Gambrinus liga preview - 15. kolo

01.12.2007, 09:58, aktualizováno 03.12.2007, 09:22
Previews
Slavia přivítá Mladou Boleslav a pokusí se odskočit svým pronásledovatelům v tabulce. Teplice čekají papírově daleko slabší Bohemians 1905, hodně sledované utkání se bude hrát v Ostravě, kam zavítá Sparta. V pondělí kolo uzavře atraktivní souboj Liberce s Brnem.
Sigma Olomouc - SK Kladno  (sobota 15:00)
Olomouc se bude chtít před vlastním publikem střelecky probudit v sobotním ligovém utkání proti Kladnu. Středočeši jedou potvrdit překvapivou výhru nad Baníkem a minimalně si udržet náskok před sestupovým pásmem

Fotbalisté Sigmy nyní předvádějí nevýrazné výkony, vždyť už čtyřikrát za sebou nezvítězili. A proto tabulkou padají postupně dolů. Nyní jim patří devátá pozice. Ale proti Kladnu už chtějí zastavit výsledkový propad. "Věřím, že už tu smůlu konečně protrhneme. Potřebovali bychom, aby se nám střelecky chytil nějaký útočník," přál si kouč domácích Martin Pulpit, který také poukazuje na střeleckou nemohoucnost. Jeho svěřenci patří společně s Bohemians 1905 mezi nejméně produktivní, letos zatím skórovali pouze osmkrát.

Dvanácté Kladno jede na Hanou potvrdit přesvědčivé vítězství 3:0 nad Baníkem. Ale bude to mít hodně těžké, když ze soupeřových hřišť si dokázalo odvézt pouhé dva body. "Výhra nad Baníkem nám dodala sebedůvěru. I když v posledních dvou podzimních zápasech máme těžké soupeře, přesvědčili jsme se, že i proti takovým se dá bodovat," řekl kouč Středočechů Jaroslav Šilhavý.

Domácím budou chybět zranění Janotka, Hartig a Lukšík, nejistý je poté start Melinha. Za hosty určitě nenastoupí Kousal, Beneš a Kaciáň.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Jindřišek, Škerle, Šuškavčevič, Jurkič - Bajer, Rossi, Melinho, Onofrej - Hubník, Schulmeister.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Bartoš, Killar, Farbák, Kúdela - Dočkal, Zoubele, Szabo, Gross, Cigánek - Jeslínek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.35 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tescoma Zlín - Siad Most  (sobota 17:00)
Zlínští fotbalisté budou hostit v sobotu na Letné celek z Mostu. Domácí budou útočit na již čtvrtou výhru v řadě za sebou, zatímco hosté se budou chtít odpoutat ze dna tabulky.

Fotbalová Tescoma je opět ve formě jako na začátku ligové sezony. Po výprasku od Slavie v osmém kole šel týmový výkon rapidně dolů a až po následujících třech zápasech se svěřenci kouče Pavla Hoftycha probudili. Vzpamatovali se tak až v dvanáctém kole, kdy nečekaně vyhráli nad favorizovanou Mladou Boleslaví. Tento senzační výsledek dokázali potvrdit i v dalších dvou zápasech - Zlín doma přehrál snadno 4:0 Kladno a před týdnem slavil vítězství nad Bohemians 1905 ve vršovickém Ďolíčku. Nyní narazí na předposlední tým ligové tabulky Most. "Vyhráli jsme dva těžké zápasy na půdě soupeře, na tuto šňůru chceme navázat v domácím prostředí. Most v minulém kole vyhrál a má hlavně nebezpečnou útočnou fázi," prohlásil kouč domácích Pavel Hoftych. Sedmý Zlín, jemuž budou chybět Vidlička a Kraus, by se v případě vítězství mohl teoreticky posunout až na čtvrtou pozici.

Most se trápí. V dosavadních čtrnácti zápasech dokázal posbírat jedenáct bodů, což je polovina toho, kolik bodů zatím získal jeho sobotní soupeř. V minulém kole dokázali Severočeši po dlouhé době bodovat a to vítězstvím nad Žižkovem. V sobotu je čeká výlet do Zlína, kde by rádi rozšířili svou bodovou sbírku. "Počítám, že v utkání bude rozhodovat bojovnost a nasazení. Ve Zlíně bývá těžký terén a které mužstvo se s tím líp popasuje, většinou uspěje," řekl kouč Mostu Robert Žák, který nemůže počítat se zraněným Procházkou a vykartovaným Bogdanovem.
Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:
Baránek - Zúbek, Kroča, Zbožínek, Penner - Šmahaj, Opiela, Vrtělka, Malár - Vyskočil, Žůrek.
Siad Most - pravděpodobná sestava:
Acevski - Loos, Webster, Johana, Trubila - Andrei, Pilař, V. Mendy, Oboya - Toleski, Holenda.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.35 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Žižkov - FK Jablonec  (neděle 10:15)
Dopolední zápas na Žižkově může leccos napovědět o vývoji v dolní části tabulky. Domácí Viktorii čeká další z přímých konkurentů v boji o záchranu Jablonec. "Podle postavení mužstev tabulce by se možná dalo říci, že to bude podobné utkání jako v Mostě. Nyní nás však čeká tým, který měl před začátkem soutěže rozhodně jiné ambice než umístění, na kterém se nachází," upozornil žižkovský kouč Stanislav Griga, jemuž budou chybět vykartovaní Kušnír a Novotný.

Jablonec neprobudil ani příchod nového trenéra Františka Komňackého. Severočeši získali z tří minulých utkání jen bod a místo posunu do středu tabulky spíše s obavami sledují dění na sestupových příčkách. Na klidu jim nepřidá ani to, že na Žižkově v lize nikdy nevyhráli. "My jsme si vědomi toho, že je to jeden z klíčových podzimních duelů, oba týmy mají podobné starosti. Bude to zápas spíše o morálce a nasazení," předpovídal Komňacký. Ten nemůže počítat se zraněnými Lacigou a Mičkalem.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Bartalský - Kučera, Kropík, Labant, Šťastný - Kalod, Procházka, Tinga, Stracený - Moughfire, Švancara.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Flachbart, Homola, Fukal, Hamouz - Baranek, Loučka, Klapka, Hloušek - Zelenka, Svátek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Sparta Praha  (neděle 14:30)
Ve šlágru kola se na ostravských Bazalech představí pražská Sparta. Baník plánuje, že doma odčiní špatné výsledky z posledních týdnů a vyhlašuje do světa, že chce vyhrát. Všechny body by ráda měla také Sparta, která ovšem poslední dobou nehraje proti soupeřům z horní poloviny tabulky příliš dobře.

"Chci mít na hřišti jedenáct válečníků. Brno nám předvedlo, že s obrovskou agresivitou to proti Spartě jde. Pokud budeme hrát disciplinovaně, kolektivně a dáme do toho morálku, můžeme Spartu porazit," řekl trenér Večeřa, který se svými svěřenci naposledy vyhořel v Kladně, kde prohrál 0:3.

Sparta zase posledně v lize dostala "čtyřku" v Brně a tým odjel domů v hodně skleslé náladě. Proti Spartaku Moskva už hráli letenští lépe a mohli i zvítězit, jenže Rezek neproměnil ani jednu ze svých velkých šancí a tak zápas skončil 0:0. "Potřebujeme obě zbývající utkání vyhrát, aby nám soupeři neutekli. Když podáme výkon jako proti Moskvě, měli bychom uspět," řekl trenér Bílek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Řezník, Pavlík, Bystroň, Tchuř - Rajtoral, Marek, Otepka, Mičola - Svěrkoš, Magera
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník - Kisel, Horváth, Kladrubský, Matušovič - L. Došek, Rezek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 2.85 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - České Budějovice  (neděle 15:00)
Když se tyto týmy potkají v lize, pro Budějovice to většinou znamená zisk tří bodů. Ze čtyř vzájemných zápasů pouze jedinkrát remizovaly. Jihočeši ale venku z šesti možností bodovali jedinkrát, a to na půdě posledních Bohemians. Plzeň naopak doma ještě neprohrála, poslední tři zápasy dokonce vždy vyhrála o dvě branky a ještě se pyšní čtyřmi ligovými výhrami v řadě.

Poslední podzimní domácí zápas by měl plzeňské hráče nabudit, míní trenér Levý: "Každopádně se chceme rozloučit s fanoušky vítězně." Budějovičtí zlepšili svůj herní projev, který se však bodově ukazuje spíše v domácích zápasech. "Pokud navážeme na své poslední výkony, tak bychom měli z Plzně nějaké body odvézt," věří kouč Straka ve druhý zisk bodů z venku. Západočeši však jistě nebudou chtít promarnit šanci posunu na třetí příčku, jelikož Sparta sehraje těžký zápas na Bazalech a v posledním utkání podzimu si to minimálně o bronzovou příčku rozdají na Letné ve vzájemném zápase.

Oba celky nastoupí v takřka kompletním složení. Domácím budou chybět zranění Müller a Krbeček, za hosty nebude hrát vykartovaný Žižka.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Šmejkal, Halama, Knakal, Smola - Fillo, Rada, Trapp, Jarolím - Smejkal, Psohlavec
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Peroutka, Horejš, Hunal, Šmíd - Plocek, Hílek, Vozábal, Černý - Radzinevičius, Mrkvička
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.25 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Bohemians 1905  (neděle 17:00)
Druhé Teplice mají ideální příležitost, aby se udržely hned za Slavií. Na Stínadla totiž přijede nejhorší tým tabulky Bohemians 1905, který zvenku body nevozí. Severočeši proto plánují udržet stoprocentní domácí bilanci. "Potěšilo by nás, kdyby to platilo i po nedělním zápase. Podcenění rozhodně nepřepadá v úvahu, zápasy proti soupeřům ze spodku tabulky jsou ošidné," prohlásil trenér Petr Rada. Tepličtí se budou muset vypořádat s absencí kanonýra Fenina, potrestaného za karty. Chybět bude také zraněný Kroupa.

Bohemians se po domácí prohře se Zlínem propadli na dno tabulky a v Teplicích mohou jen překvapit. Naposledy se jim ale na severu Čech podařilo vyhrát. "Do Teplic určitě nejedeme s poraženeckou náladou, i když v posledních zápasech se nám výsledkově nedaří. V zápase v Teplicích se od nás nic nečeká, to by mohla být psychická výhoda," uvedl sportovní manažer Zbyněk Busta. Klokanisi mohou pochvalovat, že se jim vyhýbají zranění - do Teplic totiž přijedou kompletní.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Kaufman, Petr Lukáš, Klein, Merzič - Štohanzl, Doležal, Ljevakovič, Sabou, Verbíř - Smíšek.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Růžička, Rada, Pavel Lukáš, Šmarda - Moravec, Hašek, Nikl, Bálek - Ordoš, Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 6.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 20:15)
Slavia po dvou remízách potřebuje už naplno bodovat, jinak se může začít strachovat o mistra podzimu. Boleslav je na tom podstatně hůře. Poslední vítězství je už skoro dva měsíce staré. Středočeši sice patří mezi nejlepší střelce ze zápasů mimo své hřiště, ale na Slavii góly do domácí branky nepadají. Jediný, kdo se dokázal prosadit, byl Zlín při debaklu 7:1. V posledních třech zápasech se ale ani jednomu týmu střelecky nedaří. Boleslav se trefila pouze z penalty, Pražané, snad vinou zranění Vlčka, dali jen o branku více.

Boleslavští ale ve čtvrtek obrátili nepříznivý vývoj v Elfsborgu a hráči dostali nový impuls. Trenér Ščasný krotí své svěřence, konec podzimu pro jeho tým bude náročný a Boleslav musí začít vyhrávat. "Boleslav také nebude bezhlavě útočit, ale nečekám, že by se věnovala tak zarputile obraně jako Olomouc," věří trenér Jarolím ve snadnější šanci dostat se k zakončení. Slávia doma s Boleslaví ještě neprohrála a bude tak chtít ukázat, že úterní pojistka pohárového jara nebyla náhoda.

Do utkání nezasáhne pěkně dlouhá řada fotbalistů. V sešívaném dresu se neobjeví zranění Švento, Janda, Kalivoda, Dřížďal, Vlček a Švec, nejistý je navíc start Šmicra. Mladá Boleslav do hlavního města dorazí bez Riegela, Ševinského, Dittricha a Millera.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Gebre Selassie, Belaid, Tavares, Pudil - Ivana, Šenkeřík
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Pižanowski - Voříšek, Procházka, Kopic, Hrdlička - Kysela, Rajnoch, Matějovský, Táborský - A. Mendy, Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.50 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - 1. FC Brno  (pondělí 17:15)
Liberecká série bez prohry po příchodu nového trenéra skončila před týdnem v Českých Budějovicích. Severočeši zastavili svůj posun tabulkou a ke klidnějšímu přezimování potřebují bodovat v obou zbývajících utkáních podzimního programu. "Naší jedinou povinností je rozloučit se s fanoušky vítězstvím a zakončit to tak, abychom se před zimní přestávkou mohli řídit sloganem: konec dobrý, všechno dobré," uvedl Škorpil.

Zkušený stratég očekává od svých hráčů lepší představení než na jihu Čech. "Ani bych tolik nebral to, že Brno porazilo Spartu, jako spíš že podalo kvalitní výkon. Když to porovnáme s tím, jak jsme hráli my v Budějovicích, tak oni byli lepší," řekl Škorpil. Do sestavy se zřejmě vrátí kanonýr Nezmar, nastoupit už by mohl i stoper Košťál.

Brněnský podzim věrně kopíruje ten liberecký. I Moravané se v úvodu trápili, ale v poslední době šla jejich forma nahoru. "Vítězství nad Spartou i dobrý výkon přes porážku v Ostravě nám dodaly sebevědomí, ale Sparta je za námi a to musíme dostat do hlav hráčů," prohlásil trenér Petr Uličný.

Jeho hráči se pokusí zlomit nepříznivou sérii: Liberec už šest zápasů neporazili, v posledních dvou duelech pod Ještědem však pokaždé ubránili bezbrankovou remízu. "Liberec pro mě i přes špatný start zůstává jedním z nejlepších českých mužstev. Naši pozici navíc ztěžuje fakt, že v minulém kole pod novým trenérem poprvé prohrál. Každopádně by to měl být dobrý fotbal, protože Liberec má vyhřívaný trávník," řekl Uličný, který se rozmýšlí, zda postavit jednoho nebo dva klasické útočníky.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Šinglár, Košťál, Polák, Janů - Dohnálek, Bílek, Hodúr, Papoušek - Blažek, Nezmar
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Kuncl, Trousil, Pavlík, Švejnoha - Kalouda, Holek, Polách, Střeštík - Pacanda, T. Došek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Slavia Praha1494124:831
2.FK Teplice1483322:1227
3.Sparta Praha1482426:1426
4.Viktoria Plzeň1473415:1224
5.Baník Ostrava1465322:1723
6.1. FC Brno1464422:2022
7.Tescoma Zlín1464415:1622
8.České Budějovice1453619:1918
9.Sigma Olomouc144648:1118
10.FK Mladá Boleslav1445516:1617
11.Slovan Liberec1444612:1516
12.SK Kladno1443721:2615
13.Viktoria Žižkov1434718:2613
14.FK Jablonec142579:1511
15.Siad Most1425718:2911
16.Bohemians 1905142488:1910

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele