Mistrovství světa U20 - čtvrtý den

04.08.2011, 08:23
Aktuality
Svou reputaci si na mistrovství světa dvacetiletých výrazně napravili Brazilci, kteří ve svém druhém vystoupení v Kolumbii s přehledem porazili Rakousko 3:0. Po úvodní těsné porážce zabrali Mexičané, i ti zvítězili rozdílem třídy, a to nad KLDR. Anglie si s Argentinou rozdělila po bodu a Egypt těsně zdolal Panamu.

Egypt - Panama 1:0 (67. Hegazi)

Na úvod pojďme na utkání mezi Egyptem a Panamou. Oba celky vydolovaly z prvních zápasů jeden bod, ovšem s úplně jinou příchutí. Zatímco Panama byla v souboji s Rakouskem horším týmem a za remízu mohla být ráda, Egypt jednoznačně přehrával Brazílii a byl velmi blízko vítězství.

Utkání otevřel Salahův únik po levé straně a zblokovaný centr, který div že neskončil za zády bezmocného Mejíy, balón zastavila pravá tyč. Vynikající ránu pak vyslal na panamskou svatyni Fathy, gólman hostí nakonec nemusel zasahovat, míč skončil těsně nad.

Egypt svého soupeře drtil, ještě do poločasu z dobré pozice pálil Gaber a Hamdymu scházely ke gólové dorážce jen centimetry. Ani po změně stran se obraz hry z pohledu Panamy nezlepšil a jedna nebezpečná akce Egypťanů střídala další.

Nejprve hlavičkoval Yessil nad branku, poté trefil Salah jen boční síť, následoval pro změnu oblouček Hamdyho, se kterým si Mejía s vypětím všech sil poradil. V šedesáté sedmé minutě se Egypt konečně dočkal zasloužené vedoucí branky, u pravého rohového praporku byl faulován Salah, balón do šestnáctky poslal Fathy a Ahmed Hegazi hlavou rozhodl.

Panama se probudila až v závěru a mít Gomez více štěstí v zakončení, dal by po nádherné individuální akci nejkrásnější gól turnaje a zařídil by pro svůj tým druhý bod. To se ovšem nestalo, a tak Egypt porazil Panamu 1:0 a společně s Brazílií kráčí za postupem ze skupiny E.

Brazílie - Rakousko 3:0 (37. Henrique, 52. Coutinho z penalty, 63. Willian)

Výrazně zlepšený výkon předvedli v noci na úterý kanárci, po šťastné remíze s Egyptem to v Barranquille byla úplně jiná Brazílie. Svěžejší, techničtější a o mnoho lepší. Výsledek 3:0 je vzhledem k dění na hřišti ještě pro Rakušan milosrdný, rozdíl mezi oběma týmy byl markantní.

Evropané měli první obrovskou šanci tohoto duelu, v osmnácté minutě se až před Gabriela dostal Farkas, jeho kličku ale brazilský strážce svatyně vystihl. Pak už hráli jen Brazilci, Coutinhem rozehraný nacvičený signál na Casemira však ještě gólem neskončil.

Třicátá sedmá minuta přinesla dokonalý ťukes mezi čtveřicí borců ve žlutém (Coutinho, Casemiro, Oscar, Henrique), kombinaci až do kasy na posledního jmenovaného vedení 1:0. Ostatně, podívejte se sami.



Ještě v prvním poločase měl gól na kopačce Gabriel Silva, jenž přišel na hřiště už ve třinácté minutě místo zraněného Sandra, jenže trefil jen břevno. Hned sedm minut po pauze přidali kanárci druhou úspěšnou trefu, ve vápně byl brankářem Radlingerem evidentně sražen Willian a nařízenou desítku s velkou dávkou štěstí proměnil Phillipe Coutinho.

I třetí gól jihoamerických fotbalistů patřil do kategorie výstavních. Další krásnou akci plnou rychlých narážeček tentokrát zakončil Willian a uzavřel tak skóre zápasu na konečných 3:0.



V nastaveném čase ještě mohl kosmeticky upravit stav Casemiro, jeho rána z pětadvaceti metrů ovšem skončila mimo. Brazilci se o hodně zlepšili a ukázali, proč jsou pasováni za jednoho z největších favoritů tohoto mistrovství. Rakušané, pokud chtějí pomýšlet na postup, musejí porazit Egypt.

Mexiko - KLDR 3:0 (45+1. Ri vlastní, 54. Guarch, 90+4. De Buen)

Zajímavý zápas se hrál i v Medellinu, kde změřili síly Mexičané a Severokorejci. Domácí třemi góly korunovali jasnou převahu a zaslouženě zvítězili. Celý první poločas to ale vypadalo, že to tak jednoduché nebude, domácí se přes neústupnou obranu KLDR nedokázali dostávat do blízkosti branky, až v nastavení úvodního dějství zvrátil osud zápasu nešťastník Ri, autor vlastní branky do šatny.

Mexiko se k ohrožení severokorejské svatyně dostávalo jen díky střelám z dálky, ty však nejednou měly gólové parametry. Jako třeba dělovka Orrantiy, která zatřásla břevnem. Domácí to zkoušeli, kudy to šlo, vysvobození jim však přinesla až pětačtyřicátá minuta a málo vídaný vlastní gól. V pokutovém území zajímavě kombinovali Guarch s Davilou, tomu však balón utekl, a tak mu pomohl korejský obránce Ri. Kuriózní situaci najdete v čase 0:40.



Jak byla první trefa zvláštní, druhá opravdu stála za to. Z více než třiceti metrů se ke střele odhodlal Taufic Guarch a o moc lépe to trefit nemohl. Na krásnou střelu se podívejte ve stejném videu v čase 1:15.

Severní Korea mohla alespoň snížit zásluhou Jonga, jeho lob ovšem skončil na horní síti. V poslední minutě nastavení ještě pečetil tříbrankovou výhru Mexika Diego De Buen, jehož tvrdá střela z volného přímého kopu zapadla přesně k tyči Omovy branky.

Mexiko si tak hladce dokráčelo pro vítězství 3:0 a výrazně se přiblížilo vidině osmifinále. KLDR je s jediným bodem na posledním místě skupiny F a s největší pravděpodobností bude základní skupina konečnou stanicí.

Argentina - Anglie 0:0

V zápasech Argentiny a Anglie zatím góly prostě nepadají. Oba celky se v kolumbii představily už dvakrát a ve čtyřech duelech padla všehovšudy jedna branka! Proto není divu, že vzájemné střetnutí skončilo 0:0, přestože Lamela v dresu Argentiny znovu řádil.

Poprvé na sebe mladá hvězda River Plate upozornila už ve čtvrté minutě, kdy to Lamela zkoušel levačkou zpoza šestnáctky, na Butlanda ovšem nevyzrál. Angličané dosáhli regulérní branky, kterou dal po krásném křížném centru Knott, bohužel pro Albion byl odmáván a odpískán údajný ofsajd.

Knott byl s velkým náskokem nejlepším Angličanem v utkání, kromě ofenzivy dokázal také vypomáhat v obraně, jako třeba když skluzem vypíchl kulatinu z palebné pozice Lamelovi. Více však byl samozřejmě vidět před argentinskou brankou, ale jeho další rána skončila v boční síti.

Z úhlu překvapit Andradu zkoušel kapitán Jason Lowe, argentinský gólman však byl ve středu a balón vytěsnil na roh. Lamela technickými dovednostmi neměl na hřišti konkurenci, s bránícími Angličany si dělal, co chtěl. Tedy, ne tak docela. Nedal totiž gól, ani když se prokousal před Browna do šestnáctky, to pro změnu mířil těsně vedle.

Nedá se říct, že by se hrál nezajímavý fotbal, jedna podstatná věc mu ovšem chyběla. A tak má po dvou kolech Argentina čtyři body a prakticky jistou účast v osmifinále, na rozdíl od Anglie, které dva body nestačí, a tak musí vybojovat alespoň další remízu proti Mexiku.

Hrdina dne

Casemiro (Brazílie)

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
miky10

Ta Guatemala tam je jen do počtu, 0:5 a 0:6

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele