Mistrovství světa U20 - třetí den

03.08.2011, 17:42
Aktuality
Čtyři duely světového šampionátu dvacetiletých byly odehrány v noci na pondělí v Kolumbii. Zrodily se dvě vysoké výhry, favorizovaní Španělé přestříleli 4:1 Kostariku, Nigérie dala Guatemale dokonce "bůra". Ve zbylých zápasech zdolala Saudská Arábie Chorvatsko a Austrálie remizovala s Ekvádorem.

Kostarika - Španělsko 1:4 (65. Ruiz - 14., 48. Rodrigo, 81. Koke, 90+4. Isco)

A začneme nejsledovanějším duelem třetího dne, na současné vládce fotbalového světa byla zvědava celá široká veřejnost. A vstup do turnaje se povedl, hladké vítězství 4:1 nad nevyzpytatelnou Kostarikou lze považovat za velmi dobrý start. Dva góly dal Rodrigo, domácí pak sice dokázali snížit, jenže Španělé v závěru přidali další dvě branky a dokráčeli si pro tři body.

Na první zajímavý moment se čekalo do čtrnácté minuty a hned z toho bylo španělské vedení. Obrovskou hrubku na vlastní polovině vyrobil kapitán Soto, kterého o míč lehce obral útočník Rodrigo a chladnokrevně ho uklidil k tyči. Zdvojnásobit vedení reprezentace La Selección mohl pár minut před poločasovou přestávkou Pacheco, po jeho technické střele ovšem brilantně zasáhl gólman Vargas.

Druhá půle byla o mnoho zajímavější a ofenzivnější podívanou. A hned po třech minutách přinesla druhý úspěšný zásah Rodriga, to když se z levé strany až do šestnáctky prodral Sergi Roberto a následný závar před brankou Kostaričanů ukončila až gólová dorážka útočníka s číslem devět.

Středoameričané vykřesali jiskřičku naděje na bodový zisk v pětašedesáté minutě, kdy dostal ideální pas za španělskou obranu Ruiz, místo očekávané přihrávky před prázdnou branku Vegovi z úhlu vystřelil a propálil Aitora. A domácí byli dokonce pár centimetrů od vyrovnání, stačilo, aby Golobia usměrnil míč níže, než do břevna.

Devět minut před koncem bylo rozhodnuto, přetažený balón na zadní tyč sklepl Vázquez k nohám Kokeho, jehož rána z první prošla mezi dvěma hráči Kostariky až do sítě. Definitivní podobu výsledku dala čtvrtá nastavená minuta, v pokutovém území byl sražen Isco, následnou penaltu sám s přehledem proměnil a upravil tak na konečných 4:1 pro Španěly.

Austrálie - Ekvádor 1:1 (89. Oar - 24. Govea)

Druhé utkání skupiny C proti sobě svedlo celky Austrálie a Ekvádoru. Hosté více než hodinu hry vedli, byli aktivnějším týmem, ovšem protinožci v závěru přidali pod kotel a odměnou jim bylo vyrovnání dvě minuty před koncem.

Hned první minuta přinesla obrovskou příležitost Austrálie, pěkný centr Danninga se snažil usměrnil do branky mladoboleslavský Kerem Bulut, jeho hlavičku však na brankové čáře vyboxoval gólman Jaramillo.

Ekvádor poprvé zahrozil po patnácti minutách, dalekonosná střela Gaibora si na Birighittiho nepřišla, akce však pokračovala a velké nedorozumění mezi australským brankářem a obráncem Warrenem mohl potrestat Caicedo, ve vyložené šanci ale jen trefil strážce australské svatyně.

Dvacátá čtvrtá minuta už branku přinesla, vynikající individuální akci předvedl Caicedo, balón vyražený Birighittim se dostal k nohám Govey a ten prudkou ranou pod břevno otevřel skóre zápasu.

Druhý poločas patřil výhradně Ekvádorcům, dvě obrovské možnosti měl na kopačce De Jesus, rozhodnout mohli také Caicedo a střídající Luna. Jenže gól z toho nebyl ani jeden, a tak mohli dvě minuty před koncem nečekaně vyrovnat Australané. Zhruba třicet metrů od branky byl faulován Bulut a přímo ze standardní situace se nádherně trefil Thomas Oar.



Austrálie tak vydolovala z těžkého střetnutí s Ekvádorem alespoň bod, oba týmy mají k postupu stejně daleko.

Chorvatsko - Saudská Arábie 0:2 (54. Alfahmi, 69. Almuwallad)

Poměrně překvapivý výsledek se zrodil v Centenariu, kde Chorvaté mírně přehrávali Saudoaraby, ti však ve druhé půli dvakrát skórovali a dokázali zvítězit.

Hlavně úvodní pětačtyřicetiminutovka se nesla ve znamení jasné převahy Chorvatů, těch bylo plné hřiště, spolehlivě bránili a navíc byli nebezpeční v ofenzivě. Gólově podpořit to dvakrát mohl Zvonko Pamič, oba jeho skvěle zahrané volné přímé kopy ovšem vytěsnil Alsdairy mimo své tři tyče.

I v tomto utkání měla česká Gambrinus liga svého zástupce, v dresu Evropanů se představil s kapitánskou páskou hrající liberecký Renato Kelič. Ten měl i jednu dobrou možnost, jenže hlavičkoval nad branku. Poté to znovu zkoušel Pamič a tentokrát měl oslavě snad ještě blíže, brankáři hostí totiž míč vypadl z náruče a chyběl kousek, aby skončil v brance, místo nad ní.

Pamič je vskutku excelentním exekutorem standardních situací, tou další odstartoval dění ve druhém poločase a tentokrát balón muselo zastavit až břevno. Všimněte si, doposud žádná zajímavá situace před brankou Chorvatska! Proto je vítězství Saudské Arábie velmi nespravedlivé, ale takový už je fotbal.

Hosté totiž udeřili z jediných dvou nebezpečných situací v ofenzivě, navíc měli i notnou dávku štěstí. V padesáté čtvrté minutě z velké dálky slabě vypálil Alfahmi, jenže jeho střelu nešťastně tečoval stoper Glumač a brankář Delač byl bez šance.

Chorvaté vložili všechny síly do snahy o vyrovnání, blízko byl útočník Kramarič, ale v rozhodující chvíli mírně podklouzl a minul. V šedesáté deváté minutě utekla do otevřené obrany domácích dvojice Dagriri - Almuwallad, druhý jmenovaný přihrál tomu prvnímu, ten mu nezištně míč vrátil před branku a bylo hotovo.

Chorvaté nemohli dát gól, a když už se to Kramaričovi a Glavicovi podařilo, odpískali rozhodčí dva sporné ofsajdy. Suma sumárum, Chorvaté předvedli vynikající výkon, ovšem nestačili na Saudskou Arábii a po prohře 0:2 musejí bodovat ve zbylých dvou duelech, pokud chtějí postoupit.

Nigérie - Guatemala 5:0 (8., 39. Egbedi, 47. Ajagun, 53. Kayode, 76. Musa)

Zatím herně i výsledkově zdaleka nejjednoznačnější duel šampionátu se hrál v noci na pondělí v Centenariu. Guatemala tam potvrdila očekávanou roli největšího outsidera turnaje, naopak Nigérie předvedla dobrý fotbal, pět originálních gólových oslav a hladké vítězství 5:0.

Guatemala skutečné celý zápas působila jako fotbalový trpaslík a otloukánek, Nigérii ani trochu nedokázala vzdorovat. A dostávala i laciné góly, jako třeba už v osmé minutě, kdy z dobrých patnácti metrů do středu branky vypálil Egbedi a gólman García se musel hodně červenat, když propustil balón do sítě ukázkovými jesličkami.

Další branku přidal Kayode, tato ovšem nemohla být uznána pro těsný ofsajd. Šest minut před přestávkou už se Nigerijci dočkali druhé platné gólové radosti, centr Musy pustil za sebe Kayode a Edafe Egbedi neměl problém zblízka zasunout kulatinu do sítě. Poté prostřelil Garcíu u Musa, Afričané však znovu těžili z postavení mimo hru.

Po pauze už se Nigerijci dočkali tří uznaných gólů, nejprve našel Kayode před brankou Ajaguna a García se stačil jen ohlédnout. Hostující hráči nestačili a v padesáté třetí minutě viděli míč ve vlastní brance počtvrté (pošesté), další Musův míč ze strany našel hlavu dvěma fotbalisty obsazeného Kayodeho, ten však vyskočil jako jediný a v poklidu skóroval.

Pověstného "bůra" završil tečovanou ranou zpoza šestnáctky Musa, lepší start si Nigerijci snad ani nemohli přát. Naopak guatemalský debut na světovém šampionátu dopadl neslavně, hosté byli ve všech směrech horší a nejsem si jist, jestli se to v nějakém zápase změní.

Hrdina dne

Ahmed Musa (Nigérie)

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
Godwinson

Pěkné :)

Nechci předbíhat, ale .... Francie

Reagovat
miky10

Díval ses? Já včera bohužel ne, jak to vypadalo?

Reagovat
Godwinson

Bohužel díval, tedy, ve druhém poločase už jsem chvílema vytuhnul, ale ... :) Vypadalo to divně. Hra byla rozháraná, v součtu Francouzi prakticky nebyli nebezpeční, dělalo jim problém si třikrát po sobě přihrát, kazili. Nego na pravé straně hořel jako papír, tam snad do třetice bude výběr povedenější. V ofenzívě stál za něco jen Griezmann, který se snažil, poctivě se vracel, byl čas od času nebezpečný pro bránu Korejců. Kakuta, Sunu (ač dal gól), Bakambu ... tragédie. Pak samozřejmě můj oblíbenej Fofana, to je hráč jako víno, dominoval středu pole a dal i vítězný gól (haluz jako prase). Ale jinak takový bez života, bez systému, odevzdaný ...

Reagovat
smazaný uživatel

Kakuta a Koloděj mě zklamal :'/

Reagovat
miky10

Díky moc Ten Griezmann je skvělý, už podruhý tedy nejlepší

Reagovat
One-Real

Rodrigo 2 góly. Další náš odchovanec.

Reagovat
smazaný uživatel

kde hrá teraz?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele