Mistrovství světa U20 - devátý den

09.08.2011, 23:42
Aktuality
Poslední den skupinové fáze světového šampionátu v Kolumbii přinesl zdaleka největší překvapení celého dosavadního průběhu. Krom toho si s chutí zastříleli Španělé a bez ztráty kytičky postupuje i další favorit z Nigérie.

Že Španělé díky hattricku Alvara rozstříleli Austrálii 5:1, tomu se nikdo divit nemůže. Že velmi silná Nigérie zdolala i Saudskou Arábii a postupuje s devíti body, to také spousta lidí čekala. Že Ekvádor s přehledem porazí Kostariku by také většina odhadla. Jenže na úplný závěr programu přišel duel Chorvatska a Guatemaly. Výsledek? Šokující, 0:1!

Ekvádor - Kostarika 3:0 (2. Montano, 13., 69. De Jesus)

Poměrně vyrovnaný souboj dvou celků z amerického kontinentu, který přinesl tři branky a všechny do sítě Kostariky. Ta sice herně nijak nezaostávala za svým soupeřem, ovšem Ekvádorci ukázali vynikající efektivitu, prakticky ze tří gólových příležitostí vstřelili tři branky a ve třinácté minutě za stavu 2:0 nebylo co řešit. Oba celky postupují do osmifinále, kde je čeká nepříjemný soupeř ze skupiny A. Ekvádor změří síly s Francií, Kostarika bude bojovat proti domácí Kolumbii.

Hned druhá minuta přinesla vedoucí branku Ekvádoru, pohlednou rychlou kombinaci mezi De Jesusem a De La Torrem zakončil druhý jmenovaný tečovanou přihrávkou, která se od brankáře Vargase odrazila do dobíhajícího Montana a následně do branky.

Ve třinácté minutě odcentroval do rohového praporku De La Torre a razantní hlavička De Jesuse si už nějak našla cestu do sítě. Kostaričané se svému soupeři dokázali vyrovnat ve středu pole, jakmile se však dostali do blízkosti branky Ekvádoru, jakoby se jejich hra změnila a akce končily na nepřesných přihrávkách.

To Ekvádor byl ve finální fázi lepší, což potvrdila i šedesátá devátá minuta, ve které našel De La Torre rozběhnutého De Jesuse, ten si s ničím hlavu nelámala a podél Vargase poslal kulatý nesmysl do branky, čímž uzavřel skóre na konečných 3:0.

Austrálie - Španělsko 1:5 (27. Bulut - 1. Sergi Roberto, 6., 13., 18. Alvaro Vázquez, 31. Canales z penalty)

Věřte nebo ne, česká Gambrinus liga má svého střelce gólu na mistrovství světa! Stal se jím mladoboleslavský Kerem Bulut, jenž v sedmadvacáté minutě utkání se Španělskem snižoval na 1:4, ovšem už o čtyři minuty později to bylo 1:5 a tento stav vydržel až do konce. Velmi pohledná první půle se po přestávce změnila v nudu, hosté jen kontrolovali průběh hry krátkými přihrávkami na půlící čáře. Přesto se znovu ukázalo, že když zapnou na nejvyšší stupeň, nemá soupeř absolutně žádnou šanci. Španělsko navíc dostalo přijatelného prvního soupeře do vyřazovacích bojů, o čtvrtfinále se utká s Jižní Koreou.

Při souhrnu tohoto mače lze prakticky popsat jen prvních čtyřicet pět minut, po návratu ze šaten už nebylo o co stát. Prakticky hotovo bylo už po chvilce hry, v první minutě nacentroval z pravé strany Pacheco, Recio zpracoval míč pro Sergi Roberta, jehož pohotová střela zapadla do horního růžku australské branky.

Běžela šestá minuta a Španělé vedli o dvě branky, geniální přihrávku mezi trojicí bránících Australanů vykouzlil Pacheco a Alvaro Vázquez neměl složitou cestu k prvnímu gólu v zápase. Minuta třináctá a 0:3, to když dostal Alvaro krásnou přihrávku za stopery, obešel Birighittiho a do prázdné svatyně zasunul kulatinu.

Osmnáctá minuta, Alvaro potřetí a tentokrát už to znamenalo čistý hattrick. Zase u toho byl skvělý Pacheco, jenž odcentroval od rohového praporku, Vázquez míč prodloužil směrem na bránu a Grant ho odhlavičkoval až za brankovou čárou. Ve dvacáté sedmé minutě se mohli radovat i zástupci Mladé Boleslavi, Kerem Bulut totiž na hranici velkého vápna obral o balón Bartru, využil špatného vyběhnutí Pacheca a do odkryté kasy pohodlně skóroval.

Třicátá první minuta přinesla penaltový zákrok Sainsburyho na Alvara a Sergio Canales poslal Birighittiho na opačnou stranu. Pak přišla poločasová přestávka, zdlouhavých čtyřicet pět minut přiživených jen břevnem a jednou další tutovkou Buluta a konečný hvizd rozhodčího, který ukončil australské působení na letošním MS do dvaceti let.

Saudská Arábie - Nigérie 0:2 (45+2. Musa, 85. Kayode)

Nigérie do puntíku potvrdila roli největšího favorita skupiny D a po skupinové fázi se pasovala také do role adepta na celkový triumf. Vyhrála všechny tři zápasy, naposledy si i v mírně pozměněné sestavě poradila s druhou Saudskou Arábií, z Nigérie jde prostě strach. V osmifinále by ho měli pocítit Angličané, zato Saudoarabové proti Brazílii moc šancí nemají.

Z úvodní pětačtyřicetiminutovky stojí za zmínku prakticky jen gólová situace z druhé minutě nastavení. Po pravé straně utekl Ajagun, posunul míč proti noze na hranici šestnáctky čekajícímu Ahmedu Musovi a nejlepší Nigérijec na turnaji tvrdou ranou otevřel skóre utkání.

Hrál se nepříliš zajímavý fotbal z obou stran, šancí bylo pomálu. Jedinou saudskoarabskou možnost na vyrovnání měl na kopačce Ibrahim Alibrahim, jeho dobře mířenou ránu ovšem vytěsnil Paul na tyč.

Pět minut před koncem normální hrací doby Nigérie definitivně rozhodla o osudu utkání, dlouhý výkop Paula našel přesně nohu Mbaha, ten krásně z prvního doteku poslal balón do samostatného úniku Kayodemu, který nezaváhal. Nigérie zaslouženě zdolala Saudskou Arábii 2:0 a po třech duelech má na svém kontě plný počet devíti bodů.

Chorvatsko - Guatemala 0:1 (81. Ceballos)

Tak to je šok! Guatemala, do zápasu s Chorvatskem se skóre 0:11, dvěma debakly a ostudou na kontě, z ničeho nic udolala posledního skupinového soupeře a zahraje si osmifinále mistrovství světa! Chorvaté tlačili, jenže gól dnes prostě schopni dát nebyli. A tak devět minut před koncem na druhé straně udeřil Marvin Ceballos a dost možná zařídil pro svoji zemi nový státní svátek.

Hodně se na domácích projevila absence největší hvězdy, Zvonka Pamiče. Ten byl v obou předešlých duelech jasně nejlepší z Chorvatů, připravoval svým spoluhráčům šance, sám se do nich dostával, hrál prostě skvěle. Najednou však zůstal zraněný jen na lavičce a Chorvaté vůbec nevěděli, co mají hrát, s neschopnou obranou Guatemaly si překvapivě nedokázali ani jednou poradit.

V první půli se přihodila prakticky jediná zajímavá situace a prsty v ní měl liberecký stoper a chorvatský kapitán Renato Kelič, jehož hlavička ovšem skončila nad brankou. Okamžitě po přestávce přišla největší možnost zápasu, překvapivě u brány Chorvatska. K ní po pravé straně vyrazil nezdolný Castillo, i s přispěním podskočení gólmana Delače našel na zadní tyči úplně volného Bonillu, který z malého vápna nastřelil jen tyč. Na neuvěřitelnou souhru dvou chyb se podívejte ve videu níže v čase 0:30.

Guatemalci zahrozili ještě jednou, úplně sám před Delačem se ocitl Lima, jenže zblízka hlavou trefil jen domácího brankáře. Teď už k šancím Chorvatů, nejdříve hlavičkoval Kelič, poté i Leskovič a Puncec, z voleje pálil Ticinovič, ovšem nic nevycházelo.

A tak přišla osmdesátá první minuta, dlouhatánský výkop strážce hostující svatyně Padilly, Ceballos v osobním souboji přetlačil Puncece a vstřelil historicky první gól Guatemaly na mistrovství světa. Velký moment pro celý guatemalský sport najdete v čase 1:30.



Hrdina dne - Alvaro Vázquez (Španělsko)

Popravdě jsem při volbě dnešního největšího hrdiny ani neměl na vybranou. Alvaro Vázquez, záložník či útočník Espanyolu, zažil životní utkání. Poté, co se Španělé hned v první minutě dostali do vedení se mohli výrazně uvolnit a výsledkem byli tři Vázquezovy trefy v rozmezí neuvěřitelných dvanácti minut! Alvaro se svým výkonem definitivně katapultoval do základní sestavy La Selección, připsal si celkově druhý hattrick tohoto šampionátu a zařídil pohodlné vítězství nad Austrálií.

Osmifinále

V noci na středu a na čtvrtek jsou na programu zápasy osmifinále MS.

Středa (00:00): Portugalsko - Guatemala, Argentina - Egypt; středa (03:00): Kamerun - Mexiko, Kolumbie - Kostarika; čtvrtek (00:00): Nigérie - Anglie, Španělsko - Jižní Korea; čtvrtek (03:00): Brazílie - Saudská Arábie, Francie - Ekvádor.

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

to logo sa mi paci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele