Eredivisie - preview 22. kola

07.02.2020, 08:52, aktualizováno 11.02.2020, 08:56
Previews
Dvěma dohrávkami navazuje program nizozemské Eredivisie. Twente se pokusí navázat na zlepšené výsledky v Emmenu, zatímco Sparta Rotterdam hostí předposlední Den Haag...
FC Emmen - FC Twente  (úterý 18:30)
Zápas mezi Emmenem a Twente nebyl kvůli silnému orkánu odložen na příliš dlouho. Oba celky se spolu utkají již v úterý, tedy o dva dny později, než bylo původně plánováno. Domácí získali v dosavadních jednadvaceti kolech dvaadvacet bodů a nacházejí se na patnáctém místě, před šestnáctou barážovou příčkou Venla drží náskok jediného bodu. Twente má na kontě o dva body více a je dvanácté, oproti soupeři v novém roce ještě neprohrálo.

To Emmen těží hlavně z domácího prostředí, před vlastními fanoušky vybojoval hned dvacet bodů. Na cizích trávnících ukořistil pouze dva body a z tohoto pohledu je tak na tom vůbec nejhůře ze všech osmnácti účastníků Eredivisie. V tomto roce si nejprve poradil s Heraclesem v nejtěsnějším poměru 1:0, o týden později si odvezl cenný bod z Arnhemu po remíze 1:1 s favorizovaným Vitesse. Naposledy zavítal do Rotterdamu a Feyenoordu podlehl 0:3.

Oba dva výběry na sebe narazily jen dvakrát a v obou případech jasně dominovalo Twente. Nejprve v roce 2008 deklasovalo svého soupeře ve 2. kole národního vysoko 5:0, v podzimním střetnutí této sezóny uspělo doma po výsledku 4:1. Domácí kouč Dick Lukkien se stále musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nachází Bakker (problémy s kolenem) a dále pak Tarashaj, Beste, Marinus, Payne i Hamrol.

Naopak svou premiéru by si mohl odbýt švédský brankář Pontus Dahlberg, který přišel na hostování ke konci zimního přestupového období z anglického Watfordu. Hosté zažili hodně nepovedený konec první poloviny sezóny, ovšem na začátku té druhé si připsali na konto pět bodů. Po bezbrankové remíze s Groningenem uhráli nerozhodný výsledek i na půdě vysoce favorizovaného PSV (1:1) a před týdnem si poradili s rotterdamskou Spartou (2:0).

Uruguayský trenér Gonzalo García dlouhodobě nemůže počítat se Španělem Matosem, jenž laboruje s poraněným kolenem. "Proti Spartě jsme se konečně chytili a dokázali jsme proměnit nabídnuté možnosti. V Emmenu je to vždy těžké, náš rival těží z obrovské podpory fanoušků a navíc se na vlastním stadionu dokáže perfektně připravit i po taktické stránce. Šance jsou podle mého názoru vyrovnané, klíčový může být první gól," uvedl opatrně García.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.55 - 3.32
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sparta Rotterdam - ADO Den Haag  (úterý 20:45)
Nepříjemný orkán, šířící se půlkou Evropy, narušil fotbalový program Eredivisie o minulé neděli, ovšem v případě Sparty a Den Haagu jen na pár dnů. Oběma celkům, pro něž je prvořadá ligová záchrana, se duel dvaadvacátého kola odložil na úterý. Mírným favoritem v něm budou domácí, kteří přece získali o nějaký ten bodík navíc než předposlední hosté.

Pokud by se Spartě podařilo uzmout plný bodový zisk, neposunula by se sice průběžným pořadím směrem nahoru, ovšem utvořila by si na šestnáctou barážovou pozici náskok šesti bodů. Takový odstup od červených příček by jí jistojistě dodal na pár týdnů pořádně na klidu. I proto by ráda tuhle dohrávku s mužstvem z chvostu tabulky co nejlépe zvládla.

Bilance před vlastními fanoušky je přitom statistika, na kterou rotterdamský klub bezpochyby hodně spoléhá. Doma prohrál z deseti uplynulých případů jen dvakrát, pětkrát slavil vítězství. Na tříbodový rezultát přitom čeká od minulého roku, paradoxně tehdy v prosinci porazil vedoucí Ajax. Od té doby však ze tří klání vydoloval pouhou jedinou remízu.

Domácí dlouhodobě na Den Haag umějí, ve své historii ho porazili jednatřicetkrát. Stejná vítězná čísla mají v nejvyšší soutěži už jen proti Bredě a Nijmegenu. V nynějším měření sil by se měli obejít bez třech hráčů. Vykartovaný je Mohamed Rayhi, jenž byl v minulém zápase na půdě Twente vyloučený, na marodce se pak nacházejí Suently Alberto a Ragnar Ache.

Hosté vstoupili do nového roku výhrou nad posledním Waalwijkem, následně však utrpěli těžký debakl v Utrechtu. Alespoň částečně si napravili reputaci v předchozím kole, s Vitesse uhráli cennou bezbrankovou remízu. "Získali jsme trochu zpět ztracenou sebedůvěru," říkal kouč Alan Pardew. "Byli jsme však zklamaní, že jsme neuspěli naplno," dodal.

ADO potřebuje co nejrychleji zapomenout na pořádně nepovedený podzim, aby se mohlo vymanit ze sestupového pásma, nebo lépe řečeno z toho barážového. Na patnáctou příčku po minulém týdnu ztrácelo pět bodů. "Cílem bylo v úvodních třech jarních kolech uzmout alespoň polovinu všech bodů, ale i čtyři body jsou v pořádku," pokračoval Pardew.

Den Haagu bude chybět pouze zdravotně indisponovaný Tom Beugelsdijk, naopak svůj debut v novém dresu by si mohli prožít čerstvé posily Mark Duffy a Omar Bogle. "Potřebovali jsme pokrýt nějaké pozice," vysvětloval anglický stratég. "Vyhrajeme-li na Spartě, budeme plnit náš plán. Proti Vitesse jsme hráli dobře. Z toho utkání chceme vycházet," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.60 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - AFC Ajax  (neděle 12:30)
Ajax nečeká vůbec jednoduchá zkouška. Ačkoli před týdnem ve šlágru skolil PSV, nesmí za žádnou cenu polevovat, jinak ho zase může předskočit v tabulce druhý Alkmaar, který na něj neustále dotírá. Utrecht, usilující prakticky každou sezónu o účast v evropských pohárech pro ročník následující, chce amsterdamského giganta před vlastními fanoušky potrápit.

Domácí si mohou věřit i kvůli aktuální slušné výsledkové pohodě. I když mají na marodce hned pět hráčů, a to Maartena Paese, Willema Janssena, Adama Mahera, Jorise van Overeema a Barta Ramselaara, daří se jim s pravidelností bodovat. V uplynulých osmi utkáních prohráli jen v jednom jediném případě, a to s Feyenoordem, pokračují i v KNVB Bekeru.

Na poslední dvě svoje vystoupení s Ajaxem ovšem nevzpomíná Utrecht v nejlepším. Za sto osmdesát minut inkasoval dohromady osm branek! "Soupeř může bojovat stejně dobře jako například Groningen, kde jsme na konci ledna prohráli, protože jsme nebyli stoprocentně nabroušení. To jsme naopak změnili proti PSV," varoval svůj tým kouč Erik ten Hag.

Na listopadové měření sil s Utrechtem si moc dobře vzpomíná. Rozhodně by se nezlobil, kdyby na něj jeho svěřenci zavzpomínali i v aktuálním případě. "Byl to náš možná nejlepší zápas sezóny," rozplýval se. "Jen na krátkou chvíli jsme zvolili formaci, která byla vyvážená. Pak jsme však museli najít jiné složení znovu. Ale hráli jsme vážně skvěle," podotýkal.

I amsterdamský stratég má aktuálně velké problémy s absencemi. A vinu tak trochu svaluje na samotný fotbalový kalendář. "Nedává totiž absolutně žádný smysl. Je šílený," mračil se. "Hráči neměli žádný čas si odpočinout, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce. Ajax není jediný klub, u kterého je to problém. Utrecht v podstatě také měsíce řeší zranění."

Abychom byli konkrétní, ten Hag možná nebude moci využít služeb pětice hráčů, obdobně jako jeho protivník. Alespoň se dal zdravotně do kupy Ryan Babel, po delší době bez fotbalu by se na hřišti mohl objevit i Daley Blind. "Teď je ve fázi přípravy. Musí hrát zápasy," uvědomoval si jeho lodivod. "Ostatní zranění jsou naštvaní, že nejsou v nominaci."

Stěží se dá odhadnout, kdy by se do akce mohli navrátit Zakaria Labyad, Jöel Veltman, David Neres, Quincy Promes a Hakim Ziyech. "V sestavě se objeví to nejlepší, co budu mít k dispozici. Vždy to tak děláme," ujišťoval ten Hag s tím, že alespoň na hrotu má pořád na výběr hned ze tří hráčů. Očekává se, že šanci teď od startu dostane Lassina Traoré.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.16 - 4.01 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Ve šlágru 22. kola na sebe narazí dva celky, které by se rády probojovaly do příštího ročníku Ligy mistrů. Feyenoord prožil naprosto hrůzostrašný vstup do sezóny a teprve v posledních měsících předvádí očekávané výkony. Momentálně má ze všech celků Eredivisie nejlepší formu a díky tomu se už posunul na solidní třetí místo se čtyřiceti body o skóre před čtvrtý Willem II. Za svým nedělním rivalem v tuto chvíli zaostává o sedm bodů.

Alkmaar prožil horší období na přelomu roku, kdy jednoznačně prohrál v Rotterdamu se Spartou (0:3), následně doma překvapivě nestačil na Willem II (1:3). Poté však zvládl vyrovnaný souboj v Heerenveenu (2:1) a před týdnem deklasoval poslední Waalwijk (4:0). Díky tomu je v Eredivisii na druhé příčce a na první Ajax má manko tří bodů, jeho naděje na mistrovský titul po dlouhých jedenácti letech rozhodně není nereálná.

Rotterdamský klub neprohrál v nejvyšší nizozemské soutěži již desetkrát za sebou a z toho hned osmkrát bral všechny tři body, naposledy po úspěchu s Emmenem (3:0) prodloužil svou vítěznou šňůru na pět střetnutí v řadě. Velmi speciální náboj bude mít tento duel pro dvaasedmdesátiletého trenéra Dicka Advocaata, který vedl AZ v sezónách 2009/2010 a 2013/2014, místní poměry i atmosféru tak alespoň částečně zná.

"Od té doby uplynulo mnoho let a leccos se změnilo, na druhou stranu některé věci určitě zůstaly stejné. Na toto období mám dobré vzpomínky a je pro mě velkou výzvou, abychom Alkmaar v jeho současné formě porazili. Myslím si, že se diváci mají na co těšit, my i náš soupeř totiž vyznáváme útočné pojetí hry. Boj o titul či o Ligu mistrů pro mě není ztracen, a když nyní vyhrajeme, tak opět zvýšíme své šance," prohlásil s klidným hlasem Advocaat.

Na lavičce domácího výběru působí Arne Slot a s jeho prací musí být vedení klubu spokojeno. Kromě dobrých výkonů na ligové scéně se AZ probojovalo také do vyřazovací fáze EL. "Svou práci nechci hodnotit. Všichni jsme rádi, že v kabině funguje alchymie a pravidelně sbíráme body. V této fázi považuji utkání s Feyenoordem za jedno z nejtěžších v dosavadním průběhu. Náš konkurent má na lavičce opravdu uznávaného trenéra a hraje skvěle, zvítězit nebude vůbec snadné," vyjádřil se Slot s respektem k následujícímu rivalovi.

Ten v tomto ročníku nejvíce spoléhá na střelecké schopnosti teprve devatenáctiletého útočníka Boadua a marockého krajánka Idrissiho, oba dva už letos dohromady nasázeli úctyhodných čtyřiatřicet branek. "Tato statistika je sice hezká, jenže nemusí znamenat vůbec nic. Feyenoord má mnoho hráčů světových kvalit, rozhodovat bude aktuální rozpoložení na trávníku," nebere Slot v potaz papírové předpoklady.

Hosté mají svému protivníkovi co vracet, neboť v podzimním vzájemném měření sil na stadionu De Kuip mu podlehli jasně v poměru 0:3. Na toto střetnutí se velmi těší šestadvacetiletý švédský obránce Jonas Svensson, jenž je stabilním členem základní jedenáctky AZ. "Půjde o hodně, vidět budou velké emoce. Ani jeden tým nechce v žádném případě prohrát, proto očekávám urputnou bitvu od začátku až do konce," řekl natěšeně.

Alkmaar postrádá Islanďana Gudmundssona (poraněný kotník) a Řeka Hatzidiakose (potíže s kolenem), hosté nemohou využít služeb Van Beeka (problémy s kotníkem), Kökçüa (zranění třísel) a Hapse.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Bizot - Wijndal, Wuytens, Vlaar, Svensson - Midtsjø, Koopmeiners, de Wit - Idrissi, Boadu, Stengs
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Marsman - Malacia, Senesi, Botteghin, Geertruida - Toornstra, Fer, Özyakup - Sinisterra, Jørgensen, Berghuis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 4.07 - 4.12
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Groningen - SBV Vitesse  (sobota 18:30)
Groningen i Vitesse znovu bojují v této sezóně o pohárové příčky a nyní spolu sehrají důležitý duel o to, kdo se jim opět lehce přiblíží. V tuto chvíli je na tom přeci jen lépe Arnhem, který má na kontě pětatřicet bodů a nachází se na šestém místě Eredivisie, za třetím Feyenoordem zaostává o bodů pět. Domácí celek je momentálně devátý s devětadvaceti body a při případné porážce se mu mohou největší konkurenti výrazněji vzdálit.

FC nemělo kdovíjaký vstup do tohoto ročníku a ze začátku to vypadalo, že bude horko těžko bojovat o klidný střed tabulky. Ve druhé polovině sezóny zatím předvádí nevyrovnané výkony. Nejprve zavítalo do Enschede a s místním Twente se rozešlo smírně po bezbrankové remíze. O týden později se postaralo o obrovské překvapení, když doma zdolalo mistrovský Ajax 2:1, ale naposledy nedokázalo skórovat ve Zwolle a podlehlo mu 0:1.

SBV v dosavadním průběhu sáhlo ke změně trenéra a pod vedením Edwarda Sturinga stabilizovalo své výkony. Celkově neprohrálo už osmkrát za sebou a podařilo se mu postoupit i do čtvrtfinále národního poháru. Nicméně po pěti výhrách v řadě to z jeho pohledu nebylo úplně ono, neboť se nejprve rozešlo smírně s podceňovaným Emmenem (1:1) a naposledy nedokázalo zvítězit ani na stadionu zachraňujícího se Den Haagu (0:0).

Trenér Groningenu Danny Buijs přivedl na konci přestupového okna posilu do útoku, z německé Herthy přišel na hostování do konce sezóny mladíček Daishawn Redan, který by si tak nyní mohl odbýt svou premiéru. Také Vitesse bylo v této činnosti celkem aktivní. Na hostování z německého Hoffenheimu přišel obránce Joshua Brenet, naopak tým opustil Navarone Foor, jenž odešel do Spojených arabských emirátů a připojil se k týmu Al Ittihad.

"Očekávám velmi vyrovnaný zápas, Vitesse je náš tradiční soupeř a už několikrát jsme s ním bojovali v play-off o Evropskou ligu. Je nám jasné, že má velkou kvalitu hlavně v útočné fázi, navíc disponuje individualitami na každém postu. Pokud chceme zvítězit, tak musíme zahrát podobně jako proti Ajaxu," myslí si sedmatřicetiletý Buijs. Tomu scházejí Švéd Gudmundsson a Maročan El Hankouri, Arnhem dlouhodobě postrádá Dasu, Musondu a Gonga. Navíc kvůli nemoci možná nenastoupí ani elitní slovinský útočník Matavž.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.38 - 3.71
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
PSV Eindhoven - Willem II  (sobota 19:45)
PSV momentálně zažívá jedno z nejtěžších období za poslední léta a rozhodně mu hrozí, že se v této sezóně neprobojuje do evropských pohárů. Začátek sice mělo skvělý a nahánělo vedoucí Ajax, jenomže pak upadlo do hluboké krize a ztrácelo body jak na běžícím pásu. V tuto chvíli se nachází na pátém místě se šestatřiceti body a za druhým Alkmaarem zaostává o propastných jedenáct bodů, na první Ajax má manko hrozivých čtrnácti bodů.

Nyní se pokusí dosáhnout na svou první výhru v novém roce proti asi největšímu překvapení dosavadního průběhu z Tilburgu. Hosté dokonce mají na kontě o čtyři body více než jejich favorizovaný eindhovenský rival a patří jim fantastická čtvrtá příčka, za třetím Feyenoordem navíc zaostávají pouze o skóre. Domácí výběr se nedostal na vítěznou vlnu ani po příchodu trenéra Ernetsa Fabera, pod kterým zvítězil v pěti utkáních jen jednou.

Na konci uplynulého roku si PSV poradilo se Zwolle (4:1) a Faber tak zažil úspěšnou premiéru, jenomže po krátké zimní přestávce začal gigant nizozemské nejvyšší soutěže opět strádat. Nejprve remizoval ve shodném poměru 1:1 s Twente i s Venlem, mezitím senzačně nezvládl osmifinále národního poháru na půdě druholigové Bredy (0:2) a minule i přes zlepšený výkon nedokázal v De Topper skórovat v Amsterdamu, kde podlehl Ajaxu těsně 0:1.

"Zatím se to nevyvíjí tak, jak bychom si představovali. Musíme být trpěliví, pevně věřím, že výsledkové zlepšení brzy přijde. Pomoci by mohl jediný zápas a teď máme ideální příležitost. Willem hraje skvěle a nabral obrovské sebevědomí, bylo by to pro nás nesmírně cenné vítězství," prohlásil s optimistickými vyhlídkami Faber. Ten na konci zimního přestupového období přišel hned o dva důležité ofenzivní hráče.

Do anglického Tottenhamu přestoupil za 32 miliónů eur kanonýr Steven Bergwijn, do italského Cagliari zamířil za 2 milióny eur uruguayský záložník Gastón Pereiro. Z AC Milán naopak přišel vyztužit defenzívu švýcarský obránce Ricardo Rodríguez, jenž by měl v týmu hostovat do konce sezóny. Domácí mají svému sobotnímu protivníkovi rozhodně co vracet, neboť na podzim si odvezli z jeho stadionu porážku 1:2.

Willem v předchozích devíti ligových duelech ani jednou neprohrál, vypadl pouze v osmifinále KNVB Beker na půdě Heerenveenu po penaltovém rozstřelu. Jinak hned na úvod šokoval v Alkmaaru (3:0), pak bezbrankově remizoval se Zwolle a minule těsně zdolal Heracles (1:0). Faber postrádá klíčového útočníka Malena (poraněné koleno), hostující stratég Adrie Koster má na marodce Lewise (potíže s kolenem) a Nieuwkoopa.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Unnerstal - Boscagli, Viergever, Schwaab, Dumfries - Rosario, Hendrix - Bruma, Ihattaren, Gakpo - Lammers
Willem II - pravděpodobná sestava:
Woud - Heerkens, Peters, Holmén, Dankerlui - Saddiki, Ndayishimiye, Llonch - Köhlert, Pavlidis, Nunnely
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.07 - 5.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - VVV Venlo  (sobota 19:45)
Heerenveen naposledy slavil v Eredivisie vítězství na začátku prosince, od té doby z pěti utkání urval jen jeden bod. Potřeboval by co nejrychleji zastavit svou negativní sérii, aby se mohl znovu přiblížit aspoň sedmé pozici, zaručující play-off o Evropskou ligu. Soupeřem mu nyní bude sice oblíbené Venlo, to má ale naopak aktuálně velmi povzbudivou formu.

Když se VVV radoval ze skalpu Srdíček naposledy, psal se rok 2010. Už necelých deset let tedy klub z Limburgu získával maximálně remízu. Teď by si ovšem na svého nepopulárního soka mohl přece jenom více věřit. Nejenže domácí nejsou v optimálním rozpoložení, svěřenci Hanse de Koninge totiž mají na svém kontě slušnou třízápasovou šňůru bez porážky.

Venlo prožilo opravdu hodně nepovedený podzim a nyní musí dohánět manko, jaké si samo natropilo. Zatím se mu v novém roce docela dobře daří, byť po jedenadvaceti odehraných kolech okupovalo jen šestnáctou barážovou příčku. Dokázalo například před vlastními fanoušky remizovat s PSV a před týdnem s Utrechtem, skolilo venku Waalwijk.

Heerenveen se stejně jako v minulém kole bude muset obejít bez své brankářské jedničky Warnera Hahna, jehož tak na devadesát devět procent opět nahradí Filip Bednarek. "Je to velmi nepříjemné," přiznával kouč Johnny Jansen. "Nejen pro mě, ale pro nás všechny. Proti Fortuně ovšem Filip odvedl, co měl. Je to špičkový profesionál. Jen mu chybí rytmus."

Kromě něho nebude mít domácí stratég k dispozici Daniela Höegha a Jana Rase, jejich návrat na trávníky se přitom neočekává v úplně nejbližší době. "Je ale pravda, že Daniel aspoň trénuje. Avšak pořád potřebuje ještě čas," upřesňoval Jansen. "Sice jsme s Fortunou neodvedli dobrý výkon, nicméně sestavu úplně měnit nebudu. Každý si zaslouží další šanci," dodal.

Zatím oba celky vyloženě nenaplňují své ambice. Venlo se letos rozhodně chtělo vyhnout záchranářským bojům, což se mu bezpochyby nevede, Heerenveen ztrácí půdu pod nohama, co se týče pohybování se kolem sedmého místa. "Zlepšujeme se rozvíjíme se, chceme předvádět dobrý fotbal. Samozřejmě však musíme také sbírat body," věděl Jansen.

Hosté by neměli do hry nasadit trojici zraněných hráčů, Roy Gelmi, Evert Linthorst a Aaron Bastiaans mají různé zdravotní problémy. "Ačkoli nás čeká fotbalový a dobře organizovaný tým, myslím si, že body bychom doma proti němu ztrácet neměli," burcoval domácí stratég. "Musíme být energičtí, neustále v pohybu. Pak můžeme nad VVV vyhrát," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.10 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - PEC Zwolle  (sobota 20:45)
Waalwijk se dlouhodobě potácí na samém dně Eredivisie a v tuto chvíli to rozhodně nevypadá, že by se vyhnul alespoň baráži. V dosavadním průběhu vybojoval pouhopouhých jedenáct bodů a nachází se na osmnáctém místě, za sedmnáctým Den Haagem zaostává o šest bodů. Nyní sehraje důležitý záchranářský souboj se Zwolle, které je na patnácté pozici s jednadvaceti body a ve zbytku tohoto ročníku také bude mít co dělat.

RKC se po katastrofálním vstupu do nováčkovské sezóny přeci jen chytlo na konci podzimní části, když v pěti střetnutích získalo solidních sedm bodů. Jenomže po zimní přestávce opět upadlo do krize a ve všech třech utkáních prohrálo. Navíc ho musí mrzet, že právě se dvěma úhlavními rivaly nedosáhlo na jediný bod. Nejprve podlehlo Den Haagu (0:2), následně nedotáhlo do úspěšného konce nadějně rozehrané střetnutí s Venlem (1:2).

Naposledy se pokusilo překvapit v Alkmaaru, jenomže proti současně druhému týmu Eredivisie nemělo žádnou šanci a prohrálo vysoko 0:4. "Bylo to těžké, soupeř nás přehrával a zaslouženě zvítězil, o tom není pochyb. My se teď musíme soustředit na každé jednotlivé utkání zvlášť a nic nevzdáváme. Proti Zwolle to bude další těžký souboj, na druhou stranu chceme na hřišti nechat všechno a hodláme zvítězit," řekl pozitivně trenér RKC Fred Grim.

PEC si před sezónou určitě nepředstavovalo, že se bude nacházet v sestupovém pásmu nebo těsně na jeho hraně. Do nového roku však vstoupilo nadějně a ve třech případech ani jednou neprohrálo. Hned na úvod se rozešlo smírně s Utrechtem po divokém nerozhodném výsledku 3:3, poté si odvezlo cenný bod z Tilburgu po bezbrankové remíze. Naposledy se postaralo o překvapení proti Groningenu a zdolalo ho nejtěsnějším poměrem 1:0.

"Toto klání bude důležité z hlediska našeho sebevědomí. Waalwijk je sice poslední a papírově jsme považováni za mírné favority, na druhou stranu se budeme muset vypořádat s jeho obrovským odporem a houževnatostí. Za žádných okolností to nebude snadné," řekl maximálně koncentrovaný kouč Zwolle John Stegeman. Ten postrádá Westermana (poraněná noha) se Saymakem, domácí nemají k dispozici Elberse a Drosta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.81 - 3.69 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Heracles Almelo - Fortuna Sittard  (pátek 20:00)
Heracles zažil celkem povedenou první polovinu sezóny a atakoval pohárové příčky, ovšem v novém roce se mu zatím vůbec nedaří a ve všech čtyřech zápasech prohrál. V tabulce Eredivisie se nachází na desátém místě se šestadvaceti body a výrazně se přiblížil k sestupovým příčkám, na šestnácté Venlo má náskok už jen šesti bodů. Nyní bude chtít zlomit prokletí proti konkurenčnímu Sittardu a bude považován za mírného favorita.

Almelo odstartovalo svou špatnou sérii v Emmenu, kde prohrálo nejtěsnějším poměrem 0:1. Následně neuspělo v osmifinále národního poháru s Vitesse (0:2) a pak podlehlo rozjetému Feyenoordu (2:3). Naposledy zavítalo do Tilburgu a v ofenzivě se znovu trápilo, domů tedy odjelo s prázdnou (0:1). Fortuně se až do uplynulého střetnutí také příliš nedařilo, nicméně zhruba před týdnem si dokázala poradit s favorizovaným Heerenveenem (2:1).

Předtím ukořistila bod v Rotterdamu se Spartou (1:1), doma podlehla Vitesse (1:3) a taktéž vypadla v osmifinále KNVB Beker. S Feyenoordem dlouho držela krok, jenomže na něj přeci jen nestačila po výsledku 1:2 v prodloužení. První podzimní duel tohoto ročníku skončil remízou 1:1. Hosté rozhodně nemají hezké vzpomínky na stadion Erve Asito, loni v únoru na něm totiž utrpěli obrovský debakl 0:6.

Domácí trenér Frank Wormuth se i přes aktuální neúspěchy dočkal prodloužení smlouvy, u týmu by měl působit minimálně do roku 2021. "Samozřejmě vstup do druhé poloviny nám nevyšel, na druhou stranu alchymie v týmu funguje a já jsem si jistý, že zlepšení brzy přijde. V poslední době nás trochu trápí koncovka, nedokážeme proměňovat vyložené příležitosti, nyní konečně chceme uspět," prohlásil Wormuth s optimistickými vyhlídkami.

Ten se v tomto duelu musí obejít bez Drosta (potíže s kolenem) a Bakboorda (poraněné kolenní vazy), jistotu startu nemá ani Pröpper. Naopak svou premiéru by si mohl odbýt útočník se surinamskými kořeny Delano Burgzorg, který na konci přestupového okna přišel na hostování z druholigového italského týmu Spezia Calcio. Sittard je v Eredivisii na třinácté příčce s třiadvaceti body, její teprve dvaatřicetiletý kouč Sors Ultee nenasadí Francouze Dianessyho a Angličana Samboua.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.38 - 5.28
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax21162362:1950
2.AZ Alkmaar21152446:1547
3.Feyenoord Rotterdam21117341:3040
4.Willem II21124531:2340
5.PSV Eindhoven21106544:2636
6.SBV Vitesse21105636:2635
7.FC Utrecht21104741:2934
8.FC Groningen2185823:2029
9.SC Heerenveen2177732:2928
10.Heracles Almelo2175933:3126
11.Sparta Rotterdam2166929:3524
12.FC Twente2166929:3824
13.Fortuna Sittard21651027:4723
14.FC Emmen21641122:3822
15.PEC Zwolle21631229:4521
16.VVV Venlo21621321:4720
17.ADO Den Haag21451221:4117
18.RKC Waalwijk21321623:5111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
AjaxFans

Zajímavé kolo nás čeká

Reagovat
afc ajax

Pokiaľ sa hakim nevráti tak bude každé kolo zaujímavé .

Reagovat
AjaxFans

Myslel jsem to spíše, že my s Utrechtem a Feye s Az a Psv Tilburg

Reagovat
afc ajax

Ja viem, mám podané prekvapenia až na Ajax (nepodávam na Ajax zo zásady !)

Reagovat
jáá

Reagovat
Stiksxx

Tys to vedel, ze se v nedeli nebude hrat.

Reagovat
AjaxFans

Nevěděl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele