Mistrovství světa U20 - druhý osmifinálový den

13.08.2011, 22:23
Aktuality
Světový šampionát dvacetiletých už zná všech osm čtvrtfinalistů, k již známým čtyřem se přidala Brazílie, Francie, Nigérie a Španělsko. Nezrodilo se tedy žádné překvapení, jen Španělé se nadřeli více, než sami čekali.

Brazílie - Saudská Arábie 3:0 (46. Henrique, 69. Silva, 86. Dudu)

Čtyřicet pět minut nic, potom kolotoč a jasné vítězství 3:0. Tak nějak se dá ve zkratce popsat výkon kanárků v osmifinálovém souboji se Saudskou Arábií, po kterém se Brazilci mohou těšit ve čtvrtfinále na Španělsko.

První poločas přinesl jedinou vážnější situaci, to když z hranice šestnáctky pálil Coutinho a míč ještě před Alsdairym tečoval Oscar, hostující gólman však byl na místě, a tak se do kabin šlo za stavu 0:0.

To druhá pětačtyřicetiminutovka byla o mnoho zajímavější, hned po pár sekundách vyslal Fernando dobrou kolmici vpřed, tu ještě nádhernou a chytrou patičkou tečoval Coutinho přesně do běhu Henriqueho, který šel úplně sám na bránu a střelou o tyč otevřel skóre zápasu.

Druhý gól padl v šedesáté deváté minutě, tentokrát si vzal rozehrávku na starost Oscar, našel rozběhnutého Williana, který ještě vylepšil pozici pro Gabriela Silvu a Brazílie vedla o dvě branky.

Na konečných 3:0 upravil střídající Dudu, i ten pelášil nikým nestíhaný úplně sám a akci zakončil šťastnou střelou, která se od Alsdairyho odrazila do sítě. Brazílie porazila Saudskou Arábii a ve šlágru čtvrtfinálového programu vyzve Španěly.

Španělsko - Jižní Korea 0:0, na penalty 7:6

Obrovskou převahu měli Španělé v utkání s Koreou a bylo by obrovskou nespravedlností, kdyby nakonec nedokázali postoupit. Přesto k překvapení nechybělo mnoho, Korejci udrželi nulu i po prodloužení a o vítězi tak musel rozhodnout až penaltový rozstřel, který přinesl nevídané drama a vítězství favorita v poměru 7:6.

Výbornou akci předvedli domácí hned po pár minutách hry, Dani Pacheco si na levé straně narazil s Rodrigem, hodil si míč na pravačku a krásně vypálil, bohužel pro Španěly se balón stočil o kousíček ven z branky. Na druhé straně tvrdě střílel Choi a jen vynikající reflexivní zákrok Fernanda Pacheca uchránil reprezentaci La Sellección od pohromy.

Druhé dějství přineslo jen jednu zajímavou střelu Kokeho, ta však jen olízla spojnici mezi tyčí a břevnem, a tak se šlo do prodloužení. I v něm byli domácí lepší, v rozhodující branku však svoji převahu neproměnili a o postupujícím tak musel rozhodnout rozstřel.

V něm byli střelci až nevídaně neomylní, jen ve třetí sérii Koke minul a Kijeho vychytal Pacheco. V prvních sedmi sériích se tak prosadili postupně Tello, Recio, Alvaro, Isco, Bartra a Amat za domácí, v dresu Jižní Korey nezaváhali Seungyong, Seungwoo, Jinsu, Hyunsoo, Sanggi a Sungdong. Přišla série s pořadovým číslem osm, v ní uspěl Oriol Romeu, naopak Kyungjung bránu minul a ve čtvrtfinále tak je Španělsko.

Francie - Ekvádor 1:0 (75. Griezmann)

Ani tentokrát Francie nezářila, dokonce byla po většinu času zápasu s Ekvádorem horším týmem, jenže patnáct minut před koncem se prosadil Griezmann a rozhodl o postupu svého týmu. Griezmann si první gól na šampionátu zasloužil, společně s kapitánem Fofanou jako jediný z Francouzů snese na turnaji ty nejpřísnější měřítka.

Hrálo se od úvodního hvizdu velmi svižně a se šancemi se rozhodně nešetřilo. Nejprve se na pravé straně s míčem ocitl Caicedo a zatímco Ligali čekal centr, ekvádorský útočník se snažil gólmana soupeře překvapit střelou na přední tyč a div že se mu to nepovedlo, za zaskočeného Ligaliho musela zaskočit branková konstrukce.

Francie o sobě dala poprvé vědět zásluhou Griezmanna, jehož centr podskočil Jaramillo a i v tomto případě hrála roli tyč, tentokrát pravá. Ještě do poločasu tvrdě vypálil De Jesus a po Ligaliho zákroku chybělo pár centimetrů k dorážce De La Torremu.

Po přestávce Francouzi přecijen přidali a vytvořili si dvě čisté gólové příležitosti, ty však trestuhodně spálili Bakambu a Lacazette. Lacazette pak měl ještě jednu dobrou možnost, tentokrát se proti němu blýskl skvělým zákrokem Jaramillo.

V sedmdesáté páté minutě poslal Fofana nádherný pas za ekvádorskou obranu na v ofsajdu stojícího Lacazetteho, ten ovšem chytře nechal míč Griezmannovi, který nadvakrát dostal balón do sítě a poslal Francii mezi nejlepších osm celků turnaje.

Ekvádor se za svůj výkon nejen v tomto utkání rozhodně nemusí stydět a domů pojede se vztyčenou hlavou. Na kdy si letenky objednají Francouzi, to se ukáže třeba už ve čtvrtfinále s Nigérií.

Nigérie - Anglie 1:0 (52. Egbedi)

Bezradná Anglie je venku, nedala za čtyři zápasy ani jeden gól a zaslouženě vypadla s dobře hrající Nigérií. O jedinou branku zápasu se těsně po přestávce postaral Egbedi.

Diváky sledující průměrný nezáživný duel vytrhávaly ze sedaček snad jen souboje v pokutových územích obou týmů, po kterých se útočící mužstvo několikrát dožadovalo odpískání penalty. Sudí Arias naštěstí na tuto hru nepřistoupil a zachoval chladnou hlavu, pokutový kop se tak nekopal ani jeden.

Co se týče fotbalu a šancí, tam toho k vidění opravdu moc nebylo, a tak přejděme rovnou ke dvaapadesáté minutě, kdy Musa rozdělil míč doleva Kayodemu, na jehož centr si naběhl na zadní tyč Edafe Egbedi a nedal Butlandovi žádnou šanci.

Anglie měla jen jednu příležitost na vyrovnání, zato byla obrovská, jenže kapitán Lowe trefil z malého vápna jen břevno a podtrhl tak ofenzivní nemohoucnost Albionu. Ten se tak se šampionátem po osmifinále loučí, zatím bezproblémová cesta Nigérie pokračuje.

Hrdina dne - Oriol Romeu (Španělsko)

Běžela osmá série penaltového rozstřelu osmifinále mistrovství světa. Míč si na puntík postavil Oriol Romeu, nově hráč londýnské Chelsea, poslal ho k pravé tyči a rozhodl, i když to ještě nevěděl. Hned poté totiž selhal Kyungjung a ukončil tak neuvěřitelné drama v rozstřelu, které nakonec skončilo výsledkem 7:6 pro Španělsko.

Čtvrtfinále

Již dnes v noci jsou na programu dva duely čtvrtfinále mistrovství světa, nejprve si to o první semifinálové místo rozdají Portugalsko a Argentina, mnohem větší zájem v dějišti šampionátu ovšem budí druhý dnešní duel, ve kterém se představí domácí Kolumbie a Mexiko. V noci na pondělí jsou pak na programy zbylé dva duely, Francie se utká s Nigérií a čtvrtfinálový program ukončí šlágr mezi Brazílií a Španělskem.

Neděle (00:00): Portugalsko - Argentina; neděle (03:00): Mexiko - Kolumbie; neděle (22:00): Francie - Nigérie; pondělí (01:00): Brazílie - Španělsko.

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (6)

Přidat komentář
Godwinson

Francie

Už se na ně zítra těšim, po dvou zápasech se na ně zase podívám, takže jejich šance, že prohrajou se pomalu zvyšují. :) Tak snad mi Smerecki udělá radost a ... dostane rozum.

Reagovat
miky10

Moc jim nevěřím, Nigérie zatím hraje dobře

Reagovat
Godwinson

Vím, koukal jsem, že jsou hodně suverénní ... takže o to víc se na to těšim, mohl by to být zajímavý zápas. Akorát moc nevěřim tomu času zápasu na livesportu, to je opravdu od 22h?

Reagovat
miky10

Jojo, je to tak, dneska v noci jsou ty časy klasický (0 a 3), zítra se to o dvě hodiny posouvá

Reagovat
Godwinson

Ok, díky, na to Portugalsko se asi taky podívám, pokud nebude Eurosport dělat problémy, jak má poslední dobou ve zvyku. I když Argentina bude asi opět tlačena vpřed ... :)

Reagovat
Horcmen

Španělé že měli proti Korei obrovskou převahu? Vždyť to byl naprosto hrůzostrašný španělský výkon, nejhorší od nich na tomto MS a ten zápas patřil k tomu nejhoršímu, co zatím mistrovství nabídlo Dopředu byli úplně neschopní, nevytvořili si za celý zápas žádnou tutovku a odehráli ten zápas, jako by ho ani nechtěli vyhrát.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele