Představení účastníků ME 2016 - Maďarsko

09.06.2016, 08:42
Profily, historie
Zaujalo nás
Fotbalová historie je plná velkých vzestupů jako toho nedávného belgického či velšského, ale také velkých pádů. Jeden z takových dramatických úpadků museli v 90. letech a na přelomu tisíciletí skousávat také v Maďarsku, kde se nyní těší na první velkou akci od mistrovství světa 1986. Jak blahodárný se ve Francii ukáže být německý vliv na celou maďarskou kopanou?

Pro důkazy toho, v jak bídném stavu se maďarský fotbal nacházel a vlastně stále nachází, netřeba chodit bůhvíjak daleko. Od založení Ligy mistrů roku 1992 se do skupinové fáze protlačily všehovšudy dva maďarské kluby (Ferencváros 1995/96 a Debrecín 2008/09), což překonají i trpaslíci typu Kypru nebo Izraele, a koeficient maďarské ligy je aktuálně na úrovni té moldavské či lichtenštejnské.

V otázce divácké návštěvnosti je na tom maďarská nejvyšší soutěž — nedávno kvůli finanční situaci mnoha klubů zeštíhlena z 16 na dvanáct účastníků — ani ne z poloviny tak dobře jako dvě dekády zpátky. Průměr roku 2015 odpovídal naprosto děsivým 2,5 tisícům fanoušků.

Přesto se Maďaři do Francie podívají a z progresu se mohou těšit i na dalších frontách — mimo jiné díky lidem s bohatými zkušenostmi z německého prostředí. V čele seniorského národního týmu stojí Bernd Storck se svou pravou rukou Andreasem Möllerem, jednadvacítku donedávna vedl Robert Kilin, osmnáctku stále trénuje Oscar Corrochano a za resuscitací Ferencvárose, který letos už šest kol před koncem poprvé po 12 letech oslavil titul, nestojí nikdo jiný než bývalý kouč Hamburku Thomas Doll.

Německý vliv na druhou stranu není radno přeceňovat; relativní vzkříšení maďarské kopané je totiž z ještě větší části dílem vlády Viktora Orbána, velkého fanouška nejpopulárnějšího sportu planety. Že se maďarský fotbal začal vzmáhat zrovna po premiérově znovuzvolení roku 2010, to vskutku není žádná náhoda, neboť Orbán z pomoci fotbalu učinil regulérní součást své politické agendy.

Ihned v červenci 2010 přesvědčil údajně nejbohatšího muže v zemi, Sándora Csányiho, aby se postavil do čela fotbalové federace, a sám se potom zaměřil na zkrášlení svého bývalého poloprofesionálního klubu Felcsút FC. Ten se nyní jmenuje Puskás FC a jeho zbrusu nová akademie je zodpovědná za dva současné reprezentanty (viz níže), ale i jednoho člena proslulé barcelonské La Masie.

S Orbánovou osobou, respektive vládnoucí stranou Fidesz, má teď co dočinění v podstatě každý prvoligový klub. Ferencváros je veden stranickým předsedou, budapešťské MTK pro změnu zakladatelem Fidesze, a Debrecín, Videoton i Haladás jsou alespoň řízeny blízkými přáteli Orbána a nedávno měli vládou částečně sponzorovanou výstavbu nových arén.

Takový silný vládní zájem možná z dlouhodobého hlediska slibuje obavy z korupčních praktik, se kterými mají Maďarové bohaté zkušenosti jak z nedávné doby, tak z 80. let, ale v současnosti se maďarská fotbalová obec vážně nehodlá rozptylovat. Konečně přece zase má na co být pyšná...

Historie


Maďarsko dalo světu bez přehánění jednu z nejlepších fotbalových generací vůbec. Pozor, ta z konce třicátých let také nebyla vůbec marná — však fenomenální střelci Sárosi se Zsengellérem roku 1938 Maďary dotáhli až ke stříbru ze světového šampionátu. Ovšem na dvě útočná tykadla Ference Puskáse se Sándorem Kocsisem, podporované Nándorem Hidegkutim či Zoltánem Cziborem... na to zkrátka jen tak něco nemělo.

Gusztáv Sebes, už od roku 1936 trenér národního týmu, vybudoval v 50. letech mašinu, jaká dlouho neměla na evropské scéně obdoby. Sám věřil v to, že praktikoval 'socialistický fotbal', a přitom jako bývalý odborový předák v Paříži a Budapešti moc dobře věděl, jak všechny kolem sebe motivovat. Po vzoru dřívějších světových šampionů z Itálie reprezentaci vystavěl na pevných základech o dvou ultrasilných domácích mančaftech, Honvedu a předchůdci současného MTK Budapešť, a sílu potom jeho svěřenci nehledali pouze v soudržnosti, ale i v revolučních taktických schématech.

Maďaři jsou nakonec v podstatě zodpovědní za dva z největších zápasů fotbalové historie. Jako "utkání století" vešla ve známost jejich demolice Angličanů ve Wembley (3:6) roku 1953, alias první domácí porážka pro neohrožené Ostrovany, a naopak coby "zázrak z Bernu" je dnes znám velkolepý comeback Němců ve finále mistrovství světa 1954, které mělo definitivně stvrdit nesmrtelnost oné výjimečné Puskásovy party.

K té stvrzence de facto došlo, to však jaksi nešťastnou cestou. Maďaři Němce ve skupině sice vypráskali 8:3 a vrchol turnaje se zprvu odvíjel podobně, když už po osmi minutách vedli 2:0, ovšem výsledná prohra 2:3 nakonec favority neuvěřitelným způsobem připravila o nadlouho nejdelší mezinárodní šňůru neporazitelnosti. O dva roky dříve Maďaři úchvatným způsobem (se skóre 18:1) opanovali olympijský turnaj v Helsinkách a senzační byli po většinu času i ve Švýcarsku, kde na cestě do onoho tragického finále vyřadili oba finalisty z roku 1950, Uruguay a Brazílii.

Že "zázrak z Bernu" představoval jen jeden hloupě načasovaný výpadek, to potvrdila následná zbrusu nová šňůra o 18 zápasech bez prohry. Na prostoru šesti let a 50 utkání Maďaři zvítězili hned 42krát a soupeřům dokupy nadělili dech beroucích 215 branek. Roku 1957 kvůli menší výsledkové krizi skončil trenér Sebes, později téhož roku do Maďarska vtrhly sovětské tanky, Puskás a spol. utekli za hranice — a jedna legendární epocha byla fuč.

Později ještě sice Maďarové byli schopni produkovat skvělé fotbalisty v čele s takovým Flóriánem Albertem, jediným maďarským vítězem ankety Zlatý míč, jako kolektiv už ale sotva ohromovali. Nadlouho naposledy si fanoušci zaúpěli radostí roku 1986, když se Maďaři přes rivaly z Rakouska dostali na třetí mistrovství světa v řadě — ve všech třech případech nicméně končili už ve skupině, což neomylně předznamenalo drtivý pád. Naprostého dna potom Maďarsko dosáhlo v kvalifikaci na Euro 2008, kde obsadilo ostudnou šestou příčku dokonce i za Moldavskem.

Největším maďarským úspěchem ve 21. století tedy dlouho zůstávala minioplata za bernský zázrak; a sice porážka Němců v červnovém přátelském zápase z roku 2004. Zatímco domácí se tehdy připravovali na evropský šampionát, Lothar Matthäus měl problém vůbec složit tým — pozvánku mu ze zdravotních důvodů, ale i pro čistou lenost odmítlo celkem 22 oslovených, a tak nakonec německá hráčská ikona musela vsadit rovnou na osm hráčů se šesti či méně starty za reprezentaci. To ale příliš nevadilo; jeden z takových mlíčňáků, Sándor Torghelle, totiž Němce v Kaiserslauternu dvěma góly při výhře 2:0 totálně ztrapnil a většina fotbalové velmoci si už tehdy uvědomila, že bude nutno provést kompletní rekonstrukci německé scény. K té pak také po otřesném Euru došlo...

Bohužel, pro Maďary samotné šlo o pouhý nicneříkající záblesk. Matthäusova éra brzy skončila totálním fiaskem, když mu jeho kontrakt na konci roku 2005 kvůli zmatkům ve vedení svazu technicky ani neměl kdo prodloužit...

Infograficky



autor: Víťa Horák

Cesta na šampionát


Ačkoliv se Maďaři třesou na svůj první velký šampionát od roku 1986, jejich jízda kvalifikací se dá považovat spíše za takové škobrtání a vcelku žádný velký úspěch. Storckův výběr jednak skončil ve skupině až za Severním Irskem a Rumunskem, tedy žádnými věhlasnými soupeři, jednak v posledním kole ztratil i ono privilegium proniknutí na závěrečný turnaj jakožto nejlepší z třetích týmů (i když tedy ne tak úplně vlastní vinou, nýbrž kvůli neočekáváné první výhře Kazachstánu a gólu Selçuka İnana z poslední minuty tureckého zápasu).

Na druhou stranu, pro mančaft, u kterého se během kvalifikačního cyklu protočili hned tři trenéři, je skutečně samotná účast ve Francii obrovskou satisfakcí. A že Maďaři od prvního kvalifikačního duelu ušli věru velký krok dopředu: od počátku nepopulární Attila Pintér se od kormidla poroučel právě po té jediné domácí prohře se Severním Irskem (1:2), kdy se bůhvíproč rozhodl hrát na tři obránce. Pouze čtyři členové tehdejší zahajovací jedenáctky se teď vešli do Storckovy 23členné nominace a akorát s Dzsudzsákem a Juhászem se všeobecně počítá do základu.

Maďary srovnal do latě Pál Dárdai, který už nyní samozřejmě trénuje berlínskou Herthu, ovšem z jeho taktického profilu se nadále vychází. Ani Dárdaiův tým sice nijak zvlášť nepřesvědčoval; všechny tři výhry, jež pod ním mužstvo uhrálo, byly hubeným poměrem 1:0 — jednou dokonce proti výrazně slabším Faerským ostrovům. Nicméně body už se sbíraly, a to bylo hlavní. Hnedka nováčkův první velký test na lavičce, výjezd do Rumunska, se dá při remíze 1:1 rozhodně považovat za vydařený.

Bernd Storck, bývalý Dárdaiův mentor, potom ofenzívu přeci jen do jisté míry probudil, Maďaři na devátý pokus (!) konečně vstřelili alespoň dva góly (i když tedy Faerským ostrovům), a ačkoliv šlo tehdy o jedinou Storckovu výhru ze čtyř vystoupení ve skupině, jeho vliv se vždycky měl měřit až podle baráže. A ta dopadla snově: Puskásovi potomci si s Norskem poradili doma i venku a na Euro tak ve finále přeci jen pronikli zaslouženě. V Oslu udeřil debutant László Kleinheisler (který předtím v sezoně za Videoton neodehrál ani jeden soutěžní zápas a následně se přesunul do Werderu), zatímco doma hned zkraje vsítil nádhernou branku Tamás Priskin, aby následně vzal hold zesnulému kamarádovi Mártonu Fülöpovi.

Trenér — Bernd Storck


Situace před Storckovým jmenováním byla zapeklitá. Maďarové si vysnili, že je Pál Dárdai povede i v baráži a na Herthu se bude stoprocentně soustředit teprve po listopadu 2015, ovšem berlínský klub měl jiné plány, v létě dal nadějnému kouči ultimátum — a před klíčovou fází kvalifikace, v červenci 2015, tudíž maďarský národní tým opět měnil vedení.

Šanci dostal Němec Bernd Storck, který s maďarským výběrem do 20 let právě zakončil mistrovství světa (kde došel do osmifinále i s nejlepším střelcem turnaje), a další etapa tak mohla začít. Další, a popravdě ne tak odlišná etapa. Storck se s Dárdaiem velmi dobře zná z dob společného působení v Hertě, kde Storck na přelomu tisíciletí působil jako asistent trenéra (a Dárdaie i Királyho dokonce pro Herthu skautoval i doporučoval), takže se s tehdejším záložníkem pravidelně potkával na trénincích.

A ačkoliv vztahy obou mužů ochladly, jakmile Storck po nástupu k maďarskému kormidlu vyhodil všechny členy Dárdaiova trenérského štábu vyjma dvou, pojítek mezi nimi pořád najdeme spoustu. Také Maďaři — obdobně jako Hertha, budou hodně běhat — agresivně presovat (a měli by být čerství, když si naplánovali jen dva přípravné zápasy s 14denním rozestupem) a vpředu ve formaci 4-2-3-1 nebo hybridním 4-3-3 patrně budou sázet na jednoho vytáhlého útočníka.

Předtím, než se Bernd Storck vydal do Maďarska nejprve vykonávat roli technického ředitele svazu, žádné ohromující výsledky ve světě zrovna neposbíral. Bývalý západoněmecký reprezentant do 21 let začínal jako kariérní asistent Jürgena Röbera, kterému byl po ruce v Hertě, Dortmundu, Wolfsburgu i bělehradském Partizanu, a pak se sám zabydlel hlavně v Kazachstánu, kde vedl mládež i dospěláky.

Tahoun týmu — Balázs Dzsudzsák (Bursaspor)



zdroj: irishexaminer.com

Snad nikde největší hvězda týmu, neřkuli kapitán, takhle nerozděluje fotbalovou společnost. Balázs Dzsudzsák je v 29 letech na vrcholu sil a je vlastně jediným borcem s takovou charakteristikou, kterého v maďarské nominaci zaručeně pozná každý fanoušek evropské kopané.

Odchovanec Debrecínu dříve válel v PSV, kde v sezoně 2010/11 dokonce napříč všemi soutěžemi nasázel víc než 20 branek, ovšem pak se vypařil na východ, dvakrát uvízl v klubu s finančními problémy, a stabilitu nyní jakž takž nachází v tureckém Bursasporu, kde v lize zařídil pouze osm gólů (vstřelil tři) a celkově spíš zklamal. Opět.

Problematických bodů na postavě Balázse Dzsudzsáka najdete věru požehnaně. Zaprvé je leckomu trnem v oku už jen ten výběr klubů, neboť se dříve všeobecně počítalo s jeho dobýváním západu, zatímco teď mu lze snadno přišít nášivku 'žoldák'. Zadruhé Dzsudzsák není zrovna týmový hráč, často natahuje z dálky, a mnohdy jeho střely také postrádají smysl (speciálně když si zprava vybíhá na silnější levačku). Zatřetí, a to především, je potom od přírody nekonzistentní.

Ten poslední bod se dokonale projevuje i v maďarské reprezentaci, kde za ním zhruba polovina krajanů stojí jako za potenciálně rozdílovým hráčem, kdežto jiní ho zatracují pro přehršel frustrujících a frustrovaných výkonů. V Rumunsku byl například v kvalifikaci fenomenální; v Norsku zase na facku. A podobně to zřejmě bude vypadat i ve Francii, protože jiný Dzsudzsák zkrátka nikdy nebyl a ani nebude...

Na prahu slávy — Ádám Nagy (Ferencváros)



zdroj: hungarytoday.hu

Zmrtvýchvstání Ferencvárose, jehož největší fanouškovská základna v zemi přesně před deseti lety naříkala kvůli sestupu, lze z velké části přičíst veteránům Zoltánovi Gerovi a Tamási Hajnalovi, kteří se dávno po třicítce vrátili do rodné krajiny (a co si budeme povídat, na takovou ligu jejich výrazně pomalejší nohy stále stačí). Mezi těmito pardály však zároveň s velkým příslibem rostou také vybraní mladíci: do prvního týmu a často i základu patří 22letý András Radó nebo o rok mladší Dominik Nagy, ještě větší pozornost však poutá bratr druhého jmenovaného, teprve 20letý Ádám.

Oba sourozenci Nagyové loni účinkovali na mistrovství světa do 20 let, a zatímco Dominik se stěží prosazuje i jen o kategorii výše, Ádám se už bez nejmenšího přehánění dá považovat za jeden ze stavebních kamenů seniorské reprezentace. Pakliže Bernd Storck miluje fotbal na velkém prostoru a užívá si agresivního napadání, Nágyho akční rádius je mu dokonalým nástrojem. Jak mi vysvětluje Tomasz Mortimer, mimo jiné zpravodaj ESPN, Maďaři v kvalifikaci trpěli na pomalý přechod do útoku a mizivou schopnost efektivně přerušovat soupeřovu rozehrávku — jednoduše řečeno jim ve středu pole scházelo energické dynamo, které to na obrovském prostoru takříkajíc za všechny odlétá a rozehrávce dodá na adekvátním tempu.

Ádám Nagy je přesně takový typ náruživce. Velmi jednoduše u něho nabudete dojmu, že je u každého balonu jako první, že má pod palcem každičkou píď hrací plochy, a že se s balonem u nohy rozhoduje nesmírně rychle, předávat ho pohodlně zvládá oběma nohami a přitom vůbec nemá tendenci kazit (zde mu bezesporu pomáhá futsalová minulost).

V záložníkově útlém věku jsou takové atributy neocenitelné, a proto se Bernd Storck na jeho umu nebojí už teď stavět. Mezi jedenácti vyvolenými ho jmenoval pro tři z posledních pěti kvalifikačních duelů včetně důležité barážové odvety, kde budapešťský rodák zaskakoval za suspendovaného Geru a vystřihl výkon hodný ocenění hráče zápasu. Skaut Bursasporu po utkání utrousil, že za 50 let práce ve fotbale neviděl větší talent. Ve Francii by podobného dojmu mohlo nabýt více pozorovatelů...

Předpokládaná sestava




Odhadovat složení základní sestavy Maďarska je vyloženě za trest. Trenér Storck může s trochou nadsázky jmenovat dvě odlišné jedenáctky a dost možná bude jedním z mála koučů na turnaji (ne-li jediným takovým), který dříve nebo později sáhne pro každého jednotlivce. Napevno obsazené jsou v podstatě jen čtyři posty: prvním startujícím čtyřicátníkem v dějinách evropských šampionátů se dozajista stane teplákový hrdina Gábor Király, pravý kraj obranné linie obsadí Attila Fiola (Puskás), ten levý Tamás Kádár (Lech Poznań) a buď na pravém, či na druhém křídle nastoupí Balász Dzsudzsák (s tím, že efektivnější bývá vlevo). O zbylé posty se zřejmě v průběhu turnaje strhne pěkná rvačka.

V srdci zadní řady patrně začne dvojice Guzmics - Juhász, na oba ale bude ze všech sil tlačit 23letý Ádám Lang. Ten by buď mohl obnovit úspěšnou barážovou spolupráci s prvním jmenovaným, anebo pro změnu tu klubovou s majitelem více než 200 ligových startů za belgický Anderlecht. Juhász jako jediný může nabídnout pořádné zkušenosti s mezinárodním fotbalem, a proto by se přeci jen mělo jednat o jím vedenou čtveřici. Ta se také bude muset povětšinou blížit výkonům na hranici vlastních možností, pokud má za něco stát — zvlášť, když uvážíme Királyho bohatou historii kiksů.

Ve středu zálohy má své místo víceméně jisté Ádám Nagy, ale dál už je onen strategický prostor poset otazníky (což málokdy věstí něco dobrého). Už sedmatřicetiletý protagonista slavného běhu Fulhamu až do finále Evropské ligy, Zoltán Gera, před pár dny sotva stačil i jen v přáteláku s Pobřeží Slonoviny, a ačkoliv stále dokáže vsítit nějaký ten krásný či důležitý gól (nedávno např. rozhodoval finále maďarského poháru), takhle pomalého a často i nepřesného středopolaře zřejmě Storck dříve nebo později bude muset obětovat za čilejší alternativu. Přesto Gera turnaj jako důležitý lídr nejspíš načne v základu a pak se uvidí; trenér si ho zatím nikdy vynechat nedovolil. Na záda mu pak budou dýchat další vyslanci domácí soutěže Ádám Pintér s Ákosem Elekem.

Nejvýše by měl uprostřed pole operovat podsaditý László Kleinheisler, Orbánův favorit s pitbulím stylem hry a nyní velká naděje Werderu. Kleinheisler se před vápnem soupeře jako jediný Maďar dovede pořádně 'kousnout', a pokud bolavé koleno dovolí, měl by i přes vlastní nezkušenost startovat. Také on, stejně jako jeho vrstevník Nagy, umí dobře oběma nohama a ve finále by na něho v ofenzívě mohlo být větší spolehnutí než na Dzsudzsáka.

Na křídle bychom měli hledat jedinou překvapivou absenci: Bernd Storck se rozhodl z předběžné nominace vyškrtnout i Ádáma Gyurcsa, ačkoliv ten platí za dalšího Orbánova chráněnce z Puskáse FC, a jeho vertikální náběhy po levé či pravé straně mohly snadno přetavovat v nebezpečné ony hordy dlouhých balonů vysílané z hloubi pole. O totéž se tedy nyní bude pokoušet jeden ze čtyř polských legionářů, Gergő Lovrencsics, o něco méně přímočarou variantu pro pravé křídlo potom představuje reprezentant Blízkého východu, Krisztián Németh (Al-Gharafa, Katar).

Na hrotu dochází k zajímavé situaci: pro svou vysokou postavu, pracovitost, vytrvalost v napadání a schopnost podržet míč asi zprvu bude upřednostňován Ádám Szalai, třebaže jeho 0 ligových branek působí vyloženě trapně oproti součtu 55 ligových zářezů všech jeho konkurentů. Tamás Priskin obstojně pálil ve jménu bratislavského Slovanu (11); Dániel Böde, kultovní hrdina z Ferencvárose a patrně druhý v pořadí, co se šancí na základ týče, si zase došel pro korunu krále střelců v Maďarsku (16); a Nemanja Nikolics si v dresu Legie zcela podmanil polskou Ekstraklasu (28!). Konkrétně posledně jmenovaný ovšem pod Storckem často rotuje i na levé křídlo a dá se tak hravě namítat, že ho německý kouč neumí pořádně využít. To je dáno i tím, že jde o klasického zakončovatele a tvorba přehršle šancí není zrovna oblíbenou maďarskou disciplínou.

Tip redakce na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina F

14.06.2016
18:00
Rakousko
0:2
Maďarsko
Bordeaux
18.06.2016
18:00
Island
1:1
Maďarsko
Marseille
22.06.2016
18:00
Maďarsko
3:3
Portugalsko
Lyon

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Dénes Dibusz
16.11.1990
Ferencvárosi TC
Péter Gulácsi
06.05.1990
RB Lipsko
Gábor Király
01.04.1976
Szombathelyi Haladás
Obránci
Datum nar.
Klub
Barnabás Bese
06.05.1994
MTK Budapešť
Attila Fiola
17.02.1990
Puskás AFC
Richard Guzmics
16.04.1987
Wisła Kraków
Roland Juhász
01.07.1983
Fehérvár FC
Tamás Kádár
14.03.1990
Lech Poznań
Mihály Korhut
01.12.1988
Debreceni VSC
Ádám Lang
17.01.1993
Fehérvár FC
Ádám Pintér
12.06.1988
Ferencvárosi TC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Balázs Dzsudzsák
23.12.1986
Bursaspor
Ákos Elek
21.07.1988
Diósgyőri VTK
Zoltán Gera
22.04.1979
Ferencvárosi TC
László Kleinheisler
08.04.1994
Werder Brémy
Gergő Lovrencsics
01.09.1988
Lech Poznań
Ádám Nagy
17.06.1995
Ferencvárosi TC
Zoltán Stieber
16.10.1988
1. FC Norimberk
Útočníci
Datum nar.
Klub
Dániel Böde
21.10.1986
Ferencvárosi TC
Krisztián Németh
05.01.1989
Al Gharafa SC
Nemanja Nikolić
31.12.1987
Legia Varšava
Tamás Priskin
27.09.1986
Slovan Bratislava
Ádám Szalai
09.12.1987
Hannover 96

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (244)

Přidat komentář
teenz

V Maďarsku nemají na dresy a tak nosí na zápas tepláky a mikinu ?

Reagovat
ryzskej

Jak jsme my tehdy měli gumáky, oni teď mají teplákové soupravy.

Reagovat
smazaný uživatel

V teplácích vidím běhat jako ve společenském oděvu, kde jaké blbečky, nicméně pouze v případě Kiralyho je to styl.

Reagovat
Civers

Když jsem byl malej, bral jsem si takovýhle vytahaný tepláky a hrál jsme si na Királyho..masakr, že ještě chytá

Reagovat
veikko

I to jméno, prostě král Gábor.

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

když jsem byl malej já, tak jsme takový tepláky nosili všichni

Reagovat
smazaný uživatel

a hráli jsme si na srníčka

Reagovat
Hokaido

Francesco Toldo, Santiago Canizares a Oliver Kahm.

Reagovat
didosh

Fabian Barthez,Tafarel,Peruzzi,Schmeichel....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Andreas Köpke, van Breukelen,

Reagovat
didosh

Kopke Ten mě pěkně sral na EURO 96

Reagovat
smazaný uživatel

Gianluca Pagliuca, José Luis Chilavert...

Reagovat
smazaný uživatel

To byli jiní bijci.

Reagovat
didosh

Pagliuca byl strašně namachru...

Reagovat
smazaný uživatel

Schmeichel, Taffarel, Campos, Chilavert..

Reagovat
andrew96

U nás byl král Barthez, ale plešatý nebyl nikdo.

Reagovat
C-M@ster

Barthez

Reagovat
Civers

Tak Barthez taky, ale to až v pozdějším věku

Reagovat
Kluivert9

U nás zase Chilavert... všichni chtěli chytat a kopat přímáky

Reagovat
skat

my zase zkoušeli Igitu a jeho škorpionový chytání

Reagovat
Puskas

a výlety ne?

Reagovat
skat

ty jsme uměli i bez cvičení, i s těma ztrátama na půlce ( kolikrát i dřív )

Reagovat
Puskas

Ale až on to proslavil. Mohl být rád, že nedopadl jako Escobar o 4 roky později...

Reagovat
skat

souhlasím, ten Eskobarův kiks byl, jak tu lidi píšou, EPICKÝ Každopádně pro mě byli největší borci Iguita a Carlos Walderama

Reagovat
Puskas

Měl jsem spolužáka, co byl z Carlose nemocný, jsme si z něj dělali srandu, že syna pojmenuje Valderrama:).

Reagovat
skat

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ho pojmenuje Carlos.

Reagovat
Puskas

Jestli má syna, tak beztak Karla, bo on měl normálně slzy v očích, když přišla řeč na Kolumbii a Valderramu.

Reagovat
didosh

Jaj Walderama...

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák Escobar

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Jako špunt jsem měl na posteli Panini nálepky a měl jsem tam Francesca Tolda ve světle modrém dresu. Měl jsem mikinu v podobné barvě, tak jsem si z ní udělal jeho dres a chytal v tom na hřišti. To byly časy ...

Reagovat
smazaný uživatel

Toldo byl výjimečný, přitom neměl chytat a byl lepší než Buffon.

Reagovat
didosh

Reagovat
patas92

Igitu

Reagovat
cubinho

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

u nás Iker a Gigi..

Reagovat
smazaný uživatel

Kamarat leukemik chybal

Reagovat
mul

Toldo, Canizares u nas

Reagovat
smazaný uživatel

Chilavert byl lepší, jen neměl před sebou tak silný tým a to památné myslím čtvrtfinále s Francií bylo hodně o štěstí.

Jinak jsem to viděl málo, ale občas se hrálo i na Rustuho Recbera, mě se zdal dobrý a hlavě s tou jeho vizáží.

Reagovat
SuperFrankie

Já žral Rogeria Ceniho.

Reagovat
didosh

A co ten Mexičan ve fosforovém dresu,trpaslík ale reflexi a skoky jak tygr...Nevím ale to jméno...

Reagovat
Civers

Jorge Campos

Reagovat
didosh

Jj Campos,ten byl myslím na brankáře dost malý ale vynahrazoval to mrštností...

Reagovat
Radin

Śoumen, chytal s devítkou třeba :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Campos prvni polocas chytal v brane a pak sel do utoku

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Rija Rija Slovakia

Reagovat
juveforever

Rakúsko-Uhorsko jeden národ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty tepláky... Už vím, proč se chce Británie trhnout z EU.

Reagovat
Puskas

Tak snad se nebudu muset obracet v hrobě...

Reagovat
Swarley

jsou to žně, nejdřív hokej, teď fotbal

Reagovat
Puskas

Uhry byly vždy úrodnou zemí

Reagovat
Paul Anka

igen gróf

Reagovat
Nihilister

Reagovat
SuperFrankie

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
Swarley

Horší fotka by nebyla?

Reagovat
Swarley

Jo on v nich ještě chytá, tak to pak ok

Reagovat
fantomas

Už má takový zbytečně moderní černý, ale bez nich by to nešlo

Reagovat
Azazelo RD

Byla. Tohle je jedna z těch lepších.

Reagovat
Free_player

Reagovat
Swarley

Jo no, to je jak upoutávka na Neprůstřelný mnich

Reagovat
teenz

Reagovat
smazaný uživatel

Neprůstřelný mnich

Reagovat
Azazelo RD

Já tyhle filmy pro pamětníky moc nedávám.

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Murtago

Reagovat
Kucka

Reagovat
icka

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Kral Gabor jed, dedku!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

přes ty jeho mega tepláky nic do brány neprojde takže postup

Reagovat
Puskas

Zajímalo y mě, jestli na nich má ty gumy dole na chodidla

Reagovat
Free_player

no já bych se ani nedivil, starej je na to dost

Reagovat
smazaný uživatel

Hele, já takový tepláky ještě taky nosíval a tak starej nejsem. Nebo si aspoň nepřipadám.

Reagovat
didosh

Pcheee v Česku frčely klasické modré tepláky s kapsama naruby...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší byly ty s tou vnitřní kapsou úplně vetředu.

Reagovat
smazaný uživatel

*vepředu.

Reagovat
didosh

...a trčící gumou....

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Sledujete někdo na ČT4 ty zápasy našich z Eura 96´?

Sledoval sem zápasy proti Itálii a Portugalsku, nechci nijak snižovat tu kvalitu (hlavně v letech po tom Euru) těch hráčů jako Nedvěd, Berger, Poborský apod. ale přijde mi že měli prostě kurevský štěstí a sešlo se moc faktorů díky kterým došli až do toho finále... Všichni je podcenili, měli štěstí na rychlý góly z brejků celkem po haluzi, třeba Italové mi nepřišli moc ve fromě, Portugalci už vůbec hlavně směrem do předu... ale hlavně si myslím, že to celý stálo na Kadlecovi se Suchopárkem, neskutečně to tam čistili, Suchopárek jezdil jak drak a Kadlec byl zase hrozně klidnej, stopera s takovým klidem a přehledem jsem snad ještě neviděl.. ale říkám, nijak to nesnižuju, jenom že to Euro může fakt i vyhrát kdokoliv když se to sejde

Reagovat
smazaný uživatel

To hlavní co jsem chtěl říct .. bylo to, že mi Nedvěd přišel brutálně vyplašenej, hrozně kazili všichni tady ti tehdy mladí, Nedvěda Italové dost cvičili, jednou dostal housle a spadl na zem... Berger ztrácel hrozně moc balonů... nejlepší mi přišel paradoxně Bejbl, kterýho jsem nikdy neměl za dobrýho fotbalistu..

Reagovat
didosh

S tím Bejblem jsem to měl stejně až teď jsem čuměl jak byl na tom středu dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

tak to snad dneska každej ví, že to byla haluz

Reagovat
Puskas

Jenom oprava- Kadlec hrál spíš libero, ale jinak tak, jak říkáš, byl ztělesněním klidu a jistoty, a to nejen tam.

Reagovat
Fabregas@ole

S jakými ambicemi jsme vlastně na EURO 96 jeli? Řekl bych podobně náročná skupina, jako máme tento rok... Nečekala veřejnost, že budeme rádi za plichtu s Rusákama a povalíme domů?

Reagovat
Puskas

Asi tak, když si vezmeš navíc, že jsme prohráli v kvaldě v Lucembursku, většina hráčů byla z ligy, neměli jsme za sebou nějakou zářnou minulost a experti o nás říkali, že jediné, co je na nás zajímavé, jsou pěkné dresy, tak...

Reagovat
Fabregas@ole

Já viděl teď část záznamu s Rusákama a Italama. Přišlo mi, že jsme přesně věděli, na co máme a s takovou taktikou jsme nastupovali. Defenzivní blok, napadání až silně na naší půlce, rychlé protiútoky s jakýmkoliv zakončením. Tentokrát spíš očekávám, že si budeme hrát na něco, co neumíme - postupnej kombinační útok. Snažím se hledat nějaké paralely s úspěchem před 20ti lety, ale vychází mi jen to nulové očekávání před šampionátem...

Reagovat
smazaný uživatel

Ve skupině jsme měli turnajové Němce a vícemistry světa z Itálie. Akorát s těma rusákama jsme byli dejme tomu na podobní úrovni.

Reagovat
Puskas

To bych neřekl, měli hráče, co měli hodně dobré jméno - Mostovoj, Bezčastnych... My byli outsider.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá uznávám. Ale když si vzpomenu na ten zápas s nimi, tak v první půli jsme je strašně mleli, druhý jsme odfklákli.

Reagovat
dextroza_m

Tak samozřejmě, že to byla haluz, ale kam je to potom posunulo... Když už hráli za Juventus, Liverpool, Benfiku a spol, tak už to byli páni fotbalisti.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve finále jsme už hráli dobře, akorát tam se to štěstí od nás potom odvrátilo, obzvlášť přitom Bierhoffovu zlatým gólu.

Reagovat
dextroza_m

Ani mi to nepřipomínej, taková haluz...

Reagovat
smazaný uživatel

já to live nezažil.. ale souhlas.. to se prostě to štěstíčko zas jednou naklonilo. nicméně kritizovat to? zas takovej beton jsme taky nehráli. tykadla nám fungovaly. měli jsme mladej bojovnej mančaft. obránci, Poborský zahráli opravdu super..

jak píše borec nade mnou. ve finále byli ti šťastnější Němci.. a my měli smůlu..

jinak mě sere, že nejsem doma a musím se ještě srát se školou. rád bych se na ty zápasy zas koukl.. ČT

Reagovat
smazaný uživatel

mi povidej, za dva tejdny státnice a EURO za dveřma

Reagovat
smazaný uživatel

Ja to nechtel prave kritizovat... spis to reknu takhle, bylo mi tehdy 6 let a az doted jsem si myslel ze to tahli prave ti co pak sli do sveta, nedved, smicer, berger atd., ze si to individualne davali, ale zjistil jsem ze to bylo prave hodne o dobre taktice a zadni ctyrce, nebo spis dvojce... dobre to cistili i Němej s Bejblem si myslim..

Reagovat
smazaný uživatel

gratulace, objevil si Ameriku

Reagovat
smazaný uživatel

No tak drž piču

Reagovat
smazaný uživatel

venus se svejm pritomejm anglanum a uz se neser do ceskyho fotbalu.. bude to tak pro vsechny i pro tebe lepsi

Reagovat
smazaný uživatel

Tepláci pojedou do Uher s výpraskem!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Paradni fotka

Reagovat
smazaný uživatel

To je kral

Reagovat
-Carles-

Király

Reagovat
nani92

No snad sa nasmu Becku zadari...a zostava bez Priskina

Reagovat
FC Porto FC

Dzsudzsak boží hráč

Reagovat
smazaný uživatel

Máte někdo teplákovou legendu ve fantě ?

Reagovat
juveforever

čierny koň

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ostuda MS -,- nepatří tam tyhle týmy, kazí to na co sem člověk těší

Reagovat
Puskas

Tak si to kazit nenechej a nedívej se na jejich mače.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Euro má být pro nejlepspí ! Né pro každej druhej tým, k čemu je kvalifikace dvoulets?? Dit uplně timhle ztratila smysl, když se tam podívá půlka týmů z kvalifikace

Reagovat
Puskas

Já souhlasím, též se mi nelíbí tolik týmů, proto se asi nebudu dívat na všechny zápasy, třeba Albánci mě asi těžko získají.

Reagovat
smazaný uživatel

to já teda.. jsem fanatikem. každej tady takovej turnaj, vlastně i letní OH.. kykoliv mám volno a jsem doma - zapínám tv a sleduju cokoliv...

Reagovat
skat

i tu půlku musíšnějak vybrat. Navíc já se rád podívám i na tyhle týmy. Moc často je člověk nevidí na rozdíl od těch profláknutých...

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, zrovna od Királyho se člověk může přiučit i novým trendům v módě

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
didosh

Reagovat
dextroza_m

Naštěstí se na MS nedostali...

Reagovat
Puskas

Asi dozvuky hokeje.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš jako následek zásahu pukem do hlavy? No, ten "inteligentní" příspěvek by to vysvětlovalo, to je fakt...

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu, madarsko, cesko a podobni fackovaci panaci mali radsej zostat doma

Reagovat
didosh

Slováci zas vidí národní tým jako vítěze galaxie?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

posledné miesto v skupine

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nečakám od nich zázraky, tímu jednoducho chýba kvalita na viacerých postoch a za všetko hovorí skutočnosť, že v kvalifikácii dokázali poraziť len Fínsko a Faerské ostrovy, plus mali šťastie na momentálne impotentné Nórsko. Ale budem držať palce, teším sa na Rakúsko-Uhorské derby

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

♫ Tepláků král, kráčím hrdě dál, v nich každý může zářit, být módní ideááál... ♫

Reagovat
smazaný uživatel

Szalai - madarsky Adam Nemec

Reagovat
stas87

Nie madarove ale madari... strasne to vyzera a este horsie sa to cita.

Reagovat
C-M@ster

V článku se vyskytuje oboje, aby se to střídalo a nebyla tam jedna verze furt dokola.

Reagovat
smazaný uživatel

Problém je v tom, že to jedno je blbě.

Reagovat
C-M@ster

Maďarové podle vzoru pánové?

Reagovat
smazaný uživatel

takže i Slovákové podle vzoru pánové?

Reagovat
C-M@ster

Asi jo. Ale Slovákové se moc nevidí, Maďarové je daleko častější.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě je jediná správná varianta Maďaři/Slováci, ale nejsem češtinář

Reagovat
Puskas

Reagovat
C-M@ster

Já bych tipl, že obě (stejně jako Čechové), jen se některé používají míň a některé vůbec.

Češtinář taky nejsem.

Reagovat
skat

možné je obojí - stejně jako dni, dny a dnové ( tam máš dokonce tři varianty ), akorát jedno je méně obvyklé než ty běžně používané Maďaří. Že to zní divně, určitě, ale je to jen o tom zvyku.

Reagovat
Puskas

Den je výjimka v češtině, výrazy Slovákové a Maďarové jsem potkal poprvé tady a dnes, nevím, že by mohlo být něco přípustné. Čechové je spíš zastaralý výraz - Bývali Čechové švarní junáci...

Reagovat
Pigeon

...bývalí Rekové, muži jak květ

Reagovat
didosh

Reagovat
matZz

nejsem češtinář, ale...

Reagovat
matZz

koncovka -ové působí dneska už spíš knižně, ale není to špatně

Reagovat
didosh

Reagovat
stas87

Keby bola, nikto by sa no to nestazoval. Madarove je pre mna dost cudne, ja som sa s tym nikdy nestretol, v cestine sa to naozaj pouziva?

Reagovat
C-M@ster

Podle googlu jo:

https://www.google.cz/#q=%22ma%C4%8Farov%C3%A9%22

A jako mně osobně to taky přijde celkem v pohodě. Za uši mě to netahá. Ale tak někde se to asi používá míň.

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Pre súperových útočníkov to bude ťažký protivník ked ich bude miasť zápach Kiralyho spotenných vajec

Reagovat
smazaný uživatel

wtf

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
TopinB

Ta slovenština tomu dodala říž

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Tak smrdia všetci Maďari

Reagovat
smazaný uživatel

Kolko slovenskych mien v zostave

Reagovat
adalbertus

koľko?

Reagovat
smazaný uživatel

60-70% slov v madar.jazyku pochadza zo slovanskych, latinskych alebo germanskych slov. Kiraly je pomadarcane slovanske slovo napr.

Guzmič, Lovrenčič, juhoslovanske priezviska. Hajnal, Bogdan vychodoslovanske alebo rusinske.

Madarsko je z jazykovedneho a etnickeho hladiska jedna velka anomalia v Europe.

Reagovat
Dominator

Boli tu jedini svojho druhu obklopeni inymi narodmi ci kulturami, takze sa ani niet co divit.

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

to je zvlastne ze 70% slov z madarciny pochadza zo slovanskych jazykov ale v madarcine nenajdes ani jedine slovo ppdobne nejakemu slovenskemu. Madarcina je kompletne odlisny jazyk od vsetkych slovanskych. Si pusti nieco po madarsky na YT a uvidis ze ani za cely den nenajdes jedno podobne slovo. To je hlupost ze 70%....ani 5% nieje spolocne

Reagovat
smazaný uživatel

Nevies citat? Napisal som okrem slovanskych aj germanske ci latinske. To nie je pravda samozrejme, co pises. Skus si o tom nieco vyhladat na internete. Vela slov zo staroslovienciny je POMADARCENYCH v madar. jazyku. Uviedol som ti priklad - kiraly (kral), vela slov z polnohospodarstva napr., kedze polnihospodarstvu ucili povodne kocovne kmene vtedajsie slovanske obyvatelstvo.

Reagovat
smazaný uživatel

aha tak ja rozpravam po Taliansky a ucim sa aj Spanielsky + samozrejme viem jeden slovansky jazyk a z madarciny nerozumiem jedine slovo ale ok....

Reagovat
smazaný uživatel

a to preto ze madarcina patri do uplne inej rodiny jazykov.

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhladom na to, ze reagujes ako pologramotny nechapavec sem uryvok z clanku skopirujem:

"Jednoznačným dôkazom slovansko- a slovensko-maďarského spolužitia sú prevzaté slová. Do maďarského jazyka sa dostali slovanské slová súvisiace so štátnosťou (király, vajda – kráľ, vojvoda), s poľnohospodárstvom, resp. s chovom dobytka (kalász, barázda, széna, gereblye, kasza, bárány, macska, kacsa – klas, brázda, seno, hrable, kosa, baran, mačka, kačka), s kresťanstvom (kereszt, szent, bérmál – kríž, svätý, birmovať), s kalendárom (szerda, csütörtök, péntek – streda, štvrtok, piatok), s rodinným životom (cseléd, unoka, dajka – čeľad, vnuk, dojka), so zvieratami a rastlinami (bodza, cseresznye, szilva, medve, szarka, pisztráng – baza, čerešňa, slivka, medveď, straka, pstruh), s oblečením (szoknya, gatya, kapca – sukňa, gate, onuca), ktoré sú dôkazom blízkeho maďarsko-slovansko-slovenského spolužitia. Treba ešte dodať, že v prípade niektorých slov, napríklad kresťanských pojmov, mali slovanské jazyky len sprostredkovateľskú funkciu. Vo viacerých prípadoch sa dostali do maďarského jazyka slová z južnoslovanského a západoslovanského prostredia."

Reagovat
smazaný uživatel

no to je tych 5-10%. Ak by to bolo 70% s pôvodom z latinskych, slovanskych a germanskych jazykov, tak snad by som nieco rozumel. Ked som sa naucil Anglicky, rozumel som 30-40% talianskych slov hned na zaciatku, pretoze tam je obrovsky vplyv kôli historii. Ked som zacal so spanielcinou tak 85% slov je podobnych alebo totoznych talianskym, pretoze to je jazyk z rovnakej rodiny + je blizky geograficky a historicky. Madarsky nerozumiem pol slova pretoze patri medzi ugrofinske jazyky a 70%slov urcite neprebrali ani nepomadarcili. najdi si na wikipedii ugrofinske jazyky a uvidis co im je blizke a ktore jazyky s nimi nemaju nic spolocne

Reagovat
smazaný uživatel

A kolko vyssie vypisanych slov by si rozumel pri ich pocuti ci ako napisane? Pocuj, tie percenta su moj hruby odhad, nie som jazykovedec, ale historia hovori jasnou recou, nieco podobne mi povedal clovek, kt. sa zaoberal studiom slovanskych a slovenskeho jazyka. To, ze tie spominane slova zo spomenutych jazykov pomadarcili takym sposobom, ze Slovak im tazko rozumie, neznamena, ze nemaju zaklad v inych jazykov, je to prejavom, ako pises - ugrofisnkej jazykovej vetvy a ich jazykovednym a kulturnym nacionalizmom.

Reagovat
smazaný uživatel

A tie spomenute slova su len priklady, je ich viac.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ptm moze byt ze mas pravdu a tie slova zamenili do takej miery ze je ich tazko rozoznavat. Ja to tiez len dedukujem z mojej skusenosti s tym ze vacsinou ak ma jazyk spolocnu velku cast slovnika alebo aj gramatiky s nejakym co viem, tak to je dost zretelne vidiet ajked tie podobnosti niesu velke a ked si pustim madarcinu tak proste nerozumiem a vseobecne sa radi aj do inej rodiny jazykv co znamena ze aj vela odlisnych gramatickych struktur a tych 70% by z toho hladiska bolo prekvapivo vela. Vplyv susednych krajin tiez nemusi vela krat nic znamenat. Zober si Polsko a Nemecko. Kolko maju cesi spolocnych slov s nemcami? Akoze najdu sa vela ale je to stale hrozne malo na to aby to nieco znamenalo pretoze kedzacne rozpravat nemec normalne, tak cech ak sa nemcinu vôbec neuci nebude nic rozumiet pretoze ten jazyk patri do uplne inej kategorie. Rovnako Srbsko a Grecko alebo Rumuncina patri medzi latinske jazyky ale susedia s Ukrajinou a Bulharskom kde sa pouzivaju slovanske, ale rumunsky nebudes nic rozumiet ked vies len nejaky slovansky jazyk

Reagovat
smazaný uživatel

....pretoze aj napriek tomu ze susedia, maju uplne ine slova a tych podobnych je zanedbatelne malo. Cize zvycajne okolo 5-10%

Reagovat
smazaný uživatel

Problematika chapania mojch textov s tvojimi nazormi je postavena na tom, ze si zamienas gramatiku s etymologiou ako dve jazykovedne discipliny. Skus si o nich nirco vygooglovat, ja pisem len s mobilom (a aj na rychlo a s chybami). Rozdiel je podla mma v tom, ze slova pochadzajuce z inych krajin - z indoeuropskej jazykovednej vetvy sa podobaju, skus hadat preco, co je drviva vacsina euro. jazykov. Preto je podla mna dost nepresne porovnat gramatiku a fonetiku jazyka z ugrofisnkej jazykovej vetvy s indoeuropskou vetvou, aj ked, slova mozu (ako som skopiroval vyssie) mat etymologicky ten isty zaklad.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja reagujem na to ze na zaciatku si napisal ze tych slov prebrali 70%. Taliancina ma 30-40% slov podobnych anglickym a ked vies anglicky, tak mozes podobnost vidiet okamzite. Medzi taliancinou spanielcinou este viac. Nemcina a taliancina nemaju spolocne ani hovno. To vobec nieje pravda ze vsetky slova su rovnakeho zakladu a rozne narody ich akurat upravili do svojej verzie. To je uplna kktina. Ja nehovorim len o gramatike. Raz clovek spomenie gramatiku a uz to cele otocis tym smerom. Tvoj problem je ze ty evidentn asi nevies napr. nemecky a tak nevies porovnat ze tie slova nemaju zo slovanskymi jazykmi nic a abslonutne ani hovno spolocne ani hoooovnooooooo!!! V anglicku som robil s 15 ruminmi a nenasiel som jedine slovo co by mali podobne niecomu zo slovenciny, pretoze tenjazyk neoatri medzi slovanske a je jedno ze rumunsko je obklopene slovanskymi narodmi. Ich jazyk je podobny taliancine. Ugrofinske jazyky su tiez velmi odlisne. Sa pozri ako vyzera pisana madarcina. Ako vyzera finstina. Zaklady slov su uplne ine. Ked som sa ucil taliancinu musel som prechadzat komplet vsetky slova ako okno-finestra, dvere-porta, jest-mangiare, pracovat-lavorare, gaic-divano, stena-parete, pes-cane, chlieb-pane a 3500 dalsich na b2 uroven a podnosti su ultra minimalne pretoze latinske a slovanske jazyky maju spolocny leda tak bacov penis. Musel som sa naucit vseko od uplne najzakladnejsich veci ako dni v tyzdni, farby a cislovky az po vsetky slovesa pridavne mena atd. Vies ppchopit ze jazyky v sebe maju tieto odlisnosti? A ze su az tak velke? ne? tak nasrat!

Reagovat
adalbertus

nehadaj sa s ním bratu to je zbytočné

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem, ci som sa nevyjadeil dost jasne, ale ty mas zjavne problem s pochopenim pisaneho textu. Tato debata je o spolocnych slovach z roznych jazykov, nie o rozdielnych. Ci mi chces povedat, ze napr. nemcina nema slova z latinciny? Precitaj si vsetky prispevky este raz a pomaly.

Reagovat
smazaný uživatel

ale mna vies co na tom jebe do zadku? 70% percent slov je v madarcine prebratych z inch jazykov? 70%70%70%70%70%7%70%70%7%0%70? Sedemdesiat percent? Pretoze moj nazor je ze nie. Pretoze jazyky z roznych skupin tak nefunguju ze to su len pozliepane kusy inych jazykov jak frankensteinova pica. Maju daco spolocne s inymi ale ne tak vela.

Reagovat
smazaný uživatel

aa este si tam dal skupiny jazykov co fakt s ugrofinskjumi maju vseobecne mpramalo spolocne

Reagovat
didosh

Reagovat
Kovi81

wow

Reagovat
smazaný uživatel

*ucilo

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Všetci sme tu pomiešaní. Od Srbska, Maďarska až cez Slovensko, Poľsko a Česko nájdeš veľmi podobné priezviská.

Reagovat
didosh

...ale jazykově můžeš ty Madari vyloučit....

Reagovat
miky10

Koman?

Reagovat
adalbertus

nikdy na nič nemal

Reagovat
adalbertus

vo finále porazime Slovensko.. ehm 4 - 1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Reagovat
Liquid

po Királym by měli pojmenoval nějaký ECčko, který jezdí přes nás

Reagovat
smazaný uživatel

jednoznačně, myslím, že by to byl dobrý tah, jen by museli trošku uvažovat a to oni za ty prachy zlenivěli.

Reagovat
fantomas

Hehe, ze 133 příspěvků cca 120 o Királym. Nečekal sem to jinak

Reagovat
domingo

Arturs Irbe svetoveho fotbalu

Reagovat
didosh

Místo plastronu a helmy tepláky...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M11

Reagovat
Liquid

to byl můj nejoblíbenější hokejový gólman vůbec

Reagovat
smazaný uživatel

Ten chytal pol roka v Nitre, no skor, sedel .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Gábor

Reagovat
smazaný uživatel

Király to zavře.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná nejlepší brankář turnaje.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Čekám invazi Hunu do Francie,stejně tak jako mi v 96.

Reagovat
didosh

*my

Reagovat
smazaný uživatel

Južné Slovensko

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

sympataci a urcite budou pekelne bojovat.. snad udelaji nake pekne vysledky

Reagovat
smazaný uživatel

Zôý protektorárnik, sadni

Reagovat
smazaný uživatel

*Zlý protektorátnik, sadni a k nohe

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jaj,tzv. Madari (pomaďarčení potomkovia Slovákov), ktorí nám zaberajú našu krásnu Karpatskú kotlinu, fuj, snáď štvrté miesto v skupine a hanba preveliká

Reagovat
didosh

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele