Eredivisie - souhrn 22. kola: Ajax stíhá vedoucí Feyenoord

17.02.2023, 21:58, aktualizováno 19.02.2023, 21:54
Komentáře a souhrny
Dušan Tadić (© AFP)

Feyenoord do vítězného konce dotáhl šlágr s Alkmaarem a zůstává o bod na čele před Ajaxem, který kontroval výhrou 4:0 nad Spartou. PSV Eindhoven si připsal další ztrátu, tentokrát remizoval 2:2 v Utrechtu. Twente pro změnu nestačilo na Go Ahead Eagles...

SBV Excelsior - NEC Nijmegen 0:3

19.02.2023 20:00

Góly: 44. Magnus Mattsson, 73. Souffian El Karouani, 85. Anthony Musaba

Nijmegen utnul sérii bez výhry, v posledních čtyřech ligových kolech urval na své konto jen dva body, tříbodový výsledek si však tentokráte vysloužil zcela po právu. Excelsior naopak nenapravil minulou vysokou porážku v Alkmaaru, i nyní nevsítil jediný gól. Ale především jeho šance na úspěch notně ovlivnilo vyloučení Redouana El Yaakoubiho zkraje druhé půle.

Hosté se opřeli do svého útočného podnikání už od úvodních pasáží, v 18. minutě rozehrál rohový kop Tavsan centrem na zadní tyčku, kam si naběhl Iván Márquez, avšak z blízkosti svou hlavičkou trestuhodně netrefil. V závěru poločasu se již každopádně NEC dočkalo první trefy. Tentokráte se na vzdálenější tyči objevil Mattsson, jehož dlouhým pasem z pravé strany pobídnul Verdonk, a chytré zakončení hlavou dopadlo obloučkem do brankové sítě.

Jestliže Excelsior o přestávku střádal plány na nějaký zvrat ve druhém dějství, pak mu do jeho plánů hodil pořádně vidle moment ze 47. minuty. El Yaakoubi ve středu pole zbytečně ostře atakoval ve skluzu Tavsana, vyfasoval žlutou kartu, a protože už jednu měl, uviděl také tu červenou.

Přesilovku pak Nijmegen přetavil ještě ve dva přesné zásahy. V 73. minutě nebojácný El Karouani naběhl středem pole až do šestnáctky a střelu umístil levačkou parádně k brankové konstrukci. Vítězství pak ještě pečetil v 85. minutě střídající Musaba, který si od pravé lajny seběhl až za hranici vápna, narovnal si balón na pravou nohu a dělovkou zacílil výstavně do šibenice. Gólman van Gassel se po míči jen smutně ohlédl.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Sparta Rotterdam 4:0

19.02.2023 16:45

Góly: 6. Dušan Tadić, 27. Kenneth Taylor, 63. Dušan Tadić (pen.), 84. Mohammed Kudus

Rozjetý Ajax neměl se Spartou slitování a bez milosti jí nasázel čtyři branky. Hlavní hvězdou v domácí show se stal Dušan Tadić, který kromě několika neproměněných šancí obstaral osobně dvě branky.

Ajax by moc rád trochu ustálil výkony, protože jeho sezona zatím rozhodně není optimální. Měl co napravovat, protože v Evropské lize opět nezvládl roli favorita a připsal si s Unionem Berlín jen bezbrankový výsledek. Dnes na jeho půdu zavítala rotterdamská Sparta, která před utkáním ztrácela na svého soka jen šest bodů. Chtěl Ajax překvapit, ale překvapení se nekonalo.

Už po šesti minutách musel brankář Nick Olij likvidovat ránu Davyho Klaassena a i když si s ní poradil, hned vzápětí inkasoval. Opět se pro něj stal hlavním nebezpečím Klaassen, který naservíroval míč na střed vápna, kde viděl Tadiće. Tenhle střelec potřebuje k razantní ráně jen minimum prostoru a dnes odpoledne to potvrdil. Na jeho ránu neměl brankář Olij šanci reagovat a Ajax hned na začátku vedl.

Uvedený stav samozřejmě Spartě neprospíval a hostům moc nepomáhalo ani to, že Ajax dál pokračoval v aktivní hře. Ihned po ztrátě míče se snažil jej znovu vybojovat a často se mu to dařilo. I díky tomu byl brankář Olij pořád v permanenci. A po dalších dvaceti minutách hry znovu sbíral míč ze sítě. Dušan Tadić oslovil nahrávkou do uličky Kennetha Taylora, který levačkou trefil přesně pravý dolní roh hostující brány - 2:0.

Tlak Ajaxu neustával a s dalším ohrožením hostující brány spěchal Mohammed Kudus. Toho našel skvěle přihrávkou do běhu Berghuis, ale Kudus nedokázal přesně zakončit. Zajímavý centr za obranu pak zkoušel Wijndal, ale Tadić si nepohlídal ofsajdovou lajnu a jeho šance tak nemohla pokračovat. I po změně stran vládl na hřišti jen jeden tým. Sparta se sice trochu zmátořila a brankář Rulli musel řešit několik nepříjemných střel, ale byl to Ajax, kdo opravdu hrozil.

Po hodině hry byl ve vápně stažen k zemi Berghuis a VAR dal domácímu týmu výhodu pokutového kopu. Toho se zhostil Tadić a poradil si na výbornou. A to ještě nebylo všechno, protože sedm minut před koncem byl faulován Brian Brobbey a Mohammed Kudus se trefil nádherně z přímého volného kopu - 4:0. Sparta dnes pro Ajax nebyla soupeřem a po právu vyhrál jasně lepší domácí tým.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - PSV Eindhoven 2:2

19.02.2023 14:30

Góly: 33. Othman Boussaid, 60. Sander van de Streek - 41. Johan Bakayoko, 57. Luuk de Jong

PSV si náladu po třígólové porážce na půdě Sevilly v rámci Evropské ligy moc nezlepšilo ani v Eredivisie. Ne že by Utrecht zrovna představoval po papírové stránce už předem nějakého snadného protivníka, přesto si bezpochyby malovalo tříbodový výsledek, aby mohlo, alespoň dočasně, vplout v tabulce na druhé místo. Jenže na Galgenwaardu ve finále jenom plichtilo.

Hosté byli zprvu o něco aktivnější, v 6. minutě si vytvořili první větší šanci tohoto utkání, a to po standardce, kterou se jal rozehrát Veerman z levé strany. Jeho oblouček propadl až na zadní tyč, kam si naběhl de Jong, ve vyložené pozici se mu každopádně nedařilo v koncovce, a tak balón nasměroval jen do náruče gólmana Barkase.

Utrecht v první půlhodině tohoto střetu nepůsobil prakticky vůbec nebezpečně, přesto to byli právě Domstedelingen, kteří se nakonec ve 33. minutě ujali prakticky z ničeho nic vedení. A nutno podotknout, že autor branky Boussaid bude na svou trefu vzpomínat asi ještě hodně dlouho. Ze zhruba pětadvaceti metrů napřáhl svou pravačkou natolik dobře, že na jeho dělovku, směřující k bližší tyčce, nemohl gólman Benítez v podstatě vůbec reagovat.

Domácí chytili slinu, o pár chvil později se mohli dokonce propracovat k dalšímu gólu, to když ze střední vzdálenosti vypálil po zemi Booth, nicméně Benítez tentokráte zasáhnul a merunu vyrazil. Do přestávky pak PSV přece umělo odpovědět na průběžný negativní stav. Ve 41. minutě Simons posunul u levé lajny míč na de Jonga, jeho přihrávka poté propadla v pokutovém území k Bakayokovi, a ten pohotově zacílil za záda Barkase.

V 51. minutě eindhovenský výběr rozvlnil síť také podruhé v rámci tohoto měření sil, de Jonga svým pasem pobídnul Mauro Júnior, avšak hostující forvard si nepohlídal ofsajd, a tak se změna skóre nekonala. V 57. minutě se už nicméně hosté dočkali regulérní branky. Bakayoko se posunul z pravé strany za hranici šestnáctky, levou nohou vyslal štiplavý pokus, který Barkas pouze vytloukl před sebe, a dorážející de Jong lehce doklepl za brankovou čáru.

Jenomže radost PSV nakonec vydržela jen pár okamžiků. Douvikas balón ve vápně chytře sklepl hrudí pro van de Streeka, jenž, zřejmě i s pomocí teče bránícího Branthwaita, překonal Beníteze, a to do jeho protipohybu. V 89. minutě mohl přece strhnout zisk tří bodů na stranu hostů Til, ke své smůle však orazítkoval z tutového postavení pouze brankovou konstrukci.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - FC Twente 2:0

19.02.2023 14:30

Góly: 6. Philippe Rommens, 16. Isac Lidberg

Go Ahead slaví doma velké vítězství, poradilo si totiž s favorizovaným Twente! O góly se rovným dílem podělilo duo Rommens - Lidberg, domácí se tedy v tabulce posunuli na jedenáctou příčku.

Třináctý tým Go Ahead Eagles se doposud v jednadvaceti zápasech radoval jen z pěti výher a před tímto utkáním se nacházel až na 13. místě. Twente naopak hrálo o poháry, protože zisk čtyřiceti bodů ho dostal na skvělé páté místo. Čili do utkání šli svěřenci trenéra Reného Hakeho jako jasný outsider, který ale Twente nehodlal dát nic zadarmo.

A že favorita nečeká dnes odpoledne nic jednoduchého, potvrzovaly první minuty utkání. Hned po neproměněné šanci mimo pálícího Černého se José Fontán rozhodl oslovit Philippeho Rommense a jeho rána pravačkou rozvlnila síť za zády brankáře Larse Unnerstalla!

Twente bylo mírně v šoku, ovšem nedokázalo na stav utkání nijak reagovat. A naopak o chvíli později znovu inkasovalo! Tentokrát se střelec první branky rozhodl pro zajímavý signál a ze standardky posadil míč na hlavu naskakujícího Isaca Lidberga, na jehož hlavičku byl brankář Unnerstall krátký - 2:0 pro domácího outsidera.

Něco přeci jen kazilo domácímu týmu radost, protože v 19. minutě se zranil Willum Willumsson. Po několika minutách ošetřování sice pokračoval, ale nakonec musel být nahrazen Fernandesem. Tou dobou se k míči v zajímavé vzdálenosti dostal Václav Černý, jenže dnes neměl správně seřízená mířidla a bránu gólmana De Langeho míjel.

De Lange musel krátce po změně stran řešit náročnou situaci v podobě rány špatně obsazeného Michela Vlapa. Stejný hráč se o pár minut později ve vápně skácel k zemi, jenže penaltu si nevymodlil - sudí to naopak považoval za simulaci. Víc už hosté nestihli a překvapivě padli.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - SC Heerenveen 1:2

19.02.2023 12:15

Góly: 1. Bjørn Johnsen - 22. Osame Sahraoui, 65. Milan van Ewijk

Před výtečnou kulisou malebného stadionu v Leeuwardenu dokázal SC Heerenveen porazit domácí Cambuur 2:1 a udržet se na klíčovém osmém místě. Cambuur šel sice bleskurychle do vedení, ale nadějný výsledek neudržel a v tabulce Eredivise zůstává na posledním místě.

Pro Cambuur Leeuwarden je to určitě škoda, protože jakýkoliv bodový zisk má v jeho situaci velkou cenu. Domácí fotbalisté začali, v opravdu skvělé atmosféře, dobře a své fanoušky rozjásali po pouhých šedesáti sekundách. Cambuuru se vyplatil presink a centr do šestnáctky trefil parádně z první Bjorn Johnsen! Rychlá branka hráče ve žlutých dresech neuvěřitelně nakopla a o chvíli později špatně zakončil pohlednou kombinaci Breij.

Heerenveenu chvíli trvalo, než získal pevnou půdu pod nohama a ve 22. minutě se dočkal odpovědi. Brance znovu předcházel ideální centr do šestnáctky, který obrana Cambuuru nedokázala odvrátit a propadnutý balón napálil do sítě Osame Sahraoui - 1:1. Vzápětí měl na hlavičce otočku Nunnely a naštěstí pro Cambuur těsně netrefil zařízení.

Hosté si udržovali mírnou převahu i po změně stran a utkání nakonec rozhodli ve svůj prospěch v 65. minutě. Sahraoui zatáhl balón až do malého vápna, tem hned dvakrát v rychlém sledu zasahoval brankář Ruiter, načež mu pomohlo i břevno, jenomže obrana Cambuuru nechala hráče Heerenveenu směle dorážet a nakonec Milan van Ewijk zblízka dorazil balón do sítě.

Domácí to nezabalili a měli šance na vyrovnání. Ty největší bezpochyby v 77. a 83. minutě, ale střela ze střední vzdálenosti těsně prolétla kolem tyče a hlavičce Uldrikise scházela razance. Nebezpečnou leč nepřesnou střelu vyslal i Haye. Cambuur se nedočkal vyrovnání ani v nastavení a nakonec Heerenveenu podlehl.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AZ Alkmaar 2:1

18.02.2023 21:00

Góly: 45+2. Alireza Jahanbakhsh, 90. Marcus Holmgren Pedersen - 17. Javairô Dilrosun (vl.)

Feyenoord zvládl šlágr dvaadvacátého kola proti Alkmaaru a upevnil si své postavení na čele tabulky. Bitva prvního celku Eredivisie se druhým zajisté slibovala velkolepější podívanou, než jaká se nakonec na hrací ploše uskutečnila, i přesto ukázaly oba týmy, že umějí být hodně efektivní, takže k vidění byly hned tři branky. Ta rozhodující padla v samotném závěru klání.

Obecně bylo vidět, že oba týmy nechtějí udělat především nějakou hrubou chybu, která by mohla notně zamávat s jejich šancemi na zdárný výsledek. Úvodní čtvrthodinka tedy moc vzruchu nenabídla, ostatně jako většina zbývajících pasáží, v 17. minutě každopádně z ničeho nic udeřili hosté.

Karlsson rozehrál rohový kop centrem na bližší tyčku, bránící Dilrosun se snažil míč odvrátit do bezpečí, počínal si ovšem tak nešikovně, že zamířil za záda vlastního brankáře Wellenreuthera. Ten se ještě snažil inkasování zabránit, po míči se však natahoval marně.

Alkmaar od té doby hájil těsné vedení velmi úspěšně. Feyenoord se jen stěží prosazoval přes kompaktní obranu svého protivníka, vůbec se prakticky nedostával k nějakým střeleckým pokusům. A pokud ano, nebylo tomu mezi prostor třech tyčí, nýbrž se jednalo o zablokovaná zakončení.

Když už se na každý pád zdálo, že poločas skončí daleko lépe pro hosty, dokázali domácí přece gólově zaúřadovat. Ve druhé minutě nastavení prvního dějství zaslal Idrissi z rohu pokutového území jemný oblouček na zadní tyčku, nejvýše si naskočil Jahanbakhsh, který svou hlavičku usměrnil přesně do spodního rohu branky.

Ani druhá půle nenabídla žádnou dechberoucí ofenzivní podívanou, i nadále pokračovaly obě družiny v jakémsi režimu kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. V 61. minutě se sice podařilo rotterdamskému výběru rozvlnit síť, konkrétně Giménezovi, jenž levačkou zacílil na vzdálenější stranu brankové konstrukce, nepohlídal si nicméně ofsajdové postavení poté, co ho uvolnil Timber, a tak jeho trefa nemohla být uznána.

Remíza by ve finále byla asi tím nejspravedlivějším výsledkem. Jenže na nějaké sdílení bodů nakonec Feyenoord neslyšel a v 90. minutě strhnul vítězství ve svůj prospěch. A nutno podotknout, že autor rozhodující okamžiku Pedersen se postaral o jednu z nejpohlednějších branek v této sezóně. Práskl do balónu zhruba pět metrů od vápna a jeho dělovka následně zapadla obloučkem přesně do šibenice.

Více informací k zápasu

FC Groningen - FC Emmen 1:1

18.02.2023 18:45

Góly: 12. Ricardo Pepi - 14. Miguel Araujo

Čekání Groningenu na vítězství nebylo ukončeno ani proti Emmenu. Po debaklu s PSV se mu alespoň zdařilo uzmout bod, i tak nicméně s výsledkem nemůže být spokojený. Právě nynější měření sil totiž představovalo to s přímým konkurentem v boji o záchranu, na nějž se mohl bodově dotáhnout. Jenomže na úvodní trefu Ricarda Pepiho uměl zareagovat Miguel Araujo.

Do první větší příležitosti tohoto utkání se propracoval Groningen. A Manu ukázal, že technika je jeho z největších předností. Ve vápně tak dlouho motal míčem, až nakonec levačkou vypálil, ovšem jeho pokus pěstovaný levačkou skončil na bližší tyči.

Ve 12. minutě se již každopádně domácí radovali ze vstřelené branky. Hove ve vápně efektivní patičkou, kterou rozhodně nebylo snadné takto dobře vyprodukovat, pobídl svého spoluhráče Pepiho, ten pak z otočky zacílil pravou nohou po zemi a gólman van der Hart se po balónu jen marně natahoval. Vedení ale Groningenu nevydrželo dlouho.

Emmen udeřil gólově ze standardky, to když ve 14. minutě vyslal Diemers centr z pravé strany, na hranici brankového území se nacházel zcela nehlídaný Araujo, a ten bez problémů zamířil do potřebných míst. V 61. minutě mohli dokonce hosté strhnout vedení na svou stranu, pumelici Bernadoua však zlikvidoval bravurně brankář Verrips.

V 73. minutě čelil výběr z Drentska nepříjemné skutečnosti, te Wierik si totiž nedal pozor, přišlápl ze strany Irandusta, vyfasoval žlutou kartu, a protože už jednu měl, uviděl také červenou. Přesilovku nicméně Trots van het Noorden nezužitkovali, Emmen již v oslabení zkrátka podruhé neinkasoval.

Více informací k zápasu

FC Volendam - SBV Vitesse 2:0

18.02.2023 16:30

Góly: 12. Daryl van Mieghem, 68. Daryl van Mieghem

Zlepšenou formu potvrdil v nizozemské nejvyšší soutěži FC Volendam a hned si připsal cenný skalp ambiciózního Vitesse. Obě branky domácích vstřelil Daryl van Mieghem. A potřeba také podotknout, že hosté nepředvedli zrovna dobrý výkon.

Je to ale nakonec poměrně překvapivý výsledek, protože se obecně očekávalo, že tým trenéra Phillipa Cocyho napraví předchozí vzájemnou remízu 1:1. Volendam ale svého soupeře dokonale zaskočil a velice brzy se dostal do jednobrankového vedení.

Už ve 12. minutě zůstal na šestnáctce trestuhodně neobsazený Daryl van Mieghem, když k němu doputoval centr z levé strany hřiště, a na přesný zásah k tyči reagoval brankář Scherpen jen ohlédnutím. První poločas ještě nabídl krom dojemného chorea fanoušků, připomínající úmrtí Christiana Atsua v troskách svého domu po zemětřesení, jednu loženku. Oristanio postupoval z úhlu na brankáře, vypálil tvrdou ránu a jen s neuvěřitelným štěstím neskončil balón v síti - Scherpen ani pořádně nevěděl, kudy balón proletěl mimo branku.

Každopádně Vitesse nepodávalo ve Volendamu i nadále dobrý výkon, a domácí tak v 67. minutě navýšili vedení. Daryl van Mieghem měl tentokrát o poznání snazší úlohu a na brankové čáře doklepl balón do branky. Hosté na to vůbec nedokázali reagovat a vlastně v celém zápase nepředvedli vůbec nic. Volendam napravil minulou porážku s Twente, a od sestupových příček ho tedy dělí už tři body.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Fortuna Sittard 3:1

17.02.2023 20:00

Góly: 76. Michiel Kramer, 86. Julen Lobete, 90. Florian Jozefzoon - 49. Burak Yilmaz

Celek ze Sittardu nedokázal navázat na skvělou aktuální formu a po deseti získaných bodech ve čtyřech předchozích střetnutích prohrál, když v páteční předehrávce 22. kola neudržel vedení ve Waalwijku, a kvůli třem inkasovaným trefám v závěrečných dvaceti minutách musel skousnout porážku 1:3. V tabulce tedy klesl na desáté místo se šestadvaceti body, naopak RKC má na kontě o tři body více. A vyhouplo se na velmi solidní osmou pozici.

Hosté přitom nehráli špatně a krátce po začátku druhé půle šli do vedení, jenomže v 76. minutě bylo vyrovnáno, a pak inkasovali ještě dvakrát. První větší možnost tohoto utkání se zrodila přesně po odehrané čtvrthodině, jelikož z hranice pokutového území tvrdě vystřelil Michiel Kramer, ale mířil jen doprostřed branky do náruče připraveného brankáře Pandura. O pár minut později zahrozil na opačné straně Bistrovič, nicméně ten těsně minul levou tyč.

Přesně v polovině první půle chtěl otevřít gólový účet nesmírně aktivní Kramer, ovšem ani on neměl přesnou mušku. Fortruna se z ničeho nic dostala do vedení čtyři minuty po výměně stran. Již svou devátou ligovou trefu tohoto ročníku zaznamenal sedmatřicetiletý turecký veterán Burak Yilmaz, neboť po nahrávce Iñiga Córdoby napřáhl ze střední distance a balón usměrnil k pravé tyči. Avšak neuběhly ani další tři minuty a hra Fortuny se začala sypat.

Nejprve totiž předčasně opustil trávník španělský kouč Julio Velázquez, který za protesty proti výrokům sudího během krátké chvíle uviděl dvě žluté a následně tedy i červenou kartu. Domácí od této chvíle ožili a srovnat dokázali díky nekompromisnímu projektilu Kramera. Otočit vývoj ve svůj prospěch se jim povedlo v 86. minutě po pohotové dorážce střídajícího Julena Lobeteho k levé konstrukci. A v poslední minutě základní hrací doby pojistil jejich náskok jiný nově příchozí hráč Florian Jozefzoon okamžitou dělovkou pod břevno.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
22
14
7
1
49 : 20
49
2
AFC Ajax
22
13
7
2
63 : 22
46
3
AZ Alkmaar
22
13
5
4
47 : 27
44
4
PSV Eindhoven
22
13
4
5
57 : 27
43
5
FC Twente
22
11
7
4
35 : 15
40
6
Sparta Rotterdam
22
10
7
5
32 : 22
37
7
FC Utrecht
22
9
7
6
35 : 35
34
8
SC Heerenveen
22
8
6
8
23 : 25
30
9
RKC Waalwijk
22
7
8
7
35 : 35
29
10
NEC Nijmegen
22
5
12
5
27 : 22
27
11
Fortuna Sittard
22
7
5
10
27 : 36
26
12
Go Ahead Eagles
22
6
7
9
31 : 37
25
13
SBV Vitesse
22
5
8
9
27 : 39
23
14
FC Volendam
22
5
5
12
25 : 49
20
15
SBV Excelsior
22
6
2
14
20 : 51
20
16
FC Emmen
22
3
8
11
18 : 38
17
17
FC Groningen
22
3
5
14
22 : 48
14
18
Cambuur Leeuwarden
22
3
4
15
12 : 37
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Rudnevs

Feyenoord krása. Zapol som posledných 10 minút, úžasná atmosféra a eufória po góle na De Kuipe, vidno, že to moc chceli na konci.

Reagovat
AjaxFans

Zajímavý ročník

Reagovat
XXXJ10

To jo titul vyhrajeme letos jen max. o 3 body...

Reagovat
AjaxFans

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele