Mistrovství světa U20 - sedmý den

08.08.2011, 08:41
Aktuality
Sedmý den světového šampionátu dvacetiletých přinesl tři vysoké výhry a jednu bezgólovou remízu. Výsledkem 4:0 hladce zvítězily Brazílie a Egypt, Argentina svému soupeři nasázela jen o jednu branku méně. Trápí se i nadále Albion, Anglie potřetí remizovala 0:0. Jistými postupujícími jsou Brazílie, Egypt, Argentina a Mexiko, na výsledky ostatních celků na třetích místech čeká Panama a Anglie.

Brazílie - Panama 4:0 (40. Henrique, 45+1., 52. Coutinho, 89. Dudu)

Brazílie proti Panamě s přehledem potvrdila roli favorita a po vysoké výhře 4:0 postupuje z první příčky skupiny E. Kanárci sice na úvod remizovali se silným Egyptem, ten navíc následně zvítězil v obou dalších duelech, jenže má o dva góly horší skóre a tedy horší výchozí pozici pro osmifinále. Kýžené dvě branky vstřelil Phillipe Coutinho.

Panama na favorita překvapivě vlétla hned od úvodního hvizdu, měla dokonce dvě velké příležitosti na první branku zápasu. Nejprve z pětadvaceti metrů tvrdě vypálil Vence a Gabriel v bráně Brazílie se musel hodně snažit, aby míč alespoň vytěsnil na roh. A jen minutu nato se hosté začali radovat, bohužel pro ně ovšem předčasně. Waterman totiž posunul balón Alvarezovi, který skóroval, jenže těžil z ofsajdového postavení.

Brazilci se vzpamatovali až po čtyřiceti minutách hry, kdy se také dostali do vedení. A byl u toho Coutinho, který narazil balón Oscarovi, ten se krásně proháčkoval až do šestnáctky, tváří v tvář gólmanovi Mejíovi nezazmatkoval, posunul míč Henriquemu a na něj zbyla hodně snadná práce.

V nastaveném čase prvního poločasu domácí rozhodli o osudu utkání, z Henriqueho práce vytěžil a závar před brankou využil Coutinho ke své druhé trefě na turnaji. Na úvod druhé pětačtyřicetiminutovky dvakrát zazlobil Henrique, ale jednu gólovou střelu poslal do zad spoluhráče Oscara, druhou mimo tři tyče.

Sedm minut po pauze už to však 3:0 bylo, vysoký Casemirův centr do vápna odvrátila panamská obrana ke Coutinhovi, jenž naznačil střelu, posunul si míč na pravačku a chytrou technickou střelou trefil přesně prostor u levé konstrukce brány.



Po hodině hry z levé strany prudce odcentroval Casemiro a po zásahu Vargase měla Panama obrovské štěstí, kuriózní vlastní brance zabránila tyč. Hosté měli jednu obrovskou šanci na přerušení brazilských plánů na první místo ve skupině, bohužel pro ně (a Egypt) nastřelil Waterman jen břevno.

Brazílie dala v závěru ještě jede gól, dobrou pozici pro osmifinále pojistil minutu před koncem nekompromisní ranou Dudu. Brazilci tak mají na svém kontě sedm bodů a výborné skóre 8:1, Panama končí s jedním bodem třetí a na turnaji dál nepokračuje.

Egypt - Rakousko 4:0 (31. Sobhi, 60., 62., 82. Ibrahim)

Egypťané v tomto utkání nemohli udělat víc, znovu hráli skvěle, nastříleli čtyři góly, bohužel to na první postupové místo nestačilo. V osmifinále tak na Egypt čeká silná Argentina v čele s Erikem Lamelou, zatímco Brazílie si to rozdá se Saudskou Arábií. První třígólový střelec šampionátu se jmenuje Mohamed Ibrahim.

Egypt od začátku diktoval tempo hry, do šancí se však příliš nedostával. I první gól zápasu padl po kuriózní situaci, nikoliv po vypracované akci. Nějakých třicet - pětatřicet metrů od branky se rozhodl vypálil Mohamed Sobhi, střela mířila vedle branky, jenže trefila obránce Schimpelsbergera, od kterého se míč odrazil a vysokým obloukem překvapil Radlingera v bráně Rakouska. Neuvěřitelný gól!



I druhý zásah domácích, který padl přesně po hodině hry, byl z kategorie nevídaných. Tentokrát v něm hráli hlavní roli Mohamed Ibrahim, autor slabého projektilu z pětadvaceti metrů, a Samuel Radlinger, nešťastný rakouský brankář, jenž propustil balón mezi rukama do sítě.



Třetí trefa by se mohla zařadit k těm nejpohlednějším na turnaji, padla jen o dvě minuty později. Šlo to krásnou kombinační akci na jeden dotek, Fathyho neúspěšná klička se dostala k Mohamedovi a na něj už zívala prázdná branka.

A poslední gólovou radost si Egypťané schovali na osmdesátou druhou minuta, Tawfikův centr našel hlavu dalšího střídajícího hráče Sayeda, Radlinger vyrazil míč i Ibrahimovi a jeho dorážka znamenala první hattrick šampionátu. Egypt ve skupině zářil, přehrál Brazílii a pak snadno zdolal Panamu a Rakousko, přesto končí druhý a zahraje si s Argentinou.

Mexiko - Anglie 0:0

To je zase tvrdé vystřízlivění hrdého Albionu. Mali, Panama, Rakousko a KLDR. Tyto celky na turnaji nezaznamenaly ani jeden gól. A Anglie. Co na tom, že je Anglie jen jedním ze tří týmů, které branku nedostaly, co na tom, že tři remízy 0:0 přinesly postup do osmifinále. Takovou ostudu Albion dlouho nezažil, je jednoznačně nejnudnějším týmem turnaje. Velká škoda, že neprohrál s daleko lépe hrajícím Mexikem, pak by se mezi šestnáct nejlepších dostala silnější Uruguay.

Mexiko soupeře válcovalo a ve třinácté minutě dostalo obrovskou příležitost zlomit zápas na svojí stranu. Na Guarchův skvělý pas si naběhl Torres, byl v šestnáctce faulován Wabarou a kromě žluté karty přišla logicky také penalta. K její exekuci se postavil Taufic Guarch, jak však již napovídá konečné skóre zápasu, neproměnil, Butland byl u své pravé tyče včas.

Ve třicáté minutě mohl Guarch odčinit své zaváhání, když se k němu dostala zblokovaná střela Davily a proti útočníkovi s číslem 9 stál už jen Butland, ten ovšem dokázal fantasticky zasáhnout. Jenže nebyl by to anglický brankář (čest Hartovi), aby jinak dobrý výkon "nekorunoval" obrovskou hrubkou, stalo se tak i Butlandovi, když špatnou rozehrávkou namazal na samostatný únik Guarchovi, ten však bohužel pro Mexiko neměl svůj den, tentokrát branku vůbec netrefil a do druhé půle již nenastoupil.

I Anglie měla své dvě šance, nejdříve Parrett přetáhl centr na McManamana, jehož pohotový volej pořádně protáhl Rodrigueze, poté to střídající Parret zkoušel sám a jen těsně přestřelil. Závěr zápasu už se však znovu nesl v duchu převahy Mexičanů, kterou mohl přetavit v rozhodující gól Villalobos, jenže jeho rána se do prostoru mezi třemi tyčemi nevešla.

Duel tak skončil remízou 0:0, upřímně jsem velmi zvědavý, jak si Angličané povedou v osmifinále proti silné Nigérii. Mexičané si zahrají s Kamerunem a budou mírnými favority.

Argentina - KLDR 3:0 (36. Ferreyra, 84. Villafanez, 90+6. Cirigliano)

Mezi nejlepších šestnáct týmů šampionátu se dostala i Argentina, která si to, jak již bylo zmíněno, rozdá o postup do čtvrtfinále s Egyptem. Argentinci nakonec vyhráli skupinu F se sedmi body a nulou v kolonce obdržených branek, to je dobrý počin. Argentinci si na závěr skupinové fáze s přehledem poradili s KLDR, a to i bez největší hvězdy, Erik Lamela s vědomím jistoty postupu odpočíval na lavičce.

Zápas načal svou šancí hostující Jong, kterého bez problémů vychytal Andrada. Ve třicáté druhé minutě pak přišla ještě mnohem nepříjemnější situace pro Argentinu, po dlouhém nákopu si totiž poranil zadní stehenní sval kapitán Pezella, odevzdal pásku Pirezovi a odkulhal na vyšetření, které prokázalo trhlinu ve stehně a s největší pravděpodobností znamená stopku pro zbylé účinkování svého týmu na turnaji.

Poté už padaly góly, ve třicáté šesté minutě našel Battaglia ideálním centrem před prázdnou svatyní Facunda Ferreyru a domácí vedli 1:0. Po přestávce se nějakých pár desítek minut trápili a na další radost ze vstřelené branky si museli počkat až do závěrečných chvil.

Ještě předtím z úhlu pálil Luque, podklouznutí gólmana Oma však nevyužil, protože minul. Po něm to postupně zkoušeli Martinez, Iturbe a Pereyra, druhý gól v síti KLDR ovšem přišel až v osmdesáté čtvrté minutě. Zatímco Ferreyra po střetu s Omem zůstal ležet v pokutovém území soupeře, akce pokračovala, balón se dostal k Villafanezovi, který i s pomocí teče dokázal zavěsit.

Pak se dlouho pořádně nehrálo, po dvou hloupých faulech Paka byli totiž ošetřováni i Battaglia a Laba, severokorejský záložník byl správně vyloučen. Vzhledem k prodlevám se nastavovalo nezvyklých šest minut, a tak v té šesté ještě stihl zvýšit na konečných 3:0 po hezké individuální akci Cirigliano. KLDR na turnaji končí, Argentina jde v pohodě dál a s Lamelou klidně může pomýšlet nejvýš, jako před čtyřmi lety.

Hrdina dne - Phillipe Coutinho (Brazílie)

Egypťan Ibrahim sice zaznamenal první hattrick šampionátu, nejlepšího hráče sedmého hracího dne jsem však viděl jinde. Právě Coutinhovy dvě trefy do sítě Panamy udělaly rozdíl mezi Brazílií a Egyptem, oba celky totiž nasbíraly stejný počet bodů a kanárci mají právě o dva góly lepší skóre, díky nimž postupují z prvního místa skupiny E. Přidejte k tomu výbornou hru a tažení brazilské ofenzivy a vyjde vám důvod volby Phillipeho Coutinha.

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Po té "záplavě" šampionátů mladíků od17 do 21let a k tomu dosti emotivní CopaA, mi to příjde jako dosti nudný mistrovství .. snad jen ty zajímavý postupy díky systému pro 24mužstev(Guatemala, Anglie).. za černého koně bych dal Portugalce a pokud je neoslabí čas ramadánu, tak i mladýFaraóny..

Reagovat
smazaný uživatel

Inak nejlepší z tohohle výběru budou podle mě hrát za Egypt i na MS senioru v Brazílii...

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, u Faraónů je postup na MS už přes 20let "uzavřen"(i když s Alžíry to bylo jen o vlásek...!), což u několikanásobného současného MistraAfricaCupu, docela "šokuje" .. a potvrzuje asi vyjímečnost mužstva jako "turnajového specialistu"...

Reagovat
smazaný uživatel

..... a proto taky(podobně) doufám v jejich účast na BrasilMS-2014.. tam by mohli dojít i daleko(dokonce pro Africu i "historicky")

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele