Bundesliga preview - 31. kolo

02.05.2008, 08:34, aktualizováno 04.05.2008, 08:34
Previews
Bayern už dnes může splnit svůj hlavní cíl letošní sezóny - zisk německého titulu. Stačí, když přiveze z Wolfsburku alespoň bod. Ve druhém nedělním utkání hostí Duisburg Leverkusen. Domácí touží po úniku ze sestupových příček, Bayer zase bojuje o evropské poháry.
Borussia Dortmund - 1. FC Norimberk  (pátek 20:30)
Dva nejvíce zklamané celky letošního bundesligového ročníku obstarají páteční předehrávku. O hodně jde hlavně Norimberku, který má výrazné starosti se záchranou, naopak Dortmund přímo ohrožen sestupem není.

Borussia má na sestupové vody k dobru osm bodů a muselo by se stát něco velmi neočekávaného, aby vestfálský klub spadl o soutěž níže. "Cheme uhrát tolik bodů, co jen bude možné. Máme dvě příležitosti ukázat domácímu publiku, že umíme hrát pěkný a efektivní fotbal," vytyčil cíle pro zbytek sezóny trenér Thomas Doll, jehož pozice je i přes zajištění startu v Poháru UEFA díky finálové účasti v Poháru DFB vratká.

Hráči BVB totiž aktuálně fazónu zrovna nemají, po dvou prohrách s Bayernem a poslední domácí porážce od Hannoveru (1:3) v minulém kole uhráli remízu 1:1 ve Frankfurtu. Chybět stále bude ikona klubu Sebastian Kehl, který má poraněné vazy v kotníku. "Myslím si, že v těch čtyřech zápasech, co zbývají do konce sezóny, už hrát nebude," soudí Doll, kterému dále schází dlouhodobě zranění Weidenfeller s Degenem.

Norimberk vykazuje v posledních týdnech zlepšenou formu, když v minulých čtyřech utkáních získal sedm bodů, přesto se však stále nemůže vymanit se sestupových příček. "Der Club" ztrácí jen dva body na patnáctou Arminii Bielefeld, kdyby však v minulém kole právě s tímto týmem neprohospodařil dvougólové vedení a pouze neremizoval 2:2, byl by na tom mnohem lépe.

Trenér Thomas Von Heesen byl velmi rozčílen při dotazu, proč za příznivého stavu neudělal nějaká taktická střídání. "Už mám dost těchto pitomých otázek. Žádný novinář, který nikdy nekoučoval tým v Bundeslize, mi nebude říkat, že jsem se nesprávně rozhodl," prohlásil 46letý trenér. "Naším úkolem pro zápas v Dortmundu je zisk tří bodů. Když nenaděláme takové individuální chyby jako posledně, tak vyhrajeme."

V bavorském klubu hlásí absenci obránci Glauber (přitahovač) s Reinhardtem (stehno) a také brankářská jednička Jaromír Blažek (břišní sval). K dispozici naopak už jsou Kluge a Misimovič. Do známého prostředí se vrací český kanonýr Jan Koller, který v černožlutém dresu Borussie odkroutil pět sezon a vyhrál s ní i bundesligový titul.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Ziegler - Rukavina, Wörns, Kovač, Dede - Kruska, Tinga, Kringe - Kuba, Petrič - Frei
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Klewer - Jacobsen, Wolf, Abardonado, Pinola - Galásek, Engelhardt - Mintál, Misimovič, Saenko - Koller
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.30 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arminia Bielefeld - VfL Bochum  (sobota 15:30)
V rámci 31. kola přivítá domácí Arminia Bielefeld, která balancuje na hranici sestupové zóny, VfL Bochum.

Domácím bude chybět Markus Schuler, který v Norimberku viděl svou pátou žlutou kartu a Petr Gabriel, jenž si stěžuje na bolesti v lýtku. Schulerovu pozici zřejmě obsadí uzdravený Tobias Rau.

Arminia byla úspěšná v posledních domácích zápasech proti Karlsruhe a Leverkusenu, pokaždé 1:0 a to ji pomohlo se vyškrábat ze dna tabulky. Ovšem mezi dneškem a dnem posledního vyhraného zápasu proti Bochumi leží jedenáct let (únor 1997, 3:1). Před zápasem proti Bochumi bude mimo jiné slavnostně otevřena nová hlavní tribuna a bylo by příjemné, kdyby ke 103. narozeninám klubu, byla plně obsazena.

Trenér Bochumi Marcel Koller se bude muset kromě Tommyho Bechmanna (natržený vaz v koleni), Thomase Zdebela (pohmožděné lýtko) a Dannyho Fuchse (chřipka) obejít bez kanadského reprezentanta Daniela Imhofa, který si v týdnu zlomil holenní kost. Naproti tomu vyléčený Mimoun Azaouagh bude opět k dispozici.

Aktuálně jedenáctá Bochum prohrála v posledních desetí zápasech jen jednou (proti Bayernu 1:3) a v posledních šesti vzájemných utkáních proti Arminii si mohla připsat 5 vítězství.
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
R. Fernandez - Kucera, Mijatovic, Bollmann, Rau - Kauf - Kirch, T. Marx - Halfar, Wichniarek, Zuma
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Renno - Pfertzel, Maltritz, Yahia, P. Bönig - O. Schröder - Azaouagh, Dabrowski - Ono - Šesták, Auer
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Schalke 04 - Hannover 96  (sobota 15:30)
Schalke přivítá ve vlastní aréně Hannover a bude si chtít opět přilepšit v boji na špici. Naopak Hannover je od pohárových příček celkem daleko a sezónu zřejmě dohraje v naprostém klidu.

Tým z Gelsenkirchenu po výprasku v Brémách, odvolání kouče Slomky a dosazení dočasné dvojice Büskens, Mulder zabral a dvakrát po sobě vyhrál. Nejprve roznesl doma Chotěbuz 5:0 a v minulém kole si připsal daleko důležitější výhru. Brzkým Kuranyiho gólem vyhrál v Hamburgu 1:0 a právě před HSV a Leverkusenem má nyní na třetím místě šest bodů náskoku.

"Čtyři zápasy do konce ligy máme šest bodům náskoku, ale nebuďme ledabylí. Naším cílem je druhá příčka," prohlásil Mike Büskens. Kvůli zranění budou v týmu "horníků" chybět záložníci Zé Roberto (stehno), Bajramovič (prst) a Varela (štítná žláza), zcela fit není ani reprezentační obránce Christian Pander, kterého trápí třísla.

Hannover podle dosažených bodů prožívá zatím nejlepší sezónu za posledních čtyřicet let, po ještě více povedeném podzimu ale panuje určité zklamání, jelikož cíl, kterým byly evropské poháry, se splnit s největší pravděpodobností opět nepovede. V posledních zápasech se ale dolnosaskému týmu dařilo, vyhrál nad Frankfurtem a v Dortmundu, v minulém kole uhrál remízu 2:2 doma s Herthou.

Kouč Dieter Hecking se pozastavil nad vyhazovem jeho přítele Mirka Slomky ze Schalke. "Nelíbí se mi, jak odešel. Navíc jsem si jistý, že ty dvě následující utkání by Mirko také vyhrál." Heckingovi schází suspendovaný Pinto a dlouhodobě zranění Brdarič (koleno), Tarnat (stehenní sval) a Yankov (koleno). V útoku zřejmě opět nastoupí osvědčené duo Hanke, Štajner. Zápas bude do jisté míry zvláštní pro prvně jmenovaného, který v modrém dresu S04 působil.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajič, Westermann - Jones, F. Ernst - A. Streit, Halil Altintop, Sanchez - Kuranyi
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - Cherundolo, Ismael, Vinicius, C. Schulz - Lala - Balitsch, Huszti - Bruggink - Štajner, Hanke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.10 - 7.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - Energie Cottbus  (sobota 15:30)
V utkání 31. kola německé Bundesligy bude Werder Brémy, aktuálně druhé mužstvo tabulky, hostit tým z opačné sféry, Energii Chotěbuz, které náleží čtrnáctá pozice. Werderu se po ne zrovna povedeném vstupu do jarní části vrací někdejší podzimní forma a bojuje s třetím Schalke 04 o druhé místo za jistým mistrem, Bayernem Mnichov.

Čtvrtý Leverkusen spolu s Hamburkem a Stuttgartem ztrácí na duo Brémy, Schalke šest bodů a čtyři kola před ukončením soutěže není příliš reálné, aby zkušená mužstva jako Schalke a Brémy svůj náskok ztratila, a přišla tak o možnost startovat v příštím ročníku prestižní Ligy mistrů. Svěřenci kouče Thomase Schaafa platí za nejlepší střelce německé soutěže. S produktivním útokem, v němž se točí hráči jako Boubacar Sanogo, Markus Rosenberg, Ivan Klasnič a další, za mohutné podpory ofenzivného záložníka Diega. Přesto však není spokojen sportovní ředitel klubu Klaus Allofs a na letní přestupní termín prý již plánuje koupi jednoho opravdu top střelce. Nejčastěji se pak hovoří o spící české hvězdě Milanu Barošovi, norském bijci Johnu Carewovi, případně někdejším kanonýrovi Bayernu, Claudiu Pizarrovi.

Sportovní ředitel Werderu Klaus Allofs prohlásil: "Ztratili jsme jistotu, ale naše forma už je zase zpět, Chotěbuz porazíme!" Chorvatský střelec Brém a častý marod, Ivan Klasnič, zase konstantoval: "Jak my, tak Chotěbuz nesmíme udělat chybu. My bojujeme o Ligu mistrů, Chotěbuz zase o udržení se v nejvyšší soutěži. Rozhodovat budou zkušenosti a kvalita, a ty jsou myslím na naší straně." O zápasu může rohodnout třeba právě Klasničova vracející se dobrá forma. "Brémy jsou jasným favoritem, ale my se nesmíme nechat zastrašit. Musíme produkovat lepší fotbal, poučit se a odčinit ostudnou porážku 0:5 z utkání proti Schalke," prohlásil chotěbuzský kouč Bojan Prasnikar.

Domácí trenér Thomas Schaaf bude v zápase postrádat zraněného defenzivního záložníka Franka Baumanna. Jistý není ani start brazilské hvězdy Diega. Ten si na tréninku poranil stehno, proti Energii by ale mohl být fit. V návrat na fotbalové pažity doufá kapitán Torsten Frings, jenž by se mohl do základní sestavy postavit po dlouhé pauze, kterou byl nucen absolvovat kvůli četným zraněním. Podle nejnovějších zpráv však má někdejší reprezentant poraněnou nohu, a možná tak opět zůstane jen na lavici náhradníků.

Bojanu Prasnikarovi, kouči Chotěbuzi, se do sestavy vrací Dennis Sörensen, který minulé klání vynechal kvůli odpykávání trestu. O místo v sestavě by si to měl rozdat s českým dlouhánem s řeckými kořeny, Michalem Papadopulosem. V Brémách naopak nenastoupí Christian Bassila marodící s poraněným stehnem, ani Igor Mitreski, jenž byl potrestán za vyloučení v předchozím utkání proti Hanse Rostock.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Pasanen - Jensen, Frings, Borowski - Diego - Klasnič, Sanogo.
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - da Silva, Radeljič, Cvitanovič, Ziebig - Angelov, Rost, Rivič, Skela - Sörensen, Jelič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 8.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Ve vyprodané Gottlieb-Daimler-Aréně se pokusí Eintracht Frankfurt oplatit domácímu VfB Stuttgart vysokou porážku z úvodního zápasu (1:4) a prolomit sérii nevyhraných 4 zápasů v řadě.

Úřadující německý mistr si bude chtít určitě spravit chuť po nakládačce od vedoucího Bayernu, kterou schytal v minulém kole (1:4).

"Fernando Meira a Thomas Hitzelsperger určitě nenastoupí kvůli zranění, ale může se stát, že pro úterní zápas budou fit." řekl na čtvrteční tiskové konferenci trenér domácích Armin Veh. Ovšem Ludovic Magnin by mohl eventuelně nastoupit nebo být možnou alternativou. Všeobecně neplánuje trenér Veh velké změny v sestavě. Jakým systémem budou hrát, se rozhodne až před zápasem. Stuttgartu jde o pohárové pozice a proto se bude snažit získat cenné body. Rozhodně nebude Eintracht, který si ze zápasů v jarní části venku přivezl pokaždé body, podceňovat.

Friedhelm Funkel nemá před sobotním zápasem žádné velké personální problémy. Čtvrteční trénink byl hráči bohatě obsazen a panovala mezi nimi dobrá nálada. Dokonce Soto Kyrgiakos je připraven nastoupit. Ovšem poslední slovo má opět trenér Funkel. Na otázku, zda chce šetřit hráče, kterým hrozí vykartování (Inamoto, Fenin), se Funkel vyjádřil negativně. "Každý zápas je pro nás důležitý. Nebudou-li hráči moci nastoupit v následujícím utkání, musím mít připravenou alternativu." dodává Funkel. Receptem na dobrý zápas proti Stuttgartu, jehož hráči jsou herně a ofenzívně silní, je podle trenéra Eintrachtu vytrvalost, angažovanost a patřičná agresivita.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Schäfer - Osorio, Tasci, Delpierre, Boka - Pardo - Hilbert, da Silva – Bastürk - Gomez, Cacau.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Pröll – Ochs, Kyrgiakos, Galindo, Spycher – Mahdavikia, Inamoto, Russ, Köhler - Fenin, Amanatidis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hertha BSC - Karlsruher SC  (sobota 15:30)
Na Olympiastadionu v Berlíně se bude hrát utkání podobné přátelskému. Jak Hertha, tak i Karlsruhe se nacházejí v klidném středu tabulky a jelikož jsou fankluby obou klubů spřáteleny, dá se očekávat velmi vlídná atmosféra.

Berlíňané přesto budou chtít bádenskému týmu oplatit podzimní porážku 1:2 a je fakt, že výhru by už potřebovali. Čekají na ní totiž už celých osm kol, naposledy se naplno radovali koncem února po domácí výhře nad Duisburgem. V posledních třech utkáních ale BSC nepoznal hořkost porážky, postupně remizoval v Bochumi, s HSV a v minulém kole v Hannoveru 2:2, ačkoliv po půlhodině prohrával už o dvě branky.

"Už mě štve, že jsme tak dlouho nedokázali vyhrát. Je to frustrující jak pro nás, tak i pro naše fanoušky. Nyní už je čas, abychom opět zvítězili," prohlásil odhodlaně český brankář ve službách Herthy Jaroslav Drobný. Trenéru Favremu chybí André Lima, který kvůli rodinným důvodům odcestoval domů do Brazílie, a dlouhodobě zranění Lucio, Schmidt a Grahn. Drobné zdravotní problémy hlásí také kapitán Friedrich a von Bergen, ti by ale stejně jako Simunič, který utrpěl v zlomeninu nosu, měli být připraveni.

Karlsruhe po fantastickém podzimu stagnuje, od nováčka soutěže se ale příliš nečekalo. V minulém kole KSC uhrálo doma remízu 3:3 s Werderem Brémy, přestože bylo po celou hrací dobu pod velkým tlakem. Dvě branky vstřelil Sebastian Freis, který se na jaře dostal do velké formy a i v Berlíně bude přitahovat hodně pozornosti. Stejně tak i brankář Markus Miller, který vynikajícími zákroky drží svůj tým nad vodou.

Kapitán Mario Eggimann věří, že Karlsruhe ve zbývajících čtyřech kolech zabere a překoná hranici padesáti bodů. "Stále to můžeme dokázat," řekl švýcarský reprezentant, který po sezóně odejde do Hannoveru. Kouč Edmund Becker nemůže počítat pouze se zraněnou trojicí Reinhardt (hlezenní kloub), Carnell (přitahovač), Kennedy (vazy).
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - A. Friedrich, Simunič, von Bergen - Chahed, Kačar, Mineiro, Skácel - Raffael, Piszczek - Pantelič.
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
M. Miller - A. Görlitz, Eggimann, Franz, Eichner - Aduobe, S. Buck - Freis, Hajnal, Iashvili - Kapllani.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hansa Rostock - Hamburger SV  (sobota 15:30)
O Pohár UEFA bojující Hamburger SV se v 31. kole německé ligy vypraví do Rostocku, kde jej čeká střetnutí s místní Hansou, která se krčí na předposledním místě tabulky. Pokud Hansa chce ještě podniknout poslední záchranářské akce, musí probudit svůj spící útok, jenž je s bilancí 26ti vstřelených branek nejhorší v lize.

Pro Rostock je potěšující alespoň fakt, že v posledním domácím utkání dokázal získat kýžené tři body. Proti silnému Hamburku je však situace odlišná. Na druhé straně, ani Hamburk poslední dobou neoplývá zrovna nejlepšími výsledky a jeho forma není příliš adekvátní páté pozici, na níž se klub z přístavního města momentálně nachází. V posledních pěti odehraných utkáních totiž tým českého legionáře Davida Jarolíma získal pouze dva body za remízy.

Proti Hamburku se Hansa bude spoléhat především na Enrica Kerna, jenž s šesti brankami vévodí klubovým střelcům Hansy, stejně tak má na svém kontě osm žlutých karet, díky čemuž patří k nejtrestanějším hráčům celé Bundesligy. Podobně je na tom i jeho český protějšek a podle nedávné ankety německého deníku čtvrtý nejneoblíbenější muž německé ligy, David Jarolím, se stejným počtem žlutých karet a také jednou červenou. Navzdory tomu však patří mezi nejlépe hodnocené hráče 1. Bundesligy a u něj také platí, že nejen hodně ran rozdá, ale i obdrží.

Holandský středopolař a hamburský kapitán v jedné osobě, Rafael van der Vaart, k utkání prohlásil: "Pokud si chceme v příští sezoně zahrát v Poháru UEFA, musíme v Rostocku zvítězit. Hansa bojuje o bytí v nejvyšší soutěži, pro motivaci si tak nemusí chodit daleko. Navíc pro ni hraje náš pokles formy z posledních utkáních, kdy jsme ztráceli body i s týmy ze spodní poloviny tabulky, i přesto ale pevně věřím, že v Rostocku konečně zvítězíme." Protivníky Hamburku jsou především Leverkusen se Stuttgartem, kteří mají na kontě stejný počet bodů, případně třeba Vlci z Wolfsburgu či "Feninův" Frankfurt. "Budeme bojovat, je to má šance, jak po sobě zanechat příjemný odkaz novému trenérovi," dodal kouč Huub Stevens, jenž se po sezoně vrací do rodného Holandska, kde bude trénovat slavný PSV Eindhoven.

Hanse Rostock se v prohraném utkání v Chotěbuzi zranila brankářská jednička Stefan Wächter, jenž si v 84. minutě utkání pochroumal koleno; zápas sice dohrál, jeho start proti Hamburku je však nejistý. V případě, že by Wächter skutečně nemohl nastoupit, je za něj připraven zaskočit nepříliš zkušený Jörg Hahnel. " Necítím, že by na mou osobu byl vyvíjen sebemenší tlak, pokud nastoupím, budu potěšen," prohlásil sebevědomě 26letý gólman. Zatímco Stevens by měl mít pohromadě kompletní sestavu, Hanse budou chybět také Stefan Beinlich, jenž se rovněž trápí s kolenem, Regise Dorna zase sužuje zvrtnutý kotník. Nenastoupí ani Benjamin Lense, který má chřipku a také s kolenem laborující Dexter Langen.
Hansa Rostock - pravděpodobná sestava:
Hahnel - Sebastian, Gledson, Junior Alvés, Stein - Bülow, Cetkovič, Rathgeb, Shapourzadeh - Pearce, Kern.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Trochowski, Kompany, Mathijsen, Atouba - Boateng, de Jong, Demel - van der Vaart - Olič, Guerrero.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfL Wolfsburg - Bayern Mnichov  (neděle 17:00)
31. kolo přinese mimo jiné i velmi zajímavý duel, v němž ambiciózní Wolfsburg hostí už nyní prakticky jisté mistry z Mnichova. Zatímco Bayern se po otřesném vyřazení z Poháru UEFA může soustředit na hledání posil pro Ligu mistrů, Wolfsburg ještě bojuje o účast v pohárové Evropě.

Bayern Mnichov, jasně nejlepší tým letošní bundesligové sezony, utrpěl ve čtvrtečním prvomájovém klání Poháru UEFA čtyřgólový debakl v Petrohradu a trenér Hitzfeld si pořádně znechutil své končící, jinak velmi úspěšné, působení na lavičce bavorského gigantu. Jak známo, Ottmar Hitzfeld se po skončení mistrovství Evropy přesune na lavičku švýcarského národního týmu a trenérské žezlo v Bayernu převezme někdejší německý fotbalový internacionál Jürgen Klinsmann, dnes velmi uznávaný trenér, jenž německé reprezentanty dovedl na mistrovství světa v Německu až k zisku bronzových medailí. Bayern zcela ovládl většinu statistik. Na svém kontě má nejmenší počet obdržených branek, po Werderu také největší počet branek vstřelených, samozřejmě také nejvíce výher a nejméně proher.

Pikantní nádech bude mít souboj pro Felixe Magatha, uznávaného lodivoda Wolfsburgu. Ten totiž vedl Bayern před současným trenérem Hitzfeldem. Aktuálně sedmý tým tabulky má pro příští sezonu také velké plány a Magath chce přes léto získat do svého kádru velké ryby. Nyní se však musí soustředit pouze na hru. Proti Bayernu má relativně snadnější pozici, než kdyby se s ním jeho Vlci střetli před týdnem, kdy rozemlel hostující Stuttgart. Hráči bavorského klubu jsou totiž po ruském výprasku neodpočatí, navíc jim už de facto o nic nejde a myšlenkami je většina z nich už asi někde na dovolené v Karibiku. Je také pravděpodobné, že hvězdní hráči typu Toniho, Ribéryho a dalších začnou pouze na lavičce, což pro Vlky může být výhodou. V sestavě zelenobílých by znovu neměli chybět český stoper Jan Šimůnek ani bosenský kanonýr Edin Džeko.

Ottmar Hitzfeld okomentoval prohru v Petrohradu takto: "Zápas v Rusku byl černým dnem pro každý článek našeho mužstva, nicméně ve Wolfsburgu to opět bude o něčem jiném. Tým odehrál fantastickou sezonu a jeden neúspěch na tom nic nezmění. Stejně tak jako jsme letos ovládli domácí soutěž, může Bayern už beze mne dominovat v příštím ročníku i Lize mistrů." Před utkáním ale mají větší motivaci domácí. "Chceme bojovat už od první minuty. Mnichovští jsou sice favorité, my však nemáme co ztratit. Rozhodně se jen tak nevzdáme, musíme hrát agresivně a bez přehnaného respektu. Šance jsou vyrovnané, myslím, že uvidíte kvalitní zápas," domnívá se Felix Magath.

Tomu budou na domácí půdě proti Bayernu chybět Facundo Quiroga, Jonathan Santana a zřejmě také Josué. Premiéru v A-týmu si tak může odbýt 20letý Daniel Reiche, kterému Magath hodlá dát příležitost v průběhu klání. Jinak by měl mít k dispozici kompletní kádr.

Na druhé straně Hitzfeld v prvním družstvu opět přivítá zkušeného krajního beka Willyho Sagnol, jenž byl před odvetným semifinálovým zápasem Poháru UEFA kvůli neshodám s koučem přeřazen do rezervy. Nyní se 31letý Francouz vrací k A-mužstvu, ovšem v létě již Bavorsko zřejmě nadobro opustí. O jeho služby má zájem španělská Valencia a nejnověji také AC Milán, který prý Sagnola již kontaktoval. V útoku tentokrát nenastoupí Miroslav Klose, jenž prodělal operaci zlomeného nosu. Na hrotu by jej měl zastoupit dravý Lukas Podolski, který zazářil v utkání proti Stuttgartu, kdy se po svém příchodu na hřiště podílel na vítězství dvěma úspěšnými přihrávkami, jimiž vyslal ke skórování Francka Ribéryho.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Costa, Madlung, Šimůnek, Schäfer - Gentner, Hasebe, Krzynowek - Marcelinho - Džeko, Grafite.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Rensing - Sagnol, van Buyten, Lúcio, Jansen - Schweinsteiger, van Bommel, Ottl, Ribéry - Toni, Podolski.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
MSV Duisburg - Bayer Leverkusen  (neděle 17:00)
V dohrávce 31. kola přivítá domácí MSV Duisburg aktuálně čtvrtý Bayer 04 Leverkusen. Domácí jsou jediným týmem 1. Bundesligy, který ještě nevyhrál v této sezóně na vlastním hřišti. A to se nemá podle trenéra Skibbeho změnit.

To, že se hráči Bayeru musí stoprocentně zlepšit oproti posledním zápasům na půdě soupeře, trenér Skibbe ví. Bez potřebné agresivity se toho hostům v Duisburgu moc nepodaří. A neexistuje žádný důvod soupeře podcenit. Duisburg vyhrál v Brémách i v Hamburku a je určitě silnější, než dokazuje umístění v tabulce. "V obraně musíme být kompaktní a při tom rychle a přímo hrát dopředu," říká trenér Skibbe. Personálně se bude muset Bayer obejít mimo Schneidera také bez Barnetty a Hagguiho, kteří mají problémy s přítahovači. U Barnetty ale existuje jiskřička naděje, že by mohl ještě v neděli nastoupit. Otazníky vysí nad účinkováním Hanse Sarpeie, kterého trápilo v týdnu nachlazení. Pozor si musí hráči Bayeru dávat na standardní situace domácích. Přes 40 procent gólů (8) docílili právě při standardních situacích.

Až na Adama Bodzeka, který je vyšetřován sportovním soudem za nesportovní chování v minulém zápase a Ivici Grliče, jsou trenéru Bommerovi všichni hráči k dispozici. Proti Bochumi se útoku v celku dařilo a na tom nechce Bommer moc měnit. Vcelku očekává otevřenou partii, ve které budou oba celky chtít hrát dopředu, aby uhrály cenné body k dosažení svých cílů.
MSV Duisburg - pravděpodobná sestava:
Starke - Lamey, Avalos, Schlicke, Willi - Tararache - Maicon, Tiffert, Georgiev - Ishiaku, Niculescu
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Castro, M. Friedrich, Callsen-Bracker, Sarpei - Sinkiewicz, Rolfes - Kießling, Barbarez, Dum - Gekas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov30199259:1866
2.Werder Brémy30166865:4454
3.Schalke 0430159648:3154
4.Bayer Leverkusen301461052:3348
5.Hamburger SV301212637:2248
6.VfB Stuttgart301531249:4748
7.VfL Wolfsburg301281047:4244
8.Eintracht Frankfurt301110936:4043
9.Hannover 96301191045:4942
10.Karlsruher SC301191035:3942
11.VfL Bochum309111044:4638
12.Hertha BSC30981332:3835
13.Borussia Dortmund30981343:5435
14.Energie Cottbus30881432:4932
15.Arminia Bielefeld30781529:5429
16.1. FC Norimberk30691533:4827
17.Hansa Rostock30761726:4327
18.MSV Duisburg30751829:4426

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bayern olééé

Reagovat
Slejdy

neprohra norimberku

Reagovat
smazaný uživatel

jn taky si rikam ono co jim ostatne jinyho zbyva

Reagovat
M11

jj remiz jak bic

Reagovat
smazaný uživatel

Nadherná fotka

Reagovat
havrys99

Reagovat
smazaný uživatel

jasnýá jednička! když norimberk jenom remizuje a prohrává tak si nezaslouží hrát bundesligu.šancí aby se posunul ze sestupových příček měl už dost

Reagovat
smazaný uživatel

Norimbek nevyhraje v Dortmundu vtom kotli se usmaží,ikdyž Koller má motivaci protože tady hrál.A Dortmund tež musí vyhrfát.

Reagovat
smazaný uživatel

Koller dá hattrick vlastňáků a zavzpomíná na starý dobrý časy

Reagovat
smazaný uživatel

nuda v Brně?

Reagovat
fantomas

1:1 (Petrič - Koller)

Reagovat
smazaný uživatel

můj tip: 4:1

Reagovat
smazaný uživatel

i ty snílku

Reagovat
smazaný uživatel

Tip:

Wolfsburg - Bayern 1:0 (bylo by fajn kdyby se slavil titul ve Wolfsburgu jako před dvěma rokama,ale prohra na Zenitu s nima určitě otřásla)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele