Mistrovství světa žen - první čtvrtfinálový den

10.07.2011, 09:48
Aktuality
Zaujalo nás
Německo truchlí. Obrovské naděje, které byly vkládány do domácích fotbalistek, zmařily japonské samurajky, zvládly prodloužení a rozesmutnily celé Německo. Tak trochu stranou pozornosti tak zůstává skvělý obrat Francie v lamanšském souboji s Anglií. Takový byl hrací den s číslovkou 11, první čtvrtfinálový.


Anglie - Francie 1:1, na penalty 3:4

Velká očekávání měla na svých bedrech také anglická děvčata, před mistrovstvím se Angličanky samy pasovaly do role největšího adepta na rozbourání očekávaného medailového tria Německo, Brazílie, USA. Po zvládnuté základní skupině měl Albion dobře rozehrané i čtvrtfinále s nenáviděnou Francií, jenže dvě minuty před koncem přišla první rána, při penaltovém rozstřelu druhá a ze semifinálových ambicí nezbylo nic. Jak typické pro hrdý Albion, znovu nezvládl ty prokleté penalty...

Úvodní velkou příležitost zápasu měla v deváté minutě hostující Thineyová, která se po zpětné přihrávce Delieové nebála vypálit z prvního dotyku a nemířila špatně, ovšem Bardsleyová byla u své levé tyče včas. Hned z následného rohového kopu zahrozila Necibová, když si na hranici šestnáctky počkala na odražený míč, ale přestřelila.

Angličanky nebyly nebezpečné, ovšem hned z první výraznější možnosti udeřily. V padesáté deváté minutě se po krásném pasu Unittové a nedorozumění dvou francouzských obránkyň dostala k míči Jill Scottová a její vysoká, avšak rychle padající střela skončila za zády překvapené Devillové.

V tu chvíli začal tlak Francouzek ještě stoupat a přicházely i brankové příležitosti, jenže Bussagliovou ve dvou identických šancích vychytala Bardsleyová. Hodně blízko vyrovnání byla dvanáct minut před koncem normální hrací doby Lepailleurová, její hlavičku však zastavila tyč.

V osmdesáté deváté minutě přišla naprosto zasloužená gólová radost Francie, odražený míč si dvacet metrů od branky našla Bussagliová a jako správná kapitánka nádhernou ranou do šibenice vynutila svému týmu prodloužení.



V nastavené půlhodině měla největší šanci poslat svoji zemi do semifinále MS Ellen Whiteová, která běžela z pravé strany úplně sama na francouzskou branku, ale trefila jen boční síť. A tak na řadu přišly penalty, postrach Albionu.

To to přitom znovu začalo tak skvěle. Jako první šla na řadu hráčka země galského kohouta Abilyová, skvělým tygřím skokem k pravé tyči jí však vychytala Bardsleyová. Ba co víc, nejlepší anglická hráčka Kelly Smithová s přehledem proměnila. To samé se s notnou dávkou štěstí podařilo Bussagliové. Angličanky vypadaly sebejistě, na druhou stranu Devillovou poslala Carneyová. I třetí série přinesla dva góly, jak Thineyová, tak Stoneyová nezaváhaly. Bompastorová si poradila doslova lišácky, jenže výhodu pořád měly na své straně hráčky Anglie. Na řadu přišla Raffertyová, zašlápla drn uvnitř penaltového bodu... a nedala! Srovnáno, zřejmá psychická výhoda pro Francii. Podle toho se zařídila Le Sommerová a zvýšila tlak na další anglickou exekutorku, kapitánku Faye Whiteovou. Ta věděla, že pokud nepromění, celé dvoutýdenní anglické snažení přijde vniveč, konec ve čtvrtfinále by byl zklamáním. Jde o všechno, míč na nerovný puntík, rozběh a... břevno!

"Největší zklamání mé kariéry, je to jako zlý sen," pronesla ihned po zápase Whiteová. A John Terry určitě ví, o čem jeho dámská kolegyně mluví. Francie tak po boji, ovšem zaslouženě postupuje do semifinále MS, kde se utká s lepším z dvojice Brazílie - USA. Ach, ty penalty, říkají si asi v Anglii.


Německo - Japonsko 0:0, po prodloužení 0:1

Šok. Zklamání. Bezradnost. Snad až trapnost. Všechny tyto nezáviděníhodné pocity se krátce po jedenácté hodině večerní mísily v hlavách německých fanoušků a fanynek, německého realizačního týmu a hlavně německých fotbalistech. Ty totiž nezvládly čtvrtfinále domácího MS, které byla snad národní povinnost vyhrát. Právě čtvrtfinále je hranicí mezi úspěchem a neúspěchem, prohra znamená konec, postup boj o medaile. A Němky, největší favoritky šampionátu, své čtvrtfinále nezvládly. Tlačily, bušily, střílely, ale na japonské samurajky nevyzrály. Ty v prodloužení udeřily a zahrají si nečekané semifinále.

V podstatě celých 108 minut se zdálo, že je ve Wolfsburgu k vidění jen čekání na gól, který musel přijít. Domácí hráčky byly jasně lepší, svého asijského soka přestřílely 23:9! Ale nic z toho, gól sice přišel, jenže do opačné sítě. Ale pěkně popořádku.

První příležitost měla na kopačce tak trošku proti mým úvodním slovům Japonka Nagasatová, která se snažila využít velké chyby Peterové, ale střela jí vůbec nesedla a míč skončil několik metrů od branky. Ale pak už začal německý koncert dirigovaný režisérkou s kapitánskou páskou, Kerstin Garefrekesovou. Nejdříve pálila Behringerová, hned poté Laudehrová a ještě před poločasem to zkoušela Celia, ovšem do kabin se šlo za bezbrankového stavu.

Ihned po přestávce nebezpečně hlavičkovala Inka Gringsová, Kaihoriová v bráně Japonek však tentokrát zasahovat nemusela, stejně jako na druhé straně Angererová proti Miyamaové. A znovu dobývání, podpořené střelami Gringsové, Garefrekesové a hlavičkou Peterové, ale japonská branka odolala. A tak se šlo do prodloužení.

Běžela stoosmá minuta, pro Německo osudná. Skončila v ní tolik sledovaná a podporovaná cesta za zlatem. Sawaová našla za obranou ideálně rozběhnutou střídající Maruyamaovou a ta z velkého úhlu propálila Angererovou. A třicet tisíc diváků mačkajících se na stadionu, několik milionů u obrazovek, realizační tým a jedenadvacet fotbalistek hrajících za Německo ovládly pocity, kterými jsem souhrn tohoto utkání začínal.

Hrálo se sice dál, jenže podlomené německé hrdinky za dvanáct minut nestihly vymyslet nic a místo tolik očekávaného zlato začíná dovolená. Hořká dovolená.

Tak trochu stranou pozornosti zůstává poctivý výkon Japonek na celém mistrovství, odměnou je obrovský úspěch v podobě účasti v semifinále.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak to je fakt šok, favorit turnaja je vyradený. Japonky idú do semifinále, až mi je to "smiešne"

Reagovat
smazaný uživatel

jako by si me ty slova vzal z pusy

Reagovat
smazaný uživatel

tak tady jsem ten postup tipoval přesně na opak...

Reagovat
smazaný uživatel

Je mi to fuk. Ozaj jak je na tom Švédsko? To sú sexi kočky, Nemky a Japonky sú také frigidné!

Reagovat
smazaný uživatel

dneska Brazilie - USA na to se těším to bude pěkný fotbal

Reagovat
Radin

jo jo a já to neuvidím :-/ jinak asi předčasné finále,i když Američanky zatím nehrají nejlépe,možná spíš Švédky..

Reagovat
LAM

Fandim Francouzkám hrajou pěknej fotbal a sou velmi pělný ale myslim že vyhraje Brazílie fotbalově jsou jinde.

Reagovat
smazaný uživatel

jak symbolické. anglie a penalty

Reagovat
Godwinson

Skvělé, Němky jsou venku ... snové finále Švédsko - Francie se stane realitou.

Reagovat
Radin

to asi ne,přes Brazílii nebo USA nejspíš ne..

Reagovat
Godwinson

Francouzky jim naložej, co se do nich vejde!

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já jsem teda štastný jak blecha. Když šli holky na Němky, tak jsem jim moc něvěřil, ale ukázali, že ten zápas s anglii byl prostě nepodařený a že mají na víc i když němky byli lepší, ale na to se historie ptát nebude, takže velká gratulace a doufám, že Sawa ten pohár nad hlavu zvedne né fakt mám velkou radost a ted už snad medaile Nipponu neunikne.

Reagovat
Radin

Fandil sem Japonkám a vyšlo to,že hrají kolektivně šlo vidět i proti Anglii ve skupině,kde akorát nedávaly šance.Nakonec jsou stejně dál jak Angličanky :-).Dneska ještě USA a Švédky a budu spokojený..

Reagovat
Radin

tak Švédky už mají splněno :-)

Reagovat
Radin

zatím vše nasvědšuje finále ´žluťásků´.Pokud vyhrají Švédky MS kupuju dres :-D

Reagovat
onze

ALLEZ FRANCE

Reagovat
Tomekcz

Co to je za hnusnou frasku Brazilie a rozhodci

Reagovat
smazaný uživatel

Co to ted jako melo znamenat? WTF?

Reagovat
smazaný uživatel

nemam slov nato .. opakovanie penalty kvoli tomu že brankarka urobila snaď krok pred brankovu čiaru veď to je smiešne .. Brazilia Rozhodci

Reagovat
Tomekcz

ja sem teda videl ze se pohla jen po care a to se muze

Reagovat
smazaný uživatel

no vtedy to v opakovaniach neukazovali ale bolo to nakonec kvoli tomu že jedna s američaniek vbehla do pokutoveho uzemia predtym ako bola lopta kopnuta ... ale myslim si že to trochu prehnala rozhodci ..

Reagovat
Tomekcz

no vbehla, tam strcila jen nohu ted zas ten gol na 2:1 stejna situace kde na druhy strane byl ofsajd tady to pustili a pritom to bylo jasny Tak si tam brazilky dotlaci

Reagovat
smazaný uživatel

snaď je to jedno kto vyhraje či France, Japan nebo Sweden a fandil som aj USA len ne Brazilii a Nemecku :P ... Go SWEDEN !!!!

Reagovat
smazaný uživatel

S tým Sweden súhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Brazilia

Reagovat
smazaný uživatel

USAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Reagovat
Tomekcz

no to cumim sem to kolem 115 minuty vypnul a oni vyrovnaj

Reagovat
Radin

je to tam ,team USA škoda že sem to neviděl,ale hned jak sem došel dom sem se mrkl a teď sem koukl i na highlights.Hope Solo a Aby Wambach,zkušené borkyně a zřejmě strůjkyně postupu .Moje vytoužené finále je blízko..

Reagovat
Radin

miky10

08.07.2011 00:11

Tak já ti to teda natipuju

Německo - Japonsko 3:1, Švédsko - Aussie 3:0, Anglie - Francie 1:1, na penalty Francie, Brazílie - USA 2:1

Německo - Švédsko 3:2, Francie - Brazílie 0:2

Švédsko - Francie 3:1

Německo - Brazílie 2:1 po prodloužení

[reagovat]

Radin

08.07.2011 00:14

ok díky,já víc věřím Švédkám jak Němkám,nebo spíš víc doufám :-).Moje přání je finále USA Švédsko :-)//miky to finále ti moc nevyšlo,mně se to zatím líbí,i když sem taky dnes myslel,že postoupí Brazilky,ale fandil sem Američankám a vyšlo to.Teď už jen přejet modré týmy Japonska a Francouzek a finále je tam :-)

Reagovat
miky10

Náhodou jsem naprosto přesně trefil Anglie - Francie, cože už je sakra nějaká známka umění, téměř vyšly i Švédky...BRA-USA mi zkazila 120.minuta, jinak taky Německo nevyšlo no, to mě mrzí nejvíc, přál jsem jim to doma..každopádně fandím Švédkám, jsou nejhezčí a hrají krásně

Reagovat
Radin

a mají pěkný dresy :-D.Mám rád i Švédy muže a dres není drahej,tak asi objednám poprvé nějaký repre dres :-).Já sem za USA rád a Francouzsky jsou taky sympatické,Japonkám sem přál.Jinak ty matche mají náboj,je to dobře :-).Vyrovnanější jak u mužů

Reagovat
Radin

jinak jak si mi psal ,že Pavlína je v USA,tak ona už ukončila karieru .Čtu si vyjímečně na idnes o fotbale :-)

Reagovat
miky10

fakt? to vůbec nevím, tak to se omlouvám za mylnou informaci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele