Mistrovství světa U20 - druhý den

01.08.2011, 16:57
Aktuality
V Kolumbii se hrály další čtyři zápasy, poprvé se na šampionátu dvacetiletých ukázali favorité z Francie a Uruguaye. A oba týmy selhaly, Francouzi odešli z utkání s domácí Kolumbií s debaklem, Uruguay brala jen bod za remízu s Portugalskem. Ve zbylých dvou kláních porazila Jižní Korea Mali a Kamerun remizoval s Novým Zélandem.

Mali - Jižní Korea 0:2 (50. Kim, 80. Jang z penalty)

Až nečekaně atraktivní a zajímavý fotbal byl k vidění na stadionu v hlavním městě Kolumbie, Bogotě. Nováček šampionátu z Mali předvedl nebojácný ofenzivní výkon, dokonce měl i několik dobrých příležitostí a minimálně remízu si za svoje nadšení a odhodlání zasloužil. Jihokorejci však ukázali větší taktickou vyspělost a vyrovnaný duel rozhodli ve svůj prospěch dvěma góly ve druhé půli.

Malijci začali dobře a chvíli po úvodním hvizdu sudího mohli jít dokonce do vedení, jenže Coulibalyho rána po samostatné akci Yanka v bráně Korey nepřekvapila. Hosté hrozili spíše centry ze stran, ty však bezchybně sbíral brankář Cadry.

Mali bylo nebezpečné převážně díky útočníkovi Coulibalymu, který mohl skórovat i hlavou, šest minut před přestávkou ovšem z vyložené pozice přestřelil. Druhý poločas byl o poznání zajímavější, hned po pěti minutách padl i první gól. Dlouhé autové vhazování Rima propadlo přes Choie a Leeho až ke Kimovi, jenž zblízka nezaváhal.

Další příležitost Korejců měl Baek, ten ale poslal svůj volný přímý kop těsně vedle levé tyče. Velkou šanci na vyrovnání měl po rohovém kopu Diakite, jenže Yang zasáhl perfektně. A tak mohli hosté udeřit podruhé, deset minut před koncem Traore v pokutovém území Baeka a následnou penaltu s přehledem proměnil kapitán Jang.

Mali mohlo alespoň snížit zásluhou Diarry, tomu ale rána nesedla, a tak utkání skončil vítězstvím Jižní Korey v poměru 2:0.

Kolumbie - Francie 4:1 (30. Rodriguez, 48., 66. Muriel, 64. Arias - 21. Sunu)

Gólově zatím nejbohatší zápas viděla Bogota, kde se zároveň zrodilo dosud největší překvapení turnaje. Francie se sice dostala do vedení, když se trefil Sunu, jenže domácí tým čtyřmi góly dokonale otočil vývoj utkání a zvítězil přesvědčivě 4:1. Francouzi si zavařili a pokud budou chtít postoupit, měli by zabrat,

Oba týmy nastoupily s několika známými jmény v základní sestavě, na straně domácích to byli třeba Muriel a James Rodriguez, v dresu Francie se představili třeba Kakuta, Sunu, Kolodziejcak, Fofana nebo Griezmann. Ovšem jména nic neznamenají, to už teď Francouzi ví také.

A to přesto, že začali lépe, úvodní nebezpečnou ránu na kolumbijskou svatyni vyslal Antoine Griezmann a balón plachtící pod břevno musel s námahou vyrážet Bonilla nad břevno. V jednadvacáté minutě už se ale Francie dostala do vedení, Griezmann rychle vhodil aut, Kakuta posunul balón Sunuovi, který se skvěle uvolnil a jeho střela z osmadvaceti metrů skončila v síti.

Domácí vyrovnali o devět minut později, Koulibaly ve vápně nedovoleně zastavil Ariase, míč si na značku pokutového kopu postavil James Rodriguez a střelou do šibenice nedal Ligalimu žádnou šanci. A jen tři minuty po přestávce Kolumbijci otočili skóre zápasu, nádherně se trefil Luis Muriel. Rodriguez ze středu hřiště vyvezl míč, posunul ho k Ortegovi, jeho patička našla Muriela, který si položil oba stopery Francie a chladnokrevně zakončil. Paráda!



Jednoznačně nejaktivnějším Francouzem byl Antoine Griezmann, tentokráte to zkoušel ze standardní situace, Bonilla však byl u své zadní tyče včas. V šedesáté čtvrté minutě to bylo 3:1 pro Kolumbii, centr Rodrigueze z levé strany našel nabíhajícího Aríase a ten z úhlu překonal Ligaliho.

A o dvě minuty později bylo rozhodnuto, Ortega obral o míč Kakutu, předložil ho kolmicí Murielovi a ten i s přispěním teči Koulibalyho propálil francouzského brankáře. Debakl galského kohouta mohl ještě dokonal James Rodriguez, to by však musel proměnit penaltu, nebo alespoň dorážku. Kolumbii to ale mrzet nemusí, na úvod domácího šampionátu rozstřílela Francii 4:1 a ukázala velkou sílu.

Kamerun - Nový Zéland 1:1 (33. Mbondi - 40. Tchana vlastní)

Zatím jasně nejnespravedlivější výsledek turnaje, a to už hrála třeba Brazílie a pouze remizovala. Kamerun Novozélanďany drtil, vyslal na bránu soupeře celkem třiadvacet střel, hosté pouze pět, navíc měli Afričané více než šedesátiprocentní držení míče. Proto když dal první branku Mbondi, nikdo se nemohl divit, jenže ještě do poločasu si dal vlastní gól Tchana a stav 1:1 vydržel až do konce.

V osmé minutě zprava hezky odcentroval Bitang, míč se po neúspěšných nůžkách Ohandzy dostal až k Atoubovi, ten však nadvakrát neprostřelil novozélandskou obrannou hráz. Kiwi mohli (a měli) v sedmnácté minutě kopat penaltu, když byl v šestnáctce evidentně sražen Lucas, jediný muž na stadionu, který jasný faul neviděl, ovšem byl ten nejdůležitější, rozhodčí Collum.

Desítku naopak kopali Kamerunci, úplně sám na branku běžel Ohandza, obešel Marinoviče a ten ho jasně fauloval. Nařízenou penaltu sice Mbondi neproměnil, míč se k němu ale vrátil a dorážka už v brance skončila.

Ovšem vedení Kamerunu vydrželo jen devět minut, poté poslal dlouhý pas za domácí obranu Musa a vlastní gól si dal ve snaze o malou domů Tchana. Prakticky okamžitě po návratu ze šaten mohli hosté dokonce vést, když přešli do přečíslení dvou na jednoho a Loverome zakončoval z bezprostřední blízkosti nad branku.

Kamerunci přidali a výsledkem bylo hned několik velkých gólových možností, jenže střely Koma, Mvoma a Atouby kýženou úspěšnou trefou neskončily. Zápas skončil remízou 1:1, se kterou budou rozhodně o dost spokojenější hráči Nového Zélandu.

Portugalsko - Uruguay 0:0

A na závěr dnešního souhrnu přidám třetí bezbrankovou plichtu tohoto mistrovství, tato se zrodila mezi Portugalskem a Uruguayí, tedy dvěma silnými celky. A to se přitom nehrál nezajímavý zápas, jako první na sebe nádhernou individuální akcí upozornil Nelson Oliveira, jeho dělovku však zastavilo břevno.

I finalisté světového šampionátu sedmnáctiletých z před pár týdnů, Uruguayci, trefili brankovou konstrukci, radost zkazil Texeirovi. Chvilku po pauze nastřelil jen horní tyč uruguayský kapitán Polenta a aby byl výčet kompletní, přidám ještě informaci o střele Cedrica, kterou zastavila, asi už tušíte, tyč.

Obrovskou možnost pak měl De Los Santos, úžasný reflexivní zákrok ale vytáhl brankář Mika a uhájil tak čisté konto. Gól v tomto zajímavém klání bohužel nepadl, a to i přesto, že hosté dohrávali v přesilové hře po druhé žluté kartě Sergia Oliveiry, deset portugalských fotbalistů výsledek 0:0 ubránilo.

Po prvním kole se tak všechny čtyři týmy skupiny B seřadily na jednom bodě, chléb se teprve bude lámat.

Hrdina dne

Luis Muriel (Kolumbie)

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Francie

Reagovat
smazaný uživatel

MS 20´ ( letos)

Reagovat
Godwinson

Obrovské selhání, za Francii nenastoupila úplně nejsilnější sestava, ale to na tom nic nemění. Po Toulonu další zklamání s Kolumbií, byť tam Kolumbie to vítězství spíš utrpěla a navíc to bylo s francouzským C týmem. O to horší je tohle ... :))

Reagovat
miky10

To by mě prosím zajímalo, kdo z opor nehrál? Přišlo mi to rozhodně dost silné

Reagovat
Godwinson

Silné určitě, ale ne nejsilnější. Cros na lavičce je nejlepší gólman, co tam je. Místo Colina mohl hrát Lejeune, který má za sebou skvělou sezónu a je lepší. A konečně pak hrot, tam by byl vhodnější Lacazette, ale jsou to jen detaily. Jinak je to sestava, co vládla U19, takže snad mě nezklamou :)

Reagovat
miky10

Díky

Lacazetteho jsem si ani nevšiml, v tom máš pravdu, ty další dvě změny posoudit moc nemůžu, protože ty hráče znám jen podle jména. Každopádně na gólmana nejde ani jeden ze čtyř gólů, nemohl s tím nic moc dělat..A 3 změny v sestavě by neměly ovlivnit výkon týmu natolik, aby místo předpokládané výhry prohráli 1:4, navíc když všechny největší opory hrály

Reagovat
Godwinson

Jj, souhlas, to je jasný. Já to neviděl, takže nevim, jak přesně to kurvili :) ... snad budu mít čas se na ně kouknout zítra proti Korejcům.

Reagovat
miky10

Do dvacáté minuty byli jasně lepší, gól byl zaslouženým výsledkem převahy...pak se Kolumbijci zlepšili, Francie jakoby znervózněla a ve všech směrech nestačila...Kolumbie hrála skvěle, jediný Francouz, který za včerejšek snese nejpřísnější měřítka, byl Griezmann

Reagovat
Godwinson

Díky, to je celá Francie :)

Reagovat
smazaný uživatel

21,19,20 toho je

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie

Reagovat
Ranoth

nejaky odbornik na tyto zapasi potreboval bych proadit ci mam dat na tiket uruguaj novy zeland nebo kolumbii proti mali

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele