Nizozemská Eredivisie - preview 26. kola

08.03.2013, 08:44, aktualizováno 10.03.2013, 08:42
Previews
PSV včera vyšlo bodově naprázdno a dalo šanci všem svým konkurentům. Dotáhnout se na něj může Feyenoord, který hraje v Kerkrade, dokonce předskočit ho pak může Ajax v případě, že splní povinnost a porazí doma Zwolle. Vitesse cestuje do Enschede, Utrecht přivítá Waalwijk...
Roda JC - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Roda jde po prachbídném podzimu konečně nahoru. Zatím sice stále okupuje šestnáctou pozici znamenající sestup, už po tomto kole ale může být její situace o poznání radostnější. Stačí jí k tomu jediné - porazit rozjetý Feyenoord.

V úvodních sedmi jarních kolech zaznamenala Rodu jedinou porážku (0:4 s Utrechtem). Ve zbývajících šesti zápasech si pak na konto připsala dvě vítězství a čtyři remízy. Nerozhodný výsledek si mimo jiné odvezla také z horké půdy mistrovského Ajaxu. Navzdory několika velmi dobrým výkonům ale nadále setrvala v pásmu sestupu. Šestnácté místo aktuálně okupuje se ziskem 25 bodů.

To Feyenoord má o poznání příjemnější starosti. Díky výborné formě a častým zaváháním svých úhlavních konkurentů se přiblížil vedoucímu PSV na rozdíl pouhých tří bodů, takže jej směle můžeme označit za jednoho z možných kandidátů na titul. A podobně to vidí také kouč Ronald Koeman. "Nevím, proč bychom se nemohli stát mistry. Hrajeme na maximum. Nechceme na nic čekat nebo se schovávat," prohlásil bývalý nizozemský reprezentant.

Feyenoord v posledních dvou kolech neztratil ani bod, když zvládl nelehké souboje s PSV i Nijmegenem, a tak bude podle očekávání vstupovat do nadcházejícího duelu v roli mírného favorita.

Co se týká absencí, hosté by měli být kompletní, zatímco na kerkradské straně vinou zranění jistojistě neuvidíme trojici Németh, De Beule a Ramzi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.80 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Utrecht - RKC Waalwijk  (neděle 14:30)
Fotbalisté Utrechtu jsou asi zatím největším překvapením letošního ročníku Eredivisie a v tuto chvíli bojují o přímou účast v Evropské lize. Na vedoucí PSV ztrácejí sice jedenáct bodů, avšak na šestém místě jim chybí na páté Twente jen dva body a šestibodová ztráta na čtvrtý Arnhem se také dá stáhnout. Naopak Waalwijk se snaží zachránit, po posledním utkání se ale možná blýská na lepší časy. V minulém kole totiž zaznamenal první jarní výhru.

RKC dokázalo v domácím prostředí porazit konkurenční Alkmaar v poměru 2:1 a připsalo si první bodový zisk po pěti utkáních v řadě, do té doby na jaře získalo jediný bod. Utrecht po skvělém vstupu následně podlehl Nijmegenu, PSV a minule právě konkurenčnímu Arnhemu, nejvyšší mety se mu proto vzdálily. I tak ale hraje oproti jiným sezónám nad očekávání a také v tomto souboji bude mírným favoritem. Svému nedělnímu protivníkovi má navíc co vracet.

V podzimní části utrpěl velice krutý debakl v poměru 0:4, na což určitě nevzpomíná v dobrém. Celkově má s Waalwijkem velmi dobrou vzájemnou bilanci. Předtím ho dokázal porazit čtyřikrát za sebou a ani jednou neinkasoval, až do posledního střetnutí navíc neprohrál v deseti utkáních v řadě od roku 2004. Utrecht se musí obejít bez nově zraněného Nilssona, který si poranil záda, mimo hru stále zůstávají Sarota a Takagi.

Waalwijk bude opět hrát v téměř kompletní sestavě, na trávníků se neukáže pouze Janssen. "Chceme pokračovat v dobrých výkonech a poprat se o Evropskou ligu. Dlouho jsme sice bojovali jen ve středu tabulky a chybí nám zkušenosti, nicméně nemusí to být zase tak velký problém. Takhle dobrou sezónu jsme sice nečekali, ovšem nyní chceme skončit do čtvrtého místa," uvedl s velkým optimismem trenér Jan Wouters, který v pátek podepsal novou dvouletou smlouvu.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - PEC Zwolle  (neděle 14:30)
Ajax čeká v neděli důležitý souboj. Na domácí půdě vyzve o záchranu bojující Zwolle.

Domácí Ajax bojuje o titul. Aktuálně druhé místo a ztrátou pouhých dvou bodů na vedoucí PSV znamená pro svěřence Franka de Boera více než slušnou šanci. Do konce však nezbývá mnoho zápasů a tak musí amsterodamský celek bojovat o každý bod a doufat, že PSV zaváhá. Poslední utkání Ajax zvládl, když v důležitém zápase na půdě Twente dokázal vyhrát snadno 2:0.

"Proti Twente se nám dařilo a věřím, že podobný výkon zopakujeme i proti Zwolle. Nic jiného než vítězství nebereme," prohlásil krátce de Boer. Ten bude v utkání s PEC postrádat Mitchella Dijkse, Isaaca Cuencu, Fabiana Sporksledeho, Ryana Babela a Davyho Klaassena.

Na druhé straně stojí Zwolle, které je hodně namotivované. Zwolle totiž hájí až 14. příčku a původně plánovaný pokus o Evropu je tak hodně daleko. Reálný je spíše boj o záchranu. Na sestupové pozice mají svěřenci trenéra Arta Langelera náskok pouhého bodu. Každý bod tak rozhoduje. V minulém kole v záchranářském souboji PEC zabojoval a vyhrál proti Willem II snadno 2:0.

"Musíme bojovat o každý bod. Jsme v sestupovém boji a chceme se určitě zachránit," nechal se krátce slyšet trenér Langeler. Tomu budou chybět Frank Olijve, Arne Slot a Furdjel Narsingh.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - SBV Vitesse  (neděle 16:30)
Šlágr kola bude k vidění v Enschede. Tamní Twente přivítá přijíždějící Vitesse.

Domácímu Twente se vůbec nedaří a prakticky vypadlo z boje o titul. Enschede hájí momentálně až 5. místo a na vedoucí PSV ztrácí propastných devět bodů. Při pohledu na momentální formu, každému fanouškovi hrůzou stojí vlasy na hlavě. Z posledních pěti utkání dokázal celek pod vedením Alfreda Schreudera získat pouhé dva body! Poslední utkání navíc mělo více než hořkou příchuť. Ve sledovaném a důležitém utkání totiž Twente nestačilo na Ajax a prohrálo snadno 0:2.

"Je pravdou, že se nám nedaří, ale stále bojuje alespoň o pohárové umístění. Chceme jednoduše skončit co nejvýše v tabulce," prohlásil Alfred Schreuder, trenér Twente. Ten při pohledu na soupisku zraněných nemůže mít dobré spaní. Twente chybí hned šestice hráčů. Roberto José Rosales Altuve, Andreas Bjelland, Sander Boschker, Daniel Márcio Fernandes, Nacer Chadli a Andrej Rendla.

Přijíždějící Vitesse však naději na zisk titulu ještě neztratilo. Momentální 4. pozice a ztráta 5 bodů dává celku pod vedením Freda Ruttena ještě šanci. Vitesse navíc v poslední době opět zabralo a hned třikrát v řadě vyhrálo. Naposledy se arnhemskému celku do cesty postavil Utrecht. Ten však nedokázal vstřelit ani branku a Vitesse díky dvěma trefám dokázal zvítězit s přehledem 2:0.

"O titul stále usilujeme. Nemáme enormní ztrátu a navíc se nám do kádru vrací Theo Janssen. Tato skutečnost posílila tým hlavně psychicky. Věřím, že v Enschede dokážeme uhrát dobrý výsledek," nechal se slyšet Rutten. Ten bude postrádat jediného muže a to Simona Cziommera, který laboruje s kolenem.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Heerenveen - PSV Eindhoven  (sobota 18:45)
Hodně důležitý duel v boji o Evropu čeká Heerenveen. K utkání 26. kola holandské Eredivisie však přijede lídr tabulky PSV Eindhoven.

Domácí Heerenveen zažívá velmi špatnou sezonu. V poslední době se však hodně zlepšil a na jeho výkonech to je znát. Ze 13. místa se vyhoupla Srdíčka na pozici číslo devět a opět usilují o první osmičku. Ztráta na ADO Den Haag je však šest bodů, a tak budou muset hráči pod vedením Marca van Bastena získávat body kde se dá. Poslední duel odehrál Heerenveen na půdě Bredy, kde dokázala Srdíčka zvítězit těsně 2:1.

"PSV bude chtít rozhodně vyhrát. Jsou na čele a hrají o titul. My však nesmíme prodat kůži lacino. Budeme bojovat o jakýkoliv bod," prohlásil krátce kouč domácích van Basten. Ten bude postrádat proti PSV hned tři hráče. Do utkání nezasáhnou Daniël de Ridder, Kenny Otigba ani Oussama Tannane.

PSV přijíždí do Heerenveenu s jasným cílem - zvítězit. Eindhovenský celek bojuje o titul a Dick Advocaat prohlásil, že si ho nechce nechat utéct. Tým s nejlepším útokem Evropy však na čele už nemá tak dominantní náskok, jako tomu bylo nedávno. Druhý Ajax ztrácí na PSV pouhé dva body a zdá se, že se bude bojovat až do posledního kola. Zaútočit na titul totiž může stále i čtvrté Vitesse, který má ztrátu pěti bodů. Poslední duel svěřenci Dicka Advocaata zvládli, když ve velmi klidném tempu porazili na domácím stadionu VVV Venlo 2:0.

"Jdeme si pro vítězství. Nic jiného nebereme. Heerenveen má slabou sezónu a my toho musíme využít. Nesmíme je však příliš podcenit. Stále mají o co hrát. To my však také," prohlásil trenér PSV Dick Advocaat. Tomu bude v utkání chybět zraněný Narsingh. Do utkání nezasáhne ani ne úplně zotavený Pieters a suspendovaný Lens. Naopak se na hřišti objeví navrátilec a miláček fanoušků Ola Toivonen, který se zapojil do utkání již proti Venlu. Proti Heerenveenu by měl hrát už od začátku.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - NEC Nijmegen  (sobota 19:45)
Fotbalisté Nijmegenu zatím letos bojují o horní polovinu tabulky a nacházejí se na sedmém místě tabulky se ziskem šestatřiceti bodů. V tuto chvíli jim konkuruje pouze Den Haag, který má o bod méně a za ním už zeje pětibodová díra. Stáhnout jejich náskok se nyní pokusí Heracles, které se ve vyrovnaném středu tabulky nachází s osmadvaceti body na kontě na jedenácté příčce Eredivisie a určitě chce své postavení vylepšit.

Nijmegen po zimní přestávce vyhrál v sedmi kolech hned čtyřikrát, naposledy však v domácím prostředí jasně nestačil na silný Feyenoord a podlehl mu v poměru 0:3. Almelo naopak zaznamenalo jen dvě výhry a navíc v posledních dvou kolech nezískalo ani bod po prohře s Arnhemem a naposledy na půdě konkurenčního Den Haagu. "V tuto chvíli nás zlobí spíše obrana, musíme být opravdu pozornější," uvedl trenér domácích Peter Bosz.

A dobře ví o čem mluví, jeho svěřenci totiž v posledních dvou zápasech inkasovali hned osmkrát. "Na ofenzívu si po jarní přestávce určitě stěžovat nemohu, v tomto ohledu jsme udělali pokrok. Jenže se snažíme soupeře přestřílet a často zapomínáme na defenzívu, proto dostáváme laciné branky,"dodal Bosz vzápětí. Domácí určitě budou chtít oplatit soupeři porážku z podzimního utkání, kde po velkém boji prohráli v poměru 2:3.

Bosz se pro tento zápas bude muset obejít Vujičeviče, jinak má k dispozici kompletní kádr. NEC je na tom o něco hůře, chybět budou Sno, Breuer a Leon. "Nijmegen je skvělý v přechodové fázi a jako jeden z mála holandských celků je velice úspěšný v produktivitě. Musíme si dávat na překvapivé pasy za obranu po krajích hřiště a také na kombinační hru soupeře" vyzdvihl Bosz protivníkovy kvality.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Willem II - VVV Venlo  (sobota 19:45)
Do konce letošního ročníku holandské Eredivisie chybí už jen devět kol a Tilburg si dobře uvědomuje, že s přibývajícím časem se mu chvíle strávené v nejvyšší soutěži začínají krátit. V pětadvaceti kolech totiž získal pouhých čtrnáct bodů a je suverénně na jediném přímém sestupovém místě tabulky. Na sedmnácté Venlo má v tuto chvíli manko osmi bodů a další neúspěch v přímém souboji s VVV by se mu mohl stát osudným.

Zatímco domácí výběr už nemá příliš šancí vyhnout se alespoň baráží, tak Venlo tomuto cíli až zase tak daleko není. Prozatím ztrácí na patnáctý Alkmaar jen tři body, což se dá určitě hravě smazat. Pro hosty bude toto utkání též velmi důležité. Pokud dokážou vyhrát, tak se velmi pravděpodobně vyhnou přímému pádu do druhé ligy, v opačném případě dají ještě vcelku velkou šanci Tilburgu, který by ztrácel už jen pět bodů.

"Všichni dobře vědí o co hrajeme. Letos je naším cílem zachránit se přímo bez dalších zápasů navíc a k tomu potřebujeme tři body. Uvědomujeme si, že jedenáctibodový náskok na Tilburg by byl asi dostačující a soupeři by dával asi jen teoretickou šanci na záchranu. Jenže právě proto nás čeká velmi těžký úkol, kde budeme muset využít všech svých schopností a kvalit," nastínil současnou situaci kouč hostujícího výběru Ton Lokhoff.

Ten určitě bude chtít navázat na podzimní utkání, kde jeho svěřenci vyhráli jasně v poměru 4:1. Obejít se musí pouze bez Gielena, naopak Willem sužuje rozsáhlá marodka. Na jaře ještě jako jediní z holandské ligy nedokázali zvítězit a získali jen dva body, ovšem bez hráčů jako jsou Brands, Vossebelt, Podevijn, Sanusi, van der Rijt, Branderhorst či Mulder se není čemu divit.

"Tento zápas beru jako utkání poslední naděje. Prohra nás pravděpodobně pošle jen do teoretické roviny a remíza nám výrazně nepomůže. Všechno je v tuto chvíli velmi obtížné, ale devět kol před koncem určitě ještě nic nevzdáváme," ukázal bojovného ducha trenér Jurgen Streppel.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AZ Alkmaar - ADO Den Haag  (sobota 20:45)
Fotbalisté Alkmaaru už zřejmě tuší, že letos cesta do pohárové Evropy povede pouze přes národní pohár, kde se dostali už do finále, jenže domácí soutěž také nesmějí úplně vypouštět. Kvůli několika posledním prohrám v důležitých zápasech se v tabulce propadli až na patnácté místo se ziskem pětadvaceti bodů a před barážovou Rodou jsou lepší jen o skóre. A na souboje v těchto patrech tabulky není letošní účastník Evropské ligy vůbec zvyklý.

Alkmaar na jaře vyhrál pouze ve dvou úvodních kolech a na tříbodový zisk tak čeká již pět ligových kol v řadě. V posledních třech zápasech vybojoval se svými hlavními konkurenty z Bredy, Waalwijku a Rody jen jeden bod, což je opravdu žalostná bilance." Nečeká nás lehká práce, nyní budeme hrát většinou s papírově silnějšími celky a v baráži určitě hrát nechceme. Národní pohár je pro nás hodně důležitý, ale udržení se v nejvyšší soutěži mnohem více," řekl trenér AZ Gertjan Verbeek.

Den Haag na jaře sice utrpěl debakl 0:7 od PSV, v ostatních zápasech ale vždy dokázal bodovat a navíc remizoval i s největším kandidátem na mistrovský titul z Ajaxu. Hosté v minulých čtyřech kolech vybojovali velmi slušných deset bodů. A i když by to před touto sezónou řekl málokdo, tak přeci jen budou v tomto klání mírnými favority. V podzimním vzájemném utkání vítěz znám nebyl, oba soupeři se rozešli smírně po výsledku 2:2.

Hosté nemohou využít služeb Horvátha a Zwinkelse, Verbeek bude postrádat trio Overtoom - Gorter - Maarten Martens. "Chybí nám motivace a soupeře velmi často podceňujeme, což se nám opravdu nevyplácí. Každý zápas je z naší strany úplně jiný a liší se jako den a noc. Doufám, že nyní předvedeme jeden z těch lepších výkonů a v Haagu zvítězíme. Moc by nám pomohla první branka, v tuto chvíli nám nejvíce chybí klid na hřišti a toho se nám vzhledem k průběhu posledních zápasů příliš nedostávalo," dodal závěrem Verbeek.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Groningen - NAC Breda  (pátek 20:00)
Šestadvacáté kolo otevře souboj slibující nesmírně vyrovnanou podívanou. Proti sobě se postaví desátý Groningen a dvanáctá Breda. Oba celky od sebe aktuálně dělí pouhé dva body.

Jako první se zastavme v táboře Bredy. Fotbalisté NACu vstoupili do jarní části ve velkém stylu, když v úvodních třech kolech neztratili ani bod, ovšem v poslední době to vypadalo, jako by jim začínal docházet dech. Především výsledek z minulého týdne je dozajista mrzí ještě teď, poněvadž v duelu s Heerenveenem po většinu času kralovali, jenže vinou nezvládnuté závěrečné desetiminutovky museli skousnout nečekanou porážku 1:2.

Ani Groningen se v posledním ligovém kole příliš nepředvedl: na půdě Rody padl bez většího odporu poměrně jednoznačně 1:4. A i když Maaskantovi svěřenci nadále setrvali na solidní desáté příčce, příliš klidní rozhodně být nemohou. Od pásma sestupu je dělí pouhé čtyři body. Úkol pro nadcházející duel tedy zní jasně - navázat na nedávné vydařené výsledky z domácího trávníku a proti Bredě bodovat naplno.

Celku ze severu země ale určitě nepomohou Mitchell Schet a Lorenzo Burnet. Prvně jmenovaného trápí bolavé koleno, Burneta pro změnu podkolenní šlacha. V táboře Bredy se i tentokrát budou muset obejít bez Alexe Schalka, kterého na trávník nepustí problémy s kotníkem.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven25172680:2753
2.AFC Ajax25149256:2551
3.Feyenoord Rotterdam25155550:3250
4.SBV Vitesse25146550:3148
5.FC Twente25128540:2444
6.FC Utrecht25126738:2942
7.NEC Nijmegen25106935:4136
8.ADO Den Haag25811641:4335
9.SC Heerenveen25781036:4629
10.FC Groningen25851224:3929
11.Heracles Almelo25610949:5328
12.NAC Breda25761227:4227
13.RKC Waalwijk25681127:3326
14.PEC Zwolle25681127:3826
15.AZ Alkmaar25671235:4325
16.Roda JC255101036:5025
17.VVV Venlo25571328:5122
18.Willem II25281523:5514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Stiksxx

Dneska musíme opět zabrat!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele