GAMBRINUS LIGA - SOUHRN 2. KOLA

21.08.2005, 00:27
Aktuality
Druhé prvoligové kolo, na rozdíl od toho prvního, už začalo tradičně v sobotu ve 14:25 a opět se před televizními kamerami utkala mistrovská Sparta s nováčkem nejvyšší soutěže. Na Letnou přijel Most, v jehož kádru jsou sparťanské legendy Horst Siegl a Jiří Novotný. Navíc byli fotbalisté Mostu nabuzení vítězstvím z prvního kola, kde v severočeském derby porazili Teplice 2:1.

Hrát se mělo i dalších sedm zápasů. Ano mělo, ale zápas mezi Slováckem a Mladou Boleslaví se neuskutečnil, pro onemocnění domácích hráčů příušnicemi. Šlágrem kola byl pak bez pochyby zápas Teplice - Slavia, tedy třetí ze druhým týmem loňského ročníku.

Viktoria Plzeň - Sparta Praha   0:0

Sparta se tak po týdnu utkala s dalším nováčkem a opět se od ní neočekávalo nic jiného, než tříbodový zisk. Ovšem jednoduché to nebylo. V dresu hostí od první minuty k zápasu nastoupili oba bývalí Sparťané Jiří Novotný a Horst Siegl, kteří na Letné strávili většinu své fotbalové kariéry a domácí publikum je také vřele přivítalo. V úvodu první půle se převážně bojovalo ve středu hrací plochy, s ojedinělými výpady Mostu si obrana Sparty bez problému poradila. Most nepřijel překvapivě na Letnou jen bránit, ale hrál velmi aktivně a byl domácím rovnocenným soupeřem. Ve 24. minutě přišel první gólový moment. Kisel nacentroval před branku Mostu, brankář vyrazil před Poborského, tomu se však nepodařilo Svobodu překonat. Míč se ještě dostal k Sivokovi a tomu před zakončením zabránil Jiří Novotný. Za tento obranný zákrok odpískal sudí Paták přísnou penaltu, kterou bez problému proměnil Karel Poborský. Po dosažené brance byla Sparta hned jistější. Úřadujícímu mistru se pak podařilo i skóre pojistit. Ve 37. minutě zužitkoval Poborského centr Sivok, který hlavou zvýšil na 2:0. Závěr prvního dějství však Sparta nezvládla, když po krásné akci snížil Tomáš Pilař. Ve druhé půli byla znát obrovská snaha Mostu o vyrovnání. V 60. minutě mohl pak vyrovnat Jiří Novotný, ale v obrovské příležitosti hlavičkoval nad Blažkovu branku. Sparta stále hrozila z nebezpečných brejků. Šest minut před koncem byl však opět blízko vyrovnání Jiří Novotný, ale po rohu hlavičkoval do tyče. Závěr zápasu si pak již Sparta pohlídala a mohla se tak radovat ze zisku dalších tří bodů. Fotbalisté Mostu neskrývali zklamání, vždyť byli tak blízko alespoň bodu a navíc odehráli na Letné vyrovnanou partii.

Baník Ostrava - Siad Most   5:2
Branky:  32. F. Metelka, 60. V. Svěrkoš (pen.) , 86. R. Zeher, 89. R. Zeher, 90. D. Bystroň - 21. T. Pilař, 33. G. Toleski

Na Bazalech se střetla dvě mužstva, která shodně v prvním kole prohrála 0:1. Zlín však prohrál doma a to nečekaně s Blšany. Baník byl hned od prvních minut jednoznačně aktivnější. Už v 5. minutě nepochopitelně přestřelili domácí prázdnou branku. Ve 14. minutě si však Ostrava vše vynahradila, z pravé strany nacentroval Slončík a Lukáš Magera hlavou otevřel skóre. I u druhé branky domácích byl Magera, ten v 53. minutě uvolnil Papadapulose a bylo 2:0. V 70. minutě opět zaúřadoval Lukáš Magera, kterému se tolik nepovedl minulý zápas v Olomouci, když opět hlavou zvýšil už na 3:0. O pět minut později pak přišla světlá chvíle Zlína, když Činčala využil zaváhání brankáře Vaška a míč již pak dopravil do prázdné branky. Poslední slovo pak opět patřilo Baníku a opět u toho byl Magera, který ve třetí minutě nastavení přihrál Žůrkovi a ten upravil na konečných 4:1.

Tescoma Zlín - České Budějovice   1:0
Branka:  1. L. Žůrek

Na premiéru Jihlavy v první lize si do ochozů našlo cestu jen 2 800 diváků a to před týdnem vyválčil nováček bod na Slavii. Domácí Vysočině se vůbec nevyvedl začátek zápasu, ve kterém hráli až příliš pasivně. Už v 11. minutě Příbram vedla, když se do brejku dostal Čupr a bez problémů otevřel skóre. Za dalších patnáct minut vedli hosté už o dvě branky, kdy z rohového kopu přesně hlavičkoval Formánek. Hned záhy se však Jihlava dostala zpět do hry. Vladyka zahrával asi z dvaceti metrů trestný kop a téměř totožně jako před týdnem na Strahově překonal brankáře soupeře. Ve druhém poločase pak domácí hráli úplně jinak, více je zdobila útočná hra, která pak přinášela i slibné příležitosti. Ovšem štěstí bylo nakloněno spíše Příbrami, což dokumentovala i 61. minuta, kdy si Vysočina dala nešťastný vlastní gól. Jihlava bojovala, ale snížení na jednobrankový rozdíl přišlo až těsně před koncem, když se zblízka trefil Kaplan. To už však bylo pozdě a Příbram si tak mohla připsat na své konto druhou výhru.

Viktoria Žižkov - 1. FC Brno   3:4
Branky:  34. O. Kušnír, 70. P. Švancara, 90. R. Kalod - 32. M. Holek, 41. T. Došek, 48. T. Došek, 60. M. Pacanda

Ve šlágru kola přijela na teplická Stínadla pražská Slavia. Oba týmy se v týdnu utkaly na evropském poli. Teplice si v rámci druhého předkola Poháru UEFA dovezli z Minsku remízu 1:1. Slavia pak bojuje už popáté o Ligu Mistrů a v prvním utkání prohrála v Belgii s Anderlechtem 1:2. Odvety tak budou nesmírně zajímavé, ale nyní už k samotnému zápasu. Zápas začal ve velmi svižném tempu, více ze hry však měly Teplice. V 8. minutě pak mohly jít do vedení, ale Benátovu hlavičku zastavila tyč a k dorážce se už domácí nedostali. Po čtvrt hodině hry mohl na druhé straně skórovat Piták, ale jeho střela skončila na břevně, od něj se pak míč odrazil za branku. Skóre se měnilo až ve 33. minutě, kdy Verbíř přihrával před branku Rilkemu, toho však stáhl Kováč a kopala se penalta. Zahrával ji Pavel Verbíř a s velkým štěstím ji proměnil. Do konce první půle se pak již na obou stranách kontrolovala hra. Do druhého poločasu vstoupila Slavia o poznání aktivnější, byla na ní znatelná snaha o vyrovnání. Teplická obrana však pracovala skvěle a domácí se pak vydávali do nebezpečných protiútoků. Největší šanci na vyrovnání měl pak deset minut před koncem Kováč, který v prvním poločase zavinil penaltu. S jeho střelou a následnou dorážkou si však Poštulka bravurně poradil. Slavia stále svůj tlak stupňovala, ale domácí do závěrečného hvizdu podržel brankář Poštulka. Slavia tak ani ve druhém kole nevyhrála a má tak na svém kontě pouze jeden bod za domácí remízu s Jihlavou, což není nijak lichotivá bilance.

Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav   1:0
Branka:  58. T. Kazár

Na rekonstruovanou jabloneckou Střelnici přijela Sigma Olomouc. Oba týmy si v prvním kole připsaly na své konto vítězství. Pikantní příchuť mělo utkání pro olomouckého brankáře Tomáše Lovásika, který ještě loni působil právě v Jablonci. V dresu domácích se také objevil Václav Drobný, kterého do Jablonce poslala na hostování Sparta, ovšem samotný zápas se mu vůbec nepovedl. Jablonec měl sice mírnou optickou převahu, ale obrana hostí pracovala skvěle a i Lovásik svůj tým podržel. První branka zápasu padla těsně před koncem prvního dějství. Melinho zahrával přímý volný kop a míč krásně uklidil do šibenice jablonecké branky. Hned v úvodu druhé půle dal o sobě vědět i druhý Brazilec v olomouckých službách. Gaucho dostal míč do běhu a šikovně pak přehodil brankáře Špita. Sigma tak vedla 2:0, ale brzy se Jablonci podařilo snížit. Klapka se trefil přesně hlavou, když před tím domácí zahrávali rohový kop. Jablonec si pak vytvořil několik příležitostí na vyrovnání, ale skvělý Lovásik byl vždy na místě. V samotném závěru šel do pokutové území Olomouce pomoci i brankář Špit, což se mu málem vymstilo. Schulmeister z následného protiútoku, ale prázdnou branku těsně netrefil. Olomouc si tak veze z Jablonce cenné tři body.

Slavia Praha - SK Kladno   2:0
Branky:  50. L. Volešák, 58. V. Šmicer (pen.)

Plzeň, která na úvod doma podlehla Spartě, přijela do Blšan, které v prvním kole překvapivě vyhráli ve Zlíně. To že tři body ze Zlína jsou velkým překvapením se v zápase potvrdilo dvojnásob. Z počátku se sice utkání zdálo vyrovnané, ale poté jednoznačně v celém zápase dominovala Plzeň. První branka přišla ve 24. minutě, kdy Barteskův přímý kop zužitkoval lehkou tečí Zakopal. Krátce po přestávce vedla Plzeň už 2:0, to mladík Fillo stoprocentně využil dlouhý aut Martina Knakala. Trenér domácích Michal Bílek neskrýval zklamání a sám ani nechtěl uvěřit, co jeho svěřenci na hřišti předvádí. V 72. minutě pak na konečných 3:0 upravil Kousal, když využil zaváhání domácího brankáře.

FK Teplice - FK Jablonec   1:0
Branka:  15. M. Fenin

V pondělní dohrávce se utkalo Brno s Libercem. Domácí před týdnem nešťastně prohráli v Příbrami, naopak Liberec vyhrál v Mladé Boleslavi. Zpočátku byl Liberec mírně aktivnější, ale brankář Václavík byl vždy na místě. Brno postupně převzalo aktivitu a bylo stále nebezpečnější. Především útočník Luděk Zelenka se dostával do nebezpečných příležitostí. Zlomový okamžik utkání nastal ve 33. minutě, kdy Brno zahrávalo penaltu za faul na Trousila. Pokutový kop zahrával Černý, ale jeho střelu doprostřed branky bez problému Martin Čech zneškodnil. Domácí sice ještě do konce první půle párkrát zahrozilo, ale po neproměnné penaltě se postupně vytrácela jistota z brněnských kopaček. Ve druhé půli si více šancí vypracovali hosté, navíc vše bylo umocněné v 73. minutě, kdy byl vyloučen brněnský David Horejš. Trest v podobě liberecké branky přišel v 79. minutě. K Ančicovi, který nabíhal ze druhé vlny se dostal odražený míč a ten přesně umístil k tyči. V závěrečných minutách už Liberec své těsné vedení nepustil. Brno tak ani ve druhém kole nezískalo bod. Naopak Liberec vstoupil do sezóny excelentně, když ze dvou zápasů venku získal šest bodů.

Slovácko - Mladá Boleslav odloženo
Jak již bylo řečeno, zápas byl odložen kvůli propuknutí příušnic v týmu Slovácka. Hlavní důvod proč byl zápas odložen je ten, že se jedná o infekční nemoc, což by mohlo mít nedozírné následky. Fotbalisté Slovácka tak jsou všichni doma a ani se nekonají tréninky.



Po druhém kole tak zůstaly už jen čtyři týmy, které mají na kontě plných šest bodů. Jedná se o Olomouc, Liberec, Příbram a samozřejmě o pražskou Spartu. Bez bodového zisku tak zůstává zatím Brno, Zlín a Slovácko s Mladou Boleslaví, ti však mají odložený vzájemný zápas. V příštím kole bude jednoznačným šlágrem utkání mezi Libercem a Spartou. Zajímavé bude zvláště pro některé hráče Sparty, kteří donedávna působili právě pod Ještědem.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nejdeme trošku pozadu náhodou?? Radšej napíšte i o tej Sparte teraz.Tak im treba, aspoň to bude zaujímavejšie.Navyše Liberec nie je zlý mančaft..

Reagovat
smazaný uživatel

sakra, zase nejsem 1.

Reagovat
smazaný uživatel

Někdo tu asi zaspal, ale stane se.

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu mi chybí tento článek na úvodní stránce ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele