Eredivisie - preview 30. kola

12.04.2019, 11:10, aktualizováno 14.04.2019, 11:15
Previews
PSV bude dotahovat náskok Ajaxu. Doma přivítá De Graafschap. Heerenveen pak změří síly s Groningenem. Willem II se utká se Zwolle a kolu uzavře souboj Utrechtu s Vitesse Arnhem, které bojuje o místo v play-off o Evropskou ligu...
PSV Eindhoven - BV De Graafschap  (neděle 12:15)
PSV Eindhoven v předchozím kole opustilo po hodně dlouhé době vedoucí pozici a ve zbývajícím průběhu bude mít co dělat, aby ještě obhájil mistrovskou trofej. Momentálně se nachází na druhém místě s jednasedmdesáti body a za prvním Ajaxem zaostává o body tři, nyní v duelu se zachraňujícím se De Graafshapem nutně potřebuje zvítězit. De Graafschap je momentálně šestnáctý se šestadvaceti body o skóre před sedmnáctým Excelsiorem.

Domácí celek zvítězil v posledních třech utkáních pouze jednou a to doma nad Zwolle v poměru 4:0, jinak nezvládl klíčovou bitvu s amsterdamským rivalem a podlehl mu 1:3. Minule sehrál divoký duel s Arnhemem, kde hned třikrát dotáhl náskok protivníka a nakonec s ním remizoval 3:3. Se svým nadcházejícím rivalem má ve vzájemných střetnutích výraznou převahu, neboť ho z dvaceti případů sedmnáctkrát porazil a pouze jednou prohrál.

Bez bodů naposledy zůstal před necelými devatenácti lety, kdy v Doetinchemu prohrál 0:2. "Teď bude hodně záležet na detailech, jakákoliv ztráta může rozhodnout. Určitě nás mrzí, že jsme prohospodařili náskok z první poloviny sezóny, i přesto chceme bojovat až do úplného konce a v žádném případě se nevzdáváme. De Graafschap nepodceníme, za této situace to ani není dost dobře možné," uvedl na předzápasové tiskové konferenci kouč Mark van Bommel.

De Graafschap se srdnatě pere o udržení prvoligové licence, na přímou záchranu ztrácí tři body. Po senzačním úspěchu v Heerenveenu (3:0) nedokázal vyzrát na Heracles a po vyrovnaném průběhu mu podlehl 1:2. Pak se snažil odolat i Groningenu a utrpěl další těsnou porážku 0:1. Před týdnem zaskočil vysoce favorizovaný Alkmaar a díky vyrovnávací brance v nastaveném čase získal nesmírně důležitý bod po nerozhodném výsledku 1:1.

"Soupeř nemá co ztratit a to může být jeho výhoda, my musíme zůstat maximálně trpěliví i koncentrovaní. Rádi bychom co nejdříve vstřelili úvodní gól, abychom do dalšího průběhu získali klid," dodal jednačtyřicetiletý lodivod PSV. Ten se stále musí obejít bez Romera, van Osche a Thomase (všichni poraněné koleno), jeho protějšek Henk de Jong postrádá Jurjuse, Abdulahiho, Vremana i vykartované opory van de Paverta s Matusiwou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 14.00 - 25.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - PEC Zwolle  (neděle 14:30)
Oba dva nadcházející soupeři živí naději na horní polovinu tabulky a tedy i na dodatečnou baráž o Evropskou ligu, do nedělního utkání bude vstupovat v lepší výchozí pozici domácí Tilburg. Ten se díky zlepšeným výkonům v posledních týdnech prokousal již na deváté místo Eredivisie se čtyřiceti body a na osmý Groningen ztrácí jediný bod. Do dobré formy se však dostali také hosté ze Zwolle, kteří jsou momentálně dvanáctí s pětatřiceti body.

Willem od konce února prohrál pouze dvakrát a to v Heerenveenu (2:4) a před týdnem s vedoucím Ajaxem (1:4). Jinak si na konto připsal hned šest vítězství včetně toho semifinálového v národním poháru s Alkmaarem, a proto začátkem května bude usilovat o nesmírně cennou trofej s amsterdamským gigantem. Poté zaznamenal čtyřzápasovou šňůru ligových vítězství, jež skončila právě naposledy s AFC.

Shodným výsledkem 3:2 postupně zdolal De Graafschap, silný Feyenoord i Sittard, vzápětí si po divokém průběhu poradil taktéž s Heraclesem v poměru 4:3. PEC se ještě před několika týdny pohybovalo na hranici pádu do druhé ligy, jenomže v předchozích čtyřech případech získalo solidních devět bodů a udělalo tak zřejmě definitivní krok k záchraně. Po výhře v Rotterdamu nad Excelsiorem (2:0) přehrálo Emmen (3:0).

Pak sice neměl šanci v Eindhovenu (0:4), avšak naposledy rozcupoval Fortunu a deklasoval ji vysoko 5:0. "Zwolle je nesmírně produktivní a dokáže potrestat téměř jakoukoli chybu, navíc se v jeho defenzivě jen těžko hledají nějaké skuliny. Pro nás je to důležitý zápas a určitě do něho jdeme s cílem zvítězit, na druhou stranu musíme být opatrní. Šance jsou podle mého názoru naprosto vyrovnané," prohlásil s respektem k soupeři domácí kouč Adrie Koster.

Tomu znovu scházejí Heerkens a Peruánec Tapia, kormidelník Zwolle Jaap Stam by měl mít k dispozici kompletní výběr. "Willem je nesmírně ofenzivně laděný klub a jeho hra diváky baví. Poslední dobou je i účinná, proto potřebujeme být připraveni na všechno. Pevně věřím, že navážeme na minulý výkon se Sittardem," vyjádřil se Stam v krátkosti. Na podzim slavil Tilburg, jenž ve Zwolle zvítězil 3:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.72 - 3.44
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - FC Groningen  (neděle 14:30)
Oba dva nedělní soupeři se pohybují na hranici kvalifikace o Evropskou ligu a nyní spolu sehrají nesmírně důležitý vzájemný zápas. Heerenveen se nachází v přeci jen o něco horší pozici, neboť mu patří desáté místo se šestatřiceti body. Hosté zažívají úchvatnou druhou polovinu Eredivisie, ve které už osmkrát zvítězili, a díky tomu jim patří solidní osmá příčka se čtyřiceti body. Za sedmým Arnhemem zaostávají o body dva.

Heerenveen se poslední dobou nepotkal se zrovna nejlepší formou a nevyhnuly se mu nečekané ztráty. Po třech výhrách v řadě za sebou nad Sittardem, Tilburgem (v obou případech 4:2) a Den Haagem (3:2) nezvládl duel proti zachraňujícímu se De Graafschapu a podlehl mu 0:3. Následně těsně porazil trápící se Excelsior (1:0), pak ale neměl šanci v Rotterdamu s místním Feyenoordem (0:3) a minule selhal taktéž v Emmenu (0:2).

Groningen se v jarní části prezentuje výbornou defenzivní činností, v posledních pěti zápasech inkasoval pouze jednou a to ještě na půdě vysoce favorizovaného Alkmaaru, kterému podlehl těsně 0:1. Nicméně stejným poměrem dokázal vždy na vlastním stadionu Euroborg přehrát Den Haag, De Graafschap a před týdnem taktéž Excelsior. Podzimní vzájemný souboj vyzněl ve prospěch Groningenu po výsledku 2:0.

Heerenveen hlásí jednu výraznou změnu a to na trenérském postu, po neúspěchu s Emmenem totiž ve středu odvolal dosavadního kouče Jana Oldeho Riekerinka a tým prozatím do konce sezóny povede Johnny Jansen. Ten se na tradiční "Noordelijke derby" těší. "Naším cílem zůstává účast v příštím ročníku Evropské ligy a ještě je čas tohoto cíle dosáhnout. Na derby jsme připraveni a hodláme v něm uspět, i když to bude velmi náročné."

Domácí se musí obejít bez Schaarse, jistotu účasti nemá ani Floranus. Hostující lodivod Danny Buijs nenasadí belgického gólmana Begiose a Dána Pohla. "Heerenveen vždycky chceme porazit a naše motivace s blížícím se startem utkání stále roste. Od samého začátku očekávám od soupeře velké nasazení, musíme si dát pozor na jeho standardní situace a důraz při zakončení," uvedl šestatřicetiletý rodák z Dordrechtu pro klubový web.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.38 - 2.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - SBV Vitesse  (neděle 16:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.64 - 3.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - ADO Den Haag  (sobota 18:30)
Alkmaar momentálně bojuje o přímý postup do předkola Evropské ligy a nyní bude chtít odčinit předchozí dvě zaváhání proti konkurenčnímu Den Haagu. Domácí výběr je prozatím na čtvrtém místě tabulky s dvaapadesáti body a za třetím Feyenoordem zaostává o bod jeden, na pátý Utrecht má náskok šesti bodů. Jeho sobotní protivník naposledy šokoval svým výkonem a přiblížil se k záchraně, v tuto chvíli je dvanáctý s třiatřiceti body.

AZ by mohla na přesun do EL stačit i současná čtvrtá příčka a to za předpokladu, že Ajax vyhraje finálový duel národního poháru s Tilburgem. Naposledy nedokázal udržet těžce nabité vedení v Doetinchemu a s nováčkem z De Graafschapu se pouze rozešel smírně po výsledku 1:1, vyrovnávací trefu inkasoval až v nastaveném čase. Předtím nezužitkoval ani dvoubrankový odstup v Arnhemu a s Vitesse proto remizoval 2:2.

ADO si v letošní sezóně nevede úplně podle představ a rozhodně si představoval klidnější závěr sezóny. V tuto chvíli drží sedmibodový náskok na barážové pozice a to hlavně díky poslední vysoké výhře 5:0 nad silným Utrechtem, což nečekal téměř nikdo. Do listiny střelců se jednou zapsal i český krajánek Tomáš Necid, který opět zřejmě začne na lavici náhradníků. Hosté tímto úspěchem uťali svou nepříznivou šňůru šesti ligových střetnutí bez výhry.

Domácí kouč John van den Brom nemá k dispozici Belgičana Wuytense a útočníka Boadua (poraněný kotník). "Na první pohled se může zdát, že musíme vyhrát a jakýkoliv jiný výsledek by byl ostudou, ovšem Den Haag před týdnem dokázal, že má velké kvality a může porazit kohokoliv. Potřebujeme být velmi opatrní při rychlém přechodu soupeře do ofenzívy, jinak by nás mohl trestat," řekl s opatrností v hlase dvaapadesátiletý van den Brom.

Hosté se musejí obejít bez Kishny s Davidem (oba problémy s kolenem), jistotu startu nemá ani Troupée (potíže se zadním stehenním svalem). "Rádi bychom navázali na předchozí výkon, nicméně Alkmaar bude před vlastními fanoušky ještě rychleji napadat a očekávám i větší důraz v osobních soubojích. Hodláme získat tři body, za určitých okolností by ani nerozhodný výsledek nebyl k zahození," uvedl pro klubové stránky kouč Alfons Groenendijk.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.42 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - SBV Excelsior  (sobota 18:30)
Ajax se po minulém kole posunul do čela nejvyšší nizozemské soutěže a ve zbývajících pěti zápasech se tak příznivci nizozemského fotbalu mohou těšit na pikantní duel o mistrovskou trofej. AFC doposud vybojoval jednasedmdesát bodů a před druhým PSV je díky lepšímu skóre, teď bude hájit své postavení proti zachraňujícímu se Excelsioru. Ten je momentálně v tíživé situaci a bude mít co dělat, aby se vyhnul sestupu o patro níže.

Amsterdamský celek naposledy v Eredivisii zavítal do Tilburgu a po nepříliš přesvědčivém prvním poločase si nakonec domů odvezl celkem pohodlné vítězství 4:1. Následně se předvedl ve slušném světle proti italskému Juventusu, kdy doma vybojoval hratelnou remízu 1:1 a rozhodně stále může pomýšlet na případnou semifinálovou účast, i když ho v odvetném duelu Ligy mistrů v Turíně doslova čeká zkouška ohněm.
Trenér Erik ten Hag bude mít k dispozici téměř kompletní výběr, na marodce se nachází jen Eiting (poraněné koleno) a karetní trest za vyloučení s PSV pořád odpykává Mazraoui. "Jestliže chceme dosáhnout našeho cíle, tak v takovýchto typech zápasů si nemůžeme dovolit zaváhat. Je nám jasné, že se náš protivník zaměří na pozornou práci v defenzívě a nemá co ztratit, i přesto jsou tři body povinností," prohlásil na tiskové konferenci ten Hag.

Domácí lodivod dále očekává odhodlaný výkon rotterdamského rivala. "Když se perete o bytí či nebytí, tak se výkonnostní rozdíly smazávají a jste schopni čehokoliv. Excelsior zcela jistě bude bojovat o každý centimetr prostoru a my se musíme vyrovnat s jeho houževnatostí. Nesmíme nic podcenit, mohlo by nás to velmi mrzet," dodal vzápětí devětačtyřicetiletý rodák z Haaksbergenu. Hosté mohou v tuto chvíli počít s kompletním kádrem.

Excelsior je až sedmnáctý se šestadvaceti body a na patnáctý Emmen má manko tří bodů. V posledních šesti ligových zápasech nezískal ani bod, minule podlehl Groningenu těsně v poměru 0:1. Na špatný sled událostí reagoval před necelými čtrnácti dny kouč Adrie Poldervaart a ze své funkce odstoupil, tým tak prozatímně vede jeho asistent André Hoekstra. Podzimní vzájemný souboj skončil drtivou výhrou Ajaxu po výsledku 7:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.05 - 17.10 - 40.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - Heracles Almelo  (sobota 20:45)
Rotterdamský Feyenoord už dávno ztratil šanci na mistrovský titul a ve zbývajících pěti utkáních se především pokusí udržet třetí místo před dotírajícím Alkmaarem. Na něj má náskok jediného bodu, a proto potřebuje předvádět konstantní výkony. Nyní bude plnit úlohu favorita proti Heracles, které na své poměry zažívá povedený ročník. V tuto chvíli mu patří šestá příčka s pětačtyřiceti body, za pátým Utrechtem zaostává o bod.

Almelo rozhodně pomýšlí na dodatečnou kvalifikaci Evropské ligy, na druhou stranu nic jistého ještě nemá. Před osmým Groningenem je o bodů na pět, na šestý Tilburg má náskok šesti bodů. Hosté v posledních pěti duelech prohráli pouze jednou a to po divokém průběhu s Tilburgem (3:4), jinak se rozešli smírně s Emmenem (1:1). Porazit dokázali Vitesse (3:2), De Graafschap (2:1) a před týdnem po velkém boji i poslední Bredu (1:0).

Domácímu týmu se v této sezóně nevyhýbají výpadky a hlavně kvůli nevyrovnanosti výkonů ztrácí na vedoucí duo Ajax - PSV propastných osmnáct bodů. Před zhruba dvěma týdny klesl na čtvrtou příčku a vůbec se mu nedařilo, shodně po výsledku 2:3 totiž nestačil na Tilburg ani na Utrecht. Zlepšení zaznamenal s Heerenveenem a zdolal ho hladce 3:0, minule stejným poměrem přehrál zachraňující se Venlo a znovu se tak dostal do optimální pohody.

Feyenoord stále nemůže počítat se svou ofenzivní oporou Robinem van Persiem, jenž laboruje se zraněným lýtkem, dále nejsou připraveni brankář Bijlow (poranění nohy) a obránce St. Juste (potíže se zadním stehenním svalem). "Na tento zápas se opravdu těšíme, neboť vzhledem k ofenzivnímu stylu protivníka by se diváci neměli nudit. Bude to těžký zápas, ale určitě ho můžeme zvládnout," uvedl v krátkosti domácí trenér Giovanni van Bronckhorst.

Jeho protějšek Frank Wormuth se musí obejít bez van de Berga, Jakubiaka a Pröppera (všichni poraněné koleno). "Na stadionu De Kuip je vždy výborná atmosféra, kterou si všichni užíváme. Porazit Feyenoord na jeho vlastní půdě se nepodaří každý den, my se o to přesto pokusíme," vyjádřil se s úsměvem na tváři osmapadesátiletý Wormuth. Podzimní vzájemné střetnutí skončilo očekávanou výhrou Feyenoordu v poměru 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.45 - 11.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Sittard - VVV Venlo  (sobota 20:45)
Oba dva sobotní soupeři pokukují po přímé záchraně a nemají k ní příliš daleko, ovšem ve zbývajícím průběhu si nemohou dovolit polevit. Domácí Fortuně momentálně patří čtrnáctá příčka se třiceti body a na barážové duo De Graafschap - Excelsior disponuje náskokem čtyř bodů. Hosté z Venla se nenacházejí v úplně optimálním rozpoložení, nicméně hlavně díky povedené podzimní části vybojovali o tři body více než nadcházející soupeř a jsou třináctí.

Venlo může při případném vítězství udělat rozhodující krok za udržením prvoligové licence, nicméně domácí jsou v o něco horší pozici a body taktéž potřebují, navíc se jim před vlastní kulisou daří. Minule neměli šanci ve Zwolle a po hodně bídném výkonu utrpěli debakl 0:5, předtím se rozešli smírně bez branek s Den Haagem a body nezískali ani v Tilburgu (2:3). Venlo si v předchozích deseti ligových utkáních připsalo na konto nicotných sedm bodů.

Úspěch zaznamenalo pouze s Tilburgem (2:1) a s Excelsiorem (1:0), remízu 1:1 uhrálo na půdě poslední Bredy. Poté naprosto selhalo v defenzivní činnosti s Utrechtem a po šesti inkasovaných brankách ještě mohlo být rádo za výsledek 2:6, přitom po prvním poločase vedlo 2:1. Minule se pokusilo zaskočit favorizovaný Feyenoord, jenomže herně na něj nestačilo ve všech činnostech a jasnou porážku 0:3 proto neodvrátilo.

Domácí trenér René Eijer určitě nenasadí Dammerse, Syhreho a Koota (všichni problémy s kolenem), po operaci kolenních vazů se ještě nezotavil ani Vlijter. "Všichni v klubu cítí, že se láme chleba. Jsem si jistý, že na jedné i druhé straně bude znát mírná nervozita, bojuje se totiž o šest bodů a výsledek tohoto střetnutí může mít rozhodující vliv na případnou záchranu či sestup. Dáme do toho všechno, chceme zvítězit," řekl Eijer s odhodláním v hlase.

Jeho protějšek Maurice Steijn nemusí řešit tak velké komplikace s marodkou, postrádá totiž jen Promese (potíže s kolenem). "Pokud tady dokážeme zvítězit, tak jsem si jistý naší záchranou. Spodek Eredivisie je nesmírně vyrovnaný, avšak šestatřicet bodů by mělo stačit. Nyní by mohl rozhodnout jediný okamžik, bude to velmi opatrné," předpovídá pětačtyřicetiletý Steijn. První letošní vzájemný souboj skončil výhrou Venla v poměru 3:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.44 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NAC Breda - FC Emmen  (pátek 20:00)
Breda bude mít jednu z posledních možností, jak se ještě přiblížit k barážovým pozicím a nyní v přímém souboji o záchranu přivítá konkurenční Emmen. Domácím patří poslední osmnácté místo s jednadvaceti body a na duo De Graafschap - Excelsior ztrácejí bodů pět. Hosté naposledy překvapivě vyhráli a posunuli se na patnáctou příčku s osmadvaceti body, teď v páteční předehrávce 30. kola mohou udělat výrazný krok k záchraně.

NAC před necelým měsícem reagoval na nepříznivou situaci výměnou trenéra a jeho výkony se zlepšily. Nejprve se rozešel smírně s Venlem po výsledku 1:1, následně zvládl klíčovou bitvu v Rotterdamu s místním Excelsiorem a díky vstřelené brance ve třetí nastavené minutě zvítězil těsně 2:1. Minule statečně vzdoroval silnému Heraclesu a dlouho držel nerozhodný bezbrankový stav, jenže rozdílovou trefu nakonec obdržel zhruba deset minut před koncem.

"Byla to škoda, v tuto chvíli potřebujeme každý bod jako sůl. Do konce ještě zbývá pět kol a já jsem přesvědčen, že stále máme šanci probojovat se alespoň do baráže. Je nám jasné, že bez výhry proti Emmenu to půjde jen těžko, proto jsme odhodlání uspět více než jindy. Očekávám nervózní a trochu i opatrný průběh, nám rozhodně nestačí hrát na remízu. Dáme do toho všechno," řekl s odhodláním v hlase domácí lodivod Ruud Brood.

Šestapadesátiletý rodák z Gorinchemu se opět potýká s početnou marodkou, na které se nacházejí Gersbach, Mühren, Verschueren, Sporkslede, Damen a Schoofs. FC na tom není v tomto ohledu o mnoho lépe, na stadion Rat Verlegh nepřiveze Deimana, Pedersena, Kloka, Bijlsmu či Marinuse. Emmen před týdnem přerušil svou šňůru osmi ligových duelů bez vítězství, když si vyšlápl na Heerenveen a zdolal ho po výsledku 2:0.

"Toto vítězství nám určitě může pomoci po psychické stránce, dodalo nám hodně sebevědomí. Nicméně teď nás zřejmě čeká zápas roku a je jen na nás, jak se s náročnou situací popereme. Bude to boj o každý centimetr prostoru, rozhodnout může jediný moment. Všichni se těšíme, ale pociťujeme také mírnou nervozitu," řekl pro klubové stránky hostující kouč Dick Lukkien. Podzimní vzájemné měření sil skončilo úspěchem Emmenu v poměru 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.48 - 3.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax292324100:2671
2.PSV Eindhoven29225287:2271
3.Feyenoord Rotterdam29165863:3653
4.AZ Alkmaar29157756:3352
5.FC Utrecht29137954:4346
6.Heracles Almelo291431252:5545
7.SBV Vitesse291110855:4443
8.FC Groningen291251233:3541
9.Willem II291241351:5940
10.SC Heerenveen29991157:6436
11.PEC Zwolle291051438:4535
12.ADO Den Haag29891243:5533
13.VVV Venlo29961435:5433
14.Fortuna Sittard29861545:6930
15.FC Emmen29771534:6828
16.BV De Graafschap29751733:5926
17.SBV Excelsior29751733:6326
18.NAC Breda29561826:6521

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nabízím k přečtení analýzu Ajaxu. Budu rád za zpětnou vazbu

https://bielsistablog.blogspot.com/2019/04/ajax-amsterdam-analyza-hry.html

Reagovat
AjaxFans

Už to čtu.Jinak Kasper je totálně z formy a proti silným protivníkům se hraje s Tadičem na 9 a Neres na křídle.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele