Nizozemská Eredivisie - preview 27. kola

15.03.2013, 08:46, aktualizováno 17.03.2013, 08:10
Previews
PSV se včera vrátilo do čela tabulky, dnes se před něj může znovu posunout Ajax, pokud vyhraje v Alkmaaru. Feyenoord hostí v atraktivním souboji Utrecht, Twente se pokusí ukončit mizérii v Groningenu. Celý nedělní program odstartuje v Bredě, kde se představí Willem II...
NAC Breda - Willem II  (neděle 12:30)
Fotbalisté Bredy po bídném podzimu zabrali, nyní by se chtěli co nejdříve zachránit a poté se dostat do horní poloviny tabulky. V tuto chvíli jsou na třináctém místě tabulky se ziskem osmadvaceti bodů a po nedělním utkání mohou tabulkou ještě stoupat. V domácím prostředí totiž přivítají poslední celek Eredivisie z Tilburgu, který doposud posbíral jen sedmnáct bodů a bude mít velké problémy se dostat alespoň do baráže.

Osm kol před koncem Willem ztrácí pět bodů na Venlo, které dokázal v minulém utkání porazit těsně 1:0 a výrazně zvýšil své naděje na udržení v nejvyšší soutěži. Nicméně bylo to teprve třetí vítězství v sezóně, což je opravdu tristní bilance. NAC po třech výhrách v řadě ubralo plyn a získalo v pěti utkáních pět bodů, naposledy remizovalo v Groningenu 1:1. V podzimní části ve vzájemném zápase na půdě Tilburgu se hrálo nerozhodně v poměru 1:1.

Předseda domácího celku Ronald Clayden věří, že se jeho celku povede probojovat do horních pater holandské ligy. "Podařilo se nám vylepšit naše výkony a jarní sezóna probíhá celkem podle plánu. Nesmíme však usnout na vavřínech a myslet si, že nám o nic nejde. Stále nejsme v žádném případě zachráněni a i kdyby se nám to povedlo, tak bychom se rádi dostali mezi nejlepších devět celků," uvedl Clayden se vztyčenou hlavou. Brda se musí obejít bez zraněných Hadouira a Schalka.

Hosty stále decimují zranění, ovšem trenér Jurgen Streppel oceňuje bojovnost svých svěřenců. Na marodce se nacházejí Brands, Vossebelt, Podevijn, Sanusi, Van der Rijt, Mulder a Branderhorst, karetní trest na hřiště nepustí ani Hofse. "Minule jsme se dokázali, že se záchranou ještě nejsme smíření a budeme bojovat až do konce. Doufám, že vstřelená vítězná branka v závěru nám dá novou motivaci a budeme moci porazit každého, kdo se nám postaví do cesty," uvedl Streppel.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Trápící se Alkmaar bojuje místo o titul o záchranu, Ajax tak cítí velkou šanci na tři body.

Domácímu AZ se nedaří. Před sezonou ambiciózní celek rozhodně nepředpokládal, že by po 26. kole hájil až 15. pozici a strachoval se o setrvání v Eredivisii. Alkmaar má totiž na sestupová místa náskok pouze jednoho bodu. Gertjan Verbeek, kouč týmu AZ, však věří, že se AZ s klidem zachrání. Poslední duel Alkmaar odehrál na domácí půdě proti Den Haagu (1:1).

"Jsme před pásmem sestupu, ale nejsme přímo v něm. Nedaří se nám a my to víme. Tahle sezóna se nepovedla. Musíme jí však dohrát jak nejlépe momentálně můžeme a začít se soustředit na příští rok. Ajax bude těžký soupeř, který bojuje o titul. Přesto věřím, že se vyburcujeme k solidnímu výkonu," prohlásil Verbeek. Ten bude proti lídrovi tabulky postrádat zraněné Willieho Overtooma a Maartena Martense.

Ajax má o dost příjemnější problémy. Amsterdamský celek momentálně hájí 1. pozici a s jednobodovým náskokem na PSV bude chtít udělat velké věci. Podle slov trenéra Franka de Boera jde sice jen o bodový náskok, ale i ten se počítá. Ajax má totiž vše tím pádem ve svých rukou. Poslední duel přivítal na domácím stadionu PEC Zwolle, které po devadesáti minutách odjíždělo domů s porážkou 0:3.

"Proti Zwolle se nám dařilo a já doufám, že podobný zápas odehrajeme i v Alkmaaru. Bylo by fajn vyhrát potřetí v řadě. Máme jim navíc co oplácet," prohlásil krátce trenér hostí De Boer. Ten zmínil celkem nedávné vyřazení Ajaxu z KNVB Beker právě od Alkmaaru, který šel přes slavný celek dál díky vítězství 3:0. V tomto ohledu má Ajax o motivaci postaráno. Ajaxu bude v Alkmaaru chybět hned šestice hráčů. Do utkání nezasáhnou Isaac Cuenca, Fabian Sporkslede, Mitchell Dijks, Joël Veltman, Ryan Babel a Davy Klaassen.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Fotbalisté Feyenoordu překonali krizi a nyní se chtějí poprat o titul, díky nejvyrovnanější bilanci v celé soutěži mají slušnou šanci. Sice se jim často nedaří držet krok s největšími konkurenty, ovšem tzv. "povinné zápasy" s papírově slabšími celky zvládat umí. Nyní jejich kvality prověří houževnatý Utrecht, který také naznačil, že to s bojem o evropské poháry myslí vážně. Na největší rivaly sice stále něco ztrácí, nicméně určitě bez šancí není.

"Nevidím důvod, proč bychom nemohli získat titul," uvedl před necelými čtrnácti dny kouč Feyenoordu Ronald Koeman. Před zápasem s Utrechtem ale varuje, že souboje s největšími soky musí zvládat. "Když ztratíte body v boji s dolními celky tabulky, tak vás to sice mrzí, ale v konečném účtování to příliš znamenat nemusí. Pokud ale prohrajete s PSV, Ajaxem, Arnhemem či Utrechtem, přicházíte ihned o šest bodů a v tabulce je to hned znát."

Koeman oceňuje soupeřovi útočné kvality a očekává ofenzivní fotbal, který by měl být velmi atraktivní pro diváky. "Utrecht je téměř stoprocentní v proměňování šancí a oproti minulému roku je největší rozdíl v defenzívě. Přestal dělat hrubé chyby v rozehrávce, proto zaslouženě bojuje o mistrovský titul." Feyenoord vyhrál v posledních pěti zápasech ze šesti a Koeman věří, že jeho celek zvítězí i nyní. "Nesmíme se pokoušet soupeře přestřílet, i v tomto případě bude hrát velkou úlohu obranná hra," dodal zkušený stratég.

Feyenoord dokázal na podzim vyhrát v Utrechtu 1:0, Koeman nyní očekává ještě složitější duel. "Na začátku sezóny soupeř určitě nevěděl, že by mohl hrát o titul. Nyní na nás ztrácí osm bodů a dobře ví, že cesta k úspěchu vede přes naší prohru," varuje před velkou motivací Utrechtu. I do tohoto utkání nasadí kompletní sestavu včetně hvězd Lexe Immerse a druhého nejlepšího střelce Eredevisie Gaziana Pellého.

Italský střelec nastřílel už dvacet branek a Koeman nešetří chválou: "Je to náš klíčový hráč, který má skvělý výběr místa a umí zakončit s chladnou hlavou. I pro Utrecht bude podle mého názoru největší hrozbou a pokud se prosadí, budeme k vítězství mnohem blíže." Hosté nemohou nově nasadit Nilssona, mimo hru jsou i Sarota a Takagi. V ofenzívě opět vzhlížejí k tradiční opoře Jacobu Mulengovi, devětadvacetiletý zambijský reprezentant se letos trefil již dvanáctkrát.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Groningen - FC Twente  (neděle 16:30)
Fotbalisté Twente zažívají jednu z největších krizí posledních let a snaží s dělat kroky k tomu, aby jí překonali. Před třemi týdny byl odvolán kdysi úspěšný anglický kouč Steve McClaren a nástupce se zatím hledá, prozatímním trenérem se stal dosavadní asistent Alfred Schreuder. Vedení slibuje i změny kádru, ovšem nyní se snaží zachránit alespoň účast v Evropské lize. V nedělním souboji narazí na Groningen, který se pohybuje ve středu tabulky.

Situace se v týmu Twente po výborném podzimu proměnila v jarní hororovou scénu. Tým z Enschede totiž nestačí ani na ty papírově nejslabší celky soutěže a od podzimní přestávky v lize ještě nedokázalo vyhrát. V osmi dosavadních kolech získalo jen čtyři body a 216 minut nevstřelilo jedinou branku, proto se v tabulce propadlo až na šesté místo za Utrecht. Prapor Twente se snaží držet hlavně Nacer Chadli s Dušanem Tadičem.

Sami na to ale nestačí, tým nehraje kompaktně a na hřišti si velmi často nerozumí. Twente navíc trpí rozsáhlou marodkou, na ní se nacházejí Bengtsson, Rosales, Boschker, Fernandez, Landzaat a Rendla, trest a červenou kartu na hřiště nepustí ani Bramu. Twente dokázalo v prvním zápase porazit Groningen 4:1, teď se očekává úplně jiné utkání. Groningen bude postrádat pouze vykartovaného Lndgrena.

Speciální náboj bude mít utkání pro Tadiče, který ještě loni v Groningenu působil. V dresu domácího celku v současnosti nejvíce září Michael De Leeuw, který letos skóroval devětkrát. "Groningen se snaží hrát na jistotu a čekám od něho pevnou obranu s rychlými útočnými výpady. Soupeř hraje velmi koncentrovaně a týmově, dopředu ho poženou také fanoušci. My se snažíme náš obraz hry přetavit v bodový zisk a opět budeme dělat vše proto, abychom konečně zvítězili," řekl Schreuder.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NEC Nijmegen - SC Heerenveen  (sobota 18:45)
Heerenveen před týdnem senzačně skolil ambiciózní Eindhoven a poprvé v sezóně se vyhoupnul do klidného středu tabulky. Vyhráno však ještě ani zdaleka nemá, a tak i tentokrát půjde jako hladová šelma po třech bodech.

Srdíčka vstupovala do letošního ročníku s velkými plány, ovšem už od samotného počátku se pohybovala na těch nejspodnějších patrech tabulky. Od sestupové propasti je častokrát dělilo jen lepší skóre. Pak ovšem přišla zimní pauza, která fríským fotbalistům očividně prospěla. Z osmi jarních zápasů vytěžili vynikajících čtrnáct bodů, když kromě PSV dokázali zdolat ještě Twente, Bredu a Waalwijk.

Také Nijmegen vstoupil do druhé poloviny nad očekávání dobře (devět bodů z úvodních čtyř zápasů), v poslední době to ale vypadalo, jako by mu začínal docházet dech. Především minulá dvě domácí klání NECu ani zdaleka nevyšla podle představ: nejprve překvapivě podlehl 1:2 předposlednímu Venlu, před dvěma týdny pak schytal výprask 0:3 od Feyenoordu. Navzdory nevydařeným výsledkům i nadále ale setrval na osmé pozici znamenající účast v playoff o Evropskou ligu.

Oba celky hlásí před úvodním výkopem zraněné, ovšem absence to nejsou nijak rozsáhlé. Heerenveen bude postrádat pouze rychlonohého křídelníka Daniëla de Riddera, zatímco Nijmegen se musí obejít bez výpomoci Evandera Sno a Youriho Loena.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - RKC Waalwijk  (sobota 19:45)
PSV přišlo o první příčku a tak musí hodně rychle opět začít vyhrávat. Odnese to Waalwijk?

Domácí celek fatálně propadl v minulém kole, když na půdě Heerenveenu prohrál 1:2. Celek pod vedením Dicka Advocaata tak přišel o první příčku. Na tu se vyhoupl Ajax a na eindhovenský celek má nyní náskok jednoho bodu. Prohra proti Heerenveenu byla již druhá za posledních pět zápasů. Dochází PSV dech ve finiši? Podle trenéra domácích jde jen o fatální selhání, které se musí napravit.

"V Heerenveenu jsme selhali. Musíme to odčinit, a to co nejdříve. S Waalwijkem nic jiného než vítězství nebereme. I remíza bude pro nás prohrou. Nemůžeme si dovolit už zaváhat," prohlásil na tiskové koferenci Dick Advocaat. Tomu bude chybět vykartovaný Lens a zraněný Narsingh, který si tuto sezonu pravděpodobně již nezahraje.

Ani Waalwijk není v klidu. Týmu se nedaří a sestupové pásmo je až moc blízko. RKC momentálně hájí 13. pozici a od sestupových příček jej dělí pouhý bod. Waalwijk pod vedením Erwina Koemana by se velmi rád zachránil. Z posledních pěti zápasů však hned čtyřikrát prohrál a jen jednou zvítězil. Naposledy RKC nezvládlo duel na půdě Utrechtu, kde domácí dokázali vyhrát těsně 1:0. Koemanovi bude v zápase s PSV chybět zraněný Mark Janssen, který laboruje s kolenem.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VVV Venlo - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Fotbalisté Venla si po minulé prohře s posledním Willemem zkomplikovali nejenom boj o přímé udržení, ale také alespoň o baráž. Willem se jim totiž přiblížil na rozdíl pěti bodů, což se dá ve zbývajících osmi kolech snadno stáhnout. Nyní přivítají konkurenční Hearcles, který je desátý se ziskem jedenatřiceti bodů a o prvoligovou příslušnost se zatím strachovat nemusí. Naopak se ještě pokusí zabojovat o kvalifikaci Evropské ligy.

Almelo na jaře předvádí velmi střídavé výkony, avšak na klidný střed tabulky mu to prozatím bez větších problémů stačí. Ve třech zápasech v řadě sice získalo jen jeden bod, nicméně v předchozím kole dokázalo porazit silný Nijmegen, kterému se letos daří nad očekávání. Venlo po dvou výhrách v řadě opět dvakrát prohrálo a nyní chce určitě zvýšit své šance na patnácté místo, na které v tuto chvíli ztrácí čtyři body.

"Porážka v Tilburgu nás velmi mrzí. Nepředvedli jsme dobrý výkon a následně zbytečně v samém závěru inkasovali, což se nám stalo podruhé v sezóně. Doufám, že nás smolné výsledky s Bredou a Zwolle nebudou stát účast v první lize i v příštím roce, v tuto chvíli budeme bojovat dále. Almelo je velmi silné mužstvo především v ofenzívě, které umí rychle přejít do útoku. Musíme být pozorní v obraně, jinak na body myslet nemůžeme," uvedl realisticky trenér Venla Ton Lokhoff.

Ten nebude mít k dispozici zraněného Nwofora a Gielena, hosté budou hrát v ještě o něco oslabenější sestavě. Kvůli zranění bude chybět Schenkeveld a Vujičevič, kvůli trestu za červenou kartu nebude hrát ani Duarte s Brunsem. "Soupeř má velmi kvalitní kádr a na každý post má minimálně dvě varianty, takže v tomhle mít problém nebude. Přeji si, abychom nedělali zbytečné individuální chyby, kterých je v naší hře opravdu hodně," dodal Lokhoff.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ADO Den Haag - SBV Vitesse  (sobota 20:45)
Rozjeté Vitesse míří do Den Haagu, kde v důležitém souboji vyzve tamní ADO.

Domácí Den Haag zažívá opět klidné období. Celku se víceméně daří a aktuální 7. pozice splňuje všechny požadavky vedení i fanoušků. Přesto však musí ADO sbírat body. Dotírající Nijmegen má ztrátu pouze v horším skóre a 9. Heerenveen ztrácí jen čtyři body. Hráči pod vedením Maurice Steijna určitě nebudou chtít dát svou kůži lacino. Naposledy se Den haag představil v Alkmaaru, kde proti trápícímu se AZ vybojovali remízu 1:1.

Trenér Maurice Steijn bude v utkání s Vitesse postrádat dvojici zraněných hráčů. Do utkání nezasáhne Gábor Horváth, který má zraněné koleno a Robert Zwinkels, který taktéž laboruje s kolenem.

Přijíždějící Vitesse také prožívá příjemné období. Celku se daří a z aktuální 4. příčky můžeš arnhemský celek stále útočit na titul. Na vedoucí Ajax totiž svěřenci Freda Ruttena ztrácí pouhé tři body. Velmi důležitý skalp si Vitesse na své konto připsalo v minulém kole. V tom zajížděl Arnhem do Enschede, kde tamní Twente prakticky přišlo o možnost bojovat o titul, když Vitesse odjíždělo s těsnou výhrou 1:0.

Fred Rutten prohlásil, že boj o titul nezvdává a rozdíl tří bodů nechává v boji i mistrovskou trofej všechny čtyři mužstva. Ruttenovi bude v utkání v Den Haagu chybět zraněný Simon Cziommer, který laboruje s kolenem.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
PEC Zwolle - Roda JC  (pátek 20:00)
Sedmadvacáté kolo otevře záchranářský souboj mezi Rodou a Zwolle. Oba celky od sebe dělí jeden jediný bod, a tak máme zaděláno na vyrovnanou bitvu bez favorita.

Před úvodním výkopem se v mírně lepší pozici nacházejí hosté, kteří drží patnácté místo s 26 body na kontě. Navíc se mohou opřít o solidní formu: z osmi jarních duelů vytěžili tři vítězství a dvě remízy. Naposledy ale každopádně schytali nepříjemný výprask od vedoucího Ajaxu, jemuž podlehli 0:3.

Ani Roda v minulém kole nebodovala. Na domácí půdě svedla s Feyenoordem vyrovnanou bitvu, vinou Pellého trefy z prvního poločasu ale nakonec musela skousnout jednogólovou porážku. Nadále tak setrvala na sestupové šestnácté pozici a bude se muset ještě hodně činit, aby nebyla nucena bojovat o udržení prvoligové příslušnosti v baráži.

V konečném zúčtování mohou sehrát výsledky ze vzájemných zápasů, jako je tento, klíčovou roli, což si na obou stranách barikády moc dobře uvědomují. Kromě vyrovnané podívané tak zřejmě můžeme očekávat i hodně opatrný fotbal.

Trenéři obou celků se pro nadcházející střetnutí budou muset obejít bez několika hráčů. Domácímu Zwolle nepomohou Slot, Narsingh a Olijve; hosté podobně jako před týdnem postrádají trojici ofenzivních fotbalistů ve složení Ramzi, Németh a De Beule.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax26159259:2554
2.PSV Eindhoven26172781:2953
3.Feyenoord Rotterdam26165551:3253
4.SBV Vitesse26156551:3151
5.FC Utrecht26136739:2945
6.FC Twente26128640:2544
7.ADO Den Haag26812642:4436
8.NEC Nijmegen261061035:4236
9.SC Heerenveen26881038:4732
10.Heracles Almelo26710950:5331
11.FC Groningen26861225:4030
12.NAC Breda26771228:4328
13.RKC Waalwijk26681227:3426
14.AZ Alkmaar26681236:4426
15.PEC Zwolle26681227:4126
16.Roda JC265101136:5125
17.VVV Venlo26571428:5222
18.Willem II26381524:5517

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Stiksxx

Bony do Juventusu? To by byl dobrý krok vpřed v kariéře..Italská liga by nebyla špatným mezistupněm třeba do anglie..V Itálii se pozná, jaký Bony je útočník..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele