Ligue 1 preview - 17. kolo

08.12.2007, 08:57, aktualizováno 09.12.2007, 09:19
Previews
Sedmnácté kolo Ligue 1 otevře derby týmů, které čekaly určitě víc, než svá současná umístění - osmé Monaco hostí šestnáctý Olympique Marseille. Vedoucí Lyon jede do Caen, Nancy se utká s Valenciennes, třetí Bordeaux jede na hřiště šestého Nice, souboj tradičních týmů, kterým se nedaří, bude k vidění i v Auxerre (14.), kam zavítají fotbalisté PSG (18.).
Olympique Marseille - AS Monaco  (sobota 17:10)
Marseille se v úvodním zápase sedmnáctého kola střetne s Monakem. Obránce Olympique Jacques Faty tvrdí, že jeho tým se nyní plně soustředí na víkendové utkání domácí soutěže, přestože Marseille v týdnu čeká veledůležitý souboj s Liverpoolem o postup do další fáze Ligy mistrů.

Marseille potřebuje uhrát se slavným anglickým velkoklubem alespoň remízu, aby měla zajištěný postup. Fanoušci chtějí hlavně tento úspěch z pohárové Evropy, ovšem Faty ví, že ani domácí soutěž nemůže být v pozadí. Marseille se sice zvedla z největší bídy, ale stále nehraje to, na co se současným složením kádru má. V předsezónních prognózách se tento tým objevoval nejčastěji jako hlavní konkurent Lyonu a tak to nyní vskutku nevypadá. "Tři další body by nás posunuli opět směrem nahoru v tabulce a to je náš cíl. Porážka by nejspíš znamenala opět propad na sestupové pozice a to prostě už nesmíme dopustit," řekl Faty.

Smíšené zprávy o zraněných hráčích má k dispozici trenér Marseille Eric Gerets. Záložník Samir Nasri ještě k dispozici nebude. Ovšem Karim Ziani a Mamadou Niang jsou téměř v pořádku. Gerets ale moc dobře ví, jak důležitý zápas jeho tým čeká v týdnu, a proto zřejmě nebude nic riskovat. "Každý musí dostat svoji šanci a já vím, jak dobré hráče v týmu mám. V případě hráčů, kteří se zotavují ze zranění, musím být nejdříve přesvědčen, že jsou na sto procent v pořádku a až poté jim mohu dát zelenou."

Monako je osmé a kromě výpadku, který zažilo před pár týdny, kdy ztratilo pět po sobě jdoucích zápasů, zatím hraje velice slušně. Trenér Ricardo se bude muset obejít bez Serge Gakpeho a Jerka Leka, ovšem Lucas Bernardi, Adriano, Camel Meriem, Frederic Piquionne a Leandro Cufre by měli být schopni nastoupit.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda – Bonnart, Givet, Rodriguez, Taiwo – Valbuena, Ayew, Cana, Cheyrou, Zenden – Cisse.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Roma – Adriano, Modesto, Monsoreau, Muratori – Pino, Perez, Bernardi, Nene – Koller, Piquionne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.95 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - FC Sochaux  (sobota 20:00)
Lorient se v sedmnáctém kole potká s trápícím se Sochaux. To se topí v sestupových vodách a vůbec se mu nedaří. Ovšem ani jeho soupeř není daleko od osmnáctého místa, a proto se v tomto utkání bude hrát o všechno.

Trenér Sochaux Hantz by měl svým svěřencům naordinovat správnou taktiku, jinak by se pod ním mohla velmi silně rozviklat židle. Zatím se vedení klubu dohodlo na jeho setrvání ve funkci, ovšem to může rychle změnit. Jeho tým zatím v dosavadních šestnácti zápasech tohoto ročníku vyhrál pouze dvakrát a nyní je na devatenácté příčce. Hantz zatím pouze přijal opatření, že se jeho první tým zúžil na dvacet hráčů. Díky tomu se bude moci každému individuálně věnovat.

"Do zimní přestávky to zkusíme tímto stylem a poté si sedneme s vedením a uvidíme," řekl trenér Sochaux. "Nikdy jsem nehodil ručník do ringu a nehodlám se vzdát ani tentokrát. Pokud mám nějakou zodpovědnost, vždy chci dělat věci nejlépe, jak umím," odpověděl na otázku o jeho vlastní morálce. V zápase s Lorientem se bude muset Sochaux obejít bez Sebastiena Graxe a Maxime Josseho. Naopak Guiranne N'Daw je již fit.

Lorient má nyní na kontě dvacet bodů, a to je polovina z toho, co by tento tým rád získal. Čtyřicet bodů totiž většinou stačí k záchraně. Christian Gourcuff, trenér Lorientu, si myslí, že Sochaux určitě není tak slabé, jak se zatím zdá. "Zatím nehrají dobře, ale mají v týmu velký potenciál a ten se někdy projevit prostě musí. Doufám jenom, že jejich vzestup nepřijde již tento týden," řekl Gourcuff. Ten nebude moci v sobotu využít Marca Boutrucheho, Fabiena Roberta a Bertranda Roberta. Zpět v plné kondici jsou Yazid Mansouri, Sylvain Marchal a Alain Cantareil.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard – Jallet, Genton, Ciani, Morel - Hautcoeur, Ewolo, Abriel, Le Pen - Vahirua, Saifi.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert – Pichot, Afolabi, Brechet, Daw – Pitau, Isabey, Sene, Dalmat - Dagano, Quercia.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.90 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Valenciennes FC  (sobota 20:00)
Nancy bude chtít proti Valenciennes zvítězil a potvrdit, že mu druhé místo nepatří náhodou. Utká se však s týmem, který hraje nad očekávání dobře a okupuje pátou příčku tabulky.

Domácí jsou na druhém místě, na první Lyon ztrácí pět bodů. Názory expertů na tento tým se však rozcházejí. Nikdo není schopen odhadnout, kam tento klub letos dojde. Jedni mu věští brzký pád tabulkou, jiní si myslí, že se Nancy na špici udrží po celou sezónu.

Obránce Nancy Biancalani ale nevěří, že by jeho tým mohl předstihnout vedoucí Lyon, ten popisoval jako "nedotknutelný" tým. Paul Fischer, asistent trenéra Nancy říká: "Sobotní zápas ukáže naši momentální sílu. Nesmíme si dovolit usnout na vavřínech."

Valenciennes je na pátém místě, pro mnohé to je překvapení, každopádně vedení týmu je s dosavadními výsledky nadmíru spokojeno. "Držíme při sobě, neustupujeme a sbíráme body. Jsem šťastný trenér," řekl kouč Valenciennes Kombouare. "V minulém kole jsme porazili silné Rennes a teď musíme svoji formu potvrdit," dodává trenér hostů.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
G. Bracigliano, D. Sauget, Andre Luiz, S. Puygrenier, F. Biancalani, Kim, P. Berenguer, G. Curbelo, B. Gavanon, J. Brison, M. Fortune
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N. Penneteau, R. Mater, A. Ouaddou, D. Sommeil, D. Ducourtioux, D. Belmadi, C. Sanchez Moreno, G. Doumeng, S. Roudet, S. Savidan, G. Pujol
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.20 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Etienne - FC Metz  (sobota 20:00)
Beznadějně poslední Méty zajíždí na hřiště St. Etienne. Tam se chtějí porvat o tři body, ale v tříbodový úspěch nevěří ani nejoptimistější fanoušek Mét.

Hosté ztrácejí jedenáct bodů na 17. příčku, která by jim zajistila záchranu v soutěži. St. Etienne se pohybuje v klidném středu tabulky. Méty se však nevzdávají a přes zimní přestávku hodlají tým doplnit. "Doufáme, že nás přes zimu posílí minimálně dva zkušení hráči – kvalitní útočník a obránce. Právě na těchto postech jsme zatím postrádali výbušnost, zkušenost a přehled ve hře," říká trenér Mét De Taddeo.

Trenér domácích Roussey hráče varoval, aby Méty nepodcenili. "Z předchozích zkušeností víme, že tyto zápasy mohou být zrádné. Nesmíme proto utkání vzít na lehkou váhu a uděláme všechno pro to, abychom vyhráli."

Méty mohou využít Gygaxa, obejít se ale musí bez zraněných Diopa, Bessata, Cardyho a Gueyeho. Domácí tým St. Etienne by měl být kompletní.
AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:
J. Janot, L. Perrin, S. Tavlaridis, M. Sall, M. Dabo, P. Feindouno, C. Landrin, B. Matuidi, G. Dernis, D. Gigliotti, Ilan
FC Metz - pravděpodobná sestava:
C. Marichez, E. Cubilier, S. Bassong, J. Strasser, G. Bong, W. Aguirre, D. Gygax, J. François, C. Gueye, M. Pjanic, M. N'Diaye
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Čtyři ligové zápasy, čtyři porážky a devět obdržených gólů, takovou bilanci má tým Rennes z posledních utkání.

Brankostroj hostí se v posledních týdnech zasekl, nicméně trenér Dreossi připouští, že vliv na nepovedené zápasy má také únava z cestování. "Momentálně se nacházíme v těžké situaci, ale nevím, kde je problém. Necítím, že by hráči měli málo motivace," řekl. Testem pro jeho mužstvo bude sobotní zápas proti Štrasburku, který se oklepává z debaklu 0:5, který "obdržel" na hřišti vedoucího Lyonu.

Rennes v minulém kole prohrálo jednoznačně na půdě Valenciennes 0:3. Domácí také nejsou v optimální formě, z posledních čtyř zápasů získali jediný bod.

Trenér hostů Dreossi nemůže počítat se zraněným Edmanem, do hry budou ale připraveni Didot, Mbia a Ekoko. Štrasburku chybí Abdessadki, který je nemocný.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
S. Cassard, P. Ducrocq, H. Bellaïd, G. Paisley, M. Dos Santos, R. Cohade, J. Fanchone, Rodrigo, P. Johansen, A. Santos, W. Renteria
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
S. Pouplin, R. Fanni, P. Hansson, J. Mensah, O. Sorlin, J. Briand, S. Marveaux, B. Cheyrou, O. Thomert, S. Wiltord, M. Pagis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.80 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Stade Caen - Olympique Lyon  (sobota 20:00)
Lyon čeká o víkendu těžké utkání, hraje na půdě Caen, kterému se v posledních kolech daří. Hosté však budou muset dokázat, že ligu vedou zaslouženě.

Důležitější zápas čeká na hosty ve středu v Lize mistrů. Utkání mezi Rangers FC a Lyonem rozhodne, kdo z této dvojice se podívá do vyřazovacích bojů nejprestižnější klubové soutěže Evropy. Náročný program se lyonským hráčům nelíbí, ale trenér Perrin je nabádá, aby šli od zápasu k zápasu. "Caen se velice zlepšilo, za všechno mluví výhra na půdě PSG a zdrcující vítězství 5:0 proti Bordeaux," upozorňuje Perrin.

Oba soupeři se naposledy potkali koncem října a Lyon zvítězil 3:1. Trenér Perrin však namítá, že výhra nebyla tak jednoduchá, jak se podle výsledku může zdát. "Dokázali nás dost potrápit. Bude to dobré utkání a pro nás výborná příprava na utkání s Rangers FC."

Caen nezačalo soutěž zrovna nejlépe, ale v poslední době se mu daří, k čemuž přispěla i změna rozestavení ze 4-3-3 na obvyklých 4-4-2. Trenér Caen Dumas k tomu říká: "Naším cílem bylo vždy předvádět atraktivní podívanou. První systém jsme používali dva roky, ale už potřeboval změnu. U nového rozestavení musíme najít rovnováhu mezi obranou a útokem."
Stade Caen - pravděpodobná sestava:
V. Planté, C. Hengbart, B. Thiam, J. Sorbon, N. Seube, G. Proment, B. Nivet, A. Deroin, Y. Gouffran, N. Florentin, J. Eluchans
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
R. Vercoutre, F. Clerc, S. Squillaci, C. Anderson, F. Grosso, Juninho, J. Toulalan, K. Kallström, S. Govou, K. Benzema, H. Ben Arfa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.45 - 3.10 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Toulouse FC - Olympique Lille  (sobota 20:00)
Toulouse uvidí zápas dvou týmů, které se jen těsně pohybují nad pásmem sestupu. Obě mužstva mají 18 bodů, Toulouse patří 17. místo, díky lepšímu skóre jsou hosté o dvě příčky výše.

Oba trenéři ví, že je čeká důležitá bitva "o šest bodů". Obránce Lille Obraniak věří, že se tým stále zlepšuje, i když podle výsledků to tak nevypadá. "Náš tým šlape, ale stále nedostáváme odměnu ve formě dobrých výsledků," uvedl Obraniak.

V loňské sezóně skončilo Toulouse na třetím místě tabulky a zajistilo si tak účast v pohárové Evropě. Forma, kterou mělo mužstvo minulý rok, se vytratila a tým se potácí na spodních příčkách tabulky. Domácím se nedaří ani v Poháru UEFA, po třech odehraných zápasech se krčí na posledním místě skupiny E bez zisku jediného bodu.

Toulouse nebude mít k dispozici několik hráčů. Chybí Gignac , Congre, Fofana, Jonsson, Cesar, Fabinho, Dao, Mathieu, Douchez, a M'Bengue.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
R. Riou, A. Ebondo, D. Arribagé, M. Cetto, H. Ilunga, M. Sissoko, P. Sirieix, B. Bergougnoux, A. Emana, F. Mansaré, J. Elmander
Olympique Lille - pravděpodobná sestava:
T. Sylva, F. Beria, A. Rami, N. Plestan, D. Emerson, S. Lichtsteiner, J. Makoun, A. Chedjou, L. Obraniak, S. Youla, P. Kluivert
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Racing Lens - Le Mans UC 72  (sobota 20:00)
Procitající Lens v sobotu vyzve na souboj stále kvalitně hrající Le Mans. Lens se ze dna tabulky již vyhouplo na jedenáctou příčku, jeho sobotní soupeř si drží stálou výkonnost, a překvapivě také čtvrté místo v tabulce. Aruna Dindane, elitní útočník Racingu, věří ve vítězství svého týmu.

Lens mělo neskutečně špatný start do sezóny a při pohledu na tak kvalitní kádr plácající se u dna Ligue 1 se nejednomu příznivci draly slzy do očí. Guy Roux setrval ve funkci hlavního trenéra Racingu pouze tři měsíce, a to je hodně paradoxní, protože u kormidla Auxerre dříve vydržel celých čtyřiačtyřicet let. Po příchodu Jean-Pierre Papina se ovšem vše v dobré obrátilo a Dindane je plný optimismu před zápasem s Le Mans.

Při společném interview se svým kamarádem Gervinhem, hráčem Le Mans, Dindane řekl: "Bude to hodně těžký zápas, protože proti nám stojí opravdu aktuálně jeden z nejlepších týmů soutěže. Jenomže my se také lepšíme, dokázali jsme vyhrát se Sochaux a nyní chceme porazit i Le Mans, abychom se opět vyhoupli výš."

Trenér Le Mans Rudy Garcia nominoval pro zápas na Stade Felix-Bollaert osmnáctičlenný kádr. Stále v něm chybí Yohann Pele, ale Gregory Cerdan už je opět připraven nastoupit. Nejvíce se na souboj s Lens těší Gervinho, protože se opět potká se svým starým známým Arunou Dindanem. "Vím, že Racing Lens je hodně nebezpečný tým a jejich nejnebezpečnějším hráčem je Aruna Dindane. Neviděl jsem moc jejich zápasů, ale Arunu znám a vím, čeho je schopen. Ovšem celý tým Lens je hodně kvalitní a budeme ze sebe muset vymáčknou úplně vše, abychom uspěli," ví Gervinho.
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
Runje – Demont, Bisevac, Mangane, Aubey – Sable, Keita, Lacourt, Diane, Monterrubio - Aruna.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Roche – Calve, Basa, Louvion, Camara - Gervinho, Coutadeur, Yebda, Romaric – Matsui, De Melo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Nice - Girondins Bordeaux  (neděle 18:00)
Nice uvidí souboj dvou týmů z horních pater tabulky. Domácí jsou na šestém místě, Bordeaux je na třetí příčce.

Bordeaux obdrželo v posledních dvou zápasech osm gólů. V minulém kole sice vyhrálo 4:3 doma nad Toulose, o týden dříve však utrpělo tvrdou porážku 5:0 na hřišti Caen.

Hosté mají jistou účast ve vyřazovacích bojích Poháru UEFA, přesto trenér Laurent Blanc není s předváděnou hrou spokojený. "Někteří hráči si myslí, že mohou polevit, když máme postup jistý. Pokud budeme hrát proti Nice jako ve středu v Poháru UEFA, nemáme šanci uspět."

Nice je v herní pohodě, ve formě je i útočník Laslandes, který před několika lety hrál za Bordeaux. "V poslední době se nám výsledkově daří, jdeme od zápasu k zápasu a v neděli budeme chtít zvítězit. Čeká nás těžké utkání, myslím si, že vysoká prohra Bordeaux před 14 dny byla spíše náhoda. Utkání totiž dohrávali jen v devíti lidech."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AJ Auxerre - Paris Saint-Germain  (neděle 20:55)
PSG se stále nachází ve spodních patrech tabulky a v Auxerre bude chtít zvítězit. Výhra totiž může pařížský klub vytáhnout mimo sestupové příčky.

Pařížský útočník Diane ale tvrdí, že atmosféra v týmu je stále dobrá. "V týmu panuje dobrá nálada navzdory všem problémům. Všichni berou na vědomí, že naše umístění není dobré. Myslím si, že jsme z nejhoršího venku a budeme se stále zlepšovat."

Auxerre má jen o čtyři body více než PSG a případné vítězství může domácím zajistit klidnější zimu. V minulém kole utrpěl PSG domácí porážku proti Caen, Auxerre vyhrálo v Métách nejtěsnějším rozdílem 1:0.

Auxerre budou chybět Traore, Riou, Jasse a Thomas. Hosté nemohou počítat s Cearaem a Mendym. Frau sice začal s tréninkem, ale pro nedělní utkání ještě připraven nebude.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
O. Sorin, S. Grichting, J. Mignot, S. Traoré, K. Chafni, K. Lejeune, T. Kahlenberg, B. Pedretti, I. Jelen, D. Niculae, D. Oliech
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
M. Landreau, B. Mendy, Z. Camara, M. Yepes Diaz, S. Armand, D. Digard, J. Clément, J. Rothen, P. Luyindula, A. Diané, D. Ngog
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Olympique Lyon16121337:1437
2.AS Nancy-Lorraine1695224:1032
3.Girondins Bordeaux1684423:2028
4.Le Mans UC 721682623:2426
5.Valenciennes FC1674520:1625
6.Olympique Nice1666417:1324
7.Stade Rennes1673617:1824
8.AS Monaco1664620:1622
9.AS Saint-Etienne1664618:1622
10.Stade Caen1664618:1822
11.Racing Lens1655615:1620
12.FC Lorient1648416:1820
13.Racing Strasbourg1655615:1820
14.AJ Auxerre1662816:2220
15.Olympique Lille1639415:1718
16.Olympique Marseille1646615:1818
17.Toulouse FC1646616:2018
18.Paris Saint-Germain1637613:1816
19.FC Sochaux1627712:2113
20.FC Metz1614118:257

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Marseille v lize,to je zatím bída a zklamání ho čeká i příští týden kdy ho porazí Liverpool. Lyon to bude mít těžké,ale měl by to ustát.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele