Mistrovství světa U20 - první den

31.07.2011, 22:05
Aktuality
V Kolumbii byl zahájen světový šampionát fotbalistů do dvaceti let, hned v prvním dni byly k vidění čtyři duely. Angličané příliš nepřesvědčili a získali pouze bod s KLDR, to samé se přihodilo i Brazílii s Egyptem. Remízou skončil i duel Rakouska a Panamy, a tak jediným vítězným týmem zůstali Argentinci, ti zdolali Mexiko.

Anglie - KLDR 0:0

Na zahajovací zápas šampionátu, který má být ozdobou fotbalového léta, upřímně nic moc. Minimálně tedy ze strany Anglie, která nedokázala vstřelit ani gól KLDR a boj o postup z těžké skupiny nezahájila dobře, remíza s outsiderem určitě v plánu nebyla. Albion byl sice lepší, ale z územní převahy nedokázal vytěžit víc.

První gólovou příležitost měl na kopačce hostující Jong, z volného přímého kopu pálil tvrdě, avšak těsně nad branku. Na druhé straně zahrozil McManaman, který se s míčem na kopačce dostal až před Oma, ovšem jeho přihrávku Loweovi severokorejský gólman vystihl.

Největší šanci první půle měl šest minut před přestávkou Knott, jenž si naběhl na přetažený centr Phillipse, ale jeho hlavičku zastavil na brankové čáře obránce Jang. Hned po něm to z dobré pozice zkoušel i kapitán Powe, jenže prudkou ranou těsně minul pravou tyč.

Angličané se snažili, působili však hodně bezzubým dojmem, a tak nikoho nepřekvapilo, že utkání skončilo zaslouženou remízou 0:0. V konkurenci Argentiny a Mexika to je pro Anglii velmi špatný výsledek. "Čekali jsme víc, je to zklamání," uznal i kouč Albionu Brian Eastick.

Argentina - Mexiko 1:0 (70. Lamela)

Ve šlágru prvního hracího dne si to ve skupině F rozdaly celky Argentiny a Mexika, tedy dva favorité na úspěch n tomto turnaji. A lépe si vedli Argentinci, kteří zvítězili 1:0 gólem Erika Lamely, hvězdy River Plate. Hrál se zajímavý fotbal, je jen škoda, že nepadlo více branek, šancí na to bylo dost.

Jako první zahrozili domácí, když ve druhé minutě utekl po levé straně Pereyra, pěkným centrem našel hlavu Lamely a jeho hlavičce chybělo jen pár centimetrů. Lamela byl hodně vidět, o několik minut později se uvolnil přes dva protihráče a vypálil zpoza šestnáctky, ale Lopez s přehledem zasáhl.

Mexičané na sebe poprvé upozornili po pětadvaceti minutách hry, kdy Davila hledal lobem za obranu Pulida, ten však na míč těsně nedosáhl, jinak by se ocitl v gólové šanci. Pak už hráli zase domácí, konkrétně Erik Lamela. Ten si chvíli před přestávkou narazil s Ferreyrou a snažil se obstřelit Lopeze, ten však vytáhl další bezchybný zákrok.

Mexiko vstoupilo do druhé půle o dost lépe, než do té první a dokonce dalo i gól, když Orrantiovu střelu dorážel Pulido, ovšem z ofsajdu. Diváky na stadionu v Melledinu pak dvakrát zvedl ze sedaček Iturbe, oba jeho dalekonosné projektily ale skončily těsně vedle mexické svatyně.

V sedmdesáté minutě už se Argentina dočkala, Lamela přeběhl polovinu hřiště, těsně před šestnáctkou špičkou kopačky píchl do balónu a ten se zastavil až v síti. Oba celky pak měly ještě jednu obrovskou možnost, nejprve pálil Pereyra do tyče, na druhé straně zase mohl využít špatného odkopu Andrady Torres, zvolil však špatné řešení a nedal.

Argentina tak zdolala na úvod šampionátu silné Mexiko 1:0 a úspěšně vstoupila do obhajoby zlatých medailí z před čtyř let.

Brazílie - Egypt 1:1 (12. Danilo - 26. Gaber)

Další z obrovských favoritů tohoto mistrovství světa, Brazílie, překvapivě nedokázal porazit Egypt a bere jen bod za remízu 1:1. Skóre sice otevřel už ve dvanácté minutě obránce Danilo, jenže vedení kanárků vydrželo jen čtrnáct minut, pak vyrovnal Gaber a nerozhodný stav už vydržel až do konce.

Brazilci šli do vedení ve dvanácté minutě a nutno říct, že pro ně trochu nezvyklým způsobem, hlavou po rohovém kopu. Z pravé strany krásně odcentroval Coutinho a míč trkl do branky obránce Danilo. Jenže ten samý hráč se o čtrnáct minut později podílel i na vyrovnání, nepříliš nebezpečný centr Yassina nepochopitelně minul a na zadní tyč nabíhající Omar Gaber tak mohl pohodlně skórovat.

Více se toho již v první půli nestalo, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu 1:0. Čekalo se, že se Brazilci ve druhém dějství zlepší a začnou svého soupeře mačkat, ale to se nestalo. Naopak, velmi blízko vedoucí brance byl znovu Gaber, ten však tentokrát trefil jen tyč.

Pak přecijen začali kanárci častěji zatápět obraně Egyptu, o nějaký souvislejší tlak se však nejednalo. A tak přišly ojedinělé šance, které měli postupně Sandro, Coutinho a Willian, všechny zajímavě vypadající akce mužů ve žlutém ale končily na rukavicích Elshenawiho.

Minutu před koncem poslal další nebezpečný centr z pravé strany Coutinho, zakončit se snažil střídající Henrique, místo míče však trefil jen hlavu brankáře a kapitána Egyptu Elshenawiho, který nakonec musel hřiště opustit na nosítkách s podezřením na otřes mozku. To se nakonec naštěstí nepotvrdilo, přesto není jisté, jestli bude moci muž s číslem jedna na zádech v turnaji pokračovat.

Ale zpět k tomu důležitému, tedy konečnému resultátu. Zápas skončil 1:1, Brazilci sice mohou být mírně zklamaní, jenže výsledek tak nějak odpovídá dění na hřišti.

Rakousko - Panama 0:0

Druhá bezgólová remíza prvního dne, opět zasloužená. Oba celky hrály velmi opatrně, nechtěly udělat chybu a podle toho to také vypadalo. Skutečné brankové možnosti by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Bylo by velkým překvapením, kdyby jeden z těchto týmů postoupil do osmifinále.

V deváté minutě stál několik metrů za rakouskou obranou Waterman, ale díky tomu, že dlouhý nákop z obrany prodloužil stoper Kainz mohl útočník Panamy pokračovat ve hře, jenže zpracováni mu trvalo příliš dlouho, a tak se domácí defenziva stihla vrátit na svá místa.

O chvíli později byl devětadevadesátiprocentní šanci Zulj, který si počkal na finální přihrávku Offenbachera, jenže z malého vápna trefil jen gólmana Mejíu a když mohl Zulj dorážet do poloprázdné brány, zasekl se mu míč pod nohama, a tak panamský brankář znovu zasáhl.

Rakušané byli přecijen o něco nebezpečnější, po přestávce utekl po levé straně Gucher, Mejía vyrazil jen k Weimannovi, ten ale znovu špatně zpracoval a o šanci přišel. Asi vás nepřekvapí, že když mohli jít domácí do přečíslení dvou na jednoho, přišlo špatné zpracování a akce byla tutam.

A když Weimannovu prudkou hlavičku vytěsnil Mejía nad břevno a místo jasné penalty byla udělena žlutá karta údajně simulujícímu Teiglovi, skončilo utkání dělbou bodů.

Hrdina dne

Erik Lamela (Argentina)

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

angličani jsou strašný tragédi, ať už se na ten fotbal vykašlou proboha

Reagovat
smazaný uživatel

Letos se toho hraje z mladeznickych kategorii nejak hodne to bylo ME 21,ME 19,MS 17 a MS 20 .

Zapomnel sem jeste na neco ?

Reagovat
partaS

ME 17

Reagovat
partaS

ME 17

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonce.

To jsou temer vsechny mladeznicky turnaje co snad existujou ne ? krome Olympiady. (a v kontextu ME+MS)

Reagovat
bart_ik

a naši tam nejsou?

Reagovat
smazaný uživatel

Na tyhle mládežnický MS se kvalifikuje jen 5 týmů z Evropy. Na ME 8. Takže je i tak obrovskej úspěch účast na MS U-17, semifinále ME U-21 a zítřejší finále ME U-19.

Reagovat
bart_ik

dík:)

Reagovat
smazaný uživatel

6 z Evropy , ale i tak je to dost malo kdyz je tam treba 5 z Afriky a z Ameriky celkove 9(jeden je tam navic protoze je poradatel.

http://www.fifa.com/u20worldcup/teams/index.html

Reagovat
smazaný uživatel

Ajo. : Asi už moje oči řadí Francii do Afriky.

Reagovat
Alberto Aquilani

Lamelaaaaa :-)))

Reagovat
Godwinson

Co předvedla Francie, to jsem nežral.

Reagovat
Alberto Aquilani

Hral Loic Nego ?

Reagovat
Godwinson

Nehrál.

Reagovat
smazaný uživatel

V roce 2007 získala na tomto turnaji naše reprezentace stříbro. V roce 2011 nemám většiny ponětí kde hrajou. Suchý=Spartak Moskva Gecov=letos přestoupil do Fulhamu Šimůnek=Kaiserslautern? Fenin=Frankfurt? Kalouda=někde v Rusku? Zbytek nemám vůbec ponětí.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ale to stříbro byla totální haluz

Reagovat
Kenneth

To Rakousko je tam nějakej překlep ne?

Reagovat
smazaný uživatel

logo

Reagovat
stas87

si cakal kokain?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

ty vole, já napřed čet to Erika Lamela (Argentina), jakože autora toho článku

Reagovat
miky10

Jo, to jsem skoro já

Reagovat
smazaný uživatel

To je největší shit s mladežnických ktegorií. 17´,19´,21´ o.k.,ale 20´ ?

Reagovat
Y.N.W.A

no.... tak to co jsi tady napsal, to je MS, ME, ME ...no a právě ty 20 jsou další MS, ok? ...prostě světový turnaj dvou kategorií - 17 a 20.. taky se podívej, kdy se jednotlivé turnaje hrají a zjistíš další souvislosti

Reagovat
smazaný uživatel

To je jedno jestli to je MS nebo ME. Pro mně je to vrchol v dané kateg. A jelikož se snažim vše jakžtakž sledovat,tak si myslím,že 20´ by měly být . A vidím,že je to na můj vkus až moc vyrovnané. Nechápu. Ale je to můj názor. A jaké další souvislosti? Proč?

Reagovat
2miguel1

všetky mládežnícke kategórie nemaju zmysel.. vyhrávate lebo hráte ako tým,,iné mužstva to nevedia ako vy napr. a preto ste dobrý v tychto vek. kategoriach ale pre seniorský tym sa uchití 1 hráč ...Island,Bielorusko sú top týmy tychto vek. kategorii ale v seniorskom futbale nič nedokážu tak načo to potom je?

Reagovat
smazaný uživatel

Španělé, Argentínci, nedávno i Němci dokázali(a několikráte), že to má smysl !!!.. a neskutečná je "mládežnická story" Africké Ghany

Reagovat
vocasisko

vám se nedaří ani v mládeži ani v Ačku, tak proč ten fotbal ještě hrajete?

Reagovat
smazaný uživatel

.... skorokrajani Slováci se jadnou na MS20 ukázali(?dokonce postoupili ze skupiny?).. a pak jim mladíci dorostli až do Afriky(a jedním zápasem dokonce mezi šestnástku postoupili!)

Reagovat
smazaný uživatel

Když bych měl někdy sportbar, tak bych tam dal logo tohoto MS. Krásně se to tam hodí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele