Nizozemská Eredivisie - preview 25. kola

01.03.2013, 08:42, aktualizováno 03.03.2013, 08:41
Previews
Vitesse, PSV i Ajax své zápasy tohoto kola zvládly a nyní se čeká na Feyenoord, který cestuje do Nijmegenu. Alkmaaru reálně hrozí baráž a odvrátit ji částečně může ve Waalwijku. Roda hraje s Groningenem, Heracles vyzve Den Haag...
NEC Nijmegen - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Zajímavý souboj nám nabídne Eredivisie krátce po nedělním obědě z půdy Nijmegenu, kam míří sebevědomím hýřící Feyenoord Rotterdam.

Domácí Nijmegen zatím hraje v klidu a jeho hře také odpovídá aktuální 7. pozice, kterou by si rád udržel. Vedení už před sezonou hovořilo o první osmičce a o ataku na evropské poháry. NEC v poslední době však nabralo velmi solidní formu a z posledních pěti utkání hned čtyři vyhrálo a jen jednou odešlo poraženo. Poslední duel nabídl velmi těsnou bitvu, když Nijmegen na půdě posledního Willemu II zvítězil pouze o jednu branku 3:2.

"Feyenoord je velmi kvalitní tým a v poslední době útočí na nejvyšší pozice. Nám se však daří a věřím, že nám dost pomůže i domácí prostředí," řekl krátce trenér NEC Alex Pastoor. Tomu budou proti rotterdamskému celku chybět hned tři hráči. Mimo hru jsou Youri Loen, Evander Sno a Nathaniel Will.

Feyenoord bojuje podle slov trenéra NEC o nejvyšší příčky a skutečně tomu tak je. Rotterdamský celek momentálně hájí 4. pozici a na lídra tabulky ztrácí pouhé tři body. A postaral se o to sám Feyenoord, který v minulém kole vyzval právě vedoucí tým Eredivisie. Proti PSV se hráči trenéra Koemana nesesypali a naopak ukázali, co v nich je. Feyenoord vyhrál 2:1 a ještě víc zamotal čelo tabulky.

"Proti Nijmegenu náš čeká velmi důležitý duel. Chlapci to vědí, my to víme, stejně tak fanoušci a věřím, že nás přijedou podpořit. Nesmíme se dívat na výsledky ostatních mužstev. Musíme hledět jen na nás samotné. Věřím, že o titulu rozhodnou maličkosti," nechal se slyšet trenér hostí Ronald Koeman. Tomu bude v neděli chybět Bruno Martins Indi, který laboruje s kolenem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.50 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Roda JC - FC Groningen  (neděle 14:30)
Fotbalisté Rody letos zatím bojují pouze o záchranu, ovšem poslední výsledky hovoří o zlepšení tohoto celku a určitě se může tabulkou posouvat ještě výše. V tuto chvíli je šestnáctý se ziskem dvaadvaceti bodů o skóre před Venlem a bod za Zwolle či Waalwijkem. Jejich soupeřem bude Groningen, který předvádí střídavé výkony a v tuto chvíli bojuje o kvalifikaci do Evropské ligy, zatím mu patří deváté místo se ziskem devětadvaceti bodů.

Ovšem ve vyrovnané tabulce může být každá ztráta znát a případný neúspěch ho může sesadit i o několik příček níže. Na svého nedělního protivníka má náskok sedmi bodů, což v této fázi soutěže ještě není nijak výrazný náskok. Na jaře se mu celkem daří a ze šesti dosavadních kol zvítězil celkem třikrát, navíc v posledních čtyřech kolech prohrál jen jednou. Naposledy ve velkém souboji porazil konkurenční Zwolle v domácím prostředí v poměru 1:0.

Avšak Groningen je silný především doma a venku vítězí jen opravdu velmi málo, nyní ale rozhodně mít šanci bude. Roda je totiž remízovým králem jarní části, v šesti kolech vyhrála jen jednou a zaznamenala celkem čtyři remízy v řadě. Sérii pěti utkání bez prohry přerušila až v minulém kole na půdě favorizovaného Utrechtu, kde prohrála 0:2. V letošním podzimním vzájemném klání uspěl domácí Groningen v poměru 3:2, i nyní čekáme vyrovnané střetnutí.

Domácí celek se musí obejít bez zraněných Ramziho, De Beuleho a Németha, hosté budou opět hrát v kompletní sestavě. Trenér hostů Robert Maaskant si myslí, že Roda je v tomto utkání favoritem. "Na jaře hraje velmi dobře a navíc se představí v domácím prostředí. Dopředu jí žene vidina přímé záchrany a čekám tak opravdu bojovný výkon od obou celků. Náš soupeř prohrál až v minulém kole, proto ho řadím do role favorita. Naše výkony jsou totiž velmi nevyrovnané," uvedl holandský stratég.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
RKC Waalwijk - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Fotbalisté Alkmaaru letos předvádí výkony, které se nedají vysvětlit žádnou logikou a jsou přinejmenším zvláštní. Dokážou totiž porážet největší favority a nyní postoupili už do finále národního poháru, jenže v soubojích s papírově slabšími celky se jim nedaří, proto se v tabulce nacházejí až na třináctém místě s pětadvaceti body. Nyní budou mít šanci toto postavení vylepšit, Waalwijk je na tom totiž v jarní části opravdu bídně.

Doposud získal třiadvacet bodů a nachází se na čtrnáctém místě tabulky, ovšem jeho náskok na baráž je pouze jednobodový. Navíc po přestávce dokázal vybojovat pouze jeden bod hned na úvod s Twente. Od té doby zaznamenal pět porážek v řadě proti Bredě, Heerenveenu, Groningenu, Ajaxu a Venlo, ty nejtěžší soupeři ho tak ještě čekají. Alkmaar měl skvělý vstup do jarní části sezóny, jenže nyní už nevyhrál ve čtyřech utkáních v řadě.

Po jasných výhrách nad Venlem a Arnhemem přišla překvapivá domácí prohra od Groningenu, následně od Feyenoordu a naposledy také od konkurenční Bredy v domácím prostředí. Cesta do poháru tak zřejmě vede už jen přes národní pohár, kde se AZ vybičovalo k vrcholnému výkonu a na půdě Ajaxu zvítězilo senzačně 3:0. Jejich soupeře ve finále bude zatím vedoucí celek Eredivisie PSV.

Letošní vzájemný duel na podzim skončil divokou remízou 3:3, nyní by přeci jen měl být více favorizovaný hostující celek. Domácí tým se bude muset obejít bez zraněných Janssena a Jungschlägera, hosté nenasadí marody Jóhannssona a Maartena Martense. Trenér hostů Gertjan Verbeek věří, že výhra nad Ajaxem bude znamenat definitivní zlom v sezóně. "Předvedli jsme fantastický výkon, a i když jsme měli trochu štěstí, tak jsme postoupili zaslouženě. Dokázali jsme si, že můžeme hrát pohledný a efektivní fotbal, což je velmi důležité. Nyní víme, jakým stylem hrát a chceme konečně vítězit," uvedl optimisticky.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ADO Den Haag - Heracles Almelo  (neděle 16:30)
Fotbalisté Haagu se letos pokoušejí oddělit od spodní poloviny tabulky a dotáhnout se na tu horní, která má pravidelně vcelku slušný náskok. Letos je na tom Den Haag tak na půl a další zápasy ukážou, jakým směrem se následně vydá. Doposud získal dvaatřicet bodů a je na osmém místě tabulky, jenže na sedmý Nijmegen ztrácí čtyři body a na šestý Utrecht už deset bodů. Nyní jeho soupeřem bude Heracles, které je na tom jen o trochu hůře.

Almelo je zatím jedenácté a s osmadvaceti body na kontě musí odrážet nápor ostatních celků, avšak boj o kvalifikaci Evropské ligy ještě vyloučen není. Almelo v jarní části sezóny dvakrát zvítězilo, remizovalo i prohrálo a nyní tak začne novou etapu. V minulém kole se snažilo zvládnout přestřelku s Arnhemem, jenže v domácím prostředí nakonec prohrálo poměrem 3:5. Celkově v jeho zápasech padá hodně branek, což se dá očekávat také teď.

Den Haag na jaře pouze jednou prohrál proti silnému PSV, jinak má na kontě tři remízové výsledky a dvě výhry. V současnosti už třikrát v řadě neprohrál a v minulém kole se postaral o senzační výsledek na půdě Ajaxu, kde měl sice velké štěstí, to ale na remíze 1:1 nic nemění. V podzimním vzájemném zápase nedělních protivníků padlo mnoho branek a oba celky se rozdělily po jednom bodu za remízu 3:3, něco podobného lze předpokládat i tentokráte.

Domácí výběr se musí obejít bez zraněných Zwinkelse a Horvátha, v hostujícím kádru zůstává mimo hru Vujičevič. Kouč domácího výběru Maurice Steijn se obává především soupeřova rychlého přechodu do ofenzívy. "Naše obrana je velice konstantní, ale opravdu nevím, jak se vyrovná s rychlostí některých hráčů soupeře. Musíme být koncentrovaní po celý zápas a důležité také je, abychom po většinu času tvořili hru," uvedl Steijn s mírnými obavami.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NAC Breda - SC Heerenveen  (sobota 18:45)
Breda si v dosavadních šesti jarních kolech připsala na konto hned třináct bodů. Žádný jiný celek jich po zimní pauze nevybojoval více. I proto by se měl mít Heerenveen na pozoru. Čeká jej totiž rozjetý protivník, který okusil sladkou chuť výher.

Breda si prošla během zimní pauzy neuvěřitelnou proměnou. Z fackovacího panáka rozdávajícího body kdekomu se během několika týdnů stal sebevědomý celek, který může reálně pomýšlet na play-off o Evropskou ligu. Vždyť od osmého Haagu dělí Bredu už jen pět bodů.

Zatímco NAC na jaře září (v minulém kole dokonce uspěl i na půdě Alkmaaru), výkony Heerenveenu jsou po zimní pauze zatím poměrně nestále. Před týdnem se ale každopádně Srdíčka ukázala v tom lepší světle, když doma skolila ambiciózní Twente. Díky výhře 2:1 se posunula na dvanáctou příčku a alespoň částečně se vzdálila boji o záchranu. Aktuálně mají před šestnáctou Rodou náskok čtyř bodů.

Oba trenéři, jak hostující Marco van Basten, tak i domácí Nebojša Gudelj, musí před nadcházejícím střetnutím řešit problémy s absencemi. Breda bude postrádat útočníky Alexe Schalka a Rickyho ten Voordeho, Heerenveen naopak nemůže počítat s výpomocí trojice náhradníků ve složení Kenny Otigba, Oussama Tannane a Daniel de Ridder.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PEC Zwolle - Willem II  (sobota 19:45)
Fotbalisté Zwolle překvapili v jarní části mnohé odborníky a statečně se perou o své přežití v nejvyšší soutěži, ovšem paradoxně se jim nedaří na největší konkurenty a nyní by chtěli tento fakt v domácím prostředí změnit. V tuto chvíli se nacházejí na patnáctém místě tabulky se ziskem třiadvaceti bodů a jsou těsně nad hranicí baráže o bod před Rodou a Venlem. V duelu s posledním Tilburgem budou favorité, jejich sobotní protivník má o 10 bodů méně.

V mini-souboji obou nováčků se mnohem lépe daří Zwolle, Tilburg totiž na ostatní protivníky začíná výrazně ztrácet. Doposud totiž získal pouhých 14 bodů, což je po čtyřiadvaceti odehraných zápasech opravdu málo a ztráta 8 bodů na své nejbližší konkurenty se bude velmi těžko stahovat. Šance by výrazně vzrostly po výhře ve Zwolle, které by se naopak rázem dostalo do problému. Hosté mají soupeři co oplácet, v domácím prostředí s ním prohráli 0:1.

Tilburg v jarní části ještě nezvítězil a v šesti kolech vybojoval jen dva body, což je vskutku tragická bilance. Nyní se sice utká spíše s celky z dolních pater, jenže bodovou jistotu to určitě nedává. O jediné překvapení se postaral proti trápícímu se Twente, se kterým uhrál bod po remíze 1:1. Trenér Jurgen Streppel bude postrádat trio hráčů, mimo hru jsou totiž kvůli zranění Sanusi, van der Rijt a Branderhorst.

Zwolle letos dokázalo zdolat vedoucí PSV i čtvrtý Feyenoord, jenže překvapivě narazilo na konkurenční Bredu či naposledy Groningen. Domácí budou hrát v kompletní sestavě tradičně kromě Olijveho. "Potřebujeme zvítězit a odrazit nápor Tilburgu, který by se dostal ještě do větší krize a souboj o záchranu by pro nás byl snazší. Nicméně čekám velice vyrovnaný zápas, kde budou rozhodovat detaily. Chceme ale využít domácí prostředí a potvrdit naší solidní formu, nyní je ten pravý čas," uvedl trenér Art Langeler.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - VVV Venlo  (sobota 19:45)
Fotbalisté PSV předvádějí v jarní části střídavé výkony a brilantní zápasy se střídají s těmi naprosto příšernými. Nicméně Eindhoven se i tak nachází s 50 body na čele tabulky a nyní bude tuto pozici v domácím prostředí hájit. Papírově proti němu sice nastoupí jeden z největších outsiderů Eredivisie, Venlo se ale v poslední době zlepšuje a předvádí bojovné výkony. Ty mu zatím stačí s dvaadvaceti body na sedmnácté místo těsně za Rodu.

Venlo dokázalo v minulém kole doma porazit Waalwijk a podruhé v řadě zvítězilo, celkově ve třech zápasech neprohrálo a získalo v nich sedm bodů. Díky tomu se dotáhlo bodově na Rodu, na konkurenční Zwolle a Waalwijk ztrácí pouhý jeden bod. PSV postoupilo do finále národního poháru přes Zwolle po výhře 3:0, oplatilo mu tak porážku z úvodu jarní části v poměru 1:3. Ve finále bude bojovat o cennou trofej s Alkmaarem na začátku května.

Eindhoven v jarní části utrpěl dvě porážky od Zwolle a naposledy od konkurenčního Feyenoordu, remízu vybojoval na půdě Arnhemu. V podzimním vzájemném utkání neměl na půdě Venla větší problémy a rozprášil ho úctyhodným debaklem 6:0. Trenér Dick Advocaat stále postrádá ostrostřelce Olu Toivonena, mimo hru jsou i zranění Erik Pieters a Luciano Narsingh. Hosté nemohou využít služeb Ahmeda Ammiho a benjamínka Arona Gielena.

Trenér Advocaat chce co nejrychleji zapomenout na duel s Feyenoordem a proti Venlu chce spustit ofenzivní smršť. "Sice nás mrzí, že jsme vedení v Rotterdamu neudrželi, minulost už ale neovlivníme. I v tuto chvíli bude naší hlavní zbraní útok. Rádi bychom soupeři nepůjčili vůbec balón a jen vytvářeli útočné akce. Musíme si dát pozor na rychlé brejky soupeře. Venlo je totiž známé tím, že dokáže udeřit z ničeho nic," řekl zkušenostmi ostřílený kouč PSV.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - AFC Ajax  (sobota 20:45)
Velkým tahákem sobotního programu bude jednoznačně domácí duel trápícího se Twente. Do Enschede totiž přijíždí slavný Ajax.

Domácímu Twente se nedaří, je v krizi a během týdne dostal výpověď trenér Steve McClaren. Celek z Enschede na tom opravdu není dobře. V tabulce sice hájí pátou pozici, kterou by bral kdejaký nizozemský celek, avšak vedení chce více. Forma navíc ukazuje značný pokles kvality a to nejhůře nesou hlavně diváci. Vedení tak přišlo se změnou, když McClarenovo místo zatím obsadí Alfred Schreuder. Ke změně trenéra vše směřovalo po další smolné porážce z minulého kola, kdy Twente zajíždělo na půdu trápícího se Heerenveenu. Ten však doma zabojoval a Twente porazil těsně 2:1.

"Steve odešel rychle a nečekaně. Ovšem musím se chopit své povinnosti a začít bojovat. Ajax je těžkým soupeřem a rozhodně budou chtít vyhrát. Věřím však, že nedávné události stmelí náš tým a proti Ajaxu se pokusíme vyhrát," prohlásil na tiskovce nový trenér Twente Alfred Schreuder. Ten bude v sobotu postrádat hned pětici hráčů. Do utkání nezasáhnou Sander Boschker, Nacer Chadli, Denny Landzaat, Daniel Márcio Fernandes a Andrej Rendla.

Hostující Ajax vyhlásil boj o titul. A není divu, Ajax v tabulce hájí druhé místo a na první PSV má ztrátu pouhých dvou bodů! Amsterdamští však v poslední době také nepodávají zrovna oslnivé výkony. Po vyřazení z Evropské ligy přišlo v týdnu i vyřazení z domácího KNVB Beker. V minulém kole navíc Ajax nedokázal v domácím prostředí porazit Den Haag, když s ním pouze remizoval 1:1. A ani poslední utkání, jak už bylo řečeno, gigantovi nevyšlo; tentokrát v rámci domácího poháru došlo na debakl od Alkmaaru.

"Zbývá deset kol. Chceme titul. Poslední deset zápasů pro nás bude jako deset finálových utkání v řadě. Nesmíme ani v jednom zaváhat," řekl stroze, ale jasně trenér hostů Frank De Boer. Ten bude postrádat proti Twente trojici hráčů. Utkání se nezúčastní Fabian Sporkslede, Ryan Babel a Davy Klaassen.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Vitesse - FC Utrecht  (pátek 20:00)
Vstup do jarní části sezóny byl sice v případě Vitesse nemastný neslaný, po návratu kanonýra Bonyho Wilfried ovšem arnhemský celek znovu šlape jako švýcarské hodinky. Na čelo tabulky nově ztrácí už jen pět bodů. Není tedy divu, že v nadcházejícím domácím klání s Utrechtem berou Ruttenovi svěřenci pouze vítězství.

Čtyřiadvacetiletý Bony se z Afrického poháru národů vrátil vskutku s mimořádnou formou. To potvrdil také v minulém kole, kdy hattrickem sestřelil Heracles. Sečteno podtrženo, v předchozích třech zápasech, do kterých Bony zasáhl, vstřelil úctyhodných šest gólů. Co je však nejdůležitější, Vitesse si na konto připsalo hned sedm bodů, když kromě vítězství 5:3 nad Heraclesem zdolalo ještě Groningen 2:0 a remizovalo 2:2 s vedoucím Eindhovenem.

Také v Utrechtu panuje uvolněná nálada. Woutersova parta vybojovala v šesti jarních kláních rovných dvanáct bodů a nadále tak příjemně překvapuje nizozemskou fotbalovou veřejnost. Aktuálně okupuje vynikající šestou pozici s pouhou osmibodovou ztrátou na PSV.

Utrecht se letos sice vyznačuje především kvalitní defenzívou, která je jeho hlavní předností, v minulém kole však jasně ukázal, že i směrem dopředu umí být hodně nebezpečný. Rodu na domácím trávníku skolil čtyřgólovým debaklem a po dvou porážkách v řadě opět naplno bodoval.

Hostující kouč Wouters to před nadcházejícím zápasem nemá jednoduché. Nejrůznější zdravotní lapálie totiž do hry nepustí pětici ve složení Adam Sarota, Nana Asare, Marcus Nilsson, Dave Bulthuis a Jošiaki Takagi. Na druhé straně barikády je situace mnohem veselejší, poněvadž Fred Rutten má k dispozici zcela kompletní kádr.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven24162678:2750
2.AFC Ajax24139254:2548
3.Feyenoord Rotterdam24145547:3247
4.SBV Vitesse24136548:3145
5.FC Twente24128440:2244
6.FC Utrecht24126638:2742
7.NEC Nijmegen24106835:3836
8.ADO Den Haag24711638:4232
9.FC Groningen24851123:3529
10.Heracles Almelo24610848:5028
11.NAC Breda24761126:4027
12.SC Heerenveen24681034:4526
13.AZ Alkmaar24671134:4125
14.RKC Waalwijk24581125:3223
15.PEC Zwolle24581125:3823
16.Roda JC244101032:4922
17.VVV Venlo24571228:4922
18.Willem II24281423:5314

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
AjaxFans

2 today

Reagovat
Stiksxx

myslím, že ale bude 1 protože Utrecht má hrozně nevyrovnané výkony

Reagovat
Stiksxx

Hmmmm..Bert..to by možná ještě mohlo být zajímavé

Reagovat
Stiksxx

Tak hošani dneska to chce 0..mám ji políčenou. Doufám, že správně chápete, že moje přání se nevztahuje na ty moje kluky.

Reagovat
AjaxFans

Taky to tak vidím. Ještě,že nebudu doma.Asi pátý zápas v řadě v podobě solidní sračky, tak jsem nakonec rád,že dnes neuvidím.

Reagovat
Stiksxx

Přece jen ale máte lepší formu než Twente..ted ale člověk neví pořádně co od nich čekat, když je vede teď Schreuder. Já doufám, že hlavně neprohrajou.. Ale v zásadě je možné úplně všechno..jakkoliv to dopadne, řeknu si že se to dalo čekat.

Reagovat
smazaný uživatel

Já sice doma jsem, ale koukat na to nehodlám, ty poslední výkony mi docela stačili, dnes si kazit náladu nehodlám...

Reagovat
smazaný uživatel

*y

Reagovat
Stiksxx

Taky tohle znám z minulé naší sezony..Ono i letos to neni kolikrát žádná sláva..ale žádná delší šnůra to zatim nebyla.

Reagovat
AjaxFans

Budeš ready,že by ses ozval jak dopadl výsledek?

Reagovat
AjaxFans

Máš moje číslo ještě?

Reagovat
smazaný uživatel

taky se dívat nehodlám mám jiné plány tak třeba to přinese štěstí..

Reagovat
afc ajax

já si to pozrem

Reagovat
Stiksxx

NEC dnes zabrat

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes musi Roda remizovat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele