitu. V sedmadvaceti zápasech se podílel na devíti brankách, což rozhodně není zlé skóre. Lepší průměr měl letos v dresu Potters pouze fantastický Marco Arnautović.

Ještě lépe se každopádně zemitý křídelník jeví v národním mužstvu. S helvétským křížem na hrudi dokonale prodá svou obrovskou rychlost, sílu i výbušnost, Shaqiri navíc oplývá skvělou technikou a výtečnou střelou. Už jen proto, že Švýcarsko nemá typického zakončovatele, bude rodák z albánského Gjilanu nejdůležitějším hráčem Petkovićova výběru.

Na prahu slávy — Breel Embolo (Basilej)



zdroj: irishtimes.com

Oblíbené zázračné dítě švýcarských fanoušků je i devatenáctiletý Nico Elvedi, stabilní člen základní sestavy Borussie Mönchengladbach, který v národním týmu debutoval teprve před týdnem, a přesto už dokázal vytlačit z nominace holohlavou legendu Švýcarska Phillipa Senderose. Ještě zářněji by se však již brzy mohla rozsvítit hvězda kamerunského rodáka Breela Embola.

Když debutoval v Basileji, bylo mu 17 let, měsíc a dva dny. Na první gól v dresu slavného švýcarského celku mu však stačily pouhopouhé čtyři minuty. Vyrostl ve stejné ulici jako Granit Xhaka i jeho bratr Taulant a jeho cesta by mohla směřovat podobným směrem jako toho slavnějšího ze zmíněného dua. Už nyní po Embolovi touží Tottenham, zatímco loni se dostal do hledáčku Manchesteru United či Wolfsburgu. Ten na něj dokonce v zimě nabídl 27 milionů euro. Výsledek? S díky zamítnuto.

Breel Embolo má totiž všechno, co by měl útočník světového formátu mít. Je nesmírně silný, umí podržet míč; zároveň ale tahle devíza neubírá na jeho rychlosti. To jej uschopňuje i při hře na protiútoky nebo do role žolíka, kterou patrně dostane přidělenou zde ve Francii. Obratnost a dobrá technika mu navíc umožňuje hrát i v záložní řadě.

Server FourFourTwo.com napsal, že slabinami mladičkého fotbalisty jsou nevyrovnanost výkonů a občasná náladovost v zápasech, kdy se mu nedaří. Tohle je však poměrně běžná záležitost pro teenagery, kteří ještě nevyrostli do kompletních fotbalistů. Embolo má k takovému progresu dokonale nakročeno. Vždyť mu ještě není ani dvacet a už v Basileji nasázel rovných 30 soutěžních gólů.

Embolo je navíc oblíbený i pro svou skromnou a pokornou povahu. Bývalý spoluhráč z Basileje Fabian Frei o něm dříve prohlásil: "Styl, jakým hraje v 17 letech, je senzační. Stejně jako hráče jej mám rád i jako osobnost. Zůstává nohama na zemi, a když mu dáte radu, s klidem ji přijme."

Pro borce, který teprve v únoru oslavil devatenácté narozeniny, běžná věc, chtělo by se říct. To však rozhodně neplatí o incidentu, jímž si na svou stranu získal sympatie fanoušků po celém Švýcarsku definitivně. Loni v listopadu jeho tým prohrával na hřišti Grasshoppers 2:3, když Basilej mohla zahrávat rohový kop. Embolo však přišel za rozhodčím a sdělil mu, že se má kopat od brány. "Tohle o Breelovi a jeho charakteru něco napovídá," sdělil klubový i reprezentační spoluhráč Michael Lang.

Předpokládaná sestava




Hned post brankáře má Švýcarsko obsazený asi úplně nejlépe; a bylo tomu tak i v minulých letech pod vedením Ottmara Hitzfelda. Bývalého reprezentačního kapitána Diega Benaglia suverénně nahradil gólman Borussie Mönchengladbach Yann Sommer, jenž v chytacích kvalitách svého předchůdce asi ještě převyšuje. Záda mu pak kryjí neméně skvělí Marwin Hitz a Roman Bürki. Ten se stal jedničkou dokonce v Dortmundu.

Druhým parádním postem výběru Vladimira Petkoviće je rozhodně pozice krajních obránců — speciálně tedy na pravé straně. Nový kapitán Stephan Lichtsteiner je jasnou stálicí, kterou však hodlá co nevidět nahradit pětadvacetiletý Michael Lang. V předčasné generálce proti Belgii dostal šanci právě on a jednoznačně ukázal, že taktické plány svého šéfa zvládá na jedničku.

Švýcarský tým si totiž velmi zakládá právě na ofenzivní hře zadáků u lajny. Osoby Lichtsteinera s Ricardem Rodríguezem k tomu perfektně nahrávají, tím spíš, kdy se Shaqiri z pravého křídla občas rád octne přímo v centru dění někde mezi kruhem a pokutovým územím (pokud tam v systému se dvěma hroty přímo nehraje). Lang v tomto ohledu oběma borcům zdatně sekunduje, byť se dají spatřovat mezery v jeho hře směrem dozadu.

Tam by se právě dal najít jeden z dvou červíků, kteří mohou fanoušky i trenéra Petkoviće hlodat. Johan Djourou ani Fabian Schär za sebou nemají právě dokonalou sezónu a především prvně jmenovaný stoper nepatří zrovna ke skalám s neochvějnou výkonností. Aspoň, že už nejede Philippe Senderos, jenž proti Belgii vyhořel a byl nahrazen mladičkým Nicem Elvedem.

Víc ale všechny trápí post hrotového útočníka. Alexander Frei si užívá fotbalového důchodu a jeho nástupce se ne a ne objevit. Josip Drmić k tomu měl nejblíž, ale už na jaře se vážně zranil a o Euro přišel. Variantou číslo jedna by mohl být Haris Seferović, který se ale nechal v nedávném přáteláku vyloučit za urážku rozhodčího a od Petkoviće si vysloužil ostrá slova. Bosenský kouč tak může vsadit i na Erena Derdiyoka nebo opěvovaného mladíka Embola.

Poměrně kvalitní je naopak záložní řada, na které by měla hra Švýcarska pevně stát. Překvapivé opomenutí Gökhana Inlera paradoxně střed pole herně příliš neoslabilo. Xhaka, Behrami a Džemaili, to je vskutku více než kvalitní patrička, která je navíc i dobře vyvážená. Džemaili nejspíš bude v tomto systému dostávat nejofenzivnější roli a bude se zapojovat i do presinku středních obránců soupeře. Záda jim bude krýt hlavně Gelson Fernandes.

Kraje hřiště pak kromě stálice Xhedrana Shaqiriho s velkou pravděpodobností zaujme taky ofenzivní univerzál Admir Mehmedi, jenž může v případě nouze zaskočit i na hrotu nebo pod útočníkem. Na šanci mimo jiné čekají rovněž mladíci Denis Zakaria a Shani Tarashaj.

Tip redakce na umístění: osmifinále


Program zápasů - skupina A

11.06.2016
15:00
Albánie
0:1
Švýcarsko
Lens
15.06.2016
18:00
Rumunsko
1:1
Švýcarsko
Paříž
19.06.2016
21:00
Švýcarsko
0:0
Francie
Lille

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Roman Bürki
14.11.1990
Borussia Dortmund
Marwin Hitz
18.09.1987
FC Augsburg
Yann Sommer
17.12.1988
Mönchengladbach
Obránci
Datum nar.
Klub
Johan Djourou
18.01.1987
Hamburger SV
Nico Elvedi
30.09.1996
Mönchengladbach
Michael Lang
08.02.1991
FC Basilej
Stephan Lichtsteiner
16.01.1984
Juventus FC
François Moubandje
21.06.1990
Toulouse FC
Ricardo Rodríguez
25.08.1992
VfL Wolfsburg
Fabian Schär
20.12.1991
TSG Hoffenheim
Steve von Bergen
10.06.1983
BSC Young Boys
Záložníci
Datum nar.
Klub
Valon Behrami
19.04.1985
Watford FC
Blerim Džemaili
12.04.1986
Janov CFC
Gelson Fernandes
02.09.1986
Stade Rennes
Fabian Frei
08.01.1989
1. FSV Mainz 05
Xherdan Shaqiri
10.10.1991
Stoke City
Granit Xhaka
27.09.1992
Mönchengladbach
Denis Zakaria
20.11.1996
BSC Young Boys
Útočníci
Datum nar.
Klub
Eren Derdiyok
12.06.1988
Kasimpaşa SK
Breel Embolo
14.02.1997
FC Basilej
Admir Mehmedi
16.03.1991
Bayer Leverkusen
Haris Seferović
22.02.1992
Eintracht Frankfurt
Shani Tarashaj
07.02.1995
Grasshopper Curych

Autor: Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (333)

Přidat komentář
fantomas

Tohle je fakt divná anomálie, že sou Švýcaři (a i ty samý generace) úspěšnější na MS než na Euru - zřejmě ukázka kvalitativního rozdílu mezi Evropou a zbytem světa. Ještě divnější je ale v tomhle směru Polsko, který dva bronzy z MS a pravidelný účasti srovnává s pouhýma dvěma na Euru, kdy se ještě navíc jednou nemuseli kvalifikovat a v obou případech končili ve skupině.

Reagovat
fantomas

* teď teda už se třema účastma na Euru u Poláků

Reagovat
13

Já je měl vždy spojené s dobrou taktikou, jenže takticky vyspělý je na EURU každým tým. Na MS někoho taktikou a sehraností mohli vyzrát, na EURU už tohle asi nebude hrát takovou roli.

Reagovat
fantomas

No, to dejme tomu sedí na závěrečný turnaje (i když jen křečovitě), ale jak potom vysvětlíš polský i švýcarský tápání v kvalifikacích? Na MS postupuje míň evropských týmů.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemeli on nahodou svycari pomerne "snadny" kvalifikacni skupiny na MS?

Reagovat
raduinho

Švýcaři mají poměrně snadný kvalifikační skupiny dlouhodobě.

Reagovat
niflheim

Reagovat
db18

ME bylo dlouho považované za nejtěžší fotbalový turnaj reprezentací... akorát teď už se Platinimu povedlo ho rozjebat...

Reagovat
fantomas

No, a dá se to vztáhnout i na kvalifikaci? To mi nějak hapruje.

Reagovat
db18

Myslel jsem, že se na euro taky kvalifikovalo méně týmů... ale to jsem fakt jen myslel - a koukám, že to Tharga teďka potvrdil (ale čekal jsem teda víc týmů, než skutečně bylo...)

Reagovat
smazaný uživatel

Euro se začalo hrát jako poslední kontinentální mistrovství v roce 1960, kdy tam startovaly 4 týmy. To se změnilo v roce 80, kdy se počet zvedl na 8, až v Anglii 1996 jich bylo 16.

Dle wiki bylo při formátu MS s 16 týmy 9 míst pro Evropu, 78 dokonce 10, při formátu s 24 týmy z let 1982-94 měla Evropa dokonce 14 míst, v USA 1994 13.

takže nic podivného

Reagovat
fantomas

Furt je celkem zvláštní...

1) že Švýcaři v nedávný době postupovali ze skupin MS a nepostupovali ze skupin Eura

2) Poláci jeli na MS 2002 a 2006, ale nejeli na Eura okolo (když už ten počet kvalifikantů byl obdobnej)

Reagovat
smazaný uživatel

Navic to meli vzdy pomerne slusne rozjety. 2006 sli ve skupine pres jeste matnou Francii z prvniho a vypadli na penalty s Ukrajinou. 10 porazili na uvod Spanelsko. A v Brazili az po boji vypadli s Argentinou v prodlouzeni

Reagovat
smazaný uživatel

tak my třeba byli v Anglii druzí, v Portugalsku 3, v Polsku v ČF a na MS jsme byli jen v roce 2006.

Jsou to docela silné týmy, které v Evropě patří do druhé desítky stejně jako třeba my.

V kvaldě to někdy vyjde, když si to sedne, tak můžou dojít daleko ale stabilní výkony od nich ve všech kvalifikacích a turnajích čekat nemůžeš. Shodou okolností oba na domácím Euru srazilo to, že prohráli vyrovnané zápasy s ČR.

Reagovat
smazaný uživatel

takže v podstatě opak nás

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Je to divne hlavne u tech Polaku, precejenom z evropy je tezsi se dostat na ms nez me. Ale za sebe musim rict, ze bych to mel radsi jako Polaci a postupoval na MS

Reagovat
smazaný uživatel

A nemohlo to bejt teoreticky tím, že na MS zazářili, jejich hráči se rozprodali do lepších klubů, kde ale přestali hrát a s tím se svezla i kvalifikace na ME? Nechtěj se mi vyhledávat sestavy a přestupy ale jiný důvod už mě nenapadá. Pokud tedy nebereme v úvahu magii a boží moc

Reagovat
Kang & Kodos

Švýcarsko hned po Albánii. Náhoda?

Reagovat
Error

Pořadí jde podle velmi složitého klíče, ale náhoda to není. Šokující.

Reagovat
Marv

Podle počtu Albánců v týmu, Švýcaři jich přeci jen mají o trošičku méně

Reagovat
smazaný uživatel

tomuto multi-kulti hnusu nedokážem fandiť...

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za info, a teď si zase zalez do své bublinky plné nenávisti.

Reagovat
smazaný uživatel

o akej nenávisti tu píšeš, za prvé nie som Švajčiar a za druhé som za to aby si krajiny zachovali svoju identitu...

Reagovat
Kang & Kodos

V zemi, kde máš čtyři úřední jazyky, je těžký mluvit o nějaký národní identitě.

Reagovat
MySch017

Reagovat
smazaný uživatel

Ak nemáš v krajine národnú identitu, tak musíš mať aspoň náboženskú a myslím si, že to Švajčiarsko dlhodobo podceňuje.

Reagovat
Kang & Kodos

Já myslim, že křesťanů tam je pořád výrazná většina (nechci tahat čísla z wikipedie, a jsem teď línej to hledat jinde). Že je ve fotbalovym nároďaku tolik jugošů a pár Turků a Afričanů (a to chybí třeba ještě Inler), ještě automaticky neznamená, že to tam je samej muslim/černoch/whatever. To je jako, kdybych podle švýcarský hokejový repre usoudil, že to je čistě bílá země.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, kresťanov je tam stále vela, tak kašlime na to. Ale za 50 rokov ich môže byť 50/50 a to neplatí len o švajčiaroch, ale všeobecne. Začnú si vo velkom presadzovať "svoje" zákony z krajín s ktorých utiekli a potom sa deti pôvodných švajčiarov môžu aj na hlavu postaviť... (naši predkovia bojovali proti osmanom, aby sme sa mi nenarodili do otroctva)

Reagovat
Pigeon

Dokážu si představit, že podobně smýšleli odpůrci zrovnoprávnění černochů v USA. Byť se nebáli náboženských rozdílů, ale např. biologických.

Reagovat
smazaný uživatel

neviem presne na čo narážaš, ale osmani ludí vraždili, znásilňovali a ostatných brali do otroctva, tak sa nečuduj, že v pamäti ludí to zostalo...

Reagovat
Puskas

Jak vidno, tak ne.

Reagovat
smazaný uživatel

mládež ani nevie, že tu nejaký osmani drancovali. bohužial

Reagovat
veikko

K nám se jim nepodřilo dostat.

Reagovat
Mastný Chobot

nemáte začo

Reagovat
veikko

Ale Vídeň bránili i Češi, to si zas nemysli.

Reagovat
Pigeon

Já se rozhodl na toto téma nedělat názory, protože vše, co se k lidem dostane je zkreslené, to zaprvé, zadruhé si nemyslím, že by to byl aktuální problém číslo jedna, a za třetí je to strašně komplexní a složité téma, s kterým si neví rady ani ti, kdo se tím zabývají dennodenně, takže bych to stejně nevyřešil a hlavu si tím zasírat nechci narážel jsem spíš na to, že přemýšlíš, jaký by to mohlo mít dopad na společnost v horizontu 50 let, což mi připadá fakt jen jako filozofování, které je zbytečné

Reagovat
smazaný uživatel

U nás na Slovensku (nie všade) sa deje niečo, čo je podobné a možno sa to sem aj hodí spomenúť. Vo veľa obciach mladí odchádzajú do miest, prípadne do cudziny, ich babky zomrú a ich deti nemajú záujem žiť v týchto obciach. Domy sa za lacno predajú, niekedy cez 3 stranu neprispôsobivým osadníkom a následne susedné stratia hodnotu, alebo sa tam nedá bývať. To vedie krok za krokom k opúšťaniu určitého priestoru ďalším a ďalším a zrazu zistíš, že máš na výber buď skúpiš 100 ďalších domov, alebo odídeš preč aj ty...

Reagovat
Pigeon

Tomu rozumím, to je hold trend dnešní modernizace to rozbití rodiny, a mladí jdou dělat kariéry do měst nebo ciziny. Ale koho myslíš přesně těmi nepřizpůsobivými občany?

Reagovat
smazaný uživatel

tak sa na slovensku musíš vyjadrovať na adresu rómov, ktorý sa odmietajú chovať civilizovane a sem patria aj skrachovanci z majoritného obyvaťelsva (opilci, smažky)

Reagovat
smazaný uživatel

osobne poznám človeka, čo kúpil tri domy na každú stranu v ulici od seba...

Reagovat
Pigeon

no jasně, já si to tak zhruba domyslel, ale nebyl jsem si jistý, protože mi nejspíš utekla ta spojitost s lidmi z jiných náboženství (předpokládám muslimy)

Reagovat
smazaný uživatel

tak nejaký ten muslim nikomu nevadí, ale donesie si celú rodinu a oni sú rýchle rozrastajúca sa komunita, ktorá keď si začne aplikovať svoje pravidlá na úrovni stredoveku nemáš šancu na mierové riešenie, iba ustúpiť... (takto to vidím ja)

Reagovat
Pigeon

ono je taky potřeba s těma lidmi aktivně pracovat z pohledu majority. U rómů na to každý sral, a proto to vypadá, jak to vypadá

Reagovat
fenixLFC

lenze to nie je ovplyvnene tym, ze by nas romovia alebo ini vytlacali, co sa snazis naznacit. slovensko stoji vseobecne za hovno a ti, ktori chcu zit nejak normalne radsej tu krajinu opustia. stahovanie romov do týchto oblasti je teda následok, nie pricina

Reagovat
smazaný uživatel

mňa naopak mrzí, že im dobrovolne prepúšťame ten priestor

Reagovat
fenixLFC

takze radsej budes zit na hovno, len preto ,,aby si si uchranil kulturu'' nez sa snazit niekam posunut?

Reagovat
smazaný uživatel

nechám rodnú hrudu cigáňom a pôjdem umývať riady do Anglicka ako ty

Reagovat
fenixLFC

1,nie som v anglicku

2, radsej umyvat riady v anglicku a jakz takz sa zabezpecit nez hnit na slovensku a prezivat zo dna na den

Reagovat
DelPiero137

klasika zvolit si jednoduchsiu cestu.

Reagovat
Malresi

Keď si šikovný, máš chuť pracovať na sebe a nebojíš sa chopiť príležitosti, tak sa dá krásne uživiť aj na Slovensku. Chce to však hľadať spôsob a nie dôvod, prečo to nejde.

Reagovat
fenixLFC

to je pravda. ale aj ty musis uznat, ze v zahranici to je podstatne jednoduchsie ako u nas, aj ked za menej kvalifikovanu robotu zarobis viac. vacsina vzdelaných ludi slovensko opusta, to je proste fakt, lebo vidia, ze to tu nema zmysel. ale niektori si budu mysliet ze za ich posrane zivoty mozu cigani alebo najnovsie utecenci

Reagovat
Malresi

Jasné, pretože je jednoduchšie sa vyhovárať ako sa pozrieť do zrkadla, priznať si, že si zlyhal a hľadať lepší spôsob, akým sa dá ísť v živote. V zahraničí to môže byť ľahšie, veď tu na Slovensku sme pre všetkých len lacnou pracovnou silou, ale aj napriek tomu to tu milujem a nechcem Slovensko opustiť. Rád cestujem, ale domov je domov.. V zahraničí trvá veľmi veľmi dlho kým si na všetko zvykneš a usadíš sa.

Reagovat
Azazelo RD

Křižácké výpravy naproti tomu probíhali v přátelském duchu.

Reagovat
Puskas

Nebýt jich, tak tu nic neřešíme a 5x denně se všichni klaníme směrem k Mekce.

Reagovat
Azazelo RD

To je velmi nepravděpodobný scénář.

Reagovat
fenixLFC

absolutne nie...keby argeumtnujes dobytim viedne, prehrou u tours napríklad alebo hocicim tak jakz takz, ale kriziacke vypravy s sirenim islamu do eruopy az tolko spolocne nemali. a najma-keby to tak bolo, tak ako to ze sa k mekke nemodlime, kedze kriziacke vypravy skoncili fiaskom?

Reagovat
Puskas

Zastavily tu vlnu, která se tu chystala.

Reagovat
fenixLFC

okej seriozne- cim ju zastavili?

Reagovat
Puskas

To myslíš vážně tu otázku?

Reagovat
fenixLFC

yup chystala sa tu vlna, ktoru zastavili tym, ze s nou prehrali....

Reagovat
Puskas

Jistě, nezapomeň, že křižáci figurovali na Východě 200 let, že tím zdrželi případné vpády na kontinent. To není jen o vyhrané válce, ale o celkovém upření pozornosti na nepřítele ve svém lůně, které museli musulmani chtě nechtě učinit. A není to jen o Východě. Ale dokud budeš jen ironizovat, debata nemá smysl a další odpovědi se ode mne nedočkáš. Četl jsem to té problematice dost, abych toto mohl tvrdit.

Reagovat
veikko

EUROfotbal, už zacházíš do Asie.

Reagovat
Puskas

Reagovat
božský John

Nezlob se na me, ale to jsou jen co by a kdyby. S tim preci nemuzes pracovat

Reagovat
Puskas

Tak jinak - myslíš, že bez křížových výprav by zůstali mohamedáni tam, kde byli, a nešli by do Evropy?

Reagovat
božský John

Nevim. Myslis, ze kdyby vyhral hitler u stalingrafu, tak by ovlad Rusko? Stejnej princip

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby tu pred sto lety spadl velky meteorit, tak tu treba nejsme... Jako co to je za argument, jak neco takoveho muzes tvrdit, kdyz nemas a ani nemuzes mit zadny dukaz

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
božský John

Kdyz se tady lidi hrabali klackem v prdeli, tak osmani meli plne profesionalni armadu, ktera byla v mnohym podobna ty dnesni. Lidi si brali do otroctvi, to ale neni argument, kdyz to tady delali i krestani. Nabozenska svoboda tam byla daleko vyssi, jak tady.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Tak vysoká, že Mohamed nařizoval (a sám v tom šel příkladem) mordovat jinověrce.

Reagovat
božský John

Proto tam utikali sefardsky zidi a spolecne s krestanma tvorili obchodni pater osmansky rise

Reagovat
Puskas

Taky na to pak za Al-Hakima doplatili ve velkém.

Reagovat
smazaný uživatel

niektorý sa tu snažia navodiť atmosféru, že moslimovia sú super tolerantný, ale dejiny a aj súčastný stav sveta tvrdia opak

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

samozrejme v takom stredoveku neboli tolerantný ani kresťania

Reagovat
božský John

Nejsou horsi nez ostatni. Nekastuj lidi podle viry, ale podle toho jaky jsou

Reagovat
partaS

myslíš, že muslimové nekastují podle víry?

Reagovat
božský John

Nektery urcite jo. Mne je ukradeny, v co druhej veri. Jestli je dobrej, tak v pohode. Jestli je curak, tak se holt chovam jinak no. A jestli nekdo kastuje lidi podle viry, tak je picus, krestan nekrestan, muslim nemuslim

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
valloire

Co když věří v nacionální socialismus?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Atlético de Madrid

Reagovat
DelPiero137

To je samozrejme pravda. Ak kazdy veri v isla a riadi sa nim, tak si pred nim dam pozor predsa nie?

Ked vidis nacka ktory nic nerobi, beries ho rovnako ako ostatnych?

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
valloire

Reagovat
Tomasso24

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

A ako si budu tie zakony presadzovat ked to bude vlastne generacia vychovana Svajciarskom a o nejakych svojich zakonoch nebudu mat paru.

Reagovat
smazaný uživatel

to ukáže až prax, možno to bude v pohode a príde svetoví mier

Reagovat
smazaný uživatel

jaká náboženská identita, když se ti tam historicky mlátěj katolická církev s protestantskou.? (viz Ženeva žejo)

Reagovat
smazaný uživatel

ale,sú to kresťania a rozdieli nie sú tak priepastné...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

čo ti je smiešne, kresťanstvo ma veľa odnoží a ano bojovali medzi sebou, ale stále sú to kresťania (akurát sa o tebe dozvedám, že tomu prd rozumieš)

Reagovat
smazaný uživatel

To, že jsou křesťané max znamená, že mají podobné základy víry a jednoho Boha.

Však se podívej jak je řešená vláda ve Švýcarsku.

Najdi si něco o jejich magické formuly, na které se dohodli aby se tam nepomlátili...

Ta společnost je neuvěřitelně fragmentovaná ( nejvíc v Evropě snad i ) a ty řikáš něco o jednotné identitě...

Reagovat
Puskas

Ty základy víry teda moc podobné nejsou.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím tim základní dogmata a písmo.

Reagovat
Puskas

A ta jsou právě odlišná.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm? Přijímání se ustanovuje už během období dogmatiky? (Vážně se ptám, nevím)

Reagovat
Puskas

Dogmata vyhlašuje jen katolická církev, různé denominace je více než často odmítají. Dogmat jako takových je kupodivu málo. Pak je závazné učení Církve, které taky může být v řadě bodů odlišné od jiných učení. Co se přijímání týče, tam ten rozdíl je zásadní - víra v to, co, resp. Koho přijímající přijímá. Zda jde o oplatek, Tělo Kristovo atd.

Reagovat
smazaný uživatel

No to vím, ,mne jde ale o to, jestli to přijímání bylo koncipováno jako dogma hned ze začátku, někdy v tom 4.stol. , nebo se připojilo až pozdějš.

Reagovat
Puskas

Křesťané to vnímali v duchu učení kat. církve odjakživa a k případným protinázorům se vyjadřovali církevní otcové. Vím, že Tridentský koncil má o Eucharistii závazné učení, které ale jen potvrdilo vše dřívější.

Reagovat
smazaný uživatel

tým pádom to majú do budúcna neudržatelné, keď do hry príde moslimská komunita budú sa musieť spojiť...

Reagovat
frankiefcb

dokonce si myslím, že Belgie je v tomhel ještě horší s tou národní identitou.

Reagovat
smazaný uživatel

tam je to spíš dané projevujícím se nacionalismem, která je daná minulostí (která nebyla tak klidná )a taky tím, že se nedokážou moc dohodnout narozdíl od Švýcarů...alespoň mi to tak přijde

Reagovat
frankiefcb

to chápu, když se odmítají učit jazyk těch druhách, což si myslím u Švýcarů nehrozí. Ti se učí Francouzsky i Německy.

Reagovat
Mastný Chobot

what if I told you... že aj islam bol ovplyvnený kresťanstvom, resp. kresťanstvo aj islam judaizmom a že podobne ako všetky monoteistické náboženstvá má podobné teoretické východiská a princípy, ktoré sú akurát tak časom inak interpretované a vnímané?

Reagovat
Uwe háže buly

Jj něco jak šíté a sunité

Reagovat
smazaný uživatel

vnútorný boj o moc

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Chytráci jako ty, kteří chtějí radit západní vyspělé zemi, mě vždycky dostanou. Panebože Slováku, uvědomuješ si v jaké jste prdeli oproti Švýcarsku ?

Reagovat
fenixLFC

nech radia, ale len ked o tom neico tusia

Reagovat
smazaný uživatel

Ja im radiť nechcem. Aj nemci, švedi a iný sú vyspelý a vidíš čo stvárajú, idú proti vlastnému občanovi.

Reagovat
JozkokozleJ

A co ak niekto chce polozit zaklad statu na obcianskej slobodnej spolocnosti? Ak je ta vyspela a schopna tolerancie, je to omnoho väcsia zaruka kludu, mieru a pokroku, nez neustale vymedzovanie sa voci niekomu a hladanie nepriatela. Pozri na "bratov" Rusov a Ukrajincov ako ich posunuli vpred spolocne hodnoty

Reagovat
smazaný uživatel

mohlo by to fungovať, za predpokladu, že tam nebude moslimská väčšina, ktorá to hneď zarazí a zavedie svoje právo

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
DelPiero137

Ak je schopna tolerancie. Uz to konecne pochopte ze ti ludia nie su ani nahodou tolerantny. A nie je jeden, nie skupinka ale vsetci. Vdaka ich fanatickej viere ktora kaza pre intoleranciu.

Kazdy sa tu ohana multikultom. Ak stratime slobodu ktoru teraz mame, koli ktorej "bojujeme" potom sa budeme cudovat preco musime robit veci ktore su nam proti srsti a ktore nam ostatny vnucuju. A opat sa vrati k vzdoru a vyclenenovania si vlastnej identity.

Reagovat
JozkokozleJ

Tu vidiet, ze pises na zaklade vlastnych skusenosti

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodně to ale neni sympatický, když výše předpokládáná sestava Švýcarska je až na Granita původem dosti pestrým (Behrami,Mehmedi/Makedonie; Shaqiri/Srbsko; Embolo/Kamerun; ..). Beztak největší paradox pro mě je brácha Granita, který hraje za Albánii.

Reagovat
Pigeon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
adalbertus

Reagovat
REPLIKATOR

Slováci Guedé a Depetris

Reagovat
smazaný uživatel

ano aj títo , ale ako vidno moc toho nenahrali...

Reagovat
fenixLFC

ti teda za tu repre toho odohrali

Reagovat
smazaný uživatel

a anglii jo?

Reagovat
smazaný uživatel

nikto nieje dokonalý

Reagovat
Marv

Reagovat
kattos

Jsem překvapen, že jednička nebude Burki...

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych byl zase překvapený, pokud by to byl někdo jiný než Sommer

Reagovat
smazaný uživatel

a já jsem překvapený, že Hitz je až trojka

Reagovat
JozkokozleJ

Sezonu Sommer prilis dobru nemal. Viem, ze vo futbale to taky vyznam nemal, ale trebars v percentualnej uspesnosti zasahov patril k najhorsim v BL (mimochodom spolu s Benagliom). Pravda je, ze dost zavahani predviedol i Bürki, na ktoreho mam kvoli Freiburgu slabost.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, pustil dost gólů, ale za to může i začátek sezóny, kterou měl Gladbach celkově špatnou. Samozřejmě se to nedá srovnávat s loňskou sezónou, ta se mu dost povedla. Pro Sommera momentálně hraje zkušenost, jak se píše níže.

Reagovat
andrew96

Všichni jsou vyrovnaní, ale Sommer a Hitz měli lepší sezonu. A Sommer je i zkušenější.

Reagovat
smazaný uživatel

kde je Alexander Frei? proč ho nenominavali, bez něho nemají šanci!

Reagovat
smazaný uživatel

skoncil s karierou..

Reagovat
Azazelo RD

Tak to jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Svycarsko jsem tak nejak rad sledoval na velkych akcich,vzdy melo zajimave hrace...Zuberbühler,Henchoz,brachove Yakinove,Frei,Chapuisat,Barnetta,Wicky,Vonlanthen,Vogel atd atd :))

Reagovat
smazaný uživatel

Shaquiri dá pět góĺů Albánii a po Euru přestoupí do Bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

kde je ta krasna stara sestava....ted to je jen balkansko-africky plevel stejne jak ten jejich slavny tenis...

Reagovat
fantomas

Myslíš tým z roku 1994 s Italem Sforzou, Argentincem Subiatem a Španělem Ruedou? Nebo ten z MS 2006 s Yakinem, Cabanasem, Džemailim a Behramim?

Reagovat
Liquid

2-4 jména jsou budiž ještě tolerovatelný, ale mít tam 10 naplavenin z 11 hráčů a na lavičce další, to už je jako bys do závodu chrtů poslal další plemena a občas nějakýho tygříka a bylo to schváleno

Reagovat
fantomas

Naplavenin, aha... a to se vám s tim ještě Usty tak hezky sere: "Vězte však, že třetí narozeniny oslavili mimo Švýcarsko pouze dva ze zmíněných členů optimální jedenáctky — a v pěti letech už všichni do jednoho kopali do meruny za mančaft v některém z místních kantonů."

Reagovat
smazaný uživatel

Však to je jenom záminka českých nesnášenlivců. Ve skutečnosti jim vadí, že mají jinou národnost, rasu, náboženství. Typičtí xenofobové.

Reagovat
Puskas

Ty bys fandil české repre, kdyby tam bylo, dejme tomu, 50 % hráčů s nečeskými kořeny?

Reagovat
vacin

Tak pokud by to byli hráči, kteří nejpozději od pěti let vyrůstají v dané zemi, tak ne. Pokud by to bylo jak házenkáři Kataru na posledním mistrovství světa, tak jo

Reagovat
vacin

Teda obráceně

Reagovat
Puskas

Tak se rozhodni:).

Reagovat
vacin

fandit naroďáku, kde by polovina hráčů uměla říct česky ahoj, do prdele a k...a by byl asi problém no

Reagovat
vacin

Je pravda, že v tom případě by mi asi musela vadit i repre složená z Limberských

Reagovat
Puskas

To umí každý, plus jiná slůvka, pak se ale před komisí, že neví, co to znamená

Reagovat
fantomas

A proč jako ne? 12 Gebre Selassiů v český nominaci tě straší? Však ten kluk má českej slang v malíku líp než já...

Reagovat
fantomas

Polanski má polský jméno, polský předky, v Polsku se i narodil a přitom polsky v podstatě ani nekdákne a na mládežnický úrovni reprezentoval jinou zemi. Dle tvý logiky je tenhle případ vlastně přijatelnější, protože jde o "etnickýho Poláka"... což fakt nedává ani ten nejmenší smysl.

Reagovat
salami

Reagovat
Puskas

Gebre má matku Češku, já hovořím o hráčích přibyvších sem ze všech možných stran, kteří dostanou jako dospělí české občanství. Hráče, co měli jednoho rodiče cizince, jsme tu už měli (Srníček, Jankul, Lokvenc...), ti nikomu nevadili. Gebre některým vadí, bo je černý.

Reagovat
fantomas

No tak ale to přece hovoříš o případu, kterej se netýká Švýcarska a o kterym tu nikdo nediskutuje. Že je např. ta katarská praxe naturalizování odporná, to nepopřu ani já, všude možně obhájce asijský kopaný. Ale švýcarská realita je prostě uplně jiná. Ti hráči v zemi prošli všema úrovněma vzdělání, všema úrovněma fotbalových reprezentací, prostě to sou Švýcaři skrz naskrz, maximálně s předkama/rodičem(a) z jiný země.

Reagovat
Puskas

Počkej, já reagoval na Železníka a jeho nařčení Čechů z xenofobie. Ptal jsem s jeho, zda by fandil naší repre, kde by byla půlka hráčů nečeského původu, nepsal jsem vůbec o Švýcarsku.

Reagovat
DelPiero137

Tito Svajciarsky hraci citia narodnu hrdost? Ma to zaujima ci su napriklad ako u nas, u vas hrdy nato ze su Svajciari, biju sa za svajciarsko, uznavaju narodne hodnoty Svajciarska.

Reagovat
fantomas

No tak asi to nebudou největší nacionalisti ze všech (na čemž neni nic špatnýho), ale přirozeně bych to očekával. Nejpozdějc od pěti žili jako regulérní Švýcaři, to dělá hodně.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že ani Gebre nikomu nevadí. nějaký hejty tu byli, ale pak každej viděl, že má projev lepší než drtivá většina hospodských fans a tak zavřeli hubu

Reagovat
smazaný uživatel

V první řadě bych musel fandit české reprezentaci. A pokud bych jí fandil, tak samozřejmě, že ano. Pokud je člověk občanem státu a chce za něj hrát fotbal, tak je mi úplně jedno jakou má barvu, náboženství nebo zvyky. Rasa může vadit opravdu jen čistému nenávistnému vypatlalovi, jelikož se tak každý rodí. A náboženství je každého čistě soukromá věc, která navíc nemá vůbec nic společného s fotbalem. A přijde mi fantastické, že to někomu vůbec může vadit. Na národnostních státech nelpím, všichni jsme lidé a je úplně jedno, kdo jak vypadá, co vyznává, kde se narodil a kde chce žít.

Reagovat
Puskas

A já na národnostních státech lpím, a proto můžu být pro někoho xenofob.

Reagovat
valloire

Reagovat
veikko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
partaS

Reagovat
cubinho

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
naheCZ

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
valloire

Na národnostních státech nelpím.... To je cesta do pekla a jednou to poznáte. Neskutečný.

Reagovat
Puskas

Reagovat
veikko

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
cubinho

Reagovat
vladis271

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
naheCZ

Reagovat
bobis21

chudáci švýcaři a belgičani, musí se kvůli tobě rozpadnout, aby vytvořili národní státy to je fakt hovadina

Reagovat
smazaný uživatel

Belgie fakticky rozpadla je, ten stat je navic v podstate umely konstrukt z prvni poloviny 19. stoleti. Svycarsko neni unitarni stat, ale federace (a drive konfederace), kde hlavni roli hrajou kantony, ta zeme je celkem unikatni i svym systemem vlady.

Reagovat
valloire

absolvent Karlovy univerzity obor sociální vědy?

Reagovat
bobis21

to musíš absolvovat karlovku, abys věděl že v belgii žijí různé národy? Vždyť to se 1. učí na základce a 2. vi snad každý, kdo má aspoň trochu ponětí o světě ... co vůbec dělá takový absolvent oboru sociální vědy? Existuje vubec takový obor? Ptám se tebe, protože o tom evidentne vis hodně

Reagovat
valloire

Co vůbec dělá takový absolvent oboru soc. vědy. No co asi...je v neziskovce a přemejšlí, jak sem dostat co nejvíc migrantů. Nejde o Belgii, ale o stát. Zrušme státy, udělejme evropský jednotný lid, kdo chce odkudkoliv, může přijít a začne mejdan. Budou to řídit klucí z Evropský komise a nastane ráj,kde budou lidé všech ras a vyznání : bílí, černí, žlutí...muslimové, křesťané...a nakonec se to všechno promíchá a vznikne nový Evropan. Už nebude Čech, Slovák, Maďar, Francouz, Valon, Vlám, Ital, Španěl, Bask...jenom Evropan. No a budou to řídit klucí z Evropský komise. Co na tom, že v každým městě bude 10 mešit a vývoj se vrátí 300 let zpátky. Hlavní je, že to budou řídit klucí z Evropský komise. A přesně do těchhle světlejch zítřků vedou tvý a toho vejš naivní názory. Mně je to celkem fuk, ale ty si vysvětli svejm dětem a vnukům.

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
smazaný uživatel

pokud by měli vztah k Česku, vyrostli tady.. Tak ANO!!!

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
fenixLFC

takze tak ako svajciari

Reagovat
smazaný uživatel

však já nikde nepíšu, že jsem proti..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

To je těžká otázka pro někoho, kdo v tom nežije. V těch menších městech u nich jim to taky vadí.. Ve větších to je zas jinak.

Reagovat
Largo

Reagovat
dextroza_m

Balkánistán

Reagovat
dextroza_m

Jsem zvědav, kdo u nás bude tahoun týmu a kdo na prahu slávy... Čech - Krejčí?

Reagovat
smazaný uživatel

Plašil - Limberský

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
Uwe háže buly

Kdyby to psala ČTK nebo Blesk, tak je na prahu slávy talentovaný obránce Marek Suchý.

Reagovat
andrew96

Čech-Darida.

Reagovat
dextroza_m

Jsem zvědav, kdo u nás bude tahoun týmu a kdo na prahu slávy... Čech - Krejčí?

Reagovat
dextroza_m

sry z a spam, sekl se net a pak je to tady najednou 3x..

Reagovat
smazaný uživatel

Rosický, Darida..

Reagovat
dextroza_m

Nemůže být tahou někdo, kdo odehraje za sezonu 13 minut vole

Reagovat
smazaný uživatel

Může.

Reagovat
Puskas

Práh slávy můžeš překračovat oběma směry...

Reagovat
raduinho

Měl tam být Černý...

Reagovat
smazaný uživatel

Skalak

Reagovat
vladis271

OT: úžasný článok, na zamyslenie. Trochu možno idealistický, možno nie je svet na takéto zmýšľanie pripravený, ale tak nejak to je. Len to neodporúčam čítať svobodnym, okamurovcom, kotlebovcom a ostatnej hávedi. Len pre slniečka.

http://www.theguardian.com/commentisfree/belief/2016/jun/02/national-borders-exist-to-pen-poor-people-into-reservations-of-poverty?CMP=fb_gu

Reagovat
smazaný uživatel

Připravený? Svět na takovéhle smýšlení není především stavěný.

Reagovat
vladis271

nemyslím si. Buď sa to naučíme, koexistovať alebo veľmi rýchlo vyhynieme. Dnešný svet nemôže fungovať na stredovekých princípoch. Alebo na princípoch uzatvorených hraníc. Netvrdím, že to je len na nás, aj tí čo prichádzajú sa musia určitým spôsobom asimilovať. Ale izolacionizmus je cesta do zatratenia.

Reagovat
smazaný uživatel

O čem mluvím já, jsou fyzické limity planety. Počet lidí, které je Země, případně kontinent, schopna/schopen uživit. To bohužel sbližováním se s kýmkoliv neochčiješ.

A neregulovaná migrace, o které mluví článek, je cesta do zatratenia po namydlené skluzavce.

Reagovat
Liquid

opravdu hnus co reprezentuje hrdý Helvétský kříž fandit tomu opravdu nelze

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Largo

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Marv

Hlavně tihle německý nebo švýcarský albánci/turci/balkánci musej všude až agresivním způsobem dávat najevo svůj původ nebo původ právě hvězd těhle reprezentací a když maj jim podobní nakonec na výběr koho reprezentovat, zvolí s vidinou úspěchu tyhle státy

Reagovat
technecium

Pro mě černý kůň turnaje

Reagovat
Liquid

tak úplně černý je tam snad jen Djourou a Embolo

Reagovat
smazaný uživatel

Černý kůň turnaje je Benzema.

Reagovat
Largo

To je Černý Petr, to je něco jinýho...

Reagovat
Recoba Inter

Fandit jim nebudu, už jen kvůli tomu, že mají kvalitativně podobně kvalitní tým jako my a to znamená konkurenci.

Reagovat
tony223

co teprv kvantitativne kvalitní...

Reagovat
Recoba Inter

jinak mají v sestavě 3 čistokrevné Švýcary dobře oni ... a pak, že nechtějí být dostatečně "EU"

Reagovat
mul

kto je vlatne cistokrvny Svajciar ? Talian, Francuz, Nemec ?

Reagovat
Recoba Inter

Hej ale jo. Já bych jako opravdu Švýcara považoval třeba potomky Italských, Německých či Francouzských usedlíků v těchto alpských údolních oblastech kde se už víc jako 100 let Švýcarsko nachází.Švýcarsko jako takové, vlastně tohle míšení 3 velkých státních celků na jejich spojnici založili Italové, Němci a Francouzi. Nejedná se zde však o imigranty a už vůbec ne o Balkánce, Araby či Afričany. Nechci tady uprchlíky nějak hanit, ale tady opravdu považuju za ty "čistokrevné Švýcary" Sommera, Lichsteinera a Schära nikoliv ten zbytek. Švýcarsko za malé evropské USA opravdu nepovažuji.

Reagovat
Recoba Inter

kdyžtak mne opravte, pokud se pletu

Reagovat
bobis21

na ten tým se těším skupinu by měli zvládnout bez problému

Reagovat
salami

fakt nemám problém se složením švýcarský reprezentace, jestli mám problém s nějakym Xhakou, tak je to Taulant, kterej reprezentoval Švýcarsko ve všech juniorskejch reprezentacích, aby ve 24 zjistil, že na Ačko nemá a šel si čutnout za albánskou repre, tohle mi fakt vadí a je evidentní, že to nemá co do činění s nějakym národnim cítěním

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hráči to ale mnohdy neberou jako "národní cítění", ale možnost zahrát si na velkém turnaji alespoň za nějakou reprezentaci viz hokejové MS a Kanaďané s Američany ve slabších evropských zemích jako kupříkladu Bělorusko. Tak to dneska zkrátka chodí v mnoha sportech.

Reagovat
smazaný uživatel

Skor kazachstan. U BLR je len Platt, ale aj GER, HUN mali aspon jedneho kanadana na poslednych MS.

Reagovat
salami

no a to já právě kritizuju a nelíbí se mi to, daleko víc bych pravidla pro reprezentování země zpřísnil, já už jenom čekám, že se za chvíli otevře přestupový okno i pro reprezentace

Reagovat
DelPiero137

A preto to mnohym vadi, co je logicke a nikto to nikomu nemoze vycitat.

Reagovat
veikko

A pak se ještě rve o vlajku Velké Albánie, o které beztak ve švýcarské škole ani neslyšel.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
db18

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

že zrovna nám ty různý etnický skupiny tak vadí

Reagovat
JozkokozleJ

Jedno z najzaujimavejsich muzstiev na turnaji. Tesim sa a som velmi zvedavy na nich

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Trand

Reagovat
db18

Behrami se v Anglii zase vzpamatoval? A to složení stoperů je fakt hrozné... Nejlepší volbou by bylo nasazení Elvediho s Schärem... potom je škoda, že Mehmedi letos moc zápasů neodehrál, jinak by byl na podhrotu taky důležitým hráčem...

Reagovat
Usty

Tak nevím, jestli vzpamatoval... hroznej nebyl. A pro Švýcarsko je důležitej už roky, což teď ještě vygradovalo tím nenominováním Inlera. Po Lichtsteinerovi je Behrami dokonce druhej kapitán.

Reagovat
db18

V HSV po dobrém startu sklouznul k neskutečně špatný výkonům, tak proto se ptáým, jestli se tam zase dal dohromady...

Bych tam právě čekal Fernandese, nebo zataženějšího Xhaku s Dzemailim, tak mne to překvapilo.

Reagovat
db18

btw. Timm Klose se ke konci PL zranil nějak vážněji?

Reagovat
fantomas

Nene, až do konce sezony to bylo před každym víkendem "tak bude ten Klose, nebo ne?". Bohužel on součástí repre nikdy pořádně nebyl. Jel jen na ten zářijovej sraz, když výjimečně vypadl Djourou, a to to zrovna směrem dozadu bylo nejhorší.

Reagovat
Usty

No, každopádně kdyby byl zdravej, tak určitě jede ale...

Reagovat
fantomas

Místo Elvediho? I tak by si nekop.

Reagovat
db18

Aha to mi přijde docela divný, když jezdí i von Bergen a předtím Senderos...

Reagovat
JozkokozleJ

A Lustenberger taktiez malo

Reagovat
Usty

Behrami nehrál nijak excelentně, ale ani nezklamal - platí hlavně to, co jsem psal výše no :)

A Klose si v dubnu poranil koleno. Jak moc vážný to je, netuším, každopádně konec sezóny i bez Eura. Jinak by se s ním asi počítalo do základu, škoda.

Reagovat
fantomas

Do základu? Tomu fakt nic nenasvědčuje. Forma těch pár zápasů na jaře parádní, ale pod Petkovićem startér nikdy nebyl.

Reagovat
db18

Protože celou dobu pod Petkovićem proseděl ve Wolfsburgu, ne?

Reagovat
fantomas

No je fakt, že v březnu pak hned zase jel a i si docela zahrál, ale stejně pochybuju, že by na Euru měl hned vklouznout do základu - na to byli Djourou se Schärem v kvaldě až moc stabilní dvojka.

Reagovat
Usty

Já si myslím, že by to mohlo dopadnout jako u nás před 4 rokama, kdy tam takhle vypadl Hubník. Protože fakt nečekám, že ti stopeři proti Vardymu, Kaneovi nebo Baleovi neudělaj nějakou hovadinu. Ale máš pravdu, že od prvního zápasu by asi v základu nebyl.

Reagovat
Usty

Jo, dobrý, proti nim nehrajou, OK, ignore it.

Reagovat
db18

Ok, díky.

Reagovat
DelPiero137

Preco vlastne nebol nominovany Inler?

Reagovat
Usty

Protože na jaře si v Leicesteru ani neprdnul, takže ho Petković (byť ho to údajně strašně mrzí) musel opomenout. Podle mě chyba, jedno z 23 míst si jako kapitán zasloužil, i třeba jako persona do kabiny.

Reagovat
DelPiero137

To mi uplne uniklo ze nehral. On je typ hraca ktory nemusi toho nahrat vele ale ked vybehne na ihrisko bude platny. Obzvlast ked bol kapitan. Skoda.

Reagovat
DelPiero137

Dik za info, myslel som ze mal nejaku zavaznu aferu.

Reagovat
veikko

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale ta záloha a útok má být reklama na imigraci? To už je solidní kombo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ako to vidite v tej skupine A ? podľa mňa Fra 1., Šva 2., Rum 3., Alb 4. ... možno posledné dve miesta budú naopak, lebo nedokážem odhadnúť, kto je na tom momentálne lepšie.

Reagovat
smazaný uživatel

1.Rum, 2.Fra, 3.Šva a 4.Alb.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně je na tom momentálně Rumunsko líp než Švýcarsko..

Reagovat
smazaný uživatel

Rumuni druzí..

Reagovat
Ferguson6

Máte chybu v nadpise, má tam byť Albánsko

Reagovat
raduinho

Behrami je ultrakokot. Vsadte si, že dostane červenou. Je to největší prase na fotbalových hřištích vůbec.

Reagovat
Radin

Nechápu, co se tady furt řeší..Si představte, že by jste mohli žít díky rodičům, třeba od pěti let v Austrálii. Uměli by jste jazyk, vyrostli tam a žili na lepší životní úrovni. Určitě by jste nadávali, že jste nezůstali v Ćr..A ještě by vás Australani nesnášeli, za to že je reprezentujete..To je demence prostě ..

Reagovat
kiciN

Vetsinou to tady napisou ti, kteri byli nejdal v Chorvatsku, v baglu nabaleny rizky a v kufru plechovky piva. Bohuzel to ale neni jen lidma na EF.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

c'est la vie

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Mada

Reagovat
Kuchta

Albánci jsou jediný národ, který má na EURU rovnou dvě reprezentace

Reagovat
Mass

Reagovat
Uwe háže buly

Na příštím už mužou mít i 3

Reagovat
smazaný uživatel

A co Maďaři a nebo Turci?

Reagovat
Kang & Kodos

Turci maj koho?

Reagovat
smazaný uživatel

Němci maj Turky.

Reagovat
bobis21

Can, Özil, a dál?

Reagovat
smazaný uživatel

Být Lichsteinerem tak se stydím reprezentovat takový poloarabský hnus

Reagovat
smazaný uživatel

Je to samozrejme utopie, ale vubec bych se nebal dat do branky Hitze. Z tech tri ma jednoznacne nejlepsi formu a mel nejlepsi sezonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ryan Giggs prý chce opustit United po píčusově nástupu. Aspoň někdo tam má ještě rozum.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad půjdou ze skupiny A pouze Rumumsko s Francií.

Reagovat
smazaný uživatel

Proboha proč Rumunsko?

Reagovat
smazaný uživatel

Sympaťáci

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím. Jak je slyším mezi sebou mluvit, to je horší jak cigáni. Ale jedinou špatnou zkušenost s nima nemám, to je pravda. Jen ta mluva

Reagovat
smazaný uživatel

Tak při fotbale jim stejně nerozumíš.

Reagovat
Kang & Kodos
Reagovat
kiciN

To je tady fakt sebranka xenofobu. Narodili se tam jejich rodice/prarodice, prosli jejich fotbalovou akademii ale vam to nestaci. Si pripadam jak za totace

Reagovat
smazaný uživatel

Totalita - levice

Xenofobie - pravice

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Zajimavej "narod" tu Svycari..

Reagovat
Rišan

Čekal jsem, kdy se tu objeví portréty účastníků. Stalo se to na poslední chvíli, takže asi po třech, ale klobouk dolů pánové z Eurofotbalu!!

Reagovat
Rišan

Oprava: je to po čtyřech, tedy na šestkrát. Autoři různí, tedy i kvalita asi nestejná.

Reagovat
Usty

Je to po třech - jen včera se Albánia nestihla večer a musela se vydat až v noci. Autoři vskutku odlišní jsou.

Reagovat
fantomas

Reagovat
PJ

Ne na poslední chvíli, spíš tak akorát - asi by byl nesmysl vydávat to třeba měsíc předem, když ještě nebyly známý nominace...

Reagovat
fantomas

Začalo se vydávat den po uzávěrce nominací. Myslim, že načasování nemohlo bejt lepší. Jediný co, dalo by se to brát co den, to skupina, ale nechtěli sme vás zahltit hned takhle zkraje. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Inler za Behramiho

Sommer musí být v základu.. Bürki na to zatím nemá

Reagovat
db18

Inler letos neodehrál jediný zápas, tam se fakt nedivím, že nejede... a Sommer v tom základu taky nakonec bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Vím, že moc nehrál.. ale až tak, jo? Ale když mohl jet Wilshere, tak proč ne Inler..

Kvalitních brankářů mají hodně, ale Sommer je pro mě z nich nejlepší

Reagovat
db18

ten je na tom skoro tak blbě jak Rosický

Reagovat
Kepy_FCB

Albánie

Reagovat
Kang & Kodos

Vtipná diskuze Fakt nechápu to nadávání na jugoše. Spíš bych nadával "echt" Švýcarům (ať už si pod tim představí každej cokoliv), že asi holt nejsou dost dobrý.

Reagovat
Rudnevs

Mal byť Inler, Klose, Stocker aj Lusti. Možno aj Schwegler.

Reagovat
Frick

Kolik vlastně za Turecko bude hrát německejch Turků?

Reagovat
Frick

= narodili se nebo vyrostli v Německu

Reagovat
db18

Balta, Olcay Sahan, Nuri Sahin, Hakan Calhanoglou a Cenk Tosun.

Reagovat
smazaný uživatel

content://media/external/downloads/5336

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele