Eredivisie - preview 10. kola

26.10.2018, 08:29, aktualizováno 28.10.2018, 08:50
Previews
PSV Eindhoven vyhrál i desátý ligový zápas sezony a na tahu je nyní Ajax, který čeká hodně těžký úkol - ve šlágru kola se poměří s Feyenoordem. Alkmaar se střetne s Heerenveenem, Willem II hraje s Utrechtem a Vitesse hostí Sittard...
SBV Vitesse - Fortuna Sittard  (neděle 12:15)
Arnhem v dosavadním průběhu nejvyšší nizozemské soutěže předvádí nevyrovnané výkony, nyní bude plnit úlohu jasného papírového favorita proti nováčkovi ze Sittardu. Domácí výběr je prozatím v tabulce Eredivisie na sedmém místě s dvanácti body, za šestým Alkmaarem zaostává o skóre. Fortuna v předchozích šesti utkáních prohrála pouze jednou, díky zlepšené formě se posunula na třináctou pozici s deseti body.

Pokud tedy v nedělním klání uspěje, tak svého nadcházejícího rivala předskočí. SBV v devíti zápasech zvítězil jen třikrát, což je vzhledem k jeho ambicím málo. Naposledy neuspěl v Rotterdamu s Excelsiorem a podlehl mu 0:2, předtím naopak nedal šanci rozjetému Heracles a zdolal ho bez větších potíží vysoko 4:0. Proti hlavním kandidátům na mistrovský titul se mu nedařilo, od Ajaxu utrpěl porážku 0:4 a na Feyenoord nestačil v poměru 1:2.

Hosté v prvních čtyřech střetnutích vybojovali pouhé dva body a nacházeli se na samém dně, od té doby však šli výrazně nahoru. Jediný neúspěch zaznamenali s Ajaxem, kterému podlehli 0:2. Jinak uhráli remízu s Utrechtem (1:1), Tilburgem (4:4) i s Emmenem (3:3), porazit dokázali Bredu (3:2) a před týdnem také De Graafschap (3:1). S ním zvládli především závěrečnou desetiminutovku, kdy rozhodli o svém úspěchu hned dvěma brankami.

Domácí kouč ruské národnosti Leonid Sluckij se dlouhodobě potýká s početnou marodkou. Momentálně postrádá Kruiswijka, Gonga, Musondu, Thelandera, Beerense a Büttnera. K dispozici nemá ani elitního slovinského kanonýra Tima Matavže, jenž až do svého zranění začátkem října nasázel soupeřům hned sedm branek. V 7. kole s Feynoordem totiž utrpěl zlomeninu nohy a mimo hru bude ještě minimálně měsíc.

"Nejsme v úplně lehké pozici, na mnoho absencí se nemůžeme vymlouvat. Sittard hodláme porazit a chceme získat potřebnou pohodu, na druhou stranu nesmíme nic podcenit. Náš protivník se totiž dostal do solidní formy a bez boje se nevzdá," vyjádřil se Sluckij krátce na předzápasové tiskové konferenci. Na trávník nepošle ani Brunse, jenž bude pykat za vyloučení proti Excelsioru. Hosté postrádají Heeringse, Vlijtera, Dianessyho a Novakoviče.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.77 - 6.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Tilburg je prozatím společně s Heerenveenem a Sittardem remízovým králem Eredivisie, neboť všechny tyto tři týmy mají po devíti odehraných kolech na kontě hned čtyři nerozhodné výsledky. Hlavně proto se shodně nacházejí v dolní polovině Eredivisie. Willemu momentálně patří jedenáctá pozice s deseti body, na tříbodový zisk čeká již šest kol. Nyní se pokusí zdolat Utrecht, jenž se po katastrofálním vstupu podle očekávání vzpamatoval.

Hosté jako vůbec první ze všech osmnácti účastníku změnili obsazení na trenérském postu. Z krize měl vytáhnout ambiciózní výběr zkušený Dick Advocaat, jemuž se po prvotních těžkých krůčcích začalo dařit. Po šesti duelech měl klub na kontě mizivých pět bodů, nicméně v minulých třech střetnutích jich vybojoval hned sedm, tudíž se posunul na devátou příčku s dvanácti body. Za šestým Alkmaarem navíc zaostává jen vinou horšího skóre.

Utrecht po remíze s Groningenem (1:1) zdolal s obtížemi outsidera z Bredy (2:1). Minule ukázal vnitřní sílu s favorizovaným Alkmaarem a otočil nepříznivý vývoj ve svůj prospěch (taktéž 2:1). "Toto vítězství nám může pomoci po psychické stránce. Hráči si uvědomili, že mohou porážet i tak kvalitní protivníky, jakým AZ bezpochyby je. Nesmíme usnout na vavřínech, v Tilburgu bychom rádi navázali na předchozí výkon," řekl Advocaat s úsměvem.

Tomu budou v nedělním vystoupení scházet Bahebeck, Makienok, Marsman a Strieder. "Tilburg je v ofenzívě bezesporu silný, vyniká důrazem v pokutovém území a výtečnou koncovkou. Jeho slabinou je přílišná zbrklost a nekoncentrovanost hlavně při příznivém stavu. Je nám jasné, že bude čekat na naše chyby, proto jich musíme udělat co nejméně," doplnil jednasedmdesátiletý rodák z Den Haagu na předzápasové tiskové konferenci.

Willem naposledy bodoval naplno ve 3. kole, kdy naprosto senzačně deklasoval Heracles 5:0. Od té doby dvakrát prohrál a čtyřikrát bral bod. Debakl utrpěl od PSV (1:6) a nestačil na nováčka z De Graafschapu (1:2). Poté se trochu překvapivě rozešel smírně s Feyenoordem (1:1) a před týdnem i s Bredou (2:2). Nasadit nemůže Coulibalyho s Petersem a s Özbilizem, v uplynulém ročníku vybojoval proti Utrechtu tři body (0:2 a 3:2).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.87 - 3.47 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Očekávaný šlágr 10. kola nizozemské nejvyšší soutěže je na programu v neděli a jako favorit do něj bude vstupovat amsterdamský Ajax. Ten se až na výjimky prezentuje výtečnou formou, v tuto chvíli mu patří druhé místo tabulky s dvaadvaceti body a za suverénním PSV zaostává o bodů pět. Jeho nadcházející rival je na tom hůře pouze o dva body a nachází se na třetí pozici, při případném úspěchu ho tak může dokonce předskočit.

AFC se oproti svému největšímu soupeři v boji o mistrovský titul z PSV daří v základní skupině LM a po polovině soutěže má nakročeno do osmifinále. V dosavadních třech střetnutích vybojoval solidních sedm bodů a za dva týdny v Benfice může získat definitivní jistotu. V úterý totiž zdolal tohoto protivníka nejtěsnějším poměrem 1:0, vítěznou trefu zařídil ve druhé nastavené minutě závěrečného dějství Noussair Mazraoui.

Respekt budí i jeho dvě předchozí ligová střetnutí. Nejprve totiž deklasoval silný Alkmaar 5:0, naposledy si odvezl další vysokou výhru z Heerenveenu (4:0). "V kabině panuje dobrá pohoda a ta se přenáší do klíčových zápasů. S Benficou jsme měli i trochu štěstí, na druhou stranu důležité jsou tři body. Teď se musíme vyrovnat s náročným programem, Feyenoord má obrovskou kvalitu a k úspěchu musíme podat nadstandardní výkon," řekl kouč Erik ten Hag.

Ten zároveň doufá, že náročný duel LM nebude mít na jeho svěřencích vliv. "V tomto ohledu má Feyenoord samozřejmě výhodu, neboť se může plně koncentrovat na ligu a pohár. My máme za sebou mnoho těžkých soubojů mezi evropskou smetánkou a určitě se to někde projeví. Na druhou stranu si věříme, každá ztráta nás může zabrzdit v cestě za titulem. Odvedeme maximum, to jediné můžu v tuto chvíli slíbit," dodal stratég Ajaxu odhodlaně.

Pouť rotterdamského klubu evropskými poháry skončila velmi brzy, v nejvyšší soutěži si ale nevede vůbec špatně. Prohrál pouze v 1. kole v Doetinchemu s De Graafschapem (0:2), od té doby vybojoval v osmi kláních solidních dvacet bodů za šest výher a dvě remízy. Ztráty zaznamenal s Alkmaarem a Tilburgem (v obou případech 1:1), jinak si například dokázal poradit s Utrechtem (1:0), Arnhemem (2:1) či Heerenveenem (5:3).

Před týdnem přivítal Zwolle a nedal mu šanci po výsledku 3:0. Trenér Giovanni van Bronckhorst hodlá sérii neporazitelnosti prodloužit. "K Ajaxu chováme velký respekt, ovšem určitě se ho nebojíme. O jeho kvalitách není třeba dlouze mluvit, je sehraný a dokáže udeřit z jakékoliv pozice. Rádi bychom mu vštípili naší hru, k úspěchu budeme potřebovat stoprocentní koncentraci," vyjádřil se na tiskové konferenci.

Do Amsterdamu jede s cílem vyhrát, nicméně podle jeho slov by nebyl k zahození ani bod. "Musíme být realisté, vítězství by bylo fantastické. Jestliže však vybojujeme remízu, tak bychom lhali, kdybychom tvrdili, že za určitých okolností nebudeme i s ní spokojeni," doplnil závěrem. Van Bronckhorst dlouhodobě postrádá Hapse, Ayouba a Sinisterru, domácí nenasadí Veltmana, Sinkgravena, Tagliafica, Etinga a Bandého. V uplynulé sezóně se v obou případech radoval Ajax po výsledcích 4:1 a 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.84 - 7.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - SC Heerenveen  (neděle 16:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.95 - 5.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - NAC Breda  (sobota 18:30)
Breda se stále nemůže dostat do optimálního rozpoložení a nachází se na samém dně Eredivisie, v dosavadních devíti střetnutích vybojovala pouhé čtyři body. Poslední příčku opustila po minulém kole, kdy se rozešla smírně s Tilburgem v poměru 2:2. Momentálně je tak sedmnáctá o skóre před osmnáctým Groningenem, na šestnáctý De Graafschap má manko tří bodů. Nyní se pokusí překvapit na půdě Den Haagu.

Domácí výběr si vede o poznání lépe a nalézá se v klidném středu tabulky, s jedenácti body mu patří desáté místo. Letos zatím předvádí nevyrovnané výkony, neboť například podlehl nováčkovi z Emmenu 1:2 či utrpěl obrovský debakl 0:7 od Eindhovenu. Jinak ale dosáhl na bod proti silnému Vitesse i Heerenveenu (v obou případech 1:1), cenná je také výhra v Rotterdamu nad Excelsiorem (4:2). Minule si odvezl prohru 0:2 z Venla.

NAC zdolal ve 2. kole De Graafschap (3:0), od té doby zaznamenal pět porážek v řadě za sebou. Za své výkony se nemusel stydět proti PSV (0:2) a ani v Utrechtu (1:2). "Bohužel nejsme v dobré formě, v tuto chvíli nepředvádíme to, na co máme. Proti Tilburgu jsme nezvládli závěr první půle a byli rádi alespoň za bod, ale k záchraně potřebujeme doma vítězit. Pevně doufám, že nyní zaskočíme Den Haag," řekl hostující kouč Mitchell van der Gaag.

Oba dva sobotní soupeři mají rozsáhlé problémy s marodkou. Van der Gaag nenasadí lehce zraněného Mührena, kvůli poraněnému kolenu nejsou připraveni Kastaneer s Fernandesem. Jistotu startu dále nemá ani van Anholt. "Nás soupeř je velmi nebezpečný po standardních situacích, k tomu je v defenzívě pozorný. Musíme ho svou hrou rozhodit, za určitých okolností by nebyl k zahození ani bod," dodal závěrem lodivod NAC.

Jeho protějšek Alfons Groenendijk postrádá Bakerra, potíže s kolenem nepustí na trávník Kishnu s Davidem a s kotníkem pro změnu laboruje Yuning. "Nepodceníme jedinou minutu, v takto vyrovnané soutěži musíme celky jako Bredu doma porážet. Po utkání s Venlem máme co napravovat, chceme za každou cenu zvítězit," uvedl Groenendijk s velkým odhodláním. V loňské sezóně se ve vzájemném měření sil podělily oba týmy po třech bodech.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.91 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - SBV Excelsior  (sobota 19:45)
De Graafschap byl v letošním ročníku považován za jednoho z nejvážnějších adeptů na návrat do druhé ligy a tyto papírové předpoklady nijak výrazným způsobem nevyvrací. Po devíti odehraných kolech mu patří až šestnáctá pozice s pouhými sedmi body, před posledním osmnáctým Groningenem disponuje tříbodovým náskokem. Nyní přivítá rotterdamský Excelsior, který je na solidním osmém místě s dvanácti body.

Celek z Doetinchemu naprosto senzačně porazil Feyenoord (2:0) hned v úvodním kole, od té doby však začal ztrácet. V následujícím průběhu totiž vybojoval bod pouze v Emmenu (1:1) a pak přehrál Tilbrug (2:1). Naposledy nezvládl nesmírně důležitý zápas v Sittardu a po naprostém kolapsu v závěru podlehl dalšímu nováčkovi 1:3. Předtím neměl nárok s Heerenveenem, od kterého utrpěl debakl 0:5.

SBV měl pomalejší vstup do sezóny a před vlastními fanoušky se mu nedařilo, nicméně v předchozích dvou duelech přeci jen bodoval naplno. Nejprve si nejtěsnějším poměrem 1:0 poradil s Venlem, před týdnem přivítal silné Vitesse a přehrál ho 2:0. Oba dva protivníci se spolu utkali v sezóně 2015/2016 ještě v Eredivisii a vždy slavil domácí výběr. Nejprve Excelsior po výsledku 3:0, v jarní odvetě pak BV díky výhře 2:0.

Domácí kouč Henk de Jong se již může spolehnout na Bakkera, který byl vyloučen v duelu s Heerenveenem. Na marodce se však nacházejí nemocný van de Pavert, Vreman (poraněné koleno) a Abdulahi. "Potřebujeme si zvednout sebevědomí, především v koncovce se bojíme nabídnutých příležitostí. Musíme se soustředit pouze na vlastní hru, hodně by nám pomohla první vstřelená branka," řekl de Jong krátce na tiskové konferenci.

Lodivod rotterdamského klubu Adrie Poldervaart nemá k dispozici zraněného Američana Payneho, za červenou kartu s Vitesse bude stát Stevens. "Rádi bychom navázali na poslední výkon, kdy jsme hráli zodpovědně od úvodního až do závěrečného hvizdu. Od soupeře očekávám lehce nervóznější hru, neboť se mu nedaří a potřebuje body. Musíme být trpěliví a čekat na svou šanci, soupeř nám nesmí vnutit svůj zažitý styl," lehce nastínil taktické plány Poldervaart.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.76 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Groningen - PSV Eindhoven  (sobota 19:45)
PSV Eindhoven působí v nejvyšší nizozemské soutěži nepřekonatelným dojmem, v dosavadních devíti zápasech neztratil ani bod a Eredivisii vládne s těžko pochopitelným skóre 36:3. Momentálně drží pětibodový náskok před druhým Ajaxem a nyní bude plnit úlohu jasného favorita na půdě trápícího se Groningenu. Ten je naopak na samém dně s pouhými čtyřmi body a určitě se bude snažit poslední osmnácté místo co nejrychleji opustit.

Hostující výběr navíc bude celkem dobře naladěn po úterním utkání Ligy mistrů s anglickým Tottenhamem, kdy po dvou porážkách v řadě za sebou vybojoval premiérový bod proti oslabenému soupeři po výsledku 2:2. Zachoval si tak reálnou naději na pokračování v evropských pohárech v jarní části a dobré rozpoložení bude chtít potvrdit i v Groningenu. Naposledy na ligové scéně naprosto smetl nováčka z Emmenu v poměru 6:0.

"Utkání s Tottenhamem nás stálo hodně sil, na druhou stranu jsme nesmírně rádi, že jsme v takto těžké skupině konečně bodovali. Teď se soustředíme pouze na duel v Groningenu a chceme si udržet stoprocentní bilanci. Je nám jasné, že nemůžeme vyhrávat donekonečna, našim cílem je udržet úspěšnou sérii co nejdéle. Čeká nás těžký zápas, avšak rozhodně je v našich silách ho zvládnout," uvedl před zápasem trenér Mark van Bommel.

FC doposud zvítězil pouze jednou a to ve 3. kole v Doetinchemu nad De Graafschapem (1:0). Od té doby prohrál v následujících šesti střetnutích hned pětkrát, remízu vybojoval jen s Utrechtem (1:1). Před týdnem vstoupil dobře do duelu s Heracles, jenže nadějný stav neudržel a ofenzivně laděnému protivníkovi nakonec podlehl vysoko 1:4. Se sobotním rivalem se mu v posledních letech dařilo.

Čtyřikrát za sebou s ním totiž uhrál nerozhodné výsledky, v uplynulé sezóně v poměrech 3:3 a 0:0. Nyní to na zopakování příliš nevypadá. Domácí se musí obejít bez lehce zraněného Breije, hosté postrádají Thomase (poraněné kolenní vazy) a jistotu startu nemá ani Bergwijn. "Nemáme co ztratit, můžeme hrát s čistými hlavami. K bodovému zisku budeme potřebovat i trochu štěstí, bez maximálního nasazení nemáme šanci," řekl realisticky kouč Groningenu Danny Buijs.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.49 - 5.06 - 1.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PEC Zwolle - Heracles Almelo  (sobota 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.58 - 3.19
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Emmen - VVV Venlo  (pátek 20:00)
V páteční předehrávce 10. kola nejvyšší nizozemské soutěže na sebe narazí dva celky, které byly před sezónou považovány za adepty sestupu, nicméně po více jak čtvrtině soutěže mají zcela odlišné starosti. Domácí nováček je na hranici pádu do druhé ligy, neboť mu s osmi body patří patnáctá pozice a před šestnáctým De Graafschapem má náskok jediného bodu. Naopak VVV zatím svými výsledky překvapuje, nachází se na pátém místě se čtrnácti body.

FC v dosavadním průběhu zvítězil dvakrát, když hned v úvodním utkání vyloupil Den Haag po výsledku 2:1, stejným poměrem uspěl senzačně na půdě Utrechtu. Od této chvíle však v nadcházejících čtyřech duelech bodoval pouze jednou. Po porážce se Zwolle (0:1) i s Heracles (1:2) se rozešel smírně s jiným nováčkem ze Sittardu (3:3). Před necelým týdnem zavítal do Eindhovenu a tvrdě narazil, od PSV utrpěl debakl 0:6.

"S takto silným soupeřem se nemůžeme srovnávat, má naprosto jiný kádr i rozpočet. Potřeba je zvládat utkání s hratelnými soupeři a to Venlo rozhodně je. Momentálně je ve výborné formě a vyhřívá se v horní polovině Eredivisie, na druhou stranu je jeho šestibodový odstup od nás mizivý. Jestliže chceme myslet na udržení, tak v těchto zápasech na domácí půdě musíme bodovat," vyjádřil se s jasným cílem trenér Emmenu Dick Lukkien.

Ten se dlouhodobě musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Pedersen, Marinus, Gronsveld, Niemeijer, Oldenburger a Deiman. Hosté prohráli v devíti zápasech třikrát. Neuspěli s největšími favority z PSV (0:4) a Ajaxu (0:1), nezvládli také střetnutí v Rotterdamu s Excelsiorem (0:1). Jinak ale mají na kontě hned čtyři výhry, minulou neděli se dobře připravili na Den Haag a po konstantním výkonu ho přehráli 2:0.

Kouč Venla Maurice Steijn má při skládání sestavy mnohem otevřenější dveře, postrádá pouze Dekkera vinou poraněných třísel. "Každý duel v nejvyšší soutěži je těžký. Nemůžeme si myslet, že budeme snadno vítězit. Emmen je houževnatý soupeř vyznávající týmového ducha, ke třem bodům potřebujeme předvést nadstandardní výkon," uvedl s opatrností v hlase Steijn. Oba dva výběry se spolu naposledy utkaly v Eerste Divisie v sezóně 2016/2017 a úspěšnější byl VVV, jenž získal čtyři body po výsledcích 2:1 a 0:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.36 - 2.47
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven990036:327
2.AFC Ajax971125:422
3.Feyenoord Rotterdam962120:1020
4.Heracles Almelo961223:1919
5.VVV Venlo942310:914
6.AZ Alkmaar933318:1512
7.SBV Vitesse933314:1112
8.SBV Excelsior933313:1512
9.FC Utrecht933310:1212
10.ADO Den Haag932413:2011
11.Willem II924317:1810
12.SC Heerenveen924320:2210
13.Fortuna Sittard924317:1910
14.PEC Zwolle93159:1410
15.FC Emmen922510:248
16.BV De Graafschap92167:207
17.NAC Breda911710:234
18.FC Groningen91175:194

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
AjaxFans

De belangrijkste Wedstrijd van Nederland De Klassiker

Reagovat
Stiksxx

Ideální bude 2, ale reálný je spíš X, který mi taky stačí. A jestli jim dáte 3:0 a víc, tak mě pěkně naserete.

Reagovat
afc ajax

Reagovat
jáá

výsledek si trefil náramně

Reagovat
Stiksxx

Ani mi nemluv. Začínám Feyenoord nesnášet víc než vás.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj, napsal jsem krátký článek o Appiem Nourim.

https://bielsistablog.blogspot.com/2018/10/den-kdy-fotbal-plakal.html

Reagovat
Hristo Stoichkov

Díky

Reagovat
AjaxFans

Nejhorší je,že on by fakt nástupce Iniesty byl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jáá

Reagovat
JuventusFC1897

Hned na zaciatku mate chybu, v Groningene sa nepredstavi Feyenoord ale PSV.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele