Mistrovství světa žen - druhý čtvrtfinálový den

11.07.2011, 08:30
Aktuality
Zaujalo nás
V Německu se v neděli hrály další dva čtvrtfinálové zápasy, po domácím výběru jsou ze hry i další obrovské favoritky - Brazilky. Ty sice ještě ve 119. minutě vedly v prodloužení nad silným týmem USA, nakonec však po penaltách padly. Druhé utkání skončilo podle předpokladů, Švédky v klidu zdolaly Australanky.

Švédsko - Austrálie 3:1

Proti překvapivému semifinalistovi z Japonska si ve středu zahrají Švédky, které bez větších obtíží přehrály Austrálii a na šampionátu stále neokusily chuť porážky. Seveřankám hodně pomohly dva rychlé góly, Aussies pak sice dokázaly do přestávky snížit, jenže po návratu ze šaten se trefily domácí hráčky potřetí a rozhodly o svém zaslouženém postupu. Utkání se zúčastnila také česká sudí Dagmar Damková, ovšem jen jako čtvrtá rozhodčí.

Švédky nemohly začít lépe, v šestnácté minutě již vedly o dvě branky. Úvodní úspěšný zásah přišel v minutě jedenácté, kdy se na levé straně uvolnila Larssonová, přihrála pod sebe Sjogranové a ta střelou na přední tyč rozvlnila síť za brankářkou Barbieriovou poprvé.

A za dalších pět minut to v Augsburgu bylo 2:0, parádní centr Sjogranové našel přesně hlavu na malém vápně úplně osamocené Lisy Dahlkvistové, která trefila horní růžek australské svatyně. Ve čtyřicáté minutě Australanky korigovaly stav zápasu, rohový kop rozehrávala Simonová, všimla si volné Ellyse Perryové a ta nádhernou ranou levačkou snížila.



Kuriózní situaci přinesla padesátá druhá minuta, neuvěřitelnou malou domů se snažila své brankářce poslat Carrollová, slabou přihrávku vystihla Lotta Schelinová, obhodila si Barbieriovou a do prázdné brány zavěsila.

Švédky daly ještě jednu branku, když s tečovaným centrem Sjogranové dokráčela Barbieriová až za brankovou čáru, rozhodčí si toho však nevšimly. Poslední gólovou možnost měla hostující Buttová, jejíž rána snad ze čtyřiceti metrů směřovala k tyči, Lindahlová ale byla u míče včas.

Švédsko tak porazilo Aussies 3:1 a ve středu si s Japonskem zahraje o zápas o zlato.

Brazílie - USA 1:1, po prodloužení 2:2, na penalty 3:5

Obrovský šok zažily Brazilky, které ve zdaleka nejsilněji obsazeném čtvrtfinále sahaly po vítězství, nakonec se však radují fotbalistky USA. Ty ještě v poslední minutě prodloužení prohrávaly, jenže pak vyrovnala nejlepší hráčka Wambachová a Američanky zvládly i penalty.

První poločas přinesl jedinou zajímavou situaci, ale hned z ní byla branka. Ve druhé minutě prudce odcentrovala z levé strany Boxxová a před dotírající Wambachovou uklidila míč do vlastní sítě nešťastná Daiane.

V šedesáté osmé minutě si Marta v pokutovém území nádherně přehodila hned dvě americké hráčky a ocitla se sama před Solovou, přičemž byla zezadu jednoznačně sražena. Verdikt hlavní sudí Melkshamové? Penalta a červená karta pro Buehlerovou! Nařízenou desítku Marta neproměnila, ovšem australská rozhodčí zcela nepochopitelně nechala situaci opakovat a napodruhé už se nejlepší hráčka světa nezmýlila.

Na řadu přišlo prodloužení, nehrálo se ještě ani dvě minuty a Brazilky se poprvé v utkání dostaly do vedení. Krásnou kombinaci na levé straně podpořila svým centrem Erika a vyšperkovala přesnou střelou o tyč Marta.

Na časomíře svítila stodvaadvacátá minuta, tedy druhá nastavená. Brazilky nepochopitelně v hojném počtu vyrazily do útoku, přišly o míč a Američanky tak dostaly příležitost k rychlému protiútoku. Přišel krásný centr, podskočení gólmanky Andreiy a snadné zakončení ve správný čas na správném místě stojící Abby Wambachové.

Penaltová loterie tedy podruhé musela rozhodnout čtvrtfinále, na osud už v sobotu naříkaly Angličanky, které po penaltovém rozstřelu podlehly Francii. Jako první šla na řadu Američanka Boxxová a věřte nebo ne, Andreia jí vychytala. Jenže i podruhé se (tentokrát zaslouženě, Andreia ještě před kopem vyrazila z čáry snad o dva metry) pokutový kop opakoval a i podruhé byl druhý pokud úspěšný.

Za Brazílii sebejistě odpověděla Christiane, stejně si vedly ve druhé sérii Lloydová a Marta. Wambachová zvolila krátký rozběh, ovšem ten jí nezabránil v chladnokrevném proměnění. V druhé polovině třetí série přišla rozhodující chvíle celého čtvrtfinálového zápasu, míč si postavila Daiane a Solovou nepřekonala! Pro brazilskou obránkyni s číslem 3 to byl doslova zápas hrůzy, po vlastním gólu přišla rozhodující neproměněná penalta.

To ale v tu chvíli ještě nikdo nevěděl, rozstřel pokračoval s jasnou americkou výhodou, kterou navíc v zápětí přiživila Rapinoeová. Francielle musela proměnit, a tak se také stalo. Jenže USA do semifinále a Brazílii domů bez medaile stále mohla poslat Kriegerová, stačilo proměnit. Balón na puntík, rychlý rozběh, střela...a Brazílii začala dovolená.

Semifinále MS žen - program semifinále (13.7.2011)

Japonsko - Švédsko, Francie - USA.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (17)

Přidat komentář
sosna

USA

Neskutečnej zářez rozhodčí, hodinu o deseti a stejně postup. Klobouk dolů.

Alex Morgan je nejhezčí útočník na světě

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsi neviděl moji holku ..

Reagovat
smazaný uživatel

Mne sa desne pacila ta americka brankarka Solo

A som desne rad ze postupili americanky potom co tie brazilky vystrajali. Mi pripominalo Barcelonu, sa len valat a simulovat

Reagovat
sosna

Před zápasem sem četl nějakej článek a Solo tam děsně velebili, že je nejhezčí na turnaji. Pěkná je, ale jak tam poslala ze střídačky Alex tam sem změnil favoritku a začal skandovat USA.

Reagovat
Radin

Alex je tam taky jedna z nejmladších,tak že jí ještě budem vídat :-D

Reagovat
rufus

Koho by to zajímalo, tak oba semifinálové zápasy by měla v přímém přenosu vysílat ČT4.

Reagovat
Radin

pokud nebude kvalitní stream a dají to i na net tak jo :-)

Reagovat
rufus

Předpokládám, že to dají i na net, jen ten komentátor asi nebude stát za nic..

Reagovat
smazaný uživatel

Juchu

Reagovat
smazaný uživatel

Hope Solo

Reagovat
smazaný uživatel

Daiane nemela svuj den Chudera A jinak ten gol Svedek moc pekny

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a tu prvni penaltu nekopala Marta, ne? Do tedka nechapu, proc sa vlastne opakovala

Reagovat
smazaný uživatel

pretoze ju nedala ine vysvetlenie nieje

Reagovat
smazaný uživatel

Nejspis jo Ale Brazilkam sem fandila

Reagovat
sosna

Kopala ji Kristian a rozhodčí evidentně pískala pro Brazilky. Nejvíc mě dostala ta buchta v prodloužení, co se nechala odnést na nosítkách metr za čáru a hned seskočila a sprintovala k půlce...ti zdravotníci jen kroutili hlavama.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak z toho sem taky nemohla, este sem si rikala, ze ji fakt asi neco je Zlutu nastesti dostala

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele