Gambrinus liga preview - 9. kolo

06.10.2007, 09:50, aktualizováno 08.10.2007, 13:18
Previews
Týmy nejlepší čtyřky si to v devátém kole rozdají mezi sebou, v neděli druhý Baník hostí třetí Teplice, v pondělí pak kolo uzavře očekávané derby pražských "S". V dalších zápasech Brno hostí Mladou Boleslav, Zlín změří síly s Olomoucí, Liberec čeká Kladno, derby dvou Viktorek uvidí Plzeň.
Slovan Liberec - SK Kladno  (sobota 19:00)
Liberec dokázal v 7. kole konečně vyhrát, jenže v posledním zápase na hřišti Olomouce na tento úspěch nenavázal a prohrál, což ho opět stálo propad na sestupové příčky. Proto je výhra nad Kladnem téměř povinností, jelikož další bodová ztráta by pravděpodobně znamenala konec Michala Zacha na trenérské židli. "Neexistuje nic jiného než zvítězit. Musíme vyvinout co největší tlak na jejich obránce a dostávat se co nejvíce do zakončení v šestnáctce," naznačil liberecký kouč.

Kladno prozatím v letošní sezóně příjemně překvapuje a jeho hra není jen urputná defenzíva, ale především skvělá ofenzíva, což dokazuje především 13 vstřelených branek a výhra 5:1 nad Budějovicemi. Ovšem Středočeši poslední zápas doma proti Brnu prohráli až v závěru a rádi by si nyní spravili chuť. "Určitě to kluky vzalo, ale prohráli po velmi dobrém výkonu a na tom budeme stavět. Liberec je sice dole, ale rozhodně tam nepatří, jedeme tam s respektem," upozornil kladenský kouč Jaroslav Šilhavý.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Šinglár, Košťál, Polák, Liška - Papoušek, Bílek, Hodúr, Frejlach - Nezmar, Dort.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Bartoš, Farbák, Killar, Čáp - Dočkal, Kúdela, Szabo, Cigánek - Jeslínek, Zachariáš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.65 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tescoma Zlín - Sigma Olomouc  (sobota 19:00)
Zlínští fotbalisté, kteří se vzpamatovávají z ostudného debaklu na Slavii, se představí v dalším kole Gambrinus ligy před svým vlastním publikem proti rozjeté Olomouci. Zlín bude chtít odčinit výhrou nad svým nejbližším soupeřem nečekaně vysokou porážku a získat nazpátek důvěru svých fanoušků, to je cílem domácího mužstva v tomto moravském derby.

Ale nebude to mít vůbec snadné, protože do města obuvi totiž míří Olomouc, která v posledních zápasech doslova válí. Před dvěma týdny se postarala o senzaci sedmého kola, kdy nečekaně vyhrála na ostravských Bazalech 1:0 a v minulém kole stejným výsledkem zdolala Liberec. Obě výhry zařídil Lukáš Hartig. Díky tomuto forvardovi i přes nevydařený start do ligy hanácký klub okupuje po osmi kolech sedmou příčku. Zlín si tedy bude muset dávat veliký pozor na nebezpečnou ofenzivu svého sobotního soupeře.

Zlínský kouč bude mít k dispozici takřka kompletní sestavu, do hry se vrací útočník Martin Vyskočil a do lehkého tréninku se již zapojil další forvard Jan Kraus. Do olomoucké sestavy se vrací útočník Janotka. Kouč hostí Martin Pulpit nebude moci počítat se službami Onofreje, Rýdla, Škerleho a Jurkiče, všichni jsou zranění.

Na zlínské Letné se nebude hrát pouze o čest a důvěru svých příznivců, ale také především o možný posun na páté místo. Tento duel nám řekne, jak se Zlín během týdne vypořádal s výpraskem ze Strahova. Přesvědčí zlínští hráči v čele s Liborem Žůrkem, že to se Slavií byl jen výpadek, anebo jim ta facka naopak uškodí?
Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:
Baránek - Vidlička, Kroča, Zbožínek, Penner - Šmahaj, Zúbek, Opiela, Zapletal - Malár, Žůrek.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Jindřišek, Hudec, Šuškavčevič, Randa - Janotka, Rossi, Melinho, Kazár - Hubník, Hartig.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.90 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bohemians 1905 - České Budějovice  (neděle 16:00)
Souboj současných sousedů v tabulce bude k vidění ve vršovickém ďolíčku, kam zavítají České Budějovice. Klokani se v posledním domácím zápase zvedli a poprvé vyhráli, a to hned nad Slavií. "Čekají nás tři důležitá utkání, potřebujeme teď vyhrát. Bude to ale jiný zápas než proti Slavii, která tady hrála otevřený fotbal," předpověděl dobývaní obranného budějovického valu sportovní manažer a asistent Zbyněk Busta. Ten bude postrádat hned dvojici svých útočníků, konkrétně Ordoše a Bálka.

Také Dynamo se poslední dobou výkonnostně zvedlo a v posledním ligovém kole si poprvé od změny trenéra připsalo tři body. Navíc na Bohemians umí a na jejich půdě prohrálo prozatím pouze jeden zápas. "Bohemka je ale velmi nepříjemná, což pocítila Slavia. Má nejlepší publikum, ale my se tomu nesmíme přizpůsobit," nabádal budějovický kouč František Straka, jehož určitě musí těšit zpráva, že mu nebude chybět ani jeden hráč.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Marek, Rada, Lukáš, Šmarda - Moravec, Adam, Nikl, Kunášek - Slezák, Škoda.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Peroutka, Horejš, Homoláč, Šmíd - Plocek, Hílek, Vozábal, Černý - Radzinevičius, Stráský.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Siad Most - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Poslední Most přivítá na svém hřišti třináctý Jablonec, na který ztrácí dva body. Domácí fotbalisté již čtrnáctkrát v lize nevyhráli a tuto bilanci by rádi dnes přetrhli.

"Bude to hodně důležitý souboj pro oba celky. Doma musíme hrát ofenzivně, jít za každou cenu za výhrou," nabádal mostecký kouč Robert Žák, který bude moci postavit kompletní sestavu včetně uzdraveného Makedonce Toleskiho, průběžně nejlepšího střelce tohoto ligového ročníku.

Stejného názoru je i kouč hostí Luboš Kozel, který s týmem nedokázal ani jednou vyhrát. Jeho pozice na lavičce je tedy nejistá, a proto by jablonečtí měli vyhrát.

"Všechny zápasy jsou důležité, tento ale dvojnásob. Máme po domácí prohře se Spartou hodně minusových bodů a potřebujeme z tohoto manka něco umazat," přál si jablonecký trenér, jenž se bude muset obejít bez zraněného Štěpána. Start Zelenky a Klapky je nejistý.
Siad Most - pravděpodobná sestava:
Svoboda - Prášil, Webster, Hainault, Škoda - Da Silva, Schut, Pilař, Trubila - Toleski, Holenda.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Fukal, Zábojník, Homola, Hamouz - Baranek, Klapka, Vácha, Stožický - Svátek, Hloušek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.85 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - FK Teplice  (neděle 20:15)
Na ostravské Bazaly míří fotbalisté Teplic, kteří budou hrát o upevnění prvního místa v tabulce. Baník je třetí a na vedoucí duo ztrácí dva body. Pokud chce být první minimálně do zítřejšího večera, musí vyhrát. Jenže Slezanům se doma proti Teplicím nedaří, nepokořili je už tři a půl roku.

"Je to zápas, který může výrazně ovlivnit vývoj podzimní ligy. A my ho chceme zvládnout," zdůraznil ostravský trenér Karel Večeřa, který bude postrádat největší střeleckou zbraň v podobě Róberta Zehera, dále mu bude chybět vykartovaný Rajtoral a Dušan Tesařík, kterému klauzule ve smlouvě zakazuje hrát proti bývalému klubu. Uzdravený Svěrkoš by měl naskočit na trávník až v průběhu utkání.

Severočechům se letos na Moravě nedaří, podlehli Zlínu a remizovali s Brnem. A dnes je čeká těžší a kvalitnější protivník než tyto dva celky, které jim jako jediné dokázaly sebrat body. "Musíme si dát pozor na začátek utkání, Ostrava na nás bude chtít vlítnout. Budeme se snažit úvod ustát a pak také vstřelit nějakou tu branku," řekl zkušený Michal Doležal. Kouči hostujícího týmu Petru Radovi budou v sestavě chybět Koukal, Sabou a Kolář, všichni jsou zranění.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Čoupek - Metelka, Marek, Otepka, Tchuř - Magera, Mičola.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Kaufman, Lukáš, Klein, Merzič - Verbíř, Doležal, Ljevakovič, Gašparík - Fenin, Smíšek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Slavia Praha  (pondělí 17:15)
Zápas podzimu je tady, již několik dní vyprodaná AXA Arena uvidí historicky 266. derby pražských "S". Z lepší pozice jdou do zápasu slávisté, zápasy městských rivalů ovšem většinou nemají favorita a nejinak tomu bude i v pondělí odpoledne.

Oba celky se minulý týden představily v evropských pohárech. Sparta uspěla v Odense a po bezbrankové remíze, prodloužení a následných penaltách vybojovala postup do skupinové fáze Poháru UEFA. S nepořízenou se ze Sevilly naopak vrátila Slavie, která doplatila na nervozitu a především špatnou hru obrany.

"Slavia nás nezajímá, chceme dostat zápas tam, kam chceme, to znamená vyhrát," říká sebevědomě Pavel Horváth, který by při absenci potrestaného Tomáše Řepky měl znovu navléknout kapitánskou pásku. Vedle Tomáš Řepky je vinou disciplinárního trestu mimo hru také záložník Martin Abraham.

Slávisté včera večer přišli o první příčku v tabulce Gambrinus ligy. Zásluhou bezbrankové remízy s Baníkem Ostrava je předskočily Teplice, nyní se budou chtít vrátit zpět. "Nebudu vykřikovat, že jsme favoritem my. Ale nebudu ani říkat, že je to Sparta. Nedaří se nám tam, ale teď máme dostatečně silný tým, takže věřím, že se nám tuhle bilanci podaří zlomit," připomíná kapitán Slavie Stanislav Vlček fakt, že jeho tým na hřišti odvěkého rivala nevyhrál již třináct a půl let.

Slavia nastoupí bez zkušeného Vladimíra Šmicra a hrát určitě nebudou ani Dušan Švento, Erich Brabec a Martin Latka. Velkou motivaci budou mít mladí fotbalisté, v hledišti totiž budou sedět zástupci klubů jako Stuttgart, Schalke, PSV Eindhoven či Fiorentina.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Poštulka – Pospěch, Brezinský, Kadlec, Zabavník – Kisel, Kladrubský, Horváth, Limberský – Došek, Kulič.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak – Dřížďal, Suchý, Šourek, Hubáček – Krajčík, Janda, Švec, Tavares, Pudil – Vlček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.85 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Viktoria Žižkov  (pondělí 19:30)
Téměř po čtyřech letech je tu opět prvoligové derby dvou Viktorek, ta plzeňská přivítá nováčka ze Žižkova. Favoritem bude domácí tým, hosté jsou momentálně o skóre poslední...

Plzeň odstartovala sezónu velmi dobře, po čtyřech kolech měla osm bodů, ale pak přišly tři těžké zápasy venku (Ostrava, Liberec, Teplice), z nic ani bod, a mezitím jen remíza se Zlínem. Výsledkem je současné 11. místo, jen tři body od sestupu. Žižkov je na tom ale ještě hůř. Nováček v prvním kole senzačně vyhrál v Boleslavi, ale od té doby sedm zápasů nevyhrál, připsal si jen tři remízy. V tuto chvíli je poseldní, případná výhra v Plzni jej však posune hned o čtyři místa nahoru.

Domácí se potřebují chytit, mají k tomu ideální příležitost a trenér Levý to dobře ví. "Nechci, aby to vyznělo arogantně, ale nezbývá nic jiného než zvítězit. Musíme uhrát tři body," prohlásil trenér. Ale snadné to domácí mít nebudou. "Jejich velká zbraň je rychlý přechod do útoku. Daří se jim více na hřišti soupeře, uhráli venku více bodů než doma. Bylo by velkou chybou zápas podcenit," dodal Levý. Stále mu chybí zraněný kapitán Martin Müller a také další obránce Jan Zakopal.

I hosté se musí obejít bez důležitého hráče, kvůli kartám bude chybět útočník Petr Švancara. Stejný osud potkal i obránce Ondřeje Kušníra, nejistý je start Pilaře a Kaloda, ti se potýkali s virózou. Na karetní tresty si trochu postěžoval trenér Stanislav Griga: "Smůlou bohužel je, že se jedná o hráče, kteří měli v posledních zápasech dobrou formu. Je tedy jasné, že to pro nás bude ztráta." S poraženeckou náladou ale Žižkov na západ Čech nejede. "Jedeme do Plzně s tím, že se chceme prosadit a bodovat."
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Šmejkal, Rada, Halama, Smola - Fillo, Jarolím, Trapp, Šíma - Krbeček, Psohlavec
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Bartalský - Kučera, Besta, Kropík, Šťastný - Stracený, Novotný, Procházka, Moughfire - Bukač, Kalod
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Brno - FK Mladá Boleslav  (pondělí 19:30)
Oba týmy s po hodně nepovedené startu do sezóny rozjíždějí, proto bude velmi zajímavé sledovat jejich střetnutí. Boleslav po prvních dvou prohraných zápase už pravidelně boduje, úspěšná je také na hřišti soupeřů, což dokázala především v zápase se Spartou, kde slavila výhru. Navíc Středočeši svou sílu ukázali také ve čtvrtek v Palermu, kde nečekaně vybojovali postup do základní skupiny Poháru UEFA. "Důležité bude na Pohár UEFA rychle zapomenout, musíme se zase soustředit na ligu. Ale v Boleslavi máme tým, který je pracovitý, a není problém ho motivovat," řekl kouč Zdeněk Ščasný, jemuž bude nejvíc chybět za karty potrestaný Matějovský, ale také zranění Riegel a Dittrich.

Podobně jako Mladá Boleslav si vede i Brno. To neprohrálo už čtyři zápasy v řadě a vytěžilo z nich osm bodů, díky kterým se opět vrátilo do souboje o pohárové příčky. "Postup Boleslavi byl pro mě úplnou bombou, vůbec jsem to nečekal. Svědčí to o tom, že Boleslav má výbornou formu. Musíme podat fantastický výkon, abychom uspěli," uvedl trenér Petr Uličný. Ten bude postrádat řadu hráčů. Kvůli zranění nenastoupí Hanák, Kuncl a Živný, viróza trápí Švejnohu a kvůli disciplinárnímu trestu nemůže hrát ani Polách.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Kubáň, Trousil, Pavlík, Siegl - Besta, Holek, Polách, Střeštík - Pacanda, Wagner.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Voříšek, Rolko, Kopic - Kysela, Hrdlička, Rajnoch, Poláček - A. Mendy, Sedláček, Táborský.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Slavia Praha861116:619
2.FK Teplice861113:619
3.Baník Ostrava852116:617
4.Sparta Praha851211:516
5.FK Mladá Boleslav83329:712
6.1. FC Brno833211:1012
7.Sigma Olomouc83326:612
8.Tescoma Zlín83328:1212
9.Viktoria Plzeň82335:79
10.SK Kladno822413:148
11.České Budějovice82248:128
12.Bohemians 190581434:87
13.FK Jablonec81344:86
14.Viktoria Žižkov813411:176
15.Slovan Liberec81254:95
16.Siad Most804412:184

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
HOST*WikyM

Liberec - Kladno 10

Zlín - Olomouc 02

Reagovat
Shevchenko

BANÍK PI*O !!!

Reagovat
HOST*Rekso_O_nek

Baníčku my jsme s tebou...... Dneska večer na bazalech ...

Reagovat
smazaný uživatel

...vás teplice rozmetaj...

Reagovat
Shevchenko

Zach už je odvolaný.

Reagovat
smazaný uživatel

Budem to mít těžké. S Čoupkem v obraně, Metelkou a Tchuřem v záloze. A Mičolou v útoku. Bez křídel se hraje těžko, potvrdilo se to už proti Olomouci. Doufám, že Svěrkoš nastoupí tak na poločas.

Reagovat
smazaný uživatel

baník je piča a chce se mi zněho blít ... Brno je lepší... I když se nám bude každý smát mi to brno nenecháme spát mi budem zpívat celý den heja zbrojovka hej hej

Reagovat
smazaný uživatel

Brno

Reagovat
HOST*jampadampa

Chudáčku.

Reagovat
HOST*

radost cist takove prispevky At zije Banik

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
HOST*

ZAjimave jak pada kurz na vyhru Slavie v derby...

Reagovat
HOST*jampadampa

Kdo a co kdo to je.Kdo tu ligu kurvi jsou to pražský spartany ty letensky zmrdi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele