Mistrovství světa U20 - pátý den

05.08.2011, 09:00
Aktuality
Francie znovu nepřesvědčila, tentokrát však alespoň porazila Jižní Koreu 3:1 a přiblížila se postupu do osmifinále. V něm už je po druhé přesvědčivé výhře domácí Kolumbie, tentokrát zdolala Mali. Hrálo se i ve skupině B, Portugalsko přehrálo Kamerun a Uruguay jen remizovala s Novým Zélandem.

Francie - Jižní Korea 3:1 (27. Sunu, 81. Fofana, 90+1. Lacazette - 59. Kim)

Antoine Griezmann, Gueida Fofana a pak obrovská mezera. Ne, nepopisuji nacvičený signál Francie, nýbrž hráče, kteří plní své úlohy přesně tak, jak mají. Francouzská hra zatím radost nepřináší, tedy až na Griezmanna, ten vyčnívá ve všech směrech. Galský kohout sice tentokrát svým kokrháním na rozdíl od úvodního duelu přinesl body, porazil Jihokorejce 3:1, ovšem stále to není ten tým, který byl pasován na jednoho za favoritů šampionátu.

Domácí začali nervózně, velmi často chybovali v rozehrávce a nedostávali se do blízkosti branky Koreje. A tak by se nikdo nemohl divit, kdyby šli hosté do vedení, a že k tomu měli po hlavičce Choie proklatě blízko...

Hodně za očekáváním je zatím dvojice Kakuta - Sunu, a to i přesto, že první jmenovaný ve dvacáté minutě velmi nebezpečně střílel, ovšem nedal, a druhý dokonce vstřelil otevírací branku zápasu. Griezmannův přetažený centr od rohového praporku vrátil do ohně Kolodziejcak a Gilles Sunu propálil vše, co mu stálo v cestě.

V závěru prvního poločasu mohl zvýšit Griezmann, jeho dělovka z pětadvaceti metrů však orazítkovala jen břevno. Čtrnáct minut po pauze byl těsně před pokutovým územím Francie faulován Kim Kyung Yung, míč si postavil Kim Young Uk a trefil se přesně na přední tyč bezmocně plachtícího Yanga.

Francouzi hráli špatně a už už se schylovalo k zasloužené remíze. Jenže pak přišla jednaosmdesátá minuta, propagační střelu Fofany nešťastně tečoval do vlastní sítě Kim Jin Su (to aby těch Kimů nebylo málo) a svému brankáři Yangovi nedal šanci zasáhnout.

Korejci mohli podruhé vyrovnat zásluhou Junga, který se po krásné akci ocitl sám před Ligalim, ten však v klíčové situaci svůj tým podržel. Definitivní podobu výsledku dal v nastaveném čase střídající Lacazette, jenž dopravil do sítě centr Nega a upravil na konečných 3:1 pro Francii.

Kolumbie - Mali 2:0 (23. Valencia, 90+1. Rodriguez)

Nejeden aspirant na titul zatím nehraje podle svých ambicí, a tak by mohl hodně daleko dojít třeba černý kůň z domácí Kolumbie. Ta zatím působí hodně sebevědomým dojmem, po Francii s přehledem srazila i Mali a varuje svými výkony ostatní celky. Domácí jsou prvními osmifinalisty turnaje, mezi šestnáctkou nejlepších by se však měly objevit i týmy Francie a Koreje.

Kolumbie se zaplněným stadionem v Bogotě v zádech zabrala hned od úvodního hvizdu a diváci na první velkou šanci nemuseli čekat dlouho. Ve třetí minutě to ze zajímavé vzdálenosti zkoušel Ortega, Sy vyrazil míč jen k Jamesi Rodriguezovi, ten ale uklouzl a poslal merunu nad branku.

Ve třiadvacáté minutě vymyslel Ortega geniální dloubáček za obranu pro Valenciu, ten náznakem střely zmátl malijského brankáře a nadvakrát překonal na brankové čáře stojícímu obránci Konatemu. Těsně před odchodem do kabin byl v pokutovém území jasně zezadu sražen hostující Coulibaly, rozhodčí ovšem z nepochopitelných důvodů "vytáhl" faul mimo vápno a z následné standardní situace nic nebylo.

Po hodině hry na sebe dvakrát upozornil také francouzský kat Muriel, v obou případech ale gólmana soupeře nepřekonal. Mali nehrálo špatně, ránu do vazu mu však dal vlastní záložník Traore, jenž dostal za dva zbytečné fauly ve středu pole dvě žluté karty a šel si užít teplou sprchu.

O osudu zápasu bylo rozhodnuto, přesto dali domácí svým příznivcům ještě jeden důvod k radosti. V devadesáté první minutě vysunul Calle ideálním pasem Jamese Rodrigueze a útočník Porta křížnou střelou zvýšil na 2:0. Kolumbie je v osmifinále MS do dvaceti let, avšak má na to jít ještě o hodně výš.

Uruguay - Nový Zéland 1:1 (74. Luna - 57. Bevin)

Ke zmíněným favoritům s nevyhovujícími výsledky patří také Uruguay. Dva zápasy, dva body proti týmům Portugalska a Nového Zélandu, to je velmi málo. Jenže Uruguay je v jiné situaci než Francie, Jihoameričané hrají famózní fotbal, jediným problémem je efektivita. K postupu by měl postačit i bod z posledního duelu, přesto Uruguayci rozhodně čekali větší bodový zisk. Nový Zéland na sebe nestrhává velkou pozornost, ale nenápadným tempem i on má dva cenné bodíky a může pomýšlet na postup.

Ránou jako z děla otevřel zajímavé dění na hřišti uruguayský Vecino, Marinovič v bráně hostí však vytasil vynikající reflexivní zákrok. Novozélandský strážce tří tyčí si vůbec na nedostatek práce nemohl stěžovat, celkem musel pochytat málo vídaných osmadvacet střel! Po půlhodině hry ho málem překvapil vysoký centr Luny, který skončila ne břevnu, akce však pokračovala dál, Cepellini si krásně pohrál s obranou soupeře a předložil gól jako na zlatém podnose Texeirovi, ten ho však odmítl.

Uruguayci rozhodně nehráli špatně, stejně jako v utkání s Portugalci byli jasně lepší a měli několikrát velmi blízko vedoucí brance, ta však ne a ne přijít. A když už jí neuvěřitelným způsobem vstřelil kapitán Polenta, odpískal rozhodčí cosi podivného uvnitř pokutového území.

V sedmapadesáté minutě Nový Zéland z ničeho nic udeřil, na centr Rojase z pravé strany vybíhal Ichazo, toho ovšem předskočil Andrew Bevin a hlavou poslal hosty do vedení. Uruguayci ještě zmocnili svůj tlak, z toho ovšem plynuly i rychlé protiútoky kiwi, jako třeba ten v podání Hobbse, se kterým si poradil Ichazo.

Šestnáct minut před koncem to konečně přišlo, dvě rychlé narážečky na hranici šestnáctky vyřadily ze hry všechny toporné bránící hráče Novozélanďanů, a tak mohl Adrian Luna nikým nehlídán posunout špičkou kopačky míč za záda Marinoviče, který předvedl fantastický výkon, s touto střelou však nic dělat nemohl.

Zápas skončil remízou 1:1, oba celky se tak seřadily na druhém až třetím místě se dvěma body a pro postup musí bodovat i v závěrečném klání skupinové fáze.

Portugalsko - Kamerun 1:0 (19. Nelson Oliveira)

Na závěr se podíváme na zoubek střetnutí mezi Portugalskem a Kamerunem. Perfektní remízový mač neskončil tak, jak měl, proti totiž byl Nelson Oliveira, jeden ze dvou jmenovců v sestavě týmu vedeného v zápise jako domácí. Kamerunci měli možná mírnou územní převahu, proto mohou litovat zahozených příležitostí.

Skóre mohl otevřít Mbondi, ovšem před opuštěnou brankou těsně nedosáhl na střílený centr Bitanga. Portugalsko odpovědělo rychlým přečíslením, do kterého se zapojili Cedric, maličký rychlík Caetano a zakončující Nelson Oliveira, tentokrát ho však vychytal Efala.

Nutno říct, že Oliveira se v devatenácté minutě dostal ke vstřelené brance jako slepý k houslím. Vysoký balón měl v poklidu odhlavičkovat stoper Mvom, jenže svou přítomností ho rozhodil Alex, míč putoval směrem ke kamerunské brance, kde si ho našel Nelson Oliveira a chytrým obloučkem skóroval.



Kamerun se nevzdal a vyrovnat mohl po krásné střele Mbongo, ještě lepší zákrok ale vytasil gólman Mika. Ghislain Mvom na tento zápas jen tak nezapomene, kromě zavinění rozhodující branky byl totiž za nepochopitelné kopnutí do na zemi ležícího Caetana vyloučen a výrazně tak oslabil svůj tým v boji o vyrovnání.

Přesto měl v závěru na kopačce gól Ohandza, na výsledku 1:0 pro Portugalsko už ale nic nezměnil. Domácí se stali druhým jistým osmifinalistou, o zbylá místa ve skupině B se ještě strhne boj.

Hrdina dne - Antoine Griezmann (Francie)

Jako jediný (snad ještě kapitán Fofana) z francouzského týmu snese ta nejpřísnější měřítka. Sice ještě nedal gól, ale výběr galského kohouta táhne. Poctivě se vrací do obrany, pomáhá s rozehrávkou, vymýšlí akce, centruje, střílí. Je prostě všude. Záložník či křídlo Realu Sociedad má našlápnuto k velkolepé kariéře, v Kolumbii patří k největším hvězdám turnaje.

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Snad po MS 17 bude na svete dalsi uspech mladych Uruguaycu , hrajou vyborne sanci na finale urcite maji.

Reagovat
smazaný uživatel

... no myslím, že Uruguayci si už svůj ÚSPĚCH-dostatečně vybrali, a 20 nechají "jiným"(třeba Saudi to pěkně rozjeli!)

Reagovat
smazaný uživatel

Už se stalo...

Reagovat
Godwinson

Neví někdo, jestli běží na Eurosportu i zápasy od 3h? :)

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel neběží.. jen jeden ze dvou zápasů od půlnoci..

Reagovat
smazaný uživatel

ty zbylé zápasy běží normálně na fifa.com v dobré kvalitě ..

Reagovat
Godwinson

Díky :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele