Představení účastníků ME 2016 - Rusko

03.06.2016, 13:00
Profily, historie
Zaujalo nás
Už jen sedm dní zbývá do první velké události letošního fotbalového léta. Zúčastní se jí i ruský výběr, jenž má za sebou velmi zajímavý průběh kvalifikačních bojů, během nichž dokonce vyměnil trenéra. Ve skupině B se bude řadit mezi favority na postup, ale nečeká ho nic snadného, když se postupně potká s Anglií, hladovým Slovenskem a nevyzpytatelným Walesem.

Rusové předloni nechyběli na srazu světové elity, nyní však mají co napravovat. Úvodní duel s Jižní Koreou byl jen přehlídkou brankářských minel a kromě toho se pak sborná zmohla už jen na další remízu s Alžírskem.

Výrazně lepší výkony se tentokrát čekají především od útočné vozby, která v Brazílii zvládla obstarat akorát dvě vstřelené branky, a i tentokrát by při absenci Alana Dzagojeva měla být poháněna především zástupci Zenitu. Už bez Keržakova, zato s produktivním kvalifikačním střelcem Dzjubou...

Historie


Rusové nejsou fotbalovým národem s příliš úspěšnou historií, přesto se řadí mezi reprezentace, které dokázaly mistrovství Evropy vyhrát. Legendární sovětský tým vedený Gavriilem Kačalinem navázal v roce 1960 na čtyři roky staré olympijské zlato z Melbourne, když ve finálovém prodloužení přetlačil zásluhou Viktora Ponedelnika favorita z Jugoslávie 2:1. Na tým kolem brankářského fantoma Lva Jašina nebo fenomenálního Eduarda Strelcova poté dlouho nedokázal nikdo navázat.

Výrazným zábleskem, a také posledním velkým vítězstvím, byl další zisk olympijského zlata ze Soulu v roce 1988. V čerstvé paměti pak ovšem zůstává už jenom bronzové tažení Rakouskem a Švýcarskem, při kterém Hiddinkův mančaft šokoval a zároveň uchvátil celý fotbalový svět. Těžko uvěřit, že se kostra týmu za osm let téměř nezměnila, přesto tomu tak je.

Jednou z nejvýraznějších postav ruské sportovní historie je již zmiňovaný Eduard Strelcov. Sovětský Pelé a jeden z nejméně doceněných hráčů v historii fotbalu, jenž se stal příkladem toho, jak zrůdný byl režim v Sovětském svazu.

Strelcov byl odmala považován za výjimečného. Ve škole zlobivý kluk, který nedával pozor, na hřišti motal o dvě hlavy větší spoluhráče a sázel jeden gól za druhým. Netrvalo dlouho, aby mu začal být tovární tým Fraser malý. Sedmnáctiletého rychlíka s božskou technikou získalo Torpedo Moskva. Zde se mu hned na prvním tréninku podařilo uchvátit extrémně náročného trenéra Maslova, od kterého od začátku dostával mimořádnou porci minut i důvěry.

Ve stejném roce, kdy okusil profesionální fotbal, nakoukl i do reprezentace. Při svém debutu hattrickem popravil Švédy a naprosto pobláznil hlavní město federace. Kolem stále ještě náctiletého mladíka se strhlo hotové šílenství. Lidé se chodili v houfech dívat byť jenom na tréninky Torpeda, kde hlasitě požadovali, aby Strelcov předvedl něco ze svého repertoáru.

Moskevský miláček by byl ideálním ztělesněním moderního útočníka i v dnešní době. Fyzicky se mu dokázal vyrovnat málokdo, ke své rychlosti přidával i dostatek silové hry, ale problém mu nedělala i přes mírný vzrůstový handicap ani hra hlavou. A ta technika. Jako by se mezi Rusy, Ukrajinci nebo Lotyši proháněl v sovětské top lize Brazilec. Pověstnou se stala zejména jeho přihrávka patičkou, která vedla k nespočtu gólů Torpeda.

Jeho bohémský způsob života však stále více začínal vadit vrchním stranickým představitelům. Drzý Strelcov navíc odmítl přestoupit jak do armádního CSKA, tak do policejního Dinama, což pro něj nemohlo znamenat nic dobrého. Když poté údajně urazil dceru ministryně kultury Furcevové, jeho osud byl zpečetěn.

Zlatý olympijský medailista, držitel Odznaku cti a fotbalový génius byl den před odletem na světový šampionát ve Švédsku obviněn ze znásilnění a následně poslán na dvanáct let do gulagu. Z něj sice vyšel již po pěti letech, ale k vrcholovému fotbalu se mohl vrátit až o další dva roky později. Okamžitě získal s Torpedem další dva tituly a i přes určitou nevoli autorit byl zvolen nejlepším hráčem soutěže, přesto se na něm těžká práce v táboře podepsala. Zdravotní potíže ho donutily brzo s fotbalem skončit. Rakovině plic poté podlehl o dvacet let později ve věku pouhých 53 let.

Infograficky



autor: Víťa Horák

Cesta na šampionát


Kvalifikaci načali Rusové domácí výhrou nad outsiderem z Lichtenštejnska. Následně však s výjimkou kontumační výhry v Černé Hoře naplno nebodovali v následujících pěti duelech, což vedlo k odvolání renomovaného italského stratéga Fabia Capella. Týmu se ujal nejúspěšnější tuzemský kouč Leonid Sluckij s cílem vyhnout se kolosální ostudě.

Sluckého, který zároveň stále seděl i na lavičce moskevského CSKA, čekal klíčový duel hned při jeho premiéře. Do Moskvy přicestovalo Švédsko a výhra seveřanů by znamenala definitivní konec nadějím na přímý postup. Domácí podle očekávání od začátku hýřili aktivitou podpořenou regulérním gólem Romana Širokova, jenž však chybně nebyl uznán pro údajný ofsajd ruského veterána. Diváky na stadionu Otkrytie nicméně ještě do přestávky rozjásal Arťom Dzjuba a potvrdil svou pozici klíčového muže ofenzivy. Dvě minuty před koncem celého utkání ruská ikona Igor Akinfejev dokázala vychytat ve stoprocentní šanci Marcuse Berga a jako by tak nastartovala Rusy za spanilou jízdou. Rusko pak už neztratilo a zajistilo si druhé místo ve skupině za Rakouskem.

Největším tahounem týmu byl kanonýr Dzjuba. Petrohradský útočník zakončil dvouletý kvalifikační cyklus s osmi góly, což byl čtvrtý nejlepší výsledek, a potvrdil oprávněnost svého místa na výsluní.

Trenér — Leonid Sluckij


Pokud něco charakterizuje Leonida Sluckého, je to nezdolná vůle a touha uspět. Bývalý talentovaný gólman musel již v devatenácti letech ukončit profesionální hráčskou kariéru kvůli kurióznímu zranění. Jednička třetiligového klubu Hvězda Gorodišče spadla ze stromu a fatálně si poranila koleno, když pomáhala sundat sousedovu kočku. Ani to však Sluckého nezastavilo.

Místo tréninků se vrhnul na studium, před dovršením 25 let absolvoval více kurzů a sezení s nejlepšími stratégy v Rusku než mnoho jeho starších kolegů, aby nakonec ještě před třicítkou získal své první místo v klubu Olympia Volgograd. Do vrcholového fotbalu nakoukl o pět let později jako hlavní trenér FC Moskva, pokračovatele tradice slavného Strelcovova Torpeda.

Zde na sebe poprvé upozornil propracovanou defenzivou, ale i atraktivním útočným pojetím. Ve stejném duchu pokračoval i u Křídel Sovětů v Samaře. Ani v jednom klubu nemohl naplno praktikovat ofenzivní koncerty, vždy musel sázet na pevnou obranu, přesto svým fotbalem bavil. V Samaře pod ním zažil životní sezonu útočník Savin, kterému dal obrovskou volnost na pozici staženějšího útočníka.

Po fiasku Juandeho Ramose u kormidla moskevského CSKA potom přišla jeho životní šance. Armádní klub dovedl za šest let ke třem mistrovským titulům, dvěma pohárovým prvenstvím a stejnému počtu superpohárů. Dobře se navíc vedl i v Evropě, když si pod jeho taktovkou Rudá mašina hned na podzim 2009 poprvé v klubové historii vybojovala místenku v jarních bojích Ligy mistrů.

Na střídačce typicky se kolíbajícího trenéra vystihuje zejména propracovaný defenzivní systém, stejně jako taktická variabilita a schopnost ušít plán hry svému týmu na míru. Na klubové úrovni umí výborně dlouhodobě pracovat s hráči a jejich rolí na hřišti, například Dzagojeva stáhnul mnohem hlouběji do pole, což vedlo k zrychlení a zlepšení přechodové fáze CSKA. Často dává rozdílovým hráčům naprostou volnost a po svých křídlech vyžaduje aktivní doplňování osamoceného útočníka.

Tahoun týmu — Arťom Dzjuba (Zenit Petrohrad)



zdroj: uk2-bettingsafe.netdna-ssl.com

Případ 28letého hrotu je další pohádkou o outsiderovi, ze kterého se stane hrdina. Dzjuba načal svou kariéru ve slavném Spartaku Moskva velmi brzo, ale pověsti talentu nedostál a jako mnoho mladých fotbalistů před ním putoval na hostování. Desetigólovou sezonou v Tomsku si následně řekl o větší prostor i v mateřském týmu, ale přestože nastupoval do hry častěji, tak s ním v Moskvě neměli trpělivost a následně byl opět zapůjčen jinam, tentokrát do Rostova. Zde vysoký hráč nasázel branek hned sedmnáct a vzbudil zájem tuzemských obrů.

Ve Spartaku v nové sezoně konečně dostal přednost před přeplácenými cizinci, ale ani tak se v hlavním městě znovu dlouho neohřál. Během zimní pauzy sečetl nejúspěšnějšímu ruskému klubu jeho chování a půl roku před koncem stávající smlouvy odmítl podepsat novou. Následně oznámil, že další ročník zahájí jako hráč Zenitu Petrohrad.

V nejkrásnějším městě rozlehlé země se Dzjuba opravdu našel. Jeho síla, vysoká postava, ale i překvapivě slušná technika (která během tří let zaznamenala nevídaný progres) se promítly do šesti branek v Lize mistrů a dalších čtrnácti v domácí soutěži. Neúspěšný osmifinalista nejlepší evropské soutěže a aktuálně třetí nejlepší ruský tým těžil především z jeho spolupráce s Olegem Šatovem.

Na prahu slávy — Oleg Šatov (Zenit Petrohrad)



zdroj: sport-express.ru

Ruský štírek nastoupil pod Sluckým ke všem zápasům v základní sestavě a při smolné neúčasti Alana Dzagojeva by měl šance vytvářet hlavně on. Rtuťovitý technik má po nevydařeném šampionátu v Brazílii pravděpodobně poslední šanci, jak si říci o západní angažmá a jít ve šlépějích Andreje Aršavina. Ve Francii už nebude svázán taktikou ani špatnými vztahy s vůdcem střídačky.

Pro pětadvacetiletého Šatova hovoří i slušná sezona v Petrohradě, kde i přes týmový neúspěch výrazně vyčníval. Především statisticky se konečně vyšvihl, když sám desetkrát skóroval a 14krát branku připravoval spoluhráčům. Operovat po boku nezastavitelného Hulka ničemu neškodilo. Šatov takto každopádně ruským klubům znovu ukázal, že se vyplatí dát šanci domácímu hráči před drahými žoldáky z ciziny. A co je nejdůležitější - svou třídu pravidelně ukazoval i v Lize mistrů, kde se minimálně na jednom gólu svého týmu podílel ve čtyřech z pěti utkání skupinové fáze, do nichž sám zasáhl.

Odchovanec Uralu, který předloni v Brazílii nastupoval převážně zprava, zatímco teď nejspíš bude působit spíše u levé postranní čáry, tak nyní vážně stojí na pomyslném prahu slávy a je kousek od toho, aby jako další z Rusů nakouknul do nějaké z nejlepších západních soutěží.

Předpokládaná sestava




Stálicí v bráně je Igor Akinfejev, nástupce Lva Jašina a kdysi nejlepší mladý gólman Evropy. Jenže i on má své slabší chvilky a zejména během šampionátu v Brazílii byl silně kritizován. Ve Francii tak bude chtít všem ukázat, že opravdu stále patří mezi širší světovou špičku. Pomáhat mu budou jeho kluboví spoluhráči Vasilij Berezuckij se Sergejem Ignaševičem. Bezesporu legendární dvojice byla podobně jako Akinfejev u bronzového Eura před osmi lety. Zatímco v lize stoperům CSKA stále stačí bezchybná poziční hra a dominance ve vzduchu, v evropských soutěžích se projevují jejich fyzické nedostatky a pokročilý věk. Právě tady se skrývá nejzranitelnější místo ruského výběru.

Levou stranu měl brousit další pamětník Žirkov, který v kvalifikaci dostával více prostoru než Oleg Kuzmin. Vinou zranění ale bude chybět a prostor zazářit pravděpodobně dostane další z řad Armějců Ščennikov. Druhou stranu hřiště si pro sebe od Aňukova (stejně jako v klubu) uzmul Igor Smolnikov. Alternovat mu bude Dmitrij Kombarov, využívaný i pro své schopnosti exekutora standardních situací.

Záložní řada představuje pro Rusko klíčovou odpověď na otázku bytí a nebytí na Euru. Zatímco s Dzagojevem by národní tým neměl mít problém přejít přes skupinovou fázi, bez něj se děj v "béčku" zamotává. Roli tvůrce si pro sebe s jistotou uzme Oleg Šatov, jenž z pozice levého křídla bude sbíhat podle potřeby do středu a zásobovat pasy své klubové spoluhráče na útočné polovině soupeře. Absence klíčového ruského režiséra pravděpodobně znamená základní sestavu i pro Pavla Mamajeva. Typově zcela odlišný středopolař Krasnodaru by měl utkání zahajovat na pravém záložníkovi s tím, že bude v obrané činnosti vyztužovat střed hřiště a při útočné snaze naopak vytahovat beky soupeře blíže k pravé autové čáře. Za touto dvojící operují zkušení třicátníci Širokov s Denisovem. První jmenovaný by měl i přes značně pokročilý věk hrozit náběhy z druhé vlny, Denisov poté plní roli defenzivního štítu.

Věk ruského výběru je naprosto alarmující. Bronzový evropský šampionát pamatuje hned devatero hráčů. Doma i přes velkou marodku nepochopitelně zůstává kazaňský Magomed Ozdojev nebo jeden z tvůrců rostovského zázraku Pavel Mogilevec. Naopak šokující je nominace mladičkého Golovina, Sluckého svěřence z CSKA, a také Romana Neustädtera, jehož přesný původ nezná snad ani on sám.

Útočné duo by mělo být silnou stránkou mančaftu. Kokorin umí s balónem divy a před dvěma roky trpěl hlavně na osamocenost a nedostatek podpory ve vápně soupeře. Nový trenér však věří i Dzjubovi, který by měl podstupovat náročné souboje se stopery soupeře a Kokorinovi sklepávat vysoké míče. Zároveň je schopný neposlušné hvězdičce ruské kopané vyhovět kombinací po zemi. Na lavičce na svou šanci bude čekat Fedor Smolov, nejlepší střelec právě skončené sezony. Jemu by mohla hrát do karet vyhlídka obnovení krasnodarské spolupráce s Pavlem Mamajevem.

Tip redakce na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina B

11.06.2016
21:00
Anglie
1:1
Rusko
Marseille
15.06.2016
15:00
Rusko
1:2
Slovensko
Lille
20.06.2016
21:00
Rusko
0:3
Wales
Toulouse

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Igor Akinfejev
08.04.1986
CSKA Moskva
Guilherme
12.12.1985
Lokomotiv Moskva
Jurij Lodygin
26.05.1990
Zenit Petrohrad
Obránci
Datum nar.
Klub
Aleksej Berezuckij
20.06.1982
CSKA Moskva
Vasilij Berezuckij
20.06.1982
CSKA Moskva
Sergej Ignaševič
14.07.1979
CSKA Moskva
Dmitrij Kombarov
22.01.1987
Spartak Moskva
Roman Neustädter
18.02.1988
Schalke 04
Igor Smolnikov
08.08.1988
Zenit Petrohrad
Georgij Ščennikov
27.04.1991
CSKA Moskva
Roman Šiškin
27.01.1987
Lokomotiv Moskva
Záložníci
Datum nar.
Klub
Denis Glušakov
27.01.1987
Spartak Moskva
Aleksandr Golovin
30.05.1996
CSKA Moskva
Oleg Ivanov
04.08.1986
Achmat Groznyj
Artur Jusupov
01.09.1989
Zenit Petrohrad
Pavel Mamajev
17.09.1988
FK Krasnodar
Aleksandr Samedov
19.07.1984
Lokomotiv Moskva
Oleg Šatov
29.07.1990
Zenit Petrohrad
Roman Širokov
06.07.1981
CSKA Moskva
Dmitrij Torbinskij
28.04.1984
FK Krasnodar
Útočníci
Datum nar.
Klub
Artjom Dzjuba
22.08.1988
Zenit Petrohrad
Aleksandr Kokorin
19.03.1991
Zenit Petrohrad
Fjodor Smolov
09.02.1990
FK Krasnodar

Autor: Dominik Lupták

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (155)

Přidat komentář
misinho7

snad skoncia posledni v skupine

Reagovat
Lifted

U inforgrafiky máte podle mě fotku Dzagoeva, místo Širokova.

Reagovat
Flamex

Reagovat
Lifted

A ještě je tam napsáno Šikorov

Reagovat
fantomas

Už se na tom pracuje

Reagovat
Azazelo RD

Kdybys článek otevřel jako ostatní jenom kvůli diskuzi, tak tě tohle neštve.

Reagovat
smazaný uživatel

Obrázky + Diskuze

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ferguson6

Nemohli sta začať Slovenskom?

Reagovat
db18

Nie...

Reagovat
fantomas

Jako bys už dávno nevěděl, že tady je to vedený šovinistama...

Reagovat
tomasinho

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, Severní Maďarsko až na konec.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Severne Madarsko je v Madarsku, pridu na rad az pri predstavovani ucastnikov skupiny F.

Reagovat
smazaný uživatel

Vy už se přímo považujete za součást Maďarska? Tak to pak jo.

Reagovat
smazaný uživatel

My sme Slovensko, ale ty si pisal o severnom madarsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Seš si jistý?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, este ste to nepreberali na zemepise?

Reagovat
smazaný uživatel

Na "Jednotke" - http://1url.cz/jtJKw - mi dávají za pravdu, akorát s tou Kanadou se trochu víc sekli.

Reagovat
Manik...

Reagovat
Pasha

Čo je to Maďarsko? Myslel si Mongolov?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
papanegra

slovensko nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
db18

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tiso nesuhlasi

Reagovat
smazaný uživatel

A Meciar by asi tiez oponoval

Reagovat
REPLIKATOR

Maďarsko už bylo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Euphael

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Counter

Reagovat
bayern987

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
13

Reagovat
Hyrax

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zark

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

To už je to Rusko třikrát zajímavější.

Reagovat
Pipo123

Záloha aj ofenzívna vyzerajú hodne dobre, ale tá obrana ? tej snad utečie aj slimák

Reagovat
vladis271

Koho dáte dnes ako poslednú repre z béčka?

Len odporúčiť chcem. Jedného z dvojky Slovensko a Anglicko. Jedného dnes a druhých zajtra. V oboch totiž možno očakávať plodnú diskusiu a nebolo by dobré ich dávať obe v jeden deň.

Reagovat
fantomas

Nebudou obě v jeden den.

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko nedavaj pls. Akurat bude plna diskusia primitivizmu. Noaco ked nebude ajtak vieme kto nam tam hra atd a je to viac o tych ostatnych co nepozname.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ja som to myslel vazne. Da sa to vybavit? Pozri vyssie kolko ludi so mnou tiez suhlasi. Cela komunita

Reagovat
fantomas

Ne, Slovensko je už napsaný.

Reagovat
Zark

Reagovat
db18

Tak ten článek ignorujte.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne by ho mohli Cesi ignorovat a svoje mindraky si riesit inde

Reagovat
Zark

Reagovat
13

A u obou do toho budou nejvíc kecat Slováci.

Reagovat
valloire

Větší úspěch Rusů bylo v 88 finále ME. I v 72 byli ve finále a to jsou celkem úspěchy, které by se v historii měly objevit.

Reagovat
fantomas

To finále ME byl de facto spíš ukrajinskej úspěch (a tam to zmiňuju)

Reagovat
valloire

Jo takhle, Ukrajinu jsem nečetl. Nástupcem SSSR by měl bejt Rusko, ale je pravda, že v 70 a 80 letech je táhli Ukrajinci.

Reagovat
fantomas

Tos ani nemohl, když ještě nebyla na řadě Rusko si možná přivlastnilo úspěchy, ale technicky sou nástupcem SSSR oba tyhle státy a myslim, že je přece jen správný rozlišovat. Dominik imo udělal dobře, že se zaměřil na Strelcovovu éru.

Reagovat
valloire

no a kde to zmiňuješ? A nástupce SSSR je Rusko, ne Ukrajina.

Reagovat
kubys

Reagovat
fantomas

Omg... preview Ukrajiny na webu teprve bude, ale už ho mám napsaný

Ne, nástupnických států SSSR je několik a mezi nima je i Ukrajina. Rusko jen technicky zdědilo sovětský úspěchy, to ale neznamená, že by se nemělo nahlížet pod povrch.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen tak bokem, kolik ti zabere napsat jedno preview?

Reagovat
fantomas

To se fakt blbě řiká, páč ho píšu na etapy. Ultračistýho času to můžou bejt tak 3 hodiny psaní, když tam nepočítám rešerši.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Tak já zase nemůžu vědět, že to tam zmiňuješ ne? SSSR se v podstatě rovná Rusko a Rusko je taky nástupnickým státem. Pod povrch by se nahlížet mělo a tak mě bude hodně zajímat, jak v historii Slovenska zhodnotíte ME 76. Aby se to nějak tady nesplašilo.

Reagovat
fantomas

No nemůžeš, proto ti to řikám takle dopředu, čimž zároven osvětluju, proč je tady ruská historie pojatá tak, jak je, a proč je to v pořádku.

Reagovat
valloire

Ok, nemám nic proti.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Ukrajina je vlastně bez historie až do samostatnosti? A Blochin byl ruský fotbalista, přestože strávil celou kariéru doma, Ukrajinu potom snad i koučoval, a byl v tamnějším parlamentu. Rly???

Reagovat
valloire

To sem někde napsal? Nástupnickej stát je prostě Rusko. Tudíž sovětský úspěchy se maj zmínit v historii s tím, že se uvede na pravou míru podíl hráčů jiný národnosti. Což tady plus minus je.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono je možná nešikovný, že Ukrajina nebyla nalosovaná do "dřívější" skupiny, potom bychom se tomuhle nedorozumění vyhli. Jde o to, že třeba ten Blochin a vůbec ten tým z toho Eura byl prostě většinově (co se týče klíčových hráčů) ukrajinský. Proto to podle mě až tak ruský úspěch není.

Reagovat
valloire

Vždyť se o tom nehádám. Tehdejší Kyjev byl po všech stránkách špičkový mužstvo. Jedno z 10 nej v Evropě. Jde o to, že když píšeš o historii fotbalu Ruska, musíš zmínit úspěchy SSSR. Když pak o Ukrajině, zmíníš podíl jejich hráčů na úspěších SSSR. Což se tak nějak tady stalo. Takže ok.

Reagovat
Puskas

Dasajev + Dynamo:). A hráči jak víno - Livtočenko, Michajličenko, Bělanov, Protasov, Rac...

Reagovat
valloire

Blochin

Reagovat
Puskas

Tak ten tehdy spíše už končil, že, v útoku byli tehdy hlavně Protasov a Bělanov. Na Euru 88 snad už ani nebyl... ?

Reagovat
valloire

Já to myslím celkově. To jak je táhli Ukrajinci.

Reagovat
smazaný uživatel

jeden z nejnudnějších týmů s nejnudnějšími hráči na celém ME...snad nepostoupí

Reagovat
Puskas

nejzábavněji vypadá ten houpající se trenér

Reagovat
fenixLFC

trener sa este len bude hupat ked putin nebude spokojny s vysledkami

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
king23

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

súhlasím s EF tipujem im koniec v skupine

Reagovat
placa

"První jmenovaný by měl i přes značně pokročilý hrozit náběhy z druhé vlny"

tam předpokládám chybí slovo "věk"

A potom je pod předpokládanou sestavou napsáno "Neustedera", to není úplně košér

Reagovat
Jerichoo

Super článok, Streltsova som nepoznal

Reagovat
valloire

fakt?

Reagovat
Puskas

Tak o něm se moc nepíše, já o něm četl prvně v Tipu někdy po r. 89, byl to promne též objev. Známější jsou Jašin, Netto aj.

Reagovat
valloire

O Strelcovovi jako talentu jsem četl taky tak nějak. No ale je to už skoro 30 let, proto se divím. Od tý doby se o něm psalo přece jen hodně. Něco jako u nás Kučera.

Reagovat
Puskas

Já tyto věci čtu odmala, bo mě baví historie včetně té fotbalové. Obecně čtu dost. Dnes lidi moc nečtou a už vůbec ne něco z historie, zajímají se jen o dnešek, tomu vycházejí vstříc často média. PS: Měl by tu někdy být jeden můj článek z historie:).

Reagovat
valloire

Taky mě to baví. Taky je to to potom v diskuzích vidět, že se lidi nezajímaj o historii. Jak jeden? Máš jich tu víc ne?

Reagovat
Puskas

Jeden nový, ty staré nepočítám. Nový, co by měl snad ještě před Eurem vyjít, ale vzhledem k tomu penzu, co vychází, asi až poté.

Reagovat
valloire

jo tak

Reagovat
Jerichoo

Smutne viem

Reagovat
REPLIKATOR

Rusko

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
REPLIKATOR

Polsko

Reagovat
pawelFCB

Polsko i Rusko je fajn

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně těm Slovákům hrozně závidím skupinu

Rusko je poměrně chabý, Wales = Bale + Bolton Ramsey + 9 provinčních hráčů.

Reagovat
smazaný uživatel

Slovaci tu skupinu muzou vyhrat, stejne tak muzou skoncit s 0 bodama.

Reagovat
Kang & Kodos

Nechceš psát analýzy pro tipsport?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Podle mě získají Slováci 0 - 9 bodů.

Reagovat
smazaný uživatel

odvazny tip

Reagovat
smazaný uživatel

Na to uz se da i vsadit...

Reagovat
smazaný uživatel

Za kurz 0,99

Reagovat
king23

Reagovat
smazaný uživatel

to bude urcite 8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
king23

Tři výhra a z toho jedna po prodloužení

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Zark

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
vladis271

Asi je to známa vec, ale koľko redaktorov majú jednotlivé sekcie?

Reagovat
Counter

V PD sekci jsme na to tři.

Reagovat
Pyroman

Ještě před pár dny prý Dufek s plnou jistotou prohlašoval, že o Oliče nestojí. Útok Baroš - Olič by každopádně z fleku mohl jít do fotbalového muzea.

Reagovat
Rišan

Bohužel u portrétu Ruska už nemůžu moc chválit. I na EF se tam cpe politika s gulagy, Kačalin se píše zblble po anglicku Kachalin a Širokov je dokonce překřtěn na Šikorova. Takže to ani číst nebudu. Holt asi různí autoři různý výsledek.

Reagovat
fantomas

Šikorov je chyba grafika a snad bude brzo opravena.

Reagovat
valloire

No tak když jejich potenciálně nejlepší fotbalista v historii byl v gulagu, tak to je prostě fakt, ne politika.

Reagovat
Kang & Kodos

Co měl napsat? Že byl na dovolený?

Reagovat
valloire

No byl. V gulagu.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase ta imperialistická propaganda :( svaté Rusko...

Reagovat
Pyroman

Útok má Rusko poměrně slušný, horší to je v obraně, až se na ty staříky tam rozběhne takový Bale, nestihnou se ani otočit. Hodně bude záležet na Akinfejevovi, když má den, je schopný pochytat všechno, ale těch "kiksových" dnů mívá hodně.

Reagovat
fenixLFC

najskôr albansko a potom rusko....nech sa preskoci poradie, da profil portugalska a najvacsie spiny budu pekne za radom

Reagovat
Emmett Brown

po Albansku najnesympatickejsia repre na turnaji, pevne verim ze vyletia v skupine

Reagovat
Jacks11

Místní Amerikanofilové by si měli uvědomit jednu věc vidět za vším zlé Rusko je nemoc zvaná rusofobie http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rusofobie-je-v-podstate-socialni-patologie-O-lidech-ovladanych-touto-nenavisti-promlouva-psychiatr-Ivan-David-363012

Reagovat
smazaný uživatel

Taký tým ako malo ZSSR a Rusko r. 1986 v Mexiku už od vtedy nemalo. Ale je pravda, že to boli hráči Dynama Kyjev, tak zrejme väčšina boli Ukrajinci.

Reagovat
smazaný uživatel

Chystá se nějaká EF fantasy liga?

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, už jsem si toho taky všimnul

Reagovat
smazaný uživatel

A přijedou do Francie tankama?

Reagovat
Ferguson6

To Nemci.

Reagovat
Uwe háže buly

Žigulíkem.

Reagovat
smazaný uživatel

Nene, padnou u Verdunu.

Reagovat
Jacks11

Místní Amerikanofilové by si měli uvědomit jednu věc vidět za vším zlé Rusko je nemoc zvaná rusofobie http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rusofobie-je-v-podstate-socialni-patologie-O-lidech-ovladanych-touto-nenavisti-promlouva-psychiatr-Ivan-David-363012

Reagovat
smazaný uživatel

Parlamentní listy

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Co máš proti PL? Jediné nezávislé noviny, však to píšou na bilboardu!!

Reagovat
Jacks11
Reagovat
Godwinson

Proč? Jeho smrt a její motivy je každému u prdele, řekl bych

Reagovat
Mariano13

staré mužstvo, ktorému sa ešte aj priplietli zranenia .. asi aj bez nich by som ich považoval na najväčšieho adepta na vypadnutie ... stred obrany jednoznačná slabina, kde keď si predstavím Balea, či Maka a Ďuriša podporených Allenom Ramseym a Hamšíkom bude vypadať ako Touré či Demichelis .. pomalo a drevene. Naviac je tam jediný Nesutädter ktorý hrá inde ako v Rusku a pomery platov k očakávaným výkonom v Rusku sú známe

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele