Eredivisie - preview 24. kola

01.03.2019, 09:17, aktualizováno 03.03.2019, 08:30
Previews
Feyenoord i Alkmaar čekají domácí zápasy se soupeři, kteří hrají jen o záchranu. Emmen ani Sittard by podle papírových předpokladů favoritům ztráty způsobit neměly. Čerstvý finalista nizozemského poháru Willem II Tilburg vyrazí do Heerenveenu a Groningen si to rozdá s Venlem, které stejně jako on sídlí v tabulce těsně pod pozicemi pro play-off o Evropu...
SC Heerenveen - Willem II  (neděle 14:30)
Heerenveen se v poslední době chytil a vzdálil se obávanému boji o záchranu, v tabulce mu patří jedenácté místo se sedmadvaceti body a horní polovina rozhodně není daleko. Teď se pokusí vyzrát na velkého konkurenta z Tilburgu, kterému patří desátá příčka s osmadvaceti body. Willem II ve čtvrtečním semifinále KNVB Beker zdolal silný Alkmaar po penaltách a postoupil do finálového souboje s Ajaxem.

Heerenveen se ve druhé polovině soutěže zatím spíše trápil a na soutěžní výhru čekal od poloviny prosince. Svůj dvouměsíční půst přerušil před týdnem v Sittardu. Ke konci prvního poločasu sice prohrával o dvě branky, pak ale neskutečně zabral a vývoj otočil ve svůj prospěch (4:2). Jeho sebevědomí především vzrostlo po bitvě s vedoucím PSV, kdy držel do samého závěru vedení a nakonec získal cenný bod za remízu 2:2.

Hosté se po třech porážkách v řadě za sebou zvedli proti Alkmaaru a přehráli ho nejtěsnějším poměrem 2:1. Stejného protivníka přivítali před třemi dny a tentokráte pro ně nezačal zápas dobře, nicméně po přestávce dokázali vyrovnat a v nervy drásajícím penaltovém rozstřelu slavili obrovský úspěch. Tilburg se naposledy probojoval do finále národního poháru před čtrnácti lety. Z vítězství a zisku cenné trofeje se radoval dokonce před dlouhými šestapadesáti lety.

Domácí kouč Jan Olde Riekerink se musí obejít bez Schaarse s Floranusem (oba poraněné koleno), na trávník se ještě nepodívá ani Schmidt. "Je to pro nás důležité střetnutí, bojuje se o kvalifikaci Evropské ligy a i větší klid do zbytku sezóny. Tilburg zřejmě bude cítit nějakou únavu, ale tento faktor nám úspěch nezaručí. Chceme předvést podobný výkon jako před týdnem v Sittardu," uvedl pro klubové stránky Riekerink.

Jeho protějšek Adrie Koster postrádá Coulibalyho, Lewise a Lieftinka . "Postup v národním poháru je pro nás neskutečně sladkou odměnou za tvrdou práci. V Heerenveenu se neboduje každý den, ovšem není to nemožné. Mírná únava ze zápasu s Alkmaarem by na nás neměla mít vliv," vyjádřil se v krátkosti čtyřiašedesátiletý Koster. Podzimní vzájemný duel skončil jasnou výhrou Heerenveenu ve vysokém poměru 5:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.88 - 4.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - VVV Venlo  (neděle 14:30)
V souvislosti s Groningenem se po úvodní polovině sezóny hovořilo o možném sestupu do druhé ligy, avšak tradiční účastník nejvyšší nizozemské soutěže zametá tyto spekulace pod koberec. V novém roce totiž prohrál pouze jednou a ze šesti klání vybojoval velmi solidních třináct bodů, díky tomu se posunul na deváté místo s osmadvaceti body. Teď v přímém souboji o udržení horní poloviny přivítá Venlo.

Hosté zatím působí vyrovnaným dojmem a především v důležitých zápasech jsou schopni vítězit. V předchozích pěti utkáních sice hned čtyřikrát prohráli a pouze jednou vyhráli, i přesto jim patří solidní osmá pozice s devětadvaceti body. Naposledy se nedokázali prosadit proti Heraclesu a podlehli mu nejtěsnějším poměrem 0:1, předtím nenašli recept na skvěle hrající Alkmaar a z jeho stadionu si odvezli porážku 0:3.

Groningen nebodoval od poloviny prosince uplynulého roku jen jednou. V Eindhovenu s lídrem tabulky PSV držel krok a porážka 1:2 nebyla ostudou. Minule zavítal do Bredy a po matném výkonu směrem dopředu získal bod za bezbrankovou remízu. "V tomto ohledu musíme přidat, jinak Venlo neporazíme. Potřebujeme být důslední v osobních soubojích, velký pozor si musíme dát při bránění standardních situací," prohlásil na tiskové konferenci Danny Buijs.

Teprve šestatřicetiletý rodák z Dordrechtu očekává urputnou bitvu od začátku až do konce. "Hraje se o hodně, i když to tak na první pohled nemusí vypadat. K sestupovým příčkám to nemá ani jeden z nás daleko, naopak soupeři bojující o přímou účast v pohárech postupně prokazují své vysoké kvality. Rádi bychom využili podpory skvělých fanoušků, kteří nám v obtížných chvílích nesmírně pomáhají," řekl Buijs s vděčností v hlase.

Velmi zajímavá je statistika vzájemné bilance obou nedělních rivalů, neboť hned pět utkání v řadě za sebou skončilo nerozhodným výsledkem (třikrát 0:0 a dvakrát 1:1). "Příliš ofenzivní podívanou neočekávám, může to být o jedné povedené akci," doplnil závěrem domácí lodivod. Ten se stále musí obejít bez Warmerdama (svalové zranění v oblasti stehna), jeho protějšek Maurice Steijn nenasadí pouze Promese.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.37 - 5.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - Fortuna Sittard  (neděle 16:45)
Alkmaar ve druhé polovině sezóny utrpěl první větší ránu a ve čtvrtečním semifinále národního poháru na půdě Tilburgu se podruhé za sebou do finále neprobojoval. Jeho cesta do evropských pohárů teď už vede pouze přes umístění v lize. AZ si může vzít zpět ztracené sebevědomí proti nováčkovi ze Sittardu, v tabulce Eredivisie mu patří solidní čtvrté místo se čtyřiceti body. Hostům se příliš nedaří, kvůli tomu spadli na třináctou pozici se šestadvaceti body.

Svěřenci trenéra Johna van den Broma vyhráli prvních šest soutěžních střetnutí nového roku a k tomu ani jednou neinkasovali, jejich šňůra právě skončila před týdnem v Tilburgu. Porážka 1:2 se nečekala, ovšem vyřazení z poháru bylo ještě překvapivější. "Mrzí nás to, ale soupeři musím pogratulovat. S přibývajícím časem se dostával do stále větších příležitostí a penaltový rozstřel pak potvrdil naši upadající tendenci," uvedl zklamaně van den Brom.

Alkmaar na půdě Tilburgu vedl od poloviny úvodní části, jenomže po přestávce náskok neudržel a při závěrečných penaltách nedal hned čtyři pokutové kopy. "Takové selhání si nedokážu vysvětlit, asi jsme se báli znovu být ve finále. Je nutné na to co nejdříve zapomenout a připravit se na další duely, hned ten proti Fortuně nás může vrátit do optimálního rozpoložení," dodal vzápětí domácí kormidelník.

Hosté mají jediný cíl a tím je záchrana, jenomže ve dvou předchozích střetnutích naprosto vyhořeli. Nejprve utrpěli obrovský debakl 0:6 v Almelu, minule nedokázali udržet dvoubrankové vedení s Heerenveenem a porážka 2:4 byla až příliš krutým vystřízlivěním. Kouč René Eijer dlouhodobě řeší velký počet absencí, mimo hru jsou Dianessy, Vlijter, Koot, Dammers, Stokkers, Syhre a slovenský krajánek Ňinaj.

"Musíme odstranit zbytečné chyby v defenzívě, jinak by nás Alkmaar mohl vyškolit. Je potřeba vycházet ze zabezpečené obrany a čekat na nabídnuté možnosti, kterých jistě nebude mnoho. Jsme realisté a víme, že i bod by byl úspěchem," prohlásil Eijer. Domácí postrádají Svenssona, Wuytense, Boadua a de Boera. Oba celky se spolu utkaly začátkem října a jasnou převahu měl AZ (3:0).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 8.26 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - FC Emmen  (neděle 16:45)
Feyenoord ve čtvrtek ztratil naději na zisk druhé trofeje v tomto ročníku a v semifnále poháru podlehl rozjetému Ajaxu vysoko v poměru 0:3. Jeho cesta do pohárové Evropy proto vede pouze přes umístění na ligové scéně, kde zatím drží třetí pozici s třiačtyřiceti body a před čtvrtým Alkmaarem má náskok čtyř bodů. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti nováčkovi z Emmenu.

Rotterdamský celek provází po celou letošní sezónu nevyrovnanost výkonů, kvůli tomu ztrácí na vedoucí PSV propastných patnáct bodů. Naposledy na ligové scéně překvapil právě na půdě eindhovenského rivala a odvezl si domů bod za remízu 1:1. S obrovským odhodláním vstoupil také do pohárového klání proti Ajaxu, jenomže v úvodu zápasu neproměnil obrovské příležitosti a soupeř ho za to potrestal.

"Bohužel takový je fotbal, v takto vyrovnaných zápasech rozhodující maličkosti. Výsledek je pro nás trochu krutý, ale na tom nezáleží, do finále jsme se prostě nedostali. Teď se chceme soustředit na zbývající průběh Eredivisie a našim cílem je udržet třetí místo. Emmen nemá co ztratit a pokusí se nás něčím překvapit, proto musíme zůstat klidní. Soupeře určitě nepodceníme, má velké kvality," uvedl s respektem Giovanni van Bronckhorst.

Domácí trenér stále nemůže nasadit brankáře Bijlowa, připraveni pravděpodobně nebudou ani Maročan Ayoub (problémy s ramenem) s Brazilcem Botteghinem (poraněné koleno). Hosté jsou momentálně na šestnácté příčce se čtyřiadvaceti body a na patnácté Zwolle mají manko jednoho bodu. V posledních dvou střetnutích nebodovali, když nejprve prohráli v Rotterdamu s Excelsiorem (1:2) a před týdnem neměli šanci proti Arnhemu (0:3).

Hostující kouč Dick Lukkien se musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Deiman, Pedersen, Marinus, Bos, Bijlsma, Chacón a Klok. Oba dva nedělní protivníci se spolu naposledy utkali začátkem prosince a jasně navrch měl Feyenoord, který díky čtyřem brankám v závěrečné půlhodině zvítězil vysoko 4:1. "Prohrát určitě nechceme, ale čeká nás opravdové peklo," prohlásil v krátkosti Lukkien.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.78 - 18.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - FC Utrecht  (sobota 18:30)
Heracles se od konce října loňského roku hodně trápil, teď to však vypadá, že se vrací do formy, jakou nabral prakticky v první třetině sezóny. Po osmi porážkách z předchozích deseti klání vyhrál už třikrát za sebou a stabilizoval své postavení v první sedmičce. Nyní nastoupí proti Utrechtu, jenž je od něj vzdálený na rozdíl pouhých dvou bodů.

Určitě by měl tenhle duel představovat hodně vyrovnanou bitvu dvou celků, jež v uplynulých třech kolech opravdu notně zabraly. Zatímco domácí se odpíchli na začátku února výhrou nad Ajaxem a následně deklasovali Fortunu a vyhráli ve Venlo, hosté nejprve remizovali s PSV, pak přehráli venku De Graafschap a před týdnem plichtili s Excelsiorem.

Mužstvo z Almela především zabralo v defenzívě, čisté konto udrželo během oněch tří vítězství. "Našim cílem je získat třicet osm bodů. Nechceme se dívat příliš dopředu," byl hodně skromný domácí kouč Frank Wormuth. "Máme šanci udržet pozici, na které aktuálně jsme, musíme si však plnit to, co máme. Nejdůležitější je teď zápas s Utrechtem."

Wormuthův tým získal v uplynulých třech týdnech dobré výsledky i přesto, že má poměrně početnou marodku. Nově nebude domácím k dispozici suspendovaný Mohammed Osman. Joey Konings, Robin Pröpper, Sebastian Jakubiak a Tim van de Berg mají zdravotní potíže, alespoň dobrou zprávou je návrat Adriána Dalmaua, jenž byl vykartovaný.

Už přes rok se na ligových trávnících neobjevil Jeff Hardeveld, konkrétně od začátku února minulého roku, jenž laboroval s přetrženými kolenními vazy. Tentokráte by se měl ale objevit aspoň na lavičce, a to zrovna proti Utrechtu, v jehož dresu debutoval v Eredivisie. "Je to pro něho velmi dobrý pocit být zase součástí áčka," mnul si ruce Wormuth.

Hosté se rozhodně netají tím, že po základní části bezpochyby hodlají hrát posezónní play-off, a v tuhle chvíli mají čtyřbodový náskok na osmé Venlo, o nějž by nechtěli po nynějším utkání přijít. Třikrát v řadě už se svým protivníkem neprohráli, na podzim před vlastními fanoušky brali všechny body. Chybět jim budou zranění Simon Makienok a Cyriel Dessers.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.49 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Excelsior - PSV Eindhoven  (sobota 19:45)
Ani náhodou si PSV na jaře nevede tak suverénním dojmem, jako tomu mohlo být na podzim. Už třikrát v řadě v Eredivisie nevyhrál a jeho náskok na čele se ztenčil na pouhé dva body před druhým Ajaxem. Bezpochyby tak hodlá zamakat na půdě Excelsioru, nad kterým zvítězil už šestkrát za sebou, přičemž naposledy nad ním vyhrál o šest branek.

Hosté nedokázali postupně skolit Utrecht, Heerenveen ani před týdnem ve šlágru kola Feyenoord. Prožívají si v tuhle chvíli nejhorší výsledkové období tohoto ročníku. Boj o titul se výrazně zkomplikoval. Není tak divu, že už znervózněl i samotný kouč Mark van Bommel. "Určitě na tom nejsme tak dobře, jak bychom si představovali," přiznával.

Eindhovenský celek jednoznačně musí navázat na své předchozí výkony, aby se mu podařilo udržet Ajax, svého největšího rivala, na uzdě. Například v defenzívě to v poslední době není v jeho podání to pravé ořechové, třikrát v řadě neudržel čisté konto, inkasoval v těchto třech utkáních dohromady pět gólů. Do těchto chvil přitom v obraně válel.

Stále se však o van Bommelově mužstvu dá říci, že není vyloženě z formy, vždyť drží desetizápasovou šňůru neporazitelnosti. "Můžeme se na vše také podívat pozitivně. Ještě přece máme o dva body víc než Ajax," říkal eindhovenský stratég, který zřejmě kvůli neuspokojivým výkonům udělá některé změny v základní jedenáctce.

Například herně PSV proti Feyenoordu vyloženě nepropadl. Alespoň to si myslel kapitán Luuk de Jong. "Všichni jsme hodně chtěli uspět. Soupeře jsme zatlačili, ale on z toho vždycky nějak vyklouzl," hodnotil zklamaně. "V záloze měl několik běhavých hráčů, ti hráli velmi chytře. Pokaždé jsme se museli vracet na padesát až šedesát metrů."

Domácí z pěti posledních případů prohráli jen jednou a hned třikrát vyhráli, a zdá se, že zažehnali pořádně slabé období, které se táhlo prakticky už od konce října loňského roku. Stále nejsou vzdáleni bezpečně od sestupového pásma, nicméně hlavu si rozhodně trhat nebudou, pokud nyní neuspějí. V tomhle klání nebudou mít vůbec co ztratit.

Rotterdamský klub doma působí dobrým dojmem, z dvanácti utkání prohrál pouze čtyřikrát, což je slušná bilance na někoho, kdo se pohybuje jen v patrech dolní poloviny tabulky. Excelsior by měl mít k dispozici kompletní kádr, jeho protivník také netrpí mnohačetnými absenci, akorát mu bude chybět dlouhodobě indisponovaný Ryan Thomas.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.40 - 6.86 - 1.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - NAC Breda  (sobota 20:45)
Arnhem i letos bojuje o pohárové příčky a nyní se k nim opět může přiblížit, a to jestliže potvrdí úlohu jasného favorita proti poslední Bredě. SBV v předchozích dvou ligových zápasech zvítězil a posunul se na páté místo se šestatřiceti body, za čtvrtým Alkmaarem zaostává o body čtyři. Naopak jeho nadcházející konkurent není v nejlepší situaci a patří mu poslední osmnáctá pozice se sedmnácti body, na sedmnáctý De Graafschap ztrácí body čtyři.

Vitesse je z dlouhodobého hlediska známo svou nevyrovnaností výkonů a především s papírově slabšími protivníky se mu tolik nedaří. V nedávné době například nestačilo na Sittard či Groningen (v obou případech 1:2) a rozdílovou branku inkasovalo v nastaveném čase. Naposledy zavítalo do Emmenu a nováčkovi Eredivisie nedalo žádnou šanci na úspěch po výsledku 3:0. Předtím dokázalo zdolat s podporou fanoušků Tilburg v (3:2).

Hosté čekají na soutěžní výhru od poloviny prosince, v následujících sedmi duelech hned čtyřikrát prohráli a dvakrát remizovali. Jejich manko na přímou záchranu činí osm bodů a ve zbývajícím průběhu nebude vůbec jednoduché ho smazat. Naposledy se utkali s rozjetým Groningenem a po nudném průběhu se s ním rozešli smírně v bezbrankovém poměru. NAC určitě chce navázat na podzimní vzájemný souboj, kdy přehrál SBV 2:1.

"Náš soupeř má obrovské kvality i vyvážený kádr plný zkušených a zároveň mladých talentovaných hráčů. Každý bod pro nás může mít cenu zlata a dobře víme, že i nerozhodný výsledek by v tomto případě byl úspěchem. Nesmíme si dovolit dělat zbytečné chyby, jinak bychom mohli výrazně litovat," vyjádřil se hostující lodivod Mitchell van der Gaag. Ten k tomu musí dlouhodobě řešit problémy s početnou marodkou.

Na ní se stále nacházejí Karami, Ilič, Sporkslede, Paolo Fernandes, Verschueren a Damen. Jeho protějšek Leonid Sluckij nenasadí Nigerijce Gonga s Belgičanem Musondou (oba po operaci kolene), dále pak Slovince Matavže (zlomená noha) a ani alžírského kanonýra Darfaloua. "Toto utkání nabádá k tomu, abychom protivníka podcenili. Chováme k němu respekt, nicméně chceme tři body," uvedl v krátkosti sedmačtyřicetiletý ruský rodák Sluckij.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.71 - 8.24
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
BV De Graafschap - ADO Den Haag  (pátek 20:00)
V páteční předehrávce 24. kola nizozemské nejvyšší soutěže se De Graafschap pokusí navázat na solidní formu z domácího prostředí, nyní přivítá rivala z Den Haagu. Celek z Doetinchemu se momentálně nachází na sedmnáctém místě tabulky s jednadvaceti body a na přímou záchranu ztrácí body čtyři. Hosté na tom nejsou o mnoho lépe a se sedmadvaceti získanými body jim patří dvanáctá pozice.

Svěřenci trenéra Henka de Jonga se ve druhé polovině sezóny přeci jen zvedli a v dosavadních šesti utkáních nového roku vybojovali devět bodů. Před vlastními fanoušky snadno přehráli Sittard (5:1) i Bredu (3:0), teprve naposledy nedokázali vyzrát na favorizovaný Utrecht a po vyrovnaném průběhu mu podlehli nejtěsnějším poměrem 0:1. Před týdnem se postarali o senzaci ve Zwolle, kde i v oslabení zvítězili přesvědčivě 3:0.

"Tento zápas přinesl novou motivaci a ukázal nám, že rozhodně máme reálnou šanci se udržet v elitní společnosti. Předvedli jsme týmový výkon a po třech bodech jsme toužili více než náš protivník. Teď je před námi další důležité střetnutí a hodláme ho zvládnout, úžasné publikum opět může výrazně pomoci. K soupeři chováme respekt, ovšem v žádném případě se ho nebojíme," uvedl pro klubové stránky čtyřiapadesátiletý de Jong.

Ten bude postrádat vykartovaného Serrarense, jenž byl vyloučen právě proti PEC. Mimo hru zůstávají Nijland (potíže s třísly), Vreman (problémy s kolenem) a Abdulahi. Hostům se ve venkovním prostředí poslední dobou příliš nedaří, neboť v minulých dvou případech nejprve nestačili na nováčka z Emmenu (2:3) a uplynulou neděli i přes solidní začátek utrpěli vysoký debakl 1:5 od amsterdamského Ajaxu.

Kouč Alfons Groenendijk nenasadí Němce Lorenzena, dále pak Falkenburga, Troupéeho a Davida. "Čeká nás náročná zkouška, musíme hrát trpělivě a je potřeba se taktéž vyvarovat hrubým chybám. Tři body by nám mohly velmi pomoci ve zbývajícím průběhu," vyjádřil se krátce hostující lodivod, který by opět mohl dát šanci v základní sestavě českému útočníkovi Tomáši Necidovi. Podzimní vzájemný duel obou soupeřů skončil bezbrankovou remízou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.56 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven23184174:1658
2.AFC Ajax23182382:2056
3.Feyenoord Rotterdam23134648:2943
4.AZ Alkmaar23124747:2840
5.SBV Vitesse23106740:3136
6.Heracles Almelo231121041:4235
7.FC Utrecht2396836:3333
8.VVV Venlo23851029:4029
9.FC Groningen23841127:3228
10.Willem II23841135:4228
11.SC Heerenveen2369849:5227
12.ADO Den Haag23761032:4727
13.Fortuna Sittard23751138:5226
14.SBV Excelsior23751132:5426
15.PEC Zwolle23741227:3925
16.FC Emmen23661128:5224
17.BV De Graafschap23631425:5121
18.NAC Breda23451422:5217
Zbývající zápasy
13.03. 00:00AFC Ajax - PEC Zwolle

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Stiksxx

Tvl..ať ten Graafschap zabere..Mi neříkej, že nosí Jurjus smůlu. Ten spadnul 15/16 s Graafem, 16/17 seděl u nás, 17/18 spadnul s Rodou a teď zase padá s Graafem.

Reagovat
smazaný uživatel

Sadílek

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Stiksxx

Sadilek s Ihataarenem v zakladu?

Hendrix asi zranenej. Ale je jasny ze s Pereirem dosla Bommelovi trpelivost. Ma hrozny vykyvy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele