Představení účastníků ME 2016 - Albánie

02.06.2016, 21:51
Profily, historie
Zaujalo nás
Vzhledem k tomu, že na Euru letos poprvé v historii startuje 24 týmů, bylo jasné, že se do Francie kvalifikuje i několik překvapivých jmen. Patří mezi ně Severní Irsko, Island, Wales — a také Albánie. Případné podcenění De Biasiho mužů by se však favoritům mohlo ošklivě nevyplatit...

Albánci v mnohém připomínají dvanáct let staré Řecko: defenzivně laděný tým z jihu Evropy, s nímž se před turnajem příliš nepočítá. Jak to dopadlo s Rehhagelovými válečníky všichni víme; pár týdnů zpátky Leicester způsobil možná největší šok v dějinách fotbalu; přesto se ale nenajde nejspíš nikdo, kdo by Shqiponjat předvídal úspěch.

Je to pochopitelné. Pro Albánii půjde o vůbec první velký šampionát v historii; její hráče čekají zápasy, které v národním dresu dosud nezažili. Zvládnou tíhu turnajové atmosféry? Dokážou se vyrovnat s tlakem očekávání? Jistě, už samotný postup je jednoznačně nad plán, jenže po opadnutí kvalifikační euforie vyvstávají na povrch nepříjemné otázky. Faktem je, že Albánie jednoduše nemá tak dobrý tým jako její konkurenti. Ztratit body s De Biasiho týmem bude vnímáno jako ostuda.

Fotbalová historie je protkána týmy, které dokázaly maximálně využít toho, že neměly co ztratit. Mnohem více je ale těch, kteří rychle vystřelili a ještě rychleji zhasli. Sezona 2015/16 byla v albánském fotbale naprosto přelomová; nejprve Skënderbeu jako vůbec první klub země postoupilo do Evropské ligy, nyní se svého historického momentu dočkala i reprezentace.

Tým, který má pouze jeden herní mód. Tým, který je plný veteránů svázaných čitelnou taktikou. Zároveň ale tým, který za posledních pět let urazil obrovský progres a dokázal porazit celou řadu papírových favoritů. Ukáže tuto svoji stránku i na Euru?

Historie


Albánská fotbalová federace byla založena už v roce 1930; první oficiální zápas ale sehrála až po druhé světové válce, konkrétně o 16 let později proti Jugoslávii, a prohrála 2:3. V témže roce Orli opanovali Balkánský pohár, v jehož finále udolali Rumuny 1:0. Skutečně uznávanou silou na evropském fotbalovém poli se ale nikdy nestali, přestože v roce 1954 pomáhali coby jeden z členských států zakládat UEFA.

Během sovětské éry nebyla Albánie součástí Jugoslávie a mohla tedy nadále nastupovat jako samostatný tým, politická situace v zemi ale zůstávala ošemetná. Po euforii, kterou vyvolala remíza 0:0 se Západním Německem v kvalifikaci na Euro 1968 (Němci i kvůli ní na šampionát nakonec nepostoupili), přišel útlum — chudoba, napjatá vnitřní situace a nedostatek prostředků na dalších dvanáct let prakticky vymazaly Orly z fotbalové mapy.

Teprve po přelomu tisíciletí začala Albánie pomalu sbírat dílčí úspěchy. Prvním skutečně velkým výsledkem byla výhra 2:1 nad Řeckem v kvalifikaci na MS 2006; stalo se tak pouhé dva měsíce poté, co Řekové senzačně opanovali portugalské Euro. Fotbalový svět ale tento úspěch stále vnímal spíše jako náhodu. Kritická situace na Balkáně v 90. letech vyhnala řadu talentovaných hráčů do zahraničí (zejména do Švýcarska) a národní tým zůstával mezi kontinentálními outsidery.

Historicky nejvyšší výhra (6:1 nad Kyprem v kvalifikaci na Euro 2012) byla opět jedním z těch výsledků, které mimo hranice země vzbudily minimální zájem. Po příchodu současného kouče Gianni De Biasiho se ale situace změnila — a Albánie se stala postrachem favoritů. V srpnu 2015 dokonce vystoupala na 22. místo žebříčku FIFA, což bylo ještě pár let zpátky naprosto nemyslitelné. Skutečná historie albánských úspěchů se začala psát až v kvalifikaci na nadcházející turnaj...

Infograficky



autor: Víťa Horák

Cesta na šampionát


Albánci byli nalosováni do kvalifikační skupiny I po bok Portugalska, Dánska, Srbska a Arménie (skupinu díky novému formátu UEFA doplnila i pořadatelská Francie, která sehrála klasický set deseti zápasů proti všem protivníkům, i když se její výsledky do konečné tabulky nezapočítávaly). Role byly rozděleny jasně: Portugalsko a Olsenovo Dánsko tvořily favorizovanou dvojici, na paty jim měli šlapat Srbové. Albánie a Arménie zaujaly pozici outsiderů.

Jenže hned první zápas obrátil tyto předpoklady naruby. Orli v něm porazili silné Portugalce na jejich půdě 1:0 díky trefě Bekima Balaje z 52. minuty, a ačkoliv prakticky všichni počítali s tím, že šlo o ojedinělý záblesk, kouč De Biasi už v té době tušil, že jeho plán může nakonec vyjít.

Byla k tomu potřeba i trocha štěstí a mezinárodní intervence. Po domácí remíze 1:1 s Dánskem totiž Albánci vycestovali do Srbska, aby se vůbec poprvé utkali s reprezentací této země po osamostatnění Kosova; nebylo překvapením, že tento zápas skončil obrovským průšvihem. Fanoušci z obou táborů se chovali jako divá zvěř, horká balkánská krev vřela, Bekima Balaje přetáhli židlí a výsledkem byla kontroverzní kontumace 3:0 ve prospěch Orlů. Ti následně udolali Armény doma 2:1 a loňské léto strávili na prvním místě ve skupině.

Z následujících tří zápasů získala Albánie jediný bod; pomstili se jí Portugalci i Srbové, kteří v Elbasanu získali shodně po třech bodech (nenáviděný balkánský rival o nich rozhodl až v nastaveném čase). Před posledním zápasem v Arménii tak De Biasiho tým čelil jasné výzvě: pokud zvítězí, postupuje na šampionát. Výsledkem byl suverénní triumf 3:0 a následná divoká radost.

Albánci v kvalifikaci potvrdili, že jejich velkou zbraní je dlouhodobá strategie a silný týmový duch; z osmi zápasů nastřádali skóre 10:5, pokud ovšem odečteme kontumační výhru nad Srby, dostaneme se na cifru 7:5. Každý z těchto sedmi gólů vsítil jiný hráč (jeden z nich byl vlastní). Tuhá defenziva a spoléhání na nejtěsnější možný výsledek se Orlům vyplatily i v 'neviditelných' zápasech s Francií (1:0 doma, 1:1 venku).

Přátelské zápasy před Eurem nicméně vrátily hrdý tým zpět do nepříjemné reality. Albánie jich sehrála celkem pět, a přestože v nich drží pozitivní bilanci dvou výher a dvou remíz, je faktem, že zvolení soupeři úrovni Eura zrovna neodpovídají. Triumfy nad Lucemburskem (2:0) a Katarem (3:1) reálnou formu týmu příliš neprověřily, stejně jako plichty s Kosovem a Gruzií (dvakrát 2:2). Jediným skutečným soupeřem bylo v přípravě Rakousko, s nímž Albánci letos v březnu prohráli 1:2.

Trenér — Gianni De Biasi


Léto 2011 bylo pro Gianniho De Biasiho přelomovým životním obdobím. Tehdy pětapadesátiletého kouče vyhodili z Udinese a on sám uvažoval o tom, že skončí. Jeho největším dosavadním úspěchem bylo vytažení provniční Modeny do Serie A na přelomu tisíciletí. Od té doby spíše paběrkoval; postup mezi italskou elitu si sice zopakoval s Turínem, angažmá v Brescii, Levante a Udine však končila fiaskem. Podle vlastních slov byl De Biasi rozhodnut kariéru ukončit. Potom, jednoho dne, vyrazil na projížďku na kole, když v tom mu zazvonil telefon z Albánie.

Nyní, o pět let později, je zkušený kouč v balkánské zemi národním hrdinou a spekulovalo se dokonce i o jeho nástupu k italské reprezentaci.

Albánský úspěch nevznikl přes noc. De Biasiho misí bylo naučit podceňovaný tým italské disciplíně, vybudovat pevnou defenzivu a celkově vytvořit hodnoty, na nichž se dá vybudovat postupný progres. Předchozí kouč, Chorvat Josip Kuže, zakončil kvalifikaci na Euro 2012 totálním výbuchem. Pod De Biasiho vedením se Orli zpočátku zvedli jen mírně; boje o postup na brazilský mundial se jich stále bezprostředně netýkaly. Jenže potom se věci daly do pohybu.

Bývalý záložník preferuje systém 4-3-3, který v albánském pojetí často připomíná spíše 4-5-1 s trojicí hluboko zapuštěných záložníků, dvěma defenzivně zodpovědnými křídly a jediným osamoceným hrotem. De Biasiho filozofie je jednoduchá: V první řadě bránit, zůstávat za míčem a neopouštět bezpečný prostor vlastní poloviny, dokud hrozí byť jen teoretická šance na inkasování. Pokud je ale potřeba, dokážou Albánci vystřelit kupředu překvapivě rychle. Není to žádná složitá strategie; Orli jednoduše brání a čekají na protiútoky. Poslední dva roky ale ukázaly, že toto umění vypilovali takřka k dokonalosti.

Tahoun týmu — Lorik Cana (Nantes)



zdroj: football-news.info

Neexistuje jiná volba. Lorik Cana je nejspíš vůbec nejlepším, nebo minimálně nejikoničtějším hráčem albánské fotbalové historie. Stále teprve dvaatřicetiletý kapitán začínal svoji kariéru uprostřed zálohy, v posledních letech se ale etabloval coby klasický lídr obrany: neústupný, tvrdý stoper, skutečný generál, který v žádném souboji neuhne a bojuje až do poslední vteřiny.

Canovu roli pro současný tým Orlů jednoduše nejde podcenit. To na jeho bedrech leží organizace celé defenzivní složky týmu, která u Albánie čítá sedm, v krajních případech až devět hráčů v poli. I jeho klubová kariéra obsahuje samé velké zářezy: PSG, Marseille, Sunderland, Galatasaray, Lazio. Aktuálně tvrdí muziku v zadních řadách Nantes, které i díky jeho pomoci (opět) disponovalo jednou z nejostřejších defenziv Ligue 1. V národním trikotu má na kontě už 91 startů. Pokud Albánie na turnaji uspěje, bude se o Canovi zákonitě mluvit jako jednom z nejlepších hráčů šampionátu. Celý tým je zkrátka stavěný kolem něj.

Zajímavý fakt: Cana si svůj reprezentační debut odbyl 11. června 2003 proti Švýcarsku. Letos, přesně po třinácti letech, se Švýcarům postaví znovu - tentokrát už jako největší hvězda týmu.

Na prahu slávy — Sokol Cikalleshi (İstanbul Başakşehir)



zdroj: im.htspor.com

Albánie jede na Euro jako vyloženě defenzivní tým, jehož největší šancí na úspěch je jednoduše znechutit favoritům život. Jenže pokud chtějí Orli přežít skupinovou fázi, budou potřebovat i nějaké góly. Na bedrech Sokola Cikalleshiho tak leží obrovský, nezáviděníhodný úkol.

Pětadvacetiletý odchovanec provinčního celku Besa Kavajë je pro Di Biasiho útočníkem číslo jedna. Až za ním zůstávají nejlepší střelec současného týmu Armando Sadiku (4 góly v 19 startech) i exslávista / sparťan Bekim Balaj. Všem třem forvardům je pětadvacet let, Cikalleshi ale vyniká tím, že nejvíce připomíná klasickou devítku. Je vysoký, fyzicky silný, podrží míč zády k bráně, naváže na sebe pozornost soupeřovy defenzivy, udělá prostor pro spoluhráče. Vzhledem k De Biasiho stylu hry bude Cikalleshiho role klíčová.

Jestliže totiž albánská defenziva funguje na systémové bázi, vepředu se Orli musí spoléhat na individuality. Cikalleshi nikdy nebyl typickým kanonýrem; i ve svém současném klubu (İstanbul Başakşehir) drží průměr zhruba jednoho gólu na čtyři zápasy. Jeho tvrdá práce na hřišti ale může Albáncům hodně pomoci. Rodák z Kavajë je zdánlivě k neutahání, má skvělý pohyb na hřišti, platí za typického týmového hráče a nikdy neuhne ze souboje. De Biasimu nezbývá než doufat, že na Euru nebude pokračovat jeho prokletí nastřelených tyčí. Ještě předtím, než v národním dresu vstřelil první gól, totiž napálil konstrukci hned čtyřikrát.

Předpokládaná sestava




De Biasiho 4-3-3 / 4-5-1 nenabízí příliš možností ke změnám. Aby Albánci měli vůbec nějakou šanci na úspěch, musí se držet základů, které je na šampionát vůbec dovedly: to znamená defenzivně orientované beky, tři štítové záložníky a ofenzivu postavenou na brejcích.

Mezi tyčemi je jasnou jedničkou Etrit Berisha (Lazio), který v kvalifikaci nechyběl ani minutu a předvedl několik klíčových zákroků. Cokoliv pronikne defenzivní houštinou Cany a spol., musí skončit v jeho rukavicích.

Pro Albánii je životně důležité udržet pevnou obranu. A vyvarovat se lapsů jako v přípravě s Katarem, kdy už po minutě hry inkasovali trapně předvídatelný gól z nedostatečně ubráněné standardky. Toto je samozřejmě primárně Canův úkol. Spolu s ním se do zadní linie nejspíš postaví zkušený Mergim Mavraj (Kolín) a dvojice beků, Elseid Hysaj (LB) a Ansi Agolli (RB).

De Biasi svým krajním obráncům příliš prostoru k ofenzivním výpadům nedává; jejich úkolem je především držet linii a podporovat hluboký blok. Pokud bychom však měli vypíchnout jednoho z nich, je to jednoznačně Hysaj. Teprve dvaadvacetiletý zadák zahájil kariéru v Empoli, odkud loni v létě přestoupil do Neapole a prožil skvělý první rok; v předpokládané jedenáctce je právě on vůbec nejmladším hráčem, a na rozdíl od svého kolegy Agolliho (který hraje v Ázerbájdžánu za Karabach a už oslavil Kristova léta) nabízí i vítanou dynamiku a ofenzivnější herní rozměr.

Pro ofenzivu Orlů bude velmi důležitá křídelní hra (jak tomu u brejkových týmů bývá). Právě tady leží možná největší otazník sestavy: bude mít De Biasi při vší své opatrnosti odvahu postavit do základu Shkëlzena Gashiho? Křídelník Colorada Rapids (a bývalý nejlepší střelec švýcarské ligy z Basileje) je typickým ofenzivním hráčem, hledajícím skuliny v soupeřově obraně; navíc má velmi slušnou techniku a je schopen poskytnout osamělému Cikalleshimu na hrotu dostatečnou podporu. Jestliže však Albánie hodlá dovést svůj defenzivní styl k dokonalosti, možná se na pravé straně zálohy objeví spíše Andi Lila, třicátník z řecké Gianniny a původní profesí pravý bek. Zrcadlovou pozici má předplacenou Ermir Lenjani (Nantes), což je v podstatě klasický křídelní bek, čili z této strany by nějaké podcenění defenzivní složky hrozit nemělo.

Na pozici defenzivního štítu se může objevit Ergys Kace (PAOK) či Burim Kukeli (Curych); vzhledem k tomu, že mezi oběma borci je rozdíl deseti let, a že De Biasi obecně preferuje rozvážnost a zkušenost, tipujeme do základu spíše druhého jmenovaného (32 let). Velmi důležitou úlohu pak sehrají dva box-to-box záložníci, jejichž úkolem bude uzavřít cestu směrem dozadu a zároveň fungovat jako dynamická spojka mezi obranou a útokem. Na těchto pozicích se takřka jistě představí výbušný Taulant Xhaka (Basilej) spolu s Amirem Abrashim z Freiburgu, který disponuje zdánlivě nevyčerpatelným fyzickým fondem.

Celkový pohled na sestavu pak potvrzuje to, co od Albánie vlastně čekat: De Biasiho muži budou zuřivě bránit, zejména proti Francouzům a Švýcarům, a zároveň hledat cestu směrem kupředu prostřednictvím dlouhých míčů a bleskových přechodů z vápna do vápna. Reálně by jejich stropem mělo být třetí místo ve skupině. Jejich takřka vojenská herní organizace a kvalifikační výsledky ale vysílají jasné varování...

Tip redakce na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina A

11.06.2016
15:00
Albánie
0:1
Švýcarsko
Lens
15.06.2016
21:00
Francie
2:0
Albánie
Marseille
19.06.2016
21:00
Rumunsko
0:1
Albánie
Lyon

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Etrit Berisha
10.03.1989
SS Lazio
Alban Hoxha
23.11.1987
Partizani Tirana
Orges Shehi
25.09.1977
Skënderbeu Korça
Obránci
Datum nar.
Klub
Ansi Agolli
11.10.1982
Qarabağ Ağdam
Arlind Ajeti
25.09.1993
Frosinone Calcio
Naser Aliji
27.12.1993
FC Basilej
Lorik Cana
27.07.1983
FC Nantes
Elseid Hysaj
02.02.1994
SSC Neapol
Andi Lila
12.02.1986
PAS Giannina FC
Mërgim Mavraj
09.06.1986
1. FC Köln
Frédéric Veseli
20.11.1992
FC Lugano
Záložníci
Datum nar.
Klub
Amir Abrashi
27.03.1990
SC Freiburg
Migjen Basha
05.01.1987
Como 1907
Ergys Kaçe
08.07.1993
PAOK Soluň
Burim Kukeli
16.01.1984
FC Curych
Ermir Lenjani
05.08.1989
FC Nantes
Ledian Memushaj
07.12.1986
Delfino Pescara
Odise Roshi
22.05.1991
NK Rijeka
Taulant Xhaka
28.03.1991
FC Basilej
Útočníci
Datum nar.
Klub
Bekim Balaj
11.01.1991
NK Rijeka
Sokol Çikalleshi
27.07.1990
Istanbul Başakşehir
Shkëlzen Gashi
15.07.1988
Colorado Rapids
Armando Sadiku
27.05.1991
FC Vaduz

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (66)

Přidat komentář
domingo

inb4 KOSOVO JE SRBIJA

Reagovat
JozkokozleJ

...a este: sami Svajciar!

Reagovat
smazaný uživatel

UŽ nikdy Kosovo nebude srbija

Reagovat
smazaný uživatel

Šiptari vyletia hneď

Reagovat
Spasitel

Nesympatickejší tím sa asi nenájde ale tak ked sa na ME dostali podvodom

Reagovat
smazaný uživatel

Jen technicky, v kvalifikaci o Euro 68 nešlo o SRN, ale reprezentaci Západního Německa.

Reagovat
domingo

Fakin zkratky

Upraveno.

Reagovat
Puskas

Ještě lepší by bylo napsat NSR

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

NSR SRN to je fuk

Reagovat
valloire

ani ne

Reagovat
Puskas

Právě že ne.

Reagovat
smazaný uživatel

právě že jo

Reagovat
smazaný uživatel

ani ne

Reagovat
smazaný uživatel

Ale šlo,sice se to u nás psalo tehdy NSR místo SRN,ale v němčině to bylo stejné

Reagovat
smazaný uživatel

Fanoušci z obou táborů se chovali jako divá zvěř, horká balkánská krev vřela, Bekima Balaje přetáhli židlí a výsledkem byla kontroverzní konzumace 3:0 ve prospěch Orlů.

Na obě utkání měli fanoušci hostu BAN

Reagovat
Frick

https://www.youtube.com/watch?v=knyaiHRUod0

Ošklivej, nesrozumitelnej jazyk.

Reagovat
smazaný uživatel

Podobně jako čeština.

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný jazyk

Reagovat
Frick

Taková malá, chudá zemička a má tam hned dva týmy.

Kdo z vás to má?

Už jen Čechoslováci.

Reagovat
Frick

Косово је Србија

Reagovat
Frick

Nečekal jsem, že to vezme.

Reagovat
Murtago

Kosovo je Albánie.

Reagovat
Furia Ceca

Já jsem byl v obou zemích a nevěřil bys, jakej rozdíl mezi albánskýma Albáncema a kosovskýma Albáncema je...

Reagovat
Murtago

v čem myslíš?

Reagovat
cepinzcegamy

jedni prodávaj gram za talíř, druzí za 1500,-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mario23

Měl jet Shala.

Reagovat
smazaný uživatel

Kosova eshte Shqiperi!

Reagovat
Kang & Kodos

02.06.2016 21:51

Reagovat
Kang & Kodos

A ještě: Kosovo je Grossovo

Reagovat
smazaný uživatel

Jelikož tu ani neměli být...

Reagovat
smazaný uživatel

0 bodů pls

Reagovat
smazaný uživatel

Švýcarsko - Albánie 2:1

Francie - Albánie 2:0

Rumunsko - Albánie 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

mistrovstvi evropy

na jakej zapas se tesite?

shodou okolnosti mi kvuli praci nevychazi moc dobre sejit se s kamosem na cesko, tak jsem koukal na dalsi dny a nenasel sem ani jeden "atraktivni" zapas

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

no ne, me to prekvapilo. cekal jsem aspon jeden tahak a proste ho tam nevidim

tesis se na nejakej zapas, kde nehraje tvuj tym

Reagovat
BílíAndelDrcKo

všetky

Reagovat
smazaný uživatel

stastnej to clovek

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Reagovat
ZB 07

Portugalsko - Island

Slovensko - Anglie

Německo - Polsko

Španělsko - Chorvatsko

Bude na co koukat

Reagovat
smazaný uživatel

jo to spanelsko chorvatsko by mohlo bejt dobry, jestli budou mit chorvati jeste o co hrat, taky to muzou klasicky balkansky odchodit v deviti

pak ve 3. kole se muzou po prubehu predchozich zapasu "tahaky" objevit podle formy atak

Reagovat
ZB 07

Černej kůň turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kovi81

spina evropy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

to je podle odpadků v ulicích spíš Paříž

Reagovat
Kenneth

Reagovat
smazaný uživatel

Těší mě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Phuj, narvat jim vlajku do riti a odeslat z5 odkud přišli.

Reagovat
Pipo123

Tá pravá strana je TOP, Hysaj, Gashi

Reagovat
db18

Historie se začala psát až při kvalifikaci na tento turnaj, a taky tímto turnajem asi skončí...

...jsem zvědavý, kolik hráčů bude od příště reprezentovat Kosovo...

Reagovat
fantomas

No žádnej kosovák za tim účelem pozvánku na Euro neodmít, a že jich tam pár je. A případný starty na ME se jim snad potom mazat nebudou ne?

Reagovat
db18

Nebudou, ale nikde jsem nenašel, že po euru už nemůžou změnit svaz, FIFA k tomu nevypadal žádná pravidla a prý bude každou žádost řešit individuálně...

...ale taky jim v budoucnu odejde plno hráčů do Kosova a taky mi přijde, že to bývají ti kvalitnější hráči... (hlavně dost pravděpodobně přijdou o hráče, které by jim vychovalo Švýcarsko)

Reagovat
veikko

Myslíte, že je nějaká šance, že si třeba Behrami, který má vytetovaného albánského ptáka, zahraje za repre Kosova?

Reagovat
db18

Behrami to vyloučil jako první, že už je na změnu reprezentace starý. Granit Xhaka pak taky řekl, že nechce zabírat místo kosovským talentům... (to se ale dá brát i trochu alibisticky povídané... )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Milan.B

Reagovat
valloire

Albánie na ME. K smíchu.

Reagovat
Kepy_FCB

Hnus a devalvace ME

Reagovat
smazaný uživatel

Příště může být i Kosovo

Reagovat
cetto

Albánie má velice silný tým. Samozřejmě ne na úrovni elitních evropských reprezentací, ale v rámci možností a nějaké lokální konkurence ano. Docela bych je dokázal přirovnat k Řecku 2004 (které mělo akorát lepší útok). Jejich síla tkví také v tom, že de Biasi přesně zná možnosti toho týmu a podle nich také servíruje taktiku.

Ve srovnání s naší repre bych řekl, že docela dost hráčů by se prosazovalo i u nás. Třeba Cana by byl bezpochyby už nějakých 8 let stoperem č. 1. Dále Hysaj, ač zrovna na pravém beku nás bota netlačí, by byl u nás nejspíš v základní sestavě před Gebrem a Kaderem. Abrashi by u nás byl v základu, Kace s Xhakou pravděpodobně náhradníci. Otázka je u Gashiho, ale v konkurenci Šurala a Dočkala z formy by si asi zahrál. Lenjani by byl alternativou za Limbu a pravděpodobně by si to s Pudilem rozdal o nominaci. Útok mají oba týmy bídný, ale přesto si troufám říct, že by se u nás nikdo z hrotů neprosadil. Tak či tak zhruba 3 hráči z tohoto týmu by u nás byli v základu a dalších asi 5 mezi náhradníky. To je velice slušné na zemi, která ještě pár let zpátky patřila mezi fotbalové trpaslíky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele