Mistrovství světa U20 - šestý den

07.08.2011, 08:52
Aktuality
Šestý den mistrovství světa "dvacítek" přinesl zatím nejvíce vstřelených branek, celkem ve čtyřech zápasech neuvěřitelných dvacet! Španělé zdolali Ekvádor 2:0, zbylé tři zápasy však byly na gólové radosti mnohem bohatší. Saudská Arábie rozdrtila Guatemalu 6:0, Nigérie přestřílela 5:2 Chorvaty a výsledkem 3:2 skončilo utkání mezi Kostarikou a Austrálií.

Ekvádor - Španělsko 0:2 (67. Canales, 85. Vázquez)

Už i se Sergiem Canalesem v sestavě šli Španělé do svého druhého zápasu na turnaji, nově hráč Valencie na úvod zůstal jen na lavičce, trápily ho zdravotní problémy. A Canales se uvedl gólem, kterým rozhodl těžký souboj s nevyzpytatelným Ekvádorem, druhou branku pak v závěru přidal Alvaro Vázquez.

Velmi vyrovnaný duel se hrál Manizalesu, hosté sice měli míč více na svých kopačkách, ale Ekvádor svého soupeře dokázal výrazně zlobit, hlavně rychlými protiútoky. Nikdo by se asi nemohl divit, kdyby si oba celky rozdělily po bodu, vyrovnaná byla dokonce i bilance střel na branku, 17:17.

V šesté minutě se Canalesova tečovaná střela dostala k Oriolovi, který se s ničím nemazal a poslal míč směrem na ekvádorskou branku, v ní však stál připravený gólman Jaramillo. Ekvádor poprvé zahrozil nacvičeným rohovým kopem, po kterém prudce odcentroval Gaibor a Ceicedovi chyběly k doklepnutí do prázdné branky centimetry.

Ve dvacáté minutě se po krásném lobu Pacheca dokázal prosadit Rodrigo, jenže těžil z postavení mimo hru, a tak branka nemohla být uznána. Pět minut před přestávkou se až před Jaramilla prokličkoval Tello, nádhernou individuální akci ovšem zakončil střelou těsně vedle pravé tyče.

Na úvod druhého dějství výborně pálil Tello, ale trefil jen tyč. Poté založili Španělé rychlou akci, Rodrigo ideálně našel sprintujícího Isca, ten však tváří v tvář ekvádorskému gólmanovi selhal a poslal míč mimo.

V šedesáté sedmé minutě už se hosté dočkali, Tello se dokonale prokličkoval do šestnáctky, místo přihrávky vymíchal ještě jednoho obránce, posunul balón Canalesovi a před ním již byla jednoduchá úloha.

V osmdesáté páté minutě pak našel Tello kolmicí střídajícího Alvara Vázqueze, ten v osobním souboji přetlačil Narvaeze a pohodlně skóroval. Španělsko porazilo Ekvádor 2:0 a postupuje do osmifinále MS.

Austrálie - Kostarika 2:3 (26. Oar, 64. Calvo vlastní - 22., 27. Campbell, 72. Ruiz)

Mezi nejlepších šestnáct týmů šampionátu se velmi pravděpodobně vtlačí i Kostarika, ta sice na úvod nestačila na Španělsko, nyní ovšem přehrála Austrálii a postup by jí uniknout neměl. Austrálie může na osmifinále nejspíše zapomenout, muset v posledním duelu porazit Španělsko upřímně není žádný med.

Austrálie začala lépe a hned dvakrát mohla jít do vedení, nejprve z těžkého úhlu krásně pálil se sedmičkou hrající Danning, poté hlavičkoval mladoboleslavský Bulut mimo. I Kostarika měla svou příležitost, sám na branku pelášil Ruiz, ve snaze o lob ovšem přestřelil.

Ve dvacáté minutě se do další dobré palebné pozice dostal Bulut, tentokrát ale přestřelil. A tak mohla Kostarika jít ve dvaadvacáté minutě do vedení, nejdříve to vypadalo, že Campbell spíše klopýtá, poté však najednou vykouzlil tři rychlé zasekávačky a s přehledem překonal Birighittiho.



Australané vyrovnali hned za tři minuty, dlouhý aut až do vápna prodloužil hlavou Bulut k Oarovi, jenž tečoval balón mimo dosah gólmana Vargase. Jenže uplynula jen jedna další minuta a Kostarika podruhé vedla, po přesném centru Ruize se z voleje placírkou prosadil znovu Campbell.

Od nuly se zase začínalo v šedesáté čtvrté minuty, to si Ibini Iseivů prudký centr srazil do vlastní sítě Calvo a bylo to 2:2. Kostarika však nakonec přecijen dokázala zaslouženě zvítězit, Golobiův balón od rohového praporku tečoval na přední tyči Ruiz a zařídil pro svůj tým velmi důležité vítězství.

Saúdská Arábie - Guatemala 6:0 (17. Dagriri, 27. Alfahmi, 58. Alfatil, 66. Alshahrani, 83. Alibrahim, 89. Aldawsari)

Na mistrovství světa těžko uvěřitelný výsledek. Jenže Guatemala na turnaj svými kvalitami vůbec nepatří, je jen do počtu a po dvou zápasech má skóre 0:11. Je s podivem, že se o branky postaralo šest různých fotbalistů, pěti z nich navíc začíná příjmení na písmenko A. Buď jak buď, Saúdská Arábie slaví postup, zatím neztratila ani bod.

Projděme si postupně všechny trefy domácích. Sedmnáctá minuta, fantastická přihrávka Alibrahima, snadné zakončení Dagririho a 1:0. Minuta sedmadvacátá, pohledná kombinace na pravé straně, přízemní centr, chyba brankáře Padilly a snadné zakončení do prázdné kasy v podání Alfahmiho.

Minutu před koncem úvodního dějství mohl skórovat i Khodary, jenže svou dělovkou napálil jen tyč. A tak pokračujeme ve výčtu gólových situací, nyní jsme v padesáté osmé minutě, kdy se přes čtveřici bránících hráčů Guatemaly dostal Dagriri, naservíroval balón pod sebe Alfatilovi a ten neměl problém - 3:0.

Uběhlo dalších osm minut a Saúdská Arábie vedla o čtyři góly, tentokrát to opravdu stálo za to! Almuwallad posunul míč k Alshahranimu, ten si hodil míč na pravačku a nádhernou bombou vymetl pavučinky ze šibenice guatemalské svatyně.



(Ne)Oblíbeného "bůra" zařídila Guatemalcům osmdesátá třetí minuta, Alshahrani dvakrát naznačí střelu, obejde tím dva protihráče a technickou střelou k tyči uklízí míč do sítě.

Poslední branku utkání vstřelil Alibrahim, který zblízka překonal Padillu po vybídce Dagririho. Jednoznačný duel s ještě jednoznačnějším výsledkem skončil 6:0, domácí jsou v osmifinále, hosté by se asi nejraději neviděli.

Chorvatsko - Nigérie 2:5 (42. Lendrič, 66. Kramarič - 25. Kayode, 30. Suswan, 62. Musa, 69., 73. Nwofor)

Vynikající zápas sehrály celky Chorvatska a Nigérie, padlo nadstandardních sedm gólů. Nigerijci se rychle dostali do dvoubrankového vedení, Chorvaté však do poločasu snížili a reagovali i na další zásah soupeře. Poté ale na trávník přišel střídající Nwofor, za dvě minuty se trefil poprvé, o další čtyři minuty později podruhé a nebylo co řešit.

V dresu Nigérie naplno září záložník s číslem 7 Ahmed Musa. Byl největší hvězdou svého týmu při řádění proti Guatemale, nyní i při přestřelce s Chorvatskem. Ve dvacáté páté minutě prostrčil míč na Ajaguna, ten ho ještě posunul ke Kayodemu a Delač byl bez šance.

Po půlhodině hry to bylo 0:2, rohový kop hostů se podařilo Chorvatům odvrátit, jenže balón si našel Suswan a dokonalou pumelicí div že neroztrhl síť domácí brány.



Chorvaté snížili tři minuty před odchodem do kabin, výtečně zahraný volný přímý kop Pamiče se po zaváhání Ogungbeho dostal k Lendričovi, který z bezprostřední blízkosti nezaváhal. Do šaten se tak šlo za stavu 1:2, což s sebou přinášelo vysoká očekávání směrem do druhé pětačtyřicetiminutovky.

Nikoho znalého nepřekvapí, že se trefil i Ahmed Musa, nejlepší hráč na hřišti. Ten si zpracoval míč na půlící čáře, přesprintoval s ním po levé lajně až k pokutovému území, kde si ho připravil ke střele a trefil se přesně k zadní tyči. Chorvaté znovu dokázali snížit a zase to bylo po centru Pamiče, ten rozehrává standardky dokonale. V šestašedesáté minutě našel přesně hlavu Kramariče a bylo to jen o gól.

Šedesátá sedmá minuta přinesla důležitý moment zápasu, okamžitě po inkasované brance přišel na trávník Uche Nwofor a jen o dvě minuty později se prosadil, když si počkal na pas od Musy, pohrál si s Keličem a překonal Delače. Stejně jako čtyři minuty poté, kdy znovu vytěžil z přihrávky Musy a nekompromisní hlavičkou upravil na konečných 5:2 pro Nigérii.

Hrdina dne - Ahmed Musa (Nigérie)

Troufám si tvrdit, že Musa je zatím nejlepším fotbalistou turnaje. V Kolumbii se záložník nizozemského VVV Venlo rozjel na plné obrátky, výrazně se podepsal pod debakl Guatemaly, pak vyřídil i silné Chorvaty. Jeden gól dal sám, na další dva přímo nahrál a u zbylých dvou sehrál v akci podstatnou roli.

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (5)

Přidat komentář
Fernando_Torres

Chápe někdo to losování osmifinále? Co tam dělá Guatemala se skóre 1:11?

Reagovat
Ligter

Ve skupině měli 3 body, takže se dostali ze třetího místa do osmifinále.

Reagovat
miky10

Bohužel je to udělaný tak, že je 6 skupin po čtyřech a do osmifinále postupuje týmů 16, čili automaticky první 2 + 4 ze 6 ze třetích míst..no a některé týmy měly jen dva body, i když jsou výrazně lepší

Reagovat
smazaný uživatel

... tímhle systémem se dříve hrálo myslím i MS dospělých(do r.1998?) a Argentína se díky tomu dostala až do finále.. skoro domácí Indiáni z Guatemaly to měli s Chorvaty jasně rozdaný- vítěz postupuje dále bez ohledu na předchozí debakly.. zajímaví jsou Angláni stačily jim 3plichty 0:0 !!

Reagovat
partaS

Ty Chorvati byli nějaký marný.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele