Mistrovství světa U20 - osmý den

09.08.2011, 08:20
Aktuality
Předposlední den základní části světového šampionátu dvacetiletých přinesl další čtyři duely, hrály se poslední kola skupin A a B. Osmifinále si nakonec zahraje pět týmů z těchto dvou skupin, z "áčka" to je Kolumbie, Francie a Jižní Korea, druhá skupina dodala mezi šestnáct nejlepších jen Portugalsko a Kamerun, naopak favorizovaná Uruguay jede domů zklamaná.

Francie - Mali 2:0 (70. Bakambu, 77. Lacazette)

Že by velký papírový favorit na zisk zlata, Francie, nějak přesvědčoval o svých kvalitách, tak to tedy ani náhodou. Právě naopak, galský kohout tápe, ani v jednom ze tří duelů svého soka nepřehrával, a proto je šest bodů na kontě ještě slušným počinem, Kolumbie je někde jinde. Tentokrát to na zaslouženou remízu vypadalo až do sedmdesáté minutě, poté se však prosadil Bakambu a pojistku přidal střídající Lacazette. Mali se s turnajem loučí podle očekávání již ve skupině, ovšem rozhodně se nemá za co stydět.

Francie tlačila, hned v úvodní čtvrthodině měl dvě čisté gólové příležitosti Bakambu. Nejprve si útočník se sedmnáctkou na zádech naběhl na brilantní dlouhý pas kapitána Fofany, jenže tváří v tvář Syovi selhal a trefil jen jeho nohu. A o šest minut později rozjel Fofana další nebezpečnou akci, když prošel téměř od půlící čáry až do šestnáctky, rozdal míč doprava Kakutovi, který vyzýval ke snadnému skórování Bakambua, ten ovšem netrefil balón ideálně a nedal.

Těsně před přestávkou tvrdě fauloval dvacet minut od branky Mali Koulibalyho stoper Konate a za svůj zákrok správně uviděl žlutou kartu. Griezmann ovšem následnou standardní situaci nepotrestal, dnes nehrál tak dobře, jako v předešlých dvou kláních. V šedesáté čtvrté minutě nahradil Griezmanna Alexandre Lacazette a s jeho příchodem se hra Francie výrazně zlepšila. Ještě před gólovými situacemi však přišla jiná důležitá situace, ve středu pole totiž ostrým skluzem zajel Konate do Fofany, sám se při tom zranil a ještě na cestu (na nosítkách) dostal červenou kartu.

Francie přesilovou hru využila hned po pár vteřinách, Lacazette si efektně narazil s Grenierem, posunul balón doleva Bakambovi, který pohotovou střelou nedal Syovi žádnou šanci.



I Grenier, jenž přišel na trávník o poločase, se nakonec stal významným článkem francouzské ofenzivy, když bojovala o tříbodový zisk proti Mali. Po zapojení se do první gólové akce byl Grenier i u druhé trefy Francie, kdy chytrou uličkou našel Lacazetteho a ten z velkého úhlu propálil vše, co mu stálo v cestě. Francie podruhé v řadě zvítězila, buse se však muset zlepšit, pokud chce pomýšlet na postup přes nevyzpytatelný Ekvádor.

Kolumbie - Jižní Korea 1:0 (37. Muriel)

Naprosto zasloužený vítěz velmi silné skupiny A. Korejci se v tomto utkání nemají za co stydět, odehráli dobrý hlavně druhý poločas, přesto na sebevědomé Kolumbijce neměli. Ofenzivní trojice Muriel, Rodriguez, Ortega budí hrůzu, první dva jmenovaní mají na svém kontě po třech brankách, Ortega vládne statistikám asistencí. Na Kolumbii čeká v osmifinále papírově asi druhý nejslabší možný soupeř, Kostarika, to znamená vydlážděnou cestu mezi nejlepší osmičku, ale může být pro domácí ještě lépe. Korea se střetne s kralujícími Španěly, to je zřejmě konečná.

Oba týmy začaly poměrně opatrně, a tak jedinou možností ohrožení té či oné branky znamenaly střely ze střední a větší vzdálenosti. To brzy pochopili Korejec Kim a Kolumbijec Valencia, jenže obě střely, přestože nebyly vůbec špatné, skončily těsně vedle. Zdaleka nejkrásnější střelu zápasu vyslal na hostující branku Luis Muriel, bohužel jeho halfvolej skončil na spojnici břevna a tyče.

Ve třicáté sedmé minutě poslal Ortega dlouhý pas za obranu, na který si nabíhal Muriel, vypadalo to však, že No bude u míče včas. To se ale nestalo, No zachyboval, Muriel ho předstihl, obešel, dal si balón na levačku a zkušeně zavěsil. Obraz hry se nezměnil ani po přestávce, domácí měli mírnou územní převahu, ale nějaké vypracované šance k vidění nebyly.

Za zmínku tak stojí jen Murielova další krásná střela, která olízla břevno, a tutovka Leeho z nastavení druhého poločasu, jeho hlavičku ale Bonilla bravurním zákrokem zastavil. Kolumbie zvítězila 1:0, jen ona, Španělsko a Nigérie mají na svém kontě plný počet devíti bodů.

Portugalsko - Nový Zéland 1:0 (31. Mario Rui)

Skupinu B zcela zaslouženě vyhráli Portugalci, ti na úvod remizovali s Uruguayí, poté si však poradili s Kamerunem i Novým Zélandem. A Evropanům přeje i los, osmifinálový souboj s Guatemalou má ohromnou šanci stát se nejjednoznačnější osmifinálovou záležitostí. Novozélanďané nakonec končí třetí, až za nimi se usadila favorizovaná Uruguay, to je dobrý počin. Na Portugalsko to ve vzájemném duelu ovšem nestačilo.

Portugalsko hrálo dobrý fotbal, v jeho týmu lze najít i jednu výraznou individualitu, která má velké předpoklady prosadit se ve světovém fotbale a jejíž jméno zní Nelson Oliveira. Ten byl jednoznačně nejlepší a nejfotbalovější na hřišti i v souboji s Novým Zélandem. A měl také první velkou příležitost ke skórování, když se ve dvacáté minutě perfektně obtočil kolem dvojice bránících hráčů kiwi, bohužel pro Portugalce však namířil svou střelu jen do tyče.

V jednatřicáté minutě už se Portugalci dočkali zasloužené vedoucí trefy, Nelson Oliveira si zpracoval balón zády k brance, počkal na náběh svých spoluhráčů, ve vhodný čas našel uličkou Maria Ruie, který uklidil kulatinu přesně k tyči - 1:0.

Jedinou novozélandskou šanci za celých devadesát minut měl na kopačce střídající Galbraith, z hranice šestnáctky tvrdě, ovšem neumístěně pálil a Mika musel na zem. Posledních dvacet minut přineslo už jen tupou snahu hostů o vyrovnání, které by je poslalo do osmifinále, jenže Portugalci s přehledem hlídali svůj náskok. Utkání tak skončilo výhrou domácích 1:0 a postupem pouze jednoho týmu.

Uruguay - Kamerun 0:1 (28. Mbongo)

Nebylo moc týmů, kterým se před turnajem dávaly větší šance než právě Uruguayi. A hle, skupinová fáze mistrovství světa skončila s Jihoameričany na posledním místě skupiny B. Vicemistři světa z nedávného šampionátu sedmnáctiletých v o tři roky starší kategorii nepřesvědčili. Přitom postup nebyl daleko, i remíza posouvala Uruguay do dalších bojů, porážka 0:1 od Kamerunu ale vystavila stopku. Kamerun čeká v boji o čtvrtfinále zřejmě vyrovnaný soupeř, Mexiko, další postup tak rozhodně není vyloučen.

Vskutku nádherná akce byla na stadionu v Bogotě k vidění v osmadvacáté minutě, kdy se také Kamerunci dostali do vedení. Do kombinace po levé straně se zapojila hned čtveřice hráčů, následovala finální přihrávka Mbondiho a nekompromisní zakončení Mbonga, po kterém Kamerun vedl.



Uruguayci po obdržené brance přepnuli na několikanásobně vyšší obrátky, hráli výborný fotbal, kterému chyběl jen gól. Zrekapitulujme si nejvážnější okamžiky před bránou Kamerunu. Nejdříve to z úctyhodné vzdálenosti zkoušel Prieto a po teči jednoho z obránců hostujícího týmu zazvonila tyč. Jen pár chvil poté hlavičkoval z bezprostřední blízkosti Rodriguez a na brankové čáře musel vykopnout míč Banana Yaya.

Ani po přestávce jihoamerický favorit nepřestal tlačit, střídající Texeira si ve vápně nádherně pohrál se třemi hráči Kamerunu, které pasoval do role pouhého diváka, jenže proti dobře umístěnému zakončení včas zasáhl Efala a vytěsnil balón na tyč.

I Kamerun mohl do otevřené obrany ještě jednou udeřit, gólovou příležitost měl Ohandza, jenž mohl využít, ale nevyužil obrovské hrubky De Los Santose. Z dalšího protiútoku nepřesně odcentroval Songoo, ovšem balón i tak mohl skončit v brance, otřel se o břevno. Šance Uruguaye na remízu a postup zahodil v devadesáté třetí minutě Arias který zakončil skvělou akci na jeden dotek střelou pánu Bohu do oken.

Hrdina dne - Luis Muriel (Kolumbie)

Těžko zrovna z tohoto dne vybrat největší hvězdu, vždyť ve čtyřech soubojích padlo jen pět branek. A tak vyberu doposud jednoznačně největšího hrdinu domácího publika, kolumbijského kanonýra Luise Muriela. Ten má na svém kontě již tři góly a dělí se o post druhého nejlepšího střelce turnaje za neuvěřitelným Španělem Alvarem Vázquezem, jenž za 120 minut na hřišti dokázal skórovat čtyřikrát. Muriel rozhodl hned dva zápasy svého týmu a právě on má největší zásluhu na hladkém postupu Kolumbie do osmifinále. Pokud mu vydrží forma i ve vyřazovacích bojích, mohou domácí pomýšlet vysoko. A třeba úplně nejvýše...

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Celestes

Reagovat
smazaný uživatel

Cíl Uruguayců-20, bylo kvalifikovat se na OH do Londýna, kde bude fotbal(konečně) v popředí zajmů díky tradici(myslím, že finále se hraje ve Wembley?), a určitě si tam zahraje spoustu hvězd(Forlán si to určitě nenechá ujít a za domácí "Brity" určitě i Beckham)..... a to se Uruguay podařilo(společně s Kanárky na CopaA-20), a tenhle turnaj už nějak(po těch předchozích úspěších) nezvládli!!

Reagovat
smazaný uživatel

Co myslíš vyhrajou Uruguayští LOH, bylo by na čase? Ne? A kanárikum na zlost!

Reagovat
smazaný uživatel

...bude záležet jak tihle mladíci, posíleni o starší hráče(Forlán, snad i Suarez?) zvládnout tenhle, asi dobře "nabitej", turnaj?!.. a myslím, že právě Kanárci by to rádi poprvé v historii(pokud vím se jim to ještě nepodařilo!) vyhráli..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele