GAMBRINUS LIGA - SOUHRN 1. KOLA

08.08.2005, 22:32
Aktuality
V pátek 5. srpna začal již třináctý ročník samostatné první české ligy. Na hráče a na diváky tak čeká porce 240 zápasů, které určí nejpozději 14. května 2006 nového českého mistra. Favoritem je zcela bezpochyby opět pražská Sparta, ale nakonec ji může zaskočit někdo z trojice Slavia, Olomouc, Teplice a překvapit může i někdo jiný.

Celé úvodní kolo nového ročníku bylo netradičně rozprostřeno do čtyř dní. Zajímavostí bylo, že týmy, které se umístily v loňské sezóně na prvních třech pozicích, se v prvním kole utkaly s nováčky soutěže. Je nutné podotknout, že všichni novicové si nevedli vůbec zle. Nyní se však podíváme na jednotlivé zápasy podrobněji.

Siad Most - Viktoria Plzeň   1:1
Branky:  25. G. Toleski - 54. M. Psohlavec

Slavia si své úvodní vystoupení předehrála v pátek, poněvadž již ve středu ji čeká první utkání třetího předkola Ligy Mistrů na půdě belgického Anderlechtu. O postup do milionářské soutěže budou sešívaní bojovat už popáté a letos pevně doufají, že se to už konečně podaří. Ovšem první půle zápasu s nováčkem z Jihlavy nic nenasvědčovala tomu, že by se belgický vicemistr měl něčeho obávat. Slavisté sice v úvodních minutách párkrát zahrozili, ale jihlavská obrana pracovala velmi kompaktně a v brance ji jistil výborný Vorel. Ve 35. minutě připravili hosté šok pro velmi slušnou sedmitisícovou návštěvu na Strahově. Petr Vladyka zahrával z třicetimetrové vzdálenosti volný přímý kop a k překvapení všech, míč zastavila až síť domácí branky. Po prvním dějství tak vedla překvapivě Jihlava 1:0. Ve druhé půli pak podle očekávání dostali domácí nováčka z Vysočiny pod obrovský tlak. V 51. a 59. minutě byli sešívaní velmi blízko vstřelení branky, ale obě šance zastavilo břevno jihlavské branky. Vyrovnání přišlo v 68. minutě, kdy se k odraženému míči dostal Karel Piták a pohodlně do odkryté branky vyrovnal. Ve zbývajících minutách zápasu se Jihlava vysunula z obranné ulity, což se jí velmi vyplatilo. Nejenže Slavia se už nedostala do velkého tlaku, ale hosté málem v závěru vstřelili vítězný gól. První překvapení tak bylo na světě. Na druhou stranu by pak Slavisté neměli podléhat žádné panice, vždyť je ještě před nimi 29 kol a teď je čeká veledůležitý dvojzápas s Anderlechtem.

České Budějovice - Sigma Olomouc   2:0
Branky:  4. T. Radzinevičius, 13. M. Vozábal

Mistrovská Sparta si přijela pro tři body do Plzně, která se dostala do první ligy až dodatečně po vyřazení Drnovic. Utkání, které mělo dvě rozdílné poloviny, přihlížel vyprodaný stadion ve Štruncových sadech. V první půli jednoznačně dominovala Sparta, která se rychle dostala do vedení. Nejprve se už v 7. minutě nádherně trefil z dvaceti metrů Karol Kisel a ve 38. minutě zužitkoval Lukáš Zelenka chytrého rozehrání standardní situace Karlem Poborským. Ve druhém poločase hrála Sparta již co potřebovala. Stále sice hrozila z brejků, ale chybělo gólové zakončení, což se mohlo vymstít. Plzeňští se nevzdávali a v 71. minutě snížil po rohu hlavičkou pod břevno Michal Smejkal, pro kterého to byl debut v nejvyšší soutěži. Vyrovnat se již domácím nepodařilo a navíc od 88. minuty museli domácí dohrávat v deseti. Sparta si tak nakonec odvezla zaslouženě tři body a vykročila tak úspěšně za obhajobou titulu.

SK Kladno - FK Teplice   0:2
Branky:   3. M. Fenin, 25. M. Fenin

Nejpodstatnější moment utkání se udál již v 5. minutě. Filip Dort krásně uvolnil Michala Polodnu, pro kterého už nebyl problém trefit z deseti metrů odkrytou domácí branku. Poté se Blšany soustředily pouze na bránění hubeného vedení, k čemuž jim napomáhali i domácí hráči svou bezzubou koncovkou. Zajímavým okamžikem utkání byla ještě 75. minuta, kdy za vzájemnou šarvátku byli vyloučeni domácí Vidlička a blšanský Dirnbach. Zlínu se do závěrečného hvizdu nepodařilo alespoň vyrovnat, a tak se hosté mohli radovat z překvapivého tříbodového zisku.

Bohemians 1905 - Baník Ostrava   0:2
Branky:   14. V. Svěrkoš, 87. L. Magera

Souboj Jablonce se Slováckem měl dva rozdílné poločasy. V tom prvním byla hra velmi opatrná a nepříliš pohledná. Velké věci se začaly dít až ve druhém dějství a to hned ve třetí minutě, kdy dostal Miroslav Baranek míč na hranici pokutového území a nádherně trefil horní levý roh hostující branky. Hosté nechtěli také zůstat pozadu a vyrovnat se jim podařilo v 64. minutě, když Malárovu přihrávku zužitkoval Ondřej Kúdela. Větší touhu po vítězství však měli domácí a také se dočkali. Šest minut před koncem se dostal před Drobisze Šenkeřík a svou šanci s přehledem proměnil. Jablonec si už vítězství vzít nenechal.

FK Jablonec - Slavia Praha   0:1
Branka:   54. S. Vlček

Souboj Příbrami s Brnem byl také soubojem koučů Pavla Tobiáše s Jiřím Kotrbou, oba totiž žijí na jihu Čech a jsou fotbalově spjati s Českými Budějovicemi. Utkání začalo v opatrném duchu, i když mírně navrch měli domácí a Brňané zatím vsadili na vyčkávací taktiku. V závěru první půle začali hrozit i hosté, ale bezbrankový stav vydržel až do přestávky. Hned však po pěti minutách druhého dějství se dostalo Brno do vedení, které zařídil po Švancarově přihrávce Luděk Zelenka. Domácí trenér poslal po chvíli na hřiště šestnáctiletého Tomáše Pilíka a ten se za důvěru odvděčil královsky. Po třech minutách pobytu na hřišti se dostal k míči, který neudržel brankář Václavík a pohodlně vyrovnal. V závěru bylo znát, že příbramští se nechtějí spokojit s bodem a touží vstřelit vítězný gól, s tím však nesouhlasil výborný brankář Václavík. Až přišlo nastavení, ve kterém rozhodčí odpískal penaltu za ruku brněnského Horejše. Rudolf Otepka vzal zodpovědnost na sebe a rozhodl tak o zisku tří bodů pro Příbram.

FK Mladá Boleslav - Viktoria Žižkov   0:1
Branka:   87. Y. Moughfire

Na nový mladoboleslavský trávník si oba týmy připravily velmi pěkné ofenzivní představení. Největší hvězdou zápasu byl zcela bezpochyby liberecký Libor Došek, který jednu branku vstřelil a na tři přihrál. První branku však vsítili domácí, když se prosadila nová posila Kulič, radost však byla předčasná, poněvadž gól padl z ofsajdu. Hned z protiútoku začal už úřadovat Libor Došek, připravil míč pro Hodúra a ten střelou z osmnácti metrů překonal domácího brankáře. Za šest minut si to pak oba hráči vyměnili, Hodúr uvolnil Doška, ten obešel i brankáře a pohodlně zvýšil na 2:0. Aby toho nebylo málo, tak ve 29. minutě uvolnil Došek Pudila, který upravil už na hrozivých 3:0 pro Liberec. Domácí kouč Dušan Uhrin ml. zareagoval střídáním a poslal na hřiště Jiřího Víta a ten po dvou minutách pobytu na hrací ploše snížil střelou z dvaceti metrů na 1:3. Do konce první půle se podařilo domácím ještě vrátit do zápasu, když ve 42. minutě snížil hlavou Švejdík. Ve druhém poločase byla znát obrovská snaha domácích o obrat. Obrana Liberce však pracovala skvěle. Navíc v 70. minutě přišel rozhodující úder Liberce, respektive Libora Doška, který poslal do brejku Holendu a ten uzavřel na konečných 4:2 pro hostující tým.

Sparta Praha - Slovan Liberec   1:0
Branka:  19. L. Došek

Nádherné fotbalové přestavení bylo také k vidění v Mostě, který ve své prvoligové premiéře přivítal v severočeském derby Teplice. Utkání mělo divoký start. Již ve 2. minutě se po vhozeném autu hostí dostal ve vápně k míči Pavel Verbíř a otevřel skóre před téměř dvanáctitisícovou diváckou kulisou. Most však na svůj první gól v lize nečekal dlouho. V 7. minutě výborně hrající Horst Siegl přihrál před branku Poláčkovi a ten vyrovnávacím gólem rozbouřil domácí fanoušky. Od 26. minuty navíc musely Teplice dohrávat v deseti, poněvadž za druhou žlutou kartu byl vyloučen Klein. Skvělý první poločas pak korunoval Horst Siegl obrovskou šancí, kterou zakončil pouze do tyče. Domácí byli v náporu i na začátku druhé půle, hra se však později vyrovnávala a vše nasvědčovalo tomu, že derby skončí nerozhodně. Ovšem v 88. minutě stadion explodoval radostí. Čížek vniknul do pokutového území a jeho přízemní přihrávku si nešťastně srazil do vlastní branky Tomáš Hunal. Most tak získal velmi cenné tři body.

1. FC Brno - Tescoma Zlín   0:0

V pondělí 8. srpna se pak první kolo dohrávalo v Olomouci na Andrově stadionu, kde se domácí Sigma utkala v bitvě na moravském poli s Baníkem Ostrava. Pár minut před samotným výkopem se tribunami nesl bouřlivý potlesk, domácí fandové se tak oficiálně loučili s dlouholetou oporou, brankářem Martinem Vaniakem, který odchází do řeckého Panioniosu Atény. V samotném zápase oba týmy vycházely především ze zabezpečené obrany. Více ze hry však měli v prvním poločase domácí, což dokumentovaly šance Vacka a především ve 36. minutě brazilského kouzelníka Mellinha. Po přestávce se již na hřišti neobjevil Peter Babnič, který kvůli zranění kotníku nemohl dále pokračovat ve hře. Rozhodující okamžik zápasu přišel v 59. minutě, kdy obrovskou chybu v obraně vyrobil hostující Lesák. K míči se dostal Jan Schulmeister a dělovkou pod břevno vsítil nakonec vítěznou branku. Jak byl Baník po celý zápas v útoku bezzubý, tak čtyři minuty před koncem mohl vše napravit Libor Žůrek. Jeho bomba však skončila na břevně. Hanáci se tak po skvělých výkonech v Intertoto Cupu, mohou radovat i z úspěšného vstupu do nové sezóny Gambrinus ligy.



První ligové kolo nepřineslo vůbec špatný fotbal. Je také potěšující, že si do ochozů na prvních osm zápasů našlo cestu něco přes 6 200 diváků na zápas. Je předčasné dělat po prvním kole nějaké závěry, ale přejme si, aby to bylo blýskání se na lepší časy v českém fotbale.

Ve druhém kole bude zcela jistě šlágrem utkání Teplice - Slavia, oba týmy budou mít za sebou zápasy v evropských pohárech a budou také chtít odčinit nezdar z prvního kola. Zvláštní příchuť bude mít zápas Sparta - Most pro Horsta Siegla a Jiřího Novotného, kteří zažili na Letné svá nejlepší fotbalová léta. Dále se spolu utkají Ostrava - Zlín, Slovácko - Mladá Boleslav, Blšany - Plzeň, Jihlava - Příbram, Jablonec - Olomouc a Brno - Liberec.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (30)

Přidat komentář
sansiro

Banik ma fakt super utok. Je to uz druhy rok, co se musime na toto divat Ja bych tam byl platnejsi na tom hrotu. Jaraba si toho vsiml ale az dneska, kdyz rekl, ze utok je trapny. Ja uz to vidim druhym rokem. Jak je to mozne? Mame zkratka dobre vedeni

Reagovat
smazaný uživatel

dneska Jařabina neprojevil moc práci s talenty, Mageru tam nrchal vyhnívat až do konce, Tomašák se trápil v obraně, jediný kdo mohl napravit situaci v útoku (Zeher) začal v záloze a pak byl vystřídaný. Je to na poblití

Reagovat
sansiro

Kdyz jsem si cetl tu uvodni sestavu, tak mi bylo uz predem zle. Co to ma jako znamenat? Vzdyt to ma prumer tak dvacet roku. Jak s tim chcou hrat ligu. A ten utok - to je kapitola sama o sobe. Jak muze hrat Magera za Banik?

Reagovat
smazaný uživatel

Situace w Baniku je welice zajimawa ja sem ze Slezska ale Banik me uz wubec nebere. Oni rozprodaji nejlepsi hrace a pak wykrikujou ze maj mlady perspektiwni kadr.

Maj sice nadejne mlade talenty ale ti to neutahnou.

Oni ani nemusi kupowat zkusene hrac pac je za rok zas prodaji a budou zase wykrikowat ze maj mladej perspektwni kadr.

Tomu ja rikam BANIK PÍ*O

Reagovat
sansiro

To je presne muj nazor. Porad ty recicky, jak budujeme PERSPEKTIVNI kadr. A potom, kdyz nekdo vynika, tak ho prodame Je toto normalni?

Reagovat
smazaný uživatel

Takový je bohužel úděl českého mistra, pokud to zrovna není Sparta. Liberec se taky komplet rozprodal. Tomu prostě nejde zabránit

Reagovat
smazaný uživatel

Až bude mít Sigma všechny hráče zdravé, tak bude jedním z velkých kandidátů na poháry. Nechci to zakřiknout, ale zdá se, že Mellinho je po dlouhé době cizenec, který se v český lize povedl.

Reagovat
HOST*Maniac

jojo, už při zápase v dortmundu se ukázal a teď i v gambáčlize. Baník jsme porazili zaslouženě, ale taky z hoodně velkym štěstim. Schulmeister je prostě frajer.

No jo Baník a jejich prodeje. Si vem už jen Baroše. Toho udržet v kádru by byl nadlidský úkol, ale proč hned prodali svěrkoše nebo heinze zpátky do německa kde to neumí. Matušovič to samý za rok by se prodal do ciziny o dost dráž když už ho tam tedy nechtěj držet........být fanoušek FCB chtěl bych vyhazov obchodního managera...

Reagovat
sansiro

To, co tam delaji panove Kahoun a spol, to presahuje vsechny meze. Je to pod uroven Baniku tohle

Reagovat
HOST*Maniac

Sigmičko, my jsme s Tebou,

neopustíme Tě,

nikdy Tě nezradíme,

bo my Ti věříme!

Věříme a věřit budem,

že si klub nejlepší,

bojovat za tebe budem,

my jsme tví fanoušci!

Sigmičko, Ty jsi s námi,

Sigmičko, Ty jsi v nás,

počítej vždycky s námi,

bo své fanoušky máš!

Reagovat
sansiro

Na fans Baniku nebude mit sigma nikdy Dneska se to opet potvrdilo. 2 tisicovky jasne prervali vas stadion

Reagovat
HOST*Maniac

kdybych měl tolik peněz, tak tam jezdim na každej zápas, ale přes celou republiku 1x za 2 tejdny tam a zpět..na to fakt nemam..ale kdybych měl tak je tam přeřvu sám

Reagovat
HOST*azulgrano

Melinho se mi zatím taky líbí, je to oživení pro naši ligu, je vidět, že musí příjít cizinec(brazilec) aby někdo v lize podržel balón a neměl problémy v soubojích jeden na jednoho, přeju mu ať se zlepšuje - i když to by znamenalo, že příští rok už bude někde v západní Evropě

Reagovat
smazaný uživatel

neviete ako hral za Spartu. vraj hral na lavom okraji. viem , ze dal gol, ale som zvedavy na vykon. na lavicke ostal Matusovic. hmm.zaujimave.

Reagovat
smazaný uživatel

kisel dal gól roku, dostal v médiích tuším kolem 7-8/10

Reagovat
HOST*Maniac

, tak ikdyž spartu nenávidim, tak ruka to rozhodně nebyla...

Reagovat
HOST*

myslím že 9

Reagovat
smazaný uživatel

V prvním poločase předvedl parádní výkon, hrál aktivně, zapojoval se do kombinace. Patřil k nejlepším na hřišti, i když pochvalu si zaslouží víc Sparťanů. V druhém poločase už byl slabší, ale to hodně ovlivnila taktika , protože už se hrálo na jistotu vzadu a na brejky.

Reagovat
smazaný uživatel

takze bude mat zaklad isty s takymto vykonom? teda ak ho bude podavat stale.

Reagovat
smazaný uživatel

Už z přípravných zápasů vyplynulo, že s ním Hřebík počítá do základu. Matušovič nehrál od začátku, protože je se Slepičkou podobný typ útočníka a Hřebík preferuje, když hraje na 2 útočníky, jednoho hlavičkáře, což Matušocič rozhodně není.

Reagovat
barcelonista

toto je link na jednu z 3! pravdepodobnych zostav na najblizsi zapas FCB o superpohar http://www.elmundodeportivo.com/

publica/Publica?id_pagina=121&id_formato=114&array_par

=COMPID&array_val=201015029&UPPERID=201015001

mam pocit ze toto ( ak uz nebudeme nakupovat ) bude nasa najsilnejsia zostava do novej sezony +/- ezquerro a motta ti su zraneni

Reagovat
smazaný uživatel

mno, doma asi hrát nebudem,trávník na Nou Campu byl kompletně zničen při koncertu skupiny U2

Reagovat
smazaný uživatel

Je aspon jeden clanek kde byste nepletli Barcelonu

Reagovat
HOST*

Stačí počkat, až zase bude bojovat Barcelona o 6. místo a ubude i příspěvků...

Reagovat
sansiro

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.elmundodeportivo.com/mundo-img/20050809a/ 60_archivo55_graphic_10_1_2_20050809_YBA01M1.EPS.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Byly tři hodiny v noci, když jsem se najednou vzbudil a s někým mluvil," vyprávěl Zidane, jenž hrál za francouzskou reprezentaci naposledy na loňském mistrovství Evropy. "Neřeknu vám, kdo to byl. Ale je to osoba, která skutečně existuje, ale přichází z hodně velké dálky. Nedokážu si to setkání vysvětlit," dodal mistr světa a Evropy.

Ještě ten den, o několik hodin později, se Zidane rozhodl po více než roce vrátit do týmu "Les Bleus". "Musel jsem poslechnout hlas, který mi radil," dodal slavný záložník, jenž si odbude comeback s kapitánskou páskou ve středu 17. srpna v přípravném duelu s Pobřežím slonoviny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
barcelonista

Mozno to bol hlas jeho uctovnika:0)

Reagovat
cechman

Nevíte někdo jestli tady dají souhrn německé ligy když už tady napsali ten program??

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele