Eredivisie - preview 14. kola

30.11.2018, 08:42, aktualizováno 02.12.2018, 09:09
Previews
PSV Eindhoven ještě neztratil ani bod a nyní ho čeká zkouška z nejtěžších - představí se na půdě Feyenoordu. Tou dobou už bude znát výsledek Ajaxu, který je favoritem souboje s Den Haagem. Heracles přivítá Venlo, Groningen se střetne s Bredou...
AFC Ajax - ADO Den Haag  (neděle 12:15)
Ajax v úterý oslavil postup do osmifinále Ligy mistrů po dlouhých třinácti letech a v závěrečném duelu s mnichovským Bayernem dokonce bude bojovat o první příčku ve skupině E. Ještě předtím ho ale čekají povinnosti v domácí soutěži, proti Den Haagu je považován za jasného favorita. Amsterdamský klub získal v dosavadních třinácti zápasech solidních čtyřiatřiceti bodů a za stoprocentním PSV delší dobu zaostává o bodů pět.

AFC zaváhal v celém průběhu jen dvakrát. Hned v prvním kole remizoval s Heracles (1:1), jedinou porážku utrpěl v Eindhovenu (0:3). V předchozích sedmi utkáních však vybojoval plný počet jednadvaceti bodů, v nich inkasoval pouze jednou a nastřílel těžko uvěřitelných šestadvacet gólů! Před týdnem si snadno poradil s poslední Bredou (3:0), obrovský debakl uštědřil v Rotterdamu místnímu Excelsioru (7:1).

V nejprestižnější evropské klubové soutěži ani jednou neprohrál a s jedenácti body se vyhřívá na skvělém druhém místě. Naposledy nezaváhal v Aténách a trápící se AEK zdolal díky dvěma brankám srbského ostrostřelce Dušana Tadiče 2:0. "Je to pro nás obrovský úspěch, o takovém průběhu jsme ani nesnili. Je třeba zůstat nohama na zemi, sezóna pokračuje a jakákoliv ztráta koncentrace by nás mohla mrzet," krotí euforii trenér AFC Erik ten Hag.

Ten si dobře uvědomuje, že Den Haag dokáže překvapit. "V uplynulé sezóně jsme ho ani jednou neporazili, musíme být velmi opatrní. Každé utkání je zcela jiné, nechceme si zadělat na problémy," reaguje ten Hag na loňské vzájemné duely, kde nebyl znám vítěz ani jednou (1:1 a 0:0). V nedělním souboji mu budou scházet Maročan Ziyech (poraněné kolenní vazy), Sinkgraven s Veltmanem (problémy s kolenem), Eiting (potíže s kotníkem) a Bandé (zlomenina lýtka). Otazník navíc visí nad startem dánského dua Dolberg - Schöne.

ADO po třech porážkách ze čtyř klání s Venlem (0:2), Utrechtem (0:3) a Alkmaarem (0:1) překvapil uplynulou sobotu ve Zwolle a zvítězil 3:2. V tabulce se proto posunul na desátou pozici s patnácti body. Kouč Alfons Groenendijk nenasadí Kishnu s Davidem (oba po operaci kolene). Na půdě PEC se poprvé od svého příchodu vůbec nepodíval na hřiště český útočník Tomáš Necid a vzhledem k jeho stagnující formě je možné, že se mu to nepovede ani tentokráte.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 15.50 - 35.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Šlágr 15. kola nizozemské nejvyšší soutěže obstarají dva celky, které mají jen ty nejvyšší ambice. Vzhledem ke skvělé formě obou rivalů se dá očekávat nesmírně zajímavá podívaná. Mírným favoritem bude hostující Eindhoven, jenž v dosavadních třinácti zápasech neztratil ani bod a postaral se tak o opravdový unikát, který může dál prodlužovat. S devětatřiceti body vévodí celé soutěži s pětibodovým náskokem na druhý Ajax.

Domácí Feyenoord prozatím posbíral o třináct bodů méně, na druhou stranu má jeden duel k dobru a to s Venlem, který sehraje v náhradním termínu již tento čtvrtek. Nečekanou ztrátu si připsal na konto hned v úvodu s De Graafschapem (0:2), porážku utrpěl také v Amsterdamu od skvěle hrajícího Ajaxu (0:3). Remízu 1:1 zaznamenal s Alkmaarem a trochu překvapivě i v Tilburgu, jinak vybojoval hned osm výher.

Naposledy po velkém boji přehrál houževnatý Groningen (1:0), předtím si poradil s Heracles (2:0). "Na tento zápas se všichni těšíme a tým si chce dokázat, že má na to bojovat o titul. Je nám jasné, že vzniklé manko je velké a nyní máme ideální možnost něco z něho ukrojit. Navíc vnímáme výzvu v podobě přerušení obdivuhodné série PSV. Letos bychom byli vůbec první, kdo ho obere o body," vyjádřil se odhodlaně domácí trenér Giovanni van Bronckhorst.

PSV na ligové scéně inkasoval pouze pětkrát, svým soupeřům naopak nasázel šestačtyřicet gólů, což v průměrů vychází na 3,5 vstřelených branek za jedno utkání. "Tato statistika je samozřejmě fantastická, ale nemusí nic znamenat. Soupeř bude hrát jinak a je připraven na to, že u nás může jeho šňůra skončit. Musíme hrát týmově a je potřeba si na hřišti rozumět, každý chce předvést maximum," navázal na slova svého kouče důležitý záložník Jens Toornstra.

Eindhoven si naposledy věděl rady s Heerenveenem a porazil ho hladce 3:0, předtím nedal příliš šancí De Graafschapu (4:1). Ve středu přivítal španělskou Barcelonu a za svůj výkon se stydět nemusel, když ji podlehl nejtěsnějším poměrem 1:2. Jednačtyřicetiletý Mark van Bommel bude znovu nejvíce spoléhat na střelecké schopnosti kanonýra Luuka de Jonga, jenž s dvanácti ligovými trefami vévodí tabulce střelců.

"Samozřejmě je to klíčový hráč do ofenzívy a výrazně nám pomáhá, hlavně v důležitých chvílích je ve správnou chvíli na správném místě. Nicméně bez pomoci takových pomocníků, jakými jsou například Lozano či Pereiro, by tolik gólů dávat nemusel. Čeká nás jedna z nejtěžších zkoušek letošní Eredivisie, průměrný výkon stačit nebude," má jasno van Bommel, kterému schází Australan Thomas kvůli poraněným kolenním vazům.

O tom, že individuální schopnosti jednotlivých aktérů nemusí stačit, hovoří i osmadvacetiletý de Jong. "Cítíme se dobře, ale je nám jasné, že v Rotterdamu si musí všichni navzájem pomáhat. Narazíme na dobře organizovanou defenzívu, která bez nátlaku chyby nedělá. Je nutné hrát aktivně, za žádné situace se nesmíme bát o výsledek." Oba dva soupeři se spolu letos jednou utkali a to v nizozemském Superpoháru, kdy se po penaltovém rozstřelu radoval Feyenoord.

"První souboj nám jasně ukázal, jak silný náš soupeř je. Hořkou prohru z úvodu sezóny mu hodláme vrátit," dodal vzápětí de Jong. Van Bronckhorst nemůže využít služeb Hapse se Sinisterrou a Botteghinem. Poslední dvě střetnutí vynechal zatím nejlepší střelec týmu Robin van Persie a nad jeho startem proto visí otazník. Karetní trest za vyloučení s Ajaxem bude odpykávat obránce St. Juste, jenž by měl v základní jedenáctce chybět naposledy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.16 - 3.45 - 2.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - VVV Venlo  (neděle 14:30)
Almelo se po skvěle zvládnuté úvodní třetině soutěže propadlo do hluboké krize a nyní se snaží najít recept, jak ji co nejdříve překonat. V posledních pěti zápasech jen jednou remizovalo, nyní má na kontě hned čtyři prohry v řadě za sebou. Svou výsledkovou i herní mizérii by chtělo překonat proti Venlu, které si na své poměry vede výborně a s devatenácti body mu patří solidní osmé místo. Heracles je těsně nad ním šesté s dvaceti body.

Domácí v letošní sezóně například porazili Alkmaar (3:2) či Heerenveen (5:3), cenný bod za remízu 1:1 vybojovali v Amsterdamu s Ajaxem. Trápení započali v 10. kole na půdě Zwolle, kde uhráli nerozhodný výsledek 1:1. Od té doby vypadli z národního poháru s Vitesse (0:2), pak podlehli Bredě (1:2), Feyenoordu (0:2) a před týdnem také nováčkovi ze Sittardu. Tam jim nevyšlo vůbec nic a po zásluze si domů odvezli porážku 0:3.

"Něco se pokazilo a my neustále pracujeme na řešeních, která by nás dostala zpět na vítěznou vlnu. Musíme být trpěliví, k žádné panice se neschyluje. Jsem přesvědčen, že jedno dílčí vítězství může rozběhnout velké věci a potřebné sebevědomí by se vrátilo. Venlo se vyznačuje organizovanou hrou s minimem chyb, je potřeba co nejdříve rozbít jeho plány. Budeme bojovat, vyhrát určitě můžeme," zahání negativní myšlenky kouč Frank Wormuth.

Tomu scházejí Hardeveld, Jakubiak, Pröpper (všichni problémy s kolenem) a také van der Water (potíže s třísly). VVV má oproti nedělnímu rivalovi jeden duel s Feyenoordem k dobru. Ten odehraje již tento čtvrtek, musí se proto připravit na náročnější program. V dvanácti utkáních prohrál pouze třikrát, naposledy ukázal vnitřní sílu s Alkmaarem a i přes nepříznivý vývoj (0:2) a vyloučení v závěru nakonec urval bod (2:2) gólem ze třetí nastavené minuty.

"S přibývajícím časem jsme ani nedoufali, že bychom odvrátili porážku. Jsem moc šťastný, že se nám to povedlo, rádi bychom získali co nejvíce bodů a ve druhé polovině tak nemuseli myslet jen na záchranu. Heracles se nedaří, jenže i tak má skvělý kádr a umí být hodně nebezpečné," řekl opatrně trenér Venla Maurice Steijn. Ten postrádá Dekkera (poraněná třísla) a nově i kapitána Posta (zranění stehenního svalu), karetní trest si budou odpykávat Janssen s van Ooijenem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 4.01 - 4.27
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Groningen - NAC Breda  (neděle 16:45)
Velmi důležitý souboj o posílení sebevědomí a další účinkování v nadcházejícím průběhu - o to všechno především půjde ve vzájemném duelu předposledního Groningenu s poslední Bredou. Nicméně i přes podobné postavení v tabulce bude jasným favoritem na vítězství domácí Groningen, který se v předchozích třech utkáních výrazně zvedl a naznačil, že jen o záchranu hrát nehodlá. Naopak NAC po světlých momentech opět uvízl v černočerné tmě.

Domácí výběr v prvních deseti zápasech získal pouhé čtyři body za výhru s De Graafschapem (1:0) a remízu s Utrechtem (1:1). Zlom nastal v páteční předehrávce 11. kola, kdy FC spustil ofenzivní koncert a rotterdamský Excelsior přestřílel v poměru 4:2. Stoupající formu potvrdil i následně s Heerenveenem a zdolal ho 2:0. Za svůj výkon se rozhodně nemusel stydět ani v Rotterdamu s Feyenoordem, o čemž napovídá nejtěsnější možná porážka 0:1.

V tomto střetnutí měli svěřenci trenéra Dannyho Buijse několik dobrých možností srovnat a vskutku jim scházel jen větší kousek štěstí. " "S výkonem jsem byl spokojen. Bylo vidět, že se soupeře nebojíme a chceme ho zaskočit, k senzaci nebylo až zase tak daleko. Teď se musíme přeorientovat na zcela jiného rivala. Bude houževnatě bojovat a prát se o každý centimetr prostoru, je třeba se na to připravit,"" řekl šestatřicetiletý Buijs se vší vážností v hlase.

Domácí jsou momentálně sedmnáctí s deseti body, Breda vybojovala o dva body méně a je osmnáctá. Šňůru šesti porážek v řadě za sebou přerušila v 9. kole po remíze 2:2 s Tilburgem, na nerozhodný výsledek dosáhla i o týden později v Den Haagu (1:1). Poté senzačně porazila Heracles (2:1), následovaly však porážky 0:2 v Emmenu a 0:3 v Amsterdamu s místním Ajaxem. V loňském vzájemném měření sil byla o něco úspěšnější Breda.

Ta nejprve zvítězila doma 2:1, pak na stadionu Euroborg uhrála bod (1:1). Domácí se musí obejít bez lehce zraněného Breije s Pohlem, hosté postrádají Kaliho, Iliče, Kastaneera, Metse, Mührena a Fernandese. "Groningen nepatří do sestupové zóny, má kvality na horní polovinu Eredivisie. Obrat ho o body bude nesmírně obtížné, potřebovali bychom se vytasit s tím nejlepším, co v nás je,"" uvedl s velkým respektem hostující lodivod Mitchell van der Gaag.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.30 - 5.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - FC Emmen  (sobota 18:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.92 - 7.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - Willem II  (sobota 19:45)
Alkmaar se stále nemůže dostat do optimálního rozpoložení a i přes nárůst formy není spokojen, v tabulce Eredivisie mu patří až sedmá pozice s devatenácti body a na vedoucí PSV má manko propastných dvaceti bodů. Na druhou stranu je to za vedoucím triem PSV - Ajax - Feyenoord celkem našlapané, AZ ztrácí na čtvrtý Arnhem jen dva body. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Tilburgu, jemuž patří třináctá příčka se třinácti body.

Svěřenci kouče Johna van den Broma výtečně vstoupili do nového ročníku, avšak poté se naprosto zasekli. Od 4. do 10. kola získali v sedmi utkáních pouhých pět bodů za jedno vítězství a dvě remízy, výsledkové zlepšení přišlo až po úspěchu v národním poháru nad Venlem (2:0). Poté těsným poměrem 1:0 přehráli De Graafschap i Den Haag, jenomže před týdnem zaváhali v brzké odvetě s VVV.

Po čtvrthodině hry sice vedli o dvě branky, nicméně soupeř snížil a v poslední možnou chvíli srovnal na 2:2 i přesto, že duel dohrával v deseti. "Tohle je naprosto zbytečná ztráta, takové branky v honbě za evropskými poháry prostě dostávat nemůžeme. Opět nám chyběla potřebná koncentrace, na smůlu se vymlouvat nebudeme. Tilburg hodláme porazit, ale musíme udržet nasazení po celý průběh," zlobil se van den Brom před sobotním utkáním.

Dvaapadesátiletý lodivod se stále musí vypořádat s celkem početnou marodkou. Kvůli přetrénování nehraje Belgičan Wuytens, problémy s ramenem trápí de Boera a s kotníkem zase Boadua. Po potížích se stehenním svalem se ještě nezotavil Helmer a vinnou lehčího poranění se na trávníku neobjeví ani Vejinovič, Vlaar či Nor Johnsen. Naopak český krajánek Mihálik už je fit a stejně jako s Venlem by měl začínat na lavici náhradníků. Hosté postrádají nemocného Lieftinka a zraněné duo Branderhorst - Coulibaly.

Willem v minulém kole přivítal silný Arnhem a po zpackaném prvním poločase neměl nárok dohnat tříbrankové manko (1:3). Předtím vyhrál po bojovném výkonu ve Zwolle (3:2) a na tento výsledek jistě hodlá navázat. Spoléhat se opět bude na útočné kvality španělského ostrostřelce Frana Sola, jenž je s deseti ligovými trefami na dělené druhé příčce celkové tabulky střelců. Loni Alkmaar vybojoval s Tilburgem plný počet šesti bodů po výsledcích 3:2 a 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.77 - 7.76
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - PEC Zwolle  (sobota 19:45)
Důležitý záchranářský vzájemný souboj čeká na fotbalisty De Graafschapu a Zwolle, s chýlícím se koncem první poloviny letošního ročníku půjde o hodně. Domácí výběr z Doetinchemu se nachází v mizerné formě, v dosavadním průběhu vybojoval pouhých deset bodů a je předposlední sedmnáctý jen o dva body před poslední Bredou. Avšak ani PEC nemůže být spokojen, má na kontě o jeden bod více a patnáctá příčka je pro něj výstrahou.

De Graafschap v posledních šesti ligových utkáních hned pětkrát prohrál a pouze jednou zvítězil. Až překvapivě hladce si poradil s Excelsiorem (4:1), jinak ale utrpěl debakl 0:5 od Heerenveenu a nestačil ani na Sittard (1:3) či Alkmaar (0:1). V minulých dvou případech inkasoval hned devětkrát, za vedoucím PSV (1:4) i rozjetým Utrechtem (0:5) zaostával ve všech ohledech. Hosté jsou na tom s formou taktéž bídně, nebodovali třikrát po sobě.

Špatné období začalo po nečekaně jasné porážce 0:3 v Sittardu, vzápětí přišel zkrat před vlastními fanoušky s Tilburgem (2:3). Před týdnem se PEC chtěl nastartovat proti Den Haagu, ale i jemu podlehl 2:3. "Trápí nás chyby v defenzívě, všichni tři předchozí soupeři byli hratelní a pro nás to proto jsou obrovské ztráty. Další si již nemůžeme dovolit, utkání v Doetinchemu je pro nás důležité hlavně pro budoucí průběh," řekl se vší vážností v hlase kouč John van 't Schip.

Jeho slova potvrzuje i protějšek, jenž se chce odrazit k lepším zítřkům. "Zwolle určitě nepočítalo s tím, že bude takhle dole. Nedaří se mu a dostává hodně branek, je v podobné situaci jako my. Podle mě se diváci dočkají nervózního a bojovného zápasu, žádnou útočnou podívanou neočekávám. Hodně důležité bude, kdo vstřelí první branku, ta by mohla výrazně napovědět," vyjádřil se trenér De Graafschapu Henk de Jong s nesmírnou opatrností.

Domácí celek se stále bude muset obejít bez zraněného Vremana s Abdulahim. Hosté nemají k dispozici Flemminga, van Polena, Elberse, Kopperse a Itala Tripaldelliho. Oba dva soupeři na sebe narazili letos už jednou a to před necelým měsícem ve 2. kole národního poháru. Diváci se na stadionu De Vijverberg dočkali nefalšované přestřelky a dále postoupilo Zwolle, když zvítězilo v divokém poměru 5:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 3.82 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SC Heerenveen - Fortuna Sittard  (sobota 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.37 - 3.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - FC Utrecht  (pátek 20:00)
Utrecht se pod vedením trenéra Dicka Advocaat dostává do výtečné formy a postupně stoupá tabulkou vzhůru, díky pěti výhrám z posledních šesti ligových zápasů se posunul již na páté místo s jednadvaceti body. Nyní zavítá na půdu rotterdamského Excelsioru, jenž zažívá hodně rozpačité období. Nicméně naposledy přerušil sérii tří porážek v řadě za sebou a opět si zvýšil sebevědomí po velmi vydřeném vítězství 2:1 v Emmenu.

SBV momentálně patří jedenáctá příčka s patnácti body a přiblížil se k poklidnému středu tabulky, jenomže na sestupové pásmo má stále mizivý pětibodový náskok. Na fiasko to vypadalo i v Emmenu, kdy krátce po začátku druhého poločasu prohrával, ovšem vývoj dokázal otočit po rozhodující trefě Ryana Koolwijka z 89. minuty. Předtím podlehl De Graafschapu (1:4) i Groningenu (2:4), potupný debakl 1:7 utrpěl od Ajaxu.

"Tři body z Emmenu nám mohou hodně pomoci po herní i psychické stránce. Všichni jsme věřili, že špatnou formu můžeme zlomit a díky zvýšené aktivitě se nám to povedlo. Neskrývám, že jsme měli i trochu štěstí, ale to k těmto těžkým okamžikům občas patří. Utrecht má nesmírně kvalitní kádr s obrovskou ofenzivní silou, zastavit ho nebude jednoduché. Favorité rozhodně nejsme," řekl kouč Adrie Poldervaart s respektem k soupeři.

Scházet mu budou Američan Payne, Belgičan Caenepeel a mimo hru jsou také van der Meer s Oude Kottem. Jeho protějšek Advocaat má ještě větší starosti s marodkou, na které se v tuto chvíli nacházejí Němci Strieder s Guwarou, Francouzi Bahebeck s Gavorym, Dán Makienok a dlouhodobě i brankář Marsman. Hosté naposledy doslova smetli nováčka z Doetinchemu, na stadionu Galgenwaard deklasovali De Graafschap vysoko 5:0.

"Do konce sezóny zbývá ještě hodně zápasů a tabulka je nesmírně vyrovnaná, usnutí na vavřínech nepřipadá v úvahu. K našemu cíli v podobě účasti v evropských pohárech jsme se přiblížili, jenomže současně jsme od něj nesmírně daleko. Excelsior bude nepříjemným soupeřem, bez koncentrovaného výkonu na výhru nedosáhneme," má jasno kormidelník FC. V loňském ročníku vybojoval Utrecht ve vzájemném měření sil čtyři body (3:1 a 2:2).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.14 - 4.66 - 1.59
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven13130046:539
2.AFC Ajax13111140:534
3.Feyenoord Rotterdam1282223:1326
4.SBV Vitesse1363421:1521
5.FC Utrecht1363420:1421
6.Heracles Almelo1362525:2720
7.AZ Alkmaar1354424:2019
8.VVV Venlo1254316:1419
9.Fortuna Sittard1344526:2416
10.ADO Den Haag1343617:2715
11.SBV Excelsior1343619:3115
12.SC Heerenveen1335524:3014
13.Willem II1334621:2613
14.FC Emmen1334615:2813
15.PEC Zwolle1332814:2411
16.FC Groningen1331912:2410
17.BV De Graafschap1331912:3110
18.NAC Breda1322913:308

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Stiksxx

Dneska se ukáže co v nas doopravdy je. Věřím v naše schopnosti.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele