Mistrovství světa U20 - první osmifinálový den

10.08.2011, 23:37
Aktuality
V Kolumbii začala vyřazovací část světového šampionátu, hrála se polovina osmifinálových bojů. Zázrak z Guatemaly jede domů, nestačil na Portugalsko, Argentina díky dvěma Lamelovým brankám porazila Egypt. O tři hodiny později pak postoupilo po penaltách Mexiko a zaplněný stadion v Bogotě rozradostnili domácí Kolumbijci.

Portugalsko - Guatemala 1:0 (7. Nelson Oliveira z penalty)

O Guatemale se více dočtete na konci tohoto článku, tak snad jen složím velkou poklonu za výkon hráčů ze středoamerického třináctimilionového státu. Portugalci, jak to tak vypadá, na více než čtvrtfinále nemají, Argentina by jim měla vystavit stopku. Jediným hráčem, který snese ty nejpřísnější měřítka, je Nelson Oliveira, zdaleka nejlepší Portugalec ve všech čtyřech uplynulých zápasech. A Oliveira rozhodl i střet s Guatemalou, již v sedmé minutě proměnil pokutový kop a poslal Guatemalu domů.

A byla to hodně sporná penalta, skoro bych řekl, že až vymyšlená. Od pravé postranní lajny se dostal do vápna Cedric, po drobném kontaktu s Morenem se velmi ochotně položil na trávník a hlavní rozhodčí Haimdoui nekompromisně foukl do píšťalky. Na penaltový puntík si míč položil Nelson Oliveira, poslal ho z pravé tyči, kam skákal i gólman Padilla, dokonce si na kulatinu sáhl, ale v cestě do sítě ji nezabránil.

Ve dvacáté minutě mohl navýšit vedení Portugalska Caetano, který vytěžil z výborné práce Alexe, ale jeho zpětnou přihrávku nedokázal vtěsnat mezi tři tyče. Guatemala mohla vyrovnat dvě minuty před poločasem, do tvrdého, ale čistého souboje s portugalským gólmanem šel Ceballos, Mika dokázal zasáhnout.

Po přestávce jako první zahrozil střídající Melgar, ani on ale druhý guatemalský gól na turnaji nevstřelil. Definitivně rozhodnout jednoznačně měl Caetano, který běžel ze strany úplně sám na Padillu, jenže přestřelil.

Guatemalci v závěru sahali po prodloužení, dobré možnosti měli Ceballos, Navas, Vasquez a na úplný konec také Norales, jenže gól z toho nebyl ani jeden. Přesto si hosté zaslouží velké uznání, bojovali statečně a podlehli jen 0:1. Portugalsko je ve čtvrtfinále, kde se utká s Argentinou.

Argentina - Egypt 2:1 (42. z penalty, 64. z penalty Lamela - 70. z penalty Salah)

Tří pokutové kopy v jednom utkání, to se příliš často nevidí. Těsně před přestávkou nejprve Lamela otevřel skóre, ve druhé půli pak přidal ještě jeden gól a Egypťané již dokázali jen snížit zásluhou desítky Salaha. Vyrovnaný duel tak skončil šťastněji pro Argentinu, která jde v dalším kole na Portugalsko.

První šanci zápasu měl Salah, který dokonce dal gól, když přeloboval Andradu, to všechno se však odehrálo až po odmávání a odpískání ofsajdu. Šance k vidění nebyly, hrálo se převážně ve středu pole. Ve čtyřicáté druhé minutě učinil výjimku Gonzalez Pirez, jemuž zezadu škobrtl o nohy Sobhy a nařízena byla první penalta. Tu s velkým štěstím proměnil Erik Lamela, jenž poslal balón k levé tyči a stejně jako v případě Nelsona Oliveiry z Portugalska měl velké štěstí, brankář Elshenawi si na míč sáhl.

Ve čtyřiašedesáté minutě šla Argentina do přečíslení dvou na jednoho, Luque dostal výtečně načasovanou přihrávku od Lamely, pelášil sám na bránu, když v tom byl zezadu sražen Gaberem. Po několika egyptských žlutých kartách za protesty si znovu postavil kulatinu na puntík Lamela a tentokrát poslal balón s přehledem do šibenice.

Třetí penalta přišla po faulu Martineze na Fataha v sedmdesáté minutě a bezpečně jí proměnil Mohamed Salah. Více už však Egypt nestihl, a tak podlehl Argentině 1:2 a na šampionátu končí.

Kamerun - Mexiko 1:1, penalty 0:3 (79. Ohandza - 81. Orrantia, rozhodující penalta Piňon)

I třetí osmifinále bylo obrovsky vyrovnané, dokonce asi nejvíce, protože ho musel rozhodnout až penaltový rozstřel. Dlouho se nic nedělo, až jedenáct minut před koncem udeřil Ohandza a vypadalo to, že zařídil Kamerunu postup, jenže hned o dvě minuty později vyrovnal Orrantia a poslal zápas do prodloužení. V něm branka nepadla, a tak se šlo na penaltový rozstřel, který zvládli výrazně lépe Mexičané.

První poločas patřil převážně Mexiku, které mělo dokonce i dvě gólové příležitosti, to když Davila pronikl až do šestnáctky a nastřelil tyč, za devět minut pak nebezpečně hlavičkoval Guarch, Efalu ovšem nepřekonal.

Ve druhé pětačtyřicetiminutovce byli zase o trochu lepší Kamerunci, kteří se také v sedmdesáté deváté minutě dostali do vedení. Mbongo hezkým lobem našel rozběhnutého kanonýra Ohandziho, který se s ničím nepáral a z první propálil Rodrigueze.

Jenže hned v jednaosmdesáté minutě bylo vyrovnáno, centr Pulida usměrnil na zadní tyči do sítě nehlídaný Orrantia. V prodloužení měl na kopačce rozhodující trefu Pulido, ve vyložené šanci ale selhal. A tak se šlo na penaltovou loterii.

Zatímco všichni tři Mexičané, Torres, Davila a Piňon skórovali, za Kamerun se netrefil ani jeden exekutor! Ohandzu vychytal Rodriguez, Nguessi trefil břevno, Mbondi tyč a ve čtvrtfinále si tak s Kolumbií zahraje Mexiko.

Kolumbie - Kostarika 3:2 (56. Muriel, 79. Franco, 90+3. z penalty Rodriguez - 63. Ruiz, 65. Escoe)

Domácí miláčci stále procházejí šampionátem bez ztráty kytičky, po třech hladkých výhrách ve skupině se v osmifinále nadřeli rozhodně více, přesto zdolali Kostariku 3:2. Po nudné první půli se po přestávce začalo hráč, skóre otevřel Muriel, jenže hosté dvěma rychlými góly otočili průběh zápasu. Deset minut před koncem ovšem vyrovnal Franco a ve třetí minutě nastavení z penalty rozhodl James Rodriguez.

V prvním dějství byly k vidění jen dvě zajímavé dalekonosné rány, nejprve parádně kroutil míč hostující Ruiz, ale trefil jen břevno, stejně jako o pár chvil později na druhé straně Ortega.

Druhá půle však přinesla fantastickou podívanou a pět branek. V padesáté šesté minutě to všechno začalo, Ortegův geniální pas našel přesně nabíhajícího Muriela, který špičkou kopačky dostal míč kolem Cruze do branky.

V šedesáté třetí minutě však Kostarika dokázala srovnat krok, Golobio parádní uličkou našel kopačku Ruize, která usměrnila balón mezi nohy Bonilly a tedy i do sítě. A o dvě minuty později se to pro Kostariku vyvíjelo ještě lépe, Escoe ustál dva tvrdé ataky kolumbijské obrany a technickou střelou levačkou poslal svůj tým do vedení.

To ovšem vydrželo jen do devětasedmdesáté minuty, v ní totiž z pravé strany odcentroval Rodriguez a po obrovské hrubce brankáře Cruze se balón od hlavy překvapeného kapitána Franca dostal mezi tři tyče.

Když už to vypadalo, že zápas půjde do prodloužení, evidentně fauloval v pokutovém území Soto střídajícího Zapatu, obrovský tlak ustál James Rodriguez a rozpoutal nezastavitelnou vlnu nadšení domácích příznivců. Bude pokračovat i po čtvrtfinále s Mexikem?

Hrdina dne - James Rodriguez (Kolumbie)

Byli tu i další adepti na toto "ocenění", fantasticky zahráli a svůj tým do čtvrtfinále dovedli také Nelson Oliveira z Portugalska a Erik Lamela z Argentiny. Já však nakonec vybral domácího hrdinu Jamese Rodrigueze, autora rozhodující trefy z devadesáté třetí minuty osmifinálového souboje s Kostarikou. Rodriguez proměněnou penaltou poslal Kolumbii mezi nejlepších osm celků turnaje, navíc los v podobě Mexika rozhodně není neúprosný. Útočník Porta se dostal už na čtyři vstřelené branky na turnaji, dělí se tak o první místo.

Tým dne - Guatemala

Vynikající výkon. Tým, který byl po dvou zápasech skupiny jen pro smích a po porážkách 0:5 a 0:6 se krčil na beznadějně posledním místě tabulky, jakoby mávnutím kouzelného proutku otočil o 180 stupňů a zářil. Nejdříve porazil Chorvatsko a slavil historický postup do osmifinále, neztratil se pak rozhodně ani v něm. Guatemala odehrála více než vyrovnaný duel s favorizovaným Portugalskem, místy ho dokonce přehrávala. O lecčems hovoří také konečný poměr střel, 17:14 pro Guatemalu. Ať to začalo jakkoliv, tenhle tým nakonec udělal na MS velký dojem.

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
Tomanatura

pěkně jsi srnul tu Guatemalu.

Reagovat
miky10

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Guatemala nakonec chytla formu (ty předchozí debakly dost překvapily?!).. Portugalsko půjde i přes Argentínce.. Arabům došly síly(prostě ramadán má přednost)..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele